25 évvel később...
2013. március 29. írta: Fedor

25 évvel később...

tunteto.jpg

Az 1988. március 15-i tüntetés 1956 óta a Kádár-rendszer addigi legnagyobb ellenzéki tüntetése volt. (...) A tüntetés napján, a kora reggeli órákban a demokratikus ellenzék számos prominens képviselőjénél házkutatásokat tartottak, s lefoglalták a készített transzparenseket. Az MTI által közölt hír lakonikus tömörséggel fogalmazott: „A rendőrség illetékes szervei a március 15-i ünnepségek megzavarására irányuló magatartásuk miatt – előzetes figyelmeztetésüket követően – előállították Molnár Tamás, Pálinkás Róbert, Nagy Jenő, Rácz Sándor, Gadó György, Demszky Gábor, Solt Ottilia, Haraszti Miklós budapesti lakosokat. Meghallgatásukat és jegyzőkönyvi figyelmeztetésüket követően szabadon engedték őket.” (...) Az 1988. március 15-i tüntetés fontos darabja a rendszerváltáshoz vezető folyamat kezdeti történéseinek. Két hét elteltével, március 30-án alakult meg a Fiatal Demokraták Szövetsége, majd május 1-jén a Szabad Kezdeményezések Hálózata, mely a Szabad Demokraták Szövetsége közvetlen elődje volt.

forrás: Wikipedia

És akkor most ugorjunk előre az időben 25 évet:

Idézés nélkül őrizetbe vették péntek reggel a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik részt vettek a Fidesz-székház nemrégiben történt elfoglalásában – tudta meg a hvg.hu.

Mindezt a holnapra tervezett tüntetés előtt. Ennél jobban nem is lehetne jellemezni a 25. születésnapját pont most ünneplő FIDESZ "fejlődéstörténetét".

A rendőrségi intézkedés persze egy fokkal jobb, mint a börtönviselt gyilkosok hazugságokkal megindokolt önbíráskodása, de nem lehet nem felfedezni az időzítésben ugyanazt a félelem szülte reakciót, mint ami a kádári hatalmat vezette anno.

És a hazudozás folyik tovább:

A Fidesz kommunikációs igazgatója arra szólította fel Bajnai Gordont, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetőjét, hogy hívja vissza azokat "a felheccelt fiatalokat", akik újra a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházánál készülnek tüntetni.

Kocsis Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "a Bajnai-gárda tagjai" e hét szombatjára ismét a Fidesz Lendvay utcai székházát választották célpontjuknak, ugyanazok, akik március 7-én "erőszakosan és törvénytelenül betörtek" az épületbe, "törtek-zúztak, és megfélemlítették az ott dolgozókat".

Kedves Máté, lehet, hogy számodra ez hihetetlen, de ezek a diákok önállóan gondolkodó emberek, akik csupán kiállnak a jogaikért minden pártháttér nélkül. Ezekkel a többször is megcáfolt hazugságokkal lehet, hogy átmenetileg izgalomba fogsz hozni pár sósavazni kívánó akciónyugdíjast, de hosszú távon csupán egy dolgot fogsz elérni: a jóslatod önbeteljesítővé fog válni.

Most még a HAHÁ-sok nem tagjai a nem is létező Bajnai gárdának. De lehetnek még jövőre Bajnai szavazók.

És ha így folytatjátok, biztosan azok lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr75179430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.03.29. 15:42:55

azért az lényeges különbség, hogy l988- ban már minden gondolkodni képes ember tudta, hogy az mszmp- nek legfeljebb percei vannak hátra, míg most nem nagyon látszik a jelenlegi mszmp (újbeszélül: fidesz) bukása...
amíg a zombik kétpofára falják a rezsicsökkentés, szabadságharc, mocskosmulti féle hecckampány jelszavait, addig nincs is félnivalójuk.
nekik.
akinek meg 60 felett van az iq- ja, már vagy elhagyta ezt a szemétdombot, vagy éppen csomagol.

itchap 2013.03.29. 15:43:09

Mi az hogy, ha így folytatják, biztos azok is lesznek? Miért még van visszaút, hogy esetleg a Fideszre szavaz itt valamelyik tüntető? Egy év van a választásokig, szerintem, aki ma az utcára megy Orbánék ellen, az nem szavaz már sehova, csak annak ellenzékére. HAJRÁ DEMOKRATÁK!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.29. 16:11:45

@nandras01: "l988- ban már minden gondolkodni képes ember tudta, hogy az mszmp- nek legfeljebb percei vannak hátra"

Ebben vitatkoznom kell veled, két dolog miatt is.

1. 88-ban ez még egyáltalán nem volt így. Én ugyan akkor még gyerek voltam, de azok, akik akkor felnőttek voltak, többségében úgy nyilatkoztak, hogy több évtizedes bebetonozás után remélni se merték még 88-ban elején, hogy az ő életükben valaha is demokrácia lesz. Egy évvel később persze már más volt a helyzet, de hát akkor nagyon gyorsan változtak az események.

2. Ez, amit Orbánék csinálnak, egyszerűen hosszú távon fenntarthatatlan gazdaságilag is, és EU-s tagként demokrácia terén is. Rájuk fog omlani az egész. Lehet, hogy a demagógia rövid távon hatásos lehet, lásd rezsicsökkentés, de ezt nem lehet évekig, évtizedekig csinálni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.29. 16:12:59

@itchap: "aki ma az utcára megy Orbánék ellen, az nem szavaz már sehova, csak annak ellenzékére"

De, hogy azon belül Bajnaira, vagy másra, vagy hogy szavaz -e egyáltalán, azt ugye nem lehet tudni.

nandras01 2013.03.29. 16:35:35

@Fedor: igazad van, kissé túloztam azzal a "minden gondolkodni képes ember tudta, hogy az mszmp- nek legfeljebb percei vannak hátra" állítással, de azért akkortájt már elég világosan látszott, hogy valami nagyon nagy gebasz van az egész rendszerrel.
demszkyék gyakorlatilag leplezetlenül folytatták az ellenzéki tevékenységet, a beszélő c. kiadványukat kvázi nyiltan terjesztették, működött a szabó miki féle repülőegyetem, a szeta, havas gabival és solt otival ali leplezetten működött, a szamizdatbutikot időnként feltúrták a rendőrök, de ezt is egyre enerváltabban és tényleges következmények nélkül tették.
a magángazdaságból akkor már eltűnt minden fék, mindenki gmk- zott ezerrel, világútlevelünk volt...
szóval, elég egyértelműen látszott, hogy igen komoly változás előtt állunk.

persze ettől függetlenül, arra a villámgyors összeomlásra, amit a rendszer produkált, kevesen számítottak.

Kandeláber 2013.03.29. 16:37:14

Őrizetbe nem vették őket, de az előállítás jogtalan.
Szabályszerű idézést kellett volna kiadni.
Mint tudjuk, a rendőrök nemcsak szimplán hülyék, hanem azokat a jogszabályokat sem nagyon ismerik, amelyek alapján dolgozniuk kell.

DeMarco 2013.03.29. 16:47:48

Már megint tüntizgettek? De kurvára unalmas már ez hetenkénti menetrend...

Nem lehetne újítani és legalább egy hétig csöndben lenni? Enélkül is pontosan tudjuk, h nem bírjátok a fideszt, nem kell külön reklámozni. Majd a szavazófülkében virítsatok. Ha tudtok.

"nem lehet nem felfedezni az időzítésben ugyanazt a félelem szülte reakciót"

Hogy be lehetnek szarva... :)))

Egyedül verik a teljes palettát, bőven magas a támogatottságuk és semmit nem kell tenniük, az ellenzék saját magát erodálja. Sőt, a héten újabb libsi osztott sejt alakult. Még tudjátok követni? :))

"Most még a HAHÁ-sok nem tagjai a nem is létező Bajnai gárdának. De lehetnek még jövőre Bajnai szavazók."

Már azok. Velük együtt vagytok kétszázan... :))

DeMarco 2013.03.29. 16:49:13

@nandras01: "akinek meg 60 felett van az iq- ja, már vagy elhagyta ezt a szemétdombot, vagy éppen csomagol."

Akkor már értem, hogy te miért maradtál itthon. :)

Kandeláber 2013.03.29. 16:50:10

@Fedor: Az egész "rendszerváltás" azért következhetett be, mert az oroszok simán lemaradtak a jenkik által diktált fegyverkezési versenyben, és nem tudták többé fenntartani a birodalmat.
Az olyan korlátozott szuverenitású provinciákat, mint Magyarország és a keleti blokk többi állama, egyszerűen feladták.
Az MSZMP-s elit egyszerűen lepaktált az úgynevezett "ellenzékkel", a kerekasztal-bohóckodás során pedig senki által fel nem hatalmazott, a semmiből felbukkanó "politikusok" - Orbán és a többi - azt a látszatot keltették, hogy komoly tényezők.
A már megkezdett egyáltalán nem spontán privatizáció az első választások után tovább folyt részben a kontrollálatlan, egykori KISZ-titkárok által vezetett ÁVÜ révén.
A még csak fel sem leltározott állami vagyon nagy részét egyszerűen ellopták és fillérekért elpasszolták, nagyrészt külföldi szélhámosoknak.
A teljes magyar ipart és mezőgazdaságot tönkretették, mára Magyarország a futószalag mellett robotoló rabszolgák országa lett,szimpla kis összeszerelőüzem-ország.
Ez aztán a sikertörténet, és ebben az egész "politikai elit" bűnös.
Sajnos nem tetszettünk forradalmat csinálni. pedig a vér megtisztította volna valamelyest ezt a szennyet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.29. 17:01:36

@DeMarco: "Hogy be lehetnek szarva... :)))"

Bizony, annyira be vannak szarva, hogy még a szülinapjukat se merték megünnepelni a megfelelő módon, a megfelelő időben a holnapi "tüntizgetés" miatt.

nandras01 2013.03.29. 17:02:04

@DeMarco:
jogos.
nálad a pont :)

és honnan tudod, hogy nem éppen csomagolok..?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.29. 17:03:11

@Kandeláber: Hogy volt világpolitikai hátszél, az tény. a többi viszont hülyeség.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.29. 17:03:45

@DeMarco: Én meg azt, hogy TE miért maradtál itthon :-)

itchap 2013.03.29. 17:05:57

@Fedor: jogos, valamennyire "Bajnai" alatt azt értettem, hogy az ellenzéki erők, és nem is igazán annak személye!

Kandeláber 2013.03.29. 17:15:43

@Fedor: Csak a világpolitikai hátszél számított, nem a rezsim tudtával terjesztett szamizdatok.
Látom kibújtál a tolerancia paravánja mögül, neked szimplán hülyeség az eltérő vélemény.
Hiába, nekünk csak ilyen liberálisok jutottak...
Meg az a rengeteg megélhetési rettegő, aki nem szoci kormányok idején állandóan a bőröndjéről beszél.
Adná Isten, hogy egyszer már tényleg betartanák a szavukat, és csak oda szóló jeggyel elhúznának innen, minél messzebbre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.29. 17:52:22

@Kandeláber: "Látom kibújtál a tolerancia paravánja mögül, neked szimplán hülyeség az eltérő vélemény."

Te félreérted a dolgokat. A tolerancia nem arról szól, hogy azonosulnom kell a véleményeddel, csak azt, hogy hogy elfogadom, hogy ez a véleményed, és a jogodat ahhoz, hogy ezt kifejtsd. Aztán, hogy ezt miképp minősítem, az már az én dolgom. Jogomban áll hülyeségnek tartani az olyan véleményt, ami nem tényeken alapszik, mint ahogy neked is jogodban áll az én véleményemet hülyeségnek tartani.

komplikato 2013.03.30. 00:15:48

@Fedor: Pedig eljátszhatták volna, hogy azért is megünneplik, csak valami isten háta mögötti bérelt hodályban, a tüntetők se zavarták volna őket. Csináltak már ilyet emlékeim szerint ... inkább valamelyik fejesnek van holnap fontos programja és azért történt így. Ha f*snak, ha nem.

Viszont azért a kisördög csak ott rejtezik abban, hogy pár tucat ifjú tüntetgetése miatt áll a para. Mi a fenét csinálnának, ha pl. a létminimum alatt gebedők 10%-a kimenne tüntetni? Az kapásból 400.000 ember.

DeMarco 2013.03.30. 09:24:44

@Fedor: "még a szülinapjukat se merték megünnepelni a megfelelő módon, a megfelelő időben a holnapi "tüntizgetés" miatt."

Gondolja Móricka...

Sztem sokkal valószínűbb verzió, hogy senki nem akarta tönkretenni a Húsvéti hosszú hétvégét és az ünnepet megzavarni az ünnepléssel, ezért előrébb hozták egy olyan időpontra, ami sokkal megfelelőbb. Így mindenki hazamehet a családjához, vagy wellness-ezni.

Biztosan nem a légyzümmögés zavarta meg őket.

Én se lennék boldog, ha belezavarnának a pihenésembe. Még ha egy ünneplés kedvéért is. A "megfelelő mód" meg tuti megvolt... :)))

DeMarco 2013.03.30. 09:26:09

@Fedor: "Én meg azt, hogy TE miért maradtál itthon :-)"

Nos, TE is itthon vagy... Tele van az ország hülyékkel... :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.30. 12:56:28

@DeMarco: "Sztem sokkal valószínűbb verzió..."

Hidd ezt, ha ezt akarod. Ez biztos magyarázat mindenre (titokban szervezés, ohne kmegszokott külsöségek, stb.)

Legalábbis neked.

Tallono 2013.03.30. 13:14:48

mandiner.hu/cikk/20130329_osztrak_nemet_ertelmisegiek_szitsatok_lazadast

Lassan már a felszabadító vörös helyett kék-csillagos hadsereget is megszervezik, csak most nem a nőket erőszakolják végig, hanem a buzijaik a férfiakat...

Tetszik nem tetszik, ha nagyobb szabadságban akarunk élni, akkor szövetkezni kell az oroszokkal, törökökkel, perzsákkal, japánokkal. Láthatóan Európa menthetetlenül a globalista diktatúra mocskába süllyedt sajnos...

DeMarco 2013.03.30. 14:01:57

@Tallono: Visítoznak ahogy eddig is, nincs benne újdonság.

Már három cikk jött le az indexen, hogy a németek gyerekműsorban cikizik Viktort, mire harmadszor le merték írni, h valójában a készítő egy magyar balliba... persze ettől a német tévé még leadta, de nyilván behülyítette őket a fószer és baxnak utánanézni a valóságnak.

Ne aggódj ez csak fokozódni fog, mert ők is látják a közvélemény kutatási adatokat és hiába öntik a pénzt az ellenzékbe, ha nincsenek szavazók...

Majd csak figyeld meg, hogy hiába lett minden idők legjobb költségvetési adata a 2%-os hiány, nem fogják eltörölni a túlzott deficit eljárást. Kitalálnak vmi hazugságot és übernagy kettős mércével tovább fognak szopatni minket. Már most hazudozni kezdett a sértett imf, azt handa-bandázva, hogy úgyis nagyobb lesz a hiány, hátha mégis ránk tudják erőszakolni a hitelüket. Ez az adat nekik is jó nagy pofon egyébként, megint előredugták az orrukat, aztán meglepődtek, amikor rájuk csapták az ajtót...

Az igazi csapás akkor fogja érni ezt a sok senkiházit, amikor a fidesz újra tarolni fog a választásokon, ráadásul második lesz a jobbik...

"Tetszik nem tetszik, ha nagyobb szabadságban akarunk élni, akkor szövetkezni kell az oroszokkal, törökökkel, perzsákkal, japánokkal."

Nem tetszik, de már megtörtént. Nézd meg, hogy miket művelnek a déli áramlat és paks körül és miket fognak, amikor hamarosan lejár a gázvásárlási paktum...

DeMarco 2013.03.30. 14:03:57

@Fedor: "Hidd ezt, ha ezt akarod. Ez biztos magyarázat mindenre"

Az. Adtam neked egy ésszerű magyarázatot, ami sokkal életszerűbb és logikusabb a te összeesküvés elméleteidnél.

De valóban. Abban hiszel amiben akarsz. Felőlem hihetsz az ufókban is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.30. 22:16:21

@DeMarco: Mármint egy számodra ésszerű magyarázatot. Ami csupán olyan aporóságokkal marad adós, hogy miért kellett titokban átszervezve, egy szál bambival, szűk körben ünnepelni pont a negyedévszázados szülinapot, miközben eddig mindig nagy csinnadrattával tették.

"hiába lett minden idők legjobb költségvetési adata a 2%-os hiány"

Melyik országban?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.02. 15:07:05

@DeMarco: Ja, most már látom, hogy miről beszélsz: "Ugyan lefulladt a gazdaság (tavaly 1,7 százalékos recessziót mért a KSH), nem csökkent érdemben az államadósság, döbbenetesen kevés a beruházás és a munkanélküliségi mutató sem javult, de a költségvetési kiadások kordában tartásával és a bevételek jelentős megemelésével sikerült eredményt elérni a költségvetési egyensúly terén. Persze a kiigazítások összetételét, a kiadáscsökkentések helyett a bevételek megemelésére koncentráló csomagok sorát sokan kritizálták. Az adóemelések - különösen az évköziek - nem csak a vállalkozók kiszámíthatóságba vetett bizalmát, hanem a növekedést is aláássák."

index.hu/gazdasag/2013/04/02/soha_nem_volt_ilyen_alacsony_a_hiany/

Erre vagy olyan marha büszke?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.03. 09:35:58

@DeMarco: Barátom, ez egyre szebb:

"a tavalyi deficit döntően a helyi önkormányzati kiadások visszafogása és egyes feladatok államhoz történő delegálása miatt következett be. A feladatok átvállalásának költségei egyelőre még nem szerepelnek kiadásként az állami oldalon, ez csak könyvelési manőver lehet, ugyanakkor az átvállalás költségei 2013-ra vonatkozóan már a deficit növekedésének kockázatát hordozzák magukban."

hvg.hu/gazdasag/20130402_Nomura_oke_hogy_alacsony_a_tavalyi_hiany

Könyvelési manőverekkel elért 2%? Trükkök százai? :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0