Rózsa Flores végrendelete
2009. április 21. írta: Fedor

Rózsa Flores végrendelete

Valószínőleg soha nem fogjuk megtudni, hogy mit kerestek Bolíviában a lelőtt és letartóztatott magyarok

- írta Bede Márton az Indexen, de ez nem biztos, hogy így van, sőt, ma este jó eséllyel a legilletékesebbtől tudunk meg háttérinfókat a Bolíviában történtektől: Eduardo Rózsa Florestől.

Kedvenc tévés újságírónk, Kepes András (a jelző nem irónia) régi ismerőse volt a múlt héten Bolíviában kivégzett harc közben lelőtt nyughatatlan világkalandornak, több riportot is készített vele. Innentől idézet (kiemelések tőlem):

Április 21-én este a Magyar Televízió Különös történetek című műsorában kerül adásba a csütörtök hajnalban Bolíviában lelőtt Rózsa Flores Eduardóval rögzített utolsó felvétel. Az anyag gyakorlatilag végrendeletnek készült - mondta a műsor szerkesztője, Kepes András.

A bolíviai rendvédelmi szervek által két társával együtt Santa Cruzban lelőtt író-újságíróval Kepes András már készített egy anyagot, amelyet 2008. október 15-én adott le az MTV:

 Mint a szerkesztő megjegyezte, Rózsa Flores Eduardóval közvetlenül elutazása előtt, szeptemberben találkozott utoljára, ekkor forgatott vele még egy anyagot, vélhetően a legutolsót, amelyen a bolíviai-magyar író szerepelt.

"Ez egy titkos felvétel volt, operatőr sem volt benn, csak mi ketten és egy kamera. Eduardo megkért, hogy erről a felvételről ne beszéljek senkinek, és a lelkemre kötötte, hogy ne hozzam nyilvánosságra, amíg ő esetleg visszajöhet; illetve abban az esetben, ha nem térne vissza, azt teszek a kazettával, amit akarok" - árulta el Kepes András. Erre az anyagra fog épülni a Különös történetek kedd esti különkiadása is.

"Ennek az adásnak a szeptemberben készített felvétel lesz az egyik részlete, amelyből világos lesz, hogy Eduardo miért is ment Bolíviába. Elég egyértelműen kiderül, hogy mi a háttere ennek a jelenlegi eseménynek (Rózsa Flores lelövésének), amelyet a különböző sajtóorgánumok különféleképpen interpretálnak" - mondta Kepes, aki szeptember óta e-mailen keresztül kapcsolatban maradt Rózsa Flores Eduardóval - utóbbi néhány nappal ezelőtt is írt neki. "Nagyon elszórtan tartottuk a kapcsolatot, de azt hiszem, szegény, nem a levelezéssel foglalkozott elsősorban" - vélte Kepes, aki nem tud róla, hogy az író a csütörtök hajnali események előtt keveredett-e már összetűzésbe a bolíviai hatóságokkal.

"Szerette volna, ha kimegyek forgatni, de mondtam, hogy ez nem az én műfajom, bár forgattam már vele a délszláv háborúban a kilencvenes évek elején, az azonban egy más helyzet volt. Én a kamaszkoromat Dél-Amerikában töltöttem, ez volt az egyik közös kapocs köztünk. Azt mondta, egyetlen emberben bízik meg: bennem, és nekem mondja el gyakorlatilag a végrendeletét, hogy miért is ment oda, és hogy mit gondol a bolíviai helyzetről" - emlékezett.

A televíziós újságíró szerint nehéz lenne tisztázni a Santa Cruzban történteket: "a jelenlegi információkból egyértelműen kiderül, hogy van a kormánynak egy változata, a bolíviai ellenzéknek van egy másik, mi pedig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megtudjuk az igazságot. Én azt tudom majd bemutatni ebben a műsorban, hogy mi volt Eduardo változata, hogy ő miért ment oda".

Van egy olyan érzésem, hogy meg fog ugrani ma este a királyi tévé nézettsége...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr511077737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Luczifer-bazár 2009.04.22. 14:55:36

Akiknek a történelem ürügy„Mi jó? – Mindaz, ami az emberben növeli a hatalom érzését, a hatalom akarását, növeli magát a hatalmat. Mi rossz? – Mindaz, ami a gyengeségből fakad.          &…

Trackback: POLémia 2009.04.22. 14:02:06

Álmaimban Eduardo Rózsa Flores visszaintegetLassan-lassan azért lecsúszik a magyar közélet Eduardo Rózsa Flores és társa kálváriájáról. Legalábbis jó lenne, ha a médiamunkások skipelnék a témát, eddig sem volt ennyi ebben, és ezek után sem lesz. Napról-na…

Trackback: PromontorBlog 2009.04.21. 23:51:21

A magyar Che (Update: ... és Kepes)Ma megnéztem a Chico című filmet a Duna tévében.Láttam én ezt valamikor moziban, akkor is nagyon megérintett, de valahogy egyáltalán nem tudtam visszaidézni, pedig az elmúlt napokban ez igen csak aktuális lett volna, ha…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.22. 13:04:12

Nem volt itt semmilyen végrendelet, egész egyszerűen arról volt szó, hogy szóltak Edunak Santa Cruz bolíviai tartományból, hogy ez az indián itt baszogatja őket, és meg kéne védeni a spanyolajkúak vagyonát. Edu ment. Azt mondjuk mondta, hogy lehet, hogy belehal, bele is halt.

Azonban sorsszerű Edu halála, még így is, ahogy történt. Ágyban, párnák közt. Edu egész életét a népek önrendelkezési jogáért való küzdelemmel töltötte, mindig jószándékúlag és nehezen megkérdőjelezhető igazságtartalommal. Ez alkalommal viszont a rossz oldalra állt: az elnyomó, gyarmatosító spanyolok oldalára, nem pedig az őslakos indiánokéra. Logikailag meg kellett halnia, így legalább élete megmaradhat legendának.

*fucktore* (törölt) · http://hulyitodoboz.prae.hu/ 2009.04.23. 04:08:25

@efes: volt egy pár nyilatkozata élete végén arról mennyire meggyűlölte a kommunizmust, szocializmust, ő pedig nem indián volt így a "rokonaiért" állt ki, ami számára igaz ügy lehetett.

logikailag meg kellett halnia mert a gyengébb oldalán állt, fegyverek, hatalom nélkül

marples (törölt) 2009.04.23. 15:41:42

Azért attól tartok, hogy még a végén hősként fogják ünnepelni. Nem volt más, mint egy forradalmár, szabadságharcos, rengeteg ellentmondással.

Ifjúkorában kommunista körökben mozgott, gyakorlatilag menekült Chiléből a Pinochet-rezsim elől, majd kikötött a szélsőjobb mellett.

Az én szememben pedig nem más, mint terrorista. Kiment Bolíviába, és egyszerűen fegyverrel akart szembeszállni a hatalommal, ezért pedig arrafelé fejbelövés jár.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0