Paranoiás vagy hazug?
2009. december 15. írta: Fedor

Paranoiás vagy hazug?

A Fidesz olyan kormányzásra készül, amely hazudozás nélkül szerzi vissza a bizalmat, mert a hazugság a demokráciában és a piacgazdaságban mindig lelepleződik

- mondta az a politikus, akinek egyedüliként bírósági papírja van arról, hogy hazudott (lásd megfigyelési ügy), és erről a szokásáról a mai napig nem mondott le, például abban az interjúban sem, ahol a fenti mondat elhangzott.

A szocialisták állandóan azt mondogatják, hogy a korrupció ellen úgy is lehetne tenni, ha rendeznék a párt- és kampányfinanszírozás kérdését. A Fidesz mindig elzárkózik ennek a jogszabálycsomagnak a megszavazásától. Miért?

Mi készen állunk arra, hogy ezt a kérdést rendezzük. A szocialisták azonban kampányszabályozás címszó alatt állandóan olyan javaslatokat nyújtanak be, amellyel suttyomban föl akarják emelni a pártoknak járó támogatást. Például a mostani egymilliós jelöltenkénti keretet ötmillióra.

De egymillióból nem lehet kampányolni, vagy igen?

Hogy ne lehetne! Ezért javasolja a Fidesz, hogy egyrészt tartsuk meg a mostani pénzügyi korlátokat, és állítsunk föl továbbiakat is. Azt gondolom, hogy a kampány eszközeit kell törvényi módon korlátozni, és akkor kevesebb pénzből is lehet kampányolni.

Na ez az igazi feketeöves demagógia, a hazugság definíciója maga. Még a kis pártok is bőven túllépik ezt a keretet, a két nagynál meg már nagyságrendi eltérésekről is beszélhetünk. Nagyon népszerű dolog ezt hirdetni, csak a napi gyakorlat fényében ez egyszerűen álságos és álszent. Azok az elutasított javaslatok nem csak a költségek reálishoz közelítéséről szóltak, hanem az átláthatóságról, a pontosabb elszámolásról. Ezzel van baja Orbánéknak, nem az összeggel, aminél az elmúlt 10-15 év összes választásakor többet költöttek ők is a többi a párttal együtt (és akkor még a Magyar Vizsla típusú kampányoutsourcing-ról még nem is beszéltünk).

Emlékezzen rá, hogy mi történt 2006-ban: a költségvetési számokat meghamisították a szocialisták, és találtak hozzá bűntársat az Európai Unióban - az akkori pénzügyi biztos szépen visszamondta nekünk Magyarországra azokat a hamis számokat, amelyeket eljuttattak nekik. Persze tudnunk kell, hogy az akkori pénzügyi biztos korábban a spanyol szocialista párt elnöke volt, tehát némi okkal gyanítunk összekacsintást. De a tény attól még tény marad. Nem mondom, hogy az Európai Uniót is bepalizták, de valahogyan belevonták a hazugságba a szocialisták. Vagy nézze most az IMF-et! Az IMF-esek ártatlan arccal ismételgetik a magyar kormány által papírra vetett költségvetési hiányszámot, ami kevesebb, mint négy százalék. Holott mindenki tudja, hogy a hiány legalább ennek a duplája, de minimum hét, hét és fél százalék.

Logikus: ha az EU, az IMF, vagy bármelyik külföldi szakértő visszaigazol egy adatot, amit a magyar kormány ad ki, akkor az nem azért van, mert az az adat igaz, hanem azért, mert hazudnak, tehát ha mondjuk ilyeneket olvas az ember:

a magyar kormány által elkezdett szerkezeti reformok a ház szakértői szerint lehetővé tehetik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország. A Bank of America-Merrill Lynch befektetési bankcsoport londoni részlege az utóbbi időben több elemzésében is megerősítette azt a véleményét, hogy Magyarország költségvetési teljesítmény szempontjából az egész világ élvonalában lehet jövőre.

vagy ilyeneket:

"történelmi perspektívában tekintve" talán a magyarországi költségvetési konszolidáció a legjobb példa Görögország számára. Magyarország ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási deficitje a 2006-ban mért 7 százalékról tavaly 0,9 százalékra csökkent, az idén pedig az így számított elsődleges egyenleg várhatóan 2 százalékos többletbe fordul.

Ez évente átlagosan 3 százalékpontos javulásnak felelt meg az elmúlt három év során, amivel Magyarország valószínűleg Európa legambiciózusabb költségvetési kiigazítását hajtotta végre. "Nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

akkor az biztosan a gonoszok világméretű összeesküvésének köszönhető, mert az egész világ összefog az igaz magyarok ellen, és mindenáron a szocikat támogatják, kerül amibe kerül, mert az összes kapitalista komcsi, jaj, mi lesz velünk! Most vagy nagyon paranoiásnak tetszik lenni, vagy nagyon hülyének, vagy nagyon hazudósnak, aki minket néz hülyének. Van egy tippem, hogy melyik...

És most jöhetnek a tényekkel vitatkozó, Orbán-fóbiásozó, komcsizó kommentek, már megszoktam.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr931599538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizrolist 2009.12.15. 14:08:26

és csak nem jönnek :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.15. 14:29:26

@mizrolist: Attól nem félek, hogy idővel nem találnak ide...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.15. 15:08:47

Magyarországon már a hivatalos válság előtt is szar volt a helyzet.Legalábbis itt, ÉK-Mo.-on.Igazából nem értelek mit akarsz,szándékosan rázod a pofonfát.Mire jó ez?Úgyis a kedvesvezér lesz az elnök jövőre,jobb ebbe belenyugodni.Tegyük fel tényleg jól kezelik a (ál,érdek)szocik a válságot,nem zavar ,hogy előtte 7,5 éven át mit csináltak kormányzás címen?Ez a színvonaltalan "igaz magyar"-ozás meg tényleg felesleges,még az értelmes mondandódat is degradálja.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.15. 15:33:02

@blas: Azt áruld el légyszíves, hogy hol írtam azt, hogy
1. nem volt nehéz a helyzet a válság előtt is
2. nem fogadom el a tényt, hogy Orbán lesz a miniszterelnök
3. nem érdekel, hogy mi volt a válságkezelés előtt

Számtalanszor leírtam, de akkor még egyszer: Igen, a szocik menjenek a francba, mert elszúrták a lehetőségeiket, a lehetőségeinket, igen, örülök, hogy ellenzékbe kerülnek, de ettől még nem örülök, hogy az egyetlen reális alternatíva hazudozással akarja bebiztosítani az amúgy is ölébe hulló hatalmat. Olyan nagy elvárás, hogy tényleg azt is tegye, amit hirdet, tehát, hogy "őszinte, feltárja a pontos tényeket, és egy tartható, reális programot tár a nyilvánosság elé, amelyet aztán kellő szimpátia és támogatás övezhet az üzleti világban csakúgy, mint a nemzetközi politikában"? Mert hogy most pont az ellenkezőjét teszi. Tudom, hogy nem reális opció, de olyan miért nincs, hogy (még ha hellyel közzel jogosan is) ne az nevezze hazugnak a másik felet, aki maga is gyakorolja ezt rendszeresen? Soha nem szavaztam a szocikra, mostanában meg aztán biztos nem is fogok, de a FIDESZ-re se...

2009.12.15. 16:08:20

Hát bizony kedves Fedor , elhuznak a büdös francba a szocik, de magukkal viszik a "szadesz" madarakat is. Ugyanis nekik is van mit köszönni, az elmult 8 évben. Mert hazudott, itt mindkettö, és lopott ám mindkettö-mint ahogy miden politikai párt is.Azonban ma már mindenki belátja, hogy nem dübörög a pannon puma, nincs jólét, nem irigyel bennünket sem, Svájc, de még Kenya sem, mert nincs mit.Azért azt ne feledd el, hogy a magyar gazdaság ilyen nagyfoku leamortizálása, a liberális politikának köszönhetö. Mert már akkor is hülyeség volt, amikor kijelentették, hogy kapitalizmust és szociális piacgazdaságot épitünk egyszerre! ( Ez vajon mi a lófütyi?) Félreértés ne essék,de akik ma Magyarországon milliárdosok, azok vajon hogy szerezték a vagyonukat? Mert tisztességes munkával, biztosan nem! Ha loptak, akkor börtönbe velük--pártállásra és nemre, származásra való tekintet nélkül!Végül még egy kérdés, vajon hány politikusnak önmagát nevezö, megélhetési képviselö és családja gazdagodott meg--barátaival, hü talpasaival együtt, az elmult 20 év alatt? Vajon ez volna a hön áhitott demokrácia? Mert, ha ez az, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy az embereknek tele van a tökük, a zürzavarral, az anarchiával és már szeretnének békében,jólétben, biztonságban élni! Mert ez a valdi demokrácia, és nem az, amit a szocik és a liberális politikusok épitettek--több mint 2 cikluson keresztül. Ám, ha csak ennyit tudnak, akkor remélem soha többet nem látjuk öket. Mert az igaz, hogy liberális és szocialista pártra szükség van, de nem ezekre akik most vannak, és nem ezekkel a vezetőkkel!Nekem nem fog hiányozni egyik sem, de majd gondolok néha rájuk.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.15. 16:41:06

@jános515: Sajnos azt kell, hogy mondjam, nagyjából még egyet is értünk. Persze én azért az elmúlt 8 évet pár fokkal árnyaltabbnak látom, de a végeredményt tekintve valóban: az SZDSZ megérdemelten került a megsemmisülés szélére, az MSZP meg ilyen kicsire, bár nem azért, amit tenni akartak, hanem azért, mert vagy nem tették, vagy rosszul csinálták, és ezzel azt a kevés jót is negligálták, ami esetleg eszembe juthat róluk. A baloldalnak és a liberális oldalnak valóban megújulásra van szüksége, így törvényszerű, hogy most a jobboldal jön, persze, erről a szól a demokrácia. De az már nem törvényszerű, hogy én ennek örüljek, és hogy azokat a hibákat, amiket az egyik oldalnak nem néztem el, azt a másiknak el fogom.

hapcika 2009.12.15. 17:00:33

A Fidesz gazdaságpolitikáját Matolcsy György képviseli. Elgondolni is rossz mi lesz, ha a Fidesz nyer, mert ha emlékezetem nem csal 90-s évek elején lerombolta a gazdaságot, hogy újat építsen a romomokon. A nagy kisérlet nem sikerült és a mai napig is nyögjük az átkát. Legutóbb 2000-20002 között tett kisérletet az újjáépitésre. Úgy gondolta, hogy Chikán úr eleget halmozott fel ahhoz, hogy a dupla min.bért még akkor is kibirja a gazdaság, ha közben a külföldi és a hazai lojális tőkének adóparadicsomot rendez be. Ő volt aki minden meglévő szerződést figyelmen kivül hagyva javasolta a MOL gázüzletágának államosítását, aminek következménye lett, hogy Putyin először nálunk szüntette meg a gázért a "baráti" árat a volt szoc.országok közül. Igaz az is csak meddő hősködés volt, hogy utána Megyó egy évig nem emelte a gáz árát, hogy utána mindkettő az egészet Gyurcsi nyakába varrja. Ha már a hazugságoknál tartunk az miért erény, ha egy párt László Csaba retusált adataira hivatkozva villog, hogy ők mennyi jót tettek az országgal.

Drang 2009.12.15. 17:49:07

Távol álljon tőlem, hogy Orbánt védjem, de én a belinkelt cikkben sem találtam semmi olyasmit, ami szerint bírósági papírja lenne róla, hogy hazudott.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.15. 18:49:50

@Fedor: Arra lennék kiváncsi kedves Fedor, hogy szerinted melyik pártban vannak olyan emberek, akik nem hazudnak, mert a pártokban politikusok vannak, a politikusok pedig hazudnak és ez előbb vagy utóbb ki is derül.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.15. 18:53:00

@Fedor: Előbb-utób nem fogsz elmenni választani akkor, sajnálom.

2009.12.15. 19:31:09

Örülök neki, hogy bár alapjában egyetértünk a végeredménnyel, mégis vannak még különbségek köztünk.Egy politikai pártot, társulatot-- vagy nevezzük aminek akarjuk--tette,cselekedete munkája, emberekkel, tagjaival és a választókkal tartott kapcsolatai alapján itélik meg, hála az égnek.Bár az szdsz megpróbálta terveit,véleményét, világnézetét minden lehetséges helyen propagálni, valahogy nem az jött le, amit "azemberek" vártak.Nem akarok csak egy -két példát felhozni, ám ebböl lelehet szürni, a nagyképüséget, a tulzott arroganciát és a lenézést--"mert ti hülyék vagytok, mi vagyunk az okosok"!
1.Azon az ominózus tv felvételen, a kormány egyik államtitkára--Horn G,--egy népszavazás után,elküldte a p.csába Fletót, a kormányt, és az mszp-t is. De az ostoba, arra nem gondolt, hogy ebbe ö is-miként Kóka is benne van? Igy járatja le magát részegen a tv nézök elött!( Az ilyen embert máshol már még a pártjából is kirugták volna! Ám az szdsz-ben ö volt a hös , a megmondóember)
2. Van egy hetilap, ahol az szdsz tudtával és beleegyezésével, egy " Rózsa Misi" nevü fazon a cenzor és nagyur egyszemélyben. A neki nem tettszö,az szdsz politikáját biráló és nem az öt dicsérö hozzászólásokat letörölte,embereket tiltott ki onnan. Ez az egyén, olyan kárt okozott az szdsz-nek, amit még el sem tudtok képzelni. Miként a társa-- Jucus--ö is csak sértegette a birálókat és sokszor lehülyézték öket.
-Ez volna a hivatalos szdsz politika? Csak ennyire telik a liberálisoktól? Akkor nem kell csodálkozni, hogy itt tartanak! Tudod én valamikor részt vettem a néhai Tardos Marci bácsi--isten nyugtassa-- és társai által megrendezett (dugiba a SZEKI-ben megtartott) vitákon, és sokat tanultam tölük. Ugye nem haragszol meg, ha azt mondom, hogy olyan messze ment az szdsz ettöl az iránytól, hogy már nem is tudja merre tart!Igy hát nem kell csodálkozni, hogy anno--aki valaha rokonszenvezett veletek, még az is elpártol az szdsz-töl és --dacból, vagy sértödöttséböl--inkább a fideszre, vagy más pártra szavaz.Mert ez az szdsz, már nem az az szdsz ami akkor indult.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.15. 20:55:54

@Drang: "Keleti György Orbán bejelentésére hivatkozva hivatali visszaélés, jogosulatlan adatkezelés, különleges személyi adatokkal való visszaélés, valamint jogosulatlan titkos információgyûjtés alapos gyanúja miatt a Fõvárosi Fõügyészséghez fordult. Az ügyészség bûncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást. Az indoklás szerint a feljelentésben szereplõ bûncselekmények alapos gyanúja nem állapítható meg, ezért a nyomozás elrendelésére nincs lehetõség."

Bűncselekmény hiányában - tehát amikor vádaskodott, és mutogatta (jó messziről) az állításait állítólag alátámasztó paksamétát, nem mondott igazat.

@Talon Karrde: Valóban, a jelenlegi palettán nincs olyan párt, amelyikre tiszta szívvel szavaznék. A parlamenti pártok kiestek, a Jobbiktól isten őrizz, az LMP nekem túl balos, az MDF meg egyedül Bokros miatt vonzó. Ha az utóbbi romjaiból felépül egy Bokros párt, akkor talán, esetleg arra fogok szavazni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.15. 21:16:43

@Fedor: Odáig oké, hogy az SZDSZ megérdemelten tart itt, ahol, már én se szavazok rájuk, de azért a FIDESZ nekem túl nagy váltás lenne, ha csak kettő közül lehetne választani, akkor még mindig velük van több bajom. Viszont nem voltam soha tagja az SZDSZ-nek, csak szimpatizáns, szóval a "veletek" kitételt, engedelmeddel elutasítom. Liberális vagyok, ez igaz, de ez mostanság nem egyenlő egyértelműen az SZDSZ-szel (valaha az volt). Sajnos, egyébként, mert mint írtad is, igazi liberális pártra szükség volna, de egyelőre csak remélni tudom, hogy lesz még ilyen, talán az MDF-ből (inverz FIDESZ-ként mozogva), talán valamelyik kevésbé kompromittálódott SZDSZ utódszervezetből, talán valami egészen újból, who knows...

Drang 2009.12.16. 02:20:16

@Fedor: Hát ehhez egyrészt semmiféle bíróságnak sincs köze, másrészt meg az a tény, hogy az ügyészség nem rendelt el nyomozást, nem jelenti azt, hogy Orbán hazudott. Mindenesetre egy biztos: bírósági papírja nincs róla.

marós 2009.12.16. 08:00:46

Jó lenne, ha o.v. tíz éve elhangzott kijelentése lenne a legnagyobb gond
unk, miszerunt őt megfigyelték. Arr
ól beszéljünk inkább, hogy a szocik
az helyett, hogy kormányoznának, is
mét o.v. lejáratásával foglalkoznak.
Nem olyan régen volt az o.v.-Putyin
találkozó, ami apropójából a volt
miniszterelnökről még a keresztvízet is lehazudták vezető szocialista politikusok, és az egész propaganda hálózatukat mozgósították o.v. kinyírására. Miután kiderült a szemenszedett hazugság, sűrű bocsánatkérések, elhatárolódások helyett halvány magyarázkodásig /"végeredményben igazunk is lehetett volna"/ futotta az erejükből.

Naumov 2009.12.16. 08:44:41

Fedorkám, nem vagy te komcsi, csak láthatóan kicsit nehezen veszed tudomásul hogy az orbánozás meg a gazdasági sikerproganda ma már nem olyan tuti recept, mint néhány esztendeje volt. De idővel talán majd te is eljutsz erre a felismerésre. Ezt elősegítendő a következő bejegyzésed megfogalmazása előtt javasolnám százszor leírni az alábbi szöveget
"Ténynek definíció szerint a tudományos kísérlettel, kutatással alátámasztott, és a közösség által elfogadott adatokat nevezzük. A Kvasztics Fedor egyéni nézeteivel megegyező állításokat tartalmazó különféle újságcikkek kigyűjtése bármilyen témában (gazdaságpolitika, rádiófrekvencia, sertésinfluenza) és ezeknek a 'tények' címkével való ellátása nem menő. Nagyon nem az."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.16. 08:49:20

@marós: Hát szerintem minden alapja megvolt a kétkedőknek, lévén, hogy hetekig semmi más nyoma nem volt ennek az elvileg hivatalos találkozónak az Orbán kijelentésén kívül (ami a diplomáciában több, mint szokatlan, pláne egy olyan ember esetében, mint Putyin, akinek nyilvános napirendje van), miközben pl. a nemhivatalos Gyurcsány vacsoráról még fotók is kikerültek Putyin honlapjára szinte azonnal.
@Naumov: Oké, akkor részletezd, hogy az általam becitált sikkek mennyiben nem fellelnek a te ténydefiníciódnak. Mert ha nem fogadod el az EU és a nagy nemzetközi hitelminősítők adatait, akkor pont hogy te mész vele szembe.

Mégegyszer: Nagyon nem örülnék, ha a szocik folytatnák jövőre (Bajnai sikereihez sok közük nincs), de ez nem jelenti azt, hogy azt örömmel várom, aki jön helyettük, fentebb egy kommentben ezt már kifejtettem részletesebben.

marós 2009.12.16. 11:53:56

A szocik azt híszik hogy nekik gátlás nélkül szabad lopni,csalni,hazudni.
Vesztüket ez a tévhít okozza.

bee-lah 2009.12.16. 13:55:14

A kampányköltséget nézve nem bontodtad ki a valóság minden részletét...
A Fidesz úgy akarja meghagyni az 1MFt-s határt, hogy rövidíti a kampányt, nincs elektronikus hirdetés (legfeljebb közszolgálati) és az óriás plakátoknál is lenne valami korlátozás...
így már máshogy néz ki a dolog, nem?

Bí.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.16. 14:24:19

@bee-lah: Na ez a legnagyobb parasztvakítás. Egyrészt elszámolni csak a kampányidőszakban tett hirdetésekkel kell, ha tehát az idő csökken, akkor több lehetőség van a valódi költségek elfedésére (egy nappal a hivatalos kampány előtt megszórják óriásplakáttal az országot, és széttárják a kezüket, hogy ja, az nem számít bele...), másrészt jöhet a Magyar Vizsla módszer, amikor elvileg civil csoportok hirdetnek, de mit tesz Isten, pont azt, amit egyik vagy másik párt is üzenetéül választott (de idesorolhatom a minisztérium hirdeti az eredményeit típusú kampányokat is, amiben 98 óta minden kormány jeleskedett sajnos).

Nem, nem a hivatalos költségek mértékével van gond, hanem az átláthatósággal, pontosabban a hiányával. Nyilvános kampányszámlák kellenek, hogy tiszta legyen, honnan a van a pénz, és hogy pontosan mire és mennyit költöttek, és akkor erősen lecsökken a korrupció terepe ezen a téren (megszűnni persze nem fog, olyan ország a világon nincs). Álságos azt elvárni, hogy egy FIDESZ vagy egy MSZP méretű párt ugyanolyan keveset költsön, mint egy induló párt, mert ez nem életszerű, mindenki láthatja, aki már végignézett egy kampányt. Ne szégyelljék a pénzt, használják, de számoljanak is vele tisztességesen.

És persze ott is kilóg a lóláb, hogy miért is akarják a kampányt kell lecsökkenteni, ugyanis az max. a nagy pártoknak hasznos, amelyek amúgy is mindenképp bekerülnek a parlamentbe, a kicsik viszont kevesebb megszólalási lehetőséghez jutnak, csökken a verseny, amit OVi amúgy se kedvel túlságosan. Ráadásul - tanulva az elmúlt két kampányból - talán arra is gondolt Orbán, hogy talán jobb is, ha kevesebbszer kapnak szót az emberei, ha kevesebbszer kerülnek vitahelyzetbe, mert annál nagyobb az esély arra, hogy elszúrják :-)

kuki123 2009.12.16. 17:12:54

Jobbikot kormányzó pártnak!

Bagarja 2009.12.17. 18:22:33

Most commentelek először. Fedor! Gratulálok a blogodhoz! Csak így tovább, nyitott szemmel. Egyetértek minden szavaddal!

Bagarja 2009.12.17. 22:44:20

Nincs mit! Nem udvariasságnak szántam.
Tényleg felüdülés a blogodat olvasni. Szerte mindenhol csak a "hangzatos" jelszavak mennek, de persze a szürkeállományt nem nagyon használják. A nagypolitika meg vigyorogva összekasint és megy tovább a cirkusz. Persze a cehhet velünk fizettetik meg...

DeMarco 2009.12.24. 16:08:37

@Fedor: Új bejegyzés híján és technikai lustaságom miatt ebbe a bejegyzésbe írva kívánok neked Boldog Karácsonyt és még boldogabb Új Évet !!!

Üdv: DeMarco

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.25. 22:00:32

@DeMarco: Köszi, és viszont, neked és családodnak is! Tényleg: megszületett már a baba?

DeMarco 2009.12.26. 08:08:28

@Fedor: Thx. Igen, a Gólya kiadta a Mikulásnak alvállalkozásba így ő hozta! :))

(Mindenki jól van :)) )

Közben melót is váltottam, így elég sűrű lett a karácsonyi program...

Jó karavánozást, ha mentek valamerre, meg jó pihenést, játsszál sokat a családoddal!

Hali.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0