Örkény a XXI. században
2009. január 27. írta: Fedor

Örkény a XXI. században

Élt itt nem is olyan rég egy zseni. Magyarország lényegét senki sem tudta úgy összefoglalni, mint ő. Ráadásul látnok is volt: A Rózsakiállítás c. kisregényében gyakorlatilag megalkotta a valóságshow-t, mint olyat, évtizedekkel a valódi felbukkanása előtt, és még az olyan filmes előfutárokat is megelőzve, mint a Menekülő ember vagy a Truman Show. Sőt, a valóság még ma sem érte teljesen utol (a műben két ember haláláról forgatnak, és már nála is felbukkan a valóságnak beállított manipuláció, mint pl. a címadó kiállítás időzítése az esti tévéhíradóban), de egyre jobban közelít, lásd pl. a Hajdú Péter-féle hajléktalanok kálváriáját.

HÍR

 

Ágyában dohányzott borsodbányai lakásán Haris Márton vájár. Miután végigszívta cigarettáját, lámpát oltott, falnak fordult és elaludt.

Kőbán Ritát nagyon szeretjük és tiszteljük a sportban elért eredményeiért, de hát ahogy Farkas Péter sztorija is mutatta: az olimpiai bajnok is csak esendő ember. Midkettőjük esete egy Örkény egyperces után kiált: a marcsi-termesztésért elkapott Farkas ugye az itélethirdetés szünetében egyszerűen kisétált a bíróságról, és azóta se tudni, hogy hol van (mutassatok még egy ilyen országot, ahol ezt megtehette volna), de ez csak szimpla trehányság. Kőbán Rita esete első olvasásra kevésbé groteszk és szolidabb a bűneset is (bár ezt se néztem volna már ki belőle):

A feljelentés szerint a sportoló egy elszámolási vita közben egy fabódéban összetörte üzlettársa értéktárgyait, majd az építményt lebontatta, ezzel üzlettársának 150 ezer forint kárt okozott.

De az igazán abszurd és Örkény tollára kivánkozó az, hogy minek a tagjaként tette mindezt? A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara etikai bizottságának...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr53905521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.01.30. 22:26:50

Valahogy az etika és az erkölcs önjelölt lovagjairól rendszeresen kiderülnek ilyenek. :)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0