Elvarázsolt és elhasználódott
2012. január 17. írta: Fedor

Elvarázsolt és elhasználódott

Matolcsy sértődött válasza Járai mondataira van olyan szürreális, mint a FIDESZ múltkori reakciója az amerikai nagykövet interjújára. Úgy látszik a kormányzati teher egyre jobban összeroppantja őket, vagy nem tudom, mi lehet velük. Az ember csak olvassa a kormany.hu-n a nemzet jobbkezének a valósággal még csak köszönő viszonyban se lévő mondatait, és nem hiszi el, hogy egy miniszter ennyire párhuzamos univerzumban élhet.

A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le

Könnyű olyan ellenfelet legyőzni, amelyik csak a mi képzeletünkben él. Bajnaiék 3,8%-ot terveztek, és úgy adták át a kormányzást, hogy az év első hónapjaiban folyamatosan alacsonyabb volt a hiány a tervezettnél. Na ezt "szorították le" az év végére 4,2%-ra.

a 2011-es költségvetést többlettel zártuk

Ha esetleg olvasgatná a saját minisztériumának a közleményeit, akkor talán tudná, hogy nem csak az eredeti hiánycélt bukták el, de irtózatosan, hanem még a többszöri módosítás utánit is. Többlet volt, de milyen áron? Egyszeri bevételként, a jövőnk elrablásával.

Mindemellett 2011-ben kidolgoztuk a Széll Kálmán tervet és a munkaösztönző, munkahelyteremtő, családtámogató adórendszer átalakításában is döntő áttörést értünk el.

Tervezni terveztek, ez tény. De hogy állunk a kivitelezéssel? Az adórendszert is átalakították, ez is tény, de a valóság ismeretében a "munkaösztönző" és a "munkahelyteremtő" jelzők több, mint megmosolyogtatóak, arról nem is beszélve, hogy a gondok nem kis része pont ebből az átalakításból származik.

Emellett lépéseket tettünk a lakossági devizaadósság csökkentésére, és 2011 végére megszületett a megállapodás a Kormány és a Bankszövetség között.

Csak azt felejti ki a kedves miniszter úr, hogy a megállapodást, ami valóban elfogadható, azután kötötték meg, hogy előtte előre tudottan alkotmányellenes eszközökkel erőből próbálták a problémát megoldani, amivel csak a forint bedőlését sikerült elérni, csak hogy még több embert lehessen megmenteni, de hát csak akkor nő az adrenalin, ha nő a kihívás is, igaz?

No de a dramaturgia ősi szabályainak megfelelően csak a végén jön a csúcspont. A mindent alapot nélkülöző pökhendi beképzeltség eme iskolapéldájának leírásához már vagy végtelenül skizofrénnek kell lenni, vagy végtelenül cinikusnak. Esetleg mindkettőnek.

Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát. Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság.

Példátlan gazdaságtörténeti siker. Megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül. Helyreállított pénzügyi egyensúly.

Gyurika, melyik bolygón?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr733572105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: The Best of Matolcsy 2012.01.22. 19:36:21

Tagadhatják is akár, de Matolcsy személye és pozíciója a kormány különböző tárgyalásain téma mostanában. Nem mintha sokat számítana a gazdasági miniszter személye, de szimbolikus üzenete mindenképp van/lesz Matolcsy maradásának vagy távozásának. ...

Trackback: Töketlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter 2012.01.17. 23:06:54

Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit.   A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk ...

Trackback: Makovecz "Hagymatikum" Makón 3.6 milliárdért. Meg vagyunk mentve! 2012.01.17. 23:04:40

Ha valakinek kétségei lettek volna afelől, hogy a hagymalobbi beette magát a kormányunkba, akkor most elmúlik. Ezt a rémséggel a Tákolmányba foglalt Nemzeti Tendernyertes ennenmaga ajándékozta meg Makó jobb sorsra érdemes lakóit.Remélem, a 3.6 milliárd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2012.01.18. 07:43:33

@Winston Smith:
Részletezd ki légyszíves, hogy mire költötte a kormány a nyugdíjbevételt.

2llkedő 2012.01.18. 07:43:39

@Winston Smith: Kuszaszem a magyar lila tehén. A számokhoz nem ért, a társasjátékokhoz se konyít.

PonDrow 2012.01.18. 07:46:53

Egyetértve a posztíróval, annyi kiegészítésem lenne, hogy NEM az egykulcsos adórendszer a gond. Hanem az, hogy bevezetésével EGYIDŐBEN megszüntették az alacsonyabb jövedelműeknek addig járó adókedvezményeket.
Jogosan tették, csak nem egy lépésben kellett volna, hanem fokozatosan.

Aki szerint a jobban keresőnek feltétlenül többet kell adóznia ia, az olyan, mintha azt javasolná, hogy legyen ötféle ÁFA ugyanarra a termékre, jövedelem alapján. Nem tűnik igazságosnak. :)

Winston Smith 2012.01.18. 07:51:57

@különvélemény: Arra, hogy ne kelljen csökkenteni a költségvetési hiányt.

Tudod mennyi a költségvetési hiány a nyugdíjpénztári családi ezüst eladásából származó bevételek nélkül?

2llkedő 2012.01.18. 07:52:55

@Üzletkötöző4: "A király meztelen. Ki szól neki végre?"

Erről a Lator című film jutott eszembe.

Virág et. 2012.01.18. 07:58:43

@Kalmár: Ezt ugye viccnek szántad? Hogy jól induljon a reggel? Ennyire nem lehetsz tájékozatlan. Jó tanács a jövőre: előbb olvass, aztán írj.

"A balos kormánynak megengedik a 4 új KT tagot a jobbosnak nem engedik a 2 új tagot...."

Biztos nem Monetáris Tanácsra gondoltál? Szezon-fazon? Egyébként az új MT tagok csak hab a tortán, a lényeg a PSZÁF összevonás.

Azt is vedd azért mellé, két okosság között, hogy az Orbán kormány átalakította az MT hatáskörét és az elnöktől vont el jogköröket. Ezt a balos kormány nem tette. Nemcsak a kormányzati többséget biztosítja az MT-ben, hanem az eddigi elnöki döntéseket az MT-nek adja át. Nem érted, mi?

"Ennek ellenére kiborult Hillary, hogy az ő methodista egyháza nem kap lóvét, bár a kutya sem vallja magát odavalónak. Ráadásul azt hazudjá, hogy be lettek tiltva"

Ha nincs egyházi elismerés, akkor nincs pénz sem. Ha nincs pénz, az egyház nehezen fog tudni működni. Egyébként Hillary nem csak a metodisták miatt szólt.

"Az új adatvédelmi szervezetnek erőssebbek a jogosítványai. "

Ennél a pontnál kéne abbahagynod a közéleti kérdésekben a kommentelést. Lövésed nincs semmiről. 12 éves gyerek írna ilyen butaságot, bár ha előtt olvas, még ő sem. Segítek, mert karácsony nem régen volt és amúgy is szeretek adni. Az adatvédelmi OMBUDSMANt (eddig volt) a közt. elnök javaslatára az ogy választja, szabad mandátum, nem felel senkinek, beszámolót küld az ogy-nek, de senkitől nem függ. Ennek lényege: vállalja fel a konfliktust akár az ogy-ben többségben lévő politikai erőkkel is. Meg is tette eddig mindegyik. Ez az ombudsmani rendszer lényege: hogy szabad és senkitől sem függ, ezért nem is befolyásolható. Akkor is kap fizetést, ha a kormányzat intézkedései ellen lép fel. Megsúgom: a legtöbb esetben kormányzati szervek ellen kellett eljárnia az adatvédelmi ombudsmannak, mert ők vannak olyan helyzetben, hogy megsértsék az emberek adatvédelmi jogait.

Adatvédelmi HATÓSÁG, mint minden hatóság a közigazgatási rendszer része, azaz betagozódik a hierarchiába, jogalkalmazó, felettes szervvel, akinek irányítási joga van felette. Azaz egyszerűsítve a kormánytól (mint a közig szervezetrendszer csúcsától) függ, a kormány befolyásolja a személyzeti kérdéseket, a fizetést, hogy ki dolgozhat ott, ki nem. A kormány dönt a prémiumokról, jutalmakról. A kormány határozza meg a hatáskört (törvények útján). Mint bármely más közig szervnél.

Ha még most sem érted a különbséget, akkor menthetetlen vagy.

"mostantól büntethet "

Eddig is büntethetett! Az egyetlen ombudsman volt, amelyik bírságolhatott. Miért mondasz butaságokat?

"Ráadásul nem függ a kormánytól, sőt a parlamenti többségtől sem."

Dehogynem függ! A NAIH-nak feladatot törvény szabhat meg, ki hozza a törvényt? A kormánytöbbség a parlamentben. Még csak 2/3-ad sem kell hozzá. A NAIH alkalmazottai kormánytisztviselők. Ki nevezi ki a NAIH vezetését? Ki tudja őket leváltani? Kell ennél több?

Borenbukk 2012.01.18. 08:04:03

@PonDrow: Erdemes lenne beszuntetni ezt az egykulcsos nem igazsagos/a tobbkulcsos igazsagtalan idetlenkedest, mert marhasag. Egyik sem igazsagos, vagy mindketto az, attol fugg, mik a szempontjaink. Egy adorendszernel nem az igazsagossag a fo szempont(mert olyan nincs), hanem a mukodokepesseg.

belekotty 2012.01.18. 08:10:01

@Dr. Borenbukk: Ez bizony igaz. Ráadásul más és más gazdasági helyzetben, más és más világgazdasági környezetben egyszer az egyik, egyszer a másik működőképesebb.

fapuma 2012.01.18. 08:10:13

@Kalmár: Szegény Kalmár!!! Gondolom ott leszel a hétvégén a Bayerrel meg a többi agyatlannal! Hátha kitisztul a fejed a séta közben.Bár erre nem sok esélyt látok. Azt írod,hogy Lengyelországban tüntettek mellettünk. Hányan voltak ? Annyian ti is lesztek!

zw007 2012.01.18. 08:15:09

Elmebeteg, mint a főnöke!

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.18. 08:18:39

Aki nincs velünk, az ellenünk / az egész világ/!!

Követeljük:
- legyen 600,- ft a benzin
- nekünk 400,- ft-os euró kell!
- 5 nagydoktorit Schmitt copy Pálnak!
- Kétmilliós fizetést és karcmentes autókat a képviselőknek!
- a Felcsút kerüljön az első osztályba!

- Európa szeret minket, mi is szeressük üket!

- Csak 30 évente választásokat és felcsúti kötődésű, sose dolgozott, többször bukott, 150 cm mély, focista agyú, O. V. monogrammú jelölt lehet m.elnök!
- Hazudj még nagyobbakat Szargyártó Péter!
- Legyen mindenki seggszájú a fideszben!

- 20 év alatt közrendőrből milliárdos, kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek!

- minden kisdoktorinak Schmitt Pálgium legyen a törzsanyaga

- Bájer Zsót a te anyád!
- Pataki Attila dáridóénekesnek Kazinczy díjat és sikeres érettségit!
- Orbán-Matolcsynál magasabb GDP növekedést!
- Tereljük a fideszes politikusokat a munka világába!

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.01.18. 08:20:28

Sajnos nem lehett folytatni az elmult kormany gazdasagi politikajat, mert a szemet (komcsi) cicoalistal csinaltak...

Na itt van a kutya elasva.

komplikato 2012.01.18. 08:26:23

@Link Elek: "nem parhuzamos univerzum, hanem az a feladata, hogy hazudjon."
De bakker, azt IS rosszul csinálja! Menjen el tanfolyamra az iraki tájékoztatási ex-miniszterhez ...

Quendel Gáspár 2012.01.18. 08:30:15

Látható, hogy nagy a tanácstalanság a Fidesz Zrt. igazgatótanácsában.

Orbán és Matolcsyné férje arculköpött mindenkit akit lehetett. A tükröt még nem?

Terézágyú 2012.01.18. 08:33:52

Van az a vicc, hogy gicányt elkapják, a vállán egy zsák, benne egy liba... és ugye elkezdi mondogatni, hogy az biztos csak véletlenül került a zsákba, illetve, csak azért viszi a vállán, hogy ne kelljen szegény libának fáradnia, illetve nem is liba ez, hanem...

Ma ez jellemző egész magyarországra. Semmit ne ismerj el, a legnyilvánvalóbbat sem, mindent tagadj, sőt támadj vissza. Ezt csinálják legalul, a libatolvajok, de akár a gyorshajtók is - és odafent is, teljesen ugyanígy.

komplikato 2012.01.18. 08:34:39

@Kalmár: "Minden európai országban kevesebb államilag támogatott vallás van"
Nem is a támogatás miatt volt a balhé, hanem azért, mert kerek perec eldöntötték, hogy X vagy Y az nem vallás, nem egyház. Ezt pont nem ők döntik el. A legtöbb kisebb egyház minimális vagy záró támogatást kapott. Ellenben érdekes helyzet állt elő, amikor hirtelen azon kellett filózniuk a Krisnásoknak, hogy elveszítik az összes ingatlan vagyont a vicces új törvény miatt. Meg amikor okos kormánytag kijelenti (még a félműveltség látszatát is kerülve), hogy a Buddhistákat egy egyház is képviselheti. Nyilván ő csak tudja ...

Parajpuding 2012.01.18. 08:36:46

Ez a féleszű mégcsak nem is párhuzamos világban él. Csak annyira párhuzamos, mint a tekintete. Ezt a világot már tévképzetnek és idiotizmusnak hívják.
De ez mindenkire rásüthető, akit elért az agysejteket és a gerincet elsorvasztó orbanitis. A fütyeszben gyakorlatilag ez a természetes állapot.

Kotkodus 2012.01.18. 08:39:18

@Vidéki: :) vicces vagy.... mint eltolcsybácsi...

ha viktorka lemondatja (mert ez elkerülhetetlen), akkor mit fogsz mondani? van már sablon erre?

jár prémium, ha első bejegyző vagy?

Parajpuding 2012.01.18. 08:40:35

Miért van az, hogy minden orbanitises betegnek mindenről a maszop, kurcsány, libás, komcsi, elmúttnyócév és hasonló szavak jutnask eszükbe? Minden egyes megmaradt agysejt egy-egy szó generálására maradt alkalmas? Csak kérdezem?
:)

nanehogymár 2012.01.18. 08:42:17

@Parajpuding: mert agyatlan balfaszok :) azért van ez

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.18. 08:44:26

@Terézágyú:
nem szeretem a "plagizalt" szot, igaz hogy atmasoltam azt a parszaz oldalt, de a vegere odatettem, hogy honnan. Kellett bele a "torzsanyag". Vegul is az eredeti szerzo is masolta mindenfele dokumentumbol, jegyzokonyvbol, stb. jah, hogy evekig gyujtogette, kutatta, en meg csak leforditattam, es begepeltettem a titkarnommel? mind1, kellett a torzsanyag ugye... mer' az koll egy kisdoktoriba.

Kotkodus 2012.01.18. 08:44:41

@Kalmár: már csak azt nem értem, hogy miért kérünk hitelt ettől a szemét bandától akit leírtál?
miért nem fejlődünk egy önfenntartó mezőgazdasági országgá, amiet viktorka olyan szépen leírt?
miért beszélünk piaci hitelről, amikor elutasítjuk a piaci mechanizmust?

miért kong az államadósság elleni önkéntes kassza, amikor ennyi jól kereső fideszes van az országban? ha ekkora az önbizalom, miért nem realizálódik ez pénz formájában is?

tudod: pénz beszél, kutya ugat...
szerinted melyik a te szereped?

nixe 2012.01.18. 08:45:28

Igen veszélyes, ha a hülyeség szorgalommal és lendülettel párosul.
Talán Járai nem ennyira szorgalmas..

2012.01.18. 08:51:58

Nagyon kontraproduktívnak érzem ezt a fajta, ötvenes éveket idéző stílust. A cím pedig (Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter) Gyurcsány blogjának hangvételét idézi, ami finoman szólva is nevetségessé teszi a kormányt.

nanehogymár 2012.01.18. 08:54:42

Azért az még érdekes lehet, ha az államcsődtől vagyonukat féltő "oligarchák" és talpnyaló siserehad szembefordulnak viktorékkal ld. Járai. Pedig aztán ő főtalpnyaló (volt?). Talán ez az egyetlen esély, hogy ne csődöltessen be az idióta viktor, mert leállítják az utolsó pillanatban.

Virág et. 2012.01.18. 09:02:40

"A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le"

Ez ügyben érdemes Oszkó reakcióját elolvasni:

"Annyit még érdemes hozzátenni a történethez, hogy több forrásból terjedt az a folyosói pletyka a héten, miszerint Matolcsy György bizottsági meghallgatása előtt bejött a minisztériumba a leendő államtitkára, és kiadta azt a feladatot, miszerint akárhogy is, de számítsák ki neki, hogy hogyan jöhet ki 7%-os hiány 2010-re. Ezt sehogy nem tudták kihozni, még úgy sem, hogy minden tartozást mindenkitől átvállal az állam, így is csak 6,5% jött ki. De ezt felírta magának a leendő államtitkár és elvitte."

2010. 05. 30.

oszkopeter.blog.vg.hu/2010/05/30/hogy-megelozzem-a-kerdeseket/

A 7% úgy jött ki, hogy ők azt mondták, hogy akár 7% is lehetett volna. Csak ők leszorították 4.2%-ra. Tessék nekik elhinni.

lariflari 2012.01.18. 09:08:56

Szerintem meg hasonló állapotok/fizetések és árak/életszínvonal max Ugandában és Etiópiában vannak,mint Magyarországon.

lariflari 2012.01.18. 09:12:38

Remélem ma OV-i Brüsszelben megmondja a frankót,mint ahogy a görög Papandreau tette mikor dőlt a kártyavár (ha nem lopták volna szét a németek a VH-ban görögországot,akkor most nem itt tartana) illetve ezt magyarra fordítva,ha nem basszák szét az országot a VH után a Trianonnal és egyéb dolgokkal,akkor most nem tartanánk itt ahol.

loláb 2012.01.18. 09:16:19

"Könnyű olyan ellenfelet legyőzni, amelyik csak a mi képzeletünkben él. Bajnaiék 3,8%-ot terveztek, és úgy adták át a kormányzást, hogy az év első hónapjaiban folyamatosan alacsonyabb volt a hiány a tervezettnél. Na ezt "szorították le" az év végére 4,2%-ra."

Az, hogy te még elhiszed, hogy a 2010-ben bevezetett, összesen 360 milliárdra rúgó válságadók, 90 milliárdos magánnyugdíjpénztári tagdíj zárolás, meg kb 100 milliárdos minisztériumi zárolás mellett tartható lett volna a 3,8%-os hiány, az sem azt jelzi, hogy te a materiális, kézzel fogható valóságban élsz. (Tudom, a TEK meg a foci, be ne linkeld Oszkó zagyvaságát...)

Viszont a 4,2%-os államháztartási hiányból 0,4% nem a központi költségvetési alrendszer, azaz a kormány által befolyásolható hiány volt, hanem az önkormányzati alrendszeré, ergó ebben Matolcsy, (illetve a mindenkori pénzügyminiszter) felelőssége zéró.
Tehát, nem elég, hogy párhuzamos valóságban élsz, még hazudsz is, amikor a kormánynak róvod fel azt, hogy a 3,8% helyett 4,25 lett a hiány.

Mondjuk ezt mi már megszoktuk, neked pedig valszeg régen nem okoz rossz szájízt.

lariflari 2012.01.18. 09:17:44

A költségvetést a neten meglehet találni valahol,vagy titkos dokumentum?

ügyfélszolgálatos 2012.01.18. 09:19:00

@Vidéki: Neked fizetnek, hogy debil legyél vagy önerőből megy?

nanehogymár 2012.01.18. 09:21:22

@lariflari:
ha meg te születtél volna ov-nak akkor most miniszterelnök lehetnél :D

belekotty 2012.01.18. 09:28:34

@Terézágyú: Igen, mert a magyar törvénykezés ilyen. Én sok testi sértéses ügyben voltam. Ha levertünk valakit és valaki az ügyben elismerte hogy igen ütött, akkor az kapott, ha váltig tagadott, akkor felfüggesztett.

A kidobók között járja a mondás - "Töredelmes beismerő vallomás két év letöltendő, konok tagadás fél év felfüggeszett"

Én láttam olyan ügyet ahol a másodfokú bíróság elutasított egy színlelt ajándékozási szerződést megtámadó keresetet, azzal hogy a szerződést készítő ügyvéd vallomása aki PÁRTATLAN TANÚ szerintük, azt bizonyítja hogy nem volt színlelt szerződés.
Ilyen magyar jogszolgáltatás mellett mit vársz? Tagadj, hazudj váltig és véleményes ügyekben jobban jársz. Annál erősebb bizonyíték mint a töredelmes vallomásod nincs és a magyar bírói gyakorlat jobbára kevéssé veszi számba enyhítő körülménynek.

preddy 2012.01.18. 09:36:17

@==T==:
Ismerve a Fideszt - biztos!

Terézágyú 2012.01.18. 09:38:09

@belekotty:
Szerintem ez nem a törvénykezésből indult ki, hanem talán éppen ellenkezőleg: az általános mentalitásból szivárgott át a törvénykezésbe is... és nyilván most egymást erősítik...

preddy 2012.01.18. 09:38:38

@lariflari:
Ja! Lenne egy Alföld Köztársaság, egy Dunántúlia és egy Kis-Szerbia...

sárkányfő 2012.01.18. 09:39:33

@Kalmár:
Téged cáfolni, hülyegyerek? :D Aha, majd fárasztom magam ezzel.. :D

A bankárokat maga Orbán Viktor támogatja azzal, hogy balfaszkodásával felvitte 10% fülé a kamatokat, röhög rajtunk az egész világ, a bankárok röhögve veszik az extarprofitos államkötvényeket, a kamatokat meg mi fizetjük... észlény...

De a zsidózásban igazad van! Bármerre nézel, ott egy zsidóóóóóó! Bárhova lépsz, ott jön a zsidó tőkeee! A zsidók rohanják le a HAZÁT!!!! Félj! Rettegj! Hisztériázz, mert TÁMADNAK A ZSIDÓÓÓÓÓK!
Idióta barom...
na húzzá Bayerrel tüntetni...

porthosz 2012.01.18. 09:42:08

Az a vicces (vagy inkább szomorú) hogy ez már tényleg az a szint mint amikor Hitler 45-ben tologatta a nem létező német hadseregeket hogy majd idecsapnak odacsapnak aztán közben meg az egész hadsereg egy teherautóból meg 20 katonából állt...

lariflari 2012.01.18. 09:43:55

@porthosz: Itt meg nyugdjasból,rokkantból és romákból áll.Majd velük betömködhetik a költségvetési lyukaikat!Majd ők termelnek az országnak és felpezsdítik a gazdaságot.

KószaFeri 2012.01.18. 09:46:35

@Kalmár: 1)
Érdekes, hogy a szintén jobboldali vezetésű Németország erősen kritizálja Magyarországot.
2)
Az MNB-re gondoltál valszeg, amikor KT-t írtál. Itt sztem nem annyira a bővítés, hanem az új alelnök, illetve a hatáskör-átcsoportosítás lehet a baj. (Befolyásolás lehetősége.) Emellett opcionálisan az MNB összevonható a PSZÁF-fal, és ott az MNB-elnök már csak alelnök lesz, azaz nem főgóré. (Ismét a függetlenségi probléma.) Kicsit bikkfanyelven: www.jogiforum.hu/hirek/27019
3)
Ausztriában pl. államilag elismert a methodista egyház. (6.pont: de.wikipedia.org/wiki/Anerkannte_Religionen_in_%C3%96sterreich)
Ezzel együtt is nekem olyan "apróságok" fájnak igazán, mint az iszlám vagy buddhizmus totális ignorálása. A 21. században élünk, nem lesz az ország lakosságának 101%-a keresztény.
Darabszám: Ha az osztrák példánál maradunk, ott 23 elismert egyház van.
4)
Az adatvédelmi szervezetre már válaszolt egy előttem hozzászóló.

Igazából én úgy látom, hogy a fentiek közül igazából az MNB-törvény az igazán fajsúlyos; a többi csak szimbolikus. És sajnos az előbbi típusból is rengeteg van, ahogy már többen írták előttem: elszállt frankárfolyam, elszállt benzinár, a keveset keresők fizetésének csökkenése, a keveset keresők GYED-csökkenése, az ún. bérpótló juttatás csökkenése 28(!)ezerről 22(!)ezerre, végtörlesztés csak a gazdagoknak (mi se tudtunk végtörleszteni). Ráadásul mindez olyan jogbizonytalansággal, visszamenőleges törvényalkotással megspékelve, hogy az ember tényleg inkább külföldre viszi a pénzét. Magánnyugdíjak: nem igazán szimpatizáltam a rendszerrel (pl. Németo.-ban nincs ilyen), de _ahogyan_ bevitték a közösbe ezt a pénzt, az vérlázító szerintem. Választhatsz, hogy maradsz, de nem kapsz a befizetésed után semmit?? Gyönyörű. (Mondjuk mostanra már ez is megváltozott, röpke fél-egy év után. Csak konzisztensen, igen...)

lariflari 2012.01.18. 09:46:43

Az én meglátásom és tapasztalatom szerint,a gazdasági lebénulás és lerohadás a 16%-os adóval kezdődött,a végtörlesztéssel folytatódott és az adójóváírás kivonásával be is végzi az egész kkv szektor a kormánnyal együtt.
Köszönjük eltocsy!

lariflari 2012.01.18. 10:00:31

@KószaFeri: Már szinte teljesen mindegy mit tesznek és milyen törvényeket hoznak,mert a dominóhatás elkezdődött.Ezeknek a balfaszságoknak a következménye hamarosan látható lesz egy gigantikus költségvetési lyuk formájában.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.18. 10:00:52

@loláb: Újfent sikerült olyan dolgot félrónod nekem, amit csak te magyarázol bele abba, amit írtam.

2llkedő 2012.01.18. 10:03:41

@KószaFeri: "Magánnyugdíjak: nem igazán szimpatizáltam a rendszerrel (pl. Németo.-ban nincs ilyen)"

Németországban nem 34% a nyugdíjjárulék, hanem csak 20%.

Vidéki 2012.01.18. 10:07:46

@billy reed:

Csak látomásaidra támaszkodsz:

„Miért dönt /valóban/ történelmi csúcsot a benzinár, vagy az euró árfolyama?”

Csak az igazat, a színtiszta igazat, próbáld mondani!

Az EURO/HUF pillanatnyi árfolyama 306,8
.
2008-ban járt 317-en is.

A benzin ára a dollárhoz igazodik.

Az EURO gyengült a dollárhoz képest.

Szlovákiában euróval fizetnek.

Gondolkozz el azon (ha tudsz), miért járnak át hozzánk tankolni a szlovákok?

Lasombra 2012.01.18. 10:08:04

Retardált Gyurka (sz)ámításaiban az is benne van, amikor majd ránk bassza Brüsszel a büntiket az zseniális unortodox lépésekért, amiket szintén a zemberek fognak megfizetni?
vagy úgy gondolja, hogy ők addigra már a Kajmán-szigeteken fognak pinacoládázni?

amikor az év első két hete alatt omlik össze a költségvetés, akkor nem dicsekednék kábé semmivel, amiben szerepel a gazdaság szó.

loláb 2012.01.18. 10:08:41

@Fedor:

Hát persze.

"Na ezt "szorították le" az év végére 4,2%-ra."

Ez még véletlenül sem azt jelenti, hogy a 0,4%-os hiánytúllépést a gazdasági kormányzat intézkedéseinek eredményére vezeted vissza. Az a hülye, aki ezt így értelmezi, hát persze!

A hazug manipulátort könyű utolérni akkor, hogyha olyan témában okoskodik, amiről láthatóan lila fingja nincs, ezt úgy látom két év alatt nem sikerült belevernem abba a kemény fejedbe...

KószaFeri 2012.01.18. 10:12:39

@Dr. 2llkedő: Ja, nem tudom, de biztosan így van. Gondolom ez az eredője a sok-sok különbségnek a két ország között: - sokkal többen dolgoznak teljes béren bejelentve, - aktívak/inaktívak sokkal egészségesebb aránya, - magasabb nyugdíjkorhatár. (Biztos vannak még egyéb dolgok is, de hirtelen ennyi jut eszembe.) Mindez úgy, hogy a korfájuk még a magyarnál is sokkal rosszabb, és tovább is élnek, mint a magyarok.

Vidéki 2012.01.18. 10:22:44

@kunzoo:

Írod: „Ha valaki kb. 700 milliárdra tervez egy hiányt, majd lesz belőle 1600-1700 milliárd az nem épp a kiszámíthatóságra vall.”

Nem kiszámíthatatlanságra vall, hanem arra, hogy a kormány nem mindenható.

Akkor lenne igazad, ha az új kormány mindenható lenne.

Ha a kormány mindenható lenne, akkor mindenért felelőssé is lehetne tenni.

Ha viszont racionálisan gondolkodunk, nem tételezzük fel egy kormányról, hogy mindenható.

Persze propagandistáknál nem kötelező a logikus gondolkodás. Náluk ez inkább hiba, mint erény.

A hajdani Szovjetúnió 22 millió négyzetkilométeres területével, óriási erőforrásaival és óriási lakosságával megtehette, hogy ötéves terveket csináljon a múlt századi gazdasági válság idején.

Mi nem vagyunk ilyen kedvező helyzetben.

A „Vidám Vásár” című egykori szovjet operett film jól kifejezte a „tömegek” akkori életérzését.

Gyönyörűszép szovjet kolhozparasztasszonyok takarították be a bőséges búzatermést és kirobbanó boldogsággal énekelték:

„Úgy határoztunk, hogy hozzon,

A mező bő termést”:

Lasombra 2012.01.18. 10:23:26

@Vidéki: "Az EURO/HUF pillanatnyi árfolyama 306,8
2008-ban járt 317-en is."

ki nem fossa le 2008-at?
január 4.: 230,34, jóember.
történelmi csúcs vagy nem?
milyen kormány van most?

www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8992010/Hungarian-forint-hits-new-low-against-euro.html

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.18. 10:24:47

@különvélemény: "Amikor az IMF eladatja veled az állami vállalatokat, az mi?"

1. Nem az IMF írta elő a privatizációt.
2. Az, hogy nem lesz nyugdíjunk, mennyiben paralel azzal, hogy az állam kivonul onnan, ahol semmi keresnivalója?

@loláb: Akkor még egyszer: hol írtam én olyat, hogy az a pár tized százalék nem fér bele, és hogy nincs semmi köze a Bajnaiék néhány hónapjához? Tényleg nem tudom, ennyi eltérést a kutya nem tenne szóvá. Ami itt kritizálva lett, az a 7%-os lázálom. Az, meg hogy miket látsz bele a szavaimba, hát az legyen a te dolgod.

Vidéki 2012.01.18. 10:37:52

@Lasombra:

Te is a régi slágerszöveget tetted magadévá:

„Csak a szépre emlékezem”!

sinister-dexter 2012.01.18. 10:42:43

Azért, az elkeserítő,hogy mennyien nem is sejtik, mi, miért történt,történik.Marad egymás b@sztatása...hajrá!

csárli hárper 2012.01.18. 10:44:08

@Vidéki: "Nem kiszámíthatatlanságra vall, hanem arra, hogy a kormány nem mindenható."

ne bassz! az eddigi agymenéseid alapján már kezdtük azt hinni, és most csalódnunk kell, benned is....

pepin_nymburk 2012.01.18. 10:44:43

@Dr. Quadrille Lobster: Utánanézhettél volna te szerencsétlen, hogy Makó önkormányzata már rég MSZP-s. Ők rendelték sorban Makovecztől a terveket, nem csak uszodára, de hagymaházra, buszpályaudvarra, stb.
Maga Makovecz is gyakran emlegette, hogy sose gondolta volna, hogy egy MSZP-s város fogja munkával ellátni...
Úgyhogy keress mutyit máshol, agyatlan

Vidéki 2012.01.18. 10:46:56

@Lasombra:

Kedvező nemzetközi hangulatban szerdán is folytatódhat az emelkedés a Budapesti Értéktőzsdén a Concorde és az Equilor szakértője szerint.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a nemzetközi piacokon tapasztalható lassú emelkedés a magyar piacon is érezteti hatását,

"hiába húzza elő az EU a mellényzsebéből az újabb és újabb sárga lapokat",

immár a forint is inkább erősödik.(VG)

pepin_nymburk 2012.01.18. 10:49:50

Jöhetnek itt kommentek jobbról, balról, a tegnapi Matolcsy nyilatkozat tiszta ötvenes évek...Csak az imperialista meg békeharc szavak,illetve kb.100% valóságtartalom hiányoznak belőle

Airgüzü 2012.01.18. 10:55:44

Hogy lehet még olyan ember a miniszter, akinek ennyire nincs helyes helyzetértékelő képessége? Aki pénzügyminiszterként, új adókat bevezetve, áfát emelve, forintot bedőlve azt képes nyilatkozni, hogy megszorítások nélkül? A Széll Kálmán tervből egy pontot valóban megvalósítottak, a szabad pálinkafőzés nemes eszméjét, a többi - munkahelyteremtés, vállalkozások lendületbe hozása, a gazdaság élénkítése stb. - kicsit várat még magára. A lényeg, hogy önmagával meg van elégedve, hurráoptimizmusa töretlen, s fényezheti bandzsa, opálos tekintetét...

Lasombra 2012.01.18. 10:57:25

@Vidéki: hurrá, hurrá (ennek tényleg örülök pártszimpátiától függetlenül), de ettől függetlenül a történelmi csúcs már megtörtént.

"„Csak a szépre emlékezem”"
január 4. azért nem burkolózik annyira a történelem homályába. :)
tökmindegy, ki mire emlékszik vagy mire nem, a tények tények.

csak ezt akartam jelezni, mert fentebb Kalmárnál Matolcsy alternatív valósága mellé egy alternatív történelem volt születőben az állítólagos 2008-as csúccsal, amit csírájában el szerettem volna fojtani.

loláb 2012.01.18. 11:03:45

@Fedor:
"Ami itt kritizálva lett, az a 7%-os lázálom."

A 7%-os "lázálom" a szocialisták 8 év alatt felhalmozott BKV, MÁV adósság átvállalásával, válságadók, és manyup tagdíjak átirányítása NÉLKÜL valósult volna meg.

Mégha voltak is kiengedések 2010-ben (kb 150 milliárdos nagyságrendben), a pluszbevételek 450 milliárdot, az -elhalasztott, de azóta is szükséges- közlekedési cégek adósságának átvállalása 370 milliárdot tett volnan ki.

Ez a három tényező együtt 450-150+370=670 milliárdos egyenlegjavulást eredményezett, ami, 27 000 millirédos GDP-vel számolva éppen 2,5%.

4,2+2,5=6,7%, a kerekítéás általános szabálai szerint 7%.

Téma részemről lezárva.

cindbl 2012.01.18. 11:05:11

@==T==: "Az, hogy Bajnaiék mit terveztek és hogy hogy állt a hiány tavasszal nem releváns. Ismerve a szocikat bőven benne van a lehetősége, hogy valóban több százalékkal magasabb lett volna a dolog."

Magyarország lassan világbajnok lesz a kiadások lefaragásának tekintetében. "Ha megnézik, hogy mi minden történt az elmúlt egy évben Magyarországon a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében, akkor ez valószínűleg túlzás nélkül minősíthető világrekordnak"
Azt nem irom ide, ki mondta, csak azt, hogy mikor: 2010. julius 22.

cindbl 2012.01.18. 11:07:43

@Vidéki: "„Ha valaki kb. 700 milliárdra tervez egy hiányt, majd lesz belőle 1600-1700 milliárd az nem épp a kiszámíthatóságra vall.”

Nem kiszámíthatatlanságra vall, hanem arra, hogy a kormány nem mindenható."

Na de konyorgom, meg ket hetes tavlatban is tevedett 200milliardot :) az oke, hogy nem mindenhato, de december kozepen azert mar illik eltalalni a vegleges hianyt, nem pedig tevedni 12-15%-ot...

nanehogymár 2012.01.18. 11:08:26

@Vidéki:
csak az igazat, 2012-ben járt 324-en is

"A benzin ára a dollárhoz igazodik." - az elmúltnyócévben is így volt? mikor még csak 300-nál sipákolt szíjjártó paprikajancsi barátod? :)

nanehogymár 2012.01.18. 11:10:03

@Vidéki:
tehát gyúúúrcsány se volt felelős mindenért igaz? :D

cindbl 2012.01.18. 11:19:38

@nanehogymár: ""A benzin ára a dollárhoz igazodik." - az elmúltnyócévben is így volt? mikor még csak 300-nál sipákolt szíjjártó paprikajancsi barátod? :)"

plusz mennyi volt a dollar kormanyvaltaskor, es mennyi most? mitol lett hirtelen ennyi? :)

Lasombra 2012.01.18. 11:32:55

@Lasombra: "január 4.: 230,34, jóember."

opsz, itt belegabalyodtam a számjegyekbe. a 230 jó is lett volna. 320 volt a szándékom.

fapuma 2012.01.18. 11:33:37

@Vidéki: Lehet,hogy 2008-ban ennyi volt
az euro ,de tudod az a probléma,hogy volt akkor valaki aki egyfolytában azt mondta,hogyha majd ha hiteles kormánya lesz az országnak,akkor majd a külföld is kedvezően áll hozzánk és kedvező kamatokkal tudjuk finanszírozni az országot.Azt ,hogy mi történt azóta mindannyian tapasztalhattuk az elmúlt időszakban. Ja és tudod ugye,hogy ki volt ez a nagy ívű politikus aki ezt mondta?

Vidéki 2012.01.18. 11:34:05

@Airgüzü:

Csak a hozzád hasonló kibiceknek lehet "helyzetértékelése?

tomwar 2012.01.18. 11:34:09

@Vidéki: Halgass Viktorra, es menj kapalni a kert vegebe, es mentsd a hazat!
Mar kedvem sincs az osszehordot marhasagaidra reagalni...jol irta valaki feljebb: komolyan retteghet toled Szijjarto Peter...
Szeleslatasod kb. egy sorosloe...

nanehogymár 2012.01.18. 11:41:26

@Lasombra:
ezekre nem reagál ám sose :) felesleges ilyen idiótáknak leírni, ő ugyis csak a saját valóságát HISZI, mint a seggnyalt vezére és tsa. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.18. 11:47:27

@Vidéki: "immár a forint is inkább erősödik."

Mivel Orbán egy német bulvárlapban verbálisan feladta a szabadságharcot:

nol.hu/gazdasag/_engedunk_az_eronek__-_orban_nemet_bulvarlapban_hajol_meg

2llkedő 2012.01.18. 12:05:31

@Vidéki: Az adósságcsökkentés kórmánya:

""""Az év közben elért történelmi csúcsánál alacsonyabban, ám az egy évvel korábbinál így is 4,6 százalékkal magasabban, 20 955,5 milliárd forinton zárta az elmúlt évet a magyar államadósság. A forintadósság csökkent, a devizás nőtt. Az államadósság annak ellenére emelkedett, hogy év közben – a nyugdíjállamosítás miatt – volt egy jelentős adósságcsökkentés.""""
index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/18/914_milliarddal_nott_az_allamadossag_tavaly/

Vidéki 2012.01.18. 12:10:44

@Fedor: A nyugati lapokban sok minden megjelenik, amiknek igazságtartalmára ne vegyél mérget.

Egy párizsi ismerősömmel beszélgettem telefonon a napokban. Elmondta, hogy egy hosszú TV műsorban két (idegenbe szakadt) hazánkfia hozzáértésében vakon megbízva hosszasan ócsárolták a magyar kormány állítólagos tetteit.

Csodálkozott azon, hogy a szerkesztőkben fel sem merült hogy másokat is megkérdezzenek. A két (idegenbe szakadt) hazánkfiai gyűlöletfröcsögéseit színtiszta valóságként tálalták a gyanútlan nézőközönségnek.

„Anat Kálmán újságíró arról számolt be, hogy készített egy rádióműsort a magyarországi elitek konfliktusáról, de nem támadta hevesen Orbán Viktort. Igyekezett objektív lenni.

A szerkesztője viszont olyan utasítást adott neki, hogy nem teheti ezt meg:

„Nem világos, hogy Orbán Viktor egy veszélyes ember?

György Konrád, Heller Ágnes és Dalos György ezt mondta!”

A szerkesztő válaszút elé állította: vagy újraírja a forgatókönyvet,

vagy nem megy adásba.”

Dürrenmatt drámájában egy határtalan önbizalommal rendelkező, mérhetetlenül meggazdagodott öreg hölgy Clara Zachanassian, visszatér mélységesen utált, gyűlölt, lerobbant szülővárosába és felajánlja a polgároknak anyagi segítségét azzal a feltétellel, hogy meggyűlölt régi szeretőjét meggyilkolják.

Ilyen mentalitású alakok például azok, akikre a rádió szerkesztője, mint megfellebezhetetlen tekintélyekre hivatkozik.

Bryan élete 2012.01.18. 12:16:59

Én azt most csak ártatlan őzikeszemekkel kérdezem? az nem úgy volt hogy Bajnainak a megszorításokkal sikerült átadni - a belevizionált csontvázakkal együtt - 3,6 körüli hiánnyal a kormányt és ezután ment a barózóhoz Orbán, hogy legyen mégis 7 %% %? Ekkor orrbanyomták és aszonták coki. Ekkor védte meg az eltőzsdézés elől a manyupot, amiből kijött a végén ami kijött.

csevely 2012.01.18. 12:25:15

Végigolvastam ! a hozzászólásokat ( is )
Hát egyértelműen győzött a mónika-balázs páros az iq rombolásban . Szal semmi észérv befogadás ,csak papgájként beprogramozott fröcsögés . Hajrá tovább . .

Bryan élete 2012.01.18. 12:27:49

@Vidéki: Hát ez az Öreg Hölgy akár lehetne Orbán Viktor is, aki "visszalátogat" az egykori hatalmába és az ellenzék és egyes társadalmi rétegek ellehetlenítése érdekében bebetonoz, megvesz akár évtizedekre is érdekcsoportokat, AB-t, médiát, bíróságot-ügyészséget,, CBA-hálózatot, stb. Rossz példa, visszaüt.

Lasombra 2012.01.18. 12:30:10

@nanehogymár: nekem semennyire nem probléma, ha nem reagálnak. az a megfigyelés szerint csak a további szardagasztáshoz, csúsztatásokhoz és egyéb unortodox érvelésekhez vezet, amit ismét cáfolni lesz kénytelen valaki stb stb. a fene se akar feleslegesen vitatkozni.

nekem bőven elég, ha tudomásul veszik.

elsősorban nem is gyógyíthatatlan fideszitiszben szenvedők miatt szólok ilyenkor, hanem a többi esetleges olvasó miatt, hogy még véletlenül se nyalják be csont nélkül a Párt agitrop osztályának bullshitjeit.

nanehogymár 2012.01.18. 12:35:06

@Lasombra: tiszta sor, csak most is jótékonyan átsiklott a tények felett ez a szarjankó :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.18. 13:21:42

@Vidéki: Ha esetleg rá is kattintottál volna a linkre, akkor láttad volna, hogy egy Orbán interjú van benne, ő mondta azzal az aranyszájával, hogy az erőnek engedünk, és nem az érveknek, szóval hacsak nem vádolod azzal azt az újságot, hogy meghamisította Orbán szavait...

Ez a mondat egyébként számomra azt jelenti, hogy még mindig nem fogja fel, hogy mi is a probléma.

Vidéki 2012.01.18. 14:04:18

@Spániel:

Idegenbe szakadt „hazánkfiai és lányai, mint Paul Lendvai; Heller Ágnes; Schiff András; Ivan Nagel,

Antiszemitizmus Magyarországon - Mit lehet tenni?

címmel tartottak pódiumbeszélgetést a magyarországi politikai helyzetről vasárnap a berlini Schaubühne színházban. (HVG)

Sok beszédnek sok az alja.

A beszélgetés idővel elkanyarodott az eredeti témától, a szó a magyarországi politikai helyzetre terelődött.

Schiff András zongoraművész hangsúlyozta, hogy a változásokhoz nem elég néhány értelmiségi,

az utca támogatása is kell,

az utóbbi időben pedig éppen ez utóbbinak látszanak a jelei "élénk ellenzéki mozgalmak" formájában.

A közönség soraiban felmerült, hogy gyűjtést kellene indítani
a magyarországi változások előmozdításának támogatására,

a rendezvényen kialakult közmegegyezés szerint az anyagi támogatás címzettje a Klubrádió lesz.

A berlini Schaubühne tehetős és „jókedvű adakozói” jóvoltából összegyűlt perselypénz létrejötte teljesen legálisként mutatható be,

a „jókedvű adakozók” személyi összetétele homályban marad.

Az összegyűlt pénzösszeget fel lehet használni a szabadon megválasztott kormány elleni aknamunkára.

Lehet belőle finanszírozni

„az utca támogatását”,

vagy a Klubrádió, „Drága Bolgár Úr” gyűlöletfröcsögéseit.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.18. 16:02:04

@Vidéki: Gyűlöletfröcsögés? Ezek szerint te sose hallgattad se a Klubrádiót, se Bolgár Györgyöt.

Vidéki 2012.01.18. 16:16:13

@Fedor:
Hallgattam egy időben betelefonálós műsorait a „Drága Bolgár Úrnak”.

A betelefonálók akármilyen képtelen elvadult állítását nem tette helyére, ahogyan az egy normális művelt műsorvezetőtől elvárható lett volna, ha az a cél, hogy a hallgatóság a valóságról pontosabb képet alkothasson a műsor hallgatásával.

Ehelyett hagyta a levegőben keringeni a minden alapot nélkülöző vad állításokat

Terézágyú 2012.01.18. 17:08:29

Hát perrrrrsze, hogy Vidéki antiszemita is :)

Naná, majd csak úgy egyszerűen jobbos, vagy éppen fideszes... :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.18. 20:13:34

@Vidéki: Mondom, hogy nem hallgattad te azt a műsort. Bolgár pont, hogy arról híres, hogy rendszeresen rászól a hallgatóira...

kunzoo 2012.01.18. 20:24:27

@Vidéki:

Vidéki, ezt a kommentet már egyszer régen majdnem így szószerint elsütötted már. Úgy néz ki hogy klisékből dolgozol. Akkor meg is kaptad a választ egy nettárstól hogy akkor ha Ti kétharmaddal ennyire nem tudtok hatni az eseményekre akkor máshol hogyhogy számonkéritek ezt az előző kormányokon.

Szívás 2010-ig: gyurcsányés bajnai a hibás.
Szívás 2011-ben......óóóó kérem a kormány nem mindenható. Jelzem ezek a számítások a SAJÁT számításaik, ráadásul már az elején nyilvánvaló volt hogy tarthatatlan. Innentől kezdve a saját hülyeség faktor is játszik.

Virág et. 2012.01.19. 08:31:41

@loláb: Oszkóék papíron kiszámoltak és átadtak mindent Vargáéknak. Tessék nyilvánosságra hozni a számokat a csontvázazós Varga Mihálynak. Azzal tiszta vizet lehetne önteni a pohárba. Kérdés, az kinek lenne érdeke.

Nem gondolod, hogy picit árulkodó, hogy ez azóta sem történt meg? Hogy Oszkó cáfolataira a mélabús kuss volt a kormányzati válasz?

Vidéki 2012.01.19. 09:49:17

@Virág et.: "Oszkóék papíron kiszámoltak és átadtak mindent Vargáéknak."

A papír türelmes!

DeMarco 2012.01.19. 17:38:42

@Vidéki: Úgy látom most te lettél a boxzsák... :)

Amíg én el voltam tegnap foglalva újabb nullák megszerzésével, átvetted a helyemet.

@Fedor:
"Könnyű olyan ellenfelet legyőzni, amelyik csak a mi képzeletünkben él."

Most az antifax tüntikről beszélsz?

"Bajnaiék 3,8%-ot terveztek"

Legalábbis ezt mondták, csak éppen...de ezt már lóláb számtalanszor leírta.

"Egyszeri bevételként, a jövőnk elrablásával."

Mondjuk az erősen vitatható, hogy ki lopkodta a jövőnket. Az enyémet biztosan nem a kormány...

"családtámogató adórendszer átalakításában is döntő áttörést értünk el."
"De hogy állunk a kivitelezéssel?"

Túl jól. Épp tegnap elemeztem vkinek, aki ugyanígy vitatta ezt a pontot. Leesett az álla... Már én is túlzásnak kezdem érezni a sok segítséget, bár hálás vagyok érte. :)

"előtte előre tudottan alkotmányellenes eszközökkel erőből próbálták a problémát megoldani"

Ugyan mi a kivetnivalód abban, hogy a bankokat is bevonták a tehermegosztásba, aminek az okozásába vastagon benne voltak, ráadásul úgy, hogy az államot (adófizetőket) ez nem terhelte meg kezdetben, azaz nem akadályozta a belső növekedést. Nyilván számítani lehetett a bankok ellenállására és a pénzpiacok ideges rángásaira, de nagy elégtétel, hogy tegnap az ep-ben több felszólaló is példamutatónak tartotta és követendőnek a tehermegosztás ilyen módszereit. Azóta több országban is bevezették a bankadókat.

"Helyreállított pénzügyi egyensúly."

A pénzügyi egyensúly meglenne, ha az usa nem használná fel nyomásgyakorlásra a hitelminősítőket, amik a leminősítésekkel lejjebb nyomták a forintot és a kamatok növelik a tartozást. Ezt nem tudnák megtenni egy normális államadósság szint mellett, köszi fletó...

"párhuzamos univerzumban élhet."

Ami azt illeti, te élsz párhuzamos univerzumban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.19. 18:57:27

@DeMarco: "de ezt már lóláb számtalanszor leírta."

Valóban. Csak épp bizonyítani nem tudta sosem.

"Ugyan mi a kivetnivalód abban, hogy a bankokat is bevonták a tehermegosztásba"

NEM az a gond, hogy bevonták őket is. A mostani megoldás, amire közösen jutottak, elfogadható mindenkinek. A gond az, hogy nem ezzel kezdték. Vagyis nem leültek a bankokkal, hogy gyerekek, oldjuk meg ezt a problémát együtt, hanem szokás szerint erőből, maguk által is tudottan jogilag kifogásolható, antidemokratikus eszközökkel belecsaptak a lecsóba, aminek az lett a vége, hogy sokkal rosszabb lett a helyzet, mint mielőtt nekiálltak "megoldani". Hát ezért tényleg érdemes volt...

"Azóta több országban is bevezették a bankadókat."

Mint ahogy már Gyurcsány is tett ilyet. Ezerszer leírtam már neked is, hogy nem a bankadó tényével volt gond, hanem a a bevezetés módjával, a visszamenőleges hatállyal, és a mértékével, ami többszöröse minden más országban bevezetett társának.

"Ezt nem tudnák megtenni egy normális államadósság szint mellett, köszi fletó..."

1. Az államadósság már az előző Orbán kormány utolsó évében elkezdett növekedni, ők indították el a spirált.
2. A szocik ebbe a spirálba sajnos beszálltak, és 2006-ig benne is maradtak, ez kétségtelenül felróható nekik, de 2006-tól csökkenés kezdődött, és ezt csak a világválság akasztotta meg, amikor a világon szinte minden országban nőtt az adósság, a mienkénél jóval nagyobb mértékben, így azóta a mi adósságunk önmagában egyáltalán nem számít kirívónak.
3. A Gyurcsány-Bajnai váltás után az adósság mértéke meredeken csökkenni kezdett, és csökkenő tendenciával is adták a kormányt Orbánnak. Innen sikerült eljutnunk odáig, hogy úgy van történelmi csúcson az adósságunk mértéke, hogy közben egyszer már beletörlesztették a jövőnket, ezek szerint totál értelmetlenül.

Szóval, biztos vagy benne, hogy a jelenlegi helyzetünket Fletónak köszönhetjük? Persze ha készpénznek veszed azokat a nettó hazugságokat, amiket Orbán az EU parlamentben elsütött, akkor nem csodálkozom, hogy így gondolod.

DeMarco 2012.01.19. 21:07:06

@Fedor: Csak ismételni tudom magam:

Ami azt illeti, te élsz párhuzamos univerzumban.

1. "Az államadósság már az előző Orbán kormány utolsó évében elkezdett növekedni, ők indították el a spirált."

A választás évében elengedték a gyeplőt ez igaz. Ahogy előttük minden egyes kormány tette. De azért azt ne tagadd már le, hogy a maszop hajszál híján megduplázta, sem azt, hogy ha most lenne akkora az államadósság mint a fidesz uccsó évében, akkor ülve nyalnánk a Holdat...

2. "2006-ig benne is maradtak, ez kétségtelenül felróható nekik, de 2006-tól csökkenés kezdődött"

Aminek persze semmi köze az imf hitelhez, amit muszáj volt felvenni, mert igen rövid idő alatt bekövetkezett volna az államcsőd. 2006-ban a maszop rákényszerült a csökkentésre, nulla jegybanki tartalék mellett, azt hangoztatva, hogy a pannon puma ugrik és a válság minket egyáltalán nem fog érinteni, megáll a határokon. Ugye vágod, mennyire gáz amiket írsz?

"amikor a világon szinte minden országban nőtt az adósság, a mienkénél jóval nagyobb mértékben"

És mentség, hogy mások is balfaszok voltak?

"a mi adósságunk önmagában egyáltalán nem számít kirívónak."

Nem számított volna, ha nem párosult volna rekord költségvetési hiánnyal, rekord bizalomvesztéssel, rekord devizahitelek törlesztésével...

3. Nagyon jól tudod, hogy bólogató jánost nekem soha nem fogod eladni semmilyen megmentőnek, hiába akartok bajuszhuszárt csinálni belőle. Nem volt csökkenő tendencia, csak időhúzás, a problémák, például a devizahitelek figyelmen kívül hagyása és a valós adatok elhallgatása. A történelmi csúcs pedig a forint esésének tudható be, ami növeli a kamatokat.

"Szóval, biztos vagy benne, hogy a jelenlegi helyzetünket Fletónak köszönhetjük?"

Nem, nem csak neki. A D-209-nek, fletónak, a maszopnak és a felügyeleti szerveknek, akik mindezt tétlenül nézték. De mivel a legnagyobb emelkedés fletó alatt történt, így nyilván neki leginkább. És igen, biztos vagyok benne, hogy ez a kiinduló ok.
A jelenlegi helyzetünkhöz sok mindenki hozzájárult, a bankokon, multikon, külföldi kormányokon, személyeken, hitelminősítőkön át. De ezek zöme csak azért tud zsarolni, mert ilyen nagy az államadósság és kell a hitel, ami egyébként nem kellene, ha nem kényszerítenék ránk kívülről.

"Persze ha készpénznek veszed azokat a nettó hazugságokat, amiket Orbán az EU parlamentben elsütött, akkor nem csodálkozom, hogy így gondolod."

Én elég sok hazugságot hallottam tegnap az ep-ben, de ezek nem Viktor szájából hangzottak el.

Mondjuk ha készpénznek veszed a libsik meseözönét, amit tegnap vetítettek, hogy gazdasági érdekeiket ránk erőltessék, akkor én sem csodálkozom, hogy bent maradsz a buborékban...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.19. 21:52:08

@DeMarco: "a maszop hajszál híján megduplázta"

2002-ben kb. 55%-kal adták át Orbánék a stafétát. A válság idején a csúcs nyolcvanegynéhány százalék volt.

Elég vastag hajszálad van...

"Aminek persze semmi köze az imf hitelhez, amit muszáj volt felvenni, mert igen rövid idő alatt bekövetkezett volna az államcsőd. 2006-ban a maszop rákényszerült a csökkentésre, nulla jegybanki tartalék mellett, azt hangoztatva, hogy a pannon puma ugrik és a válság minket egyáltalán nem fog érinteni, megáll a határokon. Ugye vágod, mennyire gáz amiket írsz?"

Te most vagy nagyon hülye vagy ,vagy engem nézel annak. Hol volt még 2006-ban a válság meg az imf hitel? Az 2008 vége, te szerencsétlen...

"És mentség, hogy mások is balfaszok voltak?"

Nem, csak te írtad, hogy a kimagasló adósságunk vagyunk sérülékenyek, mire jeleztem, hogy az adósságunk az egyáltalán nem számít kimagaslónak...

"Nem számított volna, ha nem párosult volna rekord költségvetési hiánnyal, rekord bizalomvesztéssel, rekord devizahitelek törlesztésével..."

2008-ban már rég nem volt rekord a költségvetési hiány, azt Gyurcsányék szépen lefaragták 2006 után, magyarul eltakarították saját saruk egy jelentős részét. A bizalmat meg Bajnai visszaszerezte, 2010 első felében éltanulóként írtak rólunk a gazdasági lapok, ezt sikerült a kiskedvencednek tökéletesen elszúrnia, szóval a mondataid inkább az elmúlt másfél évről szólnak...

"A jelenlegi helyzetünkhöz sok mindenki hozzájárult, a bankokon, multikon, külföldi kormányokon, személyeken, hitelminősítőkön át. De ezek zöme csak azért tud zsarolni, mert ilyen nagy az államadósság és kell a hitel, ami egyébként nem kellene, ha nem kényszerítenék ránk kívülről."

Csupán a legfontosabb okot felejtetted ki a sorból :-)

"Én elég sok hazugságot hallottam tegnap az ep-ben, de ezek nem Viktor szájából hangzottak el."

Ja, hát a szelektív hallásoddal én nem tudok mit kezdeni, azzal fordulj orvoshoz.

titan 2012.01.20. 14:50:41

@tundrazuzmo: erről a vicc jut eszembe:
A finn, a dán és a svéd Afrikába utazik. Mindhárman részt vesznek egy szafarin, ahol emberevő kannibálok támadnak rájuk.
A törzsfőnök előlép és közli:
- Mi kannibálok vagyunk, megeszünk benneteket és kenut fogunk készíteni a bőrötökből! De lehet egy utolsó kívánságotok!
Nincs mit tenni. A finn előlép és kér egy kést.
- Én emberhez méltóan akarok meghalni! - kiáltja, elvágja a torkát és összeesik.
Példáján felbátorodik a dán, ő is kér egy kést.
- Én is méltóságban és emelt fővel akarok meghalni! - kiáltja, szíven szúrja magát, összeesik.
A svéd láthatóan töri a fejét, majd hosszas gondolkodás után egy vasvillát kér. Dühödt mozdulatokkal szúrkálni kezdi magát, és utolsó szavaival felkiállt:
- Belőlem aztán nem fogtok kenut csinálni!

DeMarco 2012.01.20. 18:02:12

@Fedor: "Ja, hát a szelektív hallásoddal én nem tudok mit kezdeni, azzal fordulj orvoshoz."

Azzal én se tudok mit kezdeni nálad.

Konzekvensen máshogyan látod az okot és az okozatot, de ezt már megszoktuk.

Majd ha a Jobbik erősebb lesz a kövi választáson és esetleg a mérleg nyelve lesz, ha megemelkedik az adód, akkor emlékezz rá, h te ezt szeretted volna, ezt kívántad és az elmúlt két hónap gyarmattartói nyomásgyakorlása, szopatása vezetett oda. Na, akkor majd lehet hápogni, h ki lesz a felelős.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.20. 18:45:01

@DeMarco: hozzád képest konzekvensen máshogy látom, ez igaz. De ettől még egyáltalán nem biztos, hogy a tied a helyes nézőpont, sőt...

DeMarco 2012.01.20. 21:46:06

@Fedor: "De ettől még egyáltalán nem biztos, hogy a tied a helyes nézőpont"

Ahogy az is lehet, hogy mégis ez a helyes nézőpont.

DeMarco 2012.01.21. 21:10:27

@Fedor: "Csak igen kicsi az esélye :-)"

Én ma nem úgy láttam...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0