Ferenc Godunov
2010. május 07. írta: Fedor

Ferenc Godunov

Az általam elolvasásra ajánlott cikkeket már egy jó ideje az oldalsávban emelem ki a Facebook segítségével, de most nem tudom megállni, hogy ne idézzek hosszabban Koltai Tamás írásából (amit persze egészben is érdemes elolvasni) az ötletessége és a stílusa miatt:

A választás második fordulójának napján Debrecenben jártam, és pár perccel a kampánycsend letelte után a Csokonai Színházban többedmagammal meghallgattam egy Muszorgszkij nevű kampányszakértő Borisz Godunov című exit pollját, bár nem annyira a közvetlenül aktuális eseményekre, inkább a nagy történelmi távlatokra vonatkozóan. Analízise pontosabbnak bizonyult sok mai politológusénál, igaz, hogy cégében csendestársként egy másik politikai szakértő, bizonyos Alekszandr Szergejevics Puskin is közreműködött. A nemzetközileg is ismert celebritások először is elemzik a karaktergyilkosságban rejlő lehetőségeket, amennyiben rámutatnak, hogy bűnnel vádolni bárkit kifizetődő, függetlenül attól, hogy az illető valóban elkövette-e, vagy sem, mert a gyanú mindenképpen ráragad, és hatalomtechnikai szempontból fontosabb becsületesnek látszani, mint annak is lenni.

A Godunov nevű vezető kénytelen szembenézni azzal, hogy mindennek ő az oka, még annak is – miként elpanaszolja –, hogy valahol tűz ütött ki.

A másodállásban zenedrámával foglalkozó politológusok ezután arra a következtetésre jutnak, hogy a „zemberek” rettentően szeretnek messiást várni, az egyik pillanatban még az egyik vezetőért rajonganak, de ha záros határidőn belül nem jön el a Kánaán, azonnal egy másikhoz pártolnak, aki ezt határozottan megígéri anélkül, hogy konkrét programot hirdetne. A Muszorgszkij nevű tudományos munkatárs a jelenséget egy kórusnak nevezett reprezentatív mintán mutatja ki, amely a tömeg közé szórt pénz hatására pillanatok alatt éltetni képes azt, akit előtte leprázott, és megfordítva. A híres orosz politológiai iskola mai követője, bizonyos Vidnyánszky – továbbfejlesztve a tanultakat – a teátrumnak nevezett tanfolyamon azt is demonstrálja, hogy a zsákmányszerzésre kalibrált politikai elit tagjai – a demonstrációs anyag bojároknak nevezi őket – miként igyekeznek elmarni egymástól az ország játék épületekkel jelképezett anyagi javait.

Persze ez csak egy része a nagy öszképnek, hisz a karaktergyilkoság csak egyik eszköze volt a teljes elhiteltelenedésnek, ami nem ment volna ilyen jól, ha az alany nem szolgáltat hozzá nem kevés alapot a tetteivel. De azért elhanyagolni ezt sem lehet.

Gyurcsány meg menjen inkább politológusnak, az Stumpfnak is bejött.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr941981336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kibaszott jó röpirat a modern baloldalról 2010.05.07. 13:04:41

Tévedett, aki azt hitte, Gyurcsány feladta. Itt bizony egy próféta van, aki nem adja fel. Prédikálni fog, amíg akad két ember, aki meghallgatja. (Fotó: Gusztos Péter/blikk.hu) Gyurcsány az őszödi beszéd végén azt mondta, ha az MSZP már nem támogatja ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2010.05.07. 15:36:47

"Gyurcsány meg menjen inkább politológusnak, az Stumpfnak is bejött."

Itt még milyen jól megvannak egymás mellett: www.youtube.com/watch?v=R0Mx5w8yPlg

Figyelem! Áder-szpotter verseny! Hányadik másodpercnél látható a "csornai Charles Bronson"?

Avatar 2010.05.07. 16:00:39

Határeset, elfogadom. Nálam 0:58-nál még Stumpf látszik, de egy másodperc múlva jön Áder, aki szerintem Jákob rabbinak akarta álcázni magát. :)

DeMarco 2010.05.07. 16:07:06

fletót mosdatni? Ez annyira kritikán aluli, h inkább nem is szólnék hozzá bővebben.
Ahogy Martonyi mondta az sns-re: Van az a szint, ahová mi nem süllyedünk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.07. 16:10:21

@DeMarco: mijazaz sns? És ki mosdat? Tudom, szerinted mindenki, aki nem akarja minimum akasztófán látni...

Avatar 2010.05.07. 16:56:42

@DeMarco: A volt MSZMPs Martonyira hivatkozol? Nem kellett volna eltakarodnia neki a közéletből?
És hogy tetszenek a volt MSZMPs Matolcsi gazdasági elképzelései?
Kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna, csak narancsszínűre festi magát, ugye?
Hiszen ez a szín azt is lehetővé teszi, hogy a liberális kutyából konzervatív szalonna legyen...

@Fedor: SNS -> Szlovák Nemzeti Párt, Slota pártja
(Szólni kéne neki, hogy a Slot A már elavult foglalat típus... :) )

loláb 2010.05.08. 11:00:55

Basszus Fedor, ne tegyél már úgy, mintha a karaktergyilkosságot a fidesz alkalmazta volna először a magyar belpolitikában!

Gondolom tökéletesen emlékszel a 98-2002 közötti időszakra, és tudod, hogy milyen lejáratókampány folyt Orbán ellen (szlő ügyek, bánya, kézcsókos kép, koronaúsztatás)

Az viszont tény, hogy a Gyurcsány karaktergyilkossága hatásosabb volt, mondjuk lényegesen komolyabb alapot szolgáltatott rá a cégügyeivel, de főleg az Öszödi beszéddel, mint az orbánról terjengő kézcsókos-koronaúsztatósdi.

loláb 2010.05.08. 11:05:52

@Avatar:

"A volt MSZMPs Martonyira hivatkozol? Nem kellett volna eltakarodnia neki a közéletből?"

Miért kellett volna?

Javaslom, nézd meg a Tanút, azt a jelenetet, amikor Pelikán rákérdez Csetnekinél, hogy Ő jelentette-e fel.

Ez a mostani helyzetre is igaz, bárki bármit mond.

www.youtube.com/watch?v=BKk-fhcDSqU

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.08. 13:41:17

@loláb: "Basszus Fedor, ne tegyél már úgy, mintha a karaktergyilkosságot a fidesz alkalmazta volna először a magyar belpolitikában!"

Hol állítotam én ilyet?

" tudod, hogy milyen lejáratókampány folyt Orbán ellen"

Ő is ugyanúgy alapot szolgáltatott hozzá, mint Gyurcsány. De igazad van, Fletó karaktergyilkossága sikeresebb volt.

drkovax 2010.05.08. 14:42:20

Orbán esetében karaktergyilkossági kísérlet zajlott (vagyis, kívülről, tervezett/szervezett módon, valós alap nélkül), szemben Fletóval, akinél a környezet mindössze konstatálta a karakterÖNgyilkosságot.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.08. 16:29:59

@drkovax: Azért én ezzel a "valós alap nélkül" kitétellel vitakoznék, de erősen, no meg azzal is, hogy Gyurcsány esetében nem volt tervezés, rászervezés, lásd még Tömjén Zsóti elszólását ebben a tárgykörben.

DeMarco 2010.05.08. 17:56:42

@Fedor: Na! Azé' ne vonjunk már egyenlőségjelet Viktor meg fletó között oké?
Tudom, hogy szeretnéd ezt láttatni, de reménytelenül egyedül maradtál ezzel az álláspontoddal...

Mert az ég még mindig kék...sőt egyre kékebb...

Avatar 2010.05.08. 18:05:33

@loláb: DeMarco tudja, miért kérdeztem tőle ezt. Kerüli is a válaszadást, mint a forró kását.

DeMarco 2010.05.08. 18:55:22

@Avatar: Tudom miért írtad, és nem kerülöm, csak már nem akartam ehhez hozzászólni.
De ha ennyire akarod...

Jelenleg is ezerrel termelem a gdp-t, kicsit később majd válaszolok a kérdésedre, cirka egy óra múlva... :))

Avatar 2010.05.08. 20:24:50

@DeMarco: Helló!
Hú, lehet, hogy együtt dolgozunk? Én most fejeztem be a GDP termelést mára. Kb 30 perc és otthon leszek, addigra lesz válasz? ;)

DeMarco 2010.05.08. 20:38:19

@Avatar: Én még egy órát termelgetek...

Értettem a célzást, de ez nem változtat a korábbi érveléseimben. Simán lehetne helyettük is értelmes embereket találni, akik nem az mszmp és utódszervezetéből kerültek ki. Amennyire tudom Martonyi nem is akarta vállalni a posztot, csak hossas rábeszélésre fogadta el. Ahogy Matolcsy helyett is simán lehetett volna megfelelőbb embert találni. Én biza' most sem engednék senkit a kormányzás közelébe aki az előző rendszerben bármilyen felelős posztot betöltött...

DeMarco 2010.05.08. 20:40:42

@Fedor: Off: veszélyben a tűzvonalad...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0