A megfelelő ember V. : Alkotmánybíró(k) végzettség nélkül
2010. július 20. írta: Fedor

A megfelelő ember V. : Alkotmánybíró(k) végzettség nélkül

Bár a konkrét apropót ezúttal is a FIDESZ szolgáltatja, de most nem csak nekik szól a kritika, hanem az összes korábbi parlamenti pártnak.

A FIDESZ Stumpf Istvánt, Orbán egykori mentorát, tanácsadóját, miniszterét alkotmánybírónak jelöli (aki valószínűleg messze a leggazdagabb alkotmányőr lesz demokráciánk történetében, de ez csak mellékszál). Ez a jelölés teljesen beleillik a kinevezések abba a sorába, amelyben a párthűség fontosabb a hozzáértésnél, az alkalmasságnál és a megfelelő végzettségnél.

A jogszabályok szerint nagy doktori fokozattal kell rendelkeznie az alkotmánybírónak. A feltételek szerint 20 év tapasztalattal kell rendelkeznie a jelöltnek, vagy elméleti képzett jogász tudósnak kell lennie.

Na most Stumpfnak kétségtelenül van jogászdiplomája, de az teljes bizonyossággal állítható, hogy se megfelelő tapasztalata, se tudósi munkássága, se nagydoktorija nincs.

Igen ám, de nincs ezzel egyedül.

Ugyanis ugyanabból a Halmai riportból, amelyből a fenti információ származik, kiderül más is:

Az alkotmányjogász szerint a jelenlegi testületben egyébként több olyan alkotmánybíró is van, aki szintén nem felel meg a feltételeknek.

Köztük pl. a most újra kinevezésre váró Bihari Mihály, akinek ugyan megvan a nagydoktorija, de nem jogból, hanem politológiából, ami azért nem teljesen ugyanaz.

És innentől kezdve szétterül a felelőség az összes eddigi párt között, amelyik korábban alkotmánybírókat jelölt és szavazott meg a Parlamentben, annak tudatában, hogy a delikvensek egy része a jogszabályok szerint még jelölt se lehetne.

Ehhez képest Bihari nemhogy alkotmánybíró volt, hanem három évig egyenesen a testület elnöke.

Valószínűleg az elmúlt évek háttéralkuinak köszönhető, hogy ez a nem mellékes infó egyáltalán nem kapott eddig nyilvánosságot, és egy új párt, az LMP kellett ahhoz, hogy boruljon a bili. A szocik valószínűleg rutinból nem rugdalóztak, hisz megkapták koncnak Bihari jelölését, a Jobbik meg a kormányváltás óta elég szervilis lett (lásd pl. legutóbbi nyilatkozatukat az elmúlt napok eseményeiről), ami egyébként meglepő a FIDESZ kampánybeli elhatárolódása és a kormányváltás utáni gárda-ellenes intézkedések, Orbán szózatok fényében, de ez legyen az ő bajuk.

A miénk meg az, hogy csak ilyen pártok közül tudunk csak választani.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr742163032

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a baj a Fidesz káderpolitikájával? 2010.07.20. 12:07:44

Nem az a baj, hogy a Fidesz saját embereit nevezi ki. Hanem, hogy sokszor nem megfelelő a jelöltek felkészültsége, szakmai háttere. (Fotó: MTI) Úgy látszik, a közvélemény kezdi megszokni a Fidesz káderpolitikáját, jelölési gyakorlatát, vagyis a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2010.07.20. 13:04:23

A szokásos miért ne lehetne? Csak mert Fidesz közeli ember? Ne viccelj...

Eddig megfeleltek a végzettség nélküli jelöltek, csak érdekes módon, most vannak problémák, amikor a Fidesz jelölhet...
Azért ez túlzás.

Ráadásul mindenki tudja, hogy a végzettség egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott valaki alkalmas arra amit csinálnia kellene.

Ezért inkább a Jobbikos nyilatkozatról:

Elhiszem, hogy neked furcsa, hogy egy ellenzéki párt egyetért a kormánnyal egy stratégiai kérdésben. Erre régen nem volt példa. De ellentétben veled én ezt üdvözlendőnek és követendőnek tartom. Miért ne érthetne egyet bizonyos kérdésekben két jobboldali párt, amik céljai hasonlóak, mégha a megoldásaik eltérőek is? A jó kezdeményezéseket támogatni kell, akár ellenzékből is. A többi pártra szégyen, hogy a Jobbiknak kellett ezt a példát prezentálnia. Azt ugyan nem várjuk, hogy a maszoposok letépjék a ragasztót a "nem" gombról, de legalább az lmp elgondolkodhatna, hogy tényleg "lehet más a politika" és nem feltétlenül az abszolút szembenállás a kifizetődő...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.20. 13:15:35

@DeMarco: "A szokásos miért ne lehetne? Csak mert Fidesz közeli ember? "

Látom megint szelektíven olvasol. NEM az a baj, hogy FIDESZ közeli. Stumpf jelölése már több napos hír, de nem terveztem írni róla, mint ahogy a több száz más kinevezésről se írtam, de közben kiderült, hogy JOGSZABÁLYILAG alkalmatlan, és ez más tészta.

"Eddig megfeleltek a végzettség nélküli jelöltek, csak érdekes módon, most vannak problémák, amikor a Fidesz jelölhet..."

Ha tudtam volna róla korábban, hogy vannak ilyen problémák az alkotmánybírók körül, szóvá tettem volna. Ha nem tűnt volna fel, erről szól a poszt második fele.

A FIDESZ egyébként eddig is jelölhetett alkotmánybírót, ugyanis korábban konszenzus kellett a megválasztáshoz, ezért az "egy innen, egy onnan" elv alapján ment a jelölés. Pont az a bajom, hogy emiatt leszarták a jogszabályokat, a FIDESZ-ben, MSZP-ben, SZDSZ-ben, MDF-ben egyaránt, csak meglegyen az egyensúly.

"A jó kezdeményezéseket támogatni kell, akár ellenzékből is."

Ez igaz, de amit a kormány per pillanat csinál, az jól számszerűsíthető, és igen nagy károkozás az országnak. Ezt támogatja a Jobbik, és ezt támogatod te.

Vidéki 2010.07.20. 14:43:36

A szerző Halmai alkotmányjogász úr véleményére támaszkodva építi fel cikkét.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy Halmai úr egy szereplési vágytól űzött alak, akinek szavait nem szabad szent és tévedhetetlen kinyilatkoztatásnak tekinteni.

Ha Halmaira hallgatunk, kiderül, hogy maguk az Alkotmánybírák, sőt az AB volt elnöke sincsenek tisztában azzal, hogy ki felel meg a feltételeknek, a Gondviselés egyedül reá bízhatta ennek titkát.

Stumpf Istvánt a parlament alkotmányügyi bizottsága a feladatra alkalmasnak találta.

Téves tehát a szerző végkövetkeztetése, mivel szentírásnak tekinti Halmai és az LMP nagyhangú szövegét:

„És innentől kezdve szétterül a felelőség az összes eddigi párt között, amelyik korábban alkotmánybírókat jelölt és szavazott meg a Parlamentben, annak tudatában, hogy a delikvensek egy része a jogszabályok szerint még jelölt se lehetne.”

„Bolond lukból bolond szél fúj.”

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.20. 15:03:38

@Vidéki: Oké, tessék megcáfolni Halmai alkotmányjogász úr véleményét a megfelelő paragrafusokkal alátámasztva. Várom.

"Stumpf Istvánt a parlament alkotmányügyi bizottsága a feladatra alkalmasnak találta."

Nem mondod... Találós kérdés következik: Vajon melyik párt alkotja ott (is) a többséget, és vajon van -e összefüggés a két tény között?

DeMarco 2010.07.20. 15:29:39

@Fedor: Az a baj, h mindenképpen álszentség, akár tudtál róla korábban, akár nem.
Azt eddig is tudtuk, h az előző jelöltek mutyik árán kerültek oda és eddig is tudtuk, hogy nem feltétlenül a szakmai tapasztalat, felkészültség volt a döntő érv a kiválasztásukban. (Persze emelett lehettek felkészültek és tapasztaltak.)

Most csak azért sápítozol, mert a Fidesz egyedül jelölhet és nincs szükség semmilyen mutyira.

Szeretném itt megjegyezni, mert úgy látszik, h rövid az emlékezet, hogy nem sok híja volt annak, hogy most is mutyi kelljen csak a maszop helyett a Jobbikkal !!! Akkor megnézném mennyire háborognál...

Egyébként a vitatott "most megtalált" jogszabályt meg simán meg is lehet változtatni, eddig sem tartották be, hát mindegy...

"Ez igaz, de amit a kormány per pillanat csinál, az jól számszerűsíthető, és igen nagy károkozás az országnak. Ezt támogatja a Jobbik, és ezt támogatod te."

Erősen vitatom, hogy a kormány hibája lenne a károkozás. A károkozás évekkel ezelőtt megtörtént már. A kormány kiutakat keres és igazságosabb teherviselésért tör lándzsát. Nem a kormány hibája, h ebben nem talál partnerre az imf-ben, aki kizárólag a pénzembereket és bankokat képviseli az emberekkel ellentétben. És igen, én a kormányt támogatom és nem őket tartom felelősnek, hanem a kompromisszumképtelen imf-et, aki nem néz semmit sem, csak a pénz az istene...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.20. 15:41:17

@DeMarco: "Most csak azért sápítozol, mert a Fidesz egyedül jelölhet és nincs szükség semmilyen mutyira."

Csak jobban tudod, mint én...

"Szeretném itt megjegyezni, mert úgy látszik, h rövid az emlékezet, hogy nem sok híja volt annak, hogy most is mutyi kelljen csak a maszop helyett a Jobbikkal !!! Akkor megnézném mennyire háborognál..."

1. Miért is? A FIDESZ többségét az égvilágon semmi nem veszélyeztette, csak a kétharmadot, szóval semmi szükség se lett volna arra, hogy mindenképp a Jobbikkal kelljen egyeztetni. Sima ügymenethez ott a sima többség, kétharmadosokhoz meg a másik két ellenzéki párt.
2. A konszenzus nem egyenlő a mutyival. Megegyezhettek volna úgy is, hogy a megfelelő embereket jelölik.

"Egyébként a vitatott "most megtalált" jogszabályt meg simán meg is lehet változtatni, eddig sem tartották be, hát mindegy..."

Na látod, ez az az a hozzáállás, ami kifejezetten taszít, bár nem csak te vallod ezt, hanem a kormány is...

"A kormány kiutakat keres és igazságosabb teherviselésért tör lándzsát. Nem a kormány hibája, h ebben nem talál partnerre az imf-ben"

Csúnya, rossz, gonosz IMF, nem akarja hagyni, hogy Orbánék elszúrják azt, amit Bajnaiék már úgy ahogy rendbe tettek Gyurcsány után... Értsd már meg, hogy a költségvetési hiány féken tartása nem elsősorban az IMF érdeke, hanem a mienk, pont azért, hogy biztos háttérel lehessen majd elkezdeni a gazdaság-élénkítést, és hogy bankadónak nem a ténye, hanem a mértéke és megalapozotlansága a szemet szúró.

De azt hiszem neked hiába beszélek.

Vidéki 2010.07.20. 16:07:05

@Fedor:

Írod: "Oké, tessék megcáfolni Halmai alkotmányjogász úr véleményét a megfelelő paragrafusokkal alátámasztva. Várom."

Nem vagyok jogász, ne tőlem várd a par
aragrafusokat.

Feltételezem azonban, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságában nálad és Halmainál hozzáértőbb emberek űlnek, akik jogi tudásuk birtokában képesek helyesen dönteni.

nandras01 2010.07.20. 17:13:36

@Vidéki: "Feltételezem azonban, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságában nálad és Halmainál hozzáértőbb emberek űlnek, akik jogi tudásuk birtokában képesek helyesen dönteni."
ó, szent együgyűség!

loláb 2010.07.20. 20:24:49

Én Stumpf jelölésének nem örülök.

Egyrészt, de jure valóban alkalmatlan a jelöltségre, és ezen az sem változtat, hogy korábban többen, mások szintén nem teljesítették a kritériumokat. (Ebben egyébként annak az elhibázott bíró jelölő bizottságnak volt szerpe, ahol az alkalmas, ámde valamelyik párt mellett elkötelezett jelöltek mindkét oldalról kihulottak, és maradtak a futottak még kategóriás jelöltek. Szerencsére ez a bizottság már a múlté.)

Másrészt viszont, Stumpf egy baromi okos ember, akinek a tehetségét, eszét, ismereteit vétek az alkotmánybíróságra pazarolni. Neki olyan poziciót kell adni, amelyben egyszemélyes döntési hatásköre van, ő ugysanis kb a "fidesz közelinek" mondott emberek közül a legokosabb.

Bihari Mihályt támadni viszont csak azért KELL, mert most őt is a fidesz jelölte. Volt már alkotmánybíró, vezette is a testületet, így az esetében nem lehet kérdés az, hogy alkalmas-e a posztra. Csakhát ugye MOST Orbán jelölte őt, fél éve még alkalmas lett volna, most már nem az. Így működik sajnos a magyar blogszféra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.20. 20:57:43

@loláb: Bihari személyét nem támadom, hisz valóban érdekes lenne, ha a menet közben szerzett gyakorlat után nem lehetne. De a kiválasztási gyakorlatot, ami először lehetőséget adott neki, és másoknak, akik nem teljesítik a feltételeket, azt igen.

"Ebben egyébként annak az elhibázott bíró jelölő bizottságnak volt szerpe, ahol az alkalmas, ámde valamelyik párt mellett elkötelezett jelöltek mindkét oldalról kihulottak, és maradtak a futottak még kategóriás jelöltek."

Ez így van.

DeMarco 2010.07.20. 21:38:41

@Fedor: "szóval semmi szükség se lett volna arra, hogy mindenképp a Jobbikkal kelljen egyeztetni"

Mintha épp ebben a posztodban írtad volna, hogy a Jobbik támogatja a kormányt egy stratégiai kérdésben...
Attól még, hogy van másik két ellenzéki párt, még célszerűbb a másik jobboldali párttal egyezkedni, rosszabb esetben az lmp-vel. A maszop... hát van az a szint ahová nem süllyedünk...
Ha kellett volna a kétharmadhoz a Jobbik, amire bizony volt esély, akkor sokkal erősebb alku pozícióban lenne.
Akkor mit írnál, ha a másik alkotmánybírát a Jobbik adná? :DD

2.Lehet, h nem egyenlő, sajnos még nem láttunk rá példát, de elméletben lehetséges...

"Na látod, ez az az a hozzáállás, ami kifejezetten taszít, bár nem csak te vallod ezt, hanem a kormány is..."

Ez benne van a habitusomban eleve. Kétféle ember van, az egyik elfogadja a szabályokat és belesimul a világba, a másik felrúgja a szabályokat és a világot a maga képére formálja... Egy szabályt amit senki sem tart be, teljesen fölösleges erőltetni, el kell törölni és kész. Rengeteg példát lehetne felsorolni, de minek?!

"Csúnya, rossz, gonosz IMF, nem akarja hagyni, hogy Orbánék elszúrják azt, amit Bajnaiék már úgy ahogy rendbe tettek Gyurcsány után..."

1.Ez neked rend?????? Te hol élsz? Jó ég, már az is vmi, hogy egy nagyarányú rabszolgaszíjjal elkerültük az államcsődöt?? Éljen, nem 150-el száguldunk a szakadék felé, csak 100-al...

"Értsd már meg, hogy a költségvetési hiány féken tartása nem elsősorban az IMF érdeke, hanem a mienk, pont azért, hogy biztos háttérel lehessen majd elkezdeni a gazdaság-élénkítést"

Semmilyen gazdaság-élénkítés nem lesz, ha nem engednek a hiánycélokból, mert minden pénz elmegy erre és a semmiből nem lehet beindítani a gazdaságot... pont ezért akartak kicsit lazítani, hogy a víz alól kibukva, be tudják indítani a gazdaság motorját, ami vélhetően kitermelte volna a pénzt. Így elmarad a gazdasági fejlődés, marad a pénzbehajtás. Hurrá...

"és hogy bankadónak nem a ténye, hanem a mértéke és megalapozotlansága a szemet szúró."

Tényleg? Te hol olvastad, hogy az imf céljai és eszközei között szerepel a zömében külföldi kézben lévő magánbankok érdekének képviselete? Vagy Simor fizetésének megvédése?
Mert én sehol sem, viszont olvastam más célokat, amiket viszont egyáltalán nem látok megvalósulni, sőt...

DeMarco 2010.07.20. 22:32:58

@Fedor: "Az nem kérdés, hogy nagyon nagy részben Medgyessyék és Gyurcsányék szúrták el, amikor négy éven át hagyták az egekbe szökni a hiányt és az államadósságot. 2008 őszén Európa egyik legkiszolgáltatottabb országaként, csődközeli helyzetben ért bennünket a válság. A 2008-as, teljes pánikban kialkudott mentőcsomag feltételei valóban nem hagynak sok mozgásteret, de a fent hivatkozott kritikusok szerint akkor talán még lehetett volna keményebben tárgyalni.

Ráadásul – bár ez erősen feltételes mód –, ha előrehozott választásokkal egy évvel ezelőtt hatalomra jut a Fidesz-kormány, nemcsak a nemzetközi mozgástere lett volna lényegesen nagyobb, hanem az akkori stabil felhatalmazással nemcsak egyéves, válságmenedzselő tevékenységre, hanem hosszabb távú programok beindítására is lett volna lehetőség."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/20/mi_baja_az_imf-nek/

Na ezt most nem én írtam...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 08:15:31

@DeMarco:

1. Azt én se írtam, hogy az alapbajok nem Gyurcsányék alatt kezdődtek. Csak azt, hogy utána Bajnai ért el eredményeket, és hogy Orbánék most ezt veszélyeztetik azzal, hogy mindenáron mást akarnak csinálni az elődeiknél, akár jó volt az, akár rossz...
2. A cikk folytatását bezzeg nem idézed, ahol arról írnak, hogy az elvi lehetőség ugyan adott lett volna, de nem hogy akkor nem lehetett tudni semmit a hosszútávú tervekről, de még most sem. Vagy még mindig nincsenek, vagy az önkormányzati választás utánra tartogatják, mert nem lesznek népszerűek, vagyis pontosan ugyanazt az időhúzást csinálják, mint Gyurcsány 2006 tavaszán, pontosan ugyanolyan eredménnyel. No meg a cikk többi részében arról is írnak, hogy miért rossz, amit most csinálnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 08:30:14

@DeMarco: "Te hol olvastad, hogy az imf céljai és eszközei között szerepel a zömében külföldi kézben lévő magánbankok érdekének képviselete? Vagy Simor fizetésének megvédése? "

1. Az, hogy ne olyan irreális mértékű legyen a bankadó mértéke, ami már lassítja a gazdaságot, és amit mindenképp áthárítanak az ügyfelekre, az nem (csak) a bankok érdeke, hanem főleg a miénk.
2. Nem Simor fizetése az érdekes, hanem az a hadjárat, amit a Jegybank függetlensége ellen indítottak, és a fizetéskérdés ennek csak egy része. Ha a törvényben az van (a világon mindenhol, ahol független jegybank van), hogy a kormánynak nincs joga beleszólni a Nemzeti Bank belső ügyeibe, akkor az Orbánékra is vonatkozik.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.07.21. 08:39:16

@Vidéki:

"Feltételezem azonban, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságában nálad és Halmainál hozzáértőbb emberek űlnek, akik jogi tudásuk birtokában képesek helyesen dönteni. "

Az ilyen gyermeki naivitás mindig csodálattal tölt el. Hogy szerinted a bizottságban szakmai érvek alapján döntöttek Stumpf mellett? Amellett a jelölt mellett, akit a miniszterelnök, nem mellesleg pedig pártelnök "ajánlott" a képviselőik figyelmébe? Kik is vannak többségben a bizottságban?

Hány éves vagy, királyfi?

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.07.21. 08:47:03

@DeMarco:

"Egy szabályt amit senki sem tart be, teljesen fölösleges erőltetni, el kell törölni és kész. Rengeteg példát lehetne felsorolni, de minek?!"

Néhány ötlet:

- Alkotmány (Alk.) 13. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot.
- Alk. 35. § (1) A Kormány
[...]
i) az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása (a továbbiakban: veszélyhelyzet), valamint a közrend és a közbiztonság védelme érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket;
- fél KRESZ

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.07.21. 08:53:30

@DeMarco:

"Tényleg? Te hol olvastad, hogy az imf céljai és eszközei között szerepel a zömében külföldi kézben lévő magánbankok érdekének képviselete?"

Szelektív kopipaszta rulez.
A következő hozzászólásodban szereplő linkből nemcsak az derül ki, hogy igen, Gyurcsány elkúrta a gazdaságot, hanem az is, hogy az IMF gyakorlatilag a saját kormánya baromságától akarja megvédeni a magyar gazdaságot:

"Mindenesetre az Valutaalap és az EU is elfogadni látszik azt az MNB által is osztott véleményt, miszerint az ilyen mértékű elvonás már kontraproduktív: a hitelezés visszafogásához vezet. Ez pedig a gazdasági növekedést veti vissza, hiszen hitel nélkül nem fejlesztenek a cégek, kevesebbet fogyaszt a lakosság. A nem megfelelő gazdasági növekedés nyilván az állam bevételi lehetőségeit csökkenti, tehát megint a költségvetési egyensúlyt rontja."

"Vagy Simor fizetésének megvédése?
Mert én sehol sem, viszont olvastam más célokat, amiket viszont egyáltalán nem látok megvalósulni, sőt... "

Látom, a propaganda bejött: Simor fizetését nem az IMF, hanem az EU védi, és nem azért, mert Simornak X millió jár, hanem mert a drága kormány a jegybanki függetlenséget húgyozza keresztbe. hadd kérdezzem már meg: vajon miért nem hajlandó a kormány a következő MNB elnöktől kezdve csökkenteni a fizetést? Lehet, hogy ez az egész cirkusz nem is költségcsökkentésről, hanem egyfajta szimbolikus kib*szásról szól?

loláb 2010.07.21. 10:05:13

@Fedor:

"Bihari személyét nem támadom..."

Örülök, bár én egy kicsi fricskát éreztem, de ha nem volt ilyen szándékod, akkor én értettem félre. Annak is örülök, hogy te legalább nem irtad bele azt az idiótaságot, ami kb a témával foglalkozó kb. összes blogposztban elhangzott, hogy "Bihari azért kapta a jelöltséget, mert átengedte a szociális népszavazást".
Én ettől kapok agyfaszt.

Vidéki 2010.07.21. 10:23:18

@Lesből Támadó Szárítókötél:

Ha vetted volna a fáradságot és elolvasod a cikket, leeshetett volna nálad a tantusz, hogy a nagyokos Halmai (és az LMP) szerint " a jelenlegi testületben egyébként több olyan alkotmánybíró is van, aki szintén nem felel meg a feltételeknek.

Ehhez képest Bihari nemhogy alkotmánybíró volt, hanem három évig egyenesen a testület elnöke.

Ne képzeld be magadnak, hogy maguk az Alkotmánybírák, sőt maga a testület volt elnöke sincsenek tisztában a jelölési feltételeknek és ajelölési feltételek pontos ismerete egyedül a szószátyár Halmainak adatott meg.

"Egy csak egy legény van talpon a vidéken"

Hány éves vagy, királyfi?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 10:24:58

@loláb: Mondjuk speciel arra tényleg nem lehet túl büszke...

loláb 2010.07.21. 10:34:18

@Fedor: Ne kezdd...

A szociális népszavazást MÉG MIDNIG a az alkotmánybíróság engedte át, nem Bihari egyedül.
Az ő véleménye egy volt az akkori asszem 10 tagból, ha a többiek nem értettek vele egyet, cseszheti. De többségbe kerültek azok, akik szerint lehet ilyen kérsdében népszavazást tartani, így egy emberre rátolni a döntlést, az a szokásos balliberális csúsztatás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 10:41:12

@loláb: Nem kívánom egy emberre tolni. A véleményem az összes alkotmánybíróra vonatkozik, aki megszavazta azt a baromságot, nemcsak rá.

SzaGyu 2010.07.21. 13:02:37

Sajnos lassan ott tartunk, hogy amilyen az Alkotmánybíró, olyan lesz az Alkotmány. A mai világban már nem fontos semmi csak az, hogy az "én katonám legyen". Alkotmánybírónak jó lenne a mucsai Pista-bácsi is, mert ha megkérdeznék tőle: Elvállalja Pista bátyám? El én édes Öcsém! -mondaná.
Csak ott lenne a bibi, hogy a Pista bácsi bölcs megítélése többet érne mint egyik-másik mai és leendő Alkotmánybíró tudása.
Hajrá Pártkatonák!

SzaGyu 2010.07.21. 13:25:15

@Lesből Támadó Szárítókötél: Nem egészen van igazad, mert:
1. az IMF még soha, sehol nem képviselte az adott országban élő emberek érdekeit! A saját érdekét igen, azt képviseli. Te sem képviseled más érdekét a te érdeked ellenében.
2. A gazdaság élénkítése nem csak a hitel felvételtől fűgg, hanem elsősorban attól, hogy az adott országban mennyi a fizetés és nem utolsó sorban attól, hogy mennyit lopnak ki a vállalkozók a multicégek a dolgozók és az állam zsebéből.
A hitel felvétel csak az átmeneti problémákra jó, de azon már rég túl vagyunk. Oly annyira, hogy az unokáink is nyögni fognak és ez NEM Gyurcsány hibája, hanem az összes VOLT kormányé.
Beleértve a (ma már nem annyira dicsőített) FIDESZ-t és Orbán Viktort is.

DeMarco 2010.07.21. 16:01:40

@Fedor: 1. Soha nem fogom megérteni, h milyen alapon sztárolod libajnait, semmi olyat nem tett, amit Mari néni, ne tudott volna, annyira be volt szorítva a keretek közé. Hiszen most is látjuk, egy kétharmad mellett, mennyire az imf akar diktálni. Viszont nagyon nagy bűnnek látom most is, ahogy akkor, hogy a maszop butasága és hataloméhsége miatt nem lett előrehozott választás, ami még időben megelőzte volna a görög válságot, ami így sokkal jobb alkupozíciót biztosított volna egy legitim, kétharmados Fidesz kormánynak. Ennek hatalmas kárát most látjuk kiteljesedni. Köszönjük ismét maszop!!

2. Na most meg mi van? Újabb nyuszit húzol elő a kalapból? A tervek kidolgozatlanok és? Nem is ez volt a fő cél. Az imf szerződés lejár 2010-ben. A 2011-es büdzsé már az eu-nak fontos, mert amikor beléptünk az unióba, akkor azt vállaltuk, hogy bevezetjük az eurót és teljesítjük az ehhez szükséges feltételeket. 2004 óta még sosem sikerült... Talán hiányzott hozzá az akarat... Ha jövőre sem teljesítjük, akkor elvileg szankcionálhatnak. A komcsiknak nem volt fontos az euro, inkább játszottak a forint árfolyammal, aminek szintén nagyon súlyos következményei lettek a válság alatt. Euróval könnyebben átvészeltük volna a válságot és most sem lenne devizasokk.

A másik felvetésre:
1-2. Azon túl, h el lehet vitatkozni azon amit írtál, újra megkérdezem: Mi a fészkes fene köze van ezekhez az imf-nek? Belügy.

Újra megismétlem:

Felveszed a hiteledet. A bank negyedévente megjelenik a lakásodon, feltartott orral és kijelenti, hogy nem hiszi el, h te tudod fizetni a hiteledet, bármit is állítasz, ezért add el a zongorát, téliszalámi helyett csak száraz kenyeret egyél, kizárólag hideg vízben fürgyé' le, ne fogyaszd a drága melegvizet és hidd el, h ez neked is jó lesz... ha visszaszólsz, hogy mi köze hozzá, hogy te hogyan teremted elő a törlesztő részletet és ez a te dolgod, neki ehhez semmi köze, akkor fenyegetőzni kezd, hogy a továbbiakban nem folyósítja a kölcsön fennálló részét és neked amúgy is kuss a neved, ő diktál és márpedig azonnal teljesítsd a követeléseit, meg azokat is amikre a szomszéd megkérte, mert ő most épp mérges rád, ezért szólt a banknak, h képviselje az ő érdekeit is, mer' neki van zsarolási potenciálja...

Egy ilyen helyzetben a bankost két lábbal rúgom picsán és addig ütöm, amíg ki nem takarodik a házamból. Aztán be sem engedem többet. A törlesztő részletet fizetem tovább rendesen, de az hadd legyen az én gondom, hogy honnan, miből. Ehhez kurvára semmi köze senkinek!!

DeMarco 2010.07.21. 16:15:42

@Lesből Támadó Szárítókötél: Remek példa a KRESZ, éppen most módosították és vettek ki belőle idejétmúlt elemeket, plusz raktak bele olyanokat, amikre szükség volt már. A KRESZ tipikus példa arra, hogy nincsenek örök érvényű szabályok, ha az élet úgy hozza, akkor lehet változtatni ésszerűen.

Vagy egy kisebb példa: Sima négyszögű füves tér, körben járda. Mégis mindenki keresztben megy át, mert az a legrövidebb nyilván. A fű középen mindig kopott. Míg végre egy felújítás alkalmával valamelyik tervezőnek nem kocka a feje és szépen keresztben is járdát épít...

Mint írtam, vannak akik mindig körbemennek, mert ott van csak járda. Ők elfogadták és belesimultak a világukba. És vannak akik járdát építenek keresztbe. Ők meg a világot formálják az igényeikre. Én járdát építek. Legalábbis mindig erre törekszem.

Az előbbi hozzászólásomban lévő példa neked is szól. Az hogy hogyan fizetjük vissza a kölcsönt, belügy. Semmi köze hozzá az imf-nek. Amíg tudjuk fizetni, addig ne ossza az észt.

Ráadásul azzal érvelni, hogy a bankadó visszafogja a gazdaságot, miközben pont azért akartak lazítani, hogy beindíthassák a gazdaságot és erre mondtak nemet, elég visszás. Ha annyira a gazdaság lenne a fontos nekik, akkor engedtek volna fellélegezni. De nekik csak a bankok fontosak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 16:49:49

@DeMarco: "Soha nem fogom megérteni, h milyen alapon sztárolod libajnait, semmi olyat nem tett, amit Mari néni, ne tudott volna, annyira be volt szorítva a keretek közé"

Be volt már szorítva Gyurcsány is, meg van most szorítva Orbán is, mégse tette, teszi azt, ami szükséges a továbblépéshez, még ha más okból is. Bajnai tette, és eredményei is vannak.

"Az imf szerződés lejár 2010-ben. A 2011-es büdzsé már az eu-nak fontos"

Talán nem tudsz róla, a de az IMF hitel nagy részét az EU álta, szóval a tárgyalóasztaltól nemcsak az IMF állt fel, hanem az EU is.

DeMarco 2010.07.21. 16:59:15

@Fedor: Éppenséggel tudom. Igaz, nekem úgy rémlik, hogy a kisebbik rész az eu-é, sőt még a Világbank is benne van egy hangyányit.
De ez nem változtat azon amit eddig írtam. A két szervezetnek mások a céljai, még akkor is, ha vannak közös pontok.

DeMarco 2010.07.21. 17:06:33

@Fedor: Sőt továbbmegyek. Az eu-s érveket jobban el tudom fogadni, mert azok valódi szakmai érveket hoztak. De mégis visszás, mert akkor mindig tudják lobogtatni, h ilyen-olyan uniós jogszabályba ütközik vmi, amikor nekik kellene adni, de ha elvenni kell vmit az emberektől, akkor az sohasem ütközik semmilyen uniós jogba és boldogan beleegyeznek...
Ha most arról lenne szó, hogy megemeljük Simor pénzét még 6 millióval, mert az neki jár, akkor hidd el semmi problémájuk nem lenne, hirtelen nem ütközne egy uniós joggal sem, ahogy eddig sem, ha épp emelték. Ezek szerint egyébként, ha havi 100 milla lenne a keresete, közpénzből, akkor sem lehetne tenni semmit, mert uniós jogba ütközik? Azért ez elég vicces...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 17:10:41

@DeMarco: Ha hirtelen a KORMÁNY akarná megemelni a jegybankelnök fizetését (Oké, ez most nem életszerű, de mondjuk ha majd sikerül kiszekálni, és kezesebb utódja lesz), az is gond lenne, ugyanis ez a hatáskör a FÜGGETLEN Jegybankhoz tartozik.

DeMarco 2010.07.21. 17:17:04

@Fedor: Valóban, de azért volt már erre példa igaz? És már akkor is eu tagok voltunk... Most frankón az orruk alá dugnám az akkori emelést, hogy akkor most mi van? Emelni lehet, csökkenteni nem? Vagy mindkettőt engedjék, vagy érvényteleníteném a régieket, mert azok is uniós jogba ütköztek...

De közben úgy látszik mások is egyetértenek velem:

"Csaba László szerint az, hogy van-e bankadó vagy nincs, az nem tartozik a készenléti hitelkeret, így Washington hatáskörébe. A delegáció vezetője túllépte hatáskörét, ha nyomást akart gyakorolni annak megváltoztatására érdekében. A kormány azt mondta, tartja magát az idei hiánycélhoz, ami a GDP 3,8%-a, az pedig, hogy ezt miként kívánják elérni, az már szuverén nemzeti jogkörbe tartozik. Ráadásul a magyar vállalás egy olyan környezetben történt, ahol az uniós tagállamok átlagosan 8%-os hiányt termelnek, több országban túl lépve a 10%-ot is."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/21/nem_tartozik_az_imf-re_a_bankado/

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 17:26:45

@DeMarco: Akkor még egyszer, a te kedvesért, és a kissé elfogult Csaba László kedvéért: se nekem, se az IMF-nek (hú, ez nagyképűre sikerült) NEM a bankadó léte vagy nem léte ellen van kifogásunk, hanem az IRREÁLIS mértéke ellen. Bankadót vezetett be Gyurcsány is, de az sokkal reálisabb mértékű volt, mégis azzal fenyegetőzött akkor Csányi, hogy az OTP külföldre költözik...

DeMarco 2010.07.21. 17:36:18

@Fedor: Aha... Nekem se a megszorításokkal van problémám, csak az IRREÁLIS mértéke ellen. Pláne úgy, hogy én nem vettem semmilyen hitelt és nem is kértem arra egy komcsit se, hogy a nevemben felvegye...
Mert Viktorék is vettek fel, csak akkor gazdasági fellendülés volt, volt mire alapozni...

Engem is megvéd az imf az irreális mértékű megszorítások elől, vagy csak a bankokat??

Bezzeg akkor nem reklamáltál, amikor évekig eltették az extra bevételeiket, egész európában nálunk volt a legnagyobb hasznuk... Minden elemző azt állítja, hogy ez a bankadó a közelében sem lesz annak a nyereségnek, amit az elmúlt pár évben kaszáltak. Igenis minden gazdasági szereplő fizessen adót, ne csak a dolgozó réteg és a vállalkozókkal basszanak ki megint.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 17:36:52

@DeMarco: Ja igen: bankelnöki fizetést kormány utoljára akkor befolyásolt, amikor meghozták azt a törvényt, amely rögzíti a kiszámolás módját. Na találd ki, ki volt akkor a miniszterelnök. Segítek: a dátum 2001 :-)

Még egy adalék:

"Ugyanakkor Simor emlékeztetett: jelenlegi fizetése azokon a szabályokon alapszik, melyet a parlament 2001-ben fogadott el, fideszes többséggel. Ezen szabály alapján alakult az előző jegybankelnöki ciklusban is a fizetés, mely akkor 43-szorosa volt az átlagbérnek, mára a szorzó 39-szeresre csökkent, mondta Simor, aki szerint a fentiek fényében nehezen érthető az, hogy a kormánytöbbség most látszik meglepődni az egyébként is évek óta nyilvános jegybankelnöki fizetésen."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/19/simor/

Dr. No 2010.07.21. 17:44:01

@Fedor: Na de akkor Járai volt a jegybank elnöke! Ha most is ő lenne, biztosan érintetlen maradna az a fizetés, hiszen kiváló szakember!

DeMarco 2010.07.21. 17:45:38

@Fedor: Na ugye, hogy volt ilyen? És minő véletlen, pont Viktoréknál...
És akkor vhogy nem ütközött eu-s szabályba...
Ezt kellett volna elővenni és lobogtatni, h akkor mi van? Ha akkor nem ütközött, akkor most sem ütközik. Ha meg akkor beleütközött, akkor bocsi, vissza is vonjuk és helyreállítjuk a jogsértést...

Törvényi szabályozás, tehát megváltoztatható... vagyis csak le kell vinni a szorzót 43-ról, 10-re és máris kész...

Jah és az előzőre válaszul még:

Miért nem akarod megérteni, h BELÜGY és semmi köze hozzá az imf-nek???
Akár irreális, akár nem, akkor is belügy és semmi köze hozzá az imf-nek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 18:25:04

@DeMarco: Segítek:
1. Akkor még nem voltunk EU tagok.
2. Akkor az egész rendszert átalakították, a jegybankelnök fizetése csak egy része volt a változásoknak. Ezt az EU-val és az MNB-vel egyeztetve most is lehetne, ha szükség volna rá, de nincs. Az nem elég indok, hogy nem szimpatikus az elnök személye. Az, hogy ultimátumszerűen bejelentik, hogy márpedig belenyúlunk a jegybank hatásköreibe, az durva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.21. 20:36:52

@DeMarco: Bocs, de ezt nem tudom kihagyni:

"Soha nem fogom megérteni, h milyen alapon sztárolod libajnait"

Akkor ezt kérdezd meg Orbántól is, mert már ő is sztárolja:

"Orbán a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/21/merkel_kemeny_uzenetet_kuldott_orbannak/

:-)))

DeMarco 2010.07.22. 07:31:56

@Fedor: 1.Még nem, de már csak épphogy nem és az aspiránsokra is ugyanazok a törvények vonatkoznak. Minden akkori törvénytervezetet összahangoltak az uniós jogrenddel.
2.Nem az elnöki fizetést csökkentették, hanem MINDEN állami fizetést csökkentettek max. 2 millára. A közpénzt csökkentették, a mi adónkat. A drága elnök úr is KÖZPÉNZT kap, a mi adónkból fizetjük, vagyis rá is alkalmazni kell a szabályt, nincs kivétel. Ha a jegybank holnap 100 millában határozza meg Simor fizetését, akkor azt is ki kell fizetni??

Simor személye több, mint terhes a Fidesznek és az országnak. Az Off-shore lovag sorozatosan ellentétes irányba mozog és már a sokadik konfliktust robbantja ki. Azért az már túlzás, hogy az imf-et is felkérte a védelmében, hogy ezzel is zsarolják a magyar államot... Magyar Nemzeti Bank, na úgy látszik, megéredt a névcserére: Külföldi Bank.

DeMarco 2010.07.22. 07:33:05

@Fedor: Az említett cikkben te hol találkoztál libajnaival?

Mert én sehol sem...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.22. 08:20:16

@DeMarco: Csakhogy míg a köztisztviselők és a közalkalmazottak a kormány hatáskörébe tartoznak, a jegybank elnöke nem.

"Az említett cikkben te hol találkoztál libajnaival?"

Jó, hát odáig még nem jutott el, hogy a nevét is kimondja, de vajon melyik miniszterelnökhöz kapcsolódik a közelmúltban nagymérvű kiadáscsökkentés? Bár igazad van, gondolhatott a Gyurcsányra is :-) Hisz ő csökkentette 2006 és 2008 között a harmadára a költségvetési hiányt (amit persze előtte maga tornázott fel, mielőtt hozzátenéd).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.22. 08:39:44

@Fedor: Egyébként csak Bajnaira gondolhatott, mert konkrétan az "elmúlt egy év"-ről beszélt.

DeMarco 2010.07.22. 09:39:06

@Fedor: "Csakhogy míg a köztisztviselők és a közalkalmazottak a kormány hatáskörébe tartoznak, a jegybank elnöke nem."

De azért a "közre", mint akitől a fizetését kapja, azért rátartozik ugye? Vagy mégsem?
Semmi gond nem lenne, ha nem tőlünk kapná a fizetését és nem a mi pénzünkkel gazdálkodna.
Remek ötletem van, hozzunk olyan törvényt, hogy holnaptól az imf fizesse ki Simor fizetését és ne közpénzből fedezzük. Majd akkor meglátjuk, hogy áll a szájuk, ha többet kell neki kicsengetni, mint a FED elnökének havonta... És akkor nyugodtan belepofázhatnak, hogy mennyi legyen, a kutyát nem fogja érdekelni...

"de vajon melyik miniszterelnökhöz kapcsolódik a közelmúltban nagymérvű kiadáscsökkentés?"

Hát ha kiadáscsökkentés alatt megszorításokat értesz, a lakosság további sarcolását, akkor abban tényleg világbajnok volt fletó és bajnai. De azért ez egyáltalán nem pozitív dolog, sokkal inkább negatív. Nem okozott semmilyen pozitív változást a gazdaságban, azt a legutolsó hülye is meg tudja csinálni, hogy elvesz az emberektől még többet és még többet...
A megszorítás még nem eredmény, csak pénzbehajtás, egyszerű tény.
Ha otthon nem adok a gyerekeknek csak kenyeret, akkor lehet, h több marad a kasszában, de az étrend változatlansága miatt éhezni fognak és betegek lesznek, amivel nagyobb kárt csinálok, mintha nem csináltam volna semmit sem.
Évekig ment az üvöltés, h a gazdaság helyreállításához adót kell csökkenteni, de fletónál csak süket fülekre találtak. Libajnai kellett hozzá, hogy immár kényszerből tegyen ilyen irányú lépéseket... persze jelentősen megkésve. Súlyos hiba volt, hogy hatalomféltésből nem engedték a mindenki által követelt előrehozott választásokat.

Dr. No 2010.07.22. 11:58:03

@DeMarco: Most kihagyott egy ütemet az interfészed. Az igazán naprakész újgondolók már emlékeznek arra, hogy Orbán a választási kampány ELEJÉN elismerte Bajnai teljesítményét.

Nem könnyű kifogástalanul hasbeszélni a hungszocot!

DeMarco 2010.07.22. 19:18:58

@Fedor: "Csakhogy míg a köztisztviselők és a közalkalmazottak a kormány hatáskörébe tartoznak, a jegybank elnöke nem."

Aha. Bezzeg amikor fletó kinyírta Járait, meg amikor kibővítette a monetáris tanácsot kormány küldöttekkel, akkor érdekes módon senki nem aggódott a "jegybanki függetlenség"-ért.
2 milláért nem éri meg "függetlennek" lenni? Mennyiért érné meg? Az Off-shoreban lévő pénz nem elég?

kölcsönvettem egy ideillő részletet:

"a jelenlegi problémákban a jegybank komoly szerepet játszik, pl. 2008-ban amikor a válság kitöréséig összesen 2000 mrd Ft értékben kelt el devizahitel magyarországon (anniy mint az előző 2 évben összesen), akkor a jegybank egyszerűen eltörölte az árfolyamsávot (nehogy már ne erősödhessen a forint a végtelenségig, és a jeygbanknak esteleg devizát kelljen vásárolnia).
Következmény: 230-as euró, 140-es CHF 2008 augusztusban, amikor pedig beüt a krach, akkor kiderül, hogy a jegybanknak nincs elég deviaztartaléka a következő egy évben lejáró álllami devizahitelek visszafizetésésre SEM...

A devitahitelesek legalább egy 15%-os törlesztőrészlet emelkedést köszönhetnek Simornak, a magyar állam pedig egy jó kis IMF hitelt :)"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.22. 19:48:42

@DeMarco: De, az is aggályos volt, és ezt szóvá is tették akkor sokan. Én még akkor nem blogoltam.

kisa 2010.07.23. 07:23:11

@Vidéki: "Stumpf Istvánt a parlament alkotmányügyi bizottsága a feladatra alkalmasnak találta."
Erről a bizottságról beszélsz? Amelyet Balsai vezet?
Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjai
Képviselő
Dr. Balsai István (Fidesz)
Elnök
Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz) Alelnök
Dr. Gyüre Csaba (Jobbik) Alelnök
Dr. Bohács Zsolt (Fidesz) Tag 2010.05.14.
Dr. Budai Gyula (Fidesz) Tag
Dr. Dorkota Lajos (Fidesz) Tag
Dr. György István (Fidesz) Tag
Dr. Horváth Zsolt (Veszprém) (Fidesz) Tag
Dr. Kerényi János (Fidesz) Tag
Dr. Kovács Ferenc (Fidesz) Tag
Kozma Péter (Fidesz) Tag
Dr. Mátrai Márta (Fidesz) Tag
Dr. Molnár Attila (Fidesz) Tag
Dr. Papcsák Ferenc (Fidesz) Tag
Dr. Szakács Imre (Fidesz) Tag
Dr. Vas Imre (Fidesz) Tag
Dr. Vitányi István (Fidesz) Tag
Dr. Bárándy Gergely (MSZP) Tag
Dr. Harangozó Tamás (MSZP) Tag
Dr. Lamperth Mónika (MSZP) Tag
Dr. Steiner Pál (MSZP) Tag
Dr. Szili Katalin (MSZP) Tag
Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) Tag
Murányi Levente (Jobbik) Tag
Dr. Rubovszky György (KDNP) Tag
Dr. Salamon László (KDNP) Tag
Dr. Schiffer András (LMP) Tag

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.23. 21:17:43

Most komolyan, csak nekem jut eszembe, hogy akárcsak mintha a "szép" Rákosi éra köszönne vissza. A fiatalabb elvtársak figyelmébe ajánlom, mert akkoriban volt divat, hogy pl. a jó és megbízható cipész elvtársból egyik napról a másikra az Egyesült Vegyiművek vezérigazgatója lett... Nem baj, hogy nem ért hozzá, jó elvtárs, megbízható elvtárs... Előre a Viktori úton!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.07.23. 21:49:42

@Boli: Ez nem viktátori specialitás, lásd Kocsis István a BKV, korábban MVM élén...

DeMarco 2010.07.24. 09:27:01

@Boli: Nem érzed mennyire álszent vagy? Melyik kormány nem így járt el? Gondolom az előző 8 évben nem zavart ugyanez...
Mert rengeteg tehetséges mindenhezértő elvtársat láttunk különböző posztokon, amikhez aztán rettentően értettek is ugye?
Akkor bezzeg nem jutott eszedbe a Rákosi éra...

Hagyjuk már az álrettegést, lejárt lemez...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.07.24. 12:28:37

@DeMarco: De most itt lenne a lehetőség a kétharmad birtokában ezen a rossz berögződésen változtatni, és végre hozzáértő embereket odarakni, nem hiszem el, hogy nincs aközött a rengeteg ember között egy, aki már látott gyárat, vállalatot közelről...

DeMarco 2010.07.24. 18:20:12

@vadász2: A lehetőség mindig adott volt és lesz is. Szerintem is lehetne találni megfelelőbb embereket. Ezzel így van Kövér Laci is amikor azt mondja, h jó Schmidt Pál közt.elnöknek, de ha ő javasolt volna, akkor tudott volna jobbat is...

Sosem késő vmit megtenni. Ahogy én most is elszámoltatnám a komcsi bűnősöket, kitenném a netre az ügynöklistákat, kutathatóvá tennék minden anyagot az elmúlt 60 évből, kizárnék minden volt mszmp utódpártot és középvezetőtől fölfelé mindenkit lecserélnék, aki részt vett az előző rendszerben az államigazgatásban, megvonnám a bűnősök csúcsnyugdíját, stb. Mint mondtam sosem késő vmit megcsinálni...

Azzal lehet vádolni a Fideszt, hogy nem merít szélesebb körből és nem találja meg a legmegfelelőbb embereket, de azzal nem, h ezzel bármiféle különleges dolgot tenne, pláne diktatórizmussal vádolni, amikor minden kormány ugyanezt tette eddig. Akkor ezek szerint mindenki "Rákosi éra" volt idáig...

Egyébként bizonyos területeken el tudom fogadni az érvelést, hogy most nincs idő kísérletezni, amíg nincs rendben a gazdaság és a közbiztonság, addig a régi, kipróbált emberekkel dolgoznak, akik már láttak ilyet és tudják mi a dolguk...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.07.24. 20:39:15

@DeMarco:
"Egyébként bizonyos területeken el tudom fogadni az érvelést, hogy most nincs idő kísérletezni, amíg nincs rendben a gazdaság és a közbiztonság, addig a régi, kipróbált emberekkel dolgoznak, akik már láttak ilyet és tudják mi a dolguk..."
Én egy normális országban csak ezt tudnám elfogadni. Miért törvényszerű, hogy pl. egy közlekedési társaság vezetőségét minden négy évben lefejezik? Mennyivel jobb lenne, ha találnának EGY embert, aki tényleg alkalmas, és az maradna mondjuk 10 esetleg 20 évig...

DeMarco 2010.07.24. 21:17:48

@vadász2: Ehhez az is kellene, hogy legalább a legfontosabb irányvonalakban megegyezzenek a pártok, illetve legyenek területek amik egyformán prioritást élveznek kormányváltástól függetlenül. Plusz még az is kellene, hogy ne saját emberekkel tömködjék be a helyeket. De még ha mondjuk a Fidesz ezt meg is lépné, semmi garancia nem lenne rá, h egy 20 év múlva esedékes következő kormány, ne így cselekedne. Ráadásul minden pártnak komoly holdudvara van, akik a különféle támogatásokért cserébe pozíciókat is kapnak. Butaság ezt letagadni, mindig is így volt.
Amit írsz, az elméletben lehetséges, de sztem a gyakorlatban működésképtelen.
Holott vannak rá példák, mindjárt itt van Schmidt Pali bácsi, vagy maga Orbán Viktor...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.07.24. 21:48:33

@DeMarco: Hogy kerül ide a Schmitt, meg az Orbán????
Én szakmai pozíciókról, és szakemberekről beszéltem, NEM politikusokról.
Persze tudom, hogy nem lehetséges, de én szeretem a tudományos-fantasztikus történeteket :-D

DeMarco 2010.07.25. 16:50:15

@vadász2: Schmitt és a MOB elnökség az talán nem szakmai pozíció? Egyébként a politikus is egy szakma, még akkor is, ha szinte bárkit felvesznek... :DD
Például Rytkó Emília is több kormányt átvészelt, ahogy Wittner Mária is. Ezek a csereberék legfeljebb osztályvezető szintig mennek és ritkán jelentenek elküldést, sokkal inkább rotációt, egyéb pozíciókat. De a legtöbb helyen ugyanazok dolgoznak 40-60 éve... Kivéve ahol a főnök fiatal lett és szereti a pipihusit..., mert akkor ott fel fog tűnni egy-két plázacicus, aki bár az ügymenethez szőke, de van amihez nagyon is ért... :D Egy fokkal rosszabb, ha nem plázacicák jönnek, hanem plázaboyok, mert akkor onnantól duplán gyanús mindenki, aki előrelépett... :D

De én már annak is örülök, h van amiben egyetértünk: Én is szeretem a tudományos-fantasztikus történeteket... :DD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.26. 07:22:49

@DeMarco:

"genis minden gazdasági szereplő fizessen adót, ne csak a dolgozó réteg és a vállalkozókkal basszanak ki megint."

teljesen jogos, hiszen a bankok eddig _semmilyen_ adót nem fizettek.

a járai ügyre visszatérve.

1. járai fizetését járai találta ki. mondjuk ez csak mellékszál.

2. a fizetés változása az akkori jegybank elnökre nem volt érvényes, pedig akkor még lehetett volna, mert nem voltunk eu tagok. és ez utóbbi a nagyon fontos tényező.

Ordnassac 2010.09.14. 00:11:51

Jó későn vettem észre ezt az írást, de halkan jelzem, hogy egy egyetemi tanári kinevezés is elég az alkotmánybírói talárhoz. Márpedig Bihari az (Stumpf nem). Emellett azért jelentősebb jogelméleti munkássága is van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.14. 08:53:12

@Ordnassac: Tehát szerinted mindegy, hogy milyen egyetemi tanár? Akár orvos, vagy mérnök is lehetne az illető? Ne vicceljünk már...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0