Nekünk tényleg Mohács kell?
2008. október 13. írta: Fedor

Nekünk tényleg Mohács kell?

Gyurcsány elemében van: válsághelyzetben az ország. Mit az ország: az egész világ. És végre olyanban, amiről nem ő tehet :-) Hogy mégis kik? Piacpárti vélemények szerint az USA törvénykezése az oka, amely a bankokat olyan hitelek befogadására is kötelezte, amelyek túl kockázatosnak bizonyultak, A Bayer Zsolt-féle véletlenül se antiszemiták szerint meg persze a zsidók kavarják most is. Hát valahogy számomra az első verzió hitelesebbnek tűnik :-)

 Gyurcsány tehát az elmúlt hónapok látványpolitizálása után újra tevékeny: 12 pontos azonnali csomag (amelybe jó érzékkel ellenzéki javaslatokat is bevett, és a Nemzeti Bank elnökével hitelesítette), nemzeti csúcs a távlati tervek minél szélesebb körű megvitatásához és ehhez van két olyan segítsége, amely eddig nem volt meg. Mivel a vészhelyzet mindent felülír, egyrészt a FIDESZ se teheti azt, hogy továbbra is bojkottálja a kormányfőt, csak kisebb mormogásokra futja, ami nem befolyásolja azt a tényt, hogy ebből ők jól nem tudnak kijönni. Ahogy Tölgyessy Péter találóan fogalmaz, Fletó felcsapott árvízi hajósnak:

Tölgyessy Péter szerint a kormányfő az eddigi ügyetlenkedések után most, úgy tűnik, nagyon jó irányba mozdult el, és még Orbán Viktort is felülmúlta. Helyzetbe hozta ugyanis az ellenzéket, amikor azt mondja neki: álljatok be adogatni a homokzsákokat a nemzettel együtt.

Az ellenzék ezzel komoly csapdahelyzetbe kerül, ha ugyanis továbbra is azt mondja, hogy nem áll szóba Gyurcsánnyal, az az emberek szemében önző pártérdeknek tűnik a mostani helyzetben, ha pedig beáll, azt jelzi, hogy egyetért a kormányfővel.

forrás

A másik, ami nem is annyira Gyurcsánynak segít, hanem az országnak, hogy most arcvesztés nélkül bevállalhat olyan reformlépéseket, amelyeket még 2006-ban se mert megtenni, tehát hogy a helyzetre hivatkozva hozzányúlhat mindenhez (nincs tabu, ahogy fogalmazott), így a nyugdíjbombát is megpróbálhatja hatástalanítani, ráadásul úgy, hogy a fentebb vázolt okok miatt még az ellenzék se tehet keresztbe holmi népszavazásokkal, bojkottokkal, sőt, talán ez a szituáció még az SZDSZ-t is visszaviheti a koalícióba (vagy az MDF-et az SZDSZ helyére, amelynek - breaking news - mégis megmarad a frakciója, bár kérdés, hogy mennyire jó nekik, hogy pont Lengyel Zoltán menti meg őket). Mindenesetre Gyurcsány annyit máris nyert az üggyel, hogy mind az eddigi baklövésgyűjteménye, mind a pártján belüli cseréje, mind az előrehozott választás egy jó időre lekerült a napirendről.

Hogy mit lesz ebből 2010-re? Ez ugye nagyban függ az eredményességtől. Verziók:

a) Lehet, hogy minden összejön neki, és a sors mégis úgy akarja, hogy ha törik, ha szakad, Gyurcsány egy ellentmondásos, hullámzó teljesítményű, de végeredményben nagy reformerként és államférfiként kerüljön bele a történelemkönyvekbe, és az ehhez szükséges teljesítményt konkrét választási nyereségre is tudja fordítani.
b) Eredményes lesz, a történelemkönyv összejön, de a népnek már annyira elege van abból, hogy mindig, amikor odaföntről azt ígérik, hogy most tényleg jó lesz, valamilyen helyzetre hivatkozva mégiscsak egy újabb megszorítás jön (+ addigra jó eséllyel a FIDESZ is visszakapja a hangját, és ez sose jelent jót), tehát eredménytől függetlenül úgy kivágják a miniszterelnöki székből, hogy a lába se éri a földet, Orbán pedig ugyanúgy beleül a készbe, mint 98-ban.
c) Ezt is elkúrja.

Mondanom se kell, hogy az első két lehetőség egyikének drukkolok, hisz az ország azokkal jár jól, remélem ez pártfüggetlenül világos mindenki számára. Aztán azon belül már reménykedhetnek a kormánypártiak az a), az ellenzékiek meg a b) verzióban. Ízlés szerint.

UPDATE: a FIDESZ - két év óta először - nem vonult ki Gyurcsány beszéde alatt a Parlament ülésterméből.

UPDATE2: Nem sokkal engem követően - csak így, szerényen ;-) - Uj Péter is kiiírta magából ezt témát, csak jóval részletesebben. Na ja, neki több ideje volt rá, hisz ez a munkája :-) Különösen a neoliberalizmusról szóló néhány bekezdést ajánlom figyelmébe mindenkinek, mert segít oszlatni egy kicsit azt a homályt, ami a fejekben van ezzel a gazdasági irányzattal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr12711270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2008.10.13. 19:58:01

Hozzátenném, hogy ha ügyes 2 éven belül bevisz az ECU -ba is.

Nem kell olyan sok, és itthon nagy a gebasz, de nem akkora nagy. Még akár azt is mondanám, hogy jól jött. (bár fog folyni vér, abban biztos vagyok)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0