Két bűnügy
2009. május 18. írta: Fedor

Két bűnügy

Az év elején két, cigányokhoz kapcsolható bűnügy is országos visszhangot kapott. Az egyikben gyilkosok voltak, a másikban áldozatok. Az egyikben az egész ország ellenük fordult, a másikban meg... Nos, nagyon sokan akkor is, és ez igen sokat elmond a cigányság megítéléséről.

Mind a két esetnek van utóélete.

Az elsőről alig pár hónap alatt film készült. Hogy milyen? Ezt írta a filmkritikus:

A Szíven szúrt ország roham tempóban elkészített, beszélőfejes riportfilm egy rendkívül kínos jelenettel. Ilyet minden héten látni a kereskedelmi tévékben öt-nyolc percben. Mit akart Kálomista elérni ezzel? Emléket állítani? Nem. Felpiszkálni a figyelmet és politizálni? Inkább.

A Cozma-gyilkosság az ő elbeszélésében egy magyarság ellen a cigányok által elkövetett tett volt, nem rendkívüli, hanem szokásos. Kálomista újra ügyet akart csinálni belőle, és ilyen szempontból Michael Moore-os úton jár, viszont sokkal kevesebb forgatás és utánajárás után született meg a Szíven szúrt ország, és elsősorban az érzelmekre hat a sok síró csapattárssal, rajongókkal és az apával, míg filmként nincs rendesen összerakva. Közben készül a második rész, ami a nyomozati szakaszt mutatja majd meg.

Már a cím is aggasztó. A nemzettestet ért támadásról lenne itt szó, tényleg? Cozmát azért ölték meg, mert a cigányok ilyenek? Minden cigány csak gyilkolni tud? Kálomista szerint fontosabb az ügy szempontjából, hogy cigányok voltak az elkövetők, mint hogy bűnözők.

Készült volna dokumentumfilm akkor is, ha egy magyar szúr? Ez a legfontosabb kérdés.

Az általam vastag betűvel kiemelt részben van a lényeg: Minden jóérzésű ember elítéli a gyilkosokat. Ráadásul ha egy országosan ismert példakép az áldozat, egy világklasszis, akkor az nem csak a közvetlen rokonok, ismerősök számára fájdalmas. Mint kiderült, a gyilkosok egy maffia tagjai voltak, akiknek már rég börtönben volna a helyük, és lehet, ha a rendőrség korábban kevésbé korrupt, és hanyag alaposabb lett volna, erre a tragédiára se került volna sor. Ezek tények, ezen nincs is vita. De az számomra elfogadhatatlan továbbra is, hogy az egyes gazfickók tettét kivetítsük minden hasonló bőrszínű emberre. Az meg különösen szomorú számomra, hogy ebben a bűnbakképzésben rengeteg pénzzel és munkával általam egyébként kedvelt és tisztelt emberek is részt vesznek.

A második eset utóélete, amikor a cigányok nem elkövetők, hanem áldozatok voltak, még elkeserítőbb képet mutat rólunk. Mert ha a gyilkosok iránti megvetésünket és indulatunkat másokra is kivetítjük, az nem helyes, de azért még némileg érthető, és megmagyarázható reakció. De hogy egy kisgyerek és édesapja brutális megölése kapcsán is csak a nemzetiségükhöz tapadt negatív sztereotípiák kerülnek szinte csak elő, és alig akad olyasvalaki, aki ne tenne hozzá egy "de..." szócskát a gyilkosok elítélése mellé (ha egyáltalán elítéli őket)...

A rendőrség egyik esetben sem volt a helyzet magaslatán. A Cozma ügyben is sok hibát vétettek, de ott legalább megvannak a tettesek, lehet tudni, hogy nem fogják megúszni. A tatárszentgyörgyi esetben viszont egy ideig még azt se akarták a hatóságok elismerni, hogy gyilkosság történt.

A helyszínelés során vétett eljárási hibákról, szabálytalanságokról, hanyagságokról, a hatóságok kelletlenkedő hozzáállásáról a TASZ készített más szervezetekkel összefogva árnyékjelentést néhány napja. A 12 oldalas irományt sietősek vagy olvasni nem szeretők számára jól összefoglalja az alábbi riport:

A jelentést készítő civil szervezetek ajánlásai a hatóságok felé:

1. A hatóságok több tekintetben jogszabálysértő eljárása után elvárjuk, hogy az ügy kapcsán utólag indított fegyelmi eljárások eredményei kerüljenek nyilvánosságra, a hatóságok tegyék egyértelművé, hogy milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy az elkövetett rendkívül súlyos szakmai és eljárási hibák okait feltárják, és megvalósítóit felelősségre vonják. Nyújtsanak továbbá információt arra vonatkozóan is, hogy az elrendelt egyéb intézkedések (pl.: továbbképzés szervezése a mentésirányítóknak a bejelentőkkel való hatékonyabb kommunikáció érdekében, kötelező képzés a halottvizsgálatot végzőknek) tekintetében milyen lépések történtek.

2. Elvárjuk, hogy a lakosság érdemi és tényszerű tájékoztatást kapjon az eset körülményeiről, a lehetséges elkövetői körről. A rendőrség alakítson ki egy világos elkövetői profilt és azt hozza nyilvánosságra annak érdekében, hogy a lakosságot is be tudja vonni az elkövetők mihamarabbi kézrekerítésébe.

3. Elvárjuk, hogy a nyomozás során a rendőrség ne zárja ki, hanem vegye figyelembe a rasszista, roma ellenes indíték valószínűségét. A rendőrség ismerje meg és a nyomozás során használja a rasszista indíttatású bűncselekmények felderítéséhez kapcsolódó nemzetközi alapelveket, protokollokat, jó tapasztalatokat, melyek összefoglalását a Jelentés melléklete tartalmazza. Elvárjuk, hogy a rendőrség, a nemzetközi alapelvek alapján a rasszista indíttatású bűncselekmények vizsgálatára megfelelő eljárásrendet dolgozzon ki, és azt nyomozásai során alkalmazza.

Mit lehet még ehhez hozzátenni? Talán azt, hogy olvassa el mindenki a jelentés mellékletét a rasszista indíttatású bűncselekményekhez kapcsolódó nemzetközi alapelvekről, jó tapasztalatokról (utolsó két oldal), hogy lássuk, lehetne ezt az ügyet másképp is kezelni...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr951128264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.18. 20:34:06

Erről szoktam beszélni, amikor a FIDESZ politikai szocializációs tevékenységének kockázatait és mellékhatásait feszegetem. A pártok kltúraformáló tevékenységénél van egy sokkal mélyebb folyamat. A társadalom annyira elszegényedett, akkora lett a kilátástalanság, hogy emiatt is csúszunk a szegénységi kultúra tömegesedése felé. Erre a puskaporos hordóra egy gyertyaláng az, mit a pártok művelnek. Ma már kész ténynek kell tekintenünk, hogy a fasiszta ideológia, különösen az a része, hogy kiket kellene kiiktatni a társadalomból, éppen olyan elfogadható hétköznapi része lett a kultúrának, mintha azt kellene megemésztenünk, hogy a televízió nem az ördögtől való. Ha létezne magyarországon progresszív politikai erő, az nyilván megpróbálna szembefordulni ezzel a folyamattal.
Sajnos ilyen nincs. Talán majd az LMP_HP ha bekerül a parlamentbe.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.18. 20:39:26

@Saman: Nem akarlak kiábrándítani, de a jelek szerint ha az elvek és az érdekek között kell választani, akkor ők is hajlandóak rácáfolni a saját elnevezésükre:

kender.blog.hu/2009/05/18/schiffer_andras_mar_nem_legalizalna

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.19. 00:30:19

Én megtettem anno az LMP alakulásánál, hogy programot írtam egy internetes kampányfelhívsára. Leírtam, hogy mit tennék, ha részvételi demokrácia miniszter lehetnék. Ez persze menten átordul vicc kategóriába, de nem feltétlenül kell viccnek felfogni. Megértem a Schiffer másképp áll kérdésekhez ha a parlamentbe készül és más volt annak a civil szervezetnek a véleménye, amelynek ő elnöke volt. Magamról nem tudom elképzelni, hogy átmennék civilgyilkosba ha politikusnak állék. Az LMP civil hátteréről sem bírom elképzelni, hogy elfelejtik a civil gyökereiket.

DeMarco 2009.05.24. 00:18:40

A legutóbbi veszprémi meccsen 5000 ember kiabálta, kántálta, hogy "nincsen cigánybűnőzés, nincsen cigánybűnőzés...".
Ugye értitek, hogy miért?? Azzal, ha takargatni akarjátok a problémákat, ti. a létező cigánybűnőzést, azzal nemhogy megoldanátok a problémát, de még olajat dobtok a tűzre. A múltkor a saját fülemmel hallottam cigányokat beszélgetni arról, hogyha a kormány elveszi a segélyeket, majd bejönnek a városba csapatostul és kirámolnak néhány lakást. Van pár rendőr ismerősöm és ők mesélik, hogy a határban sorra törik fel a nyaralókat, hétvégi házakat és viszik amit érnek. Több helyszínelést végignéztem, néha el is fogák őket, de pár hónap múlva ott folytatják ahol abbahagyták. Ráadásul viszik magukkal a kisgyerekeket, őket dobják be sokszor az ablakon, mert akkor nem kell akkora rést ütni rajta. Ezzel egyből nevelik is beléjük a lopást, mint elfogadott életformát. Vidéken ezt tapasztalják az emberek és bár lehet Pestről osztani az észt, de a negatív tapasztalat sokkal erősebb motiváció tud lenni. Arról már nem is beszélve, hogy több csapat nem helybeli, messziről jönnek két-három kockaladával, betörnek gyorsan 4-5 lakásba és már koccolnak is vissza.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.25. 08:23:56

@DeMarco: Senki nem akarja takargatni a problémákat. Amiről beszélsz, az valós gond, de NEM az összes cigányt érinti, csak egy rétegüket (még ha az a réteg elég nagy is), és NEM az a megoldás erre, amit a JOBBIK, a Gárda, meg a hasonlóak kínálnak. Attól most jobb, ha cigánybűnözésnek hívod, megbélyegezve ezzel a tisztességes cigányokat is? Megoldottad vele a problémát? Szerintem ez a hozzáállás csak mélyíti a szakadékokat, és elfele visz a megoldástól, nem felé. Sokat kell változnia a cigányoknak is, elfogadva a társadalmi normákat, de a jelek szerint a többségi társadalomnak is. Mert van olyan réteg a cigányságon belül, amelyik megpróbál asszimilálódni, de az olyanok, akik az ilyen minden cigányt összemosó jelszavakkal dobálódznak, ezt eléggé megnehezítik...

Ha én takargatom a problémákat, akkor ti mit csináltok, amikor nem akarjátok elismerni, hogy van Magyarországon egy réteg, amelyik már nem csak verbálisan akarja kiírtani a cigányokat, hanem nagy valószínűséggel már neki is kezdett?

DeMarco 2009.05.25. 12:23:04

@Fedor: 1.Abban egyetértünk, hogy a gárda talán nem a legszerencsésebb megoldás. De ugyanakkor ha nincs ló, akkor a szamár is megfelel tipikus esete. Ha a kormányzat nem akarja, nem meri, nem képes megtenni a hatékony rendőri fellépést a bűnözőkkel szemben, akkor a polgárok megszervezik a saját védelmüket. Most éppen ez zajlik. A gárda válasz a vidéken élők kilátástalan harcára a bűnözőkkel szemben akiknek jó része történetesen cigány. És bár neked pesten ez lehet, hogy nem tetszik, de valójában ez senkit sem érdekel. Vidéken a gárdára úgy tekintenek mint a polgárőrőkre és tőlük várnak segítséget, mert a rendőrségre nem lehet számítani. A rendőrség pénzbehajtásra szakosodott és nem a bűnelkövetők elfogására. Arra jók, hogy civil autókban bújkálva fogdossák a gyorshajtókat, de hogy érdemben vizsgálnának egy rablást arra már nem. (Tisztelet a kivételnek.) A mi városunkban pont tegnap volt vmi gárdás rendezvény, ahol meglepően sokan voltak. Ráadásul a gárdásokat senki sem szidta, inkább integettek nekik. Tőlük nem félnek, ők nem rabolnak. Ők a rend vélelmezett védői. Igen, jobb lenne, ha a rendőrők tennék a dolgukat és megvédenék a lakosságot. Akkor nem kellene a gárda. De nem így van. A legfontosabb feladatuk, hogyha kritika éri a kormányt, azonnal felvigyék őket Pestre megvédeni az elvtársakat mindenáron. Ezért tartunk itt. Ne a gárdát kritizáld, a kormányt és a rendőri vezetőket hibáztasd.
2. Azzal, hogy kijelentem van cigánybűnőzés, azzal a valóságot jelentem ki és igazat állítok. Nem azt mondtam, hogy minden cigány bűnös. Érdekes módon a normálisan élő cigányokat senki sem bántja. Nekem is van több cigány barátom is, akik teljesen normális életet élnek és semmi baj velük.
3. Nem akarjuk elismerni, hogy van egy réteg amelyik nem csak verbálisan akarja kiírtani a cigányokat, több okból sem. Egyrészt azért nem, mert senki nem akarja kiírtani a cigányokat sem verbálisan, sem sehogy. Max. a jogosulatlan kedvezményeket és a pozitív diszkriminációt szüntetnék meg. Másrészt az égvilágon semmi sem bizonyítja, hogy az elkövetők nem cigányok voltak és azt sem, hogy etnikai indíttatás lenne az ok. Azt meg pláne nem, hogy egy "réteg" követte el azokat. Legfeljebb egy-két elkövetőről lehet szó. Te vagy az aki megpróbálja összemosni a dolgokat, szándékosan ferdítve a dolgokat. Ráadásul sztem legalább ennyi esélye van, ha nem nagyobb annak, hogy mindezt a cirkuszt az nbh szervezi nekünk...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.25. 12:49:02

@DeMarco:
"És bár neked pesten ez lehet, hogy nem tetszik, de valójában ez senkit sem érdekel."

Ezt most úgy mondod, mintha Pesten nem élnének cigányok, és nem lenne bűnözés. Hidd el, én is olyan környéken lakom, ahol kijut ebből is, abból is.

"Vidéken a gárdára úgy tekintenek mint a polgárőrőkre és tőlük várnak segítséget, mert a rendőrségre nem lehet számítani."

Akkor alakítsanak polgárőrséget. Annak még jogosultságai is vannak, pénzügyi támogatása. minek mindehez szélsőséges ideológia?

"Ne a gárdát kritizáld, a kormányt és a rendőri vezetőket hibáztasd."

A kettő miért zárja ki egymást? Én mind a kettőt teszem.

"Érdekes módon a normálisan élő cigányokat senki sem bántja."

Hát a sorozatgyilkosok utolsó két áldozata ennek elég erősen ellentmond...

"Másrészt az égvilágon semmi sem bizonyítja, hogy az elkövetők nem cigányok voltak és azt sem, hogy etnikai indíttatás lenne az ok. Azt meg pláne nem, hogy egy "réteg" követte el azokat. Legfeljebb egy-két elkövetőről lehet szó. Te vagy az aki megpróbálja összemosni a dolgokat, szándékosan ferdítve a dolgokat."

Hát, amit eddig lehet tudni az elkövetés módjáról, a motiváció hiányáról, stb., az jórészt arra utal, hogy nem cigányok voltak az elkövetők, és a folyamatosan szított cigányellenes hangulat minimum megalapozza azt a vélekedést, hogy nem elrugaszkodott ötlet rasszista indítékokat keresni. Talán olvasd el a TASZ jelentést. Én továbbra is csak két lehetőséget látok: vagy szélsőséges barmok etnikai indíttatásból, vagy az általad is vázolt titkosszolgálati provokáció (ami nem biztos, hogy NBH, lehet külföldiek zavarkeltő akciója is, volt már erre sajnos példa bő 10 éve). De ez utóbbi annyira aljas húzás lenne, hogy a magyarokból azért ezt nem nézem ki, és azt hiszem az országnak ez talán még rosszabb lenne, mint a szélsőséges verzió.

De hát azt hiszem mindannyiunknak az az érdeke, hogy elkapják a hunyókat, és végre kiderüljön az igazság. Én már többször írtam, ha kiderül, hogy cigányok voltak, én hajlandó vagyok bocsánatot kérni itt, de fordított esetben azért elvárom majd én is ugyanezt, rendben?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0