Hülyét játszó minisztérium
2008. október 30. írta: Fedor

Hülyét játszó minisztérium

Az alábbi levelet most kaptam az IWIW-en, a TASZ klub tagjaként. A körleveleket nagyon utálom, mert a tartalmuk az esetek 99,99%-ában kamu. De ez nem az - vagy ha igen, akkor valaki nagyon jól parodizálja Settenkedőt :-) - így eleget teszek az utolsó bekezdésben található kérésnek. Mert a tisztánlátás fontos, bárki is legyen kormányon.

TASZ-mozgósítás a hülyét játszó minisztérium ellen:

Legyen nyilvános, ami közérdekű!

Bp, 2008. október 29. 14h

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) kampányt indít a Gripen-ellentételezési üzlet jogerősen megítélt adatainak nyilvánosságáért, arra kérve a közügyek iránt érdeklődő polgárokat, hallassák a hangjukat a nyilvánosság érdekében.

A magyar kormány 2001-ben rendelt Gripen-vadászgépeket, a szerződés értelmében a svéd Saab/Gripen csoportnak a vételárral egyező összeget Magyarországon kellett befektetnie. Az [origo] újságírója a TASZ képviseletével tavaly pert indított a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje ellen, mivel az megtagadta a beruházásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását, azaz nem volt hajlandó válaszolni arra az egyszerű kérdésre, hogy mi lett a több mint 190 milliárd forint értékű befektetés és export-segítő támogatás sorsa. Első fokon azonban a Fővárosi Bíróságon, majd jogerősen a Fővárosi Ítélőtáblán is győzött az információszabadság, a bíróságok ítéletükben kimondták, az alperes minisztériumnak meg kell mondania, mi lett az ellentételezési összeg sorsa.

A Minisztérium teljesítésképp egy 14 cégnevet tartalmazó listát küldött meg, pedig a per során még 80 szerződést emlegettek, korábbi közleményeikben pedig feltűntek olyan cégek is, amelyek a teljesítésképp küldött anyagban nem szerepelnek. A másik, sok hónapnyi pereskedés után megküldött dokumentum pedig egy olyan táblázat, mely eddig is nyilvános adatokat tartalmazott. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a megküldött anyagokból egyáltalán nem derül ki, mely cég tételesen milyen összeget kapott, holott az újságírói kérdés erre irányult, és az ellentételezési üzlet tételes felsorolását kérte – e kérdés megválaszolásának megtagadása képezte a per alapját.

A TASZ határozott álláspontja az, hogy a Minisztérium nem tett eleget az ítéletben foglaltaknak. A mai nappal induló TASZ-kampány célja, hogy a tudatos és aktív polgárokat bevonjuk a titkolózó közhatalommal szembeni jogi csatába, és ezzel tántorítsuk el a kormányzat szereplőit attól, hogy közérdekű adatokat rejtegessenek, vagy az adófizetők pénzén további rendkívüli jogorvoslati eljárást kezdeményezzenek. Bárki, aki ellátogat a http://www.aktivpolgar.net oldalra, megismerheti az ügyet, és megtudhatja, miként kapcsolódhat be a kampányba. A mito (mito.hu) kreatív ügynökség által pro bono fejlesztett kampányoldalról a Gripen-ügy öszes dokumentuma is letölthető.

Kérjük, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segítse elő, hogy a nyilvánosság az ügyről és a kampányoldal létéről tudomást szerezhessen. Amennyiben a témával kapcsolatban bármiylen kérdése van, kérjük hívja Hüttl Tivadart, a TASZ Adatvédelmi és Információszabadság programvezetőjét a 06-30-341-69-27-es,  vagy Baltay Levente ügyvédet a 06-30-984-86-66-os telefonszámon.

Dénes Balázs elnök s.k.
Társaság a Szabadságjogokért
 
1084 Budapest, Víg u. 28.
+36-1-209-0046
http://www.tasz.hu
tasz@tasz.hu
                                               

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr38740465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0