NAVponthu
2011. május 19. írta: Fedor

NAVponthu

Jó magyar ember módjára az utolsó pillanatra halasztva, ma ugrottam neki az adóbevallásnak, és ennek kapcsán bepötyögtem a böngészőbe, hogy nav.hu, naívan feltételezve, hogy ez lehet az új címe az adóhatóságnak, ha már ők is új nevet kaptak a Nagy Nemzeti Átnevezőshow-ban (oké, a VPOP-val való összebútorozás révén náluk legalább volt létjogosultsága az új elnevezésnek). Egy kicsit még reménykedtem is abban, hogy ha már, akkor a névváltás egyben egy új, felhasználóbarát honlappal is jár az áttekinthetetlen és idegromboló régi helyett, ahol már esetleg nem akad bele az ember olyan web -1.0 képtelenségekbe, hogy a hivatkozott dokumentumot nem belinkelik, hanem szépen leírják, hogy melyik menüpont melyik almenüpontjára kattintva találod meg.

Igencsak meglepődtem, amikor ez a képernyő fogadott:

Bizony, az új intézmény bejelentésekor egy domainbróker (csak érdekességképpen: a whois rekord szerint gyöngyöspatai) lecsapott a domain-névre, felpakolt rá egy Népszava hírt, hogy mi is lesz ez, teletűzdelte egy rakás Google hirdetéssel, hogy legyen belőle azonnali bevétel is, aztán gondolom elkezdte várni a az adóhatóság jogi képviselőit, hogy megegyezzenek a domain vételárában.

Na itt csúszott egy kis gikszer a számításába, ugyanis vagy nagyon sokat kért, és még mindig alkudnak, vagy (és sajnos ezt tartom valószínűbbnek) kormányunk megelégedett az offline átszervezéssel, és 2011-ben még mindig nem tartja fontosnak, hogy egy ilyen intézménynek rendben legyen tartva a netes megjelenése is, így a keresett információt közel fél évvel az APEH megszűnése után bizony még mindig a régi, ronda apeh.hu-n találtam meg nagy nehezen, ahol még a logót se voltak képesek lecserélni, és csak egy menüpont árulkodik arról, hogy egyébként van olyan, hogy NAV.

Szólni kéne nekik, hogy a net nem egyenlő a Facebook-kal, bármennyire is azon nyerték meg (állítólag) a választást.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr832917133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Július 1-től betiltják a fogkrémek árusítását 2011.05.19. 19:56:49

 A hírt még sehol nem erősítették meg, de úgy hallottam, hogy a Fidesz EU Parlamenti képviselői erősen lobbiznak a néppárti frakcióban, hogy európai szintű tiltást eszközöljenek a teljes unióra.  Ezzel együtt kis hazánkban is beindult a lobbi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.05.19. 18:23:03

1.Minek kellett volna a Napech.hu?
2. Fészbukon belájkoltad volna őket, rögtön válaszoltak volna a kérdésedre ;-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.19. 19:52:49

@vadász2: 1. Elektronikus bevalláshoz frissítés letöltése.

2. Nevetni fogsz, de VAN Facebook oldala a NAV-nak. 123 rajongóval és nulla tartalommal:

www.facebook.com/pages/Nemzeti-Ad%C3%B3-%C3%A9s-V%C3%A1mhivatal/139114899479329

Sunny Days 2011.05.19. 21:49:03

FONTOS
Az összes, Ön által használt javás programot egy gombnyomással frissítheti az ÁNYK (AbevJava) keretprogram Szerviz -> Frissítések menüpontján keresztül.

Momina 2011.05.19. 22:18:02

Lásd a nav.gov.hu-t, ott van

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.19. 23:40:25

@sunny_days: Kösz, már megoldottam.

@Momina: Arra is rátaláltam, az van a NAV menüpont mögött, de az semmi, gyakorlatilag csak két link a két régi oldalra, és egyébként is, ki keresi ezen a címen?

Avatar 2011.05.20. 11:52:25

@loláb: Write only üzemmód?

DeMarco 2011.05.20. 17:10:45

Sztem az eleve lúzer aki az uccsó pillanatra hagyja az adóbevallását...
Sosem értettem az miért jó vkinek, ha kapkodni kell.

De idén én is megszenvedtem kicsit. No, nem az enyémmel, azt már el is felejtettem régen.
Egy ismerősnek tavaly én csináltam az adóbevallását és idén is felajánlottam neki időben, de mondta, h idén megcsináltatja a céggel. Én figyelmeztettem, de nem hallgatott rám. Mit ad Isten, egy héttel ezelőtt(!) a cége benyögte, hogy nem tudja megcsinálni az adóbevallását, ezért felhívott, h lécci, lécci...
Viszont másnap el is utazott külföldre, csak tegnap jött haza...
Úgyhogy én is neteztem kicsit, a tavalyi jelszó lejárt. Sebaj, lehet kérni újat... Azaz lehetne, csak éppen válasz nem érkezett...
Úgyhogy uccsó nap vágta az apeh kirendeltségbe nyomtatványért, csekkért és telefonon diktáltam hová mit kell írni, aztán irány a posta feladni.

Úgyhogy végül én is bosszankodtam a weblap hiányosságai miatt, bár a piszlicsáré "még nem változtatták meg a nevét" dolog, engem teljesen hidegen hagyott. És igazából nem haragudtam komolyan, mert az ismerősöm várt az utolsó pillanatig, megcsináltam volna neki időben is, ha hagyja...

DeMarco 2011.05.20. 17:15:11

Az elmúlt két évben sok állami hivatallal kerültem kapcsolatba és általánosan elmondható, hogy látványos a fejlődés, egyre kevesebbszer kell személyesen odamennem, telefonon, e-mailen korrekt válaszokat szoktam kapni.
Ha másnem azt, hogy sajnos nem tudnak tájékoztatást adni, mert ebbe és ebbe a jogszabályba ütközik.
De állami feladatokat ellátó közműcégeknél is vannak nagyon pozitív tapasztalataim.

Sajnos negatívak is, de szerencsére egyre kevesebb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.20. 17:54:37

@DeMarco: "Sztem az eleve lúzer aki az uccsó pillanatra hagyja az adóbevallását..."

Vagy csak ügyeskedni akar, mert esetleg minél később akarja befizetni az adóhátralékát. Vagy csak szarik bele (mint én), mert se befizetni nem kell, visszaigényelni sincs mit, az adóelőleget meg pontosan vonták az asszony munkahelyén (az ő adóbevallását csináltam, az enyémet intézi a könyvelő), így azt a két sort, amit le kellett adminisztrálni, aztán neten beküldeni, hát azt bármikor lehetett, csak a határidőből ne fusson ki az ember.

DeMarco 2011.05.20. 18:14:19

@Fedor: És azt miért nem lehetett akkor három hónappal ezelőtt? Ha úgyis tök' mindegy és csak két perc...

Végül is mindegy, nem én bukok vele...

Én nem szeretek halogatni, mindig igyekszem előre nézni, ahogy most is már a jövő évi lépéseket tervezem, elemezve a lehetséges gazdasági megoldásokat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.20. 18:49:39

@DeMarco: "Végül is mindegy, nem én bukok vele..."

De hát nem bukik vele senki. Az állam azért nem, mert havonta levont adóelőleg formájában már rég nála csücsül a pénz, mi meg azért nem, mert per pillanat semmilyen jogcímen nem tudunk belőle visszaigényelni, szóval ez most tényleg csak puszta adminisztráció volt. Ne félj, régebben, amikor tudtunk, már februárban repült a bevallás az APEH-be :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.20. 18:51:25

@DeMarco: Még ha emiatt órákat kellett volna sorbaállni a postán, akkor valóban járna a lúzer titulus, de hát két kattintással átküldtem az Ügyfélkapun, szóval tényleg nem értelek.

DeMarco 2011.05.20. 21:30:04

@Fedor: Úgy értettem, bármi közbejöhet az utolsó napon és akkor cseszheted...
Hiányzó papír, hiányzó adat, áramszünet ami ma volt is nálunk néhány órát, vagy mint nálam, hogy nem jött a pótjelszó az ügyfélkapuról, stb. és ha dolgozol esetleg, akkor nincs séta a postára, vagy az apeh/nav kirendeltségre...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.05.23. 13:16:01

Régen az apeh.hu se működött, csak a www.apeh.hu Ahhoz képest fejlődés!
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0