A Népszabadság közönsége jobb -e a Borsénál?
2010. március 17. írta: Fedor

A Népszabadság közönsége jobb -e a Borsénál?

A tényői tragédia bulvártálalásán háborog szabóZ a Commenten, és jogosan. A Bors címlapja egyszerűen kegyeletsértő és hányingerkeltő.

De van egy rossz hírem.

Az a címlap azért készülhetett el, mert igény van rá. Ha nem lenne vevő senki az ilyesmire, ha példányszám-csökkentő, és nem felhajtó ereje lenne az ilyen montázsoknak, akkor nem készítene ilyet az egyszeri sajtómunkás.

De mindenki tudja, hogy nem így van. Az elmúlt évek dömpingje bizony erre kondicionált minket. A Népszabadságot (bár kivitele, hangvétele jóval könnyedebb korábbi önmagánál) pl. valószínűleg az sem nevezné bulvárújságnak, aki egyébként politikai alapon nem igazán szimpatizál vele. De igény - a jelek szerint - volna rá. Nagyon jó indikátor erre a célra a hírmátrix, a nol.hu azon szolgáltatása, amely a cikkeket kattintásszám alapján rangsorolja, és ezt a rangsort különböző betűméretekkel vizualizálja is.

Hát lássuk, hogy nézett ki ez a hírmátrix ma délután negyed ötkor, mi volt messze a legolvasottabb hír a legszínvonalasabbnak tartott politikai napilap online kiadásán. Talán egy jó kis Jobbik ekézés? Újabb bírálat Orbánnak? Egy újabb korrupció leleplezése? Egy külföldi tudósítás? Egy hírháttér? Egy mélyenszántó publicisztika? Egy szocioriport? Egy kulturális ajánló?

Nem. Hanem ez:

Ugyanez az oldal egy órával később:

Nincs hozzáfűznivalóm.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr841847543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toolate 2010.03.17. 18:16:19

Népszabadság nem egyenlő Népszabadság Online, vagyis a cím félrevezető és hamis, a felvillantott következtetés pedig hibás.

A Hirmatrix azt mutatja, hogy melyek a kiemelten érdeklődésre számot tartó cikkek / témák azok közül, amit a népszabi online feldolgoz.

A témákhoz való eljutást pedig segíti pld. a hirkereso, google, kereszthivatkozások.

kamarti 2010.03.17. 18:47:26

hát, ha szeretnék részleteket olvasni a dologról (és egyébként ezért senkit nem ítélek el alapból, mégis csak egy kirívó eset, érdekli az embereket, ez önmagában talán nem elítélendő), én is inkább a Népszabit választanám, ez ember azt gondolja, egy olyan újság mégis csak tényszerűbb, mint a bulvárok.

Most el is olvastam ezt a hivatkozott cikket, és azért az előbbi várakozásombban némileg csalódtam: például vajon mi a fenének kell megnevezni az óvodát és az iskolát, ahová a gyerekek jártak? jó, hogy nem adnak utca-házsszámot, iwiw-elérést stb. Nonszensz.

De leginkább két dolog háborít fel mégis: ez egyik a tegnapi, véres láncfűrészt közvetlen közelről, percekig mutogató Aktív (tegnap este 8 körül, 12-es karikával). A másik: többször tapasztaltam az utóbbi időben az Indexen - legutóbb a Tényővel kapcsolatos egyik cikknél -, hogy ha az ember kattint, először egy egész oldalas hirdetést kap a pofájába. Nyilván nem véletlenül a várható kattintásszámtól. Én azért ezt is elég ízléstelennek tartom (bár azt nem tudom, ezt emberi kéz intézi-e így, vagy valami automatikus beállítás - sajtem, az előbbi).

DeMarco 2010.03.17. 20:52:51

A kérdésre válaszolva: Egyértelmű, hogy a Borsé. Ki az a .....-e aki Néphazugságot olvas?? Messze kerülendő a maszopos pártlap, akkor inkább a Grimm mesék... Már a kisebb címeken is látszik, hol járunk... holdkórosok gyülekezetében...

"Talán egy jó kis Jobbik ekézés? Újabb bírálat Orbánnak?"

Ó, hát persze... mert más mi is lehetne a maszop lapjában, mi teee?

Nem lehet mindenki csőlátású, a legtöbb embert több dolog is érdekli, ezért sok cikket elolvasnak, a csillagászaton át, a zöld kvótákkal való machinációkig, az új kísérletek eredményein át, a szomorú családírtásig. És ez így is van jól, nem kell mindenkinek csak a politikai híreket nyálaznia, sőt az lenne a legjobb, ha annyira rendben mennének a dolgok, hogy egyáltalán nem kellene ezzel foglalkozni és még a miniszterek nevére sem emlékeznénk és nem azért, mert lófaszt nem csináltak, hanem azért, mert balhé nélkül jól végezték a dolgukat.

Meg aztán sokan nem is érik el az ingerküszöböt, hogy az ember elolvassa a cikket. Ott volt ma a Hagyós cikk az indexen. A címben leírták, h baxott elmenni a meghallgatására, mert... ezek után teljesen felesleges elolvasni a cikket, mert a "mert..." a kutyát nem érdekli. Nincs "mert..". Ha mond vmit a maszop min.elnökjelöltje, izé.. most nem jut eszembe a neve, azt sem érdemes elolvasni, nem üti meg az ember ingerküszöbét... így aztán gyorsan át is lehet térni az igazán érdekes cikkekre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.18. 08:32:24

@DeMarco: Na, tőled nem is vártam másmilyen hozzászólást. Néphazugság... Meglepődnél azt hiszem, ha látnál egy összehasonlító statisztikát mondjuk a Magyar Nemzettel, elveszített sajtóperek száma témakörben...

"Nem lehet mindenki csőlátású, a legtöbb embert több dolog is érdekli, ezért sok cikket elolvasnak, a csillagászaton át, a zöld kvótákkal való machinációkig, az új kísérletek eredményein át, a szomorú családírtásig."

Na most meg fogsz lepődni, ez a Népszabadságban mind benne van, és ha már: jóval színvonalasabb módon, mint a Magyar Nemzetben vagy mint pláne a Magyar Hírlapban. A kritika nem az újságnak szólt, hanem az online olvasóközönségnek.

DeMarco 2010.03.19. 17:47:47

@Fedor: Milyen érdekes, hogy te mivel védekezel. Bár tőled én sem vártam mást, de pont azzal támadsz amit viszont nálam kifogásolsz. Ez így elég fals, nem gondolod?

Meg aztán én az emberekről is írtam, nem csak az újságról. Értelmezni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.19. 20:49:45

@DeMarco: "pont azzal támadsz amit viszont nálam kifogásolsz"

?

DeMarco 2010.03.20. 08:12:00

@Fedor: Nálam reklamálod a Néphazugságot, de azonnal jöttél a Magyar Nemzettel és a Magyar Hírlappal... Én ezeket fel sem hoztam soha érvként. De te igen, vagyis azzal támadsz amit kifogásolsz. Így az érveidnek semmi ereje...

Marha színvonalas lehet az online kiadás aminek fejlécei kizárólag Fúúúj patás, fúúúj Vona különböző átirataival vannak tele... persze neked lehet, hogy ez már színvonal...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0