Mentő ötlet
2011. május 06. írta: Fedor

Mentő ötlet

Végre megkezdte a kormány az egészségügy átalakítását:

 Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új logót és szlogent kap, a mentőautók sárgák lesznek, megváltozik a mentődolgozók ruhája is.

Mártai István, az OMSZ főigazgatója elmondta: az új külsejű mentőautók még az idén megjelennek az utakon, mivel a legutóbbi közbeszerzési pályázatot már sárga alapszínű autókra írták ki.

Már ideje volt. Tarthatatlan, hogy a mentőknek még mindig ugyanaz a színe, mint Gyurcsány alatt, ezen mindenképp változtatni kellett.

Igazából azon csodálkozom, hogy ez a szervezet eddig megúszta az átnevezést is. Hogy-hogy még mindig Országos? Miért nem Nemzeti? Hisz a fülkeforradalmi hevület szinte minden közintézmény nevébe beillesztette valahogy a nemzet szót, bár néha a nagy átnevezési buzgalom kicsit túl lett hajtva, így azt is átnevezték, aminek már eddig is benne volt a nevében, l'art pour l'art, csak a hecc kedvéért, bár elég furcsa a humoruk: egyrészt kissé áthallásos az új rövidítés (NBH-ból AVH), másrészt meg alkotmányvédelemről beszélni az elmúlt időszak fényében... Bár lehet, hogy már akkor is az új alaptörvényre gondoltak.

Visszatérve a mentőautókhoz: miért van az, hogy az egészségügy terén minden kormányzat ragaszkodik a látványos, de a jelen helyzetben teljesen felesleges pénzkidobásokhoz? Emlékezetes Horváth Ágnes nagy ötlete a kórházi ágyak mellé szerelt széfekről; hát most ez az idea kapott méltó párt.

Adódik természetesen a kérdés: ti mit festenétek át jó pénzért?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr212882632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2011.05.06. 20:07:54

Nekem ebből a hírből nem az jön le, hogy a meglévő mentőautókat valaki jó pénzért sárgára festi, hanem az, hogy az újonnan beszerzendő mentőautók már sárgák lesznek. Így viszont nem látom a felesleges pénzkidobást (felteszem, a jelenleg futó mentőautók cseréje így is, úgy is esedékessé vált).

DeMarco 2011.05.06. 20:37:27

"Adódik természetesen a kérdés: ti mit festenétek át jó pénzért?"

Én téged narancs színűre... :)

Meg pinokkióra piros köröket.

A cigó jogvédőket barnára.

A vonatokat kékre.

Tele vok ötletekkel... :))

DeMarco 2011.05.06. 20:38:19

@Zb74: Ez teljesen lényegtelen szempont. :) A lényeg a fika.

dézsàvü 2011.05.06. 20:57:23

Számomra az volt furcsa, amikor először láttam ezeket a sárga színű mentőautókat. Nehéz is megszokni. Egyáltalán nem illő szín a tevékenységéhez. Úgy tűnik mintha a 8-10 db osztrák mentőhelikopter színéhez festették volna őket.

A kérdést úgy is fel lehetne tenni, miért kellett a mentőautókat villamos (vagy autóbusz) színűre festeni? Egyáltalán nem tömegközlekedési funkciót látnak el, még csak nem is hasonló tevékenységet! Furcsa is, amikor egy tömegközlekedési eszközhöz hasonló színű jármű részére abszolút elsőbbséget kell adni pl. egy lámpás kereszteződésben. Csak azért, mert villog és sivít.

Lehet, hogy ez EU-s standard de számomra eléggé idegen a funkciójához.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.05.06. 21:03:01

@Zb74: Oké, de mégis mi értelme van? Hogy még véletlenül se adják meg nekik az elsőbbséget, mert eszük be sem jut, hogy miért szirénázik mögöttük ez a villanyszerelő?
(valakinek az új logóért fizetnek, valakinek raktáron maradt egy rakat sárga kis teher...)

"Ti mit festenétek át jó pénzért?"
A kerítést. (alá Tom Sawyer ;-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.06. 22:12:05

Én úgy értelmeztem a hírt, hogy az új beszerzésű autók mostantól sárgák lesznek. De ez nem jelenti azt, hogy a már meglévő autókat is átfestik.

Ily módon nem kerülne plusz pénzbe ez a döntés.

Emlékszem, régen Debrecenben minden villamos sárga volt, aztán elkezdtek újakat beszerezni, azok meg már kékek voltak. Így egy ideig felváltva közlekedtek a régi sárga, és az új kék villamosok.

Walter Melone (törölt) 2011.05.07. 07:36:30

nem gondolom, h felesleges pénzkidobás új mentőautókat vásárolni. a jelenlegiek közük nem egy már túl van az 500.000.Km-én.

Azt meg, h sárga, ki nem szarja le?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.07. 09:58:01

@Zb74: "Nekem ebből a hírből nem az jön le, hogy a meglévő mentőautókat valaki jó pénzért sárgára festi, hanem az, hogy az újonnan beszerzendő mentőautók már sárgák lesznek."

Lényegtelen az ütem. Minek kell egyáltalán új szín? Miért kell (szó szerint) 100 éve működő, megszokott dolgokat megváltoztatni? Oké, sok más országban sárga a mentők színe, de mégtöbben meg fehér, semmi EU-s, vagy bármilyen előírás nem kötelez erre a cserére, és talán pont ennek a kormánynak kéne mondania valamit annak a szónak, hogy hagyomány...

Azonnali pénzkidobásnak meg ott van az új egyenruha, meg az új logó mindenhova.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.07. 10:00:05

@Walter Melone: Az autók műszakilag indokolt cseréjére természetesen szükség van, ezt nem is vitatta senki.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 10:10:34

@Fedor:

"Visszatérve a mentőautókhoz: miért van az, hogy az egészségügy terén minden kormányzat ragaszkodik a látványos, de a jelen helyzetben teljesen felesleges pénzkidobásokhoz?
...
Adódik természetesen a kérdés: ti mit festenétek át jó pénzért?"

No akkor most hogy is van ez? Akkor most mégsem tartod felesleges pénzkidobásnak az új színt, csak az új egyenruhát?

"Minek kell egyáltalán új szín? Miért kell (szó szerint) 100 éve működő, megszokott dolgokat megváltoztatni?"

Ez ilyen ha sapka van rajta az a baj, ha meg nincs, akkor az típusú kritika.

Máskor meg az a baj, hogy a közszféra képtelen változtatni bármin is, ragaszkodik a "mindig így szoktuk"-hoz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.07. 10:24:59

@bogancs: "Akkor most mégsem tartod felesleges pénzkidobásnak az új színt, csak az új egyenruhát?"

Az új szín felesleges, és ha a régi autókat is érinti, akkor pénzkidobás (ez a hírből nem derül ki egyértelműen). Az új egyenruha és a logó meg felesleges pénzkidobás, összességében álintézkedés, és ezzel feleltem a másik kérdésre is:

"Máskor meg az a baj, hogy a közszféra képtelen változtatni bármin is, ragaszkodik a "mindig így szoktuk"-hoz."

ÉRDEMI változtatásokra szükség van, de szerinted ez az, vagy, csak parasztvakító PR akció?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 15:56:34

@Fedor:

"ÉRDEMI változtatásokra szükség van, de szerinted ez az, vagy, csak parasztvakító PR akció?"

Szerintem egyik sem. Ez egy tök semleges intézkedés, amennyiben valóban csak új beszerzéseket érint. A régiek átfestését én is pénzkidobásnak tartanám.

Én csak azt nehezményeztem, hogy azzal a prekoncepcióval éltél, hogy a régieket is átfestik, ergo pénzkidobást követnek el. (Lásd idézet a posztból az előző hsz-emben.)

"az új külsejű mentőautók még az idén megjelennek az utakon, mivel a legutóbbi közbeszerzési pályázatot már sárga alapszínű autókra írták ki."

Szerintem ez tök egyértelműen arra utal, hogy sárga színű újautó beszerzésre írtak ki pályázatot, nem régi autók átfestésére.

Mégis elég nagy svédcsavarral folytatod a posztot. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.07. 16:04:30

@bogancs: Szerintem meg utalhat bármire, mert nem egyértelmű. A logó és egyenruhacserén meg elegánsan átsiklasz.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 16:24:30

@Fedor:

Egyenruhacsere szerintem évente mindenképpen van. Ott tehát gyorsabban átpörög az új dizájn.

A logó az nagyobb szívás. Anno volt valami kimutatás, amikor Rt helyett Nyrt-t és Zrt-t határoztak meg részvénytársasági formákként, hogy ez nemzetgazdasági szinten sokmilliárdos költség, mert még az utolsó bélyegzőt is ki kellett dobni mindenütt.

Hasonló szívás volt például a hipermarketekben, amikor az áfát változtatgatták egy időben félévenként. Több tízezer árucikket kellett átárazni egy éjszaka alatt, nem is beszélve az informatikai átállításokról (pénztárgépek... stb).

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.05.08. 12:39:37

A mentőautók színe és a logó, az elnevezés.. mind csak elterelés - a lényeg az, hogy orvos nem kap több fizut, tehát elmegy ebből az országból. Mi nem megyünk orvoshoz, mert nincs - tehát megdöglünk. Az ápolók éhbérért dolgoznak továbbra is... te mosdatod a beteg családtagod és veszed meg a gyógyszereket... stb, mint eddig is.
Nincs itt semmi érdemi változás! ez a lényeg - erről kell ódákat zengeni, hogy töketlen a kormány és kész! Az emberek meg inkább egymást fikázzák, mint hogy sarkukra állnának - hülye egy magyar hagyomány, ami ezt a fideszt életben tartja... az ő lélegeztető gépüket kellene pénzzé tenni, hogy maradjon a tisztességes emberke számára is valami... !
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0