Sláger frekvencia
2009. október 21. írta: Fedor

Sláger frekvencia

A politikának mindenhez köze van, ahhoz is, amihez nem kéne. 

Itt van pl. az ország legnagyobb kereskedelmi rádiója. Milliók napját határozza meg, hogy ez szól a háttérben, rengeteg magyar zenét adnak, a Pont FM kidőlése óta itt hallható a legtöbb rockzene (igaz, csak a kommerszebb fajtából), folyamatosan szerveznek segélyakciókat, anyagilag sikeres, rengeteget adózik.

Egyértelmű hát, hogy most ki akarják csinálni.

Tegye fel a kezét, akinek a politikai véleményét a Sláger rádióban hallottak határozzák meg. Azt a két feltartott kezűt már vihetik is a mentők. Igen, tudom, szociközelinek mondják, mert hogy a tulajdonosai, műsorvezetői között vannak olyanok, akiknek tudott a pártszimpátiája, de én most nem róluk, hanem a műsorról beszélek, ahol csak azért van politikával is foglalkozó hírblokk, mert törvényileg kötelezték rá. Nem véletlen azt hiszem, hogy a Slágert támogató aláírások között sok olyan zenészé is megtalálható, amelyek ismertek jobbos pártszimpátiájukról, ugyanis ez nem pártkérdés. Vagy legalábbis nem szabadna annak lennie.

Ez a rádió már letett valamit az asztalra, mégis, mintha ez semmit nem számítana. A pályázatnál a szakmai tapasztalat mindössze 10 pontot ér a 100-ból. Pedig ez nem csak arról szól, hogy milyenek a műsorkészítők. A Slágernek pl. az, hogy elérje mostani státuszát (pontosan belője a célközönségét, ismerté, nyereségessé és piacvezetővé váljon) hét évébe telt. Egy új rádiónak ezt az utat még végig kéne járnia. Ha az államnak csak és kizárólag a bevétel lenne a fontos, akkor is az lenne a logikus lépés, hogy maradjon, hisz a Sláger biztosan nagy összeget tesz be a közösbe, míg egy új cég ki tudja mennyi idő alatt jutna el arra szintre (ha egyáltalán). Hiába ígérnek százalékosan irreálisan magas arányú részt a bevételből, ha az a bevétel nagyságrendekkel kisebb (arról nem is beszélve, hogy mint kiderült, az ajánlatot tévő még trükközne is egy kicsit, tehát közel sem lenne annyi az annyi).

A Radiocafét is működtető Econethez köthető FM1 magas pontszámát annak köszönheti, amiért sokan – köztük az ORTT elnöke is – támadják: árbevétele 50 százalékát ajánlotta fel koncessziós díjnak. Ennél nagyobb arányban csak az Advenio fizetne, amely árbevétele 55 százalékát adná az államnak.

Információink szerint az FM1 pályázatában az szerepel, hogy az induló rádió minden, a műsorgyártással kapcsolatos tevékenységet kiszervez, így a marketinget is külsős cég végezné, ezért többek közt a bartermegállapodások költségei és adóvonzatai sem a rádiónál jelentkeznének. Sales house árusítaná a rádió reklámhelyeit, így a nyereség nagy része is ennél a cégnél képződne, a rádió éves árbevétele pedig annyi lenne, amennyit a sales house gondol, de semmiképpen sem haladná meg a 600-700 millió forintot. Vagyis körülbelül 300 millió forint koncessziós díjat fizetnének, alig feleannyit, mint amennyit az első évre ígértek.

És ezzel már el is értünk a lényeghez: a mutyihoz, ami a háttérből mindent mozgat.

1. frekvencia (jelenleg Danubius rádió):

A Magyar Nemzet-HírTv csoporttól a Heti Választ is tulajdonló Fellegi Tamás érdekkörébe átkerült Lánchíd rádió konzorciuma szinte biztos befutónak látszik az országos rádiófrekvenciákért folyó versenyben. A jobboldali kötődésűként emlegetett Advenio nevű cégcsoport a jelenleg a Danubius rádió által használt frekvenciát pályázza - a legfrissebb információk szerint szinte biztos sikerrel.

2. frekvencia (jelenleg Sláger rádió):

A Sláger frekvenciájának odaítélésében információink szerint nagyobb szerepük van a szocialistáknak, hiszen ha az egyik frekvenciát a jobboldalkonform Advenio megkapja, az ORTT ellenzéki tagjai sem kötözködnek majd a másikkal kapcsolatban.

Az Index információi szerint a szocialisták legerősebb érdekcsoportjainál jelenleg az Econethez köthető FM1-konzorcium a befutó, annak ellenére, hogy a cég jelenleg nem tudja, honnan szerez pénzt a rádió indításához, miután a Wallis csoport a tárgyalási szakaszban kihátrált a megállapodásból. Információink szerint éppen ez a legvonzóbb az FM1-ben. A Sláger hátránya ugyanis, hogy a külföldi vezetők árgus szemekkel figyelnek rá, miután az Enron 2002-es bukása óta az amerikai tőzsdei cégek külföldi leányvállatainak gazdálkodásában található vétségekért is börtönbüntetést kaphatnak az úgynevezett Sarbanes–Oxley-törvény alapján. A Danubius pedig azért kevésbé vonzó a szocialistáknak, mert egy nagy európai nagybankok által jegyzett befektetési alap szigorú pénzügyi szabályok szerint kell működjön. Egy a magyar tőzsdén jegyzett cég befolyása alá tartozó rádió viszont jobban használható akár a pártfinanszírozás megsegítésére.

Hát ez az. Így válhat több millió mindenféle (tehát lényegtelen) pártállású ember kedvelt szórakozása áldozatul a magyar politika rákfenéjének, a még mindig nem rendezett pártfinanszírozási rendszernek. Ezért van az, hogy ebben biztos meg tud majd egyezni a FIDESZ és az MSZP. Egy konc ide, egy konc oda.

Kísértet járja be az országot, a Centrum Kft. kísértete...

A szerző egyetlen kapcsolata a Sláger rádióhoz a füle.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr901465420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.21. 15:34:38

az eljárás gusztustalan, mint bármi aminek köze van a politikához.

BéKu 2009.10.21. 20:18:09

Én is slágerpárti vagyok :-)

Egy lényeges különbség ugyanakkor van az FM1 meg a Lánchíd Rádió között. Az utóbbi már működik egy ideje, mint rádió, bár a jelenlegi formájában nem tudom elképzelni országos frekvencián.

Az FM1-ről viszont semmit se tudunk, és eléggé mondvacsináltnak tűnik már a megalapítása is. Túl sok az érdekes körülmény. Ugyanakkor az durva, hogy már a pályázatban belefoglalják, hogy ők milyen módon akarnak sumákolni a koncessziós összegekkel.

Ilyen téren még a Lánchíd tisztább is, mivel arról mindenki tudja, hogy hova kötődik, viszont az FM1 maszatol.

Summasummárum: a két országos frekvenciát meg kellene hagyni a két kereskedelmi rádiónak.

Girhes Joe 2009.10.21. 21:14:43

Én is szeretem a Slágert, de azért hadd helyesbítsem a leírtakat azzal, hogy a balos politikai kötődést nem a tulajdonosok vagy az óránkét 3 perces híradás miatt kérik számon rajta, hanem a Bumeráng miatt. Az egy dolog, hogy alapvetően a Borosbocskor középszerű vulgárhumorban utazik, de náluk azért bőven tettenérhető a politikai elfogultság. Ami persze nem biztos, hogy baj, bármilyen műsornak joga van a közéletben megválasztani az álláspontját, csak ne tagadjuk le, hogy létezik ilyesmi.

DeMarco 2009.10.22. 01:03:47

Ebben egyetértünk. A kocsiban általában a Sláger rádió szól.
Indíts egy Sláger rádiót támogató fórumot... :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.22. 09:05:09

@DeMarco: Nem kell, indított maga a rádió, ott a banner a bejegyzés alján...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.22. 09:09:41

@Gergő77: A Bumeráng egy teljesen apolitikus műsor, hol érhető náluk tetten az elfogultság? Én egy darab ilyen esetre emlékszem, amire ezt esetleg rá lehet húzni, arra gondolok, amikor Megyó vendég volt náluk miniszterelnök-jelöltként (ami ugye már majdnem nyolc éve volt), de az is inkább annak volt köszönhető, hogy személyes ismerőse a Bocskornak, lévén hogy majdnem apósa lett.

Bee-Lah 2009.10.22. 13:44:12

@Fedor:
Hát lehet, hogy most apolitikus a Bumeráng, de én anno azért kapcsoltam el, mert igen nyalták az mszp seggét... pedig voltak jó pillanatai a borosbocskornak, szerettem is őket, de a nyalásukat nem kötelező hallgatnom...

hát így jártak... pusztuljon a férgese...

aztán, ha egyik új adón se lesz hallgatható műsor, akkor benyomom az mp3-at és mindenki bekaphatja... :)

Bí.

Hófehérke hét kicsi törpéje 2009.10.22. 15:26:44

@Fedor: Ahol György Gábor, MSZP-s európai képviselő a főnök, ott nehezen képzelhető el a pártatlanság.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.22. 20:44:33

@Bee-Lah: Hát bizony hosszú, hosszú évek óta én nem hallottam politikai megnyilatkozást a Bumerángban, se pro, se kontra. Ha nagyon megosztóak lennének politikailag, akkor nem lennék ennyire népszerűek (ellenpéldának ott van Vágó, aki hosszú évekig a legnépszerűbb tévés volt, aztán tett néhány politikai nyilatkozatot, és megutálta a fél ország). Nem állítom, hogy soha nem beszéltek politikáról, egy esetet fentebb egy kommentben magam is említettem, de az biztos, hogy a fideszes címkét ugyanúgy megkapták sms-ben, ha olyan témát vetettek fel.

@Hófehérke hét kicsi törpéje: Erről írtam én is, csak nem nevesítettem: "Igen, tudom, szociközelinek mondják, mert hogy a tulajdonosai, műsorvezetői között vannak olyanok, akiknek tudott a pártszimpátiája, de én most nem róluk, hanem a műsorról beszélek, ahol csak azért van politikával is foglalkozó hírblokk, mert törvényileg kötelezték rá." És ezen van a hangsúly. Ha a műsor politikamentes (márpedig az), akkor rohadtul nem érdekel, hogy az ott dolgozók kire szavaznak. Politikai irányultsága mindenkinek van. Nekem nagy kedvencem volt anno a Radio Bridge is, amíg létezett, na az meg a Deutsch család érdekeltsége volt. És? Nem politizáltak, akkor meg?

Bee-Lah 2009.10.28. 15:27:42

@Fedor:
Nekem elég az, hogy 2002-ben nyaltak az MSZP-nek...
Nem fognak hiányozni...
mondjuk pezsgőt se bontok. "zep" :)

Legjobban a hírek szerkesztésénél lehet megfogni a "politikai megnyilatkozást" szerintem...
ha "függetlennek" gondoljuk az Inforádiót, akkor erősen dőlt a Sláger.

Bí.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.28. 15:30:38

@Bee-Lah: Egyrészt túlzásnak tartom azt a politikai jelentőséget, amit a Slágernek tulajdonítasz, másrészt meg most a baloldalhoz közeli de nem politizáló, zenés rádióból lesz egy baloldalhoz közeli, politizáló rádió. Nyertél ezzel valamit?

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.28. 16:11:43

Ez az eljárás hihetetlen gusztustalan. Komolyan, semmi de semmi olyat nem látok, ami elmozdult volna pártfinanszírizás és pénzszipka ügyben.

Ja, ez verte le másodszorra is a biztit:
index.hu/kultur/media/2009/10/28/partalku_miatt_hallgat_a_danubius_es_a_slager/

Itt már most vastagon dolgozik a fidesz is, semmi jót nem várok tőlük a következő négy évben sem, hisz akkor már mindkét kezük a csapokon lesz...

Mr. Acid 2009.10.28. 21:29:59

"Könyörgöm, akasszuk fel [őket]!"

Bee-Lah 2009.10.28. 21:37:07

@Fedor:
Hallgattál már a jobboldalról rádiót?
javaslom a Pelikán/Másik Rádió/Calipso-t Gödöllőről. Szintén nem politikai a műsor, de a reggelente Nagy Feró osztotta/osztja(?) az észt...
Na az a másik irányba dőlt erősen...
Furcsán Nyerenc alatt hallgatnom kellett depresszió ellen :)
Bí.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0