Mikulás, a közellenség
2009. december 17. írta: Fedor

Mikulás, a közellenség

Sokat látott, edzett hírolvasónak tartom magam, de vannak cikkek, amelyek még engem is meg tudnak lepni, főleg azzal, hogy ráadásul ezt a már-már  legendás brit tudósok egyike komolyan is gondolja:

Domború pocakjával és szánhasználatával rossz példát mutat egészséges életmódból a Mikulás, inkább fogyókúráznia kellene, gyalog vagy kerékpáron járnia - állapította meg egy ausztrál kutató, akinek tanulmánya csütörtökön jelent meg a British Medical Journal című brit orvosi szakfolyóiratban.

Nathan Grills közegészségügyi kutató szerint epidemilógiai szempontból összefüggés van a Mikulás-kultuszt ápoló országok és azok között, ahol magas az elhízott gyermekek aránya. Mindazonáltal úgy vélekedett, korai még feltételezni ok-okozati összefüggést, még ha Mikulás alakja szerinte azt az üzenetet hordozza is, hogy "kövérség a jó humor és a kedélyesség szinonimája". Grills emlékeztetett arra, hogy egyes országokban süteménnyel és brandyvel szokás várni a Mikulást, ami "persze rosszat tesz az alakjának és a háziak túlsúlyának is. Sokkal inkább arra kellene biztatni, hogy abból a répából és zellerből egyen ő is, amellyel a rénszarvast várják".

Kifogásolva, hogy egyes képeslapokon a Télapó ráadásul pipázik is, felidézte, hogyan gondolkodhat erről egy 12 éves gyermek: "dohányzik, nemsokára 99 éves lesz, és nem vitte el a tüdőrák". A Mikulás más veszélyes tevékenységekkel is vádolható: amikor például rénszarvasszánján körülutazza a földet, soha sem köti be a biztonsági övet, és nem visel sisakot. Világjárvány idején valóságos a veszély, hogy a Mikulás - bevásárlóközpontokban és utcákon tevékenykedő képviselői révén - elkapja vagy terjeszti az újinfluenza vírusát. "A Mikulás a fertőző betegségek potenciális hordozója" - mutatott rá Grills, aki egy tanulmányt idézve azt írta, hogy naponta átlagosan legalább tízszer köhögnek vagy tüsszentenek rá.

A kutató meglepődött azon, hogy "Mikulás-felvételkor" nem kérnek a jelentkezőktől egészségügyi alkalmasságit, és a saját Télapó-tapasztalatairól beszámolva megírta, hogy "csöpögő orrú gyerekek csókolgattak és ölelgettek, és soha nem adtak alkalmat arra, hogy két +ügyfél+ között megtöröljem az arcomat".

Grills szerint komoly kutatásokra lenne szükség arról, hogy a Mikulás milyen káros hatást gyakorol az egészségre, és milyen fertőzési kockázatot jelentenek a dublőrei. A kutató új Télapó-imázst javasol: karcsú, sportos embert, aki edzéssel készül a kemény decemberi megpróbáltatásra.

Istenem, ha tényleg a Mikulás alakja és életmódja lenne a legnegatívabb hatás, ami a gyerekeimet érheti, akkor elmondhatnánk, hogy tényleg egy boldog világban élünk.

De nem mondhatjuk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr291604775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.17. 17:24:57

"A kutató új Télapó-imázst javasol"

Puszi a fordító hasára. A Télapó és a Mikulás nem szinonimák! A Télapó kifejezés vallásos, illetve a keresztény vallás értékeit, erkölcsét tiszteletben tartó emberekben jogosan rossz érzést, hiszen ez a kommunista rezsim által kreált figura, nem titkolt keresztényellenes célzattal.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ez egy MTI hír. Vagyis a totalitárius vallásellenesség a legfelsőbb körökben is erős hídfőállásokat birtokol, vagy a fordító egyszerűen műveletlen és/vagy ostoba.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.17. 17:26:57

@TaTa86.: Hupsz, lemaradt az állítmány. :)
jogosan KELT rossz érzést.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.17. 17:58:56

Könyörgöm, miért kell még ebben a témában is ellenségképet gyártani? Ne haragudj, de azt kell, hogy mondjam, bár az eredetet tekintve igazad van, mára ez a különbség eltűnt (már az én gyerekkoromban - 70-es, 80-as évek - se volt meg), szóval ennek a különbségtételnek az erőltetését feleslegesnek tartom. Ismerek én is olyat, aki még a "Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el, kedves Télapó"-t is konzekvensen Mikulásnak énekli, jól megnyomva a végét, hogy még feltűnőbb legyen, hogy ő mekkora keresztény, miközben egyszerűen csak álszent (ismerem őt jól ezer éve) és csak a rímet rontja el ezzel, totálisan megzavarva a gyerekeket.

A kereszténység már egy rakás pogány rítust beolvasztott, szerintem attól se fog megroggyani, ha a Mikulást időnként Télapónak nevezik.

Ja egyébként tudod mit jelent a Mikulás finn neve, a Joulupukki? Karácsonyi vén bakkecske. Azok a rohadt komcsi finnek :-)

Meg a többi nép is ,amelyik máshogy meri nevezni:

www.mommo.hu/media/Hogy_hivnak_Telapo

mizrolist 2009.12.17. 18:11:16

Lehet, hogy a szerző ausztrál, de én ezt a "brittudósok" témakörbe sorolnám :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.17. 18:13:28

@mizrolist: Én is odasoroltam, nézd meg a címkéket :-) Már csak a közös államfő miatt is, no meg a cikk is a British Medical Journal-ban jelent meg eredetileg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.17. 21:21:09

Én azért azt, hittem legalább egy hangyányit érződik az irónia. Bár kétségtelen, hogy a "Télapó" kifejezést száműzni kéne legalább a hivatalos orgánumoknak.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.12.17. 21:40:45

@TaTa86.: Nem érződött. Szerintem meg a Mikulást kellene száműzni. Milyen dolog az már, hogy mint magyarnak kénytelen vagyok ezt a szent embert a szlovák nevén nevezni. Akkor már inkább a Télapó. Az magyar! ;-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.17. 22:06:27

@vadász2: Miki bá :-)
@TaTa86.: Használj inkább szmájlit legközelebb :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0