Kordonok
2011. június 03. írta: Fedor

Kordonok

Újabb fejezetéhez érkeztünk a "miképp menjünk homlokegyenest szembe korábbi véleményünkkel" c. fideszes valóságshow-nak.

Számtalan kritika érte a múltban részükről a szocialista miniszterelnököket, hogy vagy nem engedélyezte a rendőrség a házuk előtt a tüntetést (Megyónál), vagy ha igen, akkor kordonokkal zárták el az épületet, és csak az utca túloldaláról lehetett azt üvölteni, hogy "Takarodj!".

Három évvel ezelőtt pl. ez volt a hír a fidesz.hu-n:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezségokmányának a gyülekezés szabadságát biztosító cikkelyét, amikor 2004-ben nem engedélyezték, hogy a Baumag-kárvallottak Medgyessy Péter akkori miniszterelnök háza előtt tüntessenek.

Ma meg ez az Indexen:

Pénteken elrendelte Orbán Viktor miniszterelnök budai otthona környékének lezárását Hajdu János rendőr dandártábornok, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. A rendőrség honlapján megjelent intézkedés arról rendelkezik, hogy június 3. 13.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2011. július 2. 22.00 óráig lezárják a XII. kerületi Cinege utca kijelölt részét.

Az indoklás szerint a fenti időszakban a XII. kerület Cinege u. 5. épületében védett személy tartózkodik.

Nahát! Ez hirtelen elfogadható indok lett? Hogy mik nem vannak... Orbán korábbi testőre tette a dolgát, lehet kérem továbbhaladni, nincs itt semmi látnivaló. Aztán ha a tűzoltók nem jutnak dűlőre a kormány bohócügyi államtitkárával, akkor a végén még azt is megérjük, hogy elkerítik a Parlamentet, és akkor majd mehet a Gyurcsány a saját két kacsójával kordont bontani?

De hát ez elképzelhetetlen, ugye?

UPDATE

Úgylátszik Orbán rájött, hogy ez egy elég rossz húzás volt, így leszólt, hogy gyerekek, ezt mégse kéne:

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem zárta le a rendőrség Orbán Viktor miniszterelnök fővárosi, a XII. kerületben lévő házának környékét. Legújabb közleményük szerint csak megelőző személy- és létesítménybiztonsági intézkedéseket hozott pénteken a Terrorelhárítási Központ.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr912954621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán ablaka alatt 2011.06.04. 08:46:36

Az ország legismertebb bloggere a Facebook-on kommentálta a tegnap történteket. Úgy gondoltam érdemes továbbadnom, mert hiába tartom amúgy sok mindenben ripacsnak, de ettől függetlenül kb. ez az a hangvétel, amit én egy felelős ellenzéktől elvárok:Ültü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.06.03. 17:46:14

Tisztelt Fedor!

1. Hiányzik a rácsról a tábla: Az etetés tilos!
2. Amióta a kép készült, változott egy és más. Akkor egyikük sem volt bebetonozva, ellentétben a mai valósággal.
3. Az ilyen látványos erőlködésnek mindig ugyanaz a vége, ámbár ez köztudott.

Tisztelettel:
anonymand

loláb 2011.06.03. 19:48:19

Remélem fognak tüntetni Orbánéknál a tettrekészesek (egyszer, nem permanensen).

Azt értem, hogy a biztonsággal foglalkozó, a "lezárást" vagy "megelőző személybiztnosági intézkedéseket" elrendelőket mi mozgatta, és érthető is: nekik az a feladatuk, hogy a védett személy biztonságáról gondoskodjanak, nem pedig a véleménnyilvánítás szabadságával kell törődniük.

De a demonstráció, a politikai ellenvélemény kifejezéséhez való jog fontosabb. (és egyelőre, noha igencsak zavaros a sztori, de úgy néz ki érvényesül is).

Gyurcsányék, Medgyessiék sok rossz húzása közül az volt az egyik legantidemokratikusabb, hogy nem engedték -nyilvánvalóan politikai szándékú- demonstrációt. A szadi bűne pedig az volt, hogy ezt szó nélkül hagyta. Ezeket a bűnöket nem kellene megismételni, még akkor is, hogyha a Tettrekész szakszervezet politikai háttere egyértelmű, azaz a szakszervezet nem a munkavállalók képviseletében jár el a tüntetés megszervezésével. Ez mind lényegtelen.

Tárgyalóasztalhoz nem kell velük leülni, azt az esélyt már eljáétszották, de demonstrálni azt nekik is szabad.
Majd a vezetőik nyilván elszámolnak a tagságnak azzal, hogy miért is kellett kizáratni magukat a tárgyalásokról, éés megmagyarázzák azt, hogy mennyivel fogja tudni jobban képviselni a tagság, a rendvédelmi dolgozók érdekeit a tágyalóasztal helyett a cinege utcában, táblát lóbálva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.03. 20:07:12

@loláb: "Gyurcsányék, Medgyessiék sok rossz húzása közül az volt az egyik legantidemokratikusabb, hogy nem engedték -nyilvánvalóan politikai szándékú- demonstrációt."

Speciel Gyurcsány háza előtt lehetett tüntetni. És az elmúlt egy évben se ez az első eset, hogy megpróbálnak megakadályozni egy tüntetést.

loláb 2011.06.03. 20:25:07

"Speciel Gyurcsány háza előtt lehetett tüntetni"

2006-ban több alkalommal tiltotta meg a rendőrség a tüntetést, illetve zárta el kordonnal a házat a tüntetők elöl. De egyszer, 2007 decemberében, amikor már tényleg csak a gyurcsány ellenes keménymag maradt, nekik tényleg volt alklamuk felvonulni. Olyan jelentős hatást gyakorolva a közéletre, hogy én is elfelejtettem már.

"És az elmúlt egy évben se ez az első eset, hogy megpróbálnak megakadályozni egy tüntetést."
A Sándor Palota előtti demonstrációra gondolsz? Mert azt úgy rémlik, hogy másod, vagy harmadnap megtartották.
Nekiállhatsz faszakodni azon, hogy akkor is sérült a gyülekezési jog, de nyilván nem akkor kell tüntetni, amikor a KE-nél külföldi diplomaták vannak. Ennyire azért semelyik ország nem liberális, hogy ez mehessen.

A Kossuth téri plakátok ügye viszont nem antidemokratikus, hanem ügyes húzás: mivel előbb jelentették be a kiállítást, mint ahogy a különféle csoportok a demonstrálni akartak volna, ezért sajnos: így jártak.
Szemesnek áll a világ, és a gyorsabb kutya baszik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.03. 20:43:50

@loláb: "egyszer, 2007 decemberében, amikor már tényleg csak a gyurcsány ellenes keménymag maradt, nekik tényleg volt alklamuk felvonulni"

Egyszer? Beírtam a gugliba azt, hogy "tüntetés Gyurcsány háza előtt". Csak az elsaő oldalon a következő időpontokat dobta ki:

2005 május: www.fidesz.hu/index.php?Cikk=37626

2005 december: hirszerzo.hu/belfold/6649_csotany_gyere_ki_gyurcsany_haza_elott_tunte

2007 április: hirszerzo.hu/belfold/19266_tuntetes_a_parlament_elott_solyom_es_gyurcs

Lehet, hogy 2006 őszén nem engedtek oda tüntetőket, de vegyük már figyelembe, hogy milyen volt akkor ott a közhangulat, talán volt némi alapja, hogy komolyabban védték a szokásosnál.

"nyilván nem akkor kell tüntetni, amikor a KE-nél külföldi diplomaták vannak. Ennyire azért semelyik ország nem liberális, hogy ez mehessen."

Érdekes módon ez nem volt tolerálható szempont akkor, amikor az 50. évfordulón 50 állam-és kormányfő jött a Kossuth térre velünk ünnepelni, hisz rendőröknek kellett kipaterolni a több, mint egy hónapja ott héderelőket, hogy mégis, valamennyire megfeleljünk az ilyenkor a szükséges biztonsági követelményeknek, és annak is mi lett a következménye.

"A Kossuth téri plakátok ügye viszont nem antidemokratikus, hanem ügyes húzás"

Hát, lehet ügyesnek is nevezni. Szerintem precízebb lenne az, hogy alattomos, de hát ízlés kérdése. Mondjuk ha Gyurcsány próbálkozott volna hasonlóval, már rég lángokban állna az a kiállítás.

Amúgy meg a melegfelvonulás körüli huzavonára gondoltam inkább.

Ja és vissza az alapkérdéshez: Nekem most se alapvetően a konkrét intézkedéssel van bajom, hisz régebben is azt mondtam, most is azt mondom, hogy egy ország vezetőjét megilleti a védelem mindenhol. A képmutatás, az zavar rohadtul, de ezt lényegében már a poszt első mondatában leírtam.

DeMarco 2011.06.03. 22:24:19

@Fedor: Fél füllel én is hallottam a hírt, én is azt mondtam, hogy nagy balfaszok lennének, ha hagynák vmi túlbuzgó rendőrnek, h zárogasson. Jó, tettrekészek. Na és?
De látom már közbe is léptek és leállították a kordonozást. Helyes.
Nem kellenek kordonok. OV nem fletó, mi sem bizonyíthatja ezt ennél jobban...

loláb 2011.06.03. 23:21:51

@Fedor:

"Érdekes módon ez nem volt tolerálható szempont akkor, amikor az 50. évfordulón 50 állam-és kormányfő jött a Kossuth térre velünk ünnepelni"

Talán nem kellett volna 1 hónappal azután, hogy az öszödi beszéd miatt szétverték a várost, meghívni 50 kormányfőt látogatóba.

Vagy még jobbat mondok: hogyha Gyurcsány lemondott volna 2006 szeptember 18-án, annak rendje, és módja szerint, akkor jöhettek volna az állam és kormányfők is, és a macska le nem pisálja őket.
De hát ehhez nyilván látni kellene az összefüggéseket, és nem csak kiragadni dolgokat...

"Mondjuk ha Gyurcsány próbálkozott volna hasonlóval..."
Nyilván elfeledkeztél a 3,5 évig kint hagyott kordonról, hogy ilyen hülyeségeket írsz... De nem, ő nem próbálkozott. Ő nem olyan, á dehogy.

"A képmutatás, az zavar rohadtul..."
Engem meg az zavar rohadtul, hogy képes vagy összemosni almát a körtével, csak hogy relativizáljad a szocik elmúlt 8 évének gazemberségeit.

Lehet, hogy Hajdú kicsit túlbuzgó módon, (szakmailag nyilván indokoltan )úgy döntött, hogy semmi szükség nincs egy egyirányú, menekülési lehetőséget nem biztosító utcában arra, hogy pár fasz táblákat lengessen, ezért kérvényezte lezárást. De ez egy tipikusan olyan ügy, amiben politikai döntésnek kell, hogy megszülessen, még akkor is, hogyha az "szakmaiatlan". Mert a gyülekezési jog az politikai kérdés, nem biztonságtechnikai, a miniszterelnök háza előtt tartott tüntetés pedig a legerőssebb politikai véleménykifejtő eszköz.

Éppen ezért indokolt is, hogy a túlbuzgóság láttán "leszóljanak felülről" azért, hogy engedélyezzék a demonstrációt. És dícséretes is, hogy ezt megtették, ugyanis ez jelzi azt, hogy azok a dolgok, amikről beszéltek ellenzékben, azok kormányon is fontosak annyira, hogy megérje miatta a korrekció. Legfeljebb majd ötszörös, tízszeres védelmet biztosítanak a demó ideje alatt a kormányfőnek, ha tényleg szükséges lesz.

loláb 2011.06.03. 23:30:18

@Fedor:
"Érdekes módon ez nem volt tolerálható szempont akkor, amikor az 50. évfordulón 50 állam-és kormányfő jött a Kossuth térre velünk ünnepelni, hisz rendőröknek kellett kipaterolni a több, mint egy hónapja ott héderelőket, hogy mégis, valamennyire megfeleljünk az ilyenkor a szükséges biztonsági követelményeknek, és annak is mi lett a következménye."

Különben pedig: 24-én visszaengedték őket tüntetni? Nem, maradt a gyülekezési jog korlátozás addig, ameddig a fidesz kormány meg nem alalkult.

Ok, meg ürügy között van különbség, gondolom nem kell magyaráznom.

DeMarco 2011.06.04. 07:31:34

@Fedor: Sztem ennek most alá fogsz futni megint. Mert nem lesznek kordonok, csak a hisztitek marad, ami rögtön okafogyottá is vált...

Értem én a törekvést és a kétségbeesést, hogy valahogy igazolni próbálod az elmúlt 8 évet és fletó gyalázatos húzásait. Bosszantó lehet látni, hogy pozitív változások sora történik és bosszantó lehet látni, hogy a kormány mer nagyot lépni és meri felvállalni a konfliktusokat, mer harcba indulni.
Most csak egyvalami segíthet, mielőbb le kell zárni a tárgyalásokat és elfogadni az új jogszabályokat. A lebegtetés, ötletelés, huza-vona nem vezet sehová. A tisztán látás lenne a legfőbb fegyver és a tiszta beszéd. És főleg a tiszta fej.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.04. 08:38:12

@loláb: "Talán nem kellett volna 1 hónappal azután, hogy az öszödi beszéd miatt szétverték a várost, meghívni 50 kormányfőt látogatóba."

Óh, tényleg, végül is egy ilyen ötvenedik évforduló minden hónapban akad, bármikor, bármilyen ürüggyel megszervezzük, hogy ekkora megtiszteltetés érje az országot, igaz?

A mai napig nem értem, hogy miért nem lehetett egy napra, egyetlen egy napra felfüggeszteni a balhét. Utána mehetett volna tovább (mondjuk rendezettebb körülmények nem ártottak volna).

@DeMarco: "Értem én a törekvést és a kétségbeesést, hogy valahogy igazolni próbálod az elmúlt 8 évet és fletó gyalázatos húzásait."

Nem akarok én itt semmit se igazolni. Ti nem akarjátok észrevenni, hogy Orbán semmivel se jobb, mint Fletó.

loláb 2011.06.04. 08:49:32

@Fedor:
"A mai napig nem értem, hogy miért nem lehetett"

Én pedig azt nem értem a mai napig, hogy gyurcsány miért nem mondott le?
(Jó, persze értem, ugyananazért, amiért 2009-ben sem dobták be a törülközőt: kellett a pénz, 2006 előtt még messze nem loptak eleget).

"
A mai napig nem értem, hogy miért nem lehetett egy napra, egyetlen egy napra felfüggeszteni a balhét. Utána mehetett volna tovább"
Ja, mehetett, láttuk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.04. 09:40:30

@loláb: "Ja, mehetett, láttuk... "

Azért vegyük már figyelembe, hogy aznap a tank- és buszeltérítéssel, a barikádépítéssel, gyújtogatással és kődobálással egy kissé megnövelték a tétet a balhézók. Ha átadták volna a Kossuth teret arra ez egy szerencsétlen napra, amikor szinte szó szerint az egész világ ránk figyelt, se azokra nem került volna sor, se a durva rendőri ellenreakcióra, se az elhúzodó kordonozásra.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.04. 15:52:43

Én már pár helyen javasoltam, hogy hagyományőrző jelleggel meg kellene tartani az Erzsébet-híd lezárós napokat. Barikádépítés, paintball parti a Kossuth Laja ulicában, roncsautó borogatás. Egyszóval vidám vadkeleti zsibvásár.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.06.04. 19:37:32

@TrueY: :-)
A kordont ünnepélyesen megbontom, és ezzel az idei Forradalmi Fiatalsági Napokat - 1956, 1989, és 2006 októberének szellemére és fiataljaira emlékezve - megnyitom. Fiatalok, a jövő elkezdődött, és az a tiétek.

Avatar 2011.06.05. 15:41:23

@loláb: Úgy tűnik jobban zavarja a Tettrekész a kormányzatot, mint te azt feltételezed...
index.hu/belfold/2011/06/04/tettrekesz_szima_judit_politikai_fogoly/

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.06. 09:28:42

@vadász2: Akkor legyen Fülkeforradalmi Ifjúsági Napok!

Sándor György egyik, immáron klasszikussá avanzsált idézete: "Fiatalok! Tiétek a jövő! Eddig úgy volt, hogy a miénk lesz!"
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0