Kati Európába megy
2011. március 12. írta: Fedor

Kati Európába megy

A Magyar Televízió idén ismét indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. Tudjátok, ez az a verseny, ahol az előadott dalnál sokkal fontosabb tud lenni, hogy az előadó országa milyen népszerű a többi ország körében, és mivel minket nem vesz körbe rokon népek hada, és a szövetségeseinkkel se szokott felhőtlen lenni a kapcsolatunk (a külhoni magyarság létszáma meg kevés a szavazatok érdemi befolyásolásához), a mindenkori  magyar versenyzőnek igencsak fel kell kötnie a gatyáját, ha észre akarja vétetni magát.

Persze fel lehet tenni a kérdést, hogy mekkora az értéke ennek a versenynek, ami korábban a pátoszos giccs és a rágógumipop jelképe volt, mostanában meg kezd átmenni az infantilis extremitások gyűjtőhelyévé, de az a tény, hogy egy olyan műsorban van lehetőség pozitív kontextusban bemutatni az országot, amit több tízmillióan néznek, mindenképp érdemessé teszi arra, hogy elinduljunk rajta.

De azért messze nem mindegy, hogy kivel és mivel. A kiválasztáskor voltak már jó döntések, meg voltak olyanok is, amelyek botrányos körülmények között születtek (itt emlékeztetnék mindenkit a 2009-es tragikomédiára). Idén egy már egyszer bevált recepthez nyúltak a magyar szervezők: lenyúltak egy kertévés felfedezettet. A 2007-es döntés, vagyis Rúzsa Magdi indítása kifejezetten jónak bizonyult. Eddig mindössze kétszer sikerült az első tízbe kerülnünk, és Magdi volt az egyik ilyen, ráadásul (bár ez kisebb publicitást kapott) megkapta a legjobb dalszerzőnek járó első díjat is a szakmai zsűritől.

Az idei képviselőnk Wolf Kati lesz az X-Faktorból, ezzel a dallal:

Mint ahogy korábban egyszer már írtam, Katinak drukkoltam anno, és naná, hogy most is fogok, hisz hazánkat fogja képviselni, de köztünk szólva: nem ez a dal fog lángoló csillagként kifényleni a mezőnyből. Ez egy tucatnóta kérem tisztelettel, akárhonnan is nézzük. Találtak egy jó hangot, hát igazán találhattak volna hozzá egy jó zeneszerzőt is, mert azt nem hiszem el, hogy nincs ilyen kishazánkban.

Persze én örülnék a legjobban, ha tévednék. Egyszóval mindezek ellenére:

HAJRÁ KATI!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr802732960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Wolf Kati képviseli Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon 2011.03.12. 19:10:11

Végre egy szerethető dal, egy szerethető előadó; 2011 májusában, Düsseldorfban Wolf Kati lép színpadra a "Szerelem miért múlsz?" című dalának angol-magyar nyelvű változatával.Következzék hát a 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál győzelemesélyes m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2011.03.12. 14:41:47

Én viszont nem tartottam a verseny alatt és után sem kiemelkedő hangnak, vagy jelenségnek Katit.
Sejtettem, h lesz vele vmi, mert mostanában nagyon nyomta a tévé...
Mivel az euroizé sem izgat fel különösebben, hát nem nagyon érdekel, h mikor kit küldenek oda égni.
Ez a dal szimplán szar, inkább énekelje el a Vukot, duettben saját magával, jól összevágva a képeket hozzá...

cseplin 2011.03.12. 15:01:32

Ami szar az szar,marpedig ez nagyon
az.Atlagos hang atlagon, aluli zene
,felejtheto szoveg.Tehetseges nemzetunk
ismet szarnyatbont.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.12. 21:02:36

Hát, kb ennyi.

Nyilván nem az én ízlésem dönt, de fel nem foghatom miért kommersz szarral kell magunkat reklámoznunk, ami senkinek nem marad meg a fejében. Miért nem lehet valami eredeti, magyarosat, amit aztán lehet szeretni/gyűlölni, furcsának tartani vagy egzotikusnak stb bemutatni?

Ha én megnézek mondjuk egy portugál produkciót, ami alapjából nem érdekel, és azt látom hogy tucatszar, már kapcsolok is el...

(Kommersz szar, tucatszar: nem feltétlenül szar, sőt lehet egész jó is, de semmi egyedi, semmi kiemelkedő, csak derék iparosmunka.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.12. 21:44:02

@TaTa86.: Az a helyzet, hogy volt próbálkozás magyarosan modern indulóval, de az se jött be Európának, pedig a maga nemében nem volt egyáltalán rossz. Ez volt a Nox. Küldjük a Balkán Fanatikot? :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.13. 00:21:10

@Fedor: Mint már írtad, itt nem reális a győzelem, nem is érdemes erre hajtani.

Ha országimázst akarunk, akkor olyat kell adni, ami emlékezetes lehet.

Szerintem a NOX jó választás volt. Persze nem rengette meg Európát, de a mostani sem fogja. Az legalább eredeti volt.

DeMarco 2011.03.13. 08:11:17

@Fedor: Az elmúlt évek alatt egyedül a NOX produkciója maradt meg az emlékezetemben, a többi mind kiesett...

Szerintem egyedül ők voltak elég jók és ezt annak ellenére állítom, hogy amikor először láttam a produkciót, az jutott eszembe, hogy lenyúlták az ír puskalábú ötletét csak kicsit magyarosították...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.13. 09:39:15

Örülök, hogy a Nox megítélésben egyetértünk :-)

@TaTa86.: "Mint már írtad, itt nem reális a győzelem, nem is érdemes erre hajtani."

Nem tudom, csinálsz -e valamilyen versenysportot, de ha igen, ezzel a hozzáállással nem lehetnek túl nagy sikereid... Nem reális, de azért nem is lehetetlen, szóval nem lehet úgy nekiindulni, hogy úgyse nyerünk, hisz ha sikerül olyat dobni, ami az országimázs szempontjából emlékezetes, az óhatatlanul is megjelenik a szavazatokban is, szóval igenis, a győzelemre kell hajtani, csak épp nem szabad kardba dőlni utána, ha nem sikerült. Egyszer már sikerült a negyedik helyig jutni, azért az már elég közel a dobogó tetejéhez, szóval "csupán" jobbnak, emlékezetesebbnek kell lenni, mint Bayer Friderika :-)

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.03.13. 10:40:27

Szar a zene és a Geszti szöveg is most szar..Kati meg öreg és csúnya...csak a hangja jó..ezzel indulunk:) Kicsi ország Fidesz vezetés alatt szarral főz!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.13. 12:46:17

@Fedor: Azért nem pont ez volt a mondandóm lényege...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.13. 13:29:42

@TaTa86.: Lehet, de ez jött le belőle...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.03.13. 18:41:27

De gonosz vagy Fedor!

"ahol az előadott dalnál sokkal fontosabb tud lenni, hogy az előadó országa milyen népszerű a többi ország körében, és mivel minket nem vesz körbe rokon népek hada, és a szövetségeseinkkel se szokott felhőtlen lenni a kapcsolatunk (a külhoni magyarság létszáma meg kevés a szavazatok érdemi befolyásolásához), a mindenkori magyar versenyzőnek igencsak fel kell kötnie a gatyáját, ha észre akarja vétetni magát."

Nem zavar, hogy tényleg kétszer is bejutottunk az első 10-be?

Nem lehet, hogy ez tényanyag annak cáfolatára, amit itt felvezettél?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.13. 18:47:04

@Saman: Nem. Ez csak a kivétel, ami erősíti a szabályt. Kiugró teljesítménnyel persze előrébb lehet jutni (ez történt Friderikával és Magdival), de nagyátlagban bizony úgy működik, hogy a rokonlelkek szavaznak egymásra színvonaltól függetlenül:

hu.wikipedia.org/wiki/Eurov%C3%ADzi%C3%B3s_Dalfesztiv%C3%A1l#Politikai_szavaz.C3.A1s

pifti412 · http://www.focimax.com 2011.03.15. 11:51:46

Nekem a magyar változat tetszik, bár én nem nagyon csípem Katit, nálam nem jön be a hangja, de a dal az szép.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0