Ó, te nagyon hülye...
2009. június 19. írta: Fedor

Ó, te nagyon hülye...

Örök kedvencem, a ki tudja a legtöbb csúsztatást egy percbe sűríteni verseny all time championja, Szijjártó Péter, akit tényleg nem nagyon tudok most már máshogy megszólítani, mint ahogy a címben tettem, feltalálta az időben visszafele ható károkozást:

A Fidesz szerint teljesen feleslegesek és értelmetlenek voltak a kormány brutális megszorításai, hiszen semmi értelmük az intézkedéseknek, ha azoktól rosszabbul élnek az emberek, és a gazdaságra gyakorolt hatásaik is negatívak.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője, Szijjártó Péter pénteki tájékoztatóján azzal összefüggésben beszélt a kormány megszorító lépéseiről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: a reálkeresetek 2,2 százalékkal csökkentek január-áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szijjártó Péter hozzátette, tovább csökkent a munkahelyek száma is.

Gyurcsánynak ugye végsősoron azért kellett lelépnie, mert a tavaly őszi tűzoltás után újra nekiállt egy helyben toporogni. Március 21-én jelentette be, hogy átadja helyét, és Bajnai három héttel később, április 14-én lett miniszterelnök. Az első válságkezelő intézkedéseit a kormány májusban hozta, jórészt még nincsenek is életbe léptetve. De ezek szerint annyira rosszak ezek az intézkedések, hogy még így is tönkrevágták a megszületésük előtti negyedévet.

De gonosz ez a Bajnai... De még így se sikerült megakadályoznia, hogy hivatalba lépése óta 30 - 40 Ft-tal olcsóbb legyen az euró :-)

Félreértés ne essék: NEM állítom azt, hogy a Bajnaiék intézkedései biztos hatásosak, és minden porcikájukban tökéletesek. Majd az idő eldönti. De csak utólag! Az időutazást hagyjuk meg Marty McFly-nak...

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr861195894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 09:55:19

Hát az idő már eldöntötte, hogy Bajnai haverjai ténykedése jó vagy rossz.
Egyértelműen rossz...

Csak tudnám hogy Hitler miért nem nyújtott be konstruktív bizalmatlansági indítványt maga ellen 44ben, és nevezte ki Geobbelst és szakértői kormányát.
Biztos annyi minden változott volna.

Fedor te komolyan elhiszed, hogy az elvtársak képesek valamihez úgy hozzányúlni hogy az ne váljon szarrá?
Megyó, Gyurcsány, Bajnai egyre megy. Túl azon, hogy gazemberek, ezzel a párttal Mátyás király is elbukna...

Szijjártó meg tényleg hülye. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.20. 10:06:37

@TaTa86.: Jó, hát tőled nem is vártam mást, bár ez a Gyurcsány=Hitler még tőled is erős egy kicsit :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 10:10:40

@Fedor: Renden az tényleg erős. ;-)
Bár a Bukásból nem véletlenül sikerült olyan ütős paródiát csinálni. A párhuzam annyi, hogy mind a kettő elqrta. :P

De nem válaszoltál a kérdésemre.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.20. 10:54:00

@TaTa86.: Látod ez a különbség köztünk. Nekem nem minden fekete-fehér. Nem, nincs olyan, hogy valaki mindent elkúr, ilyet én még az ellenfeleimről se állítanék, mint ahogy a seggébe se bújnék senkinek. Mindenki követ el hibát, ki többet, ki kevesebbet, de mindenki csinál jót is.

Tavaly ősz elején pl. nem álltunk annyira rosszul. Persze ez relatív. Ha 2 évvel korábbi önmagukhoz mérjük, akkor kifejezetten jók voltunk (a költségvetési hiányt pl. elég erősen lefaragták 2006-hoz képest), de ha a versenytársainkhoz képest nézzük, akkor már nem annyira.

Állhattunk volna persze jobban is, pl. ha korábban véghezviszik a reformokat, és nem állnak le gyávaságból, vagy nem mennek bele rossz kompromisszumokba, de azért jórészt eltakarítottak maguk után, bármennyire is igyekeztek gáncsolni ebben őket. Az életszínvonal pl. még mindig bőven a 2002-es felett volt, csak persze az utolsó két év korábbinál jóval kisebb növekedése miatt (amire az ellenzék negatív kampánya hangulatilag csak ráerősített), nem ez volt a szubjektív érzete az embereknek (most persze a válság miatt visszaesés van, de még így se lett kisebb 2002-nél, kb. most tartunk nullszaldónál).

Amikor beütött a válság, akkor persze padlóra kerültünk, és hogy olyan hamar, abban természetesen sara volt erősen annak, hogy még nem tért vissza Gyurcsány hitele, de azt a problémát megoldották az IMF hitellel. Kár, hogy nem merte folytatni. Már akkor (sőt, igazából évekkel korábban) meg kellett volna lépni a mostani lépések javát.

Mindenesetre ha körülnézel a világban, ma már egyáltalán nem lógunk ki a sorból, sőt, egy csomó országot sokkal rosszabb helyzetbe hozott a válság, számos helyen nagyobb a munkanélküliség, a gazdasági visszaesés (Spanyolország, Írország, Balti államok), szóval a mai helyzet max. annyiban múlik Bajnaiékon, hogy az intézkedéseik nélkül valószínűleg még nagyobb szarban lennénk. És az európai helyzet azt mutatja, hogy bizony akkor se lennénk a mainál jobb helyzetben, ha mondjuk tavaly nyáron lett volna egy előrehozott választás, és most Orbánék kormányoznának.

Persze tudom, én erről mostanában nem foglak téged meggyőzni, úgyhogy felesleges is vitáznunk erről, de továbbra is fenntartom, hogy Bajnaiék most hozott intézkedéseiről majd csak akkor mondjunk ítéletet, ha már életbe léptek, és látszik majd a hatásuk is. Szóval térjünk erre vissza mondjuk jövő év elején. Ez most furán fog hangzani, de a te érdeked is, hogy ne legyen igazad. Ugyanis ha beválnak, az az országnak jó, tehát neked is, nekem is.

Persze akkor még mindig lehet azzal az érveléssel jönni, hogy minden romlás a kormány sara, és minden javulás a nemzetközi helyzeté, csak az egy kicsit izzadságszagú lenne :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 11:25:21

@Fedor: Nem kell hülyének nézni, nem látok feketén-fehéren mindent. De speciel a kormányt azt tök feketén.
Te valóban nem állíthatsz ilyet az ellenfélről, lévén nem kúrt el mindent. GyFék meg igen, saját bevallásuk szerint is. Most pedig megbíztak valakit, aki abban szakértő, hogy lehet egy csőd szélén álló vállalatot, minél több embert tönkretéve, a befektetőknek minél több pénzt kiszivattyúzva(, off-shore cégeken keresztül,) csődbe vinni.

Én örülök neki, ha valaki minden rosszban meglátja a jót, itt azért tényleg mélyre kellett ásni.
Néhány kérdés: Mi a helyzet az oktatással? Mi a helyzet a cigány integrációval, a közbiztonsággal? Mi a helyzet a htm-el? Mi a helyzet a presztízsberuházásokkal? Mi a helyzet az államadóssággal? 80%-al azt hiszem, csak a németek vernek meg minket az euban. Mi a helyzet a magyar iparral? Mi a helyzet a népesedéssel? Mi a helyzet az emberi jogokkal, az általános morállal? Mi a helyzet az egészségüggyel?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.20. 11:45:56

@TaTa86.: Tényleg nem látsz fekete-fehéren, Bajnait is milyen szofisztikáltan, realistán és jóindulatúan ítéled meg :-)

Speciel a népesedés köszöni jól van, jobban áll, mint az Orbán kormány alatt, mind a születésszámot, mint a halálozási arányt tekintve :-)

Összességében a közbiztonság is javult, jóval kevesebb a gyilkosság, a rablás, de persze ha az emberek azt hallják állandóan, hogy minden rosszabb, akkor egy idő után többen fogják elhinni, mint amennyinek közvetlen tapasztalata van róla, mert mondjuk elvitték a csirkéjét az éjszaka. Tudod, hogy melyik az egyetlen bűncselekmény, amelyik drasztikusan nőtt az elmúlt időben? A bankrablás. Szerinted mennyit követett el cigány? Szép kerek szám, szó szerint :-)

Az egészségügy feljavítását meg sikeresen elszabotáltátok, de ennek ellenére az se olyan rossz, mint amilyenek lefesteni szeretitek, szűk körben ezt még Mikola is elismeri (a kórház-magánosítás is csak akkor bűn, ha nem ő csinálja), csak persze kifele nem.

Általában igaz, hogy bár nem vagyunk könnyű helyzetben, és ebben Gyurcsányéknak van felelőssége, ezt senki se vitatja, de sok tekintetben nem állunk olyan rosszul, mint ahogy az ellenzék beállítja az olyan csúsztatásokkal, mint pl. ami a fenti a posztban látható.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 12:25:31

@Fedor: Büntetsz vazze!

Bajnairól nincs okom jót feltételezni... Mellesleg ő is akadálya az előrehozott választásnak, és már csak ezért hazaáruló. (Igen tudom, ez vörös posztó.)

"Speciel a népesedés köszöni jól van"
NEKED 1.2 GYEREK EGY NŐRE AZ JÓ??? És ebben benne vannak a 15gyerekes cigánycsaládok is. (Ez egyébként persze hosszútávú dolog, de elmondhatjuk hogy tartósan csak Horthy alatt nőtt a népesség. És az azóta eltelt 65 évben a szocik kormányoztak 4 év MDF-féle válságkormányt, és 4 év Orbánkonrmányt kivéve.)

"Összességében a közbiztonság is javult, jóval kevesebb a gyilkosság, a rablás, de persze ha az emberek azt hallják állandóan, hogy minden rosszabb, akkor egy idő után többen fogják elhinni"

Komolyan mintha Rákosi mondta volna. Honnan ez az utolérhetetlen kincstári optimizmus?

Közbiztonság ügyben, javaslom ugorj le vidékre (anyukámnak van néhány KKlaccházi diákja, nekik más a véleményük), vagy akár az én XXkeres házamhoz. De biztos csak a kuruc miatt érezzük, hogy nincs meg a biciklim, és a szomszéd is, hogy betörtek hozzá. A statisztika és a rendőrség nem hazudik. Soha.

Tényleg nem hiszem el, hogy te ezt beveszed. Pl tudod, hogy lehet hivatalosan csökkenteni a lopások számát? Úgy hogy a zsernyákok szarnak bele, ezért a legtöbben már be sem jelentik. Vagy egyszerűen kitaláljuk hogy 20.000 alatt csak szabálysértés. Azt tudtad, hogyha a börtönviselt 100kilos kancigány megpaskolja az arcod, hogy baj lesz, ha , akkor azzal sehova sem fordulhatsz, és nem bűncselekmény?
Persze ez sem mai trükk. Volt már hogy osztálytársam bejelentését azért utasították el, mert betelt a keret. Meg lett mondva a központból, hogy Csepelen mennyi bűncselekmény történik, oszt kész, abba ne ugasson bele a polgár.

Egészségügyre: molnargoreny.blog.hu/2009/03/09/teritett_betli_mikolatol_mengelicaig
itt egyedül abban van igazad, hogy Orbánék se jobbak.

Az utolsó bekezdésben tökéletesen igazad van. Ha az ellenzék alatt a fideszt érted és nem a jobbikot. Sokkal rosszabbul állunk mint azt Orbán vagy Szijjártó sugallja.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.20. 12:35:03

@TaTa86.: Nem azt mondtam, hogy a népesedés abszolút értékben jó. Csak azt, hogy ezt nem lehet a kormány sarának tekinteni.

Nézd, akivel történik valami, akkor persze az érintett sötétebben látja a helyzetet, mit amilyen valójában, ez teljesen érthető reakció, pláne, ha valaki olyan helyen lakik, ahol az országos átlagnál rosszabb a helyzet. Nekem pl. tavaly ellopták a bicajomat is (vidéken), a kocsimat is (Pesten). A kocsim meglett, a bicajom nem. De az országos tendencia akkor is az, összességében csökkenek a bűnesetek.

Na mindegy, úgy se győzzük meg egymást, ez eddig is nyilvánvaló volt, de az utolsó bekezdésed még jobban rávilágít erre. Szar lehet ennyire depressziósan élni.

Viszlát hétfőn.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 12:47:33

@Fedor: "De az országos tendencia akkor is az, összességében csökkenek a bűnesetek."
De ezt mivel támasztod alá?

DeMarco 2009.06.20. 21:01:24

@Fedor: Nem tudom miért, de amikor így összeszedve látom tőled még mindig meglepsz és megrémísztesz, hogy ezeket te tényleg komolyan is gondolod... vagy ha nem, akkor nagyon ügyesen leplezed...
Bevillan a titanic és rajta te: Emberek nincs baj, nem kell besza*ni, csak egy kis döccenés történt; nyugi emberek semmi probléma, csak a kapitány mutatott be egy trükköt, ne aggódjanak a kapitány kért a pezsgőhöz egy kis jeget..., semmi gond, ez a hajó soha nem süllyed el, no para über faxa a kapitány és a tisztikar az a kis rángatódzás a szájuk szélén csak a vigyor... ne féljetek, nem fog fájni, éppen csak kicsit hüvi a víz... ugyan, nem a hajó süllyed, csak a tenger emelkedik, jajj, mit kell hisztizni, hogy az alsó két fedélzet víz alá került, itt fent még játszanak a zenészek..., nem kell kapkodni, van bőven mentőcsónak..., most miért kell mindennek a rossz oldalát nézni, legalább csónakázunk egyet... jah, hogy szóltak előre a jégveszélyről? Ugyan, ez mese... és folytathatnám.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 08:52:06

@DeMarco: Az a baj, hogy csak végletekben tudsz gondolkodni, ezért amit írtam, azt úgy fordítottad le magadban, hogy én egy csodaváró gyengeelméjű vagyok, szóval kénytelen vagyok értelemező kéziszótárt adni magam mellé:

Ha én azt mondom, hogy azért nem olyan rossz a helyzet, mint amennyire lefestitek, az még nem jelenti azt, hogy jó, csak azt, hogy mindent azért nem szúrtak el. Ha azt mondom, hogy Bajnaiék intézkedései akár jók is lehetnek, az nem azt jelenti, hogy jövő év elejére itt a Kánaán, csak azt, hogy aránylag jól sikerül átvészelni a válságot, és meglesz az alap a továbblépéshez. Persze ettől még a következő választáson megérdemelten fog - na nem a FIDESZ nyerni, hanem - az MSZP veszíteni, az SZDSZ meg valszeg felszívódni. És még folytathatnám a sort. Attól, még lehetek realista, hogy optimista is vagyok. Például abban is hiszek, hogy a FIDESZ, ha kormányra kerül, csak nem fog annyi hülyeséget csinálni, mint amennyit most ellenzékben mond. Aztán persze lehet, hogy ez utóbbiban csalódni fogok, de az nem csak nekem lesz rossz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 09:19:18

@TaTa86.: Hát pl. a hivatalos rendőrségi statisztikákkal. Egy rövid keresés után ezeket találtam:

Az ismertté vált bűncselekmények számának alakulása 2003-2007. években

www.police.hu/data/cms496324/bcs_k_2003_2007.pdf

Ismertté vált bűncselekmények számának alakulása
2006-2008. évek I-VIII. hónapjaiban

www.police.hu/statisztika/bunugy/bcsalak0608.html

Ez utóbbi nem teljes éveket mutat, de a csökkenő tendenciát azért ez is jól jelzi, pl. a gyilkosságok esetében. Persze van egy-két olyan bűncselekménytípus is, ami egyik évben nő, a másikban meg csökken, de az összkép javuló. Komolyabb kereséssel talán a teljes évekre is rábukkannék máshol, de most erre nem szánnék több időt, szerintem ez is elég. Persze mondhatnám azt is, hogy olvasgasd ezt a gyűjteményt:

fedor.blog.hu/tags/ezzel_szemben_a_t%C3%A9ny_az

De hát ezeket te úgy se hiszed el :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.22. 11:10:33

@TaTa86.: hiába vitatkozol, az átlag zsidót nem lehet meggyőzni, h ne az mszpre (a vérzsidókat pedig, h ne az szdszre) szavazzanak.
van saját médiájuk, saját statisztikájuk, jól el vannak vele. nem értik, h a cigánybűnözés mit jelent, ők a cigányokra, mint előőrsre tekintenek, szerintem legbelül tudják ezt.

@Fedor: a kisképen azt hittem, h szemüveged van, szerintem az nagyon jól állna.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 11:59:00

@tesz-vesz:
1. Tehát ha én nem vagyok jobboldali, akkor csak zsidó lehetek. Ez szerinted engem minősít, vagy téged? Ha mindenki zsidó, aki mondjuk 2006-ban az MSZP-re vagy az SZDSZ-re szavazott, akkor tényleg kisebbségben van a magyarság a saját hazájában :-)
2. Majd átadom Rejtő Jenőnek, hogy beszéljen az optikusával :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 16:07:14

@Fedor: Ja, és nincs vipera... És te hiszel ezeknek a statisztikáknak?
Az előbb írtam le, hogy lehet manipulálni a számokat. Semmit sem érnek!

Ne mond már, hogy te ezt komolyan be is veszed?

@tesz-vesz: Ezt kezdem én is belátni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 16:12:35

@TaTa86.: Mondtam előre, hogy nem fogod elhinni :-) Áruld már el, hogy a gyilkosságok számát hogy lehet a te módszereiddel manipulálni...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 16:54:59

@Fedor: Például ha öngyilkosságnak írják be, vagy balesetnek. Ld: Tatárszentgyörgy.
Bár ilyen máshol biztos nem történhetett meg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 17:04:11

@TaTa86.: Hoppá.
Személy elleni bűncselekmények összesen: 10688 11488 12260

Tehát 15%-al nőtt 2 év alatt.
Ettől még nem tartom hitelesnek.

Az mondjuk tényleg biztató, hogy kevesebb a gyilkosság (nem sokkal, és ennél szerintem több van).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 17:13:29

@TaTa86.: A személy elleni bűncselekményekben a könnyű testi sértés is benne van, ez a "feljelentelek egy pofonért" ügytípus. Az nőtt, és ez mondjuk tényleg jól jelzi a feszültséget az országban. Vess meg érte, én azt mondom, hogy inkább ez nőjjön, mint a gyilkosságok száma.

Amúgy meg én átlagról beszéltem, amibe benne vannak a gyilkosságoktól az adócsaláson át a zsebtolvajlásig minden, és ezek összessége csökkent.

Persze, ha nagyon akar az ember, talál benne olyan részhalmazt, ami nőtt valamennyit, ép ettől átlag az átlag. Gondolom a gazdasági bűncselekmények száma pl. 2009-ben nőni fog, köszönhetően a világválságnak, sőt, a bakrablások száma, mint már írtam is, már biztos jóval nagyobb lesz a tavalyinál.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 17:41:21

@Fedor: A feljelentelek egy pofonért nincs benne, mert amiatt eljárás sem indul. Akkor sem ha tényleg pofán vágtak. Ez alól kivétel ha zsidó vagy és náczi ütött meg, de az ilyen ritka.

Ami azt illeti, az utcánkban most vágta meg késsel az egyik cigány a feleségét. Ez sem lesz benne a statisztikában, ettől még megtörtént.

De nem bánom, higgy a rendőrségnek, amelyik már többször bebizonyította, hogy a mundér becsületéért vagy politikai utasításra a legképtelenebb hazugságokat is képesek leírni vagy mondani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 17:58:42

@TaTa86.: Amit tesznek, az sokszor vérlázító, ez tény, pl. amikor a 2006-os esetek után a bíróságon nem hajlandóak egymás ellen vallani. Védik a mundér becsületét, ahogy mondtad is. De azért egy hivatalos statisztika azért más kategória...

Egy barátomra emlékeztetsz, ő is ilyen - igen, politikai nézetei tekintve is :-) A múltkor a lottóról beszélgettünk, és előjött az az urban legend, hogy hát régebben több ötös volt, csak most csalnak. Mondom neki, hogy nem volt több, csak nem kapott akkora hangsúlyt, amikor még nem volt halmozódás, és így kevesebbet ért. De bizony több volt. Mondom nézd a honlapján a statisztikát, kint van az összes ötös időpontja 57-től. De hát hazudnak, oda is direkt rossz adatokat írtak be, hülye vagyok, ha hiszek nekik. Na itt adtam fel. Itt is: A leghivatalosabb statisztikákat rakom eléd, amiből mindenki dolgozik, alapja a nemzetközi összehasonlításoknak, de szerinted csalás az egész. Ha valami olyan van benne, ami nem felel meg a te prekoncepcióidnak, akkor az csak politikai utasításra kerülhetett bele. Azért, mert néhány rendőr barom, még nem mindegyik az. Szerinted akkor is csalás volt ez az egész, amikor korábban még növekvő bűnözést mutatott ki, mondjuk a rendszerváltozás utáni átalakulásban? Egyébként is, a rendőröknek kimutatható kapcsolata csak egy tettre kész párt irányában van, akkor a Jobbik hamisítja a javuló adatokat? :-)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 18:01:37

@TaTa86.: Ja igen: Ha a "feljelentelek egy pofonért" nincs benne, akkor szerinted mit takar a könnyű testi sértés kategória?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 20:33:33

@Fedor: Hát akkor ezért nem jött be nagybátyámnak a lottó. Ő hobbiból statisztikákat készített az elmúlt 50 év húzásaiból, és a cége dolgozói mind ez alapján xeltek. XD (Egyébként több 3asa lett mint, amúgy.)

Mondom, osztálytársam mesélte, hogy a rendőrök nem voltak hajlandó felvenni a jegyzőkönyvet, mert éppen betelt a keret. Csepel a béke szigete és kész.

Szóval azért ez nem paranoia. És ahogy te is elismered ott van okt23. (Ott pl lehet egy hangyányi eltérés a hivatalos jogsértések és a tényleges jogsértések között.) Ott van Tomcat, akinek egyszerűen meghamisították az adatait, hogy előzetesbe vághassák, és lehallgathassák, ott van Tatárszentgyörgy, amikor a söréttel kilyuggatott csávóra rámondták, hogy baleset.
Ott van Enying, ahol nincs bűnözés, és nincs maffia, mármint a rendőrség szerint.
És még sok száz falu, ami hivatalosan a "béke szigete", de a lakók valamiért mégis rettegnek.

Van egy sztorim az Illatos útról (tényleg nem kamu, anyukám személyesen látta): szülői értekezlet közben a cigányok feltörtek 3 autót. Kijött a rendőr, és azt mondta a sértetteknek, hogy ott van a kocsma, menjenek be és vásárolják vissza az irataikat a tolvajoktól.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.22. 20:49:10

@TaTa86.: Persze, ilyen apróságok lehetnek, de ez meg nem kormányfüggő. Régen is így volt, ezután is így lesz.

A csökkenő tendenciát meg nem befolyásolja :-)

Nekem meg megtalálták a kocsimat. Az pl. valós teljesítmény :-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 21:20:21

@Fedor: Mintha kicsit elbagatellizálnád.
Főleg ha a radjobbon rendszeresen kiakadsz, pedig minden ennek a következménye.
Szerintem az, hogy maga a rendőrség nem tartja be a törvényeket, sőt van ahol szimbiózisban él a bűnözőkkel eléggé súlyos. Pl ha ez nem így lenne Magyar Gárda sem lenne.

De gondolom ez nem 2002ben kezdődött. Pl az Illatos út már azelőtt sem volt életbiztosítás... Szóval ebben egyet értünk.

Win Elen 2009.06.22. 21:35:41

Tok jo nezni ahogyan elbeszeltek egymas mellett. :) najo annyira nem jo. Szerintem senki nem latja fekete-feheren a dolgokat. Meggyozodessel mondom. De.

Osszessegeben Fedorral etek egyett. Sot. Teljesen. Viszont tata-val es demarcoval is. Meghozza azert, mert:

- Fedor, az elerheto tenyek es informaciok alapjan vonja le a megfelelo konzekvenciakat. Raadasul egesszen realisan. (nem tudom cafolni nagyon es ti sem)
- Ti pedig egy osszallapotot es osszhangulatot vesztek alapul, a tenyeket pedig azok valodisaganak biyonyithatatlansaga, sot, valoszinusitett meghamisitasa veget vetitek el. Ezzel en egyet is tudnek erteni, mert van egy olyan erzesem, hogy ahogyan erre mar volt pelda, most is a pozitiv szinben valo feltunteteshez merten kozmetikaznak. -hatnak. (ezt viszont nem tudjuk, nem lehet bizonyitani)

Szoval teljesen kulon eszkoztarat hasznal mindenki az allaspontja megtamogatasahoz. Csakhogy ennek lenyegebol fakadoan igy nem lehet vitatkozni. Illetve lehetne, de a felmerulo kerdesek igy a targytol elternek es inkabb ilyen karakter harcca valik. Ahogyan a politikusainktol is lathatjuk. Igy hat van igazsag itt is ott is, csak eredmenye nem lesz semmi.

Es ha igy nezem akkor csak fedor probal a temanal mardni ulni.

En is ugy latom, hogy Szijjarto hozza a szokot formajat. Ami a maga demagogiajat illeti. A problema nem az intezkedesek szuksegszerutlensege, hisz a lathato es a nem lathato (ilyenek a hatterben, kulonbozo erdekcsoportokkal kotott megallapodasok) okok egyertelmuve es elkerulhetetlenne teszik ezeket. A jelen prognozis es. Mas, de fontos kerdes hogy ez a kenyszerhelyzet onmagaban sem jo. Ezt akar - ahogy a fidesz hazudja - figyelmen kivul is lehetne hagyni. De sajnos, abban az esetben meg rosszabb helyzet alakulna ki. (ami lehet kesobb helyre billene - de ha egy oszodi beszed olyan reakciokat valtott ki a polgarokbol, akkor egy esetleges, az eddiginel is drasztikusabb romlas milyet eredmenyezne) Tehat itt at is billentunk a hit kerdesebe, errol pedig nehez ertelmes vitat folytatni, mert ki-ki meggyozodese alapjan foglal allast. Van akinek az elerhetove tett tenyek hatarozzak meg ezt, s van akinek a feltetelezettek, masodlagosak.

Az en allaspontom az, hogy ezek a politikusok mar regen leszerepeltek, mindegyiket behaloztak a kulonbozo erdekcsoportok, es
valoszinuleg nehezen tudnak kikanyarodni ezek kiszolgalasa alol. Az mszp es fidesz reszerol ez egyertelmuen latszik. Itt van egy jo pont a jobbiknak.

A masik, hogy a fefokozott es tulbeszelt ugyek, egyertelmuen rossz felfogast eredmenyeznek, meg ha egyen szinten gyakorta valodi a tapasztalat hatarozza meg, kollektiven nezve jelentos kozvetettsegeket/aranytalansagokat lathatunk.

Jo pelda a bunozesi statisztika. Bar valoban javult a kozbiztonsag a police.hu statisztikai szerint osszessegeben. A tarsadalmilag hevesebb reakciokat kivaltoknal epp ellenkezoleg. (eroszakos buncselekmenyek) de az elteres nem akkora mint amibol a jelen kozvelekedes megmagyarazhato lenne.

Win Elen 2009.06.22. 21:58:39

Illetve meg egy aprosag a masik reszrol. Amikor anno volt a miskolci rendorkapitany kinyilatkoztatasa a ciganyokra jellemzo bunelkovetesek kapcsan, ugye nagy felhaborodas volt, hogy nem lehet ilyen modon tipizalni. Mert rasszizmushoz vezet (amit ma abszolut negativ ertelemben hasznalnak, holott...). Ekkor a felesegemmel sokat beszelgettunk errol (kriminologiat tanul). Es egybehangzoan az volt a velemenyunk, hogy ez egy teljesen - bar joszandeku / vakliberalis megkozelites - rossz iranyba viszi a kesobbi helyzetertekelest. A baloldal felelme az volt, hogy a szelsosegesen gondolkodoknak ad majd csak municiot. Nos ebben van is igazsag, de kiszurni a sajat szemunket megnagyobb baromsag. Ugyanis bar a buncselekmeny az az elkovetotol fuggetlenul buncselekmeny, megis jobban tudunk koncentralni, egy adott csoport (itt tennek hat millio kitetelt, ezert nem irok nepcsoportot) amely az altalanos tobbsegi tarsadalom kulturajatol eltero normakat kovet, oksagi osszefuggeseire. (ez szociologiai szinten amugy nem is titok) Es ezekbol az ismeretekbol egy sokkal pontosabb bunmegelozesi es integracios politikat lehet alkotni.

Ahogyan en latom, es itt megint egyet ertek tataval a mai magyar demokratikus berendezkedes erre nem ad lehetoseget. Mivel amennyire a jobboldal tele van tuzdelve ures jelszavakkal - aminek sok minden ala is rendelodik - annyira tele van tuzdelve a bal is. Bar mindig hangsulyozom, hogy szamomra semmi olyan intezkedes nem elfogadhato, ami direkt vagy indirekt modon eroszakos megnyilvanulashoz vezethet kollektiv, vagy/es egyeni megbelyegzeseken, tulaltalanositason keresztul. Ki kell mondani azt is, hogy az ettol valo gorcsos felelem, epp ilyen karos, ha a viszonyulasunkban is megnyilvanul. Raadasul hosszutavon, termeszetetol fogva epp ehhez is vezet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.22. 22:49:34

@Win Elen: Ebben van valami...

"Es egybehangzoan az volt a velemenyunk, hogy ez egy teljesen - bar joszandeku / vakliberalis megkozelites - rossz iranyba viszi a kesobbi helyzetertekelest."
Nem akarok szakértőbb lenni a szakértőbbnél, de...
Jó lenne ezt a "szélsőségeseek" dolgot egy kicsit jobban kibontani. Itt nem gazemberekről van szó, hanem többnyire becsületes, családos, dolgozó emberekről, akik egyszerűen csak féltik saját és családjuk biztonságát, sőt életét.
Ez a hozzáállás fölöslegesen bizalmatlan. Jó lenne leszámolni azzal, hogy Magyarország a 10millió fasiszta országa.
Rendes, tisztességes emberek vagyunk, tessék minket úgy is kezelni. Ha valami fekete, nem mondják, hogy fehér.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.22. 23:58:41

@Fedor: bakker tényleg! rejtő jenő, ezért volt olyan ismerős!:)

"Ez szerinted engem minősít, vagy téged? "
az attól függ zsidó vagy-e :D
akkor derül ki profi, vagy paraszt vagyok :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 00:04:34

@TaTa86.: most keresek sokmindent, akarok csinálni egy sorozatot a rendszerváltás utáni szakágak megfelelőtlen műkődéséből. van már 2, még egy olyan 4-et szeretnék csinálni, hiteles emberek (írása) alapján, akkor elégedetlen lennék. olyanokra gondolok, h oktatás, rendőrség. csak pl nem ismerek tiszti rendőrt (majd nézelődök a trmsz-en, ez nemgond), meg olyan tanárt, akinek lenne komoly rálátása az egész dologra. az egészségügyet is te mutattad meg a molnárgörény cikket, gondoltam tudsz még ilyet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.23. 00:16:49

@tesz-vesz: Igen olvastam a mezőgazdaságosat.
Több ilyen cikket sajnos nem tudok mint Molnárgörényé.

Azért ha mégis találok, vagy ismerőst rá lehet venni, akkor szólok.

Win Elen 2009.06.23. 07:32:04

@TaTa86.: amig nem irtad ez eszembe sem jutott, hogy a szelsosegest ilyen fajta negativ tartalommal tarsitsam. Szamomra a szelsoseges nem jelent mast, mint egy olyan embert aki a gondolataiban es cselekedeteiben elsosorban allando onigazolast keres. Elfogadja tevedhetetlennek magat. Az informaciokat, elsosorban sajat vilagkepenek megfeleloen priorizalja. (gyakar akar teljesen illogikusan). Nem szokasom, de ha lehet elnek egy ide illo idezettel nem pontosan.
Lotz szerint egy-egy ember filozofiai hitvallasanak igen gyakran az a torekves magja, hogy egy, a dolgokrol alkotott alapveto felfogast - amelyet korai eleteveiben egyszer s mindenkorra magaeva tett - igazoljon.
Ez konkretan a racionalizalas. Ami amugy termeszetes lenne, csak valamilyen modon a szelsosegesen gondolkodonal, ezek a belso-kulso a szemelyiseget alakito-formalo-vedo-kifejezo mechanizmusok kulonbozo helyzetekben es pontokon kibillennek az egyensulyi allapotbol. Ennek egyik jellemzoje a tulaltalanositas-tulegyszerusites. Ennyit ertek rajta. Es ebbol ki is derul, hogy ez jellemzo minden politikai beallitottsagu emberre.

Megkockaztatom hogy minden fajta elkotelezettsegre - az mas kerdes hogy a kulturaban adott viszonyulas milyen megitelest kap. Mert azt hajlamosk ma elfelejteni, hogy letezik szelsosegesen negativ es szelsosegesen pozitiv ertelmezes is. A mai demokracia, kikialtott alapvetoen pozitiv szelsosegeket, amelyek altalanosan elfogadotta valtak. (ez megint meresz lesz, de az oriasi altalnositasabol fakadoan ilyen peldaul, a "minden ember egyenlo" megkozelites orokervenyunek tekintese, ugyanis ez csak reszben fogadhato el, es az egyenlotlenseg is csak ugy ertelmezheto, hogy a kulonbsegekbol nem fakadhatnak elojogok, (vo. Konzervativizmus ide vonatkozo jellemzoje) illetve az elteres nem feltetlen jobbat vagy rosszabbat jelent.)

A fentiek alapjan elmondhatjuk, hogy a szelsoseget en is onmagaban negativ ertelmezeseben hasznaltam, es hasznalom tobbnyire. Ez ma az altalanosabb ertelmezese a kozbeszedben.

Igy jo lesz?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.23. 14:12:45

@tesz-vesz: Nem vagyok zsidó. A minősítést már megadtad te.

@TaTa86.: "Jó lenne leszámolni azzal, hogy Magyarország a 10millió fasiszta országa."

Könyörgöm, hol hallottál, olvastál ilyet? Ez is egy olyan toposz, amit a jobboldal oly szívesen hangoztat állítólagos elnyomatása, megbélyegzése bizonyítékául. Pedig senki nem állította ezt. Senki nem hiszi, hogy mindenki, aki tart a cigányoktól, netalán még a Jobbikra is szavazott, mert az összes többi pártban csalódott, az rögtön fasiszta lenne. De attól még igaz, hogy a Jobbiknak van olyan kemény magja, amelyik teljesen szalonképtelen, és a cigánysággal való problémára más választ kell találni, mint a gyűlölet és kirekesztés. Igen, ez nem csak rajtunk múlik, hanem a cigányokon is, nekik is alkalmazkodniuk kell egy szintig, de azzal csak távolabb kerülünk ettől a céltól, ha kikiáltjuk őket általános bűnbaknak.

Hanyadszor is megyünk már végig ezen a témán? Szerintem most már fejezzük be, legalább a következő hasonló témájú posztig :-) Pláne mivel ennek nem is ez volt a témája, csak egy teljesen átlátszó csúsztatás...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.23. 20:34:14

@Win Elen: Ok. Szóval ezt jelenti a szélsőséges. Végülis van benne valami, nekem tetszik ez a megközelítés.
Azért arra felhívnám a figyelmedet, hogy ilyen szélsőségesből a paletta nagyon széles. Van olyan amelyik a cigánybűnözést létét nem hajlandó elfogadni pl. Neki az jelent önigazolást, hogyha a rendőr ki sem ejti ezt a szót.
Szóval én is egyet értek a "ne etesd a trollt" elvvel, de itt ezt lehetetlen kivitelezni.

A legjobb akkor is az őszinteség. A rendőrségnek pedig tényleg ártana ha a presztízse javulna, mert nem hazudozik össze vissza.

"minden ember egyenlo": Szerintem ez egyszerűen agyrém. Mintha odaállnál egy kolibri elég az kijelentenéd: ő Diana hercegnő.

@Fedor: Nem szó szerint értettem. (Egyébként ezt Rákosi mondta.) De Ungvári pl mondott olyat, hogy "3 millió nyilas házmester országa" (3millió ember ekkor úgy lett nyilas, hogy leszavazta a vizitdíjat.)
Ez a gondolkodás nagyon is jelent van a ballib oldalon, rengeteg zsidó egyszerűen meg van győződve arról, hogy mi kriponácik vagyunk, és ha nincs SZU, vagy NATO akkor az első dolgunk az ő lemészárlásuk lenne. (Ha érdekel erre keresek egy idevágó Csoóri idézetet, ami persze nem bizonyít semmit, de elgondolkodtató.)

És ez a szemlélet bizony tükröződik a belügyben is. Ez a Pásztor Albertes balhé is ilyen volt. Amit mondott az egyszerűen igaz. De vannak akik meg vannak győződve, hogyha a magyar meghallja a "cigány" vagy a "zsidó" szavakat, akkor elkezd gyilkolászni. Ezt olyan sikeresen elültették az emberek agyában, hogy mostmár sajnos a legtöbb magyar is elhiszi.

(Ezért nem szabad Trianont feszegetni, ezért nem szabad a cigányok népesedéséről, bűnözéséről beszélni, ezért nem szabad a zsidó ingatlanspekulánsokról beszélni( bár respekt az indexnek, ők egyszer írtak erről), ezért kell az iskolából száműzni a politikát (még a náczi tanárok megfertőznék a gyerekeket). )

Na jólvan fejezzük be. (Vagyis erre még válaszolj, nem kell enyém legyen az utolsó szó. És akkor annyiban hagyom.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.23. 20:36:47

@Fedor: Ja még valami, ezt már régebben akartam, csak nem akartam on-al off-olni az off-ot.

Szijjártó nem hülye. Egyszerűen csak ordítóan középszerű, és nincs jelleme.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.24. 08:14:50

@TaTa86.:

1. Rákosit talán ne keverjük ide. Mi köze a mai történésekhez, hogy mit mondott 60 évvel ezelőtt? A mai baloldal és Rákosi diktatúrája csak a ti fejetekben mosódik össze.
2. Ungvári emlékeim szerint "természetesen" nem mondott ilyet. Ő tavaly a Demszkyt tojással megdobáló, beszédét szétüvöltő csürhére mondta, hogy ez nyilas házmester mentalitás. Na ezt fordította ki a jobber sajtó, sőt, azt hiszem személyesen Bayer, egy jó kis csúsztatással: a tojásdobálók nem szeretik Demszkyt -> valószínűleg az a hárommillió se szereti, aki a vizitdíj ellen szavazott egy héttel korábban -> TEHÁT Ungvári őket is lenyilasozta. Gyönyörű gondolatmenet :-)
3. Természetesen nem azért nem szabad cigányokról meg zsidókról, meg Trianonról beszélni, mert valakik szerint akkor a magyar elkezd gyilkolászni, ez baromság, ez megint csak egy önhergelő jobbos lázálom. Sőt, továbbmegyek, még tiltás sincsen. Nem tabutémák vannak, hanem tabu stílusok, és tabu megoldások. Mindent meg lehet beszélni a demokratikus kereteken belül. Lehet beszélni az ingatlanspekulánsokról, de nem azért kell elítélni őket, mert zsidók, hanem azért, amit esetleg csinálnak. Lehet beszélni a bűnözőkről, de nem azért kell elítélni, mert esetleg cigány, hanem azért, amit esetleg művelt. Nem minden zsidó spekuláns, és nem minden cigány bűnöző, ezért nem szabad(na) olyan kifejezéseket használni, mint pl. a cigánybűnözés. Te úgy gondolod, hogy ezzel csak az igazságot mondod ki, és ezzel már meg is oldottad a problémát. Én meg azt mondom, hogy azzal, hogy azokat is megbélyegzed ezzel, akik nem bűnözők, csak továbbmélyíted azt.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.24. 11:44:56

@Fedor: ez nem jött be, de szerintem épeszű ember nem szavaz a komcsi pártra, zsidóknál még esetleg lehet mentség, mert ők félelemben éltek egész életükben...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.24. 12:13:40

@tesz-vesz: Komcsira nem is, de az MSZP nem az :-) (TUDOM, hogy kik alapították, és kik vannak be, de elveit és működését tekintve MOST nem az) Amúgy meg soha nem szavaztam az MSZP-re sem, és mint írtam, most megérdemelten kerülnek ellenzékbe. Az már az én egyéni szoc.pol. problémám, hogy a helyettük hatalomra kerülőket se tartom jobbnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.24. 13:21:56

@Fedor: a komcsinak két értelemzése van:
- van a hithű komcsi
- meg van a haszonelvű komcsi, akinek semmi elve, erkölcse, nemzettudata nincsen, csak szereti a pénzt, hatalmat, és ezért bármit megtesz. na ezek azért komcsik (ezért komcsi az mszp) mert kommunista korszakban jelentős pozíciókat töltöttek be (fekete jani) és most is ott vannak a pártnál, de egyben közösek a hithű komcsikkal, hogy ugyanúgy hazaárulóak, ugyanúgy (beszédben, történelemben) nemzet és haza ellenesek. a komcsik oldalán állnak, csak most már divatosabb a neolib köpeny, meg hogy nem mondjuk ki, ellenben Moldovával, hogy Kádár nem gyilkos, hanem szent.
a hithű komcsiknak, mint a munkáspárt ugyanolyan a gazdasági célja, mint a jobbiknak, úgy tudom. mindakettő szuverén gazdaságot akar, és mindkettő gazdaságilag a baloldalon van. nagyon helyes így, a különbség csak annyi, hogy türmerék kádárra máshogy tekintenek...
az mdf és az szdsz is ugyanaz mint az mszp, erre rájöhettél volna.
a fidesz mindenképpen jobb a komcsiknál: közbiztonság, három csapás törvény stb. a gazdasághoz tényleg jobban értenek (ha kéred erre van link), és ha a fidesz nem is akar szuverén országot, de nem olyan szolgalelkűenköveti a imf-t, világbankot, eut (?), mint a komcsik. (nálam az szdsz is komcsi, mdf is).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.24. 13:46:40

@tesz-vesz: Jó, hét hogy ha saját definíciót alkotsz, és úgy csűröd-csavarod, hogy mindenki belepasszoljon, akivel bajod van, akkor persze, mindenki az. Én is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.25. 18:06:33

@Fedor: ez nem saját definició.
komcsi vagy- ha kommunista ideológiád van
- nemzetellenes vagy, turul.
- mszp-s (szdsz-es, mdf-es vayg) vayg

ha csak simán baloldali vagy, és nem támogatod egyik pártot sem, akkor nem vagy komcsi az én szememben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.25. 18:11:40

@tesz-vesz: "komcsi vagy- ha kommunista ideológiád van"

Ennyi. Nem több.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.26. 12:18:57

@Fedor: nem ennyi, mert horngyula akkor micsoda?
komcsi. komcsik oldalán harcolt. hiába hja, most a neolib gazdaság miatt lett gazdag, de tudod mit mondott Márai a kommunistákról? (?) vagy Wass Albert: "mindegy milyen eszmét hangoztat, a kommunista kommunista marad: nemzetellenes, idegen"

Márai ezt mondta:"a kommunistákkal majd akkor lesz igazán nagy baj, mikor már csak a rablott holmit viszik, lopják. És ezt Márai még a „kommunizmus virágzásának” idején fogalmazta meg.".
"Mivel pedig a magyarországi kommunizmust jórészt mindig is gyökértelen alakok képviselték, ezért még a más volt kommunista államokra jellemző „nemzeti minimum” elfogadása is idegen tőlük."
"Magyarország ma a kommunisták folyamatos gaztettei miatt olyan katasztrofális morális és gazdasági helyzetben van, hogy csak egy az egész társadalmat érintő katartikus megújulás mentheti meg."
na, milyen jó oldalt találtam:
www.antidogma.hu/node/1521

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.26. 12:29:34

@tesz-vesz: Kommunista VOLT, de a rendszerváltás idején elfogadta az új játékszabályokat, és jobban betartotta, mint azok, akiktől ezt jobban elvárná az ember. Ez a "nemzetellenes, idegen" igencsak sokat tett az országért mind a rendszerváltás idején, mind miniszterelnökként, és ezekre méltán lehet büszke. Persze a fiatalkori esetleges tetteit ez nem menti, de hát ma gyakorlatilag nincs olyan párt, amelyik ott állna most, mint ahonnan elindult anno...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0