Ezzel szemben a tény az... XI.
2009. április 14. írta: Fedor

Ezzel szemben a tény az... XI.

Visszatérni látszik a FIDESZ nagyotmondó kedve. Legyünk hát résen. Elsőként kedvenc vesszőparipám lesz, szó, amelynek cáfolatáról már töbször szóltam, utoljára ma.

Azt állítja az Orbán Viktor vezette Fidesz több politikusa,
hogy a kormányfőjelölés módja illegitim. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter szerint „illegitim az a kormány, amely nem választói felhatalmazáson alapul”, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy egy előrehozott választáson a választópolgárok szavazata adna legitimitást az új kormánynak. 

Ezzel szemben a tény az,
hogy 1993. december 21-én, a Boross-kormány megalakulásakor Orbán Viktor nem beszélt illegitimitásról a parlamentben, hanem azt mondta: „Mi nem szavazunk bizalmat Boross Péternek és kormányának, de ha az önök akaratából ez a kormány hivatalba lép, készek leszünk az együttműködésre. Ezzel kívánjuk segíteni a magyar parlamentáris demokráciát abban, hogy rendezetten érkezzünk el a következő választásokig, hogy a lehető legkevesebb szükségtelen teher háramoljék a következő kormányra. Az országnak meggyőződésünk szerint az az érdeke, hogy a most hivatalba lépő kormánykoalíció kitölthesse teljes mandátumát. Politikai sikerekben ínséges időkben ez sem kevés.”

Nocsak, nocsak. Pedig a Fidesz elnöke ebben az 1993-as beszédében az általános helyzetet nagyjából ugyanúgy értékelte, mint a mostanit: „Ma egy megtépázott tekintélyű, támogatását vesztett, éppenhogy koalíció kér bizalmat néhány hónapra, hogy aztán lelépjen a színről... A választásokig hátralévő 4-5 hónap alatt érdemi fordulatot végrehajtani nem lehet. De kárt okozni, azt lehet, és lehet súlyosbítani az országot gyötrő bajokat.” Hogy milyeneket? Idézzünk még egy-két érdekes apróságot Orbán Viktortól. Íme: „Az ország gazdasági teljesítőképessége vészesen zsugorodni kezdett, és a nemzeti össztermék három esztendő alatt több mint 20 százalékkal csökkent. Ezalatt a költségvetési hiány mértéke 1,4 milliárd forintról jövőre a legjobb esetben is legalább 330 milliárd forintig fog emelkedni.

És történik mindez úgy, hogy a kormány nem valamely nagy ívű gazdaságpolitikai cél elérése érdekében finanszírozta egy elhibázott gazdaságpolitika mindennapos kiadásait... A kormány elmulasztotta megkezdeni az egészségügyi és a nyugdíjrendszer átalakítását... látnia kellett volna, hogy az ellenzék, de annak legalábbis egy része az ország hosszú távú érdekeitől vezettetve készen állt arra, hogy az elkerülhetetlen, népszerűtlen döntésekért való felelősség egy részében is osztozzon, hiszen nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb meg kell kezdenie valakinek egy új egészségügyi és nyugdíjrendszer alapjainak a megvetését... A kormány elmulasztotta a bankok gyors privatizációját. Ezzel sikerült elérni, hogy a három évvel ezelőtt még jó pénzért eladható bankok mai állapotukban már senkinek sem kellenek.”

Olvasgassunk néha Orbán összegyűjtött műveiből!

A 2002-es kampány üde színfoltja volt az a sorozat, amelyben parodisták segítségével szembesítették az SZDSZ rendezvényein a régi Orbánt az akkorival. Nem csináltak mást, csak ugyanarra a kérdésre vettek egy korábbi meg egy új idézetet tőle, nem vettek el belőle, nem adtak hozzá. Hát ezt azt hiszem bármikor el lehet vele játszani.

Pont jól jön ki, hogy a következőt pont ma tudom csak kirakni:

Azt állítja a Fidesz
friss, EP-választási kampánykiadványában, hogy „Bajnai egy sötét gazdasági ügyben is érintett: az általa akkor vezetett Wallis Rt. vitte csődbe a Hajdú-Bét mezőgazdasági vállalatot, a csőd miatt több száz libatermelő ment tönkre, többen öngyilkosok lettek”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy a Hajdú-Bét, az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója a Wallistól függetlenül már 1998-ban, az orosz válság miatt került a csőd szélére. Akkor szállt be tulajdonosként, négymilliárd forint tőkejuttatással a Wallis Rt., amelynek később, 2000-től Bajnai Gordon lett a vezérigazgatója. Abban az évben és 2001-ben a Hajdú-Bét ismét nyereséges lett, 2003-ban azonban az egész ágazat válságba került, a madárinfluenza és a túltermelés miatt a víziszárnyas-piac összeomlott, a cég nem tudott fizetni beszállítóinak, a libatenyésztőknek. A cég vagyonát értékesítve végül a sok milliárdot hitelező bankok követeléseit kielégítették, de a Wallis befektetése is elúszott. A kistermelőket a kormány csak részben kártalanította, és elterjedt a hír, hogy egy reménytelen helyzetbe került termelő öngyilkos lett. Bajnai politikai színre lépése óta azonban a nagyüzemi hangulatkeltésben sorozatosan több öngyilkost emlegetnek, méghozzá személyesen őt hibáztatva a nehezen dokumentálható tragédiákért. Mindenesetre egy dolog biztos: 2000-ben, a rendszerváltás utáni leggyorsabb gazdasági növekedés évében Magyarországon 3269-en követtek el öngyilkosságot, 2004-ben csak 2550-en, 2008-ban pedig még ennél is kevesebben. De ennek természetesen a Hajdú-Béthez és Bajnaihoz semmi köze.

Egy újabb jobboldali urban legend, jereváni rádió módra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr21065088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TD223 2009.04.14. 19:57:29

"Ezzel szemben a tény az..." - ez a legundorítóbb mondatok egyike, amit a hazugságpártoló ballibek mondhatnak.

Hajdú-Bét ügyben figyeld a híreket, az új információkat. Egyre csúnyábbak Bajnai számára. ezen kívül nyugodtan vizsgálja meg bárki Bajnai elmúlt 15-20 évét, tele lesz megkérdőjelezhető, erkölcstelen tettekkel, akármilyen posztot is töltött be éppen.

Szerintem sunyiság a cikluson belüli miniszterelnök-váltásokat egy kalap alá venni.

1. Nem mindegy, hogy ki van hatalmon. Egy állandóan hazudó, aljas, kommunistákból lett kapitalista, elqró, rabló diktátorbanda, vagy a rendszerváltoztatás utáni első, jobboldali kormány, akik jóval tisztességesebbek gyurcsótányéknál.
2. Kétségbe vonhatja-e egy 1990-es évek elején még törpepárt a miniszterelnök-váltás legitimitását, politikailag ajánlott-e? Nem. És megteheti-e ezt óriási társadalmi támogatottság mellett, az ország egyetlen reményeként, két évtized tapasztalata után? Igen.
3. Nem mindegy, hogyan nyert ez a tetű banda.
4. Nem mindegy, mit művelt ez a tetű banda az elmúlt 7 évben.
5. Nem csak jogi legitimitás létezik, definiálható.
6. Nem csak gazdasági problémák állnak fönn jelenleg. Antall halálakor nem állt fenn morális, erkölcsi válság, diktatúrához hasonló politizálás.
...

TD223 2009.04.14. 20:03:11

7. Antall meghalt, Gyurcsány nem, csak politikai játékát játssza.
8. Borosst és Bajnait is össze szabad hasonlítani. Bajnaira 100 Ft-t nem bíznék.
9. Minél tovább élünk a jelenlegi alkotmány mellett, annál egyértelműbbek a hibái.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.14. 20:24:21

@TD223: nézd, minden pontoddal tudnék vitatkozni, de nem fogok. Olyan szinten elfogult vagy, hogy semmi értelme.

Azért egy tényt azért kiigazítanék: Az Antall kormány ciklusának közepén a FIDESZ volt a legnépszerűbb párt. Nem nevezném törpepártnak akkor sem, ha 94-re sikerült magukat leküzdeniük a csúcsról a székházbotránnyal és a csődtömeg MDF-hez való közeledéssel.

Walter Melone (törölt) 2009.04.14. 20:54:29

1993-ban még liberálisak voltak a fiúk. Ez a titok... ;-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.14. 21:07:01

@Walter Melone: Na ja, 93-ig én is fideszes voltam :-)

Win Elen 2009.04.15. 07:08:43

Szerintem a libas dolgot csak a nagyon beszukultek kezelik veresen komolyan, vagy a divat partszimpatinzansok, vagy epp ellensegek. Arrol meg hogy milyen dolgok derulnek ki Bajnairol ne kezdjunk olyan vitat ami a tetteit oly' modon serelmezi, hogy bar azok a tole elvarhato es elvarando racionalis donteseknek megfelel, de tobb egyszeri embert megis rosszul erint. Termeszetesen figyelembe kell ezt is venni, de nem mindent ebbol levezetni. Egyelore nem jezus ul a miniszterelnoki szekben. Ez tiszta erzelem politika.

Es itt, ha masban nem is feltetlen, de Mozer HVG beli tegnap megjelent publicisztikajaval egyet kell ertenem abban, hogy bajnainak most kell megmutatni mennyire bab, vagy mennyire tud karakteres jo vezetove emelkedni. Ha erre kepes, a bab benyomast kelto indulas utan, akkor esetleg a gazdasag valamelyest gatyabarazasan tul, (es kizarolag ebben az esetben) akar egy kicsit, vagy sokat is lazithat a berogzult balos, jobbos szembenallas feszes jelenleten.

Win Elen 2009.04.15. 07:30:47

@TD223: en sem szalnek vitaba veled, raadasul a 9 pontal egyet is tudok erteni, meg a """komcsizassal""" is. De a 7-es pont, nevezetesen, hogy a legitim fogalmanak nem csak jogi vonatkozasa van, bar igy teljesen igaz ez, azaltalad irtak kontextusaban nem tekintheto oki megallapitasnak. Mivel jogallamban elunk, a kormany es annak mukodese, megvalasztasa jogi alapokon tortenik, ergo egy jogi kornyezetben nem vizsgalhatunk nem jogi ertelemben vett dolgokat. Kepzeld csak el ha a birosag mondjuk igy gondolkodna. (bar az ugyeszseg neha szokott, lsd. Tomcat terror cselekmeny elokeszitese vadjat, ami mostanara szabalysertesig degradalodott. Es mondjuk pont a birosag jogertelmezese veeget)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.04.15. 09:49:33

Kedves Fedor! Úgyis említetted a múltkor, hogy én lennék a "kedvenc ellenfeled", meg hogy mindig ellentmondok... hát gyorsan "összekaptam" magam erre a kommentre.

Tény, hogy nehéz egy-egy sikeresen agymosott jobb- vagy baloldalival (bal- vagy jobboldalival) vitatkozni, aki olyan erős "másmilyent" állít, ami nekünk/neked/nektek/nekem nem tetszik; de pont ezért látogatom a blogodat, és ezért van kint nálam a blogajánlóban a linked, mert itt sosem valamiféle őrült vagdalózás, anyázás, nácizás, mindenféle kellemetlen pocskondiázás történik, ha valaki ellent mer mondani neked. És ez tetszik. Nagyon.

Ellenben igen, még mindig ott tartunk, hogy valóban tudja a fene: vette már magának valaki a fáradtságot, hogy összegyűjtse a baloldal hasonló "aranyköpéseit" és annak cáfolatait? Mert szívesen olvasnám mindkettő blogot, ha tudnál olyan bloggerről, aki (hozzád hasonlóan) kellő alapossággal összegyűjti a Neten mindenfelé található jobboldali (baloldali) "köpéseket" (a cáfolatokkal, mint mondtam), mert az lenne aztán üdítően kellemes pár 10 perc a napomban! :-)

Egyébként tényleg nehéz ügy olyan valakivel vitatkozni, aki nem szeretne érvelni, csak "okosan" odavágja, hogy amit írtál (átvettél), az ostobaság, mert "így volt, meg úgy volt, de hallottam valakitől, hogy amúgy volt..."
Érdekes olvasni, hogyan is történt az "igazság" ezzel a liba-üggyel, és kicsit el is gondolkodtat, hogy vajon miért piszkálta az én csőrömet ennyire a dolog, miért kételkedtem benne, hogy ez a nyikhaj faszi (Bajnai) ennyire aljas lenne, hogy embereket, családokat tett tönkre, és még senki sem vágta el a torkát (mint a libának)(bocs: csirkének?).

Ha tehát ez az igazság, amit a baloldal állít, akkor elismerem, hogy tetszetős városi legenda volt a "libajnai-rém", és tőlem mostanában több ilyen veled egyetértő hozzászólást ne várj, kedves barátom, mert "nem ebből élek", bár még a hideg sem ráz és lázam sincsen, amiért ímhol "tollat ragadtam".

Mindenesetre köszönöm, hogy ezen a blogon tudnak (tudsz) viselkedni a hozzád betérő, más véleménnyel élő emberekkel!

(A többi véleményem támadó. Azokat kihagytam.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.15. 10:55:51

@Tom Bobb: Mint már a múltkor is írtam: ezek nem az én gyűjtéseim, csak idézem és kommentálom, általában egyetértőleg a cáfolatokat. De ha bárki ajánlana egy normális cikksorozat ellenkező előjellel, amely legalább ilyen alapos és valódi cáfolatokkal áll elő, azt is bevenném.

De azért kutakodni nem fogok utána :-)

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.04.15. 13:55:17

@Fedor: Rendben. Csak gondoltam, hátha ismersz "amolyat" is... :-)

Calogero 2009.04.15. 15:24:29

Ennél nagyobb hülyeségeket ilyen elfogultan leírva nagyon régóta nem olvastam már, gratulálok hozzá..

Win Elen 2009.04.15. 16:17:30

@Calogero: hulyesegnek eppen nem hulyeseg, az elfogultsaggal kapcsolatban meg mar kifejtettem a velemenyem. (elfogult) de a 168 oranal kopogtass, ott is Bolgar urnal, o az "ezzel szemben a teny az" cikksorozat szerzoje. Fedor pedig mindig publikalja, hogy nekunk ne kelljen ezert megvasarolni (ezert nem is vasarolnam meg) :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.15. 16:50:08

@Calogero: És konkrétan mi benne a hülyeség? Mert az kevés, hogy neked nem tetszik... Elfogultnak max. annyiban mondható, hogy van egy bizonyos célcsoportja, amelyeknek a kijelentéseit boncolgatja, de mindig tényekkel alátámasztva cáfol, szóval kifogás nem érheti.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0