Mit adtak nekünk a rómaiak?
2010. január 11. írta: Fedor

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Az elmúlt néhány évben sokat jártam az országot két keréken, ami elég emberi lépték: nem csak úgy elsuhan az ember mellett a táj, hanem menet közben észre lehet venni a részleteket is. Történetesen a társaság, akikkel ezeket a túrákat meg szoktam ejteni, rajtam kívül csak különböző vérmérsékletű jobboldaliakból áll.

Érdekes kettősségből álltak ezek az utak. Egyrészt hallgattam őket, hogy romokban az ország, másrészt viszont egyik új fejlesztést, építkezést a másik után hagytuk el, bármerre jártunk az országban, akár a Dél-Alföldön, akár a Szigetközben, akár a Dráva mentén. Itt egy új üzem, ott egy iskolafelújítás, amott egy új fürdő, stb. Jórészt persze EU-s pénzből, de a végeredményt tekintve azt hiszem ez nem számít, a lényeg a fejlődés.

Szóval nekem azóta is, amikor olyat hallok, olvasok, hogy jaj, ezek a gonosz szocik csak rombolást hagytak maguk után, és olyan állapotok vannak, mintha egy háború után lennénk, mindig a Brian élete című alapfilm egyik jelenete ugrik be. Aki véletlenül nem ismerné (Van ilyen ember egyáltalán?), annak elmondom, hogy az alábbi párbeszéd Jézus idejében, a rómaiak ellen szervezkedő zsidó terroristák között hangzik el:

Reg: Elvették mindenünket a nyomorultak, kiszipolyoztak minket. És nem csak minket, apáinkat is. És apáink apáit is.

Loretta: És apáink apáinak apáit is.

Reg: Igen.

Loretta: És apáink apáinak apáinak az apáit is. És...

Reg: Jól van, Stan, ne lovald bele magad. És mit adtak nekünk mindezért cserébe?

Xerxes: Vízvezetéket.

Reg: Mit?

Xerxes: Vízvezetéket.

Reg: Ó, igen, igen. Azt ők adták, igen. Ez igaz.

3. katona: És a csatornázást.

Loretta: Ó, igen, a csatornázást. Ne feledd, hogy milyen volt a város előtte!

Reg: Jól van, elfogadom a vízvezetéket meg a csatornát. Ezt a két dolgot ők csinálták.

Matthias: És az utakat.

Reg: Persze, nyilvánvalóan az utakat. Ez nem is vita tárgya, ugyebár. De eltekintve az utaktól, a vízvezetéktől, a csatornáktól...

Katona: Öntözés.

Xerxes: Gyógyászat.

2. katona: Oktatás.

Reg: Jó, jó, elég volt. Elég.

1. katona: És a bor.

Francis: Igen, igen, az tényleg nagyon hiányozna, Reg, ha a rómaiak elmennének. A bor.

Katona: Népfürdők.

Loretta: És, hogy jó a közbiztonság az utcákon este is, Reg.

Francis: Nagyon jól tudják, hogy kell rendet tartani. Lássuk be, csak ők képesek rá egy ilyen helyen, mint ez.

Reg: Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól , vízvezetékhálózattól... mit tettek a rómaiak értünk?

Xerxes: Békét hoztak...

Reg: Ó, békét... Demagóg!

Kétségtelen: az elmúlt nyolc év egyenlege összességében negatív. Az MSZP megérdemelten kerül az ellenzéki patkóba, az SZDSZ meg a feledés homályába. De a kép, mint mindig, nem fekete-fehér. Az ezeken a projekten dolgozó emberek munkáját veszi semmibe az, aki tagadja, hogy bármilyen fejlődés történt volna itt az elmúlt években, és ez még akkor is így van, ha egyébként sajnos igaz az, hogy lehetett volna ez a fejlődés nagyobb is. Igen, jórészt a kormányon múlt, hogy nem így lett, és hogy a szomszédos országok néhány mutatóban utolértek, sőt némelyikben le is hagytak minket (de azért ne feledjük, hogy a gazdasági növekedés 2006-ig a legtöbb évben magasabb volt, mint a 2002 előtti években, és az átmeneti megtorpanást követően már most is hasonló lenne, ha közben nem üt be a válság).

De hát ezeket a projekteket ellepte a korrupció - mondhatnátok, és sajnos jórészt igazatok lenne. De egyrészt ez nem minden fejlesztésre igaz, másrészt meg sajnos ez mindenhol a világon így van, különbség max. a mértékben van (és nem, nem nálunk a legnagyobb, bármennyire is úgy tűnik). 

Mindezek igazolására bemutatnék egy videót. Kicsit félve teszem, mert töredelmesen be kell vallanom, ez bizony maszopos kampányanyag (nem csak jobbos, balos ismerőseim is vannak), szóval aki megnézi, kezdje azzal, hogy kikapcsolja hangszórót, hacsak nem az a célja, hogy az egész iroda vele együtt énekelje azt, hogy "Ó, igen. Igen, igen!" :-) Nem kívánok én mellettük agitálni, sőt, mindenkit felszólítok, hogy NE az MSZP-re szavazzon áprilisban, mert tényleg komolyan gondolom, hogy mindent figyelembe véve jobb, ha most egy időre kispadra küldjük őket, de mégis, úgy érzem a teljes képhez hozzátartozik ez is:

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr651663721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.01.11. 16:28:14

Számomra azért világos, hogy azt, amiről Te itt cikket írtál egy bizonyos kontextusban, igen is úgy kell a nevénnevezni, hogy ez közállapotok földbe döngölése.

Azt én is teljesen hamis képnek tartom, hogy a FIDESZ szent az MSZP meg gonsz, mert ezt ketten csinálják 1998 óta.

Nem normális dologa, mikor elhisszük ezt a baromságot, hogy a kormány egyetlen társadalmi kontrollja az ellenzék, és nekünk pusztán abban szabad gondolkodnunk, hogy amikor ők dobálják sárral egymást, akkor arról mi a véleményünk.

A mi jövőnk lett kirabolva ebben a 12 évben.

Mindenki ismeri a bűnösöket.

Mégis rájuk szoktunk szavazni, mert állítólag nincs más.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.11. 19:17:38

Igen a csúnya válság,meg másutt is lopnak max a mérték más...persze...színtiszta gazember propaganda, még ha nem is annak szánod...
Egyetértek a felettem szólóval a jövőnket lopták el,meg a mostani fiatalokét is,megint,újra.Nincs mit szépíteni Fedor.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.11. 19:21:34

@blas: *fiatalokét=inkább gyerekekét, mert a mostani 0-18 korosztályra gondolok...

Csak egy imf hitelnyit kúrtak el semmi mást,meg kiszolgáltatottá tették az országot,de semmi baj...ha nincs válság jajh az a gonosz válság...

BigPi 2010.01.11. 20:00:21

Bár tényleg úgy tűnik sok mindent építettek, de szükség volt-e rá?

Egy hasonlattal élve:
ha egy öreg autó karosszériája szétrohad, akkor megpróbálhatjuk lecserélni, kicserélni, vagy kiszépíteni. Na ezt az utóbbi tették a politikusaink. Egy kis glett, egy kis festék és már ki is szépítették az országot, csak az a baj, hogy ennyi pénzből, akár le is cserélhettük volna.

Városkánk közelében építettek egy elkerülőutat négy milliárd forintért, mert hogy mekkora szükség van rá. Napjában legfeljebb tíz autó közlekedik rajta, abból kilenc az út mellett lévő tanyákhoz megy. Ezt a forgalmat a régi betonút is elbírta volna. Igaz azon, csak hatvannal lehetett menni, nem úgy a felújítottan.
De ez ennyiért megérte

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.11. 20:14:44

@blas: Ez nem szépítés. Akkor lenne az, ha azt mondanám, hogy nem is voltak ők rosszak, szavazzatok rájuk. De pont az ellenkezőjét mondom. Csak épp úgy érzem, hogy ettől függetlenül még nem árt tisztán látni. Az nem a gyengeség jele, ha elismeri valaki, hogy az ellenfelének is vannak érdemei, sőt, magát pozicionálja vele feljebb. Számomra elég ősembertempónak tűnik a másiknak még a létezést is letagadni (megkérdőjelezni magyarságát, azt a keveset, amit elért, stb.).

@BigPi: Nem tudom, hogy a te elkerülőutad hol van, és miért épült. De
1. Lehet, hogy távlati tervekben szerepel, hogy bekapcsolódik valami forgalmasabb úthálózatba. Esetleg ez volt az előfeltétele egy odaépülő ipari parknak, ami majd a te településednek fog adóbevételt hozni. Persze lehet, hogy csak szimplán elintézte a képviselő csakazértis alapon, nem tudhatom. De a egy elkerülő út mindig biztonságosabb és környezetkímélőbb megoldás, mint a településen áthaladó, szóval olyan nagy kárt azért nem okoz, nem?
2. Azért, mert te azt feleslegesnek érzed, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fejlesztések jelentős többsége ne lenne inkább hasznos és előremutató.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.11. 20:32:37

@Fedor: Az ,hogy megteszi valaki az elvárható minimum minimumát, nem érdem ,sajnálom.Az a baj ,hogy te még mindég csak pártszinten gondolkodol magát az országot,az embereket meg kihagyod,ellenfelek...pff.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.11. 20:39:05

@blas: Egy párt megítélésében hogy gondolkodjak nem pártszerűen? Még egyszer: nem azért raktam be ezt a videót, hogy megváltozzon a véleménye bárkinek is a szocikról, csupán rögzítek tényeket, és ezzel cáfolok egy hazugságot. Az, hogy elismered, hogy mégis tettek valamit, ami nem rombolás (a minimum minimuma, ebben nincs messze a véleményünk egymástól), az nekem elég :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.11. 20:47:56

@blas: "Csak egy imf hitelnyit kúrtak el semmi mást,meg kiszolgáltatottá tették az országot,de semmi baj...ha nincs válság jajh az a gonosz válság..."

1. NEM kúrtak el egy IMF hitelnyit, pont az nagy szám a pénzügyi világban jelenleg, hogy nem volt szükségünk arra, hogy az összes részletét lekérjük a a rendelkezésre álló keretnek.
2. Nem lennék elégedett akkor sem a kormány teljesítményével akkor sem, ha nem lett volna válság. De a tényeket vegyük már figyelembe. 2008 közepén még az volt a nemzetközi konszenzus, hogy 2009-ben, 2010-ben Magyarországon 3-4%-os növekedés várható. Nem én mondtam, nem a kormány, hanem a nemzetközi hitleminősítők. Igen, a szavahihetőségünk megrendülésének volt szerepe abban, hogy az elsők között vágott pofán minket a válság, de nézz már körül a nagyvilágban! Nem mi vagyunk a az egyetlenek, akik segítségre szorultak, és nem is nálunk a legnagyobb a visszaesés, nem nálunk a legrosszabbak a kilátások a jövőre nézve (sőt, az utóbbi háromnegyed évnek köszönhetően kifejezetten jók). Szóval nem hárítok mindent a válságra, mert az hülyeség lenne. De az ellenkezője is az.

Bagarja 2010.01.11. 22:10:36

Egy szó jut eszembe mindig, amikor OV-t hallgatom. Demagógia. A demagóg gondolataira demagóg válaszokat (pláne demagóg viszont-kérdéseket!) persze könnyű lenne adni. De nincs rá szükség.
Másrészről tényleg sok szép dolog épült az elmúlt években. A kérdés pedig jogos: mennyibe került? Való igaz, hogy sokmindent olcsóbban, tisztábban is meg lehetett volna valósítani. De a jövőt illetően nincsenek illúzióim. (Talán, mert én nehezebben felejtek, mint az átlag...)

DeMarco 2010.01.11. 22:25:40

@Fedor: Én úgy szeretnék hinni neked, de tényleg...

De egész egyszerűen nem tudok !!! Sajnos én kizárólag azt hiszem el amit látok és már régen kinőttem a mesékből is.

Nézzük akkor az általad felvázolt beszélgetést a valóságban:

Mit adtak nekünk a komcsik?

-Ööö... Semmit sem.

-Ez kizárt. Valamit csak adtak! Gondolkodj erősen.

-Hiába... Akárhogy töröm a fejemet, nem jut eszembe semmi sem.

-Ne viccelj, csak épült valami a városban, vagy felújítottak vmit.

-Nem viccelek, társasházon kívül más nem épült, de azt helyi vállalkozók építették.

-Na és az utak??

-Jah, igen, tényleg! Azt lefújták, autópálya soha nem lesz, elkerülőút 2050-re talán autóútként, a rászánt pénzt elvették.

-És a kórházfejlesztés?

-Á, ne is mondd egy az egyben bezárták, mindenkit kirúgtak és a helyét felszántották...

-Játszótér felújítás?

-Viccelsz? Pályáztunk, de pénzt egyre sem kaptunk...

-Iskola, óvóda felújítások?

-Pff. Egyet-egyet bezártak, a többiben max-ra növelték az osztálylétszámokat, az egyházi iskola támogatását drasztikusan lecsökkentették, egyedül az alapítványi suli megy, mert oda csengetnek a szülők...

-És az ipari parkba segítettek cégeket hozni?

-Hülye vagy? Eszükbe sem jutott.. Meg ugye lehúzták az autópályát is...

-De akkor hogyan fejlődött a város az elmúlt években??

-Szted? Nagy ütemben visszafelé barátom...

Nem tom' Fedor merre szoktál biciklizni, (Budaörs felé esetleg), de legközelebb nyisd ki a szemedet is, mert csukott szemmel csak álmokat fogsz kergetni a valóság helyett.
Ha semmit sem csináltak volna a szocik sokkal előrébb lennénk. De ők csak pusztítottak, romboltak, szétzúztak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.11. 22:28:36

@DeMarco: Nehogy zavartatni engedd magadat a tényekkel...

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2010.01.11. 22:35:28

Majd magyarázd meg azoknak is, akik például Békésből Komárom megyébe járnak dolgozni (heti 1-2 alkalommal), biztos ők is örülni fognak a jóhíreknek...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.11. 22:38:15

@hazaffy: Nemigaz, hogy csak ennyire egybitesen tudtok gondolkodni...

Egyébként pont Békésben annyi Nissan Navarrát láttunk szaladgálni az utakon, hogy tényleg már azon tanakodtunk, hogy miből? Ezzel NEM azt mondom, hogy ott arra minden rendben, csupán szokás szerint a kép árnyalására próbálom felhívni a figyelmet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.11. 22:59:58

Hogy is mondta Gyurcsány?

"Nem tudtok mondani egyetlen jelentős intézkedést az utóbbi 4 évben. Semmit! Azon kívül, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást! Semmit!"

És a kedvencem direkt neked: "Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet..."

Fedor ez bizony szerecsenmosdatás, akármit is akarsz ebből kihozni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.11. 23:15:08

@TaTa86.: Az a beszéd négy éve volt, és már akkor is csak retorikai túlzás volt, de azt hiszem ebben úgy se fogunk egyetérteni...

Még egyszer: A tények elismerése miért szerecsenmosdatás? Mondtam én azt, hogy jó volt ez elmúlt nyolc év? Hogy sikeres volt? Hogy csak így tovább? Na az lenne a szerecsenmosdatás, így nem is állítottam ilyet, sőt, pont az ellenkezőjét.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.01.12. 08:10:39

"(de azért ne feledjük, hogy a gazdasági növekedés 2006-ig a legtöbb évben magasabb volt, mint a 2002 előtti években, és az átmeneti megtorpanást követően már most is hasonló lenne, ha közben nem üt be a válság)"

Ezt nem tudom, honnan veszed?

KSH adatok, GDP volumen index előző évhez képest:

1998: 5,2 %
1999: 4,2 %
2000: 4,9 %
2001: 4,1 %
2002: 4,4 %
2003: 4,3 %
2004: 4,9 %
2005: 3,5 %
2006: 4,0 %
2007: 1,0 %
2008: 0,6 %

Szóval 2004 volt az egyetlen olyan év, ami az pre-szoci időszakhoz képest kiemelkedőnek mondható, 2007-től pedig jött a lassulás, még a világválság beköszöntése előtt.

Ez természetesen bonyolultabb kérdéskör annál, mint hogy a Fidesz jó, a szocik rosszak, vagy fordítva, csak "get your facts right".

Arkhimedesz 2010.01.12. 08:24:53

Szia Fedor!

Építész vagyok. Egy gazdaságilag az átlagnál elmaradott régióban dolgozom. Általában középületeket tervezek, iskolát, óvodát, polgármesteri hivatalokat, orvosi rendelőket, stb. Régebben társasházakat is. Van némi rálátásom a beruházások menetére. Nem csak azt látom mik épülnek, de azt is hogy hogyan és azt is hogy miből.

A helyzet az, hogy az önkormányzatok szegények mint a templom egere. Ott, ahol az iparűzési adó nem sokszorozza meg az évi kötségvetési keretet (ilyenből van sokkal több) a túlélésért küzdenek az önkormányzatok. Semmijük nem marad a közüzemi számlák, a közszolgálati bérek és a segélyek kifizetése után. Ha szeretnének is valamit, nemhogy a beruházást, de már
egy nyomorult tervet képtelenek megcsináltatni saját erőből.

Minden lépésük, minden lélegzetük a központi pályázati forrásokhoz van kötve, amik általában európai uniós hátterű pénzek. Ebből kifolyólag az intézmények ha építenek nem azt és nem úgy építik, amire szükségük van, hanem azt csinálják, amire támogatást adnak nekik.
És akkor a politikai hát- vagy ellenszélről ne is beszéljünk. Nehéz ugyanis pályázatot nyerni valamilyen politikai támogatás nélkül. Politikai támogatással ellenben jóval könnyebb. Minden ravasz pontozásos értékelés ellenére is.

Tegyük fel az egyik hátrányos helyzetű község önkormányzata nagyon kemény lobbitevékenységgel és szerény sikerdíjért dolgozó profi pályázatíróval a háta mögött nyert 500 millió forintot a község leamortizált iskolája és óvodája épületének bővítésére vagy újjáépytésére. Ez elismerem nem kevés pénz.

A 300 millióból 60 milliót azonnal elvisz az áfa.
A pályázatírás sikerdíja és a lobbi díjazása elvisz minimum 10%-ot. A kötelezően alkalmazandó pályázati referensek díjazása közbeszerzési tanácsadó, akadálymentes szakértő, anyámkínja mentorok, és hálaadó hirdetések ismét elvisznek minimum 10%-ot.

Marad kb 180 millió Ft a 300-ból a beruházásra.
Arra a beruházásra, aminek töredéke megy el csupán arra, amire az iskolának valóban szüksége van. A kötelezően megkövetelt esélyegyenlőségi programok, az épületet és a terepetgyakran megerőszakoló igen szigorú komplex akadálymentesítési szabályok betartására simán elmegy 30 millió forint is adott esetben. Maradt a pénz fele. Ez fordítható közvetlenül a beruházásra. Mivel ez állami pénz, a kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében kell kiválasztani, s az ott elinduló kivitelező cégeknek sőt alvállalkozóiknak is, igen szigorú bürokratikus feltételeknek kell megfelelniük. Olyan mennyiségű papírt igazolást, kimutatást és nyilatkozatot kell letenniük ajánlatuk mellé az asztalra, hogy a helyi mesterek, akik építeni tudnak csak, eleve labdába sem rúghatnak. Az építtetőnek nincs megengedve, hogy éljen saját anygbeszerzési csatornáival, mégha fele áron tudná megszerezni azt az építőanyagot, mint a nyertes kivitelező, akkor sem teheti meg jogilag, hogy csökkentse a beruházás költségeit. Sem munkában, sem anyagban. A közbeszerzés előírásai miatt.

Az a beruházás tehát, ami hagyományos, értelmes lebonyolítás mellett kijött volna 100-110 millió forintból.
Az a mostani pályázati rendszerben 300 millióba kerül.

Hagyományos értelmes lebonyolítás akkor lehetséges, ha az önkormányzatok saját erőből építik azt amire szükségük van, nem pedig központi támogatásból azt, amire igazán nincs is szükségük. (lásd elkerülő út az előző kommentnél)

Politikamentes üdvözletem az elszánt országjáróknak!

Arkhimedesz 2010.01.12. 08:27:27

@Arkhimedesz:

Elütöttem az elején a fiktív összeget. Sehol nem 500 millióval számoltam, hanem 300 millióval.

Elnézést kérek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.12. 08:53:02

@zombizan: Én is csak azt mondtam, hogy 2006 előtt voltak olyan évek, ami jobb volt az előző időszak néhány événél. Ez a te adataidból is látszik, hisz a 2001-es és az 1999-es évnél is vannak jobbak. De ez nem verseny, senki nem mondta, hogy a FIDESZ alatt nagyon rossz volt, csupán annak az illusztrálására írtam ezt a mondatot, hogy a nyolc év egyáltalán nem csak a visszaesésről szólt, ahogy megpróbálják itt sokan beállítani. 2007-et meg azt követő éveket meg nem tudom, minek kevered ide, arról egy szóval se mondtam, hogy jó volt, sőt...

@Arkhimedesz: Szerintem ezekkel nagyjából mindenki tisztában van, és természetesen jó lenne, ha nem a teáltalad felvázolt menet szerint mennének a dolgok (bár én az akadálymentesítésre szánt összeget nem tartanám kidobott pénznek), de a poszt szempontjából ez igazából mellékvágány. Én mindössze annyit akartam írni, hogy a propagandával ellentétben itt nem csak rombolás történt az elmúlt években. Az más kérdés, hogy fel lehetett volna több pénzt is használni, ha lett volna, a felhasznált pénzt meg esetleg fel lehetett volna hatékonyabban is használni. Ezért írtam már a posztban, is hogy a videó ellenére én egyáltalán nem javaslom, hogy bárki is az MSZP-re szavazzon, mert nem érdemlik meg, csak épp a démonizálást se szeretem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.12. 09:08:02

@zombizan: @Fedor: A GDP növekedés önmagában semmit nem jelent. Ha megnézed mellé az államháztartási hiányt akkor láthatod, hogy soha nem volt "jó" évünk 2002 után, mivel a növekedés mindig kisebb volt a hiánynál.

Fedor: Igen ennyi erővel 44 sem vészkorszak, mert akkor is biztos történt valami jó. Hagyjuk már ezt, kérlek!
Senki nem hiszi azt, hogy 2002-től már a nap sem jött fel, és soha senki nem mosolyodott el egy pillanatra sem, és azt sem, hogy egy kalyibát sem húztak fel az egész országban.
Ettől még ez egy egyértelműen szar időszak.
Főleg az eredeti példádhoz hasonlítva, ahol kiderül, hogy Júdeában tulajdonképpen mindent a rómaiak csináltak.
És persze azt is érzékelteti, hogy aki a kormányt kritizálja, az nevetséges, és gyerekes.

záporjózsi 2010.01.12. 11:44:35

Hiába próbálnék sok pozitívumot felsorolni, nem megy. Épültek autópályák? Igen, épültek. Épülhettek volna jobb, nyomvonalon, gazdaságosabban, illetve úgy, hogy a ország nagyobb területe legyen gyors közlekedésre alkalmas, biztonságos, de nem feltétlenül autópálya kiépítettségű utakkal elérhető? Igen, épülhettek volna. Eddig lehetett takarózni azzal, hogy ami megépült az jó lett. De az utóbbi 2-3 évben - talán az új M0 kivételével - sok, botrányos minőségű autópálya vagy autóút épült.
Vasút alig, a Dunát hagyjuk, az 20 éve el lett szúrva...
Az OP-kban kritikán aluli fejlesztésekre ömlik ki a pénz...

...és nem hiszem, hogy ez az uralkodó párt színén vagy az apparátus emberein múlna. Az előbbi tök mindegy, az utóbbiakat pedig ha akarnak sem hagyják dolgozni.

Walter Melone (törölt) 2010.01.12. 21:02:29

Nehéz dolog objektívnek lenni ilyen vérgőzös idők küszöbén (--->kampány).

Nem is értik meg a drukkerek.

Én mindenesetre üdvözlök minden ilyen kezdeményezést! ;-)

DeMarco 2010.01.13. 00:31:04

@Fedor: "Nehogy zavartatni engedd magadat a tényekkel..."

Hát pont ez az barátom. Ezek a tények. A csúnya valóság. Lehet, hogy onnan Pestről a vörös köd miatt libsi szódásszemüvegben nem látszik, de attól még ez a valóság. Csak sajnálni tudlak, hogy nem akarod megérteni. Majd ne csodálkozz a választási eredményeken és hogy vajon miért fog ez a rész kiemelkedően a komcsik ellen szavazni...

DeMarco 2010.01.13. 00:43:35

@Fedor: Továbbra sem értem, hogy miért erőlteted ezt a voltak jó évek a maszop alatt is retorikát. Hiszen végigéltük ezeket a nyomorult éveket és tudjuk mennyit vesztettünk... Nem vagyunk feledékenyek, nem kell újraszínezni a múltat...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.13. 08:56:33

@DeMarco: Úgy látom a fölött az olyan mondataim felett továbbra is átsiklasz, mint hogy "Kétségtelen: az elmúlt nyolc év egyenlege összességében negatív." meg hogy "mindenkit felszólítok, hogy NE az MSZP-re szavazzon áprilisban", de azért te csak mondogasd nyugodtan, hogy "hülye, gonosz, komcsi Fedor", csak épp továbbra sem lesz igazad. Sajnálom, de az ilyen egybites gondolkodás továbbra sem nekem való, én továbbra is figyelembe fogok venni mindent, a rosszat is, meg a jót is, és az arányuk alapján fogok dönteni, éz az arány most nagyon nem kedvez az MSZP-nek nálam, de azért te csak komcsizzál le engem továbbra is nyugodtan, tőled nem is várok mást.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.01.13. 11:05:55

mit összezombiztok ezen.
aki úgy véli csak rombolást történt az országban az elmúlt 8 évben azt arra kérem, hogy ne vegye igénybe azokat a lehetőségeket, amik estleg mégiscsak mostanság készültek (utak, hidak miegymás)
hazudozva, lopva építeni gusztustalan, viszont elvakultan csúsztatni, minden eredményt cáfolni sokkal rosszabb...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.13. 11:34:55

@úriparaszt: "aki úgy véli csak rombolást történt az országban az elmúlt 8 évben azt arra kérem, hogy ne vegye igénybe azokat a lehetőségeket, amik estleg mégiscsak mostanság készültek (utak, hidak miegymás)"

Jogos! :-)

loláb 2010.01.13. 18:06:08

@Fedor: ezek az eredmények, tekintve, hogy 2004 óta úniós források felett is rendelkezünk, édeskevesek.

Nehéz komplexen, és sokmindent figyelembe véve értékelni, hogy az, ami épült, az sok-e vagy kevés, de talán pár adalék:

Az itthoni pályázati rendszer lassú és sokkal nehézkésebb, mint máshol, emiatt a 2007-2014 közti EU költségvetési időszak 7000 milliárd forintjából csak a töredéke lett eddig megpályáztatva, elnyerve, kifizetve. Tehát, lehet, hogy sok minden épült, de ennél még sokkal több minden is épülhetett volna.

Ami épült, annek is egy jelentős része felesleges, értelmetlen, vagy idejét múlt beruházásokra megy el. Négyes metró, kutyawellness, karakószörcsögi 40 cm-es kilátó, fatuskókból álló bringás pihenő, stb, tele a net ezekkel az esetekkel.

A beruházások, pályázati döntéshozó testületek tele vannak korrupcióval, pártmutyival.

Sok minden épült? Viszonyítás kérdése. És nem csak az a lényeg, hogy mennyi minden épült, hanem, az, hogy HOGYAN.

loláb 2010.01.13. 18:13:59

@loláb: Ja, és fontos adalék, hogy például az autópályák (2003 óta), völgyhíd PPP-ben épültek, jópár kollégium is, ezek tehát gyakrolatilag ki sincsenek fizetve.

DeMarco 2010.01.14. 00:06:58

@Fedor: Nem siklok át az említett mondataid fölött. Csak bosszant, hogy pozitív képet próbálsz festeni egy nagyon negatív képből és ráadásul a rombolást építésnek próbálod eladni, miközben semmi ilyen nem történt felénk. Ez teljesen irreveláns.

@Úriparaszt: Nyugodt szívvel megígérhetem, mert semmi ilyet nem építettek felénk. És mást sem. Pedig naponta 160 km-ert autókázom... Sajnálom, hogy továbbra sem akarjátok belátni, hogy felénk kizárólag pusztítás történt, vagy a nagy büdös semmi... de végül is mindegy. Mondtam, nem kell majd meglepődni, ha toronymagasan le lesznek errefelé szavazva...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.14. 00:13:22

@DeMarco: Lehet, hogy felétek nem történt, de azért ebből még ne vonjál le országos szintű következtetéseket. Mint írtam is rögtön a poszt elején, nem a pesti, hanem az ország különböző pontjain szerzett tapasztalataim sarkaltak erre a posztra. De mondom, elvakult vagy, csak végletekben tudsz gondolkodni, ezért írsz olyanokat arra, ha valaki némi szürkét csempészni a feketédbe, hogy "a rombolást építésnek próbálod eladni", miközben szó sem volt ilyenről.

Na de mivel ezt a kört már sokadszorra futjuk le, szerintem váltsunk, van már kint két új poszt is azóta :-)

DeMarco 2010.01.14. 08:54:18

@Fedor: Nem csak te járod ám az országot... és nyilván van ahol történt vmi fejlesztés, főleg ha lakik arra maszopos potentát... de próbáld megérteni, hogy metró-effektus van most is. Egy pesti azt mondja, hogy miért háborogtok, lesz egy faxa metrónk !! Jah vazze, de a mi pénzünkből (is) és nem nekünk, hanem nektek... Egy vidéki lehet, hogy soha, vagy 1-2-szer fog rajta utazni... Ennek a mostani bkv-s sztrájknak is oda vezetnek vissza a gyökerei. Minden pénzt a metróba öntöttek, közben meg a bkvnak nem volt pénze a buszokra, meg a dolgozókra. Ami meg volt, azt is ellopták. Demszkáj azt mondta, hogy nagyságrendileg több a szakszervezet követelése, mint amennyit elloptak. Igen, az lehet, de a legtöbbet pont ő lopta el a metró-project végtelenségig erőltetésével és a kivitelezés árának megötszörözésével.

Attól, hogy Veres elvtárs házáig négysávos autópálya megy, hogy egyszerre tudjon kiállni az összes autójával a garázsból, még nem jelenti azt, hogy az ország többi részében történt vmi érdemleges. És naív vagy, ha azt hiszed, hogy egy akárhol lakó helybelit érdekel, hogy mi történik más helyeken. Őt csak a saját megyéje, városa, utcája, háza érdekli. Hogy ami adót befizet azt visszaforgatják-e a számára, vagy ellopják és lehetetlen projectekbe fektetik amiből semmi haszna nem származik és soha nem fog annak hozományából részesülni. Így ezek az emberek csak a semmit, vagy a pusztítást látják és kisöprik a maszopot a választásokon. A szadesz már évtizede nemlétező tényező errefelé...

Olvastam már a másik két posztot, sőt, természetesen besegítettem Erdélynek, ahogy mindig is tettem. Veled ellentétben... De azért örvendetes, hogy pozitív irányban változol.. :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.14. 09:41:41

@DeMarco: Ó, de utálom a vidékiek péniszirigységét! Bocs, de nem tudom máshogy mondani. Budapesten él az ország ötöde, bejár dolgozni, átutazik rajta rendszeresen pluszban az egytizede, az termelésből meg még ennél isd nagyobb részben veszi ki a résézt, szóval had ne szégyelljük már, ha az itteni fejlesztések is arányban vannak ezzel! Egyébként nincsenek: Ennél kevesebb jut ide ennél az aránynál, de nem ez a baj, hanem a rossz felosztás ezen belül.

Az utolsó bekezdésedben meg a "veled ellentétben" kitétel aljas volt, és igaztalan. Tudom mire gondolsz, de továbbra sincs igazad. Ne is kezdj el ezen most vitatkozni, nincs hozzá kedvem, hogy századszor nekifussak.

DeMarco 2010.01.14. 10:12:09

@Fedor: Annyira azért ne verd a melledet, mert ha egyszer is jóváhagynák, hogy Pest megye leváljon Pestről, önálló megyeként, akkor lenne ott nagy szopás... Pedig előbb-utóbb be fog következni és akkor lesz ám ferde száj... Én is utálom a pestiek nagy arcoskodását. Élhetetlen város, messze el is kerüljük. Az elmúlt években szerencsére minimális alkalommal kellett csak bemenni. Vidéken él az ország 4/5-e, akik ellátják kajával azt a kis 1/5-öt és ennek ellenére ők is szeretnének bejárni dolgozni és minél hamarabb a munkahelyükre érni, nem 60 évvel ezelőtt épített kétsávos utakon zötykölődni. A termelés nagyobb részét is vidéken állítják elő, a kajáról nem is beszélve. Úgyhogy nehogy már azt higgyétek, hogy minden csak pestté és akörül forog a vidék, mert kurvára nem. Értem én persze, hogy oda telepítették a pártelitet, akik most nyugdíjasok, meg rengeteg a lakótelep, tele prolikkal, ezért őket kell nyomni, de mintha ez az elmélet is kezdene megdőlni szépen lassan... Az egyik réteg kihalóban van, a másik meg változóban.
Nem irigységről van szó, mert nem sajnáljuk amit Pest kap. Azt hiányoljuk csak, amit mi nem kapunk, pedig sokkal szerényebbek az igényeink... és a mi adónk is benne van a közösben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.14. 10:14:03

@DeMarco: Kevered a szezont a fazonnal...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0