A megfelelő ember XIII.: a bukott tévéelnök visszatér
2013. október 18. írta: Fedor

A megfelelő ember XIII.: a bukott tévéelnök visszatér

sz_l_zs_kicsi.jpgKaras Monika, a Médiatanács elnöke Szabó László Zsoltot, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) eddigi vezérigazgató-helyettesét bízta meg az MTVA vezérigazgatói feladatainak ellátásával. Az új vezérigazgató megbízottként látja el feladatát 2013. október 21-től. Szabó László Zsolt 1963-ban született, előbb okleveles közgazda lett, majd közgazdaságtanból szerzett doktori címet, továbbá jogi szakokleveles közgazdász képesítést. Pályafutásának fontosabb állomásai voltak: Kossuth Könyvkiadó, a Zöld Újság Rt., a Duna Televízió, a Magyar Televízió, a Külügyminisztérium, az Antenna Hungária Nyrt., az Echo Hungária TV Zrt. és az MTI Zrt. 

- írja az Index cikke, amely inkább Böröcz kegyvesztettségére fókuszál, pedig hát az új MTVA elnök múltja is megérne pár szót. Hisz ő gyakorlatilag hazatér most, hogy a köztmédiumok élére kerül, mert hogy vezette ő már a köztévét két évig. Egészen véletlenül akkor is Orbán Viktornak hívták a kormányfőt, és Polt Péternek a főügyészt. 

Igen, ez utóbbinak is lesz jelentősége. Hogy miért? Átadom a szót Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőnek, aki 2001 júniusában egy parlamenti felszólalás keretében foglalta össze Szabó elnöki tevékenységét: 

Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Szabó László Zsoltot 1999 tavaszán nevezték ki a Magyar Televízió élére. A fellépés rendkívül határozott volt, a köztévé gazdasági konszolidációját ígérte. Lássuk, mi történt azóta! Közel két év alatt a Magyar Televízió legértékesebb ingatlanait sikerült áron alul értékesítenie, 16 milliárd forintból csupán 11 milliárd forint folyt be bevételként, ezt a folyó kiadásokra sem tudták fordítani. Közel 1500 embert bocsátottak el a Magyar Televíziótól, és mindezek ellenére csupán az előző évben az elfogadott mérleg szerint 11,3 milliárd forint veszteséget sikerült a Magyar Televízióban felhalmozni.

A Magyar Televízió új elnöke kinevezésekor egy interjúban 20 százalékos nézettséget ígért egy éven belül; a leköszönő elnök 5,6 százalékos átlagos nézettséggel rendelkező Magyar Televízió 1-et hagyott hátra.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma május 31-én fogadta el a Magyar Televízió Részvénytársaság 2000. évi mérlegét. A hivatalos adatok szerint a Szabó László Zsolt vezette intézmény 2000-ben 11,3 milliárd forint veszteséget halmozott fel. Ugyanezen a napon, tisztelt képviselőtársaim, a Külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Szabó László Zsolt a nyáron elfoglalhatja diplomáciai álláshelyét az ausztráliai Canberrában, kulturális beosztott diplomataként. Hozzáteszi, hogy a távozó MTV-elnök által betöltött poszt új, tehát senkit nem kell leváltani Ausztráliában.

Csak egy kis pikantériája az eseménynek, hogy nem sokkal korábban Németh Zsolt úr - tehát ön, államtitkár úr - a külügyi bizottság ülése előtt cáfolta Szabó László Zsolt diplomáciai kinevezését. Ám itt tartunk, a kinevezés előtt vagyunk.

Azt szeretném kérni államtitkár úrtól, árulja el nekünk, hogy ilyen fényes karrierrel, mint ami Szabó László Zsolt mögött áll, mi teszi őt képessé arra, hogy Ausztráliában ezt a kulturális beosztott diplomáciai posztot betöltse. S kérem államtitkár úr, árulja el nekünk, hogy mi az oka ennek a karrierdiplomatákkal szembeni ilyen mérhetetlen bizalmatlanságnak, hogy Szabó László Zsoltot minden, a Külügyminisztériumban alkalmazott karrierdiplomatánál alkalmasabbnak tartják ennek az igen fontos feladatnak az ellátására.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

Az SZDSZ nem állt meg a Parlamentnél: akkor már folyt az általuk tett feljentés alapján a nyomozás Szabó László Zsolt ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A pletykák szerint az ausztráliai megbízás lényegében csak arra volt jó, hogy kimenekítsék a hatóságok elől az országból. No de itt jön a képbe Polt Péter, aki egy évvel később pont azt csinálta, mint szinte minden olyan esetben, amikor a vádlottnak köze volt a FIDESZ-hez: szépen megszüntette a nyomozást.

Na ez az ember kerül némi ECHO TV-s kitérő után újra a köztévé, pontosabban az új struktúra miatt most már az összes közmédia élére, a fideszes kontraszelekció újabb mintapéldányaként. De hát ismerve a köztévé mai gazdálkodását, végül is érthető a döntés.

Ide ilyen ember kell. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr15584719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.10.19. 07:16:35

Polt Petike már kevés lesz ide,felrúgták a narancsmaffiózók a 70-30 mutyinagykoalíciót!1000 éveket fognak ülni ezek a spermák.

Kivancsi 2013.10.19. 11:51:20

a megfelelő ember mindig a megfelelő helyre...

pontosan igy tortenik mit kell ezen annyit csodalkozni...
max sajnalkozhatunk hogy a mi a zemberek adojabol jatszak ezt a jatekot es monopolizast :):)

vasmargitt 2013.10.19. 11:59:32

a jobboldali média következetesen gyűjtötte össze az újságírói szakma legalját. ami természetes. ezek az emberek ugyanis pontosan tudják, hogy nekik az alany és az állítmány egyeztetése gomoly gond, ahhoz viszont, amit a csüngő hasú diktátor elvár tőlük, mindössze annyi, hogy legyen gyomruk a töméntelen hazugság és manipuláció legyártásához. az meg van - jó sok dohányért. a fideszes média reggeltől estig hazudik, híreket hallgat el és álhíreket gyárt. a mi adóforintjainkból nézhetetlen-hallgathatatlan műsorokat gyárt, ahol az egyetlen szempont: jó-e az a diktátornak. utoljára rákosi alatt volt annyira színvonaltalan és hazug a közmédia, mint manapság. az ember gyomra kifordul, ha odakapcsol véletlenül.

ezeknek az embereknek semmi keresnivalójuk a szakmában. márcsak azért se, mert ma is a lenini hármaselv szerint működnek: a sajtónak eszerint kollektív szervezőnek, kollektív agitátornak és kollektív propagandistának kell lennie.
hányadék banda

Gera 2013.10.19. 12:17:47

A kibaszott közmédiánál a pénz egyáltalán nem szempont, úgyhogy ennek nincs jelentősége. Pech, hogy engem meg az egész szarkupacból egyedül az érdekel, hogy mennyi pénzt kúrunk el rá, amúgy azt játszódnak vele a politikusok, amit akarnak. De itt bezzeg nincs megszorítás meg hatékonysági elvárások. Ha rajtam múlna, egy hét alatt felszámolnám a 90 százalékát, a maradék is röhögve elég lenne a párt szócsöve funkcióra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.19. 12:39:49

azért jó látni, hogy a hozzáértés ismét egy fontos szempont volt a kiválasztásnál.

Roy 2013.10.19. 13:09:21

nem csak majdnem csődbe vitte az MTV-t, hanem még a hűtlen kezelés gyanúja is felmerült.

Hertelendi 2013.10.19. 13:25:15

@vasmargitt: "csüngő hasú diktátor"
Ezen szétröhögtem magam, de nagyon jó!:)))

ob.szerver 2013.10.19. 13:26:51

@Roy:

A hűtlen kezelési tapasztalat felvételi követelmény a NER-ben a köztisztivesői pozíciókra pályázók számára.

xvxvxv 2013.10.19. 14:32:06

miért? a folyton fogsormosolygó piros csizmás, matyó blúzos, palóc szoknyás, székely mentés, kalocsai pántlikás 18 éves mézeskalácsos-lánynak öltözött Marcsi, a Borbás Marcsi is lehetett volna a tévéelnök.

akkor meg?

kuss legyen hát!

szűkebb pátriárka 2013.10.19. 15:52:46

Csak annyi kiegészítést a poszthoz, hogy nem most került vissza a közmédiához, hanem már a kormányváltás után. Előbb az MTI-hez, de a mostani kinevezés előtt is már vezérigazgató-helyettes volt az MTVA-nál.

Valaki bennfentes azért megszellőztethetné, hogy mi áll a Böröcz villámgyors leváltása mögött.

Mondjuk nem lennék meglepve, ha ezek után újra feltűnne a közmédia a körül a Belénnessy...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.10.19. 16:48:23

@szűkebb pátriárka: Tudtam róla, hogy már egy ideje ott dolgozik, de ez, hogy most kibővített jogkörrel kapta vissza azt a pozíciót, amibe egyszer már belebukott, még pikánsabb...

tlantos 2013.10.19. 20:21:37

Az egesz kozmedia rohad. megesik, hogy kiraknak valakit azert, mert tudjak, hogy nem igazan kormanyparti (egy politikamentes musorban), viszont valami havernak kell a helye.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2013.10.21. 12:30:12

Még 2010-ben a lehetséges jelöltek között tartották számon ismét (a róla szóló bekezdések érdekesek)

hirszerzo.hu/hirek/2010/11/3/20101102_uj_vezetok_kozmediumok

Itt pedig a vezetése alatt készült interjúja:
magyarnarancs.hu/belpol/a_magam_rendszeret_kivanom_felepiteni_szabo_laszlo_zsolt_a_magyar_televizio_elnoke-63620
2003-ig nem tudta kitölteni az igazgatói posztot, mivel az a kormánypárt aki megszavazta őt ugyanezek leváltották 2001-ben miután egy hónappal korábban Orbán kritizálta az MTV-t egy rádióinterjúban.

Nem akarok rosszt mondani egyik kormányról sem, de ezzel a döntéssel a közmédia vezetők/politikusok már saját magukat szívatják.

Kissé off: Talán a NOL-on olvastam, hogy egyre feszültebb a helyzet az MTVA és a majd 50 fős Zrt-k között. Ennek viszont mi, nézők isszuk meg a levét. Két éve tele volt új premierekkel az M1, az elmúlt idényben talán három, idén ősszel pedig csak az egy új Gundeles vetélkedő van.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0