Érett asszonyok dicsérete
2010. november 22. írta: Fedor

Érett asszonyok dicsérete

Wolf Kati és Szíj Melinda. Az egyik művészcsaládból származik, dögös, magas, vagány, hosszú combú, tudatos és szőke. A másik teljesen átlagos hátterű, csúnyácska, alacsony, kicsit trampli, önértékelési zavarokkal küzdő és fekete. Látszólag nem is lehetnének különbözőbbek.

Pedig sok közös is akad bennük.

Mind a kettő kétgyermekes anyuka. Mind a kettő fantasztikusan énekel. Mind a ketten legidősebb indulói egy-egy tehetségkutató versenynek, és mind a ketten esélyesek arra, hogy meg is nyerjék azt.

____________________________

Melinda esete az egyértelműbb, hisz a Megasztárban lehet látni a szavazatoknál  a sorrendet is, és bizony minden idők legmagyarabb celebje kirobbanthatatlan a lista elejéről.

Engem zavar, hogy a Melinda gyakorlatilag elmozdíthatatlan onnan az első-második helyről. Ez egy amolyan Susan Boyle effektus. És amikor ezzel szembesülök, akkor kezdem úgy érezni, hogy nem értek ahhoz, amit itt csinálok. Most olvastam, hogy az a Susan Boyle az angol és az amerikai slágerlistákat is vezeti, ami számomra teljesen érthetetlen. Én nem szívesen asszisztálok egy ilyenfajta győzelemhez, akkor sem, ha a közönség mindenféle tekintetben Szíj Melindát tartja a legjobbnak. Nem azt jelenti, hogy tehetségtelennek tartanám, hiszen mi hoztuk el idáig, de nekem nem ez a stílusom.

- nyilatkozta pont ma Mester Tamás, az egyik zsűritag.

Kedves Tamás, lehet, hogy nem a te stílusod (az enyém sem), de ha egyszer elfogadod azt, hogy tehetséges, akkor fogadd el azt is, hogy a te ízlésed nem biztos, hogy találkozik  a tömegekével. A veled egy asztalnál ülő, némileg nagyobb tapasztalattal rendelkező Presser Gábor mondott valami olyasmit egyszer pont a Megasztár kapcsán, hogy ő abszolút elfogadja a szavazások eredményét, még ha esetleg nem is ért vele teljesen egyet, hisz a való életben is a közönség szava dönt, csak ott nem sms-sel szavaznak, hanem CD- és koncertjegyvásárlással. Igen, Melinda tipikus antisztár a színpadon kívül, de éneklés közben teljesen megváltozik, és nem csak azért, mert a stylistok olyankor lerobbantják róla a kék kardigánját, és kap egy normális frizurát meg sminket is. Persze, zenei ízlésem okán nekem is más a kedvencem, de abszolút helyén valónak fogom érezni, ha mégis Melinda fog nyerni.

Márpedig ő fog nyerni, nagy meglepetés lenne, ha nem. Verseny itt szerintem csak a második helyért folyik, amire szerintem vagy Mester Tamás favoritjainak egyike az esélyes (Kökény Attila, Kállay-Saunders András), vagy még inkább Tolvai Renáta, aki szép ívet húzott fel onnan, hogy az első élőadásban (a párbajoknál) a közönség még kiszavazta, és csak a zsűri mentőövének köszönheti, hogy egyáltalán a műsorban maradhatott, odáig, hogy mostanában egyre többet szerepel a a listán Melinda közvetlen közelében.

____________________________

Bevallom, Wolf Katival egy kissé elfogult vagyok. Nagyjából egyidősek vagyunk, és az elmúlt évezredben plátói módon, a tévén keresztül egy kicsit szerelmes voltam belé. Mind a ketten úgy nyolcévesek lehettünk akkoriban :-)

Hát nagyjából azóta nem hallottam róla semmit - ő se rólam, de hát ez már előtte is így volt, szóval ez kevésbé meglepő :-) - így egy kissé meglepődtem, amikor a válogatáson feltűnt (nálam jobban egyébként valószínűleg csak Malek Miklós lepődhetett meg, ugyanis gyerekkori ismerősök, a középiskolában még osztálytársak is voltak, így eléggé feszenghet, amikor mentorként őt kell kritizálnia).

Persze nála nem lehetek annyira biztos a győzelemben, mint Melinda esetében, hivatalosan nem lehet tudni a szavazások sorrendjét (esetleg egy belsős pletykálkodhatna a kommentekben), szóval lehet, hogy csak a vágyaimat fogalmazom meg a jóslatommal, de azért az csak jelent valamit, hogy már csak három olyan versenyző van, akinek még soha nem kellett párbajoznia a bent maradásért, és ő az egyik (viszont a másik kettőt - Norbit és az idősebbik Vastag gyereket - jóval többet kritizálta a zsűri).

A kezdetektől fogva drukkolok Katinak, és nem csak a nosztalgia miatt. Ő az, akinél önkétlenül felmerül a kérdés: ezzel a tudással, kinézettel, habitussal és kapcsolati hálóval hol az ördögben volt idáig?

Ami a döntőt illeti, remélem Király L. Norbi kesz a párja, aki szintén nagy kedvenc, óriási showman, de - bocs, Norbi - remélem Kati nyer.

____________________________

És ha már a Megasztár meg az X-Faktor adja a poszt apropóját: Nagyjából a félidejükhöz érkeztek dalosversenyeink élődöntői, így most már van elég alap az összehasonlításukhoz is. És ebből - bár eleinte nem úgy tűnt - szerintem az X-Faktor jön ki rosszabbul.

Persze a számok nem ezt mutatják, az RTL műsorát többen nézik, de egyre inkább az az érzésem, hogy ez nem a műsornak szól, hanem annak, hogy az RTL-en még a monoszkóp is megveri a többi csatorna monoszkópját, egyszerűen csak a brand miatt. A TV2 "veresége" ezen a téren elég relatív: Az év legnagyobb részében  a kétmilliós nézettségével toronymagasan a legnézettebb műsor lenne, csak hát most itt van az X-Faktor is, amit meg két és fél millióan néznek.

Viszont a Megasztár valahogy sokkal természetesebb. Pl. amikor csak lehet, élőzene megy, nem félplayback (ami az X-Faktornál sokszor, pl. a közös számoknál teljesen az), és ez igenis dob a számok hangzásán. Ízlés dolga, de szerintem a körítés (látvány, színpad, háttértáncosok) is sokkal színvonalasabb. Ha van sztárvendég, akkor azt nem felvételről mutatják (az megvolt, amikor Ördög Nóri felkonferálja a Back II Black együttest az üres színpad előtt, következő képen megjelenik a banda dobszerkóval, fúvósokkal, vokállal, lenyomják a számot, majd Nóri besétál az újra üres színpad elé - elvileg mindezt élőadásban). Keresztes Ildiék reakciója meg néha annyira művi, hogy az már fáj, a "spontán" műbalhékről már nem is beszélve, lásd. pl. a Hallelujah sztorit a válogatón, vagy az AFC gitárzúzását.

S ha már a sztárvendégek szóba kerültek: a színvonalkülönbséget talán mi se mutatja jobban, mint a két műsor elmúlt heti adása. Mert ki volt sztárvendég a Megasztárban: Miklósa Erika, aki, hát akárhonnan is nézzük, kevés világsztárunk egyike.

És ki volt az X-Faktorban a sztárvendég, akinek a dalát első számú bulihimnuszként konferálták fel? Csonka Pici és az ő Ding-Ding-Dongja.

Hát én kérek elnézést.

Persze hogy mennyire viszonyítás kérdése minden: az utána következő produkcióhoz képest még az X-Faktor is maga volt a magaskultúra.

A Ding-Ding-Donggal együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr212462478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: X-Faktor koncert az Arénában - Mi is hagyományt teremthetünk? 2010.11.28. 17:45:00

December 22-én 19 órakor az X-Faktor énekesei koncertet adnak a Papp László Budapest Sportarénában. A hetente hárommillió nézőt képernyő elé ültető X-Faktor döntősei máris az ország kedvencei, december 19-én ráadásul az is kiderül, ki nyeri a tehetségk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária néni 2010.11.22. 16:03:50

Már hogy lenne tehetséges Szíj melinda, amikor minden előadásában elvéti a ritmust. Alaphető hiba, alkalmatlan énekesnek. Attól, hogy a liberális média imádja a "másságot" és Melinda nem teljesen komplett, még nem sztár. Sok százezer hasonló borderline beteg van még, aki "művészkedik"
Azért, mert sok nagy művész nem volt szellemileg egészséges, még nem igaz a dolog fordítva: nem minden elmebeteg művész.

sárkányfő 2010.11.22. 16:05:16

Az X a zsűri miatt egyszerűen nézhetetlen. Sokáig erőltettem, de végül feladtam. Az nem szórakozás, hanem büntetés, ha primitív emberek gyatra műmájerkodását kell nézni.

Én már nem is nézem, youtubon fenn vannak a számok, oszt jól van. A Malek még elviselhető, a többi tragédia. Ildi meg csótány kb. a maunika-só szintjét hozza vissza.

Wolf nem fog nyerni, ha a közönségen múlik Norbi nyer (népszerűbb, mint összes többi együttvéve, elég csak ránézni a youtubeon a számok nézettségére. Amiket amúgy rendszeresen törölnek, volt már neki félmilliós nézettségű klippje is, kétszer is (vagy többször, én ennyit láttam), de az rtl mindig törölteti. A rajongói imádják, pörög a rajongói oldala, stb.
Ha az énektudás számít, akkor meg a kalapos ürge nyer.

Megasztár: a zsűri 1000x jobb, normálisak, természetesek, főleg Presser meg Mester. Itt a Klaudia a borzasztó, nem tudom meddig bírom elviselni.

Itt a Kállayt akarják kihozni győztesnek, bár kétségtelenül Szíj is esélyes (ha nem omlik össze). Egyik sem sztárlakat, bár szerintem a sztár-alkat is változóban van, ahogy a közönség ízlése változik. A 20 éves tökéletesen kinéző feszt vigyorgó magabiztos gügyögő kis taknyosok kora szerintem lejáróban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.22. 16:10:02

@Mária néni: Na azért azt nem vártam, hogy ennél a posztnál már a legelső kommentbe belekeverik a politikát, ráadásul ennyire erőltett módon... Ha szerinted Szíj Melindát csak a "mássága" miatt nyomják (mitől más, mihez képest más, mond már el), akkor neked komoly üldözési mániád van szerintem.

Mária néni 2010.11.22. 16:13:10

@Fedor: Én elmondtam a véleményem, erre te személyeskedsz velem. Szegénységi bizonyítványod aláírtad.
Tényleg akarod, hogy elmegyarázzam, ho hogy mitől más egy lelkisérült mint egy normális ember?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.22. 16:23:22

@Mária néni: Már bocs, de nem a liberális sajtó tartja az sms szavazások élén őt, hanem a közönség, és nem hinném, hogy orvosi diplomával a zsebedben nyivánítasz elmbetegnek valakit, aki egyszerűen csak rosszul kezeli a hirtelen jött népszerűséget. Ha te emögött libsi aknamunkát sejtesz, akkor azt nehéz másképp jellemezni...

Mária néni 2010.11.22. 16:37:41

@Fedor: Pedig pontosan a liberális média tartja ott ahol. Az RTL és a hozzá kapcsolódó nyomtatott sajtó sztárolja, hogy nyomják az ostobák az SMS-eket. Már egy kisiskolás is tudja, hogy a legnagyobb bevétele a csatornának a sok idióta SMS-eiből származik, milliárdos nagyságrendben.
Még akár rád is SMS-eznének, ha téged sztárolnának. Elég, ha két feltételnek megfelelsz:
a) deviáns vagy
b) van haverod az RTL-nél

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.11.22. 17:01:22

Mikor először megláttam itt a Wolf Kati nevét, nem tudtam honnan olyan ismerős először azt hittem, hogy az Operából, de ő Volf, és hogy kerülne ide egy balett-táncos?), aztán megláttam Fürge rókalábakat, és rögtön beugrott. Régi klip nincs róla?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.11.22. 17:06:24

Van egyáltalán még monoszkóp? :-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.22. 17:15:11

@Mária néni: Tehát ha van kapcsolatom az RTL-nél, akkor lehetek sztár a TV2-nél, mert a liberális média elintézi nekem, de csak akkor, ha deviáns vagyok.

Értem :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.22. 17:18:14

@vadász2: "Régi klip nincs róla?"

Benne van a posztban...

DeMarco 2010.11.22. 17:26:10

Én Miklósa Erikára szavazok !!!

Ez a poszt felhívta a figyelmemet, h milyen régen nem néztem tévét... de ez egyáltalán nem zavar, sőt...

A sorozatokról leszoktattak, mert elegem lett az össze-vissza leadott, megtört, abbahagyott, megkevert részekből. Most ha érdekel vmi letöltöm részről-részre, évadról-évadra sorban egymás után, törés, félrefordítás, kavarások nélkül.
A filmekről leszoktattak, mert évekkel előbb láttam már mindent, semmi újat nem tudnak nyújtani, legfeljebb csak felbosszantani azzal, hogy félrefordítják a címét és kivagdosnak belőle részeket, sokszor épp a lényeget.
A híradóról leszoktattak, mert már kinőttem a mesedélutánból és utálom a pc dumát. Ráadásul előtte napokkal olvastam már a neten, vagy valamelyik külföldi tudósításban.
Akkor mi is maradt? Maunika? Jah az már nincs...

Ezért a témában egyáltalán nem koherens a véleményem.
De véletlenül láttam két percet az x-faktorból szombaton?, gondoltam megnézem a figurák arcait és belehallgatok a hangjukba. Pont akkor harsogták, h mekkora bulihimnusz jön, vki überfaxa énekessel. Gondoltam is, h érdemes lenne megvárni, hátha halál a májra, vagy induljon a banzáj, It's My Life, No Limit, Fire, stb.
Csak rögtön utána bevágtak egy összesítőt, "hogy mi volt eddig". Ez annyira megrémísztett, hogy gyorsan kikapcsoltam a tévét és megnéztem inkább egy horrorfilmet. Az sokkal szórakoztatóbb volt...
Így én megúsztam egy nagy adag idegbajt, ding-dong és buckó mackó miatt. Nekem csak a konklúzió maradt, jól döntöttem, amikor kikapcsoltam a tévét...

Visszakanyarodva a posztra, meghallgattam a vidókat és az első csajnak orrhangja van, nekem nem tetszik. A másodiknak szebb, bár mintha néha hamis lenne, de élvezhető és a kinézete is klasszisokkal jobb, mint a másiké. Mondjuk Miklósa Erikával összehasonlítva őket sehol sincsenek, egymás mellett énekelve leradírozná őket a pályáról...

Engem egyik sem győzőtt meg, hogy néznem kellene a műsorokat.

Fedor viszont ne keseregj, nekem is volt 8 évesen plátói szerelmem. 20 év múlva megvolt és sokkal-sokkal jártam, mint ha 8 évesen kapom meg... :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.22. 17:33:55

@DeMarco: Most már Katinak is van két gyereke meg egy házastársa, meg nekem is, szóval ez a vonat elment :-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.11.22. 20:12:54

@Fedor: Aha, megvan! Semmit nem változott! ;-)

@DeMarco: U.i.:-D
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0