Egy radikális liberális és alternatív szervezet emlékére
2013. október 18. írta: Fedor

Egy radikális liberális és alternatív szervezet emlékére

fidesz_1990.jpgA 168 óra előszedte a FIDESZ egyik szórólapját még 1990-ből, abból az időszakból, amikor szépreményű gimnazistaként átkoztam a fiatalságomat, hogy emiatt még nem mehetek el az akkor még nevével önazonos Fideszre szavazni. Kénytelen vagyok szó szerint idézni, mert szépen összeszedett bizonyítéka annak, hogy nem az én világképem fordult át azóta az ellenkezőjébe:

Mi a Fidesz és mi nem?

Mik vagyunk?

A Fidesz radikális, liberális és alternatív szervezet.

A Fidesz azért liberális, mert azt szeretné, hogy hosszú távon fennmaradjon a már megjelent civil kurázsi, s szélesedjen azok köre, akik kiszolgáltatott alattvalókból polgárokká válnak.

Ez a liberalizmus két dolgot jelent. Egyrészt értékrendet, toleráns vitakultúrát, szakszerűségre való törekvést és az emberi sokféleségből fakadó politikai sokszínűség természetesként való elfogadását; másrészt olyan elvek követését a gazdaság- és társadalompolitikában, amelyek a szabad polgárok megjelenéséhez szükségesek.

A történelem tanulsága szerint ennek leghatásosabb formái: az állami túlhatalom megszüntetése és a szólásszabadság biztosítása. A szabadság számunkra egyének szabadságát jelenti, nem pedig az attól elvonatkoztatott államét vagy társadalomét.

Nem lehet szabad az a társadalom, melynek polgárai nem szabadok.Az államnak nem engedélyeznie, hanem szolgálnia kell polgárai szabadságát.

Hol állunk?

A mai magyar politikai palettán a Fidesz a polgári szociálliberális centrumban helyezkedik el – a baloldali-szocialista-kommunista és a jobboldali keresztény-nemzeti-konzervatív értékrendek között. Eszmei közelségük és hasonló politikai alapállásuk révén közvetlenül szövetségeseinknek tekintjük mindazokat a demokratikus erőket, amelyek a nyugati típusú politikai rendszer megvalósításában, az európai Magyarország kialakításában érdekeltek.

A szöveget az az Orbán jegyzi, aki a fenti írástól mára eljutott odáig, hogy a liberalizmust és az Európai Uniót egyként komunistázza le, csak mert szembesíteni merik pálfordulásával, és gyakorlatilag minden mai szava és tette szembenáll az egykor általa is megfogalmazott elvekkel. Szerzőtársa az a Deutsch Tamás, akit ma már senki sem vesz komolyan (mellesleg uniós képviselő). A harmadik szerző Fodor Gábor, a szöveg apropója pedig Ungár Klára főpolgármesteri kampánya. Ők ketten három évvel később maguktól léptek le a pártból, mert nem vette be a gyomruk az önmagukkal szembefordulást, és a sorra kibukó gazdasági simliket

Érdemes az ilyen dokumentumokat időnként elővenni. Szomorúvá tesz ugyan, hogy hova sülyedt az, akire egykor felnéztem, de megerősít abban, hogy mégse én hülyültem meg, és mégse az én emlékezetem csalóka.

Ez is valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr805584151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Rocketfinger 2013.10.18. 17:50:38

hát igen. itt az alkalom, hogy felhívjuk a fideszesek figyelmét a szájuk és a seggük közti összefüggésre...

toportyánzsóti 2013.10.18. 17:55:22

Ezek csak ÁVH kreatúrák voltak világéletükben,pár hasznos idiótával megspékelve!Hatalomért szövetkeztek,mivel igazán nagyot szakítani az államkasszából lehet,nem bankrablással.

Popescu Ion 2013.10.18. 18:48:26

pl. kövérlacinak, saját elmondása szerint, a fidesz élete legnagyobb bulija.
hát persze. elvégre, ha nem lenne ez a bűnszervezet, akkor el kéne mennie dolgozni.
remélem rá lesz majd kényszerítve, hogy dolgozzon az ingyenélés helyett.lehetőleg minimálbérért vagy közmunkásként.

DeMarco 2013.10.20. 10:54:47

@Fedor: "megerősít abban, hogy mégse én hülyültem meg"

ööö... csak a hülyék keresnek önigazolást...

Vannak akik felnőnek és megértik a körülöttük lévő világot. És vannak akik megragadnak a virtuális lufijukban. Te az utóbbi vagy.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.10.21. 00:35:56

@DeMarco:

"@Fedor: "megerősít abban, hogy mégse én hülyültem meg"

ööö... csak a hülyék keresnek önigazolást...

Vannak akik felnőnek és megértik a körülöttük lévő világot. És vannak akik megragadnak a virtuális lufijukban. Te az utóbbi vagy."

-

- Fenti kommenteden ha elgondolkodsz, megérted, hogy úgy is lehet értelmezni, hogy egy elvtelen balfék vagy, akinek minden mindegy, de ha viktor szarta, akkor az szent dolog.

DeMarco 2013.10.21. 12:22:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: De úgy is lehet értelmezni, hogy az álmok nem azonosak általában a realitásokkal. És ahogy tágul a világkép, telik az idő, változhat a hozzáállás, legalábbis egy szintig.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.10.21. 15:02:16

@DeMarco: Kereste a fene, egyszer csak szembejött :-)

Azt meg igazán eldönthetéd, hogy most elvtelen vagyok, és azért hülye, vagy túlságosan elvhű, és azért hülye :-) Magyarázkodásod ból nekem csak az jött le, hogy egyáltalán nem zavar, ha valaki teljesen kifordul önmagából, és képes ugyanolyan vehemenciával védeni minde, és az ellenkezőjé egyaránt.

DeMarco 2013.10.21. 20:35:07

@Fedor: Inkább arra utaltam, hogy van egy olyan angol mondás, h akinek nincs semmilyen vagyona, abból lesz a forradalmár, akinek meg van, az lesz a konzervatív. Nem véletlen, h az eu-ban igen aggódnak a magas, fiatalok körében még magasabb munkanélküliség miatt...

Meg arra, hogy a rendszerváltáskor volt egy közös tévképzetünk, egy álmunk, amiből mára keserves valóság lett és a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, h mekkorát tévedtünk. Ezt van aki belátta és idejekorán a realitások talajára lépett és van aki most sem látja be. Persze vannak állandó pontok, ilyen, h még mindig a komcsi utódok ellen kell megküzdeni, az ellenfél ugyanazokból áll. Óriási hiba volt, h 89'-ben nem tiltották be végleg őket. És még van ilyen néhány.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.10.22. 10:48:42

@DeMarco: Jaj, hagyjuk már ezt a komcsizást. A kormányban több volt MSZMP-s van, mint az MSZP elnökségében, és az utóbinak az átlagéletkora is jóvala alacsonyabb... A FIDESZ-re nézve szégyen, hogy az MSZP-nek több köze van a demokráciához, mint nekik.

És ki kell, hogy ábrándítsalak: annak, amit Orbánék csinálnak, semmi köze nincs a nyugati konzervativizmushoz. Amit 90-ben képviseltek, az nyugaton az ALAP, a demokrácia alapja, amihez minden párt tartja magát, a konzervatívok is.

Liquid_Night 2013.12.14. 15:00:33

"Ez is valami"

Nem...ez a minden.

@DeMarco: Azért az önigazolás fogalmával látom, hogy nem vagy tisztában, de az intelligens orbán-troll, már magában egy paradoxon, szóval el van nézve.

A szó amit használni akartál, az a megerősítés...külső inger, külső információ. És akinek nincs szüksége ilyenekre a világképéhez, azt fanatikusnak, szociopatának, vagy szimplán betegnek mondják.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0