Brezsnyev és Hát Izsák a Demokratikus Charta-ban
2008. szeptember 16. írta: Fedor

Brezsnyev és Hát Izsák a Demokratikus Charta-ban

Itt van ez a Demokratikus Charta nevű izé, amivel nem tudok nem egyetérteni, bármekkorát is csalódtam amúgy más téren a kezdeményezőben. Igen, tudom, nagyon is jól jön neki, ha riogathat egy kicsit, hátha attól népszerűbb lesz (nem lesz), ki is használ minden lehetőséget (ami lassan már az ügy kárára vállik), de attól még nem fogom a Magyar Gárdát meg a melegverő lassúagyúakat támogatni, mert ő is ellenük van. Az elveit (ideális esetben) nem váltogatja az ember csak azért, mert egy neki kevésbé szimpi figura is azt vallja. Szóval a lényeg: elvitt a kíváncsiság a kezdeményezés weboldaldalára.

Az oldal nem túl informatív, funkciója leginkább a csatlakozók gyűjtése: egy végletekig egyszerű formot kitöltve (név, e-mail, sluszpasz) lehet regisztrálni, hogy növeld a tömeget, és infókat kaphass az esetleges rendezvényekről (persze ha majd a kampányban névre szóló e-mail-t kapsz az MSZP-től, azon se csodálkozz). Az ismertető korrekt, de a technikai résszel bizony problémák vannak. Nagyon naivul (vagy írjak inkább trehányat?) lett leprogramozva, ugyanis a két adat csak formai ellenőrzésen esik át, tehát hogy nem üres az elküldött input, és az e-mail cím is megfelel a formai követelményeknek, aztán rögtön be is kerülnek az éles adatbázisba. Aki készített már hasonló webes alkalmazást, már biztos sejti, hogy miért probléma ez, aki meg nem, az nézze meg a site alját. Ott ugyanis rögtön megjelenik a neve annak, aki beregisztrált, szép sorban autoscrollozva a többi névvel. Igen, a vicces kedvűek baromságai is, ami sokat levon az oldal komolyságából (és sértheti azokat, aki komolyan gondolták). Néhány aláíró a sok közül:

  • Elkúrcsány Ferenc
  • Klaus Barbie, a lyoni SS mhhóhér
  • Véresbaltájú Harald király    
  • Erős Pista    
  • Hát Izsák
  • Vlagyimir Brezsnyev

 

UPDATE! Ha esetleg valaki nem szeretné végvárni a scrollt, itt megtalálja az épp aktuális listát ömlesztve:

http://charta.info.hu/scrolltext.php

UPDATE 2: Most olvasom, hogy ezt a bakit még a nyomtatott sajtóban is sikerült elkövetni. Hát, gratulálok...

A problémát a jelek szerint felfedezték, mert jelenleg már kevesebb ilyen név található az adatbázisban (a fentiek se biztos, hogy benne lesznek akár 1-2 óra múlva is), ezek szerint valaki időnként ránéz, és kigyomlálja. Utólag. De miért engedik egyáltalán, hogy kikerüljenek az éles oldalra? Az a minimum lenne, hogy a nyilvános részen csak ellenőrzött adatok jelenjenek meg, tehát a gyomlálást még előtte el kéne végezni. Mindössze plusz egy rekord az adattáblában, amelyet a moderátor állíthat be: megjelenhet –e, avagy sem. De vannak más bevett technikák is, amelyeket nem ártana alkalmazni, főleg egy ilyen kényes oldalon. Például hogy az adat csak akkor kerüljön véglegesen az adatbázisba (és így a moderátor szeme elé), ha a regisztráló azt aktiválja, egy, a címére automatikusan kiküldött linkre kattintva. Ezzel persze a legelvetemültebb, hamis e-mail cím regisztrálásával is törődő „jópofákat” nem lehet elrettenteni, de azért biztos csökkenne a vicceskedők száma, ráadásul így nehezebb más nevében regisztrálni (mondjuk nem tudnánk megtréfálni azzal a tévészékháznál aktívan hőbörgő és/vagy véresszájúan homofób ismerősünket, hogy ezentúl kéretlenül befut hozzá rendszeresen a Charta hírlevele). 

Szóval a tanulság: ne csak a design legyen szép (ami amúgy is ízlés dolga), a működésre is tessék odafigyelni. Ja, és üzenem a moderátorkodó (valószínűleg fiatal) embernek, hogy nyugodtan kiszedheti Tamáska Mária nevét is a listáról, hisz nem véletlenül szerepel mellette az, hogy „first lady”.

Ugyanis Kádár János feleségét hívták így.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr39666164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lencse. 2008.09.18. 18:03:33

Szélesebb látókört!

Már miért ne érezhetné magát elkötelezve a liberális értékek mellett Véresbaltájú Harald király? :D
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0