Hogyan szavazzak?
2018. április 07. írta: Fedor

Hogyan szavazzak?

aronposzt.jpg

A blog történetének első olyan posztja, amely nem az én fejemből pattant ki, de annyira megtetszett, hogy - Molnár Ferencet idézve - mától én írtam. Persze az eredeti szerző engedélyével ;-) 

Holnap ismét választás, 4 évente kerül erre sor, ez azon ritka alkalmak egyike, amikor közvetlenül bele lehet szólni a hazánk sorsába. Nem húzom, nézzük:

1. Ha szerinted jó irányba halad az ország, apró, kellemetlen lopások vannak ugyan, de melyik kormányban nincsenek rossz emberek, és legalább a nemzeti oligarchákat építjük; ha szerinted csökken a magyarországi szegénység, jobban működik az egészségügy, és a Fidesz az egyetlen, aki megvédi Magyarországot a kétségtelenül létező és Európára nehezedő menekült-válságtól; ha fontos, hogy minél több stadion épüljön; ha egyáltalán nem zavar, hogy a kormány folyamatosan hergel különféle csoportok és szervezetek ellen (Brüsszel, civil szervezetek, menekültek, Soros, ENSZ, stb.), ez csak a “business” része; ha jónak gondolod, hogy ellenségképről ellenségképre ugrálva kormányoz a jelenlegi kormánypárt; ha úgy érzed, hogy végre 8 éve töretlenül fejlődik az ország, akkor szavazz a Fideszre és a KDNP-re.

2. Ha szerinted a mostani országot ismét csak a szocik kezébe kell adni, mert ők már bizonyítottak, hiszen már kétszer is kormányozták korábban ezt a lángoktól övezettet, legutóbb is csak Viktor miatt buktak meg 2010-ben (és nem, semmi közük az akkor jött kétharmadhoz), ha nem zavar az, hogy az MSZP a saját miniszterelnök jelöltjét csinálta ki tavaly októberben, ha nem gáz, hogy – csak Botkától kölcsönzöm a gondolatokat – a szocikban egy halom ember a Fidesznek (is) focizik; ha bírod a TóCsa, Fekete és Puch-féle hétpróbás alakokat; és ha szerinted is az LMP-t és a Párbeszédet megjárt miniszterelnök-jelölt az ideális ember az ország élére (aki Zuglóban is olyan fényesen bizonyítja, hogy hogyan nem hagyja magát rángatni a feje fölött megegyezett Fidesz-MSZP nagykoalíciótól), akkor szavazz az MSZP-re (és a P-re).

3. Ha szerinted a jelenlegi miniszterelnököt csak egy anti-Orbánnal lehet csak legyőzni, és nem zavar, hogy Gyurcsány pont ugyanúgy hergel ukránok és határontúli magyarok ellen, ahogy Orbán hergel a migráncsok és az éppen ‘soros’ ellen, és különben is, Orbán csak egyvalakitől fél, a jó miniszterelnökúrtól, na akkor tiszta sor, nyilvánvalóan a DK-ra érdemes szavaznod.

4. Ha továbbra is hiszel abban, hogy mindenki hülye, csak te fújod a passzátszelet, és most már aztán tényleg megváltoztatjuk a politikát, mert lehet a politikát máshogy is csinálni, és továbbra is azt gondolod, hogy kompromisszumképtelenül, majd egyedül egyszer csak lesz egy LMP-kormány, és különben is, mindenki más hülye, valamint nem érzed azt sem gáznak, hogy egy párt úgy tol végig ciklusokat, hogy több képviselője konkrétan nem csinál semmit (mond valakinek bármit is az a név, hogy Ikotity István vagy Schmuck Erzsébet), szóval ha te őszintén azt gondolod, hogy továbbra is ez a jó irány – és ennek megfelelően korrektnek és bölcsnek gondolod, hogy rengeteg billegő körzetet adnak át a Fidesznek azzal, hogy nem állapodtak meg senkivel – , akkor persze neked az LMP-re érdemes szavaznod.

5. Ha szíved szerint adnál egy újabb esélyt az eredeti projektet elbukó (Bajnai Gordont miniszterelnöknek), de egyébként sok értékes embert a sorai között tudó pártnak még akkor is, ha évek alatt sokan megfordultak náluk; ha nem gond, hogy egyre inkább felvállalják, hogy egy szociálisan érzékeny, de mégiscsak liberális államot képzelnek el (a mostani illiberális helyett); ha fontos, hogy Juhász most már ne Rogánnak menjen neki, hanem Orbánnak a Parlamentben – van ott elég kastély és offshore számla, amit ki kéne kutizni; ha el tudsz tekinteni attól, hogy a felelős és okos megnyilatkozásaikat rendre felülvágják füttyögéssel (amit sokan egyszerű hőbörgésnek gondolnak), és ha elhiszed nekik, hogy még ha meg is vannak győződve arról (ahogy minden párt így gondolja), hogy természetesen mindenben csak nekik van igazuk, de hangsúlyosan el szokták ismerni, hogy más pártokban, sőt – horribile dictu – még a Fideszben is vannak/lehetnek rendes, tisztességes emberek, akkor szavazz az Együttre.

6. Ha azt gondolod, hogy az olimpia megfúrása (melyet nem egyedül csináltak, de ők voltak a motorjai és kétségtelenül óriási fegyvertény) egyedül elég arra, hogy a Parlamentbe jussanak, és ha a 35 év alattiság önmagában is érdem, valamint tökre egyetértesz velük abban, hogy mindenki húzzon el a ‘csába (Hadházy, Szél, Juhász vagy éppen Spät Judit is, hogy egy picit haza beszéljek), mert mindenki óbaloldali; továbbá nem baj, hogy néha oltári hülyeséget beszélnek (a napelemek kisméretű atomerőművek), csak az nem hibázik, aki nem dolgozik; illetve egyetértesz azzal, hogy alig lépkedtek vissza egyénikkel (80 körüli egyéni jelötjük van), mert ők újak, miért is kéne visszalépniük; ha a fiatalos hév az elég hívószó, akkor nyugodtan ikszelj a Momentumra.

7. Ha nem zavar a 2014-ig meglévő masszív széljobber és rasszista buké, sőt, azt szeretted, illetve elhiszed, hogy most már megbánták a szélsőséges javaslataikat és gondolataikat (melegek kasztrálása, EU-zászló égetés, cigányok szavazati jogának elvétele, stb.), és helyette hiteles, konzervatív erővé tértek át a szemedben, mely gondolat (hiteles konzervatív erő) neked tetszik, ha bízol benne, hogy nem csak a párt vezetői, de a választóik, a szimpatizánsaik és a tagságuk sem hisz már a szélsőséges eszmékben (pl. a Kitörés-napi menetelésben sem vesznek már részt, és nem hord egyik önkormányzati képviselőjük sem vaskeresztet testületi üléseken); szóval ha te tudod, hogy a középre húzás folyamatában hol tart a hajdan radikális párt – és afölött szemet húnysz, hogy Toroczkai elnökségi tag náluk, illetve, pont hogy ez tetszik neked –, akkor a te pártod egyértelműen a Jobbik.

8. Ha úgy érzed, hogy mindenki hülye, az egész úgy rossz, ahogy van, és különben is anarchisa vagy (esetleg punk); ha szereted a dadaizmust és a posztedvinizmust; ha egyébként sem mennél el szavazni, mert ezekre a fentiekre mi értelme van, na akkor nem kérdés, a te pártod az MKKP.

9. Ha minden mindegy, ha neked az MKKP is túl erőltetett, ha a Fideszt is és a többieket is megvette a Soros, illetve megvették a gyíklények (műértőknek: a “reptiliánok”), ha ezek mind csak lopni akarnak úgyis, akkor nem, neked valóban nincs pártod.

Két megjegyzés:

• Ha arra vagy kíváncsi, hogy a töredékszavazatok mikor hasznosulnak a leghatékonyabban, akkor valamelyik olyan kispártra érdemes szavaznod, amelyiknek billeg a bejutása (az 5%-os küszöb), mert ha mégis bejut, helyből 5-6 képviselőt vesznek el a Fidesztől. (erről külön írtam itt.)

• Azt látjuk, hogy az ellenzék jelenleg milyen konstrukcióval próbálja legyőzni a Fideszt – 80-90 helyen egymás ellen is indulnak az ellenzéki jelöltek + a Jobbik mindenütt elindul, miközben a legideálisabb az lenne, ha 1 érdemi jelölt állna szemben a Fidesz 1 jelöltjével szemben –, és ha véletlenül az ellenzék nem tudja legyőzni a regnáló hatalmat, ellenben a kisebb, progresszív pártok nem jutnak be, akkor én személy szerint annak nem látom értelmét, hogy megint csak az MSZP-DK, a továbbra is a lehetmást hirdető LMP és a Jobbik legyen ott a parlamentben, mert ez azt jelenti, hogy ugyanott vagyunk, mint 2010-ben voltunk. Egy rohadó MSZP, Gyurcsány, a mindenkit maga mellől elmaró LMP és a Jobbik. Ezért is tartanám fontosnak, hogy kis, progresszív pártok bejussanak a Parlamentbe, amilyen az Együtt vagy a Momentum.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr5213816960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgárok vs. plebejusok 2018.04.08. 17:42:11

A mai választás ugyanarról szól, mint a hetekkel ezelőtti hódmezővásárhelyi: legyőzi-e a magyar polgárság a magyar plebejusokat. Hódmezővásárhelyen ez sikerült, ott a polgári értékek, a polgári mentalitás, egy kiváló, polgári jelölt és a szisztematikus...

Trackback: Pesterzsébet változást akar! 2018.04.08. 07:41:53

Holnap, aki egy élhetőbb, boldogabb országban akar élni, aki változást akar, az egyéniben az esélyes ellenzéki jelöltre, Dr. Hiller Istvánra szavaz, listán pedig elveinek, hitének megfelelő pártot választ. A hit, a meggyőződés és a remény vasárnap ugya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2018.04.09. 01:34:50

Bár konzekvensen tartózkodtam a választás előtt mindenfajta hozzászólástól, mert döglött kutyát nem rugdalunk, pláne nem már jó előre, (nem mintha lett volna bármilyen normális poszt, amihez érdemben hozzá lehetett volna szólni), most viszont vége van és ezzel az önkéntes moratóriumnak is.

Nyilván eleve nyertes pozícióból indulva a legnyugodtabban szemléltem végig az egész kampányt, legfeljebb azon vigyorogtam sokat közben, hogy mennyire el van tájolva az ellenzék. A fidesz meglepően csendes kampányt csinált végig és a fideszes választók is csendben voltak. Aztán felkeltek ma és elmentek szavazni, ahogy egy demokráciában kell. Nem foglalkoztak a karaktergyilkossággal, a hőbőrgéssel, az illúziókkal, a rózsaszín álomkergetőkkel, a túl nagyot álmodni merészelőkkel. Csak tettek egy sima x-et a megfelelő helyre. És ennyi. Aztán kivárták az éjfélt, hogy röhöghessenek egy nagyot...

Tripla kétharmad !! :DDDD Már a dupla is elég megalázó volt, de a tripla tényleg csak hab a tortán! Bár még változhat a külföldi szavazatokkal, de aligha hiszem, hogy a határontúliak nagyon balra szavaztak volna...

Csak egyetlen dolgot sajnálok. Úgy szerettem volna látni guy verhofstadt arcát, ahogy az eredményeket látva elzöldül és kirohan a reptérre... :P
(Mellesleg ezzel a meghívással a momentum nálam örökre nullára írta magát.)

Kismilliószor leírtam már korábban. De tényleg. Szavazatok nélkül nincs győzelem. A szavazatokat pedig az emberek adják, létező emberek, nem fiktív álomlények. Akik pedig az emberekkel szemben politizálnak és rendre az ország ellen lépnek fel, azok ne számítsanak győzelemre.

Persze sokan a migráns témára asszociálnak, de ez hülyeség. Valójában itt egy remek link a különbségekről:

www.facebook.com/robert.laszlo.188/posts/1879998478698591

Szerintem ez mindent megmagyaráz.

Nem is ragozom tovább, elég legyen annyi, hogy tripla győzelem, tripla fidesz, TRIPLA KÉTHARMAD !!! Bruhahaha... :P

Éhesló 2018.04.09. 07:54:30

Hahahaha!
Nem jött össze, még soros pénzén sem.
A brüsszelita komisszárok támogatásával sem.
El kellene gondolkodnotok, már ha képesek vagytok erre egyáltalán.

Most lehetne esetleg pár évig szerény önkritika, hallgatás a hazudozás és magyargyűlölet helyett?

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/l50.html

DeMarco 2018.04.09. 10:01:34

Jah, még annyit hozzátennék, hogy minden bukott választás és pofon után azt szajkózták a ballib pártok, hogy de hát akik otthon maradtak, na azok biztosan ránk és csakis ránk akartak szavazni, csak lusták voltak elmenni... Még a mostani választások előtt is sorban győzködték magukat, hogy milyen jó lenne, ha jó sokan mennének el szavazni, mert a több ember közül többen fognak rájuk szavazni...

És láss csodát, tényleg jó sokan mentek el, de még véletlenül sem szavaztak balra, csak még többen szavaztak a fideszre... :DDD

Köszi a még több szavazatot!!

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Jobbik jobboldali párt és sokkal nagyobb az átfedés a Fidesz és a Jobbik között, mint bármelyik random ballib párt között, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jobboldali pártok legyalulták az asztalt és 85%-ban vitték a szavazatokat, ha nem többet.

blah blah 2018.04.09. 11:54:34

Nézd a jó oldalát fedor! :) Most 4 évig megint nem ég a pofátok a vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb, védhetetlennél védhetetlenebb, pofátlannál pofátlanabb, és aljasabbnál aljasabb baloldali döntések miatt :).
Újra tietek a porond, hogy tét nélkül meséljetek a tökéletes ország eszményéről, amit Orbán Viktor szakmai hozzánemértése, és személyes rosszindulata miatt nem tud megvalósulni.

blah blah 2018.04.09. 13:48:53

"és ha elhiszed nekik, hogy még ha meg is vannak győződve arról (ahogy minden párt így gondolja), hogy természetesen mindenben csak nekik van igazuk, de hangsúlyosan el szokták ismerni, hogy más pártokban, sőt – horribile dictu – még a Fideszben is vannak/lehetnek rendes, tisztességes emberek, akkor szavazz az Együttre."

Nagyon objektívek vagyunk tényleg, de elég vékony, ha csak ennyi tudunk felhozni az orrtúrós Szigetvári mellett.
A tisztességet meg nyilván annak függvényében határozzuk meg, hogy mennyire progresszívek, liberálisok és europeerek az illető gondolatai.

A tipikus fideszes gondolatvilága, hogy ezek a szavak ac-hoc módon vannak megtöltve, annak függvényében, hogy épp mit kíván meg a nyugat-európai politikai-gazdasági érdek.
Ha migránssimogatást és wilkommens kulturt, akkor azt.
Ha keresztény ellenességet, és a határon túl született magyar állampolgárok alkotmányos jogát, akkor azt.
A magyar baloldal értékvilágának változása semmi mástól nem függ, mint az adott párt politikusainak megélhetéséről.
2002ben fel kellett volna oszlania lekésőbb ennek a liberális-exbolsevista most mélyprogresszív szivárványkoalíciónak, nem utólag mutogatni Orbán Viktorra, hogy ők szavazták meg a 100 napos programot, amiről mindenki tudta, hogy semmi más csak szociális demagógia.

És akkor fedor és az elvbarátai tényleg elhiszik, hogy a "migrácsozás" mögött nincs más csak idegengyűlölet. Képtelenek vagytok az önreflexióra, és az un. agyonpropagált "kritikus gondolkodásra".

Gleccsertetű 2018.04.09. 19:58:36

@Fedor: én nem örülök. emberileg nagyon megsajnáltam Szigetvárit. Juhászt nem. erre anyagilag az egész élete rá fog menni azoknak akik hitelt vettek fel erre a hülyeségre és a saját vagyonukat tették kockára. de: hogyan lehettek ekkora idióták? óriási böszmeségről árulkodik az, ha valaki ennyire alulméri magát. és ebben mindenki hibás, az is aki elhitette velük, h meglesz az 1%.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.04.10. 07:15:52

@Gleccsertetű: Egyrészt Juhász ugyanúgy megérdemli a sajnálatot, ha nem jobban. Másrészt ne hidd, hogy ez az Együtt valós támogatottsága. Hetekig ment a nyomasztás minden fronton, hogy nem szabad kis pártra szavazni, mert elvész a szavazat. Ez lett az eredménye.

DeMarco 2018.04.10. 09:49:14

OMG! Még a harmadik kétharmad után sem megy a szembenézés és továbbra is csak az önáltatás megy? Hát mi kell még??? 4., 5. kétharmad??

Dugig van a facse, ballib blogok és az index meg hasonlók a döbbent értetlenséggel és szembenézés helyett jobb híján a migránsokba kapaszkodnak, mint utolsó szalmaszálba, hogy biztosan miattuk nem jött el a kánaán amit annyira elhitettek magukkal.

Pedig a valóság az, hogy le se szarjuk a migránsokat, ahogy Soros sem érdekli a kutyát sem, ezek csak kampányszlogenek, annyit érnek, mint a füst. Persze tele van velük plakátolva az ország, na és?? Az összes többi párt hülyeségeivel tele van plakátolva ilyenkor, bolond aki egyet is elhisz belőlük, vagy egyáltalán rájuk néz...

Ha hipp-hopp eltűnt volna minden migráns és Soros is elhalálozott volna a választások előtt, akkor is pont ugyanilyen lett volna a választási eredmény. És az a legviccesebb, hogy ezt a jobboldali szavazók tudják, csak a baloldaliak kérik ki maguknak, mert akk rá kellene döbbeniük, hogy nincs kifogás... Én jobban örültem volna, ha nincsenek migránsok és alapból vertük volna ennyire meg a baloldalt, pont ezért.

Hihetetlenül szánalmasak a belpesti szellemi nyomorékok, akik rögtön elkezdték nyomatni a "buta vidéki, tahó középkori körülmények között élő birka fidesz szavazó, aki amúgy tök' tájékozatlan és sosem látott médiumot, pláne nem ellenzékit és retteg a migránsoktól képet". Ez ugyanannak a hárításnak és nem szembenézésnek egy vállfaja, amit Fedor is tett az előző kommentben. Persze valójában ebből semmi nem igaz (még ha találni is rá példát), de ez nem számít, mert csak a keserűség és értetlenség szól belőlük, a megérteni nem akarás.

Sokkal inkább ott van a kutya elásva, hogy míg a ballib kormányok bezáratták a vasúti vonalakat, tucatjával zárták be a vidéki kórházakat, fogták vissza az infrastruktúrális beruházásokat, szüntették meg a kistelepüléseken a postai, önkormányzati szolgáltatásokat, ritkították a buszközlekedést, elsorvasztani igyekeztek a vidéket, addig a fidesz ennek pont az ellenkezőjét csinálta. Ha valaki odafigyelt mostanában arra, hogy mi történik a vidéki településeken, az pontosan tudja, hogy milyen sok beruházást csinált a kormány. Igaz azt is tudja, hogy a beruházások jó részét direkt felgyorsították, vagy épp visszalassították, hogy a választások előtt közvetlenül lehessen átadni. De végül is az számít, hogy készen vannak és birtokba vehetőek.

És akkor a legfontosabb dolog, amit az emberek néznek: a pénztárcájuk!

Ki az az őrült, aki 15% adó helyett megspékelve a családi adókedvezménnyel és egyéb cafatéria és lakáshitel kedvezményekkel a 38-40%-os adókulcsot választaná, szuperbruttó, félszuperbruttó és egyéb faxságok kitalálásával? Ki akarná, hogy megint elvegyék a szocpolt? Ki akarná, hogy elvegyék a családi adókedvezményt? Megint fizetősek legyenek a tankönyvek? Megint ipari gyerekgyártást támogassanak nulla munkával, csak a segélyezgetés menjen a romáknak? Hogy teljesen magára hagyják a htm-eket? Hogy a család (apa-anya-gyerekek) helyett megint a különféle kisebbségeket preferálják és reklámozzák túl? Ki szeretné, hogy megint megduplázzák az államadósságot? Hogy átjátsszák a MOL-t külföldiek, főleg oroszok kezébe? És hosszan lehetne sorolni...

Egy oldalt tele tudnék írni arról, hogy miért szavaztunk a Fideszre és miért nem semmilyen ballib pártra. De az egy oldalban nem szerepelne okként egyszer sem migráns, vagy Soros. A fantomok nektek valók, ti szerettek velük álmodni, vagy harcolni. Mi megmaradunk a realitás talaján és a realitás a 3. kétharmad. Akár tetszik nektek, akár nem...

blah blah 2018.04.10. 15:01:03

@DeMarco:

"Pedig a valóság az, hogy le se szarjuk a migránsokat, ahogy Soros sem érdekli a kutyát sem, ezek csak kampányszlogenek, annyit érnek, mint a füst. Persze tele van velük plakátolva az ország, na és?? Az összes többi párt hülyeségeivel tele van plakátolva ilyenkor, bolond aki egyet is elhisz belőlük, vagy egyáltalán rájuk néz... "

A sorosozás arra jó, hogy addig sem tudja az ellenzék szociális demagógokkal tematizálni a kampányt.
Teljesen jogos a családpolitika melleti érved, a baloldal nem tudott vonzó alternatívát kínálni, azon túl, hogy megpróbálta az egyszerű elveket "legyen jó minden, nem legyen korrupció" elhelyezni a közbeszédben..

Az én véleményem egyébként, hogy a baloldali szavazóközösség hagyományosan sokkal nagyobb rasszista, mint a fideszesek, ez a 2000-res évek eleje óta konstans orbáncigányozáson is kivállóan látszik.
Nem is tudom kinek szól ez a sok rettegés a fasizmustól, de felteszem csak a nyugati alapítványi pénzcsapoknak.

Miért nem mondjuk az euro-optimista gazdaságpolitika, humanista szociális poltika mentén kampányolt a baloldal?

Mert egyrészt a baloldali szavazótábor ehhez túlságosan proteszt (a fő megszólító erő az orbánellenesség), valódi érvek pedig igazándiból nem szólnak mellette.
Egyébként ezekkel szerintem fedor is tisztában van, csak akkor olyan szinten kellene magánban a progresszív politika tévedhetetlenségét megvizsgálni, hogy a annál sokkal-sokkal egyszerűbb inkább a nyugatról átvett standardot nyomni, hogy a fideszesek gyűlölik az idegeneket, és buták elolvasni és bemondásra elhinni a liberális álláspontokat.

Gleccsertetű 2018.04.10. 18:47:07

@Fedor: nézd, ezt Gulyás Mártonnak köszönheted. piszkosul jól megfogalmazta a Kutyapártos csávó. kinyírtak titeket az MSZP-DK kedvéért. ugyan olyan ősbűn, mint 2014-ben a DK bevétele a szövetségbe
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0