Gyurcsányista coming out
2011. október 24. írta: Fedor

Gyurcsányista coming out

Nem, nem rólam szól ez a poszt, hanem Vágó Istvánról, meg az ő tegnapi indexes interjújáról.

Hogy ő Gyurcsányban látja a megváltót továbbra is: lelke rajta. Minden korábbi tiszteletem ellenére azt kell mondanom, hogy szerintem nincs igaza, de hát van ez így, mondhatnám azt is szemtelenül, hogy a korral jár. Benkő Dániel is a Zeneakadémia tisztikereszttel kitüntetett lantprofesszorából lett vénségére ZS-kategóriás botrányhős. Más meg az ötvenes feleségét váltja fel két huszonötös pipire, mindenkin másképp jön ki a férfiklimax.

Az én vélemény a fent nevezett újdonsült párttulajdonosról ismert, így a legújabb formációja is max. annyiban érdekel, hogy mennyiben lesz akadálya egy ellenzéki együttműködésnek a pártelnök megosztó személyisége okán.

Ami miatt mégis foglalkozom Vágóval, az két idézet az interjúból. Az elsővel nagyon nem értek egyet, a másodikkal meg nagyon igen.

De félreértés ne essék, nem kell ennek az oldalnak mindenáron győzni 2014-ben, vigyék csak el a balhét most ők, hozzák helyre most ők azt, amit elszúrtak, nem kell megint a másik oldalnak az ő szennyesüket kimosni. Sőt, talán az sem baj, ha a Jobbik nyer legközelebb, mert ennek az országnak, úgy tűnik, megint meg kell tapasztalnia, mit hozhat a szélsőjobb, hogy utána fel tudjon állni, és meg tudjon tisztulni.

Soha nem tudtam azonosulni a "Minél rosszabb, annál jobb" elvvel, mert kifejezetten károsnak tartom. Én még ennek a ciklusnak (minden rossz érzésem ellenére) ezekkel a mondatokkal vágtam neki:

Normális ember csak egyet kívánhat, még akkor is, ha egyébként nem szimpatizál a leendő kormánnyal, és továbbra is kritikusan figyeli minden megmozdulásukat: legyen sikeres, hisz a kormány sikere valahol az ország sikere is egyben.

Szóval Vágó fenti mondatai mélységes csalódást keltettek bennem. Az alábbiakat viszont akár én is írhattam volna:

Amit ők (a FIDESZ) a választójogi rendszerrel csinálnak, az elvezethet egy diktatúrához. De tegyük fel, hogy nem ők győznek a következő választáson – legyen az jövőre, vagy 2014-ben -, akkor én a helyükben tartanék attól, hogy a saját gyakorlatuk visszaszáll a fejükre, és mondjuk a Mol-részvények eltőzsdézéséért börtönbe fognak kerülni. Félek attól, hogy ők modellt építenek ki most arra, hogy egy választás után hogy kell eljárni az előző rezsimmel szemben. De most komolyan, Orbánék a sukorói tárgyalásokhoz képest miket követtek már el? Vagy tényleg vádolni lehet egy miniszterelnököt azzal, hogy egy várost lángba borító zavargás alatt telefonon tartja a kapcsolatot a rendőrséggel? De itt egy másik példa: írtak egy új Alkotmányt, de ha a következő választáson valaki más megint kétharmadot szerez, akkor megint új Alkotmány lesz? Hogy gondolják ezt? Milyen ország lesz ez?

Valóban. Milyen? Lesz -e akkora akaratereje a jelenlegi ellenzéknek egy esetleges győzelem után (akár egy mostani parlamenti pártról volna szó, akár egy még meg sem alakultról), hogy visszatérjen a demokratikus hatalomgyakorláshoz, és ne mindenáron a bosszú vezérelje, mint most a FIDESZ-t? Meg fognak -e elégedni azzal, hogy Orbán kibukott a hatalomból, és nem fognak -e ők is antidemokratikus eszközökkel arra törekedni, hogy mindenáron börtönben lássák hibás politikai döntéseiért? Pláne úgy, hogy a megörökölt infrastruktúra is erre fogja csábítani őket (és itt most a kormánypártiakat arra kérem, ne jöjjenek Kellerrel, 2002-ben nem volt cél, hogy politikust, pláne Orbánt börtönbe lássanak, és legfőképpen nem alakították át az igazságszolgáltatás rendszerét ennek érdekében).

Szóval vannak kételyeim. A jelszavak most (szerencsére) nem erre utalnak, sőt pont az ellenkezőjére.

Remélem ez így is marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr63324788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2011.10.24. 10:27:14

"Az alábbiakat viszont akár én is írhattam volna:"

Neked is ennyire zavaros a gondolatmeneted? Vágónak legalább a kora mentsége, de neked mi?

"Amit ők (a FIDESZ) a választójogi rendszerrel csinálnak, az elvezethet egy diktatúrához. De tegyük fel, hogy nem ők győznek a következő választáson"

Hogy a tökömbe beszélhettek diktatúráról a választójogi rendszer kapcsán, amikor szerintetek is nyitott annak a lehetősége a választójogi rendszerben, hogy ne a fidesz nyerjen a következő választáson?
Már megint annyira megalapozott a kritikátok, mint az alkotmány, vagy a médiatörvény kapcsán?

"De most komolyan, Orbánék a sukorói tárgyalásokhoz képest miket követtek már el?"
Kicsit kevéssé tájékoztt a kvízmestr úr, mert éppen a hétvégén jelent meg a magyar nemzetben az MNV által kért értékbecslés első verziója, ami bizony 2,1 milliárdra értékelte a sukkorói területeket, 300 millióval többre annál, mint amit a "politikailag elfogult ügyészség" által felkért két szakértő értékbecslésként kihozozz a végére...
Hogy ebből aztán hogy lett 1,1 milliárdos értékbecslés 3 hét múlva, arra az értékbecslő szemérmesen csak annyit mondott: "nem köteles magát bűncselekmény elkövetésével megvádolni..."

De persze a sukkoró úgy, az egy politikailag motivált, koncepciós tárgyalás, hát persze Vágó úr, persze Fedor...

"De itt egy másik példa: írtak egy új Alkotmányt, de ha a következő választáson valaki más megint kétharmadot szerez, akkor megint új Alkotmány lesz? Hogy gondolják ezt? Milyen ország lesz ez?"
Azt nem tudom, csak azt, hogy milyen nem: diktatúra.

Tallono 2011.10.24. 10:50:45

Ki a fene akar visszatérni a 49-es kommunista alkotmányhoz? Ja igen, tudom... Nyilván a narancsos alkotmány is egy félcmunka, ami a kukába való a nemzeti együttműködés nyilatkozata mellé. Az ősi, Szent Korona-tan alkotmányához kell természetesen visszatérni, amit a Jobbik meg is fog tenni, amint kormányra kerül.

Fedor, azért azt nem gondolod kicsit cikinek, hogy a gyurcsányista Vágó is demokratikusabb nálad, azzal hogy megadná a Jobbiknak is az esélyt?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.24. 11:21:05

@loláb: "Hogy a tökömbe beszélhettek diktatúráról a választójogi rendszer kapcsán, amikor szerintetek is nyitott annak a lehetősége a választójogi rendszerben, hogy ne a fidesz nyerjen a következő választáson?"

Nem azt mondta, hogy diktatúra van, hanem hogy diktatúrához vezethet. Szövegértés, barátom. A választási rendszert úgy alakítják át, hogy nekik kedvezzen, ez tény. Az esély megmarad a legyőzésükre, de megpróbálnak adminisztratív eszközökkel akadályokat görgetni ez elé.

@Tallono: "i a fene akar visszatérni a 49-es kommunista alkotmányhoz?"

Senki. Talán azért, mert 89 óta nem az van érvényben (nem, ne gyere azzal, hogy de, hiba volt az átnevezést kihagyni, de csak adminisztratív hiba, tartalmilag a kettő ég és Föld.

"Fedor, azért azt nem gondolod kicsit cikinek, hogy a gyurcsányista Vágó is demokratikusabb nálad, azzal hogy megadná a Jobbiknak is az esélyt?"

Miért is? Írtam én olyat, hogy ne indulhasson a választásokon ugyanazon feltételek mellett, mint a többi párt? Ha ennél többet akarsz, azt már nem demokráciának hívják...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.24. 12:01:13

@loláb: Egy dolgot kérdezek csak. Miért baj az, ha egy befektető esetleg nyer a teleküzleten?
Ha én idejöttem volna egy 1 milliárd USD!! beruházási tervvel, az első kérdésem lett volna, hogy ingyen adják a földet vagy még állami támogatást is adnak mellé?
Persze a beruházást akkor meg kell csinálni, de csak a felépítés adóbevételei többszörösen visszahoznák a telek árát.
Nem baj srácok, közgazdaságtant tanulni nem menő, hiszen a bankárok is abból élnek.

Egyébként bennem is felsejlett az, hogy lehet, hogy jobb lenne most a Jobbik, de azok után, amit Vona mondott vasárnap, hát ajjaj.
Voltak benne számomra szimpatikus gondolatok, voltak hülyeségek, de tele volt idióta, demagóg borzadállyal, aminek ha csak egy része megvalósul, akkor az államcsőd lesz a legkisebb gondunk.

loláb 2011.10.24. 12:34:27

@Fedor:
"A választási rendszert úgy alakítják át, hogy nekik kedvezzen, ez tény."

Nem, ez nem tény, hanem egy szokásos balliberális féligazság.

A választási rendszer a győztesnek fog kedvezni, ha ez 2014-ben a fidesz lesz, akkor nekik.
Ha megvalósul az az álmotok, hogy a most bizonytalanok egy emberként kiállnak a ma még nem is létező párt mögé, akkor a fidesz baszhatja.

Ja, kérlek, hogy nem olyan választási rendszerünk lesz, ami egy széttagolt, 3-4 egymással szóba is alig álló ellenzéknek adja majd oda a kormányzás lehetőségét, hanem ehez képest a győztes fele húz annyira, hogy egy bő 40%-os szereplés esetén is stabil kormány fog tuudni alakulni ahelyett, hogy a Gyurcsányék-lmp-jobbik álomkoalíció kormánya alakulhasson meg?
Hát, ezt bánja a kánya...

Építsétek fel magatokat, döntsétek el, hogy ki a főnök, és utána ha majd lesz konzisztens üzenet, meglásd, győzelmi esélyeitek is lesznek?

is 2011.10.24. 12:43:16

@loláb: "amikor szerintetek is nyitott annak a lehetősége a választójogi rendszerben, hogy ne a fidesz nyerjen a következő választáson?"

Tévedés. Pont arról beszél mindenki, hogy a FIDESZ abba az irányba módosítja a törvényt, hogy ő 30% (sőt, talán 25%) mo-i szavazattal is egypártként kormányon maradjon. Amit mondanak az az, hogy van egy elvont elméleti lehetőség a FIDESZ leváltására (ilyen a Hazafias Népfront és az MSZMP idején is volt!), de a FIDESZ létrehoz egy elbaszott, félrekúrt, és zavaros rendszert csak azért, hogy ez az elvont elméleti lehetőség nehogy gyakorlativá váljon, pont úgy, mint az MSZMP annak idején. hiába is lobogtatod fügefalevélként, hogy de hát elvont elméletileg lehet, az csak a vitapartnereid becsületessége, hogy veled szemben, aki mindent letagadsz, ők ennyit elismernek.

"... Hát, ezt bánja a kánya."
Szóval te max. kétpártrendszert akarsz. Ez volt 20 évig, mindenki szerint elbaszott lett, de neked ez jó. Csak szólok, hogy ez, a 20 év tapasztalat után, csak káros lehet Magyarországnak. Lelked rajta, hogy még mindig ezért kampányolsz.

loláb 2011.10.24. 12:43:31

@Tzimisce:
Az állami támogatásnak megvannak a maga többé-kevésbé transzparens szabályai.
Az pedig nem tartozik ezek közé, hogy mutyizott értékbecslések alapján cserélgetünk azonos értékűnek kinevezett, valójában peszre közel sem azonos értékű dolgokat.
És érdekes módon ezeken az üzleteken KIZÁRÓLAG az állam baszik rá...

Egyébként pedig ez a mutyizott értékbecslés a legvégső bizonyítéka annak, amit én kb az ügy kipattanása óta mondok: lófaszt akartak sukorón építeni, nem kaszinót.
Az egész egy sima ingatlanpanama. Blumék megszerezték az államtól kb 500 millió befektetésével, bőven az értéke alatt a telket, átminősíttetik az önkormányzattal, majd fogják, és eladják a területet, ami belterületként kb 7-10 milliárdot fog érni.

Ha valaki 250-500 milliárdot akar idehozni, az nem áll neki 1 milliárddal mutiyzni, és megkérdőjelezhető törvényességű ügyletekbe belemenni...

Állami támogatást lehet adni, ennél még arányaiban sokkal többet is. Csak azt általában utólag, a megvalósult beruházás UTÁN folyósítja az állam.

Ez egy szimpla ingatlanpanama volt, a terület megszerzése volt a lényeg, a kaszinó projekt csak az ügylet fogyaszthatóvá tételéhez kellett.

loláb 2011.10.24. 12:56:09

@is:

Hülyeség, de tőled nem is vártam mást.

Számolgassál koma, és rájössz, hogy a a választási törvényben nincsen benne, hogy 25%-os eredménnyel BÁRKI önmagában tud győzni.
Az pedig plána, hogy ez a lehetőség csak a fidesznek lenne nyitva, márpedig, ha ők 25%-ot kapnak, akkor valszeg az ellenzékben is lesz 1-2 olyan párt, akik ezzel összemérhető nagyságrendű támogatót szereznek (hacsak nem alakul meg 10-12 párt ebben a baszott nagy civil összefogásban).
Akkor meg kinek is kedvez a javaslat??

Már a médiatörvény el nem olvasása kapcsán is volt egy olyan érzésem, hogy bolondokkal vitatkozom, az alkotmánynál már határozottan így véltem, de mostanra lett teljesen világos, hogy bennetek még a szikrája sincs meg annak, hogy bármit objektíven szemléljetek, csak az idióta, faék egyszerűségű prekoncepciók, azok beszélnek belőletek...

"Szóval te max. kétpártrendszert akarsz. Ez volt 20 évig, mindenki szerint elbaszott lett, de neked ez jó"

Te hülye vagy öregem....
Nem volt kétpártrendszer, hanem FKGP-s, SZDSZ-es, MDF-es, MIÉP-es sokpártrendszer volt, egymást kanál vízben megfojtó koalíciós partnerekkel.
És igen, én kétpártrendszert akarok, nem pedig négyévente szárba szükkenő, de mindenre totálisan alkalmatlan lehetmásokat, új erőket, meg mindenféle civil bóhócpártokat...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.24. 13:10:31

@loláb: Tegyük fel, hogy igazad van, és nem akartak kaszinót. Egy ilyen szituban bele kell írni a szerződésbe, hogy a vevő vállalja a beruházást X éven belül, különben a területet elbukja. Ha ezt beleírja az állami oldal, akkor ő védve van, sőt. Azonban félek tőle, hogy tényleg neked van igazad. Akkor viszont Gyurcsányt nem fogják tudni elkapni, mert minden borulna vele, Tokaj is, meg a többi balhé, amivel az ország nyerne, de Ők nem.

loláb 2011.10.24. 13:20:05

@Tzimisce: Na, és mit gondolsz, beírták a csereszerződésbe ezt a kitételt?

(Egyébként ingatlan átruházásnál legfeljebb visszavásárlási opciót lehet kikötni, ilyen semmisségi kitételeket nem, de ez részletkérdés)

"Akkor viszont Gyurcsányt nem fogják tudni elkapni"
Az, hogy mi történt, meg mit tudnak bizonyítani, az két külön történet.
Nekem meggyőződésem, hogy az ügyészségnek igaza van, és tényleg Gyurcsány nyomására történt meg a csereszrződés, és valóban az országnak vagyoni hátrányt okoztak vele.
De abban is biztos vagyok, hogy ez egy bírósági eljárásban kétséget kizárólag nem lesz bebizonyítható, mert megdönthetetlen bizonyítékok nem lesznek ellene.

Ez van, sajnos gyurcsányék ennél sokkal dörzsöltebb gazemberek, hogysem lecsukják őket, bár banánhéjak (mint a fent említett értékbecslések) lehetnek, de ez sem közvetlenül Gyurcsány bűnösségét fogja alátámasztani.
Viszont enek ellenére az eljárást le kell folytatni, írjanak róla az újságok, boncolgassák a hátterét a tvműsorok, derüljön csak ki, hogy micsoda épp elmével nem magyarázható tévedések történtek az előkészítés folyamán, és mindenki vonja le a következtetést azzal kapcsoaltban, hogy gyurcsány bűnös-e, ártatlan-e, vagy csak bizonyíték hiányában kerül felmentésre.

Ez a politikai felelősség, ami akkor is az övéké, hogyha a büntetőjogit nem sikerül ráhúzni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.24. 13:29:44

@loláb: "A választási rendszer a győztesnek fog kedvezni, ha ez 2014-ben a fidesz lesz, akkor nekik."

Ez igaz, csak épp mindent megtesznek, hogy az ellenfeleknek már elindulni is nehezebb legyen, és ha véletlenül mégis sikerülne, és mégse ők nyernének, akkor az utódoknak meg legyen kötve a keze. Persze egy földindulásszerű vereség esetén ez visszaüthet rájuk (pont erről szól ez az idézet is), de hát mint mindenben itt is csak baltával faragnak véső helyett, nem számolnak mindennel.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.24. 13:30:33

@loláb: Azért ne feledd, hogy egy olyan pártot preferálsz, akik ugyanezt csinálták és csinálják most is. Ha meghurcolják Gyurcsányt, hurcolják meg Orbánt is, pláne, hogy náluk mindent centralizált, így sokkal több döntésben van benne a keze.

loláb 2011.10.24. 14:42:02

@Fedor:
"Ez igaz, csak épp mindent megtesznek, hogy az ellenfeleknek már elindulni is nehezebb legyen"

Az új rendszerben konkrétan kevess KC-t kell majd összeszedni az országos listához, mint a régiben, de nyugodtan mondogasd a légből kapott hülyeségeket tovább...

De az sem biztos, hogy kpopgtatócédulákat kell gyűjteni, hanem lehet hogy olyan megoldás lesz, amit az LMP követel (és így várhatóan a többi kispártnak is kedvező).

@Tzimisce:
"Ha meghurcolják Gyurcsányt, hurcolják meg Orbánt is, pláne, hogy náluk mindent centralizált, így sokkal több döntésben van benne a keze."
Én nem hiszem l ezt az "egyik kutya, másik eb" hülyeséget.
Mutassatok rá, hogy KONKRÉTAN hol követett el Orbán, vagy más fideszes vezető törvénytelenséget.

De abból már elegem van, hogy, csakmert most kiderült, hogy a szocik szétlopták az országot, az a válasz rá, hogy "de hát minden politikus lop".

Én belelátok bizonyos állami funkciók működésébe, és azt látom, hogy azon a területen, amire nekem rálátásom van, elzárták a pénzcsapokat.

Persze a közbeszerzéseken most is a közeli cégek nyernek, ugyanakkor a közbeszerzés minden benne lévő mutyilehetőséggel együtt még mindig a legtranszparensebb közpénzköltési lehetőség, aminek az eredményét bárki megtámadhatja, ha szerinte nem a törvényben lefektettt verseny érvényesült az eljárásban. És a KDB nem szívbajos, simán visszabassza ötször is az eljárást, ha megsértették a Közbesz. törvényt.

Ugyanakkor viszont nokiásdobozok, meg olyan ügyek, amilyenek az MNV-nél, a HM-nél, vagy éppen a fővárosban voltak a fidesz kormányzásra kerülése óta nincsenek.
Nincsen olyan, hogy emberek nyálazzák át a különféle cégek szervezetek vagyonnyilvántartásá,t, szerződéseit és kimazsolázzák belőle azokat az eszközöket, ingatlanokat, szerződéseket, üzletrészeket, amik megtetszenek...
Szóval nem mindenki egykutya, amit a szocik az utolsó 4 évben, de főleg az utolsó kettőben műveltek, az minden képzeletet felülmúlóan arcátlan volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.24. 18:08:18

"Amit ők (a FIDESZ) a választójogi rendszerrel csinálnak, az elvezethet egy diktatúrához. De tegyük fel, hogy nem ők győznek a következő választáson"

Az akkora logikai buktató, amin csak dimenziókapuval lehet épségben áthajtani.

Bazze! A diktatúrának pont az a lényege, nem nincsenek választások, és ha vannak is a végeredmény borítékolt.

Tehát Te is, Vágó is nagyon jól tudjátok, hogy nincs diktatúra, sőt demokrácia van, és ha Orbán elveszti a többség támogatását, akkor nincs az a választási rendszer ami hatalomban tarthatja!

"és mondjuk a Mol-részvények eltőzsdézéséért börtönbe fognak kerülni"
A MOLt mintha a kisebb posztkomcsi párt adta volna el...

"De most komolyan, Orbánék a sukorói tárgyalásokhoz képest miket követtek már el?"
Sukoró nem egy tévedés, Sukoró egy korrupciós ügy ahol alsó hangon egy milliárd forintól van szó.
Ha a kayaibrahim-ügyben találnak valamit a szocik(, és kerestek: Diktatúra!!!), akkor Orbán mehet a bíróságra.

"Vagy tényleg vádolni lehet egy miniszterelnököt azzal, hogy egy várost lángba borító zavargás alatt"
Fedor, Vágó linkeljetek már be a lángba borult várost! Mert én kint voltam és kb 10 kiégett kocsin kívül más nem volt.
Jah igen, 14 kilőtt szem, több száz megvert, megalázott, megkínzott ember. Több százezer megfélemlített. De hát ilyen apróságok érdekelnek is egy igazi Demokratát? Legfeljebb, ha titeket ver a rendőrség.

"De itt egy másik példa: írtak egy új Alkotmányt, de ha a következő választáson valaki más megint kétharmadot szerez, akkor megint új Alkotmány lesz?"

Üdvözöllek titeket a köztársaságban.

Igen, tessék elképzelni, ez pontosan így működik. Aki 2/3adot szerez átírhatja az alkotmányt, és mivel "minden hatalom a népé", semmilyen tekintélynek, dogmának nem kell megfelelni az átírás közben, csak meg kell szerezni a demokratikus támogatottságot.

Nem tetszik?

Üdvözlünk a monarchisták körében.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.24. 18:12:21

@Fedor: "Az esély megmarad a legyőzésükre, de megpróbálnak adminisztratív eszközökkel akadályokat görgetni ez elé."

Nézz szembe a tényekkel: Qrvára semmi köze az adminisztratív eszközöknek ahhoz, hogy jelenleg is újraválasztanák a Fideszt...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.24. 18:14:19

@Tzimisce: Nem baj.

Én befektetek hozzád 10millió forintot, csak előbb adjál nekem egy milliót.

Mondjuk vegyél fel hitel a családtagjaid nevében vagy nem tom...
Aztán befektetek, becs szó! Sőt 100milliót fektetek be! Nem, nem 1milliárdot!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.24. 19:34:36

@TaTa86.: "Az akkora logikai buktató, amin csak dimenziókapuval lehet épségben áthajtani. "

Látom te se tudsz szöveget értelmezni, akár csak loláb. Akkor neked is: Nem azt mondta, hogy diktatúra van, hanem hogy diktatúrához vezethet.

"Nézz szembe a tényekkel: Qrvára semmi köze az adminisztratív eszközöknek ahhoz, hogy jelenleg is újraválasztanák a Fideszt..."

A kulcsszó az, hogy jelenleg. Senki nem tudhatja, mi lesz két és fél év múlva, te sem, én sem, és a Fidesz sem, ezért készülnek fel minden eshetőségre.

mizrolist 2011.10.24. 20:18:36

@loláb: '98 óta gyakorlatilag két párt volt komoly tényező a politikai rendszerben, a többi meg statisztikai hiba, amiknek csak zsarolási ereje volt, más nem.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.24. 20:31:39

@loláb: NE légy álszent. Két szó: Polt Péter. Ha ez nem elég, akkor azt hiszem az értelmes párbeszédet nem neked találták ki.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.24. 20:37:11

@Fedor: Sok a feltételes mód, ilyen súlyos vádakhoz.

Nem lehetne kicsit árnyaltabban kritizálni?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.10.24. 20:38:55

@mizrolist: Merész kijelentés, én az MSZP is hozzávenném a másik kettőhöz, de egyáltalán nem mondanám tévesnek.

DeMarco 2011.10.24. 22:08:44

@Fedor: Milyen coming out az, amit mindenki tudott évek óta? Vágó valamit, valahol nagyon eltévesztett, gyanítom munkahelyi frusztrációk vezettek ide. Volt egy korszak ahol...és most meg nem. A mellőzött emberek nagyon-nagyon meg tudnak sértődni.

Ami meg a te rettegéseidet illeti, már ezerszer átbeszéltük. Az eddigieknek se volt semmi alapja, még egy rettegésed sem vált valóra, sőt. Ez neked nem furi?
Sztem nem kell nagyon azon törnöd a fejed, hogy mostanában lesz másik alkotmány, vagy nagyobb (vissza)változások. Eleve nyer a fidesz, eleve beépítenek mindent, hogy megvédjék a reformokat és megakadályozzanak újabb eladosódást. De ha mégsem, akkor is a második legerősebb frakció lesznek, akik kényelmesen vétóznak majd. Szinte nulla az esélye, hogy lesz mostanában valakinek kétharmada, pláne, ahogy szalámizódik a baloldal.
A megszorítások mindig is tetszettek a maszop/libsiknek, úgyhogy nem valószínű, hogy visszaadnak valamit is a dolgozóknak abból amit most elvesznek. Majd jól megideologizálják, hogy miért kell megtartani a fideszes pénzszivattyút.
Persze a remény hal meg utoljára, nekünk is kellett 8 évet várni...

DeMarco 2011.10.24. 22:10:00

@Fedor: tegnapi hetet-havat: ugye igazam lett, h nem lesz itt semmilyen külön frakció... majd 6 hónap múlva talán. Ha addig nem ültetik le...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.25. 01:52:16

@DeMarco: Milyen reformokat védenek meg? Matolcsy elmebetegségeit? Nem volt se nyugdíj, se egészségügyi reform, és még az oktatási sincs sehol, pedig 2 éve csinálják.
Az eladósodottság csökkentésével kapcsolatban meg beszéljenek a számok: Soha nem volt Magyarországnak ekkora az államadóssága.

loláb 2011.10.25. 08:45:04

@mizrolist: Sajnos pont ezek a statisztikai hibák basztak el csomó mindent.
Emlékezz vissza például Gyurcsány féle egészségügyi reformtervre, vagy a felsőoktatásira. A szocik javaslata még akár működhetett volna is, de a szadi belekényszerítette a magánfinanszírozást a rendszerbe, és emiatt egy olyan reformelképzelést erőltettek majdnem át, ami a szakma MINDEN szereplője szerint működésképtelen lett volna.

És ezen kívül a politikai közérzetet az fkgp, vagy a miép is elég rendesen erodálta, ezért gondolja ma egy csomó ember azt, hogy 21 éve csak lejjeb b megyünk.

@Tzimisce: Egyrészt nekem nem rémlik, hogy Polt akármilyen, Orbán ellen irányuló nyomozást megszüntetett volna (de ebben lehet, hogy én emlékszem rosszul).

A "fideszes bűnügyekben" az ügyészség által megszüntetett eljárásokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy 2003 júliusa óta létezik az a jogintézmény, hogy "pótmagánvád". Ez nagyjából annyit jelent, hogy közvádas ügyekben nincs az ügyészségnek vádmonopóliuma, a sértett maga (állami intézménynél a képviselője) kezdeményezheti a vádemelést, és a büntetőeljárás megindítását.
Polt "obstrukciója" ellenére is lehetett volna vádat emelni, eljárni, hogyha van rá szándék.

"Soha nem volt Magyarországnak ekkora az államadóssága."
Azt azért remélem tudod, hogy ez az adósság nem a rengeteg állampapír kibocsájtás miatt növekedett meg, hanem az árfolyamhatás növelte?

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.10.25. 09:45:58

@loláb: Az tökmindegy, ugyanis kedves pártunk és kormányunk hathatós segítségére volt a forint gyengülésének.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.25. 10:27:40

@DeMarco: "Milyen coming out az, amit mindenki tudott évek óta?"

Persze eddig se volt titok, ő fogalmazott így az interjúban annak kapcsán, hogy tévéműsorban először szerepel úgy, hogy politikai véleményt nyilvánít.

"Eleve nyer a fidesz, eleve beépítenek mindent, hogy megvédjék a reformokat és megakadályozzanak újabb eladosódást. De ha mégsem, akkor is a második legerősebb frakció lesznek, akik kényelmesen vétóznak majd. "

Hát pont arról beszélek, hogy mindent elkövetnek, hogy bebetonozzák magukat. Ami meg az eladósódást illeti, talán nézz utána, hogy most mekkora az államadósság a beletolt nyugdíjmilliárdok ellenére...

"ugye igazam lett, h nem lesz itt semmilyen külön frakció... majd 6 hónap múlva talán."

Hát ha a házelnökség nem tarja be a házszabályt, akkor valóban nem lesz. De igazad, ez tényleg nem meglepő...

"A szocik javaslata még akár működhetett volna is, de a szadi belekényszerítette a magánfinanszírozást a rendszerbe, és emiatt egy olyan reformelképzelést erőltettek majdnem át, ami a szakma MINDEN szereplője szerint működésképtelen lett volna."

Ami a végére lett, annak szinte semmi köze nem volt a szadihoz, annál több a szocik gyávaságához. Állítom, hogyí az eredeti szdsz elképzelés jó volt, működőképes lett volna. De a nagyobbik koala partner elszúrta.

"Azt azért remélem tudod, hogy ez az adósság nem a rengeteg állampapír kibocsájtás miatt növekedett meg, hanem az árfolyamhatás növelte? "

Azt remélem tudod, hogy ez az árfolyam-növekedés javarészt kiknek köszönhető?

loláb 2011.10.25. 11:03:30

@Tzimisce: Az hát, az eurozóna krízisének, meg a recesszióba hajló világgazdaságnak ehhez nyilván az égvilágon semmi köze nincs...

loláb 2011.10.25. 11:17:56

@Fedor:
"Ami meg az eladósódást illeti, talán nézz utána, hogy most mekkora az államadósság a beletolt nyugdíjmilliárdok ellenére..."

Te is fiam, Brutusz? Hát te is faszságokat beszélsz

Na jól van gyerekek, egyszer és mindenkorra:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/rekordon_az_allamadossag_reagal_az_ngm.499336.html

"A portál forrásai szerint az államadósság nyári növekedését jórészt az árfolyamváltozás okozta. Augusztusról szeptemberre ugyanis csaknem 900 milliárdos NEM REALIZÁLT veszteség keletkezett a gyenge forint miatt."

A nem realizált, az azt jelenti, hogy elszámolástechnikai.

"Hát ha a házelnökség nem tarja be a házszabályt, akkor valóban nem lesz. De igazad, ez tényleg nem meglepő..."

Az a probléma, hogy éppenhogy betartja:
index.hu/belfold/2011/10/24/lehet_hogy_frakcio_nelkul_maradnak_gyurcsanyek/

"Ami a végére lett, annak szinte semmi köze nem volt a szadihoz, annál több a szocik gyávaságához. Állítom, hogyí az eredeti szdsz elképzelés jó volt, működőképes lett volna. De a nagyobbik koala partner elszúrta."

Utólag már tökmindegy, hogy ebben sem értünk egyet, a lényeg az, hogy az állítással szemben a kispárok nem a csörgősipka tetején lévő csengettyűket jelentették a magyar parlamentarizmusban, hanem érdemi (és általában negatív) hatással voltak a politikai teljesítményre, és a politikai közérzetre.
Eddig mindegyik koalíciós kormány esetében sokkal vagy kevésbé sokkal, de jobb lett volna, hogyha a nagy párt önmagában kormányoz. Mondjuk a szociknál lett volna a legkevesebb a változás, lévén ők önmaguk ellenzékeként képesek bohózatba fullasztani mindent, amihez hozzáfognak, de mondjuk az első fidesz kormány sokkal jobb teljesítményt nyujthatott volna, ha bizonyos területeket nem KELL átadni a kisgazdáknak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.25. 16:11:33

@loláb: "A portál forrásai szerint az államadósság nyári növekedését jórészt az árfolyamváltozás okozta. "

És azt ki okozza? Igen, a nemzetközi helyzet is. De ki jobban?

"Az a probléma, hogy éppenhogy betartja"

Hát ez vitatott. Hogy mást ne mondjak, az öt kizárt MDF-es nem is akart az emlékeim szerint frakciót alakítani, amint lehetett, be is csüccsentek a FIDESZ frakcióba. Én mindenesetre a szokásos jogászkodás mögé bújó betartásnak tartom az akadályozást, vagy vállalják fel, hogy nem engedik, és akkor regisztrálják őket függetlenként, vagy engedjék, de a lebegtetés, hogy napokig nincs lehetőségük részt venni az üléseken, mindenképp nonszensz. Abban Molnárnak mindenképp igaza van, hogy Lezsáknak joga is, kötelessége is azonnal dönteni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.25. 16:12:39

@loláb: Ja igen: "a lényeg az, hogy az állítással szemben a kispártok nem a csörgősipka tetején lévő csengettyűket jelentették a magyar parlamentarizmusban"

Ezt ne nekem címezd, én ezt egy percig se vitattam :-)

loláb 2011.10.25. 17:59:54

@Fedor:
"És azt ki okozza? Igen, a nemzetközi helyzet is."

Az európai adósságválság, tágabban pedig a 2008 végén kirobbant világgazdasági válság.

"Hát ez vitatott."
Egyre kevésbé:
index.hu/belfold/2011/10/25/mesterhazy_betett_gyurcsanyek_furfangos_frakcioterveinek/

"Én mindenesetre a szokásos jogászkodás mögé bújó betartásnak tartom az akadályozást"
Mert te a szokásodhoz híven képtelen vagy legalább törekedni a térgyilagosságra, egyből sommás véleményt alkotsz anélkül, hogy a körülményeket megismernéd:

"A Demokratikus Koalíció számára az utolsó reményt is elvette, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a DK-s csoport parlamenti vezetőjének, Molnár Csabának címzett nyilt levelében kinyilvánította, nem véletlen elszólás volt, hogy hétfőn kilépésként jelentette be a tízek távozását.
...
levele szerint az október 22-én tett nyilvános bejelentés szerint (itt felsorolja a tizeket) képviselői munkáját nem az MSZP frakciójában kívánja folytatni....Mesterházy szerint azonban az aktus hivatalos megfogalmazásában nincs sok mozgástere, miután a házszabály azon túlmenően, hogy az országgyűlési képviselő lemondhat a képviselői mandátumáról, A FRAKCIÓTAGSÁG MEGSZÜNÉSÉNEK CSUPÁN KÉT ESETÉT KIZÁRÁSÉT. Nem ad más lehetőséget az MSZP frakciószabályzata sem."
(Azt már én teszem hozzá, hogy a kilépő képviselőnek fél évig függetlennek kell lennie, és csak utána ülhet be akármilyen frakcióba)

Inkább az volt a Gyucsányféle szokásos trükközés, ahogyan ezt a kérdést a DK meg akarta kerülni.

Az nem lep meg, hogy Te a körülmények ismerete nélkül véleményt alkottál, ezt tetted a médiatörvénnyel és az alkotmánnyal is.

Néhány napja mondtad, hogy a te véleményedet nem a vélemények, hanem a tények alakítják. Hát, bebizonyítottad, mondhatom!

"Abban Molnárnak mindenképp igaza van, hogy Lezsáknak joga is, kötelessége is azonnal dönteni."
Nem tudom mi kötelezi erre, de még az is lehet, hogy jogilag az lenne. Ha viszont nem (és erős a gyanúm, hogy nincs a házszabályban az, hogy mennyi időn belül kell ilyen ügyben a ház elnökének döntést hoznia) akkor viszont érthető, hogy egy ilyen döntést nem a házelnök helyettesének, hanem a házelnöknek kell meghoznia, ez ugyanis olyan súlyú ügy.

loláb 2011.10.25. 18:03:22

@Fedor:
Ja:
" vagy vállalják fel, hogy nem engedik, és akkor regisztrálják őket függetlenként, vagy engedjék, de a lebegtetés, hogy napokig nincs lehetőségük részt venni az üléseken, mindenképp nonszensz."

Nincs ilyen, hogy engedés, nem engedés, illetve nem a ház vezetése dönt erről, hanem a házszabály.

A függtlen képviselőknek pedig megvana lehetőségük arra, hogy felszólaljanak, szavazzanak, részt vegyenek az üléseken.
Függetlenként.

A frakcióalakítás inkább technikai: nem kapnak frakcióirodát, pénzt a frakcióvezető költségére, és saját jogon bizottsági helyeket. De ezt sem azért, mert a ház vezetés nem adja meg nekik, hanem mert a házszabály szerint nem jár.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.25. 18:19:21

@loláb: "A függtlen képviselőknek pedig megvana lehetőségük arra, hogy felszólaljanak, szavazzanak, részt vegyenek az üléseken."

Csakhogy most még erre sincs lehetőségük, mert nincs kijelölve az új helyük, így nincs lehetőségük szavazni, felszólalni. A semmiben lebegnek Kövér hazaérkezéséig. Ez a szívatás.

DeMarco 2011.10.25. 20:21:10

@Fedor: De sajnálom, hogy loláb csapta le a labdát, aminek megint aláfutottál... sosem tanulsz...

"így nincs lehetőségük szavazni, felszólalni. A semmiben lebegnek Kövér hazaérkezéséig. Ez a szívatás."

Nem, ez így korrekt. A szivatás az lenne, ha a büdös életben csak lebegne és soha nem lenne lehetősége felszólalni, max. a sitten... Én nem várnék a házelnök helyében, kijelölném az új helyét a csillagok között...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.25. 22:25:29

Fedor,

Az első idézett kijelentést ne vedd komolyan! Nagy játékos az öreg Vágó Pista! :)

Ha meg hozzávesszük a másodikat, akkor egyértelmű, hogy inkább polgárpukkasztásról van szó részéről. A coming out már sokkal hamarabb megvolt.

Az ilyen vénségére meghülyült típusú kifejelentéseket meg szerintem jobb lenne, ha visszaszívnád. Vágó az (fa)Vágó bármit is mond.

loláb 2011.10.26. 08:24:47

@Fedor: Ne mond már a hülyeséget...

Mindüknek van ülőhelye, a függetlenek között:
Gyurcsány az 1/3/3-on ül:
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=g030&p_ckl=39
Szűcs Erika az 1/3/4-es széken:
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=s056&p_ckl=39

Stb.

A mandátumukhoz tartozó jogaik nincsenek korlátozva. A mandátumot megkapták megkapták 2010-ben, és ameddig önszántukból le nem mondanak róla, az él, függetlenül attól, hogy van-e frakciójuk, vagy sem.
Amin itt a hiszti megy, az az, hogy alakíthatnak-e frakciót, vagy fél évig még nem, és kapnak-e lét, irodát, és hogy a felszólalásaikhoz azt írják-e ki a nevük mellé, hogy "DKP", nem pedig hogy "független".

Ennyi a tét, nem pedig az, hogy a demokratikusan megválasztott képviselők gyakorolhatják-e jogaikat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.26. 09:01:15

@DeMarco: "Nem, ez így korrekt."

Látom hozod a szokott formádat.

@loláb: Ne tégy már úgy, hogy mintha nem tudnád, hogy a frakcióváltás/függetlenné válás költözéssel is jár. A régi helyükön az MSZP frakció részeként szavazhatnának, de oda már ugye nem tartoznak, az új státuszuk (akár a független, akár az új frakció) viszont még a szavazórendszerben nincs beállítva, felszólalni nem tudnak, mert nincs meghatározva, hogy melyik időkeretben tehetik meg, stb. Legyen új frakció, vagy legyenek függetlenek fél évig, nekem mindegy, de legyen joguk dolgozni.

loláb 2011.10.26. 13:30:18

@Fedor:
"A régi helyükön az MSZP frakció részeként szavazhatnának, de oda már ugye nem tartoznak"

Mivan? Te azt gondolod, hogy attól függ, hogy a szavazatukat kinek a frakciójába számítják be, hogy fizikailag hol ülnek?

Na ne fárassz már...
A szavazógépbe bedugott kártyával azonosítják magukat, és ha a kártyához az van beállítva, hogy független a képviselő, akkor akkor is független lesz a voksa, hogyha személyes Orbán Viktor szavazógépével adja le!

Most nem azért nem dolgozhatnak, mert nincs rá lehetőségük, hanem mert hisztis kurva módjára hétfőn kivonultak az ülésteremből.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.26. 14:40:27

@loláb: Felhívnám a figyelmedet a "a szavazórendszerben nincs beállítva" mondatomra. Hát pont az a gond, hogy még ezt se csinálták meg, amíg nincs döntés. az valóban másodlagos lehet, hogy hol ülnek, bár az se mindegy.

loláb 2011.10.27. 13:05:10

@Fedor:

"Hát pont az a gond, hogy még ezt se csinálták meg, amíg nincs döntés."

Természetesen ez is ostobaság.
A kiválás pillanatában független képviselők lettek és ezt a ház titkársága TERMÉSZETESEN beálíltotta a szavazógépen. Olyannyira, hogy ma már fel is szólalt, mint függelten képviselő:

www.origo.hu/uzletinegyed/percrolpercre/20111027-szerdan-folytatodik-a-2012es-koltsegvetes-vitaja.html?pIdx=3

Ezt megjegyzem akár hétfőn is megtehette volna, ha nem viselkednek úgy, mint egy elkényeztetett hülyegyerek

A képviselő jogainak gyakorlása KIZÁRÓLAG a mandátumához kötődik, és arról csak saját maga mondhat le (vagy jogerős bírósági döntés tilthatja le).
Szép is lenne, hogyha a parlamenti képviselők politikai szerepvállalását ilyen adminisztratív eszközökkel lehetne korlátozni, hogy mit állítanak be, és mit nem a titkárságon.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0