Egy szóval a xenofóbia ellen
2011. szeptember 30. írta: Fedor

Egy szóval a xenofóbia ellen

A most kezdődő népszámlálás lehetőséget ad partizánakciókra is.

A legismertebb a felekezeti rovat meghekkelése. A jedi vallás megjelölésének már nagy hagyománya van:

A Wikipedia szócikke szerint 2001-ben Ausztráliában 70 ezren vallották magukat Jedinek, Kanadában 21 ezren, Új-Zélandon 53 ezren, ami a népesség 1,5 százalékát jelentette. Angliában és Walesben 390 127 Jedi volt 2001-ben, ami a népesség 0,7 százalékát jelenti. De Brightonban például a népesség 2,6 százaléka vallotta magát Jedinek.

- írja a Star Wars blog, ami maga is erre buzdítja a magyar sci-fi rajongókat.

Ez persze csak poén, de miért ne lehetne ezt szolidaritási akcióra is felhasználni?

Gondolom mindenki hallott már a pirézekről, de ha mégsem, segít a Wikipedia:

A pirézek a kitalált piréz nép tagjai. A Tárki munkatársai ezzel a fiktív néppel igyekeztek felmérni Magyarországon az idegenellenességet.

A pirézek a Tárki közvélemény-kutató cég munkatársainak fejéből pattantak ki. Idegenellenességet vizsgáló felméréseikben először 2006-ban jelentek meg a pirézek. „2006 júniusában a felsorolásba betettünk egy fiktív etnikumot is, azt vizsgálva, hogy velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd vagy sem” – írja honlapján a Tárki.

A közvéleménykutató azt találta, hogy a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, és közülük 59 százalék állította, hogy a pirézeket nem kellene befogadni. 2007 februárjában megismételték a felmérést és azt tapasztalták, hogy a pirézellenesség növekedett az országban: 68%-ra nőtt azok aránya, akik nem kértek a pirézekből. Igaz, ez az arány még így is jelentősen alatta maradt a románok, oroszok, kínaiak és arabok bevándorlását ellenzők arányánál.

Hát akkor itt a lehetőség, legyünk pirézek, szolidaritást vállalva így mindenkivel, aki verbálisan vagy tettlegesen az idegen-ellenesség áldozata volt vagy lesz, legyen az akár határon túli, kisebbségben élő magyar, vagy határon belüli, kisebbségben élő zsidó, cigány, sváb, szláv, vagy akár olyan külföldi, aki tanulni, dolgozni, élni választotta hazánkat.

A legjobb az egészben az, hogy ehhez nem kell megtagadnod magyarságodat, hisz a kérdőív lehetőséget ad a kettős identitásra. Elég, ha csak ott írod be az egyéb rovatba, hogy piréz, ahol arra kérdeznek rá, hogy tartozol -e más nemzetiséghez is az elsődlegesen megadotton kívül. Persze ha valóban van a felmenőid között más nemzetiségű, és ezt fel is szeretnéd vállalni, tedd azt, ez fontos. De ha nincs, és egyetértesz az ötlettel, ragadd meg az alkalmat.

És hogy elmélyülhess választott nemzetiséged hagyományaiban, olvasd el az Unciklopedia idevonatkozó, több, mint kimerítő szócikkét, és persze süss magadnak és családodnak egy tradicionális piréz lepényt :-)

Ja, és csatlakozz a kezdeményezés Facebook oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr123267024

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polüphémosz nyája és a népszámlálás 2011.10.02. 11:08:15

A soros elnökség után újabb ritkán visszatérő esemény lebonyolítására kényszerül szeretett kormányunk, dübörög is a népszámlálás-láz, mert ezen múlik minden. „A pontos adatok ismeretében megalapozottan lehet a gazdasági, az egészségügyi, az oktat...

Trackback: Katkó-e vagy? 2011.10.01. 13:22:22

„Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!” Ez a felhívás olvasható azokon a szórólapokon, amiket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az ország összes postaládájába eljuttat. Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy izgalmas hely ez a Magyaror...

Trackback: Katkó-e vagy? 2011.10.01. 13:22:22

„Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!” Ez a felhívás olvasható azokon a szórólapokon, amiket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az ország összes postaládájába eljuttat. Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy izgalmas hely ez a Magyaror...

Trackback: KSH bejelenti előre a csalást 2011.09.30. 10:15:55

 Az RTL híradójában szólalt meg a Központi Statisztika Hivatal szóvivője. A KSH szerint nyilvánvaló, hogy a népszámlálás vallási hovatartozásra adott kérdésnél még sem az egyén érzését, saját bevallását veszik figyelembe, hanem azt saját megí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.09.30. 10:16:57

A KSH és a kormány statisztikai és vallástudományi csalást visz véghez. Ebből nagy balhé lesz.

yda 2011.09.30. 11:08:31

Magyarország szedett-vedett nemzetiségű lakóinak tilos a vagy
szégyen bevalani a szedett-vvedett
nemzetiségüket és vallásukat.

yda 2011.09.30. 11:11:10

Istentelen ország Istentelen népe,ezért lett csak 1/3 a nagy MO-nak

Win Elen 2011.09.30. 11:30:52

A xenofobiat vizsgalo felmeresben mar akkor iszavart, hogy maganak a szonak a koznyelvben olyan csak(!) pejorativ ertelmezese van, es a sajto is ekeppen kommunikalta, mint a rasszizmusnak. Ami reszben igaz is, bar nyilvan itt gyuloletrol szo sincsen, bar megsem igyekeztek ezt kihangsulyozni, inkabb osszemosni probaltak azt azzal, ami a szelsosegek erosodesetol valo felelemmel ugyan magyarazhato, de akkor sem jelentett mast mint a szokasos dezinformalast. Ti. itt mindenki utal, gyulol minden idegent. Aminek persze van megint csak alapja, de nem ter el kulonosebben attol, amit egy ilyen megfogalmazas eseten mas orszagokban is tapasztaltak volna. A valaszadok tobbsege nyilvan elsosorban arra gondol, hogy igy os epp eleg nehezsorsu, melyszegenysegben tengodo, munkanelkuli van az orszagban, es ha ezek helyzetenek javitasara, eltartasara sem kepes az orszag, miert kivannak meginkabb rontani a helyzetet becandorlokkal. Ez termeszetesen kimeriti a xenofobia fogalmat, de a konzekvencia, nem egyertelmuen az, hogy a tobbseg szelsoseges idegenellenes, aki valami fogyatek okan zsigerbol utasitja el mas nemzet tagjait. Sokkal osszetettebb hattere van. Bar nem tudom, hogy volt e olyan kerdes akkor, ami ezt a kepet probalta volna finomitani, pl. turisztikai szempontbol hogyan venne, ha pirezek, romanok, akarkik celorszaga lennenk, vagy tobb egyeb keresztkerdessel. (majd megprobalok utana nezni, most igy telefonrol nehez)

A nepszamlalast en - hasson ez masnak barmilyen naivan is - lelkiismeretesen fogom kitolteni, nem fuggove teve attol, hogy epp milyen kormanyunk van. Ugy gondolom az orszagnak, a hazamnak csinalom, segitve azt, es nem akarom elviccelni, az elet epp eleg teruleten, nagy rendszeresseggel veszek reszt mindenfele hulyesegben, de itt most nem.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.09.30. 14:16:48

@Win Elen:
Igen, a xenofóbia valóban "csak" az ismeretlentől való (indok néküli, azaz nem kiprovokált) félelmet jelöli, de ha belegondolsz, MINDEN agresszió és gyűlölet mögött félelem van. Nincs is akkora különbség az ok nélküli félelem és az ok nélküli gyűlölet között. Egyszeri pista meg pláne nem fog cizellálni.

Win Elen 2011.09.30. 14:39:12

@Quadrille Lobster: Nem kell belegondolnom, tudom, hogy a legtöbb esetben az így van :) - de nem kizárólag, pl. frusztráció stb. A második mondattal teljesen egyetértek. Csak arra akartam felhívni ezzel a figyelmet, és nem eufemizálás képen, hogy a fogalmak bár nagyon egyértelmű dolgot jelölnek, sokszor nem a teljes valóságon alapulnak, az azt kijelentők, elfogadók pedig nem próbálnak objektíven (kritikusan) viszonyulni a dologhoz. Amit még akkor is meg kell tenni, ha az e jelzővel illetett alany maximálisan megfelel ennek (Nem felmentve ezáltal az alól azt, és nem racionalizálni ezáltal). Ez persze nagyon sok minden másra is igaz, lásd összes nagy lózung, amivel politikusok, újságírók próbálnak befogni komplex dolgokat. És akkor a harmadik mondat alapján, amihez az azt megelőzőhöz hasonlóan viszonyulok, kijelenthetjük, hogy ezeken maximum mi lamentálhatunk. :)

Avatar 2011.09.30. 15:14:18

Szerintem inkább az elfek (tündék) táborát érdemes gyarapítani. Az oroszoknál már hivatalosan elismert kisebbség lesz belőlük...

rt.com/news/prime-time/russia-elves-hobbits-race/

DeMarco 2011.09.30. 15:28:05

A partizánakció nem a Jedikkel kezdődik, vagy a pirézekkel. A kérdőíven sosem az az érdekes ami rajta van, sokkal inkább ami nincs...
Valahogy lemaradt a ZSIDÓ!
Persze nem valahogyan, hanem nagyon is tudatosan, pontos forgatókönyv szerint csúsztatnak. Ez az egész "kettős identitás" fogalom és kérdéssor is csak ezért lett kitalálva. No meg persze az állami pénzek minél hatékonyabb kiszivattyúzásához...
A befolyás ritka erős még mindig, annyi erő sem maradt a kormányban, hogy elhajtsa őket és egyértelmű döntésre sarkallja őket, a vetítés helyett, eldöntve, hogy ők most nemzetiség, vagy vallás egyáltalán, vagy egyik sem.
Ha egy ilyen egy egyszerű kérdőívnél is ekkorrát tudnak kavarni, akkor mi várható, amikor szavazni kell majd az önálló Palesztináról...

wirth6 2011.09.30. 15:50:52

@Quadrille Lobster: Ez így elég Yodás (Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering, suffering leads to the Dark Side.). Azért a félelem nem egyenes út a gyűlölethez. Így az ok nélküli félelem és ok nélküli gyűlölet között fontos a különbség.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.09.30. 19:19:17

@DeMarco: Nyugodtan beírhatod a valláshoz, és ha nagyon akarod, a nemzetiséghez is, hogy zsidó vagy, kihagyták a helyet. Vagy a tieden nem, nehogy beírd?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.09.30. 19:39:37

@Fedor: Én már 2007-ban csatlakoztam a piréz esélyegyenlőségi mozgalomhoz (teljes nevén Piréz Zsandár Mozgalom és Alapítvány), most lehet, hogy más nemzetiségemet vallom be (be kell osztani...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.09.30. 19:55:03

@DeMarco: Neked teljesen az agyadra ment az antiszemitizmus... Mi van? Azzal szivattyúznak nagy pénzeket, hogy hivatalosan nem számítanak kisebbségnek? Nem is értem. Nem pont fordítva van, hogy a hivatalos kisebbségi lét ad lehetőséget az etnobizniszre?

Egyébként a kérdőíven a hivatalosan bejegyzett kisebbségek vannak feltüntetve, és mivel a zsidóság nem ilyen, nem szerepelhetnek ott. Egyházként van nyilvántartva, szerepelnek a most elfogadott törvény szerinti hivatalos egyházak között is, azok viszont nincsenek nevesítve a kérdőíven, bizony egyik se.

Szóval akkor most a szemellenzős gyűlöleten kívül mi is bajod?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.01. 14:01:58

A jedivel az a baj, hogy fantáziátlan ötlet, akkor már sokkal nagyobb poént is ki lehetne találni.

DeMarco 2011.10.01. 22:12:45

@vadász2: @Fedor: "Nyugodtan beírhatod a valláshoz, és ha nagyon akarod, a nemzetiséghez is, hogy zsidó vagy, kihagyták a helyet. Vagy a tieden nem, nehogy beírd?"

"szerepelnek a most elfogadott törvény szerinti hivatalos egyházak között is, azok viszont nincsenek nevesítve a kérdőíven, bizony egyik se."

Úgy bizony. Van üres hely nekik. Meg nincs felsorolva a többi egyház sem, nehogy má' ott fel kelljen őket sorolni, inkább törlik a többit is...

Kinek vetítetek? Mindenki tudja, hogy ez miért lett így kitalálva, saját maguk is bevallották, hogy tudatosan manipulálták a kérdőívet.

DeMarco 2011.10.02. 07:51:28

@Fedor: "Neked teljesen az agyadra ment az antiszemitizmus..."

Jajj, de unalmas már, hogy ha a zsidók szóba kerülnek akármilyen kontextusban, akkor a legelső szó erre csakis az antiszemitizmus lehet. Tudhatnád, hogy az ilyen lapos frázisok puffogtatása teljesen fölösleges. Hahó, a pc duma kihalt már a szadesszel és a Jobbik érkezésével...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.02. 17:42:11

@DeMarco: "nincs felsorolva a többi egyház sem, nehogy má' ott fel kelljen őket sorolni, inkább törlik a többit is..."

Neked tényleg üldözési mániád van...

Tallono 2011.10.07. 00:09:36

Azért nem szerepel a zsidó, mint nemzetiség a kérdőíven, mert meglepő eredmények derülnének ki belőle. Az meg az országhódítóknak, ugye nem érdeke... Amúgy Fedor elég dedós ez a pirézesdi. Ahelyett, hogy ilyen baromságra buzdítod az olvasóidat, inkább arra kéne, hogy segítsék elő, hogy minél többen töltsék ki valósan, főleg a szociális helyzetükről szóló részt. És minél többen vállalják fel a keresztény felekezethez tartozásukat, még ha nem is vallásosak is. Nem is tudtam, hogy a ballibsi eszmerendszerbe az anarchizmus is beletartozik...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.07. 08:38:13

@Tallono: "Azért nem szerepel a zsidó, mint nemzetiség a kérdőíven, mert meglepő eredmények derülnének ki belőle."

Akkor neked is: azért nem szerepelnek nemzetiségként, mert vallásként vannak nyilvántartva. Ennyi. Egyébként a zsidóság körében kifejezetten azért kampányolnak, hogy nemzetiségként is vállalják fel magukat. Ennyit arról, hogy kinek mi az érdeke.

"Ahelyett, hogy ilyen baromságra buzdítod az olvasóidat, inkább arra kéne, hogy segítsék elő, hogy minél többen töltsék ki valósan, főleg a szociális helyzetükről szóló részt. És minél többen vállalják fel a keresztény felekezethez tartozásukat, még ha nem is vallásosak is."

Vitattam én a népszámlás fontosságát? Írtam én olyat, hogy bárhol máshol hamis adatokat tüntessenek fel? Annyit kértem csak, hogy ha az a rubrika amúgy üres maradna, akkor írjatok bele valamit, de csak akkor. Azért ez igen messze esik az anarchizmustól...

Avatar 2011.10.07. 10:27:29

@Tallono: Mennyire valós az, hogy keresztény felekezethez tartozónak mondja magát valaki, aki évek óta nem járt templomban (max valamely rokon esküvőjén) és a Bibliát se vette kezébe?
Nem kevésbé piréz az, aki poénból beírja ezt, mint amennyire katolikus az, aki nagy ívben tesz a katekizmusra (esetleg azt se tudja mi az), de azért katolikusnak vallja magát.
A valóban katolikusokat sokkal hitelesebben lehetne megszámlálni a vasárnapi miséken, csak ez ugye az egyháznak nem érdeke, mert meglepő eredmények derülnének ki belőle...

lásd még: hvg.hu/w/20110919_rkat

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.10.14. 17:52:18

"egyéb, éspedig: ...troll..."
a francba, hogy a jó ötletek mindig csak utólag jönnek :( :( :(

A vallásnál mondjuk frankón benyomtam a 888-as kódot, mint lehetőséget. A Főnököt nem zavarja, a bürokratáknak meg egy strigulával kevesebb.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0