Önimádók
2009. június 30. írta: Fedor

Önimádók

Jaj, bocs, én csak itt beszélek magamról, téged meg nem hagylak szóhoz jutni. De most te jössz: Hogy tetszik az új hajam?

Ez az ősrégi vicc jutott eszembe, mikor elém került az a cikk, amelyben magyar "sztárok" kommentálják Jacko halálhírét. Egészen pontosan Edvin Martonnál tört fel belőlem egy keserű kacaj:

Nekem szerencsém volt találkozni vele. New York-ban az Emmy díjátadáson, amikor megnyertem az Emmy díjat zeneszerző kategóriában, akkor gratulált nekem.

 Jól van Lajos, minden alkalmat meg kell ragadni az önmenedzselésre. Ez éppen most egy kicsit ízléstelenre sikerült, főleg a többiek valódi(nak) tűnő rajongása mellett, de sebaj...

 

UPDATE

A comment.com közben rátalált a kategória abszolút győztesére, a nemzetközi bajnokra, aki nem más mint Jacko faterja. Szép.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr121217205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snuffi · http://mentolosmacska.sfblogs.net 2009.06.30. 10:36:58

Remek. :) Arról nem is beszélve, hogy Edvin Marton hol van Jackohoz képest...

DeMarco 2009.06.30. 10:49:29

Fedor: Hogy mikre oda nem figyelsz... :))
Engem a celeb világ szinte teljesen hidegen hagy. Többnyire azt se tudom ki kicsoda. Ha valaki érdekel felhívom a húgomat, h segítsen ki, ő mindenkire emlékszik, még a 126. való villa első kiesőire is... cserébe ő meg felhív, ha történelmi kérdése van, vagy ha meg akarja kérdezni x-elés előtt, h mi az lmp, meg jobbik? :)))) Neki inkább celebekre kellene szavaznia... :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.30. 10:52:38

@DeMarco: Hát engem meg lehet kérdezni mind a két témában nyugodtan :-) Bár a celebhírekben kevésbé vagyok otthon, erre a hírre is teljesen véletlenül kerültem, egy másik blog egyik kommentjébe volt belinkelve...

Win Elen 2009.06.30. 11:09:24

Gondolom többek között az ilyen dolgok miatt is áll távol tőlem a pop (kommersz) világ jelentős része. Nincs vele amúgy semmi bajom. Eszemben sincs utálni, leszarozni bárki munkáját. Csak a legtöbb dolog hatásvadász. És egy egész undorító ipar épül rá. Az aprópénzre váltott művészet. Ráadásul nekem fontos, hogy innovatívnak hasson valami. Ha a bőrlehúzás akkor általában herótom van tőle. Hacsak nem lett mégis jobb, vagy összehasonlíthatatlanul más, mint ami az inspirációt, vagy az alapot adta. Félreértés ne essék, attól valami nem lesz jó, hogy kevesen értik meg, kevesen hallgatják, nézik olvassák.

De a fent említett művész munkásságát nem ismerem, szóval véleményem sincs róla. (ami van az nyilván nincs párhuzamban a valósággal, vagy azzal amit megismerése után alkotnék róla). A megjegyzése, még ha így ki is van emelve, emlékeztet a twrtko (vagy hogyan írja a nevét) megszólalásaira. Amiben még igazság is lenne, ha nem öntömjénezés lenne egy jelentős része, még annak is amivel amúgy egyetértenék.

És ha valakinek ez az egotripen túl marketing is, akkor az felveti a kérdést, hogy hol marad az alkotás tisztasága. Ez szubjektív nyilván, hogy mit tartunk tisztának. De szerintem a klasszikus művészet legfontosabbja, hogy egy olyan én-vetület legyen, ami mentes az ilyen alantas dolgoktól mint piacgazdaság. A jó alkotások soha (tapasztalataim szerint) nem a közízlés, mint központi motiváltság kiszolgálása közben születtek. De ez sem jelenti azt, hogyha szempont volt ez, nem lehetne e valami jót csinálni…(…)(…)


Hat ez vicces. Most ki is törölhetném, amit írtam, de talán az éles szeműek észreveszik a benne látható gondolat evolúciót, amely eklektikussága véget, elvezetett oda, hogy minek véleményezni valamit, ha nem is ismerjük. És tanulsággal is szolgál ahhoz, hogy a biztosnak hitt álláspontunkat támasztó elképzelések, kifejtve teljesen más, az eddig rögzülttől eltérő felfogásra, véleményre vezethetnek. És ez jó.

Igazából a kritika, amit finoman a tőlem távol álló alkotókkal kapcsolatban akartam megfogalmazni, kiderült, hogy nem is az ő kritikájuk. Hanem a zeneiparé. És az egyedet, mint a rendszer részesét, annak elemét is azonosítottam az egésszel, holott, az ő tevékenysége érthető, (még ha nem is szimpatikus). De az általa készült alkotás, még ha át is van itatva ezzel a rosszal önmaga nem feltétlen az. De ennek tükrében csak erős általánosítással elítélhető. Hisz maga az alkotás jó vagy rossz kategóriába sorolása egyéni döntés, képlettel nem leírható. És ezért az egyéni felfogás végett, semmi azt inspirálóval nem azonosítható.

Tehát, a nem szeretem, szerintem nem jó, nem lehet alapja, annak, hogy más akinek tetszik arról ennél hosszabbtávú következtetést vonjak le. (lévén ez az adat, ehhez nagyon-nagyon kevés). Továbbá a vélelmezet dolog elkövetőjéről sem vonhatok le többet annál mint a vélelmezett dolog maga. Személyére csak ennek aspektusában utal. Többről nem beszél. Az antipátia jogos. De csak szubjektíven.

Ide vonatkozó SP szállóige: „A DROG rossz! Értem?!”

A jó a rossz, az egyénen kívül értelmezhetetlen, csupán közmegállapodás kérdése. És mint ilyen, minden korban felülbírálásra kell kerüljön…

Fedor, nem gondoltad volna, hogy a Velvet rovatra ennyire elkalandozó komment is érkezik mi? :) (még ha a tőlem megszokott csapongó stílusban is)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.06.30. 11:11:48

@Win Elen: Hát, kétségkívül nem számítottam ilyen filozófiai mélységekre :-)

Win Elen 2009.06.30. 11:18:39

@Fedor: kocsmafilozofia :) (bár amikor elkezdtem írni nem volt más komment)

Pelso.. 2009.06.30. 20:39:45

Na igen.
Nézzük csak meg politikusainkat, micsoda önmenedzselésre képesek...

Win Elen 2009.07.01. 00:05:02

@Pelso..: no meg a bloggereket, vagy a kommenteloket!

A kialakult vilagrend sikerenek titka, hogy milyen ugyesen lovagolja meg az alap emberi motivaciok tamasztotta igenyeket, annak majd mindn pozitiv es negativ voltaban. Nagy tapsot a korszellemnek.

(elbukik majd, es hamvabol csak a tapasztalat emelkedik csenevesz hajtaskent tan jobbito szandekkal, a tavoli jovo genracionak szeles kertjeben.)

Csak jutott eszembe a minden kifejtest nelkulozo, szubjektiv kritikakrol. (a reakciotol kvazi fugetlenul a jelenseg szemelytelensegenek tukreben)

Pelso.. 2009.07.01. 08:50:55

@Win Elen:

Szerintem, nem bukik el. Mivel a fő motiváció, azaz a pénz, nem szűnik meg.

Tapasztalat? Hogyne, halvány foltokban érvényesülhet csak, mivel az ifjú generációk természetes ill kényszerű önmegvalósítási kényszere jobban dominál a mindennapokban.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.07.01. 13:08:41

@Win Elen: Attol tartok, hogy emberi mivoltunkbol nem fogunk kivetkozni: mindenre cimkeket fogunk aggatni - akar az ismeretek teljes hianyaban is - es a vilag osszes melyfilozofiai eszmefuttatasa sem valtoztatja meg azt a tenyt, hogy mindenki eloszor itel, aztan megfelelo ervekkel alatamasztja. Ezert van hogy sosem az iteletet tamadja senki, hanem az erveket kritizalja. Ami persze teljesen felesleges, mert erveket mindig lehet ujabbakat talalni.
..es igy tovabb:)

Win Elen 2009.07.01. 16:00:45

@Pelso..: A penz jelen formajaban szerintem halalra van itelve. Mas formaban elkepzelheto hogy fennmarad. A tarsadalom mostani strukturaja megkoveteli termeszetesen a jelenletet, de nem hiszem, hogy 1000 ev mulva ez a fajta rendszer jellemezne minket. (hacsak nem sikerul a mai gazdasagi berendezkedest mondjuk csillagkozi szintre kitejeszteni, amikor a zart rendszer jelentos tagulasaval a novekvo kitermeles igenye (ugye ez az alapja a mostaninak)sokkal tovabb fenntarthatova valik. De ettol tavol vagyunk) A tapasztalat, ahogy a jovore nezve kepzelem, nem feltetlen a belatasbol fakad, hanem inkabb - es ez valoszinubb -kenyszerbol.

@vazsmegyeigerdezsház: ez pontosan igy van. Az ember kenytelen altalanositani, es ez nem is baj. Ha olyan "szuperintelligensek" lennenk, hogy minden helyzetben a masodperc tort resze alatt minden tenyezot fel tudnank fogni, azokat kitudnank ertekelni, es meg azok megfelelo kombinaciojaval donteseket is tudnank hozni, akkor nem lenne az emberre jellemzo. De az agyunk erre egyelore keptelen. Ha kepes, az mar szerintem ujabb faj megjeleneset feltetelzne.

"...es a vilag osszes melyfilozofiai eszmefuttatasa sem valtoztatja meg azt a tenyt, hogy mindenki eloszor itel, aztan megfelelo ervekkel alatamasztja"

Ez a hibas felfogas. Ugyanis azt nem vitatom el, hogy mindenki eloszor itel, de hogy azt koveto erveles az kizarolag az itelet alatamasztasa szolgalna mar ketsegbe vonom. Valoban sokaknal ezt lehet megfigyelni. De a masik eset, hogy az iteletet az ervelesbeli hibak felismerese utan kepesek vagyunk megvaltoztatni. Hacsak nincs valami egyeb jelentos oka (mondjuk enkep torzulas) hogy ragaszkodjunk az iteletunkhoz ez a viszonyulas a jellemzo. A tanulas is hasonlo folyamat. (a jo es rossz szubjektiv, de mindenkeppen jobbnak tartom ezt a megkozelitest, azokban a helyzetekben amikor valoban van ido es lehetoseg a berogzodeseink ujragondolasara)

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2009.07.01. 20:29:02

kettosmerce.blog.hu/2009/06/29/ha_eljon_orban_viktor

Köszönöm a hosszú választ! Komolyan hálás köszönet. Igaz, mindenre még nem sikerült reagálnom, de majd idővel igyekszem. Neked se jött azonnal!:)

kettosmerce.blog.hu/2009/06/29/ha_eljon_orban_viktor

Nzoltan 2009.07.02. 09:46:02

Jó látni, hogy a magyar MTV kavicsot dobott a popiparunk állóvizébe.
Vagyis beleszart a nagy öregek levesébe.
Ez a majom is tipikus "egyslágeres", aki majd húsz év múlva is előkerül a hófehérjaguár volánja mögül. Se baj,kell a vén trotty utánpótlás.

Nzoltan 2009.07.02. 10:07:00

@Nzoltan:

Hűbazzmeg összekevertem az egyik kriplit a másikkal. Egyen séró, egyen fej...

Ciki no.:-)

efzsé 2009.07.12. 11:25:10

Bocs, Fedor, de ez off lesz!
Olvasom, hogy jelentkeztél a Vágó vetélkedőre - sms-en avagy a neten át?
Tunnillik nekem nem sikerül a megadott kviz@tv.hu-t elővarázsolnom...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0