RE: A nagy Omninvest-svindli
2009. december 02. írta: Fedor

RE: A nagy Omninvest-svindli

Reakció Bodoky Tamás jegyzetére.

- Gyorsan, gyorsan, hozzátok a tömlőket, ott a tűzcsap, csatlakozzunk rá azonnal!

- Álljunk csak meg egy szóra, tűzoltó urak!

- Mit akar, hagyjon minket dolgozni! Nem látja, hogy ég az a ház?

- De látom. Az enyém. Én hívtam magukat. De mielőtt nekilátnak, volna pár kérdésem, mert gyanúsak nekem. Láthatnám pl. a tűzoltóautó papírjait? Nem járt le a forgalmija véletlenül?

- Maga megőrült?! Leég a háza! Oda lesz mindene, ha sokat tököl itt velünk!

- Meg még a terhes feleségem is bent van, őt is ki kéne hozni, de előbb tisztáznunk kell pár dolgot. Úgy hallottam például, hogy az önkormányzat hónapok óta nem fizeti a tűzcsap után a vízdíjat.

- Ember, maga nem normális! Hagyjon már minket békén!

- Na, na, mi ez titkolózás? Azt se árulja el nekem, hogy mekkora a fizetése, és hogy milyen prémiumot kap az évvégén?

- Magának most tényleg ez a legfontosabb, amikor épp tönkre megy az élete, és azt próbáljuk megmenteni?

- Persze, de mibe kerül ez nekem? Átlátok én ám magukon, tudom ám, hogy honnan kapnak gyanús módon pénzeket, a nemzetáruló kormánytól, attól! Mocskos komcsik maguk is, inkább nem is kell a segítségük!

Abszurd? Az. Pedig az Omninvest kapcsán pont valami hasonló történik.

Az Omninvest szállítja hosszú évek óta az influenza elleni oltóanyagot. Soha eddig semmi gond nem volt vele, minden kormány szerződött vele, Orbánék is, nem is tehettek volna más, ugyanis nincs konkurenciájuk az országban. Lehet, hogy ez így nem jó, de attól még tény, mint ahogy az se állítható ezek után, hogy nem lenne meg a kellő felkészültségük, szakmai tapasztalatuk.

Kevés olyan ország van a világon, amelynek saját oltóanyaga volna a H1N1 ellen, tehát nem szorulunk importra, és a kellő mennyiség is rendelkezésre áll, ennek egy részét a veszélyeztetettebbek ingyen megkaphatták, így az elsők között tudtuk megkezdeni a védekezést. Az oltóanyagról a WHO, tehát az ENSZ egészségügyi világszervezete mondta ki, hogy hatásos, sőt, az egyik legjobb, ha nem A legjobb. Czeizel Endre többévtizedes hitelét is be merte vetni az érdekében: „személyesen vállalok szakmai felelősséget, hogy a vakcina nem okozhat rendellenességet a terhes nőknél”. A szomszédos országokból hozzánk járnak át az oltóanyagot beszerezni. Az egész akár egy magyar sikersztori is lehetne.

De persze nem az lett, hanem egy rémálom. És miért? Mert a sikersztori részben a kormánynak is köszönhető, márpedig azt elismerni, hogy akár egy kicsit is jó lehet, amihez közük van, az egyenlő a nemzetárulással.

Ez egy agyrém. Egy felmérés szerint pár héttel ezelőtt az oltási hajlandóság leginkább attól függött, hogy milyen szavazó az illető, ha ellenzéki, akkor inkább nem oltatná be magát. Könyörgöm, hát hol élünk? Pártalapon ítélünk meg egy egészségügyi kérdést? Nooormális? - kérdezné Besenyő Pista bácsi, tisztelettel.

Amikor kitört a járvány, írtam egy ironikusnak szánt kis bejegyzést, hogy mi várható ennek kapcsán kishazánkban. A rémálmaimban se gondoltam volna, hogy ennyire közel járok majd az igazsághoz.

Elképesztő ez az ellenkampány, ami az oltás ellen folyt, és még elképesztőbb az indoka. A jobboldal vádolja állandóan a kormányt azzal, hogy a nemzetre tör, és gyilkos haszonleső. Nos, én meg azt mondom, hogy amikor egyre-másra jönnek a hírek a járványban elhunytakról, idősekről, fiatalakról, kismamákról, akik még mindig élhetnének, ha be lettek volna oltva (és nem lehet azt mondani, hogy nem volt rá lehetőségük, mert volt), számoljon el a lelkiismeretével mindenki, aki kétségbe vonta az oltás szükségességét, és ennek nyilvánosan hangot is adott (főleg a politikusok és az orvosok, de vonatkozik ez az újságírókra, sőt a bloggerekre is), mert lehet, hogy pl. őt hallva, olvasva döntött úgy az a kismama, aki tegnap halt meg magzatával együtt a SOTE-n, vagy az a másik, aki még mindig élet és halál között lebeg ugyanott, hogy inkább neki hisz, mint a Czeizelnek, és nem oltatja be magát. És ez tragédia.

Szerencsére (de rossz szó ez ide, de nincs jobb) úgy néz ki, hogy a járvány felgyorsulása, a tragikus halálokról szóló hírek lassan kezdik meghozni az emberek eszét, erre most újra erősödni kezd a vakcinaellenes hangulat, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a cég háttere. És ez káros.

Félre ne értsen senki, én NEM azt állítom, hogy szükségtelen kivizsgálni az arra illetékeseknek, ha bármi gyanús dolog akad a gyártó cég pénzügyei körül, sőt, el is várom, mert a korrupciót, adócsalást, vagy bármit, ami a háttérben lehet, oldalfüggetlenül üldözni kell. De biztos, hogy ez a legalkalmasabb pillanat? Nem ér rá ez pár hét múlva, amikor már lecsengett a járvány? Nem inkább az lenne most a prioritás, hogy minél többen beoltassák magukat annak érdekében, hogy elkerüljük az eddigiekhez hasonló értelmetlen tragédiákat? Márpedig ebben nem segít, ha folyamatosan kételyt ébresztünk az oltással kapcsolatban (ráadásul olyan dolgokkal, amelyeknek amúgy nincs köze a hatásosságához).

Szóval Tamás, ha olyanokat írsz, hogy "rendkívül gyanús vakcina", meg hogy "az NBH által garantált minőségű oltóanyag", hiába szánod iróniának, és hiába írod mellé, hogy amúgy ajánlod az oltást, hidd el, a többségnek ez nem esik le, mert a cikked második felére koncentrál.

Jövő tavasszal kampány lesz. Addigra a járvány valószínűleg elmúlik. Ez a téma akkor lesz aktuális. Sőt, akkorra már elvárom én is, hogy tisztán lássunk. De azt még előbb meg kell élni, és ez lehet, hogy jelen helyzetben sokak számára nem csak egy amolyan ártatlan szólás-mondás.

 

UPDATE

A 24 évesen H1N1 fertőzés miatt elhunyt zalaegerszegi fiatalember apja SMS-t írt a megyei lap vélemény rovatába, amikor szörnyű veszteségét gyászolva azt kellett látnia, "némelyek még mindig azon marakodnak, milyen hátterű cég gyártja a vakcinát".

Az SMS szövege a következő:

"Hajrá Magyarország! Üdvözöllek a 24 évesen elhunyt fiam nevében is. ... Hála néhány felelőtlen vagy érdekből zavart, káoszt teremtő személynek, bármennyire szerette volna ellátni magát védelemmel, már késő volt. A H1N1 megelőzte. Most, a híreket hallgatva, mit gondol a zavart keltők csapata? Kit érdekel, kinek a tulajdonában van egy cég, amely egyébként hatásos szérumot gyárt? Minket az érdekelt, hogy használjon, minden egyéb számunkra másodrendű."

Az apa elmondta, hogy fia sokáig habozott, oltassa-e magát vagy sem: "Persze, elmehetett volna a fiam az orvoshoz, ki tudta volna fizetni a vakcinát, de ő se tudta, mi a jó megoldás. Nem tudom hibáztatni, hiszen még néhány nappal ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy az orvosok, ápolók jó része sem oltatja be magát. Amikor a munkahelyén elkezdték a vakcinák beadását, a fiam már megbetegedett. Sokáig küzdöttek az életéért a kórház intenzív osztályán, de nem tudták megmenteni."

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr251568268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Minden, amit az oltásról tudni akartál... 2009.12.09. 21:28:06

Az ÁNTSZ összeállított egy oltásügyi kiskátét, amiből mindent meg lehet tudni erről a mindenkit érintő kérdésről, már ami az egészségügyi részét illeti (a tulajdonosi háttér nem ÁNTSZ hatáskör, akit ez a téma érdekel, az ide kattintson).Konkrét adatok,...

Trackback: Az új influenza világnézete 2009.12.07. 18:24:15

A közéleti viták visszatérő témája a magyarországi közállapotok hosszas és gyakorta parttalan elemzése, a bizalmatlanság és az agresszivitás kiterjedtségének konkrét példákon keresztül történő szemléltetése. A közelekedési morál, a parlamenti viták kul...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ujpesti 2009.12.02. 11:52:43

Sajnos egyet kell értsek a cikkel.
Ebben az országban már tényleg nincs
normális politikus? A H1N1 csak a
jobboldaliakat fertőzi?
Az az orvos aki lebeszélte a terhes
nőket az oltásról,hogy számol el a
lelkiismeretével?(ha van neki)
Mi köze egy világjárványnak a poli-
tikához?
Én nem vagyok egyik oldalnak sem a híve
de ez már tragikomédia.

shiraz 2009.12.02. 13:07:52

sorry de Czeizel Endre meg a WHO sem hiteles forrás.
nem szabad mindet elhinni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 13:21:37

@shiraz: Basszus, akkor neked mi a hiteles forrás?

Nazareus 2009.12.02. 13:49:41

Igy van, Czeizel Endre nem virologus. Ennyi erovel a mosogepszerelo is mondhatna. Es ezt egy (tekintelyes nogyogyasz) orvos mondta nekem.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.02. 13:56:34

Hülyeség. A hippizmus a fő ok. Azok kik egyébként sem oltatják be a gyereküket a kötelező oltással sem, akik otthon szülnek, akik szerint elég a C-vitamin meg a homeopátiás cucc a vírus ellen, akik tonna szám veszi kaz ezoterikus baromságokat. Ezek vegyesen balosak. jobbosok. Sőt, az otthonszülés fő támogatói a liberálisok.
Beoltatta magát a Patás, Mikola, sőt Kövér is.

füligjimmy77 2009.12.02. 14:01:16

@Nazareus: Az a baj ezekkel a tekintélyes orvosokkal, hogy azt hiszik, ők szarták a spanyolviaszt, és amit nem tudnak, az nincs is, vagy hülyeség. Ha Ceizel azt állítja, hogy javasolja, mert lehet nem virológus, de meg tudja állapítani, hogy nem okoz elváltozásokat a magzatoknál, én elhiszem.

Nazareus 2009.12.02. 14:02:17

Egyébként a tüzoltós példád annyiban sántit, hogy alapvetően a következő két dolog közt kell választani:
1. Megbizunk a tüzoltókban, hogy tényleg eloltják a tüzet
2. Nem bizunk bennük, mert nagy eséllyel benzint cipelnek az autóban, és nagyobb kárt okoznak mint az aktuális tüz (higanyos oltás, 10-szerese a higanytartalom a megengedett dózisnak, stb.)

melos9 2009.12.02. 14:02:34

nagyon jó a cikk, csak sajnos, hülyeség ellen nincs se oltás, se orvosság, és ezúttal a lámmegmondtam sem segít, meg a káröröm se jöhet szóba, rémes, a tehetetlen düh csak, ami maradt.

melos9 2009.12.02. 14:04:30

meg mi az, hogy czeizel endre nem virológus? én sem vagyok az, de engem meggyőzött, hogy a terheseknek az immunrendszere nulla, nehogy kilökje a gyereket...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.02. 14:04:47

@melos9: Én még most se tudom a hippi rokonaimat rábeszélni az oltásra. Pedig kisgyerekesek, és balosak. Az orvosuk (természetesen homeopátiás orvos) azt mondja, hogy a másik influenzában is ennyien meghalnak, csak nincs hírverése. És nem marad más csak a düh valóban.

Nazareus 2009.12.02. 14:06:47

@füligjimmy77: De nem tudja megállapitani, amig nem telt el bizonyos idö, mondjuk fél év és nincsenek klinikai kisérletek - vizsgálatok. Márpedig ilyenek nem voltak. Elismerem nem is könnyü ilyeneket vizsgálni kismamákon, de nem is lehetetlen. Mindenesetre könnyelmüen jelenetette ki, alapja nem volt hozzá, virologus tudása se.

Gazz 2009.12.02. 14:07:57

@Fedor: Ahogy így elnézem, ő csak a kurucinfónak hisz.
Azok meg megmondták, hogy zsidó ármány van mögötte, így teszik meddővé az ellenséges népeket... :-)

pounderstibbons 2009.12.02. 14:08:46

Bodoky cikk sztem korrekt volt, mert nincs kőbevésett szabály arra, hogy egy mutyigyanús céget mégis mikor lehessen abajgatni. Oltóanyagot már legyártották, pénzüket megkapták, oltás az esetleges jogi eljárás miatt elméletileg nem maradhat el.

A járvány végéig kussoljon mindenki? És ha közben elévül az ügy?

@Nazareus:
A mosógépszerelőm azt mondta, hogy a tekintélyes nőgyógyász a tekintélyes genetikust nem üti feltétlenül, csak ha egy tekintélyes tűzoltó is alátámasztja...

@Őrnagy Őrnagy:
Hippizmus helyett én ezotérikus maszlagot kedvelőket mondanék, de az tényleg politikailag semleges mocsárvidék. Tekintélyes polgári családok adogatnak be a gyerekeiknek homeopata csodagolyókat, táltoscseppeket és ezüstoldatot, csipetnyi hippiszellem nélkül a agyerekeiknek a bösendordferük és az aranyozott vallási jelképeik árnyékában.

Gazz 2009.12.02. 14:09:06

Egyébként döbbenet, hogy mennyi hülye orvos van magyarországon.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.02. 14:09:30

Na persze. Egyre-másra jönnek a hírek az elhunytakról. Általában olyan emberekről, akik egyébként is veszélyeztetettek voltak egyéb körülmény, betegség miatt. Csak azt ne feledjük, hogy hány ember halhatott meg közben totál hagyományos influenzától. Gyanítom többen, csak nincs hírértéke.
Rohanjatok csak oltatni magatokat jó pénzért, lehetőleg valami sátorba kivizsgálás nélkül...

daito 2009.12.02. 14:09:56

A fenébe már. Ez az ország tele van kuruzslókkal; ha bejön valami új vitamin, találmány, MLM termék, akkor rögtön 10 ezrek tolják magukba, s ha máshogy nem, akkor elmesélik minden ismerősnek az új csodaszert.
A gyíktévékben lévő telefonos kuruzslókról ne is beszéljünk, táltosokról, auralátókról. Ha egy Czeizel nem hiszünk, akkor az a minimum, hogy ezeket a tévéket beszántjuk, kuruzslókat lelőjük. Vagy nem?

A vírus nem pártállásfüggő, és vakcina sem. Elmondták, hogy várható mellékhatása minimális; egy olyan országban ez probléma, ahol a lakosság jelentős része alkoholizál, cigizik, édességet zabál; ráadásul ezekből az ócsót veszi.

R Ö H E J

melos9 2009.12.02. 14:12:04

@Őrnagy Őrnagy: hiszen én is azért toporzékolok itt, a menyem még csak hippi sem, de van egy állat homeogolyócskás orvosuk, nem javasolta a gyerekeknek, a hétéves már megkapta a H1N1-et, az ötéves még nem, gondolom, lappang, és januárra várják a harmadikat... ülnek otthon és fokhagymáznak, na, egy nagyszülő ilyenkor mit csinál?...
a halott kismama nem a média hírverésétől halott, hanem a vírustól...

is 2009.12.02. 14:15:00

@Őrnagy Őrnagy: "Én még most se tudom a hippi rokonaimat rábeszélni az oltásra. Pedig kisgyerekesek, és balosak. Az orvosuk (természetesen homeopátiás orvos) azt mondja, hogy a másik influenzában is ennyien meghalnak, csak nincs hírverése."

hinye-hunye, és arra mit írtál kommentben, amikor a Reakció lehozta, hogy '... 6 milliárdért', és amiben ugyanezt az érvet meglobogtatta? amikor még nem Mikola, és nem Orbán, hanem Szíjártó nyilatkozta, hogy 'nem oltattam be magam. és ahogy elnézem, nem is fogom.'.

nagy úr ám az idő. de tekerjük csak vissza három-négy héttel ezelőttre. mintha akkor más lett volna a hozzáállás sokaknál. csak olyan rövid az emlékezet, arra kellene gyógyszer. de hát itt az internet, ma már nehéz tagadni, elhallgatni, elfelejtésre játszani, átírni a történelmet.

boxear (törölt) 2009.12.02. 14:17:00

"Rohanjatok csak oltatni magatokat jó pénzért, lehetőleg valami sátorba kivizsgálás nélkül... "
megjegyzem, ezeken az oltópontokon több ideig foglalkoznak egy-egy emberrel, és alaposabban kivizsgálnak mindenkit, mint egy átlagos körzeti/házi orvosnál...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.12.02. 14:17:49

azért a tűz egy picit sürgősebb. A cég hátterét nyilvánosságra hozni 1 nap, addig nem hal meg senki. Értem én a cikket, be is oltattam magam, de általánosságban az a véleményem, hogy akik titkolózik, az lop, csal, hazudik. Becsületes embernek, cégnek nincsenek titkai. Még népszerű is lehetne: "Nézzétek, én gyártom olcsón azt, ami megóv attól a betegségtől, amiben még az USA-ban is ezerszám halnak meg az emberek!"
De nem.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.12.02. 14:17:57

@Nazareus: mert az a nőgyógyász tán virológus, ha neves, ha nem. czeizel vszínű nevesebb.

pounderstibbons 2009.12.02. 14:18:08

@Nazareus:
Jah, csak Czeizel a maga tényleg nagy kismamák körüli tapasztalatával mondjuk tudja, hogy mennyit árt a babának-mamának egy akár szövődménymentes de magas lázzal járó influenza, és ezzel szemben mennyit a hatásában évek óta tömegesen tesztelt influenzavakcina (H1N1 elleni szer nem különbözik lényegesen a korábbi években terheseknek is ajánlott influ-vakcinától) milyen mellékhatásokkal jár így simán össze tudja vetni a kettőt.
Még te is össze tudnád vetni, ha pl. ránéznél az ÁNTSZ honlapján lévő faq-ra.

De ugyanazok az emberek, akik egy 500 fős mintán végzett vizsgálatot és az azóta beoltott százezrek mellékhatásmentességét nem ismerik el, nyugodtan hivatkoznak a vaklcinával szemben egy Szendy Gábor áltral ismertetett 13 bonobó majombébin végzett kísérletre, amiben egyes oltott majmoknak KÉSŐBB fejlődött ki a szopási reflexe.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.02. 14:20:10

@boxear: Az elmélet szerint a háziorvosod hozzáfér életed összes addigi anyagához, a sátorban viszont nem, így pár perc alatt aligha hiszem, hogy képbe kerülnének. Az egész dolog onnantól elmélet a háziorvossal, mert ember válogatja, milyen alapossággal végzi a munkáját.

Nazareus 2009.12.02. 14:20:29

@mooncat: Tökmindegy melyik a nevesebb. Egyik se nyilatkozzon ilyen ügyben. Az a nögyógyász, akivel én beszéltem nem foglalt állást oltás ügyben, mert nem virológus. Ö csak azért reklamált, hogy egy szintén nem virologus miért foglal állást, amikor nem ért hozzá??

Serio (törölt) 2009.12.02. 14:21:55

Azért annyit muszáj elmondani, hogy az elmúlt hónapokban a H1N1 kifejezetten veszélytelennek látszott. Több orvos nyilatkozta, hogy semmivel nem veszélyesebb a szezonális influenzánál.

Én a magam részéről soha nem oltattam magam szezonális influenza ellen, ha el is kaptam max. pár napig volt lázam, aztán elmúlt. Ezért azt mondtam, politikai nézettől függetlenül, hogy ha ez se veszélyesebb, akkor minek oltassam be magam.

Mikor a vírus már kimutatta a foga fehérjét, beoltattam magam én is. A szezonális ellen meg most se.

Szóval nem ennyire fekete-fehér a kérdés. Az egy dolog hogy a vakcina veszélytelen, az meg egy másik, hogy teljesen, tökéletesen felesleges-e. Mert szeptemberben még annak látszott. És ha valami felesleges, akkor rohadtul nem mindegy, hogy az ország népessége és a TB közösen kiad-e rá sok millió (milliárd) forintot.

Az persze már nekem is kezdi szúrni a szemem, hogy egyre többen vannak a jobboldalon, akiknek az alapvető valóságérzéke ment teljesen tönkre. (vö. Az a gyanús, ami nem gyanús, illetve hogy Dániel elvtárs nem egyszerűen beleesett a folyóba, hanem ellenséges békaemberekkel beszélgetett a mélyén.)
Bár a Fidesz hivatalos álláspontja nem ez, és kétlem azt is, hogy pl. Mikola doktor a sámángyógyászok vagy a Szcientológia Egyház véleményét osztaná a védőoltásokról, mégis a jobboldali szavazók közt rengetegen vannak, akik pl. elhiszik, hogy az csecsemőkori oltás autizmust okozhat, hogy eleve az oltás intézménye hülyeség (ez a Szcientológia Egyház "hivatalos" véleménye, amennyire tudom), hogy az orvosok nem jót akarnak, hanem a zsidó karvalytőke kiszolgálói, akik irtani akarják a magyart... Manapság a jobboldalon van egy népes értelmiségi(!) réteg, akik inkább hisznek a csodatevőknek, sámánoknak, mint a tudománynak, inkább hisznek a rémhírterjesztőknek, holdkóros paranoiásoknak, mint a történészeknek, politikusoknak, vagy a saját józan eszüknek.

A baloldali kormány kritikája, létjogosultságának feszegetése eljutott odáig, hogy sokan már nem hogy a magyar demokratikus rendszert, de a fizikai, kézzelfogható valóságot kérdőjelezik meg - ez pedig a skizofrénia egyik tünete.

A jobboldali szavazótábor mérhető, szignifikáns szelete tömeges skizofréniában szenved. Ha már Mikola doktor annyit bírt sírni az elmegyógyintézet elköltöztetése kapcsán, foghatná magát, és tekintélyét bevetve nekiállhatna kigyógyítani a futóbolondokat, akiket ő maga és párttársai segítettek az elmeháborodottság útjára.

Manyizga (törölt) 2009.12.02. 14:24:18

Mindenki saját akaratából döntse el, hogy akarja vagy nem az oltást.

Az viszont tény, hogy a SZEMÉLYES érintettség sokakat átbillent az addigi heves ellenzésből a heves oltatni akarásba.

Van egy-két kollégám, akik eddig hevesen ellene voltak a dolognak, most viszont hogy az egyik áldozat relatíve közeli ismerősük lett, egyből mennek oltatni. Ez van.

Nazareus 2009.12.02. 14:24:21

@pounderstibbons: Ne csúsztass. Ez az oltás nem "évek óta tesztelt". Az egy másik oltás. Szerinted nem különbözik nagyon a kettö egymástól. De azért épp eléggé, hogy másik virus ellen legyen.

Serio (törölt) 2009.12.02. 14:24:57

Nazareus: Ehhez az állásfoglaláshoz nem virológusnak kell lenni.
Czeizel, mint genetikus, nyugodtan el tudja dönteni, hogy az oltásnak lehet-e magzatkárosító hatása.
Ha ő azt mondja, hogy nem, én készséggel elhiszem.
Egy virológustól alighanem kevésbé hinném el, mert a virológus nem magzatokkal foglalkozik általában.

changebug (törölt) 2009.12.02. 14:25:34

Gondoltam írok megjegyzést (egyéni anyagi kár, ország gazdasági kár, egészségügyi kockázat) de rá kell jöjjek e témában a racionális gondolatok teljesen feleslegesek. Ehhez az egészhez a bizonyos körök hozzáállása akár a pécsi ámokfutóé (irracionális és másokat veszélyeztető - csak az kis helyen nagy intenzitás a ez meg nagy helyen kis intenzítás).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.02. 14:25:54

@is: Én oltáspárti voltam mindig, csak a rendszerrel volt a bajom, utálok sorba állni. Viszont az oltópontokkal már nem volt gondom, 20 percet vártam csak.

Serio (törölt) 2009.12.02. 14:26:11

Nazareus: Az oltáson nem sok tesztelnivaló van. Elölt vírusfehérje, oszt annyi. A technológia tesztelt, az egyik vírussal működött, a másik vírussal sincs oka hogy ne működjön.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.02. 14:26:33

@boxear: Ez nem éppen így van, engem meg se vizsgáltak. De nem néztem ki betegnek gondolom.

Flood 2009.12.02. 14:27:16

Totál egyetértek a cikkel (bár a másikat nem olvastam, amire reagál); szánalmas ami itt Magyarországon politika címszó alatt megy, és hogy mindenbe belefolyik már ez a szar. Szívből rühellem a mostani kormányt, de nem tetszik, h az ellenzék is csak a folyamatos fikázásra képes, bármi történik is. :/
Mondjuk az is fasság volt, h Gordon meg az EÜ miniszter kamerák kereszttűzében oltatta be magát, ezek után nem csoda, h néhány elvakult jobbos még az intenzíven is azt mondaná, h nem kell oltás

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 14:28:01

@pounderstibbons: "És ha közben elévül az ügy?"

Ezt ugye te sem gondolod komolyan... 2-3 hónap alatt?

@Krajcs: "Általában olyan emberekről, akik egyébként is veszélyeztetettek voltak egyéb körülmény, betegség miatt."

Ez igaz, pont ezért lenne mindennél fontosabb a vakcinát propagálni. Ugyanis beoltva megmenekülhettek volna.

"Csak azt ne feledjük, hogy hány ember halhatott meg közben totál hagyományos influenzától."

Oké, mondjál számokat.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.02. 14:28:07

@Serio: jobbikos ismerősöm megvárta, míg Izraelben is elkezdtek oltani, utána már ő is :)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.12.02. 14:28:55

Ilyenkor senki sem tud okosat mondani...

Serio (törölt) 2009.12.02. 14:29:40

Amúgy ez tök jó. Evolúció akcióban. Remélem az őrültek, akik nem oltatták be magukat azért, mert az oltásban szerintük gyilkos csip van, vagy mert Gordon beoltatta magát és akkor ők juszt se, azok jól megdöglenek vérzéses tüdőgyulladásban, és örökre kivonják a selejtes génjeiket és gondolatvilágukat az emberiségből.

EMP 2009.12.02. 14:31:42

Hogy is mondtak, influenzaban sok szazan/ezren halnak meg rendszeresen, de az oltasba meg nem sikerult elhalalozni senkinek?

Mellesleg itt a szezonja az influenzaknak. Voltak mar hirek arrol hogy itt-ott mutalodni kezdett. Ha esetleg olyanra mutalja magat mint a spanyolnatha volt akkor a sok ezoterikus b*szhatja a c-vitaminjat. A spanyol nathaba eppen azert halt bele a legtobb ember mert eros immunrendszere volt es az influenzara adott sajat immunreakciojuk olte meg oket. Ha ez bekovetkezik akkor max az oltas segit, de akkor mar keso lehet :P

Egyebkent ebbol kifolyolag elsetaltam a helyi orvoshoz (London) hogy be akarom oltatni magam. Itt ingyenes. Mire kozoltek ha nem vagyok cukorbeteg, asztmas vagy ilyesmi akkor felejtos, menjek vissza hetek mulva. :P
Aztan meg csodalkoznak hogy sorban hullanak el a betegek :P

Otthon nemhogy orulnenek a nepek hogy van szeleskoru oltasi program :P
Kinek hianyzik egy-masfel het agyban fekves mikor meg lehet uszni egy oltassal.
Meg ha a vegen ki is derul hogy megsem olyan veszelyes a virus, annak a masfel het betegeskedesnek az elkerulese mar megeri.

hvuk 2009.12.02. 14:33:11

Van ennek a járványnak egy pozitív hozadéka is. Az értelmesebb, hülyeségre kevésbé vevő emberek beoltatják magukat, ergo a járvány elsősorban a nagyonhülyék közül szedi majd az áldozatait. Emiatt az emberiség átlagos értelmi szintje emelkedni fog, ami ismerjük el, már nagyon ráfér.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 14:33:18

@Flood: "Mondjuk az is fasság volt, h Gordon meg az EÜ miniszter kamerák kereszttűzében oltatta be magát"

Ha meg nem így tettek volna, akkor meg az lett volna a baj, hogy "mit dumálnak, mikor magukat be se oltatják, mit akarnak ezek nekünk beadni?"

Ja, és akkor Bajnai nem lehetett volna az oltás európai reklámarca:

kepviselofunky.blog.hu/2009/11/12/bajnai_gordon_a_sertesinfluenza_europai_reklamarca

:-)

Dee L'hemaa 2009.12.02. 14:33:56

Látom címlapos írás lett, özönlik a nép, az istenadta.

Czeizel valóban nem virológus, de nem is kell, hogy az legyen, mivel az itt leírtakhoz nem kell virológusi ismeret:
www.es.hu/index.php?view=doc;24272
Az pedig, ami kell a leírtak hitelességéhez meg van neki.

pounderstibbons 2009.12.02. 14:34:32

@Nazareus:
@Krajcs:
Pont erről írtam, vazzeg, ebben nincs olyan ÉS annyi higany, hogy attól félni lehessen. Mit csinálnak erre egyesek? Direkt paráztatják miatta az amúgy sem túl kémiai érdeklődésű polgárokat, akiknek a higanyról szóló ismeretei ott állnak, hogy nem szabad elharapni a hőmérőt.
Mint ahogy most ti is csináljátok ezt.

Nézzetek körül itt, ha valamit nem értetek, akkor szóljatok:
www.antsz.hu/portal/down/kulso/aktualis/ujinfluenza/Gyakran%20_feltett_kerdesek_valaszok_20091117.pdf

Aki meg azt mondja nekem, hogy nbem tűnt veszélyesnek a H1N1 emiatt nem oltatta be magát, annak mondanám, hogy több fórumon válthattam kommenteket barmokkal, akik azt súlykolták, hogy nincs is járvány, nem is lesz, és a média pánikoltat indokolatlanul.

hublot fox 2009.12.02. 14:35:10

Azért szerényen megjegyezném, hogy a média által harsogott 16 (17?) influenza-áldozat közül vajon hánynak volt a valódi haláloka a H1N1? A végstádiumú cc-snak? Vagy a többféle súlyos alapbetegséggel küzdőnek? Az influenzavírus légúti specifikus, tehát a kismama halálát sem közvetlenül ez okozhatta.Minden áldozatért kár, ezt csak a pontosítás kedvéért írom. Átfutott rajtam, vajon kik és miért hoznak minden infl.halálozást összefüggésbe a H1N1-el?

hvuk 2009.12.02. 14:35:55

@hvuk: Persze ez irónia, szarkazmus, félig komoly, illetve fele se komoly. Szóval, mielőtt valaki megjegyzi: nem, nem kívánom ebertársaim tömeges elhalálozását.

pounderstibbons 2009.12.02. 14:37:42

@Fedor:
Nem jogi értelemben, hanem érdeklődés hiányában.
Tessék csak minél gyorsabban kirángatni a tulajdonosokat a színpadra. Ha nincs semmi törvénytelen a dologban gyoresan adjanak nekik valami államio díjat, de ha mondjuk ugyanaz az ember írta alá a milliárdos kiutalásukat, mint aki a cég tulajdonosának a vezérigazgatója, akkor vasra vele.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 14:38:04

És ezzel a jegyzettel ugyebár el is vannak intézve azok a kutatók, orvosok, akik nemzetközileg fogalmaztak/fogalmaznak meg kételyeket a dologgal kapcsolatban. Ezek egytől egyig a magyar jobboldal termékei.
Évente sokan halnak meg influenza szövődményében. Eddig nem volt hírértékű a dolog. Most az...

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.02. 14:39:02

Ha valaki nem tudja szabad akaratából, érvekkel alátámasztani, hogy beoltatja-e magát vagy sem, csak a politikai beállítódása löki egyik vagy másik táborba, az nem érdemes sem ingyen oltást, sem szavazati jogot, sem semmit!

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 14:40:46

Persze a szokásos ferdítés itt is benne van. Lévén számoljon el mindenki a lelkiismeretével, mert x ember meghalt. Ha esetleg valami csoda folytán mondjuk az oltás miatt 10 év múlva x+100 embernek beteg gyermeke születik, az úgy sem bizonyítható, meg ki emlékszik már akkor Fedor kis H1N1 bejegyzésére, tehát ügy megoldva.

Dee L'hemaa 2009.12.02. 14:43:38

@Krajcs: Minél többen haltak meg és mikor hagyományos influenzában?
Tavaly úgy tudom 3 halálos áldozat volt az egész influenzaszezonban. Ebből és a már most elért halálozási arányból te is le tudod vonni a következtetést.

Még valami: Oltóanyagot sehol nem tesztelnek gyermekeken!!!
A gyermekekre vonatkozó eredmények úgy születnek, hogy a tesztelt nők egy részéről később kiderül, hogy terhes :)
Így az ők és gyermekeik vizsgálata, mint gyermekekre és terhesekre vonatkozó eredmény kerül besorolásra.

OftF 2009.12.02. 14:43:50

Ma voltam egy oltóközpontban, tényleg jobban megvizsgáltak, mint a háziorvosom :-)
Vigyetek pontosan 3000 forintot, mert szegény dokik a falra másznak, amikor 5 percenként kell elküldeniük az asszisztenst pénzt váltani, és addig áll az egész.

@Serio: Uhh neked írnod kéne :-)

Wrex 2009.12.02. 14:44:32

Azért ez elég béna hasonlat volt, kedves Fedor. Ezt az oltást inkább ahhoz kéne hasonlítani, hogy kijön a tűzoltóautó, majd kizavarnak a lakásodból, közlik hogy csinálnak valami nagyon faszagányos dolgot amitől nem gyullad ki a lakásod egy ablakon bedobott gyufától (és csak attól véd, ha elejtesz egy gyertyát, ugyanúgy kigyullad), bemennek a lakásodba, ott valamit nagyon csinálnak amit te nem láthatsz, majd mikor kijönnek, mindent ugyanúgy találsz. Illetve majdnem, mert te nem találod a borotvádat, az asszony nem találja a hajkeféjét (álá mellékhatás) illetve időnként bevered a lábujjad a megmagasított küszöbökbe. Majd ezután nem történik semmi. Vagy azért mert nem dobott be senki gyufát, vagy azért mert bedobott ugyan valaki(k), de a kezelés miatt nem gyulladt ki. És a büdös életbe nem tudod meg hogy melyik verzió valósult meg. Hacsak nem bérelsz fel valakit akinek már biztosan van égő gyufája, hogy ugyan dobja már be az ablakon.

EMP 2009.12.02. 14:45:17

@Muad\\\'Dib: a malacvirus elleni oltoanyag tok ugyanazzal a modszerrel keszult mint kb 20-30 eve az osszes influenza elleni oltoanyag szoval ez az x+100 dolog ne most kezdodjon mar el...

pounderstibbons 2009.12.02. 14:45:50

@Muad\\\'Dib:
A cikkmek nem témája olyan "kutatók, orvosok, akik nemzetközileg fogalmaztak/fogalmaznak meg kételyeket", B. T. cikke a téma, és hogy kell e huzgálni az Omninvest tulajdonosait elő a sötétből, avagy nem.

Az oltásellenes hangulat meg nem hungarikum, nyugat-európai országokban is 70% körüli az oltást ellenzők aránya, de amiatt még cseppet sincs igazuk. Hanem ugyanolyan alaptalanul vádaskodó antitálentumokra hallgatnak, mint akik itthon is visziok a prímet az oltásellenességben.

pulykamaki 2009.12.02. 14:46:21

Ami itt megy az Omninvest körül az már kész vicc. Szerintem ez a cég a politikai csatározások célpontja lett. Én ha e cég vezetője lennék, biztos inkább eladnám külföldre a sok vakcinát drágábban mint amennyiért az állam átveszi, és ezt lehet majd átcimkézve többszörös áron megvenni és akkor a kutyát nem érdekelné hogy ki csinálta, mert jó drága és az biztos jó, nameg külföldi és nem holmi magyar vakcina. Csak gondolom kötik az állammal kötött szerződések. Lehet jövőre már drágább lesz a vakcina mert külföldi lesz az is, és senkit nem fog érdekelni ha éppen Kajmán szigetei a tulaj.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 14:48:11

@Muad\\\'Dib: "És ezzel a jegyzettel ugyebár el is vannak intézve azok a kutatók, orvosok, akik nemzetközileg fogalmaztak/fogalmaznak meg kételyeket a dologgal kapcsolatban. Ezek egytől egyig a magyar jobboldal termékei."

Nem, de ettől még lehetnek sarlatánok... Hülyék mindenhol vannak. Az csak a hungarikum része a dolognak, hogy nálunk még ez is politika körül forog.

"Évente sokan halnak meg influenza szövődményében. Eddig nem volt hírértékű a dolog. Most az... "

Oké, tőled is számokat kérek. Szerintem ha ilyen rövid idő alatt ennyien haltak volna meg a hagyományos influenzában, akkor annak is lett volna hírértéke. A bulvár ebből él ugyanis.

"ha esetleg valami csoda folytán mondjuk az oltás miatt 10 év múlva x+100 embernek beteg gyermeke születik, az úgy sem bizonyítható, meg ki emlékszik már akkor Fedor kis H1N1 bejegyzésére"

Ha bizonyíthatóan ez az oltás okoz problémákat, azért én is meg fogok bűnhődni, mert én is be vagyok oltva, meg a családom is. De mitől okozna? Pontosan ugyanazzal a technológiával készült, mint a hagyományos oltása, csak a hatóanyag vírusspecifikus, mint ahogy minden évben az. A különbség csak az idei vírus agresszivitásában van, ezért fontosabb az oltás.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 14:49:26

@pounderstibbons:
Aha, értem. Tehát alaptalanul vádaskodó mindenki, aki X kutatónak hisz, és nem Y-nak. Még szerencse, hogy te akkora szaktekintély vagy, hogy értelmesen tudsz dönteni a témában.

bastian 2009.12.02. 14:51:39

"Az Omninvest szállítja hosszú évek óta az influenza elleni oltóanyagot. Soha eddig semmi gond nem volt vele, minden kormány szerződött vele"

Erről a "semmi gond nem volt vele" kitételről szeretnék valami bizonyított statisztikát látni. Könnyű úgy felépíteni egy retorikát, amit hamisan megfogalmazott kiindulási axiómára alapozunk. Ja, hogy nem volt róla újsághír? Az bizonyíték?
Az Enron-ról sem volt addig hír, amíg el nem bukott az évtizedek óta meghamisított könyvelésén...

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 14:52:36

@Fedor: @Dee L'hemaa:
"WASHINGTON (Reuters) - The death rate from the pandemic H1N1 swine flu is likely lower than earlier estimates, an expert in infectious diseases said on Wednesday..."
"...Seasonal flu has a death rate of less than 0.1 percent -- but still manages to kill 250,000 to 500,000 people globally every year."
"...He came up with a range of mortality from swine flu, from 0.007 percent to 0.045 percent..."
www.reuters.com/article/healthNews/idUSTRE58E6NZ20090916

LoLa 2009.12.02. 14:53:38

Az oltáskor a háziorvosom az orrom alá tolt egy papírt az összes lehetséges mellékhatásról, megvárta szépen amíg elolvasom, majd még háromszor rákérdezett, hogy megértettem-e, hogy saját felelősségemre, a leírtak teljes tudatában kívánom megböketni magam. Közben úgy nézett rám, mintha szíve szerint inkább a pszichiátriára írna egy beutalót.
Kedvem lett volna azt mondani: oké, nem kérem az oltást, de itt ez a papír, felsorolva rajta a H1N1 összes tünete és lehetséges szövődménye, ugyan már írja alá, hogy vállalja a felelősséget az oltás be nem adásáért. Kíváncsi vagyok hogy vette volna a levegőt, és nem csak ő, hanem bármelyik orvos, amelyik lebeszélte a hozzá fordulókat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 14:55:28

@Muad\\\'Dib: Az újinfluenza kb. fél éve, hogy megjelent. Érdekes dolog összehasonlítani egy teljes szezont egy épphogy elkezdődött szezonnal.

Kox 2009.12.02. 14:56:42

@Serio: teljesen egyetértek. Respect.

EMP 2009.12.02. 14:57:52

@Muad\\\'Dib: ugyan nem tudok statisztikat mondani de valami azt sugja hogy azert ebben valami szerepe annak is van hogy a sajto altal felkapott H1N1 ellen milliok oltatjak be magukat vilagszerte, meg antiviralis szereket kapnak a szokasos C vitamin meg forro eroleves helyett, mig egy szezonalis influenzajarvanyt altalaban le se sz*r senki.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 14:59:19

Nyilván van olyan ország, ahol már lefutott a járvány, pontos adatokat lehet szerezni.
Persze itt mindenki olyan mérhetetlenül okos, hogy rögtön tud dönteni, meg követetetéseket levonni ilyen ügyekben:
Ez az úr, meg nyilván kókler:
Marc Lipsitch
Professor of Epidemiology
Department of Epidemiology
Department of Immunology and Infectious Diseases

Daihelyon 2009.12.02. 15:04:26

A blog szerzője direkt hülye vagy csak úgy heccből? Ha nem orvos, akkor mit okoskodik össze-vissza.

1. Terhesnőt nem oltunk! Pont azért mert gyenge a szervezete és maga a védőoltás válthat ki nála nem várt szövődményt. Milyen érdekes hagyományos influenza elleni védőoltást nem tolják ezerrel a terhes nőknek. Vajon miért? Tessék már gondolkodni!

2. Ha járvány van végkép nem oltunk! Mert az emberben ott lehet már a vírus és lappang vagy éppen legyőzné a szervezete és erre rájön a védőoltás, ami pont kihozza. Az meg hogy elölt vírus van az oltásban. Látszik itt mennyi szagértő van. Ha az emberben már ott figyel a vírus, akkor az ki tudja egészíteni (és ki is fogja) a védőoltással beadott elölt törzset.

3. Eddig minden évben mikor influenza járvány volt egymás után zártak be az iskolák, betegszabadságon volt halom tanár, diákok hiányoztak tömegével. Debreceni iskolákból alig hiányzik gyerek, tanárok közül is egy-kettő. Hol a járvány? Mert amit a tv-ben mutogatnak azt nem látom/hallom a való életben.

4. Ha most oltat valaki, akkor oltasson tavasszal is, meg jövő ősszel is, meg mindig! Mert az újinfluenza olyan mint a hagyományos: változékony és a szervezetnek folyamatosan kell az emlékeztető oltás. És attól hogy valaki beoltatja magát, ugyan úgy elkaphatja a vírust, csak éppen másik törzset.

5. Számok kellenek? Tessék CDC és WHO adatokat böngészni, utána okoskodni, hogy mi mennyire veszélyes. Megsúgom: az USA-ban a 2008/2009-es normál influenzába több gyerek halt meg, mint eddig a H1N1-től összesen (terészetesen csak USA). Nem rágom senki szájába, tessék angolul tanulni, CDC oldalra felmenni és megkeresni. Ott van minden szépen táblázatba szedve.

Anatómus 2009.12.02. 15:05:52

Re.: Nazareus "De nem tudja megállapitani, amig nem telt el bizonyos idö, mondjuk fél év és nincsenek klinikai kisérletek - vizsgálatok. Márpedig ilyenek nem voltak. Elismerem nem is könnyü ilyeneket vizsgálni kismamákon, de nem is lehetetlen"

Ez egyszerűen baromság, bocsánat a ronda kifejezésért, de elegem van a fogyasztói társadalom "felelős" gondolkodású megnyilvánulásaiból, mert rt ad 1 a vakcina hordozóanyaga 20 éve ugyanaz, és ezzel a simlis céggel állt az Orbán-kormány is szerződéses viszonyban, akkor miért nem csípte senkinek a szemét az összefonódás?
ad 2. honnan tudja a kommentelő, hogy milyen "egyszerű" embereken kísérletet végezni, csak nem a TUKEB-nél üldögél és malmoz az ujjával, mert nincs jelentkező? Még egy szimpla eü. kérdőíves felméréshez is TUKEB-engedély kell. De ez nem állt az útjába a dolognak huszonévvel ezelőtt. MIért kellene ismételni? Megváltoztak az emberek? És mivel a vakcina hordozóanyaga ugyanaz, a benne levő elölt vírus pedig semmilyen más hatást nem fog mutatni mint az elmúlt években beletett egyéb kombinációk (szezonális A+B törzsek), így nem kell féléves kísérleteket vizionálni, csak azért, hogy a felelős gondolkodás látszatás keltse!
ad 3. És igenis felelőtlen és káros az oltás hatásosságát kvázi megkérdőjelezve a kérdést mindig összevegyíteni a szörnyű erkölcsi felháborodással, mindeközben ugye a jó ciccegő polgárok minden adómorzsájukat folyamatosan idefizetik és a buszon sem bliccelnek és persze nincs nekik rokkantkártyájuk sem, számlát adnak/kérnek stb... mert akkor hápoghatnak, hogy nem illik offshore-ozni. De mivel erkölcsileg/anyagilag feddhetetlen politikust (stb, stb) nehéz találni, ezért nem is kellene a piedesztálon feszíteni és sunyin szemforgatva suttogni, hogy a vakcinával nem is lenne baj, ha a cég tulajdonosi háttere tiszta lenne - ehhez csak annyit, nem a tulajok gyártják, mert akkor tényleg lenne miért aggódni, de a laborban güriző virológusoknak nem ciprusi bankszámlájuk van.
És igenis ezeknek a cinikus embereknek (politikus, blogger, ellenvéleményét hangoztató orvos, közszereplő és közember) lelkén szárad azoknak a kismamáknak a halála, akiket nem sikerült megmenteni, mert elpusztult a légzőhámjuk, mert szemforgató módon, kitervelten, tudottan és gonoszul politikai haszonszerzésre használták fel az emberek biztonságát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:09:01

@Daihelyon: 1. 2. Tessék talán Czeizel Endréhez fordulni.
3. Én a való életben még nem láttam Orbán Viktort, csak a tévében. Biztos nem is létezik.
4. Ez hol áll ellentétben azzal, amit írtam?
5. a. Még nem vagyunk a szezon végén. b. biztos nincs semmi köze ahhoz, hogy most rengeteg olyan ember is beoltatja magát és/vagy a gyerekét, aki amúgy nem szokta...

ergerberger 2009.12.02. 15:10:49

Működésben az evolúció! :D :D :D

Remélem, az összes hülye, aki nem oltatja be magát a saját idiotizmusa miatt, felfordul a gecibe!

indapasssucks 2009.12.02. 15:10:59

évekig röhögtem azon a faszságon, hogy fogy a magyar....

na most meg tényleg fogy :)

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 15:11:12

@Anatómus:
"És igenis ezeknek a cinikus embereknek (politikus, blogger, ellenvéleményét hangoztató orvos, közszereplő és közember) lelkén szárad azoknak a kismamáknak a halála, akiket nem sikerült megmenteni, mert elpusztult a légzőhámjuk, mert szemforgató módon, kitervelten, tudottan és gonoszul politikai haszonszerzésre használták fel az emberek biztonságát."
Demagóg fasz. És még te magyarázol...

Mr. Acid 2009.12.02. 15:11:28

Lehet, hogy már leírták előttem, de mindegy. Ennek az új típusú influenzának van egy nagyon félelmetes oldala: olyan embereket is intenzív osztályra tud juttatni, akiknek egy szezonális influenza meg se kottyanna.

Zalaegerszegen hétfőn halt meg egy 24 éves, makkegészséges srác. Az influenza által okozott vérzéses tüdőgyulladásban, meg veseleállásban. Szerintem mindenki gyorsan oltassa be magát.

A poszt meg arról is szólhatna, hogy kezdetben milyen eszehagyott módon tudta csak magát beoltatni az, akinek nem járt ingyen vakcina.

hvuk 2009.12.02. 15:14:22

Szerintem nagyon sok ember nincs képben itt a dologgal kapcsolatban. Jó néhány embernél lehet ezt látni.

Még ha a "hagyományos" influenza és a H1N1 halálozási aránya hasonló is (erről egyelőre igazán jó adatunk még nincs), akkor még ebből sem következik, hogy ugyanakkora lenne a kettő veszélyességi foka ránk nézve. Sőt, pont nem ez következik belőle. A H1N1 ellen ugyanis még senkinek sincs immunitása, így azt várhatóan lényegesen többen fogják megkapni mint a hagyományos influenzát. Legalább 10x többen, de ez az arány akár sokkal rosszabb is lehet. Ez persze azt jelenti, hogy azonos halálozási arány esetén a halálozási esélyed minimum 10x nagyobb.

Ezen felül nem csak az a gond, ha valaki belehal, mert még a halálhoz nem vezető szövődmények hosszú távu hatása is nagyon súlyos lehet. Márpedig a szövődmények valószínűsége nem 0.1% körüli, hanem ennél jóval magasabb (legalább 1%-os érték, de inkább magasabb).

Persze mindenki maga dönt, hogy beoltatja magát. Olyan ez mint a biztosítás, az sem kötelező. Van azért egy nagy különbség: egy biztosítás (pl. casco) várható értéke negatív, azaz várhatóan rosszul jársz anyagilag, kevesebbet kapsz vissza mint amennyit befizetsz, ennél a védőoltásnál viszont ez várhatóan messze pozitív lesz.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 15:14:59

"...Magyarországot kérte fel a WHO arra, hogy a szállítson madárinfluenza elleni oltóanyagot az újonnan létrehozandó stratégiai raktárakba - közölte értesülését a Magyar Televízió Híradója
A műsorban elhangzott: a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) úgy döntött, hogy a sok megbetegedés miatt például Vietnamban, Kínában, Egyiptomban és Törökországban is létrehoz több százezer ampullát tároló depót. Magyarországon kívül még három országot kért fel arra az egészségügyi világszervezet, hogy szállítsanak a H5N1 elleni oltóanyagból az újonnan létrehozandó stratégiai raktárakba.
A stratégiai készlet felállításában az Omninvest Kft. is részt vesz, 100 ezer darab oltóanyagot ajánlottak fel ingyen a WHO-nak.
A Híradóban elhangzott az is, hogy bár a WHO ingyen kapott a magyar oltóanyagból, a hírműsor értesülése szerint a magyar cég már megkötötte a vakcinára szóló első külföldi üzletét: több mint 40 ezer ampullát szállítottak egy közel-keleti arab országba. Mivel a vakcina kifejlesztésére a magyar állam annak idején több mint 2 milliárd forintot költött, ezért a bevételek 16 százaléka a központi költségvetésbe folyik be - hangzott el..."
2007. július 9. 07:03:00

Gyerekek, ez már nem veszélyes? Mert én mégis inkább ebbe halnék bele többmilliárd embertársammal, ahogy ígérték 2007-ben.

ergerberger 2009.12.02. 15:16:10

@LoLa: "az orrom alá tolt egy papírt az összes lehetséges mellékhatásról"

Mindennek, ami HAT, van mellékhatása is. Csak annak nincsen mellékhatása, ami nem hat, például a fostos homeopátia, ami egy nagy átbaszás.
Az igazi gyógyszereknek mindig van/lehet mellékhatásuk, érted?

EMP 2009.12.02. 15:17:25

@Mr. Acid: Ezt mondom en is.
Itt Londonban nem kell erte fizetni egyaltalan, de nem is oltanak be akkor sem ha kered, csak ha asztmas vagy, vagy terhes, vagy cukorbeteg....
Az agyam eldobtam mikor kozolte a no az orvosi rendeloben hogy majd hetekkel kesobb menjek vissza es akkor majd *talan* tudok egy idopontot kerni ujabb hetekkel kesobbre...
Mondom baszod, addig hazamegyek es beoltatom magam egy teszko parkoloban bevasarlas elott :P

Daihelyon 2009.12.02. 15:18:54

@Muad\\\'Dib:
Szerintem hagyd. Én is húzok a fenébe. Ennyi hülyével nem lehet mit kezdeni. Itt mindenki orvos/virulógus és napi szinten képben vannak a témában, szóval ők tudják a tutit.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:19:13

@Muad\\\'Dib: Abból szerencsére nem lett járvány.

Ne haragudj, de ez az erőlködés, amivel bagatellizálni próbálod a vírus veszélyességét, és felnagyítani a az oltás károsságát, lassan már nevetséges.

Hegyicica 2009.12.02. 15:19:15

Czeizel, mint aki hiteles forrás. :D
Muhaha!!!

Ezt mondjátok azoknak a kismamáknak, akik a vitaminkísérletei miatt nem szedték a nekik alapból járó folsavat és emiatt betegen születtek a gyerekeik.

Akinek kell, az oltasson. Aki veszélyeztetett (gyerek, idősek, kismamák, szív- és egyéb betegek), vagy könnyen elkap mindenfélét=gyenge immunrendszer, vagy sok emberrel van napi kapcsolatban (ügyintézők, tanárok, stb.). Mert a hülye is látja, hogy ez az érdekük nekük is és a körülöttük élőknek is.
Aki viszont ezeken kívül esik, az minek szurassa magát feleslegesen?

Egyébként meg lehet ujjal mutogatni, de mindenkinek a saját döntése és a saját felelőssége, senki nem tiltotta meg nekik, hogy beoltassák magukat.

szociologus 2009.12.02. 15:21:00

Hihi...

Örülne az MSZP jövőre, ha annyi szavazója (1'700'000) volna, mint ahányan eddig beoltatták magukat.

Yorick White 2009.12.02. 15:21:37

Egy kellemes kis videó:

Az egyesült államokbeli Dr. Kent Holtorf, fertőző betegségek szakorvosa egy Fox News csatornán történt rövid interjúban kifejti, hogy a védőoltás súlyos egészségügyi következményekkel járhat, saját praxisából származó tapasztalata alapján teljes mértékben ellenzi a szert és sem magának, sem a családjának nem szándékozik beadatni az "ellenanyagot". Tudni kell, hogy a védőoltások - bár többnyire ugyanarra a célra készültek - országonként különböző összetételűek lehetnek, azonban feltételezhető, hogy Magyarországon sem tér el jelentős mértékben a "védőkoktél" az amerikai verziótól.

vimeo.com/7737652

irónika 2009.12.02. 15:22:00

Kedves Fedor!

Mélységesen egyetértek veled és tennék hozzá néhány kiegészítést.
A szokásos éves, rendes influenza ellen az emberek döntő része rendelkezik alapvető védettséggel, mert kisebb-nagyobb különbséggel azonos típusú vírusokat kapunk be évről-évre a születésünktől fogva. A H1N1 esetén senkinek nincs alap védettsége, mert ahogy az a nevéből kiderül Új vírusról van szó, tehát mindenki védtelen. Az idős, a fiatal, a beteg, az erős és a gyenge is. Sőt, mint ahogy az kiderült, az erős szervezettel rendelkezők túlreagált védkezése magasabb kockázattal bír, ezért van az, hogy a fiatalok nagyobb veszélyben vannak, mint az egészséges idősebbek. Tehát, míg a szezonális influenzánál, ahol a évente, ha jól tudom, kb. a lakosság 10%-a betegszik meg, merthogy a többiek kinyírják a vírust, jelen esetben senki sem nyírja ki a vírust, csak az, aki be van oltva, mert annak a szervezetétét az oltóanyag megtanítja arra, hogy gyűrje le a vírust, ha az jön.
Namost ha Mo-on 10M védtelen emberrel találkozuik az új vírus, akkor ragyogó táptalajra lel. Az oltások következtében azonban ez az arány folyamatosan csökken, azaz az átfertőződés veszély, már a jeleleg beoltott 1,7M ember esetén is jobb, sokkal jobb, mint 83%.
Aki ezt a kérdést, mindenféle mendemonda terjesztése okán a politikára bízza, az számoljon el maga a lelkiismeretével.

Ami a felelősség kérdését illeti, én külön nyomozócsoportot hoznék létre az abszolút rosszindulatú vírusmarketing terjesztőinek megtalálására és kőkeményen felelősségre vonnám őket. Ugyanis egy "sima, egyszerű" kommunikáció esetén is borzasztó sok adóforintot költött volna el az állalm az emberek megfelelő tájékozatására, de így ennek bizonyára a többszörösét, illetve gondoljunk csak bele, hogy az oltással terjesztésével és kommunikációjával megbízott hivatalok emberei milyen iszonyatos mennyiségű energiát pazaroltak el marhaságok megmagyarázására. Ezt a révészt pedig mi fizetjük, miközben néhány mérhetetlenül felelőtlen, jól szervezett és folyamatosan jól időzített víruskommunikációt közvetítő meg röhög a markábanés élvezi - szerintem - beoltva a káoszt, persze ezzel játszva a mi életünkkel. Én ezt is megvizsgáltatnám, nem csak az OMNINVEST-et.
Bocs a hosszért ...

Apádvagyok 2009.12.02. 15:23:12

Szórakoztató olvasni a kommenteket, én be vagyok oltva, Ti meg vívódjatok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:23:37

@Yorick White: @Daihelyon: @Muad\\\'Dib:

Tudjátok mit? Nem kötelező beoltatni magatokat. ne tegyétek, ha nem akarjátok. Nekem mindegy.

TPZ 2009.12.02. 15:25:11

Te sem értetted a Bodoky cikkét. Nem baj, csak így feleslegesen hőbörögtél egy csomót.

egyenlítő 2009.12.02. 15:25:11

És ugyan miért is kellene az Omninvest tulajdonosainak kiállni a kamerák elé?

A cég fizeti az adókat Magyarországon, az osztalékot (ha van) meg átutalja a tulajdonos cégnek Ciprusra. Az ott fizet adót, és továbbküldi a nyereséget valakinek. Minden helyszínen az illetékes adóhivatal joga ellenőrizni.

Még a bíróság előtt álló vádlott sem köteles az arcát mutatni, vagy teljes nevén szerepelni a sajtóban. Nyomozást meg csak bűncselekmény alapos gyanúja esetén lehet indítani. Van ilyen?

Nemzetbiztonsági szempontból az illetékes hivatal ellenőrizte őket, kockázatot nem talált. A részletek maximum az illetékes parlamenti bizottságra tartoznak, zárt ülésen.

hvuk 2009.12.02. 15:25:54

@Daihelyon: Egy kicsit böngésztem a számokat a CDC oldalán. A "hagyományos" influenzában elhunytak 90%-a 65 évnél idősebb volt. A H1N1-ben elhunytaknak mindösszesen 13%-a volt ilyen! Ez a nagy hoppá!

Anatómus 2009.12.02. 15:27:06

Miért oltásellenesek az emberek az egész világon? Sajnos a sok egyetemi végzettség nem garantálja a megfelelő kulturáltságot illetve a képzettség szintje is szörnyű módon hanyatlik. Mert a sok kreatívan gondolkodó reformer szétverte a tudásalapú társadalmakat (az egész világon)és mivel cél a diplomások számának növelése (az egész világon), nehogy már tényleg legyen egy elit, mert az politikailag nem korrekt, így az redmény itt látható, sok félművelt alulképzett mindenhez értő szakértő mondja meg hogyan kell tanítani, oktatni, gyógyítani, kenyeret sütni és érdekes módon ezek az alapdolgok egyre nehezebben mennek és negatív spirálba került a világ. És emellett még igaz lehet a másik eset, amit már másutt olvastam és jó meglátás - új középkor idejét éljük, mert inkább hiszünk a vajákosoknak és veszünk sokezerért őssejtfokozó dzsungelgombát vagy bárakármit és azzal kezeljük magunkat, mert jobban tudjuk, illetve majd rákeresünk az interneten - ahol mindent és annak ellenkezőjét is megtalálhatjuk, így összeollózhatjuk a nekünk tetsző megoldást.
ÉS az orvosok sem tanulták meg rendesen a járványtant ötödéves korukban, mert különben nem mernék azt mondani, hogy egészséges táplálkozással ki lehet védeni a vírusfertőzést. (A meghűléssel ne jöjjön senki, mert az egy másik ügy), de ugye a bárányhimlőt, poliót, hepatitiszt sem fokhagymával előzzük meg, mindazonáltal a fokhagyma finom és hasznos.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 15:27:14

@Fedor:
Látom, nem fogod felfogni. Nem kívánok az oltás ellen beszélni. Édesanyám pl. beoltatta magát, nem beszéltem le. Csak éppen irigylem, hogy itt mindenki virológus, orvos, aki az ilyen személyek ellenvéleményét egy legyintéssel elintézi, valamint egy nemzetközileg elismert kutató adatait egyszerűen baromságnak tartja. Remek érzés lehet abban a biztos sötétségben élni, hogy amit kellő módon sulykolnak, az úgy van. Párszáz éve magyarázhattam volna neked, hogy nem lapos a föld, nem hitted volna el, mert a falusi pap kifüggesztette, hogy de...
Nekem igen is vannak kételyeim, mert alig hinném, hogy valami sátáni erő orvosokat fizetett le, hogy az oltás ellen beszéljenek. Be kell látni, hogy a másik oldal anyagi lehetőségeihez egy ilyen megoldás jobban passzol.

Manyizga (törölt) 2009.12.02. 15:28:24

@Fedor: pont ezt mondtam már én is feljebb. Egyik oldal se győzi meg a másikat, mert merevek az álláspontok.

pounderstibbons 2009.12.02. 15:28:25

@Fedor:
Talán megpróbálnám árnyalni a hasonlatodat, fenntartva, hogy semmilyen hasonlat sem egyezhet meg tökéletesen azt eredetivel.

Elterjed a hír, hogy le fog égni egy társasház, mert időzített gyújtóbombákat helyeztek el az épületben.
Egy ismeretlen eredetű cég bombamentesítő készleteket kezd gyártani, amik nemzetközi teszteken jól szerepelnek, magas hatásfokkal szüntetik meg a bombaveszélyt. Tőlük a közös képviselő megveszi 6milliárd forintért a mentesítő készleteket, és elkezdi őket árulni a lakóknak.
A lakók választhatnak, hogy kérnek bombamentesítő készletet, vagy nem.
A lakók egy része venne bombamentesítő készletet, a másik része nem bízik a közös képviselőben, nem hiszi, hogy bomba van nála, vagy amúgy sem jön ki sose, hogyan lehetne nála bomba.
A mentesítő készletek kiosztása már megy a maga útján, de hogy kinél landol a hatmilliárd és miért annyi, na arra nem kapunk választ soha.
De aki a hatmilliárd ismeretlen célja miatt sem aknamentesíti a lakását az bizony egy barom. Aki valószínűleg a pénzügyi kérdés feszegetése nélkül sem venne belőle, merthogy túl hangosan csipog, vagy sok benne a higany.

balfék 2009.12.02. 15:29:55

Azt nem tudjuk, hogy akik megkapták az oltást anélkül elkapták volna-e az influenzát,az sem, hogy akik meghaltak az oltással megmenekültek volna-e ,de az tény, hogy ezek az emberek nem voltak beoltva.És nem megadni az esélyt a védettségnek teljes elvakultság.

Anatómus 2009.12.02. 15:30:04

@Muad\\\'Dib: Hallott már társadalmi és személyes felelősségről? Veszélyeztetésről? BTK, de nem kell belátni, mert kegyed sem tanult epidemiológiát.

LoLa 2009.12.02. 15:31:27

@ergerberger: Mi több, nélküled, sőt az orvos szájbarágása nélkül is értettem eddig is. Amúgy sikerült végigolvasni azt a nagyon bonyolult két bekezdést, amit írtam? Csak mert köze nincs a reagálásodhoz.

hvuk 2009.12.02. 15:33:18

@Muad\\\'Dib: Az a baj, hogy ugyanazokat az adatokat mások máshogy értelmezik. Nekem pl. a fent idézett adat (hagyományos influenza esetében a halálozás 90%-a 65 évnél idősebbeket érint, H1N1 esetén ugyanez 13%) rémisztőnek tűnik. Neked nyilván másként jön le. És igaz, hogy _még_ kevés ember kapta el, _még_ kevés ember halt bele (hagyományos influenzához képest), de még nem is vagyunk túl rajta (sőt, kurvára az első járvány legelején tartunk). De nyilván ezt is lehet máshogy interpretálni, van aki szerint meg már túl vagyunk.

ivantretjak 2009.12.02. 15:33:24

Fidesz szavazó vagyok, de egyetlen percig sem volt kérdéses, hogy beoltatom magam. Többet mondok, a közvetlen környezetemben (család) mindenki az és mind beoltattuk magunkat. Több, mint egy hónapja. Ráadásul ilyen ellenérvet még nem is hallottam soha, hivatkoztak sok butaságra (Képtelen a sok bugyuta felfogni, hogy nem mérgező higanyvegyület van az oltásban, de hallottam már olyat is, hogy mikrochipet ültetnek belénk...), de a környezetemben egy alkalommal sem ettől függött a beadás/be nem adás. Konkrétan egész véletlenül MSZP szavazó ismerőseim közül viszont többen nem adatták be. (nem vagyok egy szélsőséges fröcsögős fidesz rajongó - annak ellenére, hogy 98 óta csak rájuk szavaztam - nem kell aggódni, több fidesz szavazó ismerős sem adatta be, szintén butaságokra hivatkozva)

azekezetnelkulitelseolvasom 2009.12.02. 15:35:54

Azért kár hogy tényleg ciprusi a monopol helyzetben lévő cég 98%-a!
Nem is értem, miért van monopol helyzetben??? Minden gyógyszert már többféle gyártótól és árakon lehet megvenni. Ilyen vakcinát miért nem hoznak máshonnan is?

Anatómus 2009.12.02. 15:36:31

@Muad\\\'Dib: Hát a demagógia mellett az eltunyult jó élet csökkenti az éberséget, ezért nem hiszünk a gonoszban, ami így nincs is.
A társadalmi felelősség kérdése - az oltás nem az egyént védi csak, hanem a többieket is, tehát amikor magamat és a környezetemet beoltatom, az egész "társadalmat érintő" cselekedetet hajtok végre és védem a többieket is azzal, hogy nem adom tovább a fertőzést. De ez a köz iránti érzékenység, figyelem sem divat az a virágzó individualizmus korában és az a hiba, hogy ezt választhatóvá tették.

hvuk 2009.12.02. 15:38:08

@pounderstibbons: Még csak ez sem jó hasonlat. Jó hasonlat lehet mondjuk a villámhárító felszerelése. Kicsi az esélye, hogy belecsap a házadba a villám, foglamad sincs, hogy bele fog-e csapni, mégis sok ember felszereli a házát villámhárítóval. Azzal a differenciával, hogy most a villámhárító felszerelése miatt leeshet a vakolat vagy megrepedhet egy kicsit a fal (mellékhatások), viszont sokkal nagyobb az esélye egy villámcsapásnak mint normál esetben.

blogszilva 2009.12.02. 15:38:21

@EMP: hádde pont erről (ti. az erős immunrendszer "túlreagálja" a vírust) szólnak a mostani nyavalya kapcsán kialakuló vérzéses (vírusos) tüdőgyulák is...

EMP 2009.12.02. 15:38:48

Igazabol en soha nem ertettem miert fontos ki az Omninvest tulajdonosa.
A ceg evek ota vakcinakat gyart. Bizonyitottan ert hozza.
Ha legyart valamit amire nekem szuksegem van es szamomra megeri az arat es meg minosegileg sem ocska akkor tok mindegy hogy a sarki fuszeresnek fizetek erte vagy egy ciprusi banknak. En megkapom amiert fizetek, az elado meg azt csinal a penzzel amit akar. Onnantol kezdve hogy en megkaptam a szolgaltatast, nem erdekel mi tortenik a penzzel amit adtam erte.

Mr. Acid 2009.12.02. 15:39:59

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a vírus még áprilisig itt lesz. Ez még csak az előszele.

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2009.12.02. 15:40:07

fedor, köszönöm a reakciót, de annyit azért megjegyeznék, hogy nem a vakcina ellen beszéltem, sőt mindjárt az elején leszögeztem, hogy beoltattam magam, és ezt javaslom az olvasóknak is. sőt, kicikiztem a nanocsip-elméletet és az oltást elutasító nemzeti ellenállókat is. a gyártó cég háttere és az illetékes elvtársak tájékoztatási gyakorlata viszont igenis hagy maga mögött kívánnivalót... olvasd el még egyszer :)

index.hu/velemeny/jegyzet/2009/12/01/a_nagy_omninvest-svindli/

blah 2009.12.02. 15:40:56

Maga a vakcina ugyanaz amit sok-sok éve használnak, a vírustörzs más ugye. Én beoltattam magam és még nem nőt 3. fülem vagy ilyenek, aki nem teszi magára vessen...

ricamaca 2009.12.02. 15:41:12

Ha tényleg fogy a magyar, miért nem ingyenes és kötelező a vakcina??? Ráadásul, ugye kismamák esetében kettesével!

balfék 2009.12.02. 15:41:17

Akik nem hisznek az oltásokban azokat kérdezném, a fekete himlő , a gyemekbénulás a ráolvasástól szűnt meg, avagy a módszeresen beadott védőoltásoknak köszönhetően?

7esbusz 2009.12.02. 15:41:59

Az az igazság, hogy leszarom, ha retardált polgártársaim nem oltatják be magukat, az az ő bajuk. Az viszont már zavar, hogy ezek a retardáltak szülőként a meg sem született gyermekeik életét veszélyeztetik, mer aszonta a maunika shó, hogy műbalhé az egész. Ebből a szempontból érdektelen, hogy az Omninvest az adócsaló "jóhaverok" offshore cége vagy sem.

WYW 2009.12.02. 15:43:14

A munkahelyemen a fokozott veszélyeztetettség miatt aki kérte ingyen kapott védőoltást.
A múlt héten volt az utolsó (negyedik) alkalom, amikor az orvos itt a helyszínen beadta a vakcinát.

A héten már vagy tízen reklamáltak, hogy miért nincs ötödik alkalom is, mert ő eddig gondolkodott azon, hogy talán mégis jobb lenne az a védőoltás. Kaptak engedélyt hogy munkaidőben átmenjenek a 10 percre található oltópontra. Most nagy a sírás, hogy azért fizetni kell.
Hát fizessél waze, ha ennyire hülye vagy!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:44:05

@TPZ: Te sem érted, hogy én miről írtam.

@Muad\\\'Dib: "Párszáz éve magyarázhattam volna neked, hogy nem lapos a föld, nem hitted volna el, mert a falusi pap kifüggesztette, hogy de..."

Ez vicces. Én védem a tudományt, és akkor ezzel jössz.

@ivantretjak: nem azt írtam, hogy minden jobboldali ilyen, de az tény, hogy volt egy ilyen felmérés.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:45:18

@bodoky: De akkor te is, amit én írtam:

"ha olyanokat írsz, hogy "rendkívül gyanús vakcina", meg hogy "az NBH által garantált minőségű oltóanyag", hiába szánod iróniának, és hiába írod mellé, hogy amúgy ajánlod az oltást, hidd el, a többségnek ez nem esik le, mert a cikked második felére koncentrál."

egyszuszra 2009.12.02. 15:45:51

@EMP: valahogy így történt az egész volt-szocialista országok megvásárlása is:((

balfék 2009.12.02. 15:45:54

@bodoky: meg a lóvéért. Most ez a divat ezért fizetnek sokat. Összeollózni egy cikket kb. fél óra ráfordítás. Annyi cégnek nem ismerjük a tulajdonosi körét, de nagyon nem is vagyok rá kiváncsi. Az INDEX-ére viszont rákereshetnél!Na nem az offshore tulajdonosokra, hanem a mögötte álló emberekre.

bejgli 2009.12.02. 15:46:28

Kedves szerző!

1. A WHO oldalán egész pontosan hol található az, hogy: "az ENSZ egészségügyi világszervezete mondta ki, hogy hatásos, sőt, az egyik legjobb, ha nem A legjobb."?

2. Majd gondolkozz el, hogy mi a különbség az általad favorizált "Most ne vizsgáljanak! Majd később, egy alkalmas pillanatban. Esetleg." álláspont és a "Vizsgáljanak csak nyugodtan! DE ETTŐL FÜGGETLENÜL még mindenki beoltathatja magát." között.

Anatómus 2009.12.02. 15:46:34

@blogszilva:
nem, a tüdőgyulladást nem a citokin-vihar okozza, csak a neoltsal.blog.hu hívői "fejében".
Itt lehet tájékozódni: www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=100868&name=Influenza-v%EDrus-pneumonia-%0D

Asidotus 2009.12.02. 15:46:35

Nekem két dolog nem tetszik a H1N1-ben:
1. Ugyanaz a vírustörzs, mint az 1918-20-as spanyolnátha;
2. amíg a szezonális influenza a nagyon betegeket és/vagy a nagyon öregeket kapta el, addig ez a hozzám hasonló, egészséges 20-as, 30-as korosztályt is.
És leszarom, ha te hülye vagy, és hagyod magad megdögleni, de lécci, ne fertőző nyavalyákkal szaladgálj az emberek között, és veszélyeztess mindenkit.
3000 ezer Ft és egy tűszúrás. Ennyi, és nem lesz más bajod.
De ha majd jövő tavaszra elhullanak a jobbos szavazók, és a túlélők megint megválasztják az MSZP-t akkor mi lesz?

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 15:46:54

@Fedor:
Szerintem te vagy eléggé intelligens ahhoz, hogy értsed a célzást. A tudományból kizártad azokat a tudósokat, akik nem támogatják? Egyébként tényleg irigylem azokat, akiknek semmi kételyük nincs, és bármilyen szaktekintély kritikáját egy kézlegyintéssel elintézik...

Lord_M_ 2009.12.02. 15:47:18

Összességében jó látni hogy ennyien harcoltok. Az esetek többségében szerencsére azért észérvek vitáznak itt és ésszerűen valami támpontot is felmutattok. (szemben mondjuk a "csakazértmerténaztmondom" hozzáállással. Volt itt már genetikus, ameriaki orvos, video, cdc, who anyag. Ez mégis jobb mintha tényleg csak dacból ütnétek egymást.

Azon túl pedig, saját vélemény : beoltattam magam, beoltattam a gyereket is.

Két okom volt rá : 1) a hordozóanyag legalábbis a technikai paramétereit tekintve, egyezik a szezonális influenzaoltás hordozóanyagával (ha rossz a szóhasználat elnézést). Abban is van higany (tiomerzál). Eddig nincs hír a magyar oltásról hogy tömegesen elhullottak volna a népek. Tehát (elvileg) csak a vírustörzs (azaz a lényeg) lett kicserélve) - innen jön hogy az oltás gyakorlatilag tesztelt, az meg zöldmindegy hogy a vagy b vagy c típusú elölt vírust transzportál a szervezetembe.

2) Figyelembevéve a lehetséges mellékhatásokat, idő függvényében természetesen, egy H1N1-ben elmúlás az én olvasatomban sokkal nagyobb kockázati értékkel bír, mint egy esetleges mellékhatás (ami sorban érkezik a gyógyszerekkel). Felteszem hogy ha véletlen 10 év múlva valami nem várt következménye lesz a mostani vakcinának talán lesz rá megoldás... de ha most bevégzem, akkor baromira nem lesz semmi megoldás rá ugyancsak 10 év múlva ...

Ebből kiindulva lett a döntés meghozva, beoltva mindenki. És most még azt is letojom hogy a pénzből mennyi ment Ciprusra. Ennél szignifikánsan több megy el a többi játszmában (MVM, BKV, MÁV) és ezek jó része itthon...

ez persze saját vélemény. És hosszú mérlegelést követő döntés volt. És mégvalami felőlem Orbán, Bajnai és a mögöttük álló tábor azt csinál amit akar. A jelenlegi (lehetséges) betegségből adódó matematikai kockázat számomra értékesebb információt tartalmazott.

tessék racionális döntést hozni és nem érzelmek alapján dacból oltani / nem oltani.

a varázslókat / ezoterikusokat meg most igencsak el kéne hallgattatni... lassan odajutunk hogy vakbélműtétet is elintézik két golyócskával meg egy félórás szeánsszal... hülye vakbél csak kilukadt? akkor vízéren aludt, ült, állt, és amúgysem hitt benne, és biztos sok negatív energia vette körül...

elkalandoztam.

racionalitás emberek... racionalitás.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 15:48:36

@Anatómus:
A köz iránti érzékenységbe az is beletartozna, hogy azon orvosok, virológusok véleményét ,akik ellenérveket fogalmaznak meg komolyan vesszük és kivizsgáljuk. Vagy tévednék?

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.12.02. 15:49:03

Amióta beoltottak (mindkettővel) depressziós vagyok, illetve érzékeny, vagy valami.

Persze lehet, hogy csak a sok túlóra az oka és a hajtás a cégnél, és hogy közben alig látom a lányomat, aki napról-napra nől fel, és mutat újabb dolgokat, kicsi babából nagy baba, nagy gyerek, majd kis felnőtt lesz. És félek, hogy ő rá is ez a taposómalom vár. (bár nem lehet annyira taposómalom, ha ráérek beírni, mi?)

egynagy0 2009.12.02. 15:51:01

@WYW: bezzeg az én munkahelyem nem szervezett ingyenes akciót, pedig tudósitóként nem sokat ülök bennt, no de ha elkapom, mielőtt kidőlök, beülök pár órára!!!

balfék 2009.12.02. 15:52:38

@Muad\\\'Dib: És amíg vizsgálódunk vitatkozgatunk emberek ezrei betegszenek majd meg. Egy biztos, ártani nem árt ez már hosszú évek tapasztalata. A hatásosság meg csak akkor derülhet ki, ha beoltatta valaki magát. Visszamenőleg már nem lehet oltani.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:52:39

@bejgli: 1. Számos cikk megjelent erről, most nincs időm ezügyben keresgélni, de itt pl. körülnézhetsz:

drmorcz.blog.hu/2009/11/06/who_ajanlas_a_h1n1_influenza_elleni_vedooltasrol

2. Amíg a vádaskodás gyengíti az oltási kampány hatásfokát, nem fogsz meggyőzni, sajnálom.

BéLóg 2009.12.02. 15:54:08

Elképzelhető, hogy vannak olyan axiómák, amiket én nem ismertem?

Például hogy esőben nem kérdezünk meteorológust, választási időben politikust, munkaidőn kívül önkormányzati dolgozót, egyenruhában rendőrt, templomban papot, rendelőben orvost, és így tovább?

Most a H1N1 időben nem kérdezünk, holnap a H2N2, holnapután a H3N3 miatt?

Nemde akkor szokás kotorászni a szarban, mikor kiborul a bili?

Egyébiránt TUDTA bárki is, hogy SZALMONELLÁBAN hetente meghal legalább 5-10 ember, ÉVTIZEDEK óta, MINDEN héten...
Hogy a SZEZONÁLIS influenzában meghalt emberek száma már most is NAGYSÁGRENDDEL nagyobb, mint a H1N1-ben?

Aljas média, mutyizó állam, adócsaló Omninvest.

Hülye cikkíró.

TPZ 2009.12.02. 15:54:31

@Fedor: Értem én, de nem jó az érvelésed. Az, hogy az oltás fontos, az nem teszi kevéssé fontossá a pénz elköltésének mikéntjét. Épp ellenkezőleg, minél fontosabb a termék, annál fontosabb, hogy tudd, ki profitál belőle, tekintve, hogy kiszolgáltatott helyzetben vagy, amit a legkönnyebb kihasználni. És itthon ugye amivel vissza lehet élni, azzal vissza is élnek.

EMP 2009.12.02. 15:54:51

@Muad\\\'Dib: Jogos amit mondasz, ("A köz iránti érzékenységbe az is beletartozna, hogy azon orvosok, virológusok véleményét ,akik ellenérveket fogalmaznak meg komolyan vesszük és kivizsgáljuk. Vagy tévednék?") csak nem vagy tekintettel arra hogy ha mondjuk nekiallnak elpocsolni egy fel evet hogy eldontsek kinek van igaza, es a vegen kiderul hogy a virus halalos, es sokkal rosszabb mint amire eloszor szamitottak akkor elveszitettunk egy fel evet ami eletek ezreit jelentheti adott esetben.
Ellenben ha most beoltanak mindenkit es kiderul hogy megsem olyan veszelyes akkor egy tuszurast meg nehany ezret veszit mindenki.
Melyik a jobb?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:55:19

@Muad\\\'Dib: "A tudományból kizártad azokat a tudósokat, akik nem támogatják?"

Mivel a teóriájukat nem igazolja semmi (az ellenkezőjét viszont igen), hát bizony, mi tagadás... ez van, az Egely György kategóriával vannak vitáim valóban.

Nézd, én elég szkeptikus alkat vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy csak azért is vitatok mindent, akár van rá bizonyíték, akár nincs.

szépmező 2009.12.02. 15:56:38

ennek nincs köze kormányhoz vagy ellenzékhez.

én nem oltattam be magam és nem is fogom.
az egész egy mesterséges hisztéria, amiből a média és a oltóanyaggyártó jár jól.

másrészt, az az érzésem, hogy a jobboldali szavazótábornak még megmaradt a józan esze és nem dől be az első médiahisztinek
viszont a baloldali szavazótábor a bulvármédián csüng és mindent bekárol elsőre.

nagyon felelőtlen dolog járványt kiáltani, amíg egyszer tényleg el nem jön durva járvány

WYW 2009.12.02. 15:57:17

@BéLóg: "Hogy a SZEZONÁLIS influenzában meghalt emberek száma már most is NAGYSÁGRENDDEL nagyobb, mint a H1N1-ben?"

H1N1-ben 17-en haltak meg, ezek szerint van olyan biztos adatod hogy "hagyományos" influenzában ezidő alatt 170-en? (már a nagyságrend miatt kérdem)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:57:22

@TPZ: De mondtam én azt, hogy new vizsgálják ki? Csak azt, hogy talán most nem ez a legfontosabb, ha pár hét múlva, a járvány után derül ki az, aminek ki kell derülnie, abból se lesz tragédia, viszont a hírek nem bizonytalanítanak el embereket oltásügyben.

Mr. Acid 2009.12.02. 15:57:24

@BéLóg: Igen BAMMEG, csak eddig 60+-os, idős, beteg emberek haltak, most meg 20-30-as egészségesek. Látod a különbséget?!

balfék 2009.12.02. 15:58:49

@szépmező: Mikola, Orbán, stb. már bedőltek. Ezek szerint ők is baloldali szavazók.

egyenlítő 2009.12.02. 15:59:08

@irónika:
"Ami a felelősség kérdését illeti, én külön nyomozócsoportot hoznék létre az abszolút rosszindulatú vírusmarketing terjesztőinek megtalálására és kőkeményen felelősségre vonnám őket."

Az eü. min. megtette a feljelentést, rémhírterjesztés miatt. Az ügyészség elutasította a nyomozást.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 15:59:12

Adatok:
en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic

Közepén ott a friss (mai) táblázat, a disznóinfluenza összevetve az eddigiekkel.

Szerintem az oltás- és a nemoltás-hívőknek is mélyen magukba kellene nézniük.

A nem-oltáshívőknek, mert:
- az oltásnak úgy tűnik, nincsenek nagyobb mellékhatásai, nincs benne chip, hatásosnak tűnik, ártani nem árt jobban, mint a többi oltás
- Orbán is beoltatta magát és Mikola is, eleve, a pártok azt kérik, hogy aki teheti, oltassa be magát, nem értem, miért kezdenek el egyesek politikai vonalon ellenkezőjéről álmodozni.
- Az Omnivest tulajdonosi-politikai háttere egy másik, kétségkívül csúnya történet; az oltással ettől nincs gond. Ilyen alapon ne használjuk majd a négyes metrót sem, ha kell, akkor sem, mert korrupció. De jó lesz majd mindenkinek.

Az oltáshívőknek:
- Nem, ez nem az a világvége-járvány, ahol az influenzában meghaltak tízmillióinak rothadó hulláját zabálják a keselyűk. Sok a magyar 16 halott, 1 halott is sok, de pl. hányan halnak meg naponta szívinfarktusban? S arról miért nem beszélünk?
- Ugyan elárulná nekem valaki, mi a f...é kell lenézni, lehülyézni, lebarmozni azt, aki nem oltatja be magát? Magánügy.
- Sajtó: sikerült a témát lezülleszteni a valóságshow-k szintjére, ahol azt várja mindenki, mikor dugja meg Oki Pukit, s erről cikkek ezrei szólnak. Érdekes, más országokban nincs ez az őrült felhajtás a téma körül, mindenki éli a rendes életét. Nálunk nem-e lehetne-e...

Anatómus 2009.12.02. 15:59:28

Na ezt kellett volna mindenhol nyomatni:
Mikola István egyértelműen oltáspárti
>>> Interjú Mikola Istvánnal az MTV Ma Reggel című műsorának
2009. november 12-i adásából, kb. a 7. perctől a H1N1-ről <<<

Riporter: - De azt mondják, hogy nem az influenzavírus az, ami igazán veszélyes, hanem a szövődmények. Tehát ott, ott az okoz nagy problémát.

Mikola István: - Hát de nézze, ugye az influenzának kétféle szövődménye van. Az egyik az a rögtön a betegség elején jelentkezik, ez egy vérzéses tüdőgyulladás, ami egy halálos betegség, szerencsére nagyon ritka. A többi pedig a betegség után már bakteriális szövődményként jelenik meg, amit már antibiotikumokkal kezelni tudunk. De ha arra tekintünk, hogy ez a H1N1 vírus eddig a világon 6-7 ezer halált okozott már, és ugye itt van nálunk is, és van Magyarországon vakcina és ez jó minőségű vakcina, akárki akármit mond, hatmillió adag vakcinánk van. Tehát kell tudni, hogy aki magát beoltatja, az nemcsak magát védi, hanem a közösségét is. Mert ha sikerül a társadalom 40-50% átoltani, akkor nem tud terjedni a járvány.

Riporter: - A másik 50% is védett.

Mikola István: - Tehát olyan helyzetben van ma Magyarország és a magyar lakosság, hogy élnie kellene, és remélem élni fog ezzel a lehetőséggel.

Riporter: - Ön oltáspárti, ez egyértelműen kiderül.

Mikola István: - Hát, egyértelmű!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 15:59:33

@szépmező: Neked mi a járvány? A heti több tízezer új beteg, a számok hetenkénti majdnem duplázódása neked nem járvány? Elnézést, hogy nem vártak a járványveszély bejelentésével, amíg meg nem betegedett a fél ország, és a halottak száma nem érte el a több százat.

szekertabor · provo.blog.hu 2009.12.02. 16:00:42

1. Én ma elmentem egy oltópontba beoltatni magamat. Mivel nem találtak makkegészségesnek (enyhe kötőhártya-gyulladás), nem vállalták az oltást. Vajon ki az, akit szeptember óta felelősséggel tudtak beoltani, amikor az ismerőseim 99%-a végigköhécseli az ősztől tavaszig terjedő időszakot?
2. Ha járványveszély van, akkor az illetékes döntéshozókat azért fizetjük, hogy megakadályozzák a járványt, nem pedig azért, hogy hisztériát keltsenek. Ha a járvány csak fele olyan veszélyes, mint azt egyesek állítják, már rég kötelezővé kellett volna tenni a védőoltást, vállalva, hogy az oltóanyag árát az állam bebukja. Ha pedig nem veszélyesebb, mint a szezonális influenza, akkor miért verik a tamtamot?
3. Eddig 16-18 halottat hoztak összefüggésbe az új járvánnyal. Bőszen számlálják, hadd nőjön a hisztéria. Vajon hányan haltak meg tavaly az influenzától - számolatlanul?

Most nekem kell felelősnek éreznem magam, amiért végül nem oltottak be, és esetleg elpatkolok?

hvuk 2009.12.02. 16:01:10

@Muad\\\'Dib: Nagyságrendileg hány virológus van ellenvéleményen? 1%? 0.1%? Még kevesebb? És pontosan miben áll az ellenvéleményük? Az oltást ellenzik annak veszélyesésge miatt? Melyiket? Vagy szerintük nem veszélyes a vírus?

dögölj meg 2009.12.02. 16:01:21

Megmondaná valaki, hogy a madárinfluenza elleni Omninveszt szerrel hány embert oltottak be , a három díszpintyen kívül,
akiket a híradók mutattak ? Arra hivatalosan 2milliárdot adott Gyurcsányi.
Jövőre jön a szúnyoginfluenza, de arra
már 20 milliárdot fognak kérni ?
Azt is szeretném tudni,hogy 10 évvel ezelőtt hány ember halt meg sima influenza- szövődményben ?

BéLóg 2009.12.02. 16:03:44

@Nűnű: Coldrex reklám ellen protestáltál már?

Elnyomott lázzal, kiszárított orral, felpörgetett fejjel, DE BETEGEN menjél dolgozni pénztárba, fogdosd össze a ruhát, pénzt, kezeket, terjeszd szépen a vírust, bacit, csak DOLGOZZ!

Szezonális influenza ellen hányszor oltattad be magad? Pedig abba is belehalt egy-egy évben párezer ember... Vagy akkor még nem zavart a "virulencia", csak most?

Vagy a főtisztiorvos kamuoltás fényképe szerinted hogyan hatott a pógárokra?

A kismamákon ki nem próbált magyar szer LEHETSÉGES mellékhatás károsultjainak fizetsz-e majd jóvátételt?

Apádvagyok 2009.12.02. 16:03:52

@Daihelyon: Jót böngésztem, köszi a tippet. Azt láttam, hogy jobban és többet fertőz, öl és küld kórházba. Persze a népszerűség miatt lehet, hogy a felderített esetek száma nőtt meg a többi törzshöz képest. A terjedés sebessége és a betegség lefolyása a súlyos eseteknél azért elég beszédes.

Ha mégis beoltatod magad, hogy ne terjeszd tovább esetleg egy magas kockázati csoportba tartozónak, most megköszönöm előre a nevükben is. Én sem hiszem, hogy nem bírnék ki egy fertőzést, de nem kockáztatnám a környezetmben élő állapotosok és csecsemők életét, a cukorbetegekről nem is beszélve.

Ha az oltóanyagtól parázol és mégsem oltatod be magad és netán elkapnál valami lázzal járó betegséget mostanában, legyél körültekintő és óvd a környezeted. köszi

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 16:04:01

@Droli:
Azért ez így, ebben a formában csúsztatás.

"Nem, ez nem az a világvége-járvány, ahol az influenzában meghaltak tízmillióinak rothadó hulláját zabálják a keselyűk. Sok a magyar 16 halott, 1 halott is sok, de pl. hányan halnak meg naponta szívinfarktusban? S arról miért nem beszélünk?"

Ha nem lenne kampány az oltásért, szerinted hány halott lenne? A szívinfarktusról meg esik elég szó, a megelőzéséről is (ami sajnos nem csak egyszerű oltás).

"Ugyan elárulná nekem valaki, mi a f...é kell lenézni, lehülyézni, lebarmozni azt, aki nem oltatja be magát? Magánügy. "

Amíg nem beszél le másokat is. De onnan már nem az, hanem közveszély-okozás.

Anatómus 2009.12.02. 16:07:05

@Muad\\\'Dib:
Tudom, hogy nem politikailag korrekt a véleményem, de nem az utca emberének (valamint balettáncos, kőfaragó:-)kötelessége eldönteni, hogy mi a teendő ilyen esetben, sőt sajnos azt is el kellene viselni méltósággal, ha a plebs nem értesülne a szakmai vitákról... persze, érdekes lenne tudni, hogy aki ellenvéleménnyel van (és nem a Velvet társszerzője), tényleg mit is gondol. De a sok laikus és érzelmi alapon megfogalmazott vélemény közül nehéz kiválogatni a kompetens szakmai érveket. És még orvosok is vannak akik az ujmedicina.hu-t ajánlgatják, pedig az ott leírtak szintén nem állják meg a helyüket, ha az ember belekukkant a mikroszkópba.

Yeto 2009.12.02. 16:07:51

Ez az egész oltáshiszti abszolút a darwini kontraszelekciót támasztja alá, különösen amikor az oltás ellen "érvelők" "érveit" olvasom.

hvuk 2009.12.02. 16:09:45

@BéLóg: "Szezonális influenza ellen hányszor oltattad be magad? Pedig abba is belehalt egy-egy évben párezer ember... Vagy akkor még nem zavart a "virulencia", csak most?"

Hadd válaszoljak helyette fogadatlan prókátorként. Az eddigi adatok alapján minimum 10x nagyobb az esélye, hogy H1N1 vírustól meghalok mint hogy egy szezonális influenzától. Hát ezért.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 16:10:51

@Fedor:
"Mivel a teóriájukat nem igazolja semmi..."
Ez egy érdekes dolog. Lévén ebben az ügyben, ha elolvasod az ellenvéleményeket (a kutatókét, most zárjuk ki a politikai agymenéseket), nem is fog ebben a pillanatban beigazolódni a feltevésük. Tehát meglehetősen érdekes úgy érvelni pro, hogy pl. nem halt bele senki az oltásba, mióta megkapta, lévén ilyet nem is mondott senki, hogy ez lesz.

LiberAll 2009.12.02. 16:11:18

Beoltattam magamat még élek, s ha nem üt el a déli busz, akkor még élni is fogok, s nem purcanok meg H1N1-ben. Aki meg nem oltatta be magát, s meghalt, annak halála sem volt felesleges, legalább tisztította a genetikai állományunkat...(na ez volt a vicc..)
Ami meg a médiában megy az szánalmas, főleg a politikai vonal, ki nem szarja le, hogy erre elment 10 milliárd, több ment el anno a Happy Endre és társaira Orbán alatt, a papa dolomit bányáját már ne is említsük aki fő beszállítottja volt az autópálya építőknek... Szóval a vérnarancsos politikusok, ha igazán magyarnak éreznék magukat, akkor nem ezen hisztiznének, inkább a sajtó előtt oltatnák be magukat a vakcinával.

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 16:11:41

Fogalmam sincs, hogy ki mond bármi olyat, hogy vitaminokkal elkerülhető a vírus. Ilyet a vitamin nem tud, nem ez a szerepe. Persze, hogy ezt leírják a tájékoztatóban, hogy nem igaz, mert tényleg nem.

Érdekes, hogy olyat viszont sehol nem olvastam, hogy nem igaz, hogy a vitaminok csökkentik a szövődmények kialakulásának valószínűségét. Mégpedig azért nem, mert minden bizonnyal valóban csökkentik. Egy-két nap láz meg túlélhető. Igen, egy-két nap, az a tapasztalatom, hogy amióta vitamint szedek, influenza vagy influenza-szerű betegség egy-két nap, előtte legalább egy hét volt. Ennyit a "megadózisokról" meg a vitaminok "túladagolásáról".

Oltani meg valóban nem járványban kell. A védettség kialakulása kb. 2 hét, és addig inkább gyengíti az immunrendszert.

Az etil-higanyról meg sehol nem szerepelt, hogy bizonyítottan nem káros, csak hogy nem bizonyított, hogy káros. A kettő azért nem ugyanaz! Nem bizonyított az sem, hogy NP-teljes problémát nem lehet megoldani polinomiálisan, mégsem próbálja meg megoldani normális ember.

szépmező 2009.12.02. 16:11:56

@blah:
mit tegyek. így születtem :)

@Fedor: azért az apokalipszist ne vizionáljuk a Kárpát-medencébe.

megjegyzem, járvány hiszti már volt többször is, sajátságos módon mindig állatokhoz társítva.
először a kergemarhakór. ebből annyi sült ki a mekiben bevezették a sertés mekfárm menüt.
utána a madárinfluenza, amiben már majdnem egy ember meghalt valahol dél kínában. de Gyurcsány Ferenc szkafanderben boncolt hattyút, és valaki kapott néhány milliárdot oltóanyag gyártásra.
végül most a malacinfluencia, először arról jöttek a hírek, hogy Mexikóváros a kihalás szélén áll. aztán kiderült, hogy egy félreértés az egész.

SZERETNÉM TUDNI, HOGY NORMÁL (?) INFLUENZÁBAN HÁNYAN HALNAK MEG ÉVENTE 8átlagot kérnék az elmúlt 10 évre)

ha a mostani 16-nál jóval kevesebben, akkor sorry voltam, és a mókusok elé vessetek.

Ha nem....

BéLóg 2009.12.02. 16:12:30

@WYW: Igen. De nekem ne higgyél, keres meg a megfelelő helyeket az ántsznél. megmondják.
@Mr. Acid: ismeretségi körömben X évvel ezelőtt 30 éves egészséges embert vitt el 3 nap alatt az influenza. Akkor is voltak öreg és fiatal halottak.
Ezen túlmenően a H1N1-ben MEGBETEGEDETTEK számához képest a meghaltak aránya (akár öregek, akár fiatalok) nagyságrenddel (szándékos az ismételt szóhasználatom) kevesebb mint a szezonáliséban!

Azért mert a média most öt kismamával van tele, semmit nem jelent, csak azt, hogy a média miben érdekelt.

Talán emléxel az évnyitón egyszerre megbetegedett 200 fős iskolai társaságra. SENKINEK nem lett semmi baja.

A H1N1-ben meghaltakról eddig én nagyobbrészt azt olvastam, hogy immungyengeség és egyéb problémáik voltak.
A kismamák oltásáról meg a ma reggeli TV2-ben is azt a riportot hozta le korrekten a magát egyébként végül beoltatatott kismama, hogy a nőgyógyásza szerint (arc a tévében egyenes adásban!) áááááéééééééííííííínemistudominkábbneeeeeee....

BéLóg 2009.12.02. 16:13:46

@hvuk: Hát, aki ezt mondta neked, az hazudott vagy hülye volt. Sajnálom.

Mr. Acid 2009.12.02. 16:13:49

@Balogh Ádám Software: Csakhogy ez az influenza az erős immunrendszerű embereket fekteti intenzívre.

Anatómus 2009.12.02. 16:16:47

@Balogh Ádám Software:

Tavaly az informeden volt pár cikk arról, hogy a C-vitamin kezelésre jó, de megelőzésre nem, tehát a betegség idejét szignifikánsan lerövidíti.

Anatómus 2009.12.02. 16:17:29

@Anatómus

Bocs, ez lemaradt:
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/viral/common_cold/?article_hid=133567atómus:

Csavarhúzós 2009.12.02. 16:18:45

A példa, mint már mások is kifejtették, sántít. A tűzoltásnál látható a veszély.

A tűzmegelőzéshez lehetne inkább hasonlítani a védőoltást. Ott már felmerül az emberben, hogy nem az aggódás, hanem a bevételük növelése mozgatja a tűzvédelmi szakembereket. Főleg ha a bevétel köztudott, a veszély meg távoli, bizonytalan. Meg néhányan hülyeségnek is tartják a tűzvédelmet, mert a Budapest Sportcsarnok is pár nappal a sikeres tűzvédelmi felülvizsgálat után égett porig.

Ha az Omninvest egy átlátható cég lenne, pl. mint a tőzsdére bevezetett Richter, akkor nem lenne akkora a gyanú, hogy a vastag állami megrendelés jelentős része visszacsorog párt vagy magánzsebekbe. Egy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, nem transzparens gazdálkodású cég esetén ez gyanús. Az emberek tehát okkal feltételezhetik, hogy a veszély nem is akkora, hiszen a nagyértékű állami megrendelést nem csak a valós veszély indokolhat, hanem a korrupció is.

Tehát szerintem mindenképpen károsan hatott az átoltottsági arányra az Omninvest zavaros tulajdonosi szerkezete.

szépmező 2009.12.02. 16:20:00

@BéLóg:

"Ezen túlmenően a H1N1-ben MEGBETEGEDETTEK számához képest a meghaltak aránya (akár öregek, akár fiatalok) nagyságrenddel (szándékos az ismételt szóhasználatom) kevesebb mint a szezonáliséban!"

Na itt a válasz.
Hiszti befejez, oltóanyag farewell.

Anatómus 2009.12.02. 16:20:10

@BéLóg:
"Talán emléxel az évnyitón egyszerre megbetegedett 200 fős iskolai társaságra. SENKINEK nem lett semmi baja."
Szerencsére nem is várja el az ember, hogy bajuk legyen, de az a 15 éves srác nem úszta meg, akit ma boncoltak itt a szomszédban...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 16:21:03

@Fedor: "Ha nem lenne kampány az oltásért, szerinted hány halott lenne?"

Mennyit szeretnél, hogy írjak? :-) Az emberek döntő többsége még most sem oltatta be magát, úgyhogy olyan túl sokat ne számolj!

nyg 2009.12.02. 16:22:33

"Egy felmérés szerint pár héttel ezelőtt az oltási hajlandóság leginkább attól függött, hogy milyen szavazó az illető"

Forrás? Has? Szeretném látni a primer adatsorokat és persze a kutató céget. A tűzoltós példa pedig nagyon rossz, mert azt az ellenzék képviselői is milliószor elmondták: nem a vakcinval, hanem a gyártó teljesen ismeretlen tulajdonosi hátterével van a gondjuk.Bizony, ez egy többmilliárdos állami megbízásnál rendkívül fontos. Miért a titkolózás? Van oka? Szerintem nagyon is.

EMP 2009.12.02. 16:22:40

@szépmező: Az igazoltan h1n1 es betegek Tamiflut kaptak kezelesre, ami agressziven kioli a virust.

A normal influenzanal huslevest kap a beteg.
Kivancsi lennek a H1N1 aranyokra tamiflu nelkul. Monsjuk elobb utobb ugyis kiderul mert egyes helyeken mar Tamiflu immunis virustorzsekre is bukkantak...

blah 2009.12.02. 16:22:50

@szépmező: van pár alapvető különbség az eddigi influenzák meg a H1N1 között. Szövődmények nagyobb számban alakulnak ki, a veszélyeztetett korosztály a fiatalabbak, és most jön a lényeg: a normál influenza enyhébb időben fertőz nagy arányban míg ez csak most fog igazán beindulni a hideg beáltával és 72 óráig életképes a vírus a gazdatesten kívül is.

balfék 2009.12.02. 16:22:58

@Droli: Azért mert a szívinfarktus ellen nincs olyan egyértlmű gyógymód, attól még arról aminek van ellenszere nem kell lemondani. Egyébként épp elég szó van az érrendszeri betegségekről is, csak a magyar ember nem igen szeret életvitelén változtatni. Most látható, amikor elegendő lenne egy félperces procedúra az sem kell neki, nemhogy átalakítani étrendjét, mozgásigényét, ivási szokásait.

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 16:23:01

@Mr. Acid: A hírek alapján pontosan ennek az ellenkezője jött le. A meghaltak legalább felének volt valami más betegsége is. A spanyolnátháról volt ilyen feltételezés, de tudtommal az sem bizonyított. Az erős immunrendszer a szövődmények kialakulását gátolja, és rövidíti a betegség idejét. Az erős immunrendszer egyedül autoimmun betegségeknél lehet baj.

Balogh Ádám Software 2009.12.02. 16:26:33

Volt valami olyan cikk, de csak rövid ideig volt fenn az index címoldalán (ellentétben az oltásra biztató cikkekkel), hogy az antioxidánsok látványosan rövidítik a betegség idejét és csökkentik a szövődmények (pl. tüdőgyulladás) kialakulásának esélyét. Antioxidáns az aszkorbinsav, azaz a C vitamin.

Szent-Györgyi Albert 2000mg mellett tüdőgyulladást kapott 8x évesen, felemelte 8000mg-ra, és meggyógyult. Nem volt szcientológus, ellenben kapott Nobel-díjat, így megbízom az eredményeiban.

Piréz Vitéz 2009.12.02. 16:26:37

Azért az elég jól mutatja a vélemények szélsőségességét, hogy mindenki a halottak arányával jön. Én speciel nem azért oltattam be magam, mert félek, hogy meghalok, hanem mert baromira nem hiányzik, hogy egy hétre kidőljek.

irónika 2009.12.02. 16:30:49

@BéLóg:
Na látod, veled, veletek van az igazi baj. Nézzük az állításaidat:
- "Egyébiránt TUDTA bárki is, hogy SZALMONELLÁBAN hetente meghal legalább 5-10 ember, ÉVTIZEDEK óta, MINDEN héten..." Nem, nem tudtam, de Te honnan tudod?
- " ... Hogy a SZEZONÁLIS influenzában meghalt emberek száma már most is NAGYSÁGRENDDEL nagyobb, mint a H1N1-ben?" Nem, nem tudtam, de Te honnan tudod é mennyi a pontos adat?
- "Aljas média, mutyizó állam, adócsaló Omninvest. Hülye posztíró"
Hitelesség?
Alátámasztatlan adatok, közhelyes gyűlölet fűtötte minősítés és személyes sértés. A hozzászólásodból csak ez jön le. Mire számítassz, elfogadjuk, megértük az érveidet, követünk? Vagy csak fröcsögni akarsz?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 16:31:46

@blah: miafene, a hírek szerint nálunk kb. karácsonykor-január elején fog tetőzni... de a spanyolok és a franciák már túlvannak rajta. Már amennyire lehet ezt tudni (mint például valaki említette a halálozási arányt is; azt ugyan honnan a fenéből lehetne tudni, amikor még a betegek számát sem ismerjük? Hivatalosan, bizonyítottan kb. félmillió beteg van a világon, ennél azért alighanem jóval több a valóban betegek száma)

@balfék: Hát, ha ennyit sulykolnák az érrendszeri betegségeket, mint a sertésinfluenzát (pl. minden szívinfarktusban meghalt beteg az Index címlapon kapna helyet, mint mostanában a h1n1 áldozatai), akkor lehet, hogy könnyebben menne az az életmódváltás!

szépmező 2009.12.02. 16:32:11

@EMP: @blah:
nézzétek meggyőzhető vagyok értelmes észérvekkel, de eddig csak az umbulda és a hiszti jött át.

az általatok közöltekkel együtt még mindig úgy érzem, hogy az ún. járványnak nagyobb a füstje mint a lángja.

pl. oké, hogy tamilflu-t kapnak, de vajon hány embernél nem állapították meg, hogy malacinfluenzája volt?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 16:36:49

@irónika: "Hitelesség?
Alátámasztatlan adatok, közhelyes gyűlölet fűtötte minősítés és személyes sértés."

Egyetértek veled, erre szeretnék utalni, hogy ne dobálózzunk számokkal, mert nincsenek pontos adatok. Ehhez képest mindkét oldal érvelésében csak úgy röpködnek a hajmeresztő és megdöbbentő számok :-)

similarthings 2009.12.02. 16:40:08

Jogos a blog bejegyzés, habár nekem pl. egyáltalán nem új, máshol is olvastam már ilyen bejegyzést, és már az is kicsit megkésett volt pl.:

sentimpress.blogspot.com/2009/11/elmebaj.html

De aztán azóta néhány FIDESZ politikus is látványosan beoltatta magát, és azóta nincs ilyen egyöntetű politikai platformosodás az oltás ellen. Kivéve Jobbik. :D

irónika 2009.12.02. 16:40:34

@nyg:
Te tényleg nem látod a fától az erdőt? Duplafenekű beszéd. OLTASS, de vigyázz, mert az oltást gyártó cég körül gyanu van ...
Tudod a gyógyszer erős bizalmi faktorú történet. Tehát csak ezt a kis bizalom nevű apróságot zúzza szét a kommunikációval...
Igyál vizet, mert kiszáradsz, de a vizet gyártó és forgalmazó cég működése gyanús, vizsgálóbizottság kell, hogy megvizsgáljuk a működését, de attól még vizet ihatsz ... Ja, persze.
bullshit...

blah 2009.12.02. 16:42:03

@szépmező: minek írjak neked észérvet miután ekkora baromságot írtál? Jobb oldal meg baloldal... mégis mit vársz?

@Droli: ezt az ismerősöm ismerőse hallotta, hogy az ismerősének mondták. :)
Egyébként meg akit érdekel meg érintettnek érzi magát utánanéz, utánakérdez és az alapján dönt.

egyenlítő 2009.12.02. 16:44:36

Volt már hasonló járvány, a 60-as években, a hong-kongi influenza. Akkor ősszel kétmillió, majd tavasszal újabb egymillió beteg volt. Ilyen számokat várnak most is. Tessék kiszámolni, hogy ez mennyibe kerül. Lehet, kérem, forintosítani még az emberéletet is. Megéri az oltás?

Hogy miért nem oltatunk a hagyományos influenza ellen? Mert megszoktuk, mint a bányászok a földalatti munkát, vagy a tetőfedők a biztonsági öv mellőzését. Mindenesetre nem értem, miért érv az az oltás ellen, hogy a hagyományos influenzában (meg infarktusban, a zebrán, stb.) többen halnak meg.

slaci89 2009.12.02. 16:45:12

Én nem a kampányolás vagy bármiféle politikai nézet miatt nem oltattam be magam eddig. Az oka pedig egyszerű: elmentem orvoshoz kikérni a véleményét. Ő csak fintorgott és azt mondta, hogy nem tudja mit tanácsoljon...elmentem másikhoz is és ő is ugyanúgy fintorgott. Namármost ha hozzáértő orvosokat nem tudnak meggyőzni az oltóanyag biztonságosságáról, akkor tőlem mi a faszt várnak? Az elejétől nem tetszett az egész oltóanyagkészítés úgy, ahogy van: villámgyors, összebaszott munka ez az oltóanyag és mérnökként pontosan tudom, hogy ez mit jelent...
Amúgy is erős immunrendszerem van, a halál küszöbéről is visszajövök 3 nap alatt és tényleg csak a halál esélye szól amellett, hogy beoltassam magamat. Talán megteszem, ha végre egy orvos azt mondja hogy nem az enyém a felelősség, ha nem várt súlyos mellékhatások jelentkeznének...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.02. 16:52:12

Én azt csinálnám, hogy az oltás ingyenes, aki viszont nem oltatja be magát, és megbetegszik, attól minden költséget bevasalnék, oszt jónapot.

tbb 2009.12.02. 16:53:09

A tűzoltós metaforád vaskos csusztatás. Ugyanis nem az égő házat oltani menő tűzoltókkal akadékoskodott a lakástulajdonos, hanem a poroltókészülékeket ellenőrízni akarókat. Akik elsumákolták a hiteles igazolványuk felmutatását. És mivel az elmúlt 7 évben nem egyszer tűzoltóknak látszó tolvajok rámolták ki a lakást, nem lehet csodálkozni, ha eccer a leghüjébb lakástulajdonos is elkezd gyanakodni. És mivel a leghüjébb, hát nyilván akkor kezd akadékoskodni, amikor a legnagyobb szükség volna a józan észre.

A szociknak transzparensen kellett volna kormányozniuk, hogy elkerülhetők legyenek a tragikus esetek. De mivel ez nem szokásuk, ehhez hozzá kell szoknunk. Meg ahhoz is, hogy ezért mi vagyunk a hibásak.

hvuk 2009.12.02. 16:54:04

@BéLóg: Nem tudom ez a szervezet mennyiben tekintendő hülyének: www.cdc.gov/h1n1flu/estimates_2009_h1n1.htm. Grafikonokat nézd meg és értelmezd. Különösen azt a részt, hogy milyen volt az életkor szerinti megosztás az elhunytak körében. Segítek:

- szezonális influenza: az elhunytak kevesebb mint 10%-a volt 65 évnél fiatalabb
- H1N1: az elhunytak 87%-a volt 65 évnél fiatalabb

Én meg 65 évnél fiatalabb vagyok. Egyéb kérdés?

bejgli 2009.12.02. 16:55:17

Fedor:
Az általad megadott linkben szereplő blogbejegyzésben SEHOL NEM SZEREPEL, hogy a magyar szer a WHO szerint "az egyik vagy épp a legjobb". A blogbejegyzésben található WHO-linken szintén nincs szó róla.

Tettél egy viszonylag fajsúlyos kijelentést. Gondoltam, utánajártál, mielőtt leírtad. Ezek szerint tévedtem.

2. Fentiek miatt eszem ágában sincs téged bármiről is győzködni. A te dolgod, ha szerinted az lenne a helyes, ha úgy reklámoznák a céget, hogy minden rendben velük, majd pedig később, miután mindenkit beoltottak, azt mondanák, hogy "bocs, vissza az egész, Önök egy problémás cég termékét fogyasztották el". Praktikusan gyereknek/hülyének nézed az embereket, akikre nem lehet rábízni, hogy felelősen döntsenek saját magukról.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.02. 16:55:25

Szeintem is mindenki felelős a kismama haláláért, aki hangos kampányt folytatott a vakcina ellen!

Minden egyes emberélet számít, és a vakcinák le voltak gyártva, tehát a halálesetek, illetve súlyos szövődményes esetek megelőzhetőek lettek volna!

Szégyen, főleg azokra az egészségügyi dolgozókra, akik fennen ellene voltak, és még akadályozták is az embereket az oltás megkapásában!

Lord_M_ 2009.12.02. 16:56:35

Néhány embernél életveszélyes "mellékhatást" okoz a paracetamol, a penicilin, a tojásfehérje, a szezámmag, méhecske vagy darázscsípés. az emberek többsége mégis vakon beszedi a rubophent, kap szurit a rozsdás-szög van a talpamban esetre, eszünk rántottát, hamburgert, járunk a réten az erdőben.

Lehetséges hogy néhány embernél kritikus mellékhatások lépnek fel az oltás kapcsán. Eddig ha jól láttam 1.7 millió ember kapott oltást itt, meg vitték a szlovákok is. Nincs adat arra (egyelőre) hogy súlyos életveszélyes mellékhatás alakul ki a szervezetükben.

Arról viszont sajnos tudunk, hogy H1N1 miatt (közvetve, közvetlenül) páran már meghaltak.

vonjunk le egy egyszerű következtetést. Szigorúan a számok ismeretében. csak magyar oltást számolva 1.7 millió beoltott : 0 kritikus eset, fél millió fertőzött globálisan (kis szám, kínában is csak 91.000 körül van) de csak magyarországon 16 összeköthető haláleset van.

1.7 millió a nullához vagy félmillió a 16hoz ?

erre kell saját magának válaszolni az embernek.

- lényegtelen hogy most viktor vagy gordon mit csinál vagy mond.

- és most lényegtelen hogy az omnivest hova tett hat milliárdot (ennél kissé több ment kárba csak a BKV-nál... oszt még csak felmutatni se tudnak semmit ... illetve amit feltudnak, talán jobban tennék ha mégse tennék...
>> ha elmúlt ez a "veszély" akkor ráérünk az omnivestet és a pártok korrupt embereit karóba húzni.

matek.
1.700.000 : 0
500.000 : 16

(szándékkal keverem a világ adatait a magyarokkal)

hvuk 2009.12.02. 16:56:39

@szépmező: Itt lenne a válasz, ha ez igaz lenne. De nem az.

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 16:59:51

@oázis:
Istenem, ha lenne egy kis befektethető pénzem, mekkorát kaszálnék. Simán elkezdenék gyógyszert gyártani valami nyavalyára, amiben halnak meg világszerte páran, majd hangos kampányt folytatnék, hogy aki nem akarja a gyógyszeremet megvenni, közvetlenül felelős a halálozásokért.

balfék 2009.12.02. 17:00:01

@Lord_M_: Felesleges minden észérv annak, akit az érvek helyett a hitek vezérlik.

Nusy73 · http://egyszeregy.blog.hu 2009.12.02. 17:00:44

Csak néhány érdekesebb adat:

530 000 fertõzött világszerte, ebbõl 6500-8500 halott - több mint tízszerese az arány a szezonális influenzáénak, de elmarad a spanyolnátháétól.

Az oltáshoz köthetõ súlyos szövõdények aránya (a fejlett világban 30% körüli a beoltottság) ennél jóval kisebb - eddig összesen 6 dedektált GBS szindrómás volt, egyéb súlyos szövõdményt nem jegyeztek fel.

Összességében elmondható, hogy a védõoltás véd az influenza ellen, nagyban csökkenti egy esetleges szövõdménynek kockázatát. Minden más következtetés csupán szájhõsködés és pánikkeltés.

Másik oldalról elmondható, hogy a H1N1 törzzsel szemben jó eséllyel védettek az 1956-57, és 1977-78 (Orosz inluenza) évi járványokban érintettek, hiszen találkoztak már vele.

Véleményem:
Ha és amennyiben óriási lenne a veszély, úgy a védõoltás nyilván kötelezõ lenne - ahogy a tüdõszürés is az. Ameddig a hatóságok nem teszik kötelezõvé, addig pedig a járványnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Félmillió megbetegedés világszerte, 50 - 70 ezer Magyarországon 2008 végétõl... ez nekem mindent elmond. Ez a vírus még nem annyira fertõzõképes, ogy ennyire aggódni kelljen.

ZX 2009.12.02. 17:02:16

Nos. Hülye az aki megkérdőjelezi a vakcina hatásosságát. Ennek ellenére én nem oltatom be magam, és nem azért mert ilyen vagy olyan szavazó vagyok, vagy akármi.
Mennyi is halálozás valószínűsége? 0,000059%?
Szerintem ennél még az is valószínűbb, hogy holnap elüt a villamos. (Székesfehérvári vagyok.) :D
Azt miért nem írják le, hogy AIDS-ben, vagy mondjuk Hepatitis fertőzésben hányan halnak meg évente? :P

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 17:03:07

@oázis:
Egyébként, ha valami végzetes véletlen folytán 20 év múlva kiderül, hogy káros anyagok voltak a gyógyszerben, remélem te leszel az első, aki önként követeli saját maga nyilvános megbélyegzését, amiért ilyen komoly károkat okozott. Persze, ez nem lesz így. Akkor majd jön az a szöveg, amit rovarirtók, meg bizonyos gyógyszerek esetében hallunk, hogy " a tudomány akkori állása szerint..."

robinzone 2009.12.02. 17:04:35

@egyenlítő: nagy büdös frászt fizeti az adót! pont az a bizalmi válság oka, hogy ellenőrizetlen módon folyatnak közpénzt magánzsebekbe, ami még nem is adózik!!! aljas pofátlanság.
Bodoky cikke azt is érinti, mennyire elmaradott technológiával dolgoznak, és ugyan mitől van, hogy senki nem döngeti külföldről a kapukat hatalmas mennyiségekért.
az üzleti terv szerint a fizetős 2 millió adag fedezi az "ingyenes" 4 milliót, ezért a kétségbeesett kampány. egyébként elképesztő ez a hisztéria! mindenki megnyugodhat, hogy legyengült, vagy immuninstabil szervezeteket eddig is legyűrt a sima influenza is, mégse mondta be minden híradó. A megoldás tehát, hogy nem kell pénzt adni érte. Ha beadják az előírt 4 milliió adagot, az kellő védettséget fog jelenteni az egész popolációnak, legalább is ezt mondják az okosok. akkor a zemberek se halnak ki, és a "magyar magánszemélyek" sem keresik halálra magukat.

irónika 2009.12.02. 17:04:55

@Muad\\\'Dib:
Semekkorát. Mert a többi gyógyszercég, akik ezen a piacon gyúrnak az emberek pénzére, két három bizonytalansági mondat kiejtésével porrá zúznák a Te jó kis oltásodat. Azt nézhetnéd a 6m vakcinádat a hűtőkamrádban ...

Muad\\\'Dib 2009.12.02. 17:07:22

@Nusy73:
"530 000 fertõzött világszerte, ebbõl 6500-8500 halott - több mint tízszerese az arány a szezonális influenzáénak, de elmarad a spanyolnátháétól..."

LOL,ROTFLAMO
"A járvány kezdete óta Ukrajnában 1,25 milliónyian betegedtek meg..."

Lord_M_ 2009.12.02. 17:07:51

@Nusy73: még azt az adatot tedd már közzé kérlek, hogy a 6 oltás miatt megbetegedett ember : mennyi oltásból értendő

mert gondolom te is látod a számokat
6500+8500=15.000/2=7500 :)
(csak hogy valami kézzelfoghatót csináljunk a két értékből)

530.000 : 7.500 (1.4%)
x millió : 6 ( (1milliónál is csak : 0.0006%)
melyik a veszélyesebb ?

nyg 2009.12.02. 17:08:13

@irónika: És? Miért nem lehetett a tulajdonosi hátteret nyilvánosságra hozni? Már engedelmet, közpénzekről van szó, az én adómról is! Miért ez a nagy titkolózás? Nehogy már azok legyenek a felelősek, akik kérdeznek, vagy emiatt tiltakoznak! Ráadásul még most sem hajlandók az információkat megosztani.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.02. 17:08:45

@Muad\\\'Dib:

jó volna, ha olvasás után értelmezni is tudnád a szövegemet, én nem azt mondtam, hogy mindenki oltassa be magát, hanem azokat ítélem el, akik hangos kampányt folytattak (és folytatnak még most is) a vakcina ellen!

Micsoda különbség.

Ha van még valami, amit utálok, az az aljas, sunyi CSÚSZTATÁS! mert amit az előző hozzászólásdoban műveltél, az csúsztatás. Aljas és sunyi.

Főleg a terhes nőket riasztgatták a vakcina ellen egyes egészségügyiek, és mi az eredmény? 1 halott, négy súlyos szövődményes eset: életveszélyes állapot.

mggs k dlyn!

szamarhegy 2009.12.02. 17:11:26

@ivantretjak: Nincs pártpreferenciám, van viszont átültetett vesém, így az elsők között mentem a háziorvoshoz oltásért. A háziorvosnál (bármennyire is evidensnek tűnt számomra az oltás), felhívtam a vesés kezelő orvosomat, aki (mint az ottani orvosok 90%-a) nem éppen (finoman szólva) kormámypárti és egyértelműen lebeszélt az oltásról. Aztán persze, ahogy jöttek a hírek és közben utánaolvastam, kéthete mégis beoltattam magam saját felelősségre, azóta szerencsére se mellékhatás, se influenza. A nefrológus szakmai ellenérvet nem említett, csak egy zsigeri ellenkezést véltem felfedezni a hangjában. Az azóta eltelt időszak megerősített, hogy jól döntöttem és sajnálom azokat, akik számára az orvos még mindig megfellebezhetetlen tótumfaktumnak számít.

irónika 2009.12.02. 17:11:54

@ZX:
Nem is kefélsz vadidegen nőkkel/férfiakkal óvszer nélkül.
Mert azt mondták, megvéd. Itt meg az oltásra mondják.
Ja mellesleg a halálozás esélye 1,2%, 6500/530000, az pedig pont 20800-szorosa annak, amit leírtál. Így sem idegesít? Végülis csak minden 100. ember. Bár ezt én nem hiszem el, de a Te számadatot totálisan téves.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 17:12:54

@Nusy73: 530.000 hivatalos fertőzött... ennél azért jóval több van, akár több, tízszeres is. A halálozási arány viszont ebben az esetben pont a szezonáliséval egyenlő. Pont ezért mondják sokan, hogy ez semmiben nem különbözik a szezonális influenzától. Agresszívabb? Vagy inkább csak jobb a sajtója?

Tény, hogy az előző influenzajárványok halálos áldozatairól nem olvashattunk ennyit. (Évente kb. 250.000-500.000 ember hal meg benne, forrás: WHO)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.02. 17:13:16

@Muad\\\'Dib:

ha olvasnál is, és értenéd is, amit olvasol, akkor pontosan tudnád milyen anyagok vannak a vakcinában és arról is voltak cikkek, hogy ezeknek milyen mellékhatásai lehetnek, milyen rizikói vannak.

Én minden évben oltatom magam, és azóta nincsenek súlyos lefolyású influenziáim, azelőtt többször voltak olyan súlyos tüneteim, hogy akár bele is halhattam volna.

Ezért aztán hiába is jössz ezzel a majd 20 év múlva mi lesszel...

nekem az életemet mentették meg ezek az oltások.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.02. 17:13:49

@nyg: Azé nem lehet nyilvánosságra hozni, mert akkor jön a klerikális reakció, meg a sámánbanda, és leöli a mocskos zsidajit, akik abból húznak hasznot, hogy olyan cuccot gyártanak, ami megvédi a Magyar Embereket a sertésinfluenzától.

na__most__akkor 2009.12.02. 17:13:59

Tök mindegy, hányan haltak meg az előzó években "hagyományos" influenzában. (Akik itt osztják a nagy eszüket, azok nem tudják. Az orvosk tudják, az eümin valószínűleg meg is tudja mondani.)
Tök mindegy, hányan haltak meg fekete himlőben az elmúlt évben. (=0)
Tök mindegy, hányan haltak meg tífuszban, vérhasban, tetanusz mérgezésben az elmúlt évben. (=0)
Ezek ellen gyermekkorban kötelező a védőoltás, ha esetleg valaki elfelejtette.

EBBEN az influenzában eddg tizenhatan haltak meg. Tizenhat felesleges halál.
Mindazokat, akik a védőoltás ellen KAMPÁNYOLTAK bármilyen formában, tizenhatszoros (és holnap hússzoros és a jövő hónapban talán ezerszeres) gyilkosságra való felbujtás miatt kellene felelősségre vonni.

Mégegyszer, ha valaki esetleg nem fogta fel:
Tizenhat felesleges halál. Eddig.

Utálom a poltikát, ennél jobban csak a politikusokat. Mindet. Ennek ellenére nem tudtam nem észrevenni, hogy a VÉDŐoltás ellen főleg azok beszéltek, akik nemzeti oldalnak szeretik nevezni magukat.

Aknek nem inge ...

balfék 2009.12.02. 17:14:39

@nyg: Egy kórház, aki felszerelést, vagy bármit vásárol, utána néz a kereskedő és gyártó cégek tulajdonosi összetételének, pedig ők is keményen közpénzt használnak?

Terézágyú 2009.12.02. 17:15:18

Komolyan nem értem az én drága magyar honfitársaimat...
Én sem oltattam be magam, de ott helyben leharapnám a nyelvem, ha arra vetemednék, hogy valakit le akarnék beszélni a védőoltásról!!!!

Valaki említette a tüdőszűrést:
egyrészt tudtommal az se kötelező, van olyan ismerősöm, aki még sose volt - egyszerűen lusta elmenni.

De van olyan ember Magyarországon, aki azzal élvezkedne, hogy embereket próbál lebeszélni arról, hogy ne szűressék magukat, mert az felesleges és káros?????
Hát persze, vannak ilyen emberek... vannak olyanok is, akik fényt esznek meg ilyenek...

fizetekmegegysort 2009.12.02. 17:17:02

Szerintem pont ugyanannyi okom van hinni annak aki az oltás ellen van, mint annak aki mellette. Így tehát önmagamra hallgattam, és feltettem egy tök egyszerű kérdést: mennyi esélyem van jelen élethelyzetemben arra, hogy ha elkapom a vírust szépen ágyikóba fekszem, szedem a gyógyszert és egy hét pihi után meggyógyulok? A válasz: egy 8 hónapos gyerek mellet nulla... Tehát mivel utálnám magam, ha egy ilyen hülyeség miatt vérzéses tüdőgyusziban elhunynék (mert nincs lehetőségem normálisan ágybanfekve gyógyulni, szoptatás mellett gyógyszert szedni), hát oltattam. Nekem ennyire tök egyszerű volt a döntés.

egyenlítő 2009.12.02. 17:17:48

@nyg: Hibás kérdésfeltevés. Miért kellene a tulajdonosoknak a nyilvánosság elé állniuk?

ZX 2009.12.02. 17:18:45

@irónika: Én nem tudom, hogy ezt az 530.000:6500 számot honnan veszitek.
A fertőzöttek száma már több milliós.
A H1N1-et nem azért ítélték veszélyesnek, mert hű de mennyien meghalnak benne, hanem azért mert 1000x-szer virulensebb a szezonális influenzánál. De a virulens faktor nem egyenlő a veszélyességével szerintem.
Az oltás ugyanúgy készül mint az összes többi. Halott virúsokat fecskendeznek beléd, amire a szervezeted válaszol.
Ha az élő vírust kapod el beteg leszel, de egyben 100%, hogy soha többet nem kapod meg a betegséget, míg az oltást ismételni kell.

egyenlítő 2009.12.02. 17:21:34

@robinzone: "nagy büdös frászt fizeti az adót! pont az a bizalmi válság oka, hogy ellenőrizetlen módon folyatnak közpénzt magánzsebekbe, ami még nem is adózik!!! aljas pofátlanság."

Ez pontosan hogyan is van? A pénzért nem kapott az állam cserébe vakcinát? A cég pedig adózik. Esetleg folyik ellene valamilyen APEH vizsgálat?

Apádvagyok 2009.12.02. 17:22:26

További adatböngészés: A szetonális influenza főleg az idősebbek körében arat és a halálos esetek is többnyire onnan kerülnek ki. Ha lenne adat, mint ahogy sajnos nem találtam, hogy mely életkor csoportokban magasabb a szezonális influenza elleni oltás, egyszerűbb lenne érvelni. Így marad a feltételezés, hogy az idősebbek között amúgy is több van a parások közül, akik rendszeresen beadatják maguknak az oltást, de még ez a népesség átlaghoz viszonyított valószínűsített arány is magasabb halálozási rátához vezet. Most ha valaki azt mondja nekem, hogy ez az influenza ugyanolyan, csak más életkor csoportban arat, akkor ez alapján a halálozásnak magasabbnak kell lennie, hiszen a fiatalok nem oltatnak. Persze jó lenne több nyilvános, könnyen elérhető adatot látni, de szerintem ez a feltételezés nem áll messze a valóságtól.

na__most__akkor 2009.12.02. 17:22:52

@ZX:
"Ha az élő vírust kapod el beteg leszel, de egyben 100%, hogy soha többet nem kapod meg a betegséget,"
- különösen akkor, ha meghalsz
" míg az oltást ismételni kell"
- mert egy másik vírus jött, és az ellen más vakcina kell

hvuk 2009.12.02. 17:25:00

@ZX: "Ha az élő vírust kapod el beteg leszel, de egyben 100%, hogy soha többet nem kapod meg a betegséget, míg az oltást ismételni kell."

Ez tévedés. Az oltást nem kell ismételni ha nem mutálódott a vírustörzs komolyan. És hiába kaptad meg, ha közben mutálódott, akkor a betegségen átesés sem ér semmit.

balfék 2009.12.02. 17:25:03

@egyenlítő: Hagyd! Mindenki magából indul ki.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 17:25:52

@na__most__akkor: Akkor szeretném felelősségre vonni a szezonális influenzában évente elhunyt emberek nevében a magyar kormányt, meg úgy eleve mindenkit, hogy tavaly-tavalyelőtt-azelőtt nem csinált ekkora oltáskampányt! Megmenthettük volna őket!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 17:27:34

@ZX: a b "Pandemic (H1N1) 2009 - update 75". Global Alert and Response (GAR). World Health Organization. 2009-11-20.

a b "ECDC Daily Update – Pandemic (H1N1) 2009 – 02 December 2009". European Centre for Disease Prevention and Control. 2009-12-02 09:00 UTC +2. ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Documents/091202_Influenza_AH1N1_Situation_Report_0900hrs.pdf. Retrieved 2009-12-02.

Ez a hivatalos, ennél persze több van.

na__most__akkor 2009.12.02. 17:29:09

@Droli:
"Akkor szeretném felelősségre vonni a szezonális influenzában évente elhunyt emberek nevében a magyar kormányt"

GyÚÚÚÚrcsány! GyÚÚÚÚrcsány!

Mongyad bazdmeg, ha csak ennyire telik.

nyg 2009.12.02. 17:30:41

@balfék: Nem tudom, csak azt, hogy mindem közpénzből származó adatnak nyilvánosnak,hozzéférhetőnek kellene lenni. Egyébként az ombudsmanus álláspontja is ez. Ha nem akarják nyilvánosságra hozni, ott bizony komoly problémák lehetnek. Ennyi.

Apádvagyok 2009.12.02. 17:31:01

@Droli: Az hagyján, ezt én is néztem, az mindenképp látszik, hogy adatszolgáltatásban nem járunk az élen.

jog-ász 2009.12.02. 17:32:47

cseszd meg ennyire agyatlan nem lehetsz.
szezonális influenzán majd mindannyian már átestünk, ezen az uj betegségen még nem, és főleg azok a fiatalok nem akikre még pár évig számit az ország.
de amugy a hülyeségeidet majd meséld el azok családjának akik csak ugy összeestek és meghaltak a virustol, vagy akiből kiszedték a magzatot de nem maradt élve, vagy a kismamáktol aki ahelyett hogy gyereknek adnának életet meghalnak a magzattal együtt...és ez mindenkire igaz aki az elmult honapokban oltás ellen kampányolt...és hogy lehet olyan barom az orvosok egy része hogy nem tudományos forrásokbol szerzi az infoit hanem netről meg pletykalapokbol..gratulálok..ez már aa paranoia csucsa.

nyg 2009.12.02. 17:33:02

@egyenlítő: Nem nekik, hanem a mi pénzünket költő államnak kellene ezt nyilvánosságra hozni. Ha ezt nem teszi meg, okkal gyanakodhatunk korrupcióra. .

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.12.02. 17:34:23

@na__most__akkor: Jó, akkor vonjuk be az Orbán alatt meghaltakat is, ha jobban tetszik.

Spermahajder 2009.12.02. 17:34:45

Kedveseim, 59 éves vagyok, beoltattam magam 3 hete, semmi mellékhatás, tünetmentes vagyok. Miért is tiltakozik az oltás ellen oly sok ember? Talán párt szimpátia dönti el?

na__most__akkor 2009.12.02. 17:37:08

Javaslom, hogy töröljék el
- a biztonsági övet
- a biztonsági zárat
- a tűzoltókészülékeket
- minden fajta biztosítást
- minden fajta védőkorlátot
- rákszűrést, tüdőszűrést
- az elektromos vezetékek szigetelését
- a söröspoháralátétet

És be kell tiltani mindenkit, aki ilyeneket gyárt, javasol vagy reklámoz. Különösen, ha offshore.

mrs. white 2009.12.02. 17:38:38

Valszeg én ahülye jobboldaliak közé tartozom mert kurvára nem érdekelt hogy ki mit nyilatkozik poltitikailag egy orvosi kérdésben. Sőt a háziorvosok véleményét is egy infektológiai szaktekintély véleménye alatt értékeltem. Viszont rengeteg baloldalit ismerek akik nem oltaták magukat. ennyit a felmérésekről. Kb olyan ez mint a 2002 foci vb döntőt kevesebben nézték, mint valami aktuális baromságot valamelyik kercsatornán. Felmérések szerint amikor letiltják valamelyik csatornátt azt is 700 ezren nézik (a tök fekete képernyőt)kicsit nehezen képzelhető

Spermahajder 2009.12.02. 17:41:18

@na__most__akkor: Egyetértek, sőt töröljük el a normális embereket is, lehetőleg azonnali gázkamrával.

balfék 2009.12.02. 17:43:54

@nyg: Szerintem maximum addig terjedhet amíg a pénz elköltéséről szól Mennyi , mire. Mit csinálsz egy olyan céggel, aminek tulajdonosai kisrészvényesek is és pillanatonként változik az összetétel? Látod nem olyan egyszerű ez a kérdés.Vegyük már észre, hogy 20 éve kapitalizmus van. Lehet küzdeni ellene, de akkor azt kell mondani utáljuk a tőkéseket , lámpavasra velük.

na__most__akkor 2009.12.02. 17:45:17

Itt azt kellene mondanom, hogy mit érdekel, aki hülye, pusztuljon. Sajnos nem megy.

Csak azt tudom mondani, amit valaki már mondott ezen a fórumon vagy máshol, hogy nem marad más, csak a tehetetlen düh.
A tehetetlen düh, hogy annyian meghaltak - és még mennyien fognak - a saját és/vagy mások hülyesége miatt, feleslegesen.

ZX 2009.12.02. 17:46:40

@hvuk: És azt tudod, hogy hány pontmutáción kell átmennie egy vírustörzsnek ahhoz, hogy komoly mutációrol beszéljünk?
Mert szerintem nem 2-n. Bár igaz az is, hogy elég 1 is, hogy veszélyesebb legyen, de ennek megint mekkora a valószínűsége? Nem vagyok matematikus.

nyg 2009.12.02. 17:47:36

@mrs. white: Ez egy teljesen megbízhatatlan felmérés volt, az MTV Szólás szabadsága kérésére. Mindössze 500 fős mintán, telefonos kikérdezéssel, még a járvány előtt, valamikor októberben. Nem véletlen egyébként, hogy az alapadatokhoz sehol sem lehet hozzáférni.

Apádvagyok 2009.12.02. 17:47:58

@mrs. white: A TV nézés mérés, amit az AGB csinál műszeres. Az információd forrása azonban érdekelne, melyik műsor, mikor, kinek a jelentése? A rengeteg baloldalit ismertem pedig nem meglepő, hiszen a cikkben hivatkozott kutatás szerint a fidesz szavazók körében van a várható arányuktól eltérően több nem oltató, ami nem azt jelenti, hogy fideszes nem oltat és azt sem, hogy baloldali meg igen, hanem azt, hogy ha Te fideszes vagy és meg kell tippelnem, hogy oltatsz-e vagy sem nagyobb valószínűséggel találom ki, ha azt mondom, hogy nem fogsz, mint amit véletlen és az alapsokaságban megtalálható arányod magával hozna. Ha fertőzések kérdésében infektológushoz fordulsz, fordulj statisztikushoz tévénézés mérés esetében. Remélem az infektológus meggyőzött és beoltattad magad :)

nyg 2009.12.02. 18:07:33

@balfék: Nem, nem. Egyszerű ez, mint a faék. A normál vállalkozásokról pontosan lehet tudni, milyen a tulajdonosi összetételük, csak be kell menni a cégbbírósághoz, és megnézni. Ugyanis nyilvános. Az offshore cégekkel viszont éppen az a baj, hogy adataik nem nyilvánosak, nem hozzáférhetők. Bárkik lehetnek, például benfentes információkkal rendelkező magyar politikusok is.

Apádvagyok 2009.12.02. 18:18:05

@nyg: www.origo.hu/itthon/20091102-szonda-ipsos-a-magyarok-haromnegyede-nem-oltatja-be-magat-h1n1.html

Miért lett volna teljesen megbízhatatlan? Azért mert egy TV műsor rendelte, vagy mert az IPSOS csinálta, vagy mert 500 vagy mert telefonos?

A tanulmányt nem találtam csak az MTI közleményt, de abból az derült ki, hogy telefonos reprezentatív mintán ment, aminek a hátránya, hogy ha vezetékes telefont hívtak csak, akkor azoknak akinek nincs nem kerülhetnek a mintába, nade ezek meg többségében a fiatalok, ami csak a kutatás eredmányeit erősíti, ha mobilos kutatás volt, akkor pedig egy elég jó közelítéssel országos reprezentatívnak mondható.

egyenlítő 2009.12.02. 18:18:25

@nyg: És az államnak úgy konkrétan mi köze van hozzá, ha nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot?

egyenlítő 2009.12.02. 18:23:13

@nyg: "A normál vállalkozásokról pontosan lehet tudni, milyen a tulajdonosi összetételük, csak be kell menni a cégbbírósághoz, és megnézni."

Megnézték. Egy cipruson bejegyzett cég az Omninvest tulajdonosa. És akkor most mi van? Az nem érv, hogy ha becsületesek lennének, akkor nem volna titkolnivalójuk. Ezt elmondhatnád azokról is, akik titkosítják a telefonszámukat.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2009.12.02. 18:23:25

Az is egy érdekes kérdés, mennyire pontosak a fertőzési adatok... Múlt héten az egész család influenza-jellegű tünetekkel ágynak dőlt, viszont egyikünk sem ment el
vérvételre, sőt, orvoshoz sem, mert két nap alatt (hétvégén, természetesen...) kikeverdtünk az
egészből. Az soha az életbe nem fog kiderülni, hogy influenzánk volt-e egyáltalán, és ha igen, milyen típusú... Influenzán átesett ismerőseim túlnyomó többsége szintén nem volt vérvételen, elvégre az - ha jól tudom - nem kötelező.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2009.12.02. 18:25:01

Meghalok, akkor meghalok, nem akkor nem. Mindenki úgy, azzal és akkor bassza el az életét ahogy akarja, nem fog zavarni. Ha nem oltom be magam és elkapom az nem a szomszéd Pista bácsi hibája, vagy a médiáé, foleg nem Bajnai-Orbán fémjelezte életművésztársaságé, hanem az enyém.

nyg 2009.12.02. 18:25:45

@egyenlítő: Az, hogy közpénzeket költ, nem a sajátját (mert olyan nincs is neki). Márpedig ha közpénzeket költ, akkor annak útját nem titkolhatja el. Nem értem, miért zavar ez bárkit? Nem kötelező az állammal szerződni!

egyenlítő 2009.12.02. 18:28:11

A TESCO-nak ki a tulajdonosa? Névsort akarok, hadd tudjam, kik miatt fog 20 év múlva hullani a hajam, és kiknek a zsebébe megy a közalkalmazottak nehezen megkeresett, az adónkból származó fizetése!

nyg 2009.12.02. 18:29:32

@egyenlítő: Igen, csak azt nem lehet tudni, hogy a 98 százalékot birtokló cég mögött kik állnak. Értsük már meg, közpénzekről van szó! Jogom van tudni, kikhez kerülnek az adóforintjaim. Ha nem hozzák nyilvánosságra, okom van feltételezni, hogy az üzletet személyi összefonódások miatt kata meg az adott cég. Ezt pedig úgy hívják: korrupció. Bizony.

Apádvagyok 2009.12.02. 18:30:37

@Hkacsa: kivéve ha megfertőzöl egy kismamát, aki meghal. Szerintem pl az a nőgyógyász nem oltatja be magát annak szenes lapát, nem vagy nőgyógyász ugye?

egyenlítő 2009.12.02. 18:33:26

@nyg: Azért, mert nem szabad az embereket alapos indok nélkül zaklatni. A magyar állam hatásköre az államhatárig terjed, tehát az Omninvestre korlátozódik. Cipruson majd akkor nyomoztathat, ha bűncselekmény alapos gyanúja áll fenn.

Az államnak nem kötelező az Omninvesttől vásárolnia, vehetné háromszor annyiért is, külföldről, ha lenne.

nyg 2009.12.02. 18:35:33

@Apádvagyok: Az 500-as mintával az a baj, hogy nagy a hibaszázalék.Nem véletlen, hogy a Szonda is minimum ezres, ezerötszázas mintával szokott dolgozni. A telefonos kikérdezésnek is sok problémája van (pl. ma sincs mindenkinek a kutatók által hozzáférhető telefonja, könnyebb lerázni a kérdezőt stb.), nem véletlen, hogy komolyabb kutatásnál még mindig a személyes kikérdezést alkalmazzák.

egyenlítő 2009.12.02. 18:36:15

@nyg: Ha az állam Opeleket vesz, bekéri a General Motors részvényeseinek névsorát?

nyg 2009.12.02. 18:43:35

@egyenlítő: Vagy feleannyiért, és jobbat, kevesebb mellékhatásút. Egyébként ha így is lenne (hogy olcsóbb),akkor sem lenne indok az adatok eltitkolására. Még hogy zaklatni! Ez a viccek vicce. Az Omninvestnek nem kötelező az állammal szerződni, ha nem akarja nyilvánosságra hozni a tulajdonosi kört. De vajon miért is nem hajlandó erre? Ez itt a nagy kérdés!

nyg 2009.12.02. 18:45:39

@egyenlítő: Nem. Bárki megnézheti a cégnyilvántartásban. A GM tulajdonosi köre tehát megismerhető, nem bújik el offshore cégek mögé. Transzparens, ha érti, miről beszélek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 18:46:30

@nyg: ""Egy felmérés szerint pár héttel ezelőtt az oltási hajlandóság leginkább attól függött, hogy milyen szavazó az illető"

Forrás? Has? Szeretném látni a primer adatsorokat és persze a kutató céget."

index.hu/belfold/2009/11/01/a_tobbseg_nem_oltatja_be_magat/

"A tűzoltós példa pedig nagyon rossz, mert azt az ellenzék képviselői is milliószor elmondták: nem a vakcinval, hanem a gyártó teljesen ismeretlen tulajdonosi hátterével van a gondjuk."

Szövegértési gondjaid vannak azt hiszem, pont erről szólt a hasonlat.

@bejgli: "Az általad megadott linkben szereplő blogbejegyzésben SEHOL NEM SZEREPEL, hogy a magyar szer a WHO szerint "az egyik vagy épp a legjobb". A blogbejegyzésben található WHO-linken szintén nincs szó róla.

Tettél egy viszonylag fajsúlyos kijelentést. Gondoltam, utánajártál, mielőtt leírtad. Ezek szerint tévedtem."

Több cikkben is olvastam, hetekkel ezelőtt, nem volt titok. Délután nem volt időm hosszan keresgélni, de most csak a te kedvedért:

www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=6363

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2009.12.02. 18:52:37

@Apádvagyok: az általad említett kismama csak akkor kapja el, ha nem oltatja be magát ő sem. Akkor ne mutogasson másra, ez személyes döntés, mint ahogy írtam is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 18:53:08

Még egyszer, mert úgy látszik hiába fogalmaztam egyértelműen a posztban, sokan mégis félreértették:

NEM AZT kérem, hogy ne foglalkozzunk a cég tulajdonosi hátterével. Csak azt, hogy NE MOST, mert van ennél fontosabb dolog is, az oltás, márpedig az oltóanyag a cég tulajdonosi hátterétől függetlenül bizonyítottan jó, tehát minden olyan tématerelés, ami a vakcinába vetett bizalmat gyengíti, az káros, tehát térjünk vissza erre a járvány után.

Apádvagyok 2009.12.02. 18:53:50

@nyg: természetesen nézőpont kérdése, hogy az 5% körüli hiba egy 500-as minta esetében nagy vagy kicsi, de ez annyit jelent, hogy pl a fideszes szavazók 71-81% közé esik a nem oltatók aránya, ha a pontbecslés 76% volt. Továbbá azt is tudni, hogy a szignifikancia vizsgálatot a kutatók ezeknek a hibáknak az ismeretében elvégzik és csak arról írnak, ahol különbséget találnak. Legalábbis remélem. A telefonos elérésnek persze vannak hátulütői a személyeshez képest, de ez fordítva is igaz, hiszen telefonon 5 percig szívesebben válaszolnak emberek, mint hogy beengedjenek valakit a lakásba. Mindazonáltal szerintem lemegbízhatatlanozni a kutatást nem érdemes, hiszen akkora eltérések láthatók az ismert számokban is, hogy az biztos nem a véletlen eredménye.

Sátán meg a Jocó 2009.12.02. 18:55:14

kedves posztíró.

van egy cimbim, igaz, sosem láttam, de mindenhonnan hallom, hogy milyen jó fej, így cimbinek számít.

van egy eladó verdája.

azt sem láttam még, de mindenhonnan mondják, hogy naggggyon szuper verda!

az van, hogy azt se tudom, hogy hol lakik ez a cimbi, így, ha lerobbansz később, nincs gari.

de ez nem baj, mert mindenhonnan mondják, hogy szuper üzlet lenne!

ezért akkor hogy-hogy olyan hülye vagy, hogy nem veszed meg?!

-----
érted már?

nem értem...

Apádvagyok 2009.12.02. 18:55:45

@Hkacsa: oké, szóval nem vagy nőgyógyász :) Igaz amit írsz, mindazonáltal én az induvidualizmusnak egy msik formáját vallom és szerintem szempont az, hogy másokra hogyan hat a cselekedeted

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 19:00:43

@Sátán meg a Jocó: A te feltételeiddel valóban cinkes lenne, csak hogy ez a verda már átesett egy alapos vizsgálaton, és bizonyítottan jó...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 19:02:08

@Sátán meg a Jocó: Persze a cimbi címét nem árt tudni, de ha sürgősen kell az autó, mert a régi lerobbant, és nem tudok mivel elmenni üzleti útra, akkor a vizsgákon átesett autóval én simán elmennék, és az adminisztrációval csak a visszatértem után bajlódnék.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.02. 19:15:26

@Sátán meg a Jocó: Milyen olyan garanciát akarsz egy oltással kapcsolatban, amit az oltást gyártó cég tulajdonosa tud adni?

Nusy73 · http://egyszeregy.blog.hu 2009.12.02. 19:22:28

Lord M, Muad Dib, és mások, akik belekötnek a leírtakba.

A számok hivatalosak, nem én találtam ki õket. Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/2009_A/H1N1
en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic
www.examiner.com/x-29691-Boulder-Healthy-Living-Examiner~y2009m11d30-Swine-Flu-Vaccine-Side-Effects-What-are-the-dangers-of-H1N1-vaccine
meg kattintgass tovább...

Én ezeknél nem akarok okosabb lenni. Ha a CDC/ECDC azt mondja félmillió regisztrált beteg, akor én azt elhiszem, hogy Ti mit hisztek, az a Ti dolgotok.
Valamint pontosan azt írtam, hogy az oltás megelõzi a betegség kialakulását, és jelentõsen csökkenti a kockázatot szövõdményekre - tehát mindenképpen ajánlott.
Oltásra vs mellékhatások: ki nem tud számolni? Azt írtam, hogy a fejlett világban 30% körül van az átoltási arány. Ez több tízmillió embert jelent, ha valaki nem tudná értelmezni a dolgokat. Tehát SOKKAL kisebb a veszélye, mint az influenzának. Így érthetõ már?

De még valami: az oltást ha hisztitek, ha nem, nem azért adják, hogy az egyének védve legyenek. Azért adják, hogy megelõzzék a járványt - ezt pedig már 50% körüli átoltási aránnyal el lehet érni.

Még egy vélemény:
az összes történés most egy hype. A jelenlegi járványt okozó vírus semmivel nem virulensebb és agresszívabb, mint a szezonális influenzavírusok és elég csekély mértékben veszélyesebb. Persze igen sok érdekeltnek jól jönne, ha az emberek rohannának és megvennék az oltóanyagot. Ha ez nem így lenne, és valóban SZÜKSÉGES lenne, akkor ADNÁK INGYEN, sõt KÖTELEZÕVÉ tennék. De nem... ez sokmindent elmond.

Számok:
1930 (vakcina ára) * 5 000 000 (50%-os átoltáshoz) = 9 650 000 000 Ft.
Kerekítési hiba a költségvetésben. Ha fontos lenne a dolog, rohadtul nem kellene fizetni érte. De nem fontos, csupán jó üzlet valakinek.
De még szofisztikáltabban: a nemzetgazdaságnak ennél jóval kisebb kockázatot és kárt jelent/jelentene (lehet, hogy MÉG) a járvány.

EMP 2009.12.02. 19:24:13

@Sátán meg a Jocó:
Mondjuk en autoszerelo vagyok es jol tudok autot szerelni, vannak referenciaim es meg mar bizonyitottam is (ismersz egy par embert akinek mar szereltem az autojat es eddig nem volt panasz)
Van egy autoszerelo muhely ahol ugyan nem en vagyok a tulaj, de en szerelem az autot.
Miert van szukseged arra hogy a cegtulaj nevet, cimet, ovodai jelet tudd? Mi koze ennek az autoszereleshez?

nyg 2009.12.02. 19:28:58

@Apádvagyok: Ha ez ilyen egyszerű lenne, nem is értem, miért erőlködtek az 500-as mintával. Elég lett volna 250-es, vagy 200-as, vagy 150-es,és így tovább. Legalább ennyire gond, hogy a felvétel októberben készült, tehát még a járvány kitörése előtt.

nyg 2009.12.02. 19:31:15

@Fedor: Ez nem forrás, hanem egy cikk a forrásról. Az alapadatokat szeretném látni, amit persze sehol sem találok. Még jó hogy nem a Blikkből idézett. Hűha.

egyittlakó (törölt) 2009.12.02. 19:31:41

"Viszont rengeteg baloldalit ismerek akik nem oltaták magukat. ennyit a felmérésekről."

Nos, a kaszás nem jobboldali vagy baloldali, mint ahogy a védőoltás vagy a hülyeség sem. Nem kötelező idő előtt meghalni, de ha valaki ezt akarja, hát ez egy demokratikus ország. Szeretném tudni, hogy milyen lelkiismerettel rendelkeznek azok, akik a védőoltás ellen kampányoltak (hadd ne soroljam, mely pártok hívei). A meghalt emberek hozzátartozóinak lehet magyarázkodni, főleg ha azok is ellenezték a beoltást. :-)
Ha most nem lenne védőoltás, aminek a fogalmát a népesség 80 százaléka nem érti, akkor az egész narancsos tábor attól zengene, hogy a büdös kommunisták nem szerezték be a vakcinát, és hagyták, hogy a magyar nép (mármint ők) dögöljön meg.
A továbbiakban nem erőltetem a kedves honfitársaimat, hogy oltsák be magukat: nekem amúgy is az a fontos, hogy Orbán vezérnek ne jöjjön össze a kétharmad.
:-)

csárli hárper 2009.12.02. 19:32:17

@na__most__akkor: a söröspoháralátét betiltását támogatom, van egy nagy gyűjteményem hatalmasat kaszálnék rajta!éljen az illegalitás!a témához meg csak annyit:kurvára nem érdekel a sok barom ólcsá-neólcsá marhasága, de ami tény: ha most a zellenzék uralkodna akkor azt harsognák hogy ólcsá, faszom tele van hogy mindenbe beleviszik ezt a rohadt politikát, dögöljön meg az összes , de azok is akik bármelyik oldalt ajnározzák....

vakablak 2009.12.02. 19:32:28

Bodoky egy szélsőséges fasz, odafigyelni csak azért érdekes rá, hogy tudjuk, most éppen mit rombol és hogyan nyal a jobbnak és a szélsőjobbnak. Ez az írás viszont korrekt, gratula. Sajnos a politikai felelőtlenség jelen dúlásánál csak a nemzeti tébolyra való fogékonyság nagyobb és egyben szörnyűbb. Elcseszett ország elcseszett lakókkal.

Pszt! 2009.12.02. 19:38:34

"márpedig azt elismerni, hogy akár egy kicsit is jó lehet, amihez közük van, az egyenlő a nemzetárulással"

A viktornak mindegy hány kismama pusztul bele!

Neki csak az a lényeg, hogy még egyet tudjon rúgni a kormányon!

Ubuntufan 2009.12.02. 19:43:32

Elolvastam, ki mit pofázik pro és kontra.
Ha igaz, hogy ekkor a baj, akkor INGYEN kötelezővé kell tenni, az oltást, ha pedig nem, akkor ez is csak 1 sok sok hazugság (lehúzás, szivatás, stb...) közül. Ennyi.

Ubuntufan 2009.12.02. 19:46:27

@vakablak: az elcseszett ország, de a lakót is ebbe a kategóriába sorolni irdatlan köcsögség, mivel te is ide tartozol.

Pajtás 2009.12.02. 20:20:16

Fasza a cikk, mindenki go szúriért.

tothmari 2009.12.02. 21:55:52

Elolvastam az összes kommentet, és nagyon szomorúvá tesz, hogy itt mindenki, aki számokkal próbált érvelni, az az egyenes arányosságot használta. A gond a járványokkal ugyanis az, hogy nem egyenes arányban terjednek. Hanem exponenciálisan vagy közel exponenciálisan. Itt a megyében hétről hétre megduplázódott a megbetegedések száma,(és közeli ismerősünk az egyik életveszélyes fertőzött). Így aztán hiába számolsz ma fertőződési vagy halálozási esélyt, holnap már nem lesz érvényes, ez az esély is rohamosan nő. Az exponenciális növekedés az elején mindig nagyon lassú, ezért nem avazkoznak be az emberek, mert azt hiszik, nem is olyan vészes a helyzet. Aztán egyszercsak elkezd számottevően látszani a rohamos növekedés, na ilyenkor kezdenek el kapkodni, próbálják fékezni a növekedést, ami aztán sokszor már nem állítható meg.
A másik pedig az a tény, hogy annak idején a spanyolnátha az első évben körbejárt a világon, viszonylag kevés és enyhébb megbetegedést okozva, s aztán a második évben pedig végigtarolta a népeket.
Mind a kettő arra ösztönöz, hogy a legelején kell ellene tenni (amikor még a számok kicsik), vagyis MOST kell megfékezni a járványt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.02. 22:33:23

@nyg: Ne haragudj, de ez már csak kötözködés. Ott a cég, ott az időpont, ha ennél részletesebben érdekel, keress rá, biztos fenn van a honlapján.

@vakablak: Kerüljük a személyeskedést, ha lehet. Azért, mert ebben nem értek egyet vele, nem kell elmondani mindennek. Az meg téged minősít, ha úgy gondolod, hogy nyal a szélsőjobboldalnak.

Lord_M_ 2009.12.02. 23:25:12

@Nusy73: nem kötöttem bele a számokba én elfogadtam (ha láttad fentebb hasonlóan félmillióval számoltam)

én csak összevetettem a fertőzött : elhunyt
beoltott : kritikus mellékhatás

aránypárokat

én azt kaptam (és ez csak tömör matek) hogy a vírus vs. halálozás komolyabb kockázati tényezővel bír mint az oltás vs. mellékhatás.

előbbiből ahogy te is írod van vagy félmillió akiből átlagra 7500 meghalt, míg a beoltottakból csak itthon 1.7 millió ember van és ahogy te is írtad hat kritikus esetet regisztráltak összesen ahol az oltóanyag okozott valami problémát.

lásd : én nem kötekszem én csak számolok.

azért kértem hogy ha ismered a számot hogy összesen hány embert oltottak globálisan tedd közzé, mert így pontosabb képet képes az ember látni.

nem vitatom hogy a téma kissé felfújt, de pillanatnyilag a száraz tények azt mutatják az oltás hordoz kisebb kockázatot.

Lord_M_ 2009.12.02. 23:29:04

@tothmari: amit írsz jogos. én is az egyenesarányosság elvét használtam, de nem a vírus veszélyességének a megállapítására, hanem az oltóanyag kockázati értékének alacsony mivoltának a prezentálására.

a fertőzések legyen az nátha, sima influenza valóban robbanásszerű terjedést tudnak produkálni. minél több a fertőzött annál nagyobb eséllyel fertőz tovább, annál nagyobb az esély hogy elér olyat is akit elvisz. ez is száraz matek... némi biológiával :)

Lord_M_ 2009.12.02. 23:31:50

nyahh mindenkinek jóéccakát :)

aztán ne sokáig mészároljátok egymást, mert minden betegség könnyebben eltalálja az embert, ha kialvatlan, fáradt és legyengült a szervezete :)

DeMarco 2009.12.03. 00:25:21

@Fedor: Mivel ma nem értem rá, ezért teljesen kimaradtam a komment erdőből. Bár a posztot még délelőtt olvastam. Nagyjából átolvastam a kommenteket is. Valamelyik nap már írtam erről. Egyrészt egy ismerősünk beoltatta magát az oltóanyaggal. Még akkor teljesen lebénult a szertől. Majd elveszítette a látását, összeomlott a keringése és ki kellett ütni. Ha túl is éli, akkor is évekig béna lesz. Szóval az oltóanyagnak igenis vannak mellékhatásai. Amire a többség nem reagál, de kevesek viszont igen. Így ennek is van bizony rizikója.
Másrészt egy-két héten belül szül a feleségem. Kizárt dolog, hogy megkockáztassunk egy oltást. Egy oltás legyengített vírust tartalmaz, ami egy legyengített szervezetre, pláne egy magzatra drasztikus hatással is lehet. (Egyébiránt nem hiszek Ceizelnek sem.) Tisztában vagyunk azzal, hogy kockáztatjuk a fertőzést, de az is kockázat, ha oltatunk. Így mi kivárásra játszunk. Igyekszünk elkerülni az embereket és a potenciális betegeket. Ami egyébként nem könnyű, lévén, hogy hetente 2x nst, ultrahang, egyéb hülyeségek... Ami meg engem illet a cégnél ingyenes lenne, kérdezték is, de utálom a tűt... ezért rájátszom a szerencsére és az immunrendszeremre. 40.000-en már átestek rajta és csak 12-en haltak meg. Az nem olyan hűde nagy arány, ráadásul a nagy része egyébként is beteg volt.

Ami meg a posztot illeti, sosem gondoltam volna, hogy potenciális bűnőzöket fogsz védeni. Bár ha igaz, hogy régi kisz-es csapat, netán kormányközeli a tulajdonosi kör, akkor már érthető a védekezésed. De hülyeséget írsz, mert miért ne lehetne most kideríteni az igazat??? Engem most érdekel és nem 2 hónap múlva. Mi köze van a vírus terjedésének, a tulajdonosi kör kivizsgálásához? Semmi. Az a két hónap csak arra lenne jó, hogy minden papírt elégessenek, gyorsan eladják egy hajléktalannak a céget és elvarrják a szálakat, vagy egyezséget kössenek a fidesszel, hogy visszajöhet kaya ibrahim, ha most félrenéznek... Most kell ütni a vasat amíg meleg, amíg még van nyom amit követni lehet. Hogy közben megy a betegség elleni védekezés is? Na és? Az egyik egészségügy, a másik meg nyomozóhivatal...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.03. 00:41:06

Furcsa, hogy a lebénult ismerősödről
sehol semmilyen híradás nem volt.

egyenlítő 2009.12.03. 07:09:58

@nyg: A GM részvénytársaság, Nyrt. Honnan tudod, hogy a kormánytagoknak mennyi részvénye van, esetleg John Smith néven?

Az Omninvest tulajdonosairól már írtam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.03. 07:11:05

@DeMarco: 1. Senki nem mondta, hogy nincs semmilyen mellékhatás, de tényleg érdekes, hogy egy ilyen súlyos mellékhatásról semmi hír, valahogy nehezen hihető, hogy egy ilyenre nem csapott le a média, mikor az a hivatalos állásfoglalás, hogy semmi komoly nem történt eddig. Mindenesetre nagy hülyeséget csinálsz, ha nem oltatod be magadat pont a feleséged érdekében, ha már a saját sorsod ne elég a meggyőzéshez, ugyanis beoltva drasztikusan lecsökken annak az esélye, hogy te hazavigyél valamit.
2. Megint sikeresen félreértelmezel. Ki véd itt potenciális bűnözőket? És miért gondolod, hogy köze van ennek ahhoz, hogy hova tartozhatnak a tulajok? Most komolyan azzal sértegetsz, hogy politikai alapon védem őket? Mivel szolgáltam én erre rá? Ugyan már, azt te se gondold komolyan, hogy tényleg el lehet tüntetni nyomokat, amikor egy olyan cégről beszélünk, amelyik tizensokéve szerződésben áll az állammal... Akkor neked külön, szájbarágva megismétlem: az Omninvest elleni hajcihő jelenleg gyengíti a vakcinába vetett bizalmat, ami az ellenkampánynak köszönhetően eddig se volt túl magas, de legalább lassan már kezd megjönni. Ez viszont jelenleg ártalmas.

Elnézést, hogy az emberi életek megmentését fontosabbnak tartom annál, hogy most derül ki egy esetleges svindli, vagy 2 hónap múlva...

egyenlítő 2009.12.03. 07:11:13

@DeMarco: A nyomozóhivatal majd bűncselekmény alapos gyanúja esetén jöhet. Van ilyen?

egyenlítő 2009.12.03. 07:19:09

@nyg: Ó, hát persze! Aki becsületes, annak nincs titkolnivalója.

Megadnád a neved, lakcímed, vagyonbevallásod, itt és most? Persze a hozzátartozóidét és az ő rokonaikét is! Hiszen itt blogolsz, és mi szeretnénk tudni, hogy milyen háttérrel teszed ezt. Tudjuk, hogy jogilag csak az "nyg" a kötelező, de ha nem látunk részleteket, feltételezhetjük, hogy a Jobbik áll mögötted, vagy esetleg a Moszad.

egyenlítő 2009.12.03. 07:23:57

@nyg: "Vagy feleannyiért, és jobbat, kevesebb mellékhatásút." Mint pl. Szlovákia, Ukrajna, vagy Románia? Tudomásom szerint a többi gyártmány háromszor annyiba kerül.

A technológia persze "korszerűbb", csak éppen ez semmit sem garantál, csak a magasabb árat. Kanadában éppen most vontak vissza egy ilyen oltóanyagot.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.03. 09:00:38

Egy román portálon találtam ezeket és nyersfordítottam reggel:
Tanácsok, amiket megtartva megelőzheted az új influenzát/a H1N1 vírusfertőzés. Egyszerű tanácsok és életeket menthetnek meg, állítólag egy jelentős amerikai orvos javasolja ezeket.
A vírus a szervezetünkbe csak az orrlyukakon vagy szájon át juthat be.

Egy globális járvány esetén - annak természetéből kiindulva – mindenféle megelőzés ellenére gyakorlatilag lehetetlen hogy ne kerülj kapcsolatba a H1N1 vírussal. Maga a H1N1-el való kontaktus nem akkora probléma mint maga a vírus tejedése.

Amikor még egészséges vagy illetve nincsenek H1N1 fertőzéses tüneteid, meg kell előznöd azt, hogy a vírus szaporodjon a szervezetedben. Ez azért is jó mert megelőzheti a betegség súlyosbodását illetve a másodlagos fertőzés (tüdőgyulladás) kialakulását.
Néhány nagyon egyszerű lépést kell csak követni, lépéseket amik sajnos hivatalos közleményekből hiányoztak. Könnyebb ezeket betartani illetve alkalmazni mint otthon N95 és Tamiflu készleteket felhalmozni.

1. Moss gyakran kezet. (ezt általában közölték hivatalosan is)
2. Tarts távol a kezedet az arcodtól… Ne éritsd meg állandóan az arcodat… Étkezésen és arcmosáson kívül tartózkodj az arc megérintésétől.
3. Gargarizálj naponta kétszer sós vízzel (használj Listerine-t vagy sós oldatot, ha nem akarsz sós vizet használni). A H1N1-nek kell 2-3 nap hogy a szervezet megfertőzése után (a torokból és az orrnyílásokból) továbbterjedjen és jelentkezzenek az influenza jellemző tünetei. A szimpla gargarizálás megelőzi a fertőzést. Az egyszerü sós víz hatása az egészséges szervezetre olyasmi mint a Tamiflu hatása a már megfertőzött szervezetre. Ne becsüld alá ennek az egyszerű és olcsó védekezési módszernek a jelentősségét.
4. Hasonlóan a 3. ponthoz tisztítsátok meg legalább egyszer naponta az orrlyukakat langyos sós vízzel vagy hydrogen peroxiddal. Ha kifújod az orrodat és utána sós vizes vattával kipucolod, jelentősen csökkented a víruspopuláció szaporodási sebességét.
5. Egyél C Vitaminban gazdag ételeket annak érdekében hogy erősítsd a saját immunrendszeredet.
6. Igyál minél több meleg italt (kávé, tea, …) A meleg italok lemossák a vírusokat a torkodból a gyomorba, ahol nem tud szaporodni, neked rosszat tenni.

Elnézést az esetleges helyesírási hibákért és bonyolultabb mondatokért.

DeMarco 2009.12.03. 09:26:41

@Fedor: "de tényleg érdekes, hogy egy ilyen súlyos mellékhatásról semmi hír, valahogy nehezen hihető, hogy egy ilyenre nem csapott le a média, mikor az a hivatalos állásfoglalás, hogy semmi komoly nem történt eddig.."

Ugyan. Egyrészt a család nem biztos, hogy engedi a média hajcihőt, örülnek, ha megmarad a családfő. Másrészt gondolod, hogy engednék kiszivárogni a kellemetlen mellékhatásokat? Akkor még ennyien se oltatnák be magukat. És én nem is akarok erről senkit sem lebeszélni. Felnőttnek tartom az embereket, akik képesek eldönteni mit akarnak. Csak egy személyes tapasztalatot osztottam meg a szer mellékhatásairól, ami bár nem jelent meg nyomtatásban, de attól még nagyon is valóságos és tragikus. (Azt már nem is merem feltételezni, hogy netán üzleti érdekek állnak mögötte, hogy a haláleseteket emeljék ki erősebben...)

"Mindenesetre nagy hülyeséget csinálsz, ha nem oltatod be magadat"

A kockázat elemzésekor ez tűnt a jobb ötletnek. Egyenlőre nem bántam meg...
Ha nem írok egy hétig, tévedtem... :)))

"Elnézést, hogy az emberi életek megmentését fontosabbnak tartom annál, hogy most derül ki egy esetleges svindli"

Elnézést, ha én meg most is fontosnak tartom ezt. A szer akkor ment, ha használni fog. Volt már olyan beteg aki megkapta, mégis meghalt. Ekkor mindig azt mondták, hogy túl későn kapta meg, még nem alakult ki a védettség... Aha.
Igenis tudni szeretném, hogy kihez vándorolnak a pénzek, kinek a zsebében landolnak, mert ez esetleg fényt deríthet egyéb összefüggésekre is. Például a ciprusi címre van bejegyezve a Wallis egyik cége is...
Arról nem is beszélve, hogy nem csak itthon néznek kételkedve az emberek, orvosok, hanem világszerte mindenhol.

DeMarco 2009.12.03. 09:28:05

@egyenlítő: Sztem van. Csak még nem lett bebizonyítva. Pont ezért kellene a nyomozás. Illetve nem hiszem, hogy nyomozásra lenne szükség, sztem tudják, hogy mi van, csak nem merik elmondani.

hvuk 2009.12.03. 09:52:16

@DeMarco: "Másrészt egy-két héten belül szül a feleségem. Kizárt dolog, hogy megkockáztassunk egy oltást. Egy oltás legyengített vírust tartalmaz, ami egy legyengített szervezetre, pláne egy magzatra drasztikus hatással is lehet. (Egyébiránt nem hiszek Ceizelnek sem.) Tisztában vagyunk azzal, hogy kockáztatjuk a fertőzést, de az is kockázat, ha oltatunk. Így mi kivárásra játszunk. Igyekszünk elkerülni az embereket és a potenciális betegeket. Ami egyébként nem könnyű, lévén, hogy hetente 2x nst, ultrahang, egyéb hülyeségek... Ami meg engem illet a cégnél ingyenes lenne, kérdezték is, de utálom a tűt... ezért rájátszom a szerencsére és az immunrendszeremre. 40.000-en már átestek rajta és csak 12-en haltak meg. Az nem olyan hűde nagy arány, ráadásul a nagy része egyébként is beteg volt."

Hát, nem vagy egy IQ-bajnok! A máűsik verzió, hogy baromira leszarod mi lesz a feleségeddel és a babával, de ez utóbbit nem hiszem.

Komolyan azt állítod, hogy azért nem oltattad be magad, mert félsz a tűtől? Az eszedbe se jutott, hogy ezzel a feleséged és a babát is véded, mert ha beoltatod magad akkor kisebb eséllyel fertőződsz meg és ezáltal kisebb lesz az esélye, hogy ők elkapják tőled? De nem, a hős lovag a szerencsére játszik, mert fél a tűtől.

Komolyan, az idiótaságnak nincs határa.

DeMarco 2009.12.03. 09:59:12

@hvuk: Miért ne kockáztathatnék két hétig? Az nem olyan hatalmas időszak, pillanatok alatt itt van. Majd ha minden rendben lement, akkor utána újra átgondoljuk. Bár valószínűleg én azután is kihagyom a lehetőséget... ahogy eddig is mindig kihagytam a madár és egyéb influenzáknál az oltást. És mégis itt vagyok... :))
Egyébként meg az idiótaságról annyit, hogy amikor ingyenesen hozzá lehetett jutni az oltáshoz a cégnél, alig egy-két ember élt vele, a 90%-át nem érdekelte...

hvuk 2009.12.03. 10:25:17

@DeMarco: Nem te kockáztatsz hanem a feleséged és a gyerek. Mit nem lehet ezen érteni?

Az valahol még érthető, hogy a feleséged nem oltatta be magát, noha ennyi hónaposan már szinte biztos nem lenne semmi baja az oltástól a babának (plusz ő is védett lett volna ellene ha a szülés előtt két héttel megkapta volna az oltást). De az, hogy te a saját kényelmed érdekében kockáztatod őket, na ez a nem semmi. És az meg pláne nem semmi, hogy még mindig azt hiszed, hogy amiatt vagyok felháborodva, mert téged sajnállak vagy féltelek. Hát nem. :)

Ja, és továbbra se oltasd be magad, meg a feleséged se oltasd be. Még véletlenül se védd ezáltal a gyerekedet, hiszen a szuri az akár még fájhat is, sőt a kis kezed még bibis is lehet a végén. A feleséged se oltassa be magát, hiszen biztos nem lesz rossz neki, ha véletlenül ekapja a H1N1-et, hogy 2-3 hétig nem láthatzja a babáját. A gyerek is baromi jól fogja magát érezni tápon. Az kimondottan használ nekik, sőt még ajánlják is.

Sajnos nincs jobb szó rád (és előre elnézést kérek): egy idióta önző seggfej vagy.

egyenlítő 2009.12.03. 12:07:08

@DeMarco:
Két dologra hívom fel a figyelmedet:
1. a fertőzöttek száma jelenleg hetente duplázódik.
2. a babának egyéves koráig nem adható az oltás, viszont az anyatejjel megkapja az ellenanyagokat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.03. 12:07:48

@DeMarco: "gondolod, hogy engednék kiszivárogni a kellemetlen mellékhatásokat? "

Jaj már, ne legyél ennyire paranoiás. Miért titkolnák? Egyáltalán miből gondolod, hogy bármit is titokban lehet tartani ebben az országban?

"Volt már olyan beteg aki megkapta, mégis meghalt. "

Mikor? Hol? Eddig az összes halottnál azt mondták, hogy nem volt beoltva. Egynél mondták, hogy szándékában állt beoltatni magát, de már nem volt rá ideje, nem ezt hallottad félre?

"Igenis tudni szeretném, hogy kihez vándorolnak a pénzek, kinek a zsebében landolnak, mert ez esetleg fényt deríthet egyéb összefüggésekre is."

Képzeld el, én is. Hányszor mondjam még el, hogy nekem csak a rossz időzítéssel van bajom?

hvuk 2009.12.03. 12:13:39

@egyenlítő: Sajnos a 2-es pont nem igaz. Legalábbis egy virológus azt nyilatkozta, hogy az anyatejjel nem adja át az anya a H1N1 elleni védettséget. Ettől függetlenül én az anya helyében szülés után amilyen hamar lehet beoltatnám magam, hiszen ha az anya védett akkor kisebb eséllyel kapja el a fertőzést és adja át a gyereknek.

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2009.12.03. 13:25:16

Én azért erősen meg vagyok lepve hogy minden oké azzal hogy egy stratégiai céget ki birtokol.
Lényeg az hogy ezidáig minden rendben ment és a többi nem is számít.

Azért kíváncsi lennék hogy mit szólnának hozzá ha mondjuk kiderülne hogy a tulajok között valami fanatikus iszlamista barmok vannak akik támogatják a nyugat elleni terrorizmust.
Biztos ennek tudatában is nyugodtan beoltaná mindenki magát, hiszen eddig minden oké volt biztos fel sem merül a fundametalistákban hogy pl. az oltással együtt valami más "vicces" dolgot is beadjanak az embereknek ami pár év alatt fejti ki a hatását.
Tudom ez már konteo meg minden, csak rá akartam világítani azt hogy pont egy ilyen cég esetében nagyon nem mindegy hogy kinek a kezében van és mennyire lehet megbízni abban a kézben.

bee-lah 2009.12.03. 13:45:57

Arra a Czeizel-re hivatkoznak itt tudományos tótum-faktumként, aki szórást számolt 1 (egy) mintára? :)

nekem meg elég ennyi védelem:
www.reuters.com/article/lifestyleMolt/idUSTRE57A3UI20090811

(+ 2000IU D vitamin naponta :) )

és egyet kell értsek az előttem szólóval: ha igazán veszélyes lenne, akkor ingyen adnák az oltást...

Anatómus 2009.12.03. 14:05:54

@DeMarco:
"Egy oltás legyengített vírust tartalmaz, ami egy legyengített szervezetre, pláne egy magzatra drasztikus hatással is lehet. "

Nem Magyarországon élsz? mert csak Amerikában csináltak élő vírusos orrba adagolható vakcinát, abból baj is lett aztán. Itt és Európában minden oltóanyag elölt vírusból készül, sőt nem is a vad vírus van benne, hanem egy gyengített analóg, a megfelelő epitópokkal, mert az ilyen bambákat lehet csak jól szaporítani azon a rémesen veszélyes tojáson. Aztán jöhet a formaldehid (ami van a fogkrémben is, tessen elolvasni a kisbetűket) és a standard hordozóanyag, kicsit elnygaoltam a folyamatot, tudom, de a lényeg, hogy a mi vakcinánk egész vírust (inaktiváltat = halottat) tartalmaz, míg a GSK, novartis stb hasított vírust tesz az oltásba, ezt hívják split vakcinának. A magyar vakcina azért is jó, mert a mutálódás során nagyobb a sanszunk arra, hogy megmarad a védettség. A franciáknak van egy nagyon pöpec, modern vakcinájuk, ami csak a két epitópot tartalmazza (H és N), de mindenhol inkább hiány van oltóanyagból, mint bőség...

Anatómus 2009.12.03. 14:16:28

Az energiamegmaradás törvénye alapján egy zárt rendszer teljes energiája állandó.

A sok véleményt olvasva (vicces oltás, iszlám fundamentalisták,... vitaminkúra, ...távoli mellékhatás, ...erős az immunrendszerem, ...majd nem megyek be, ha beteg leszek, ...vigyázok, ...nekem egy Czeizel ne magyarázzon, mert a kineziológus is a savasodásban látja legfőbb problémát...) azt gondolom, hogy a Föld egy zárt rendszer és ebben a zárt rendszerben az összes intelligencia (mennyisége?) állandó, de a népesség növekszik...

Anatómus 2009.12.03. 14:19:50

@bee-lah:

"találtam egy "tudományos" cikket is... :)
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/12/03/How-to-Prevent-the-Flu-Easy-as-1-2-3.aspx"

sajnos ennek nagyobb az impakt faktora, mint a pubmeden olvasható igazi cikkeknek

bodzabokor 2009.12.03. 15:01:01

@DeMarco: Kibaxatosan nagy luxusban élünk!Van vakcinánk,van munkaadónk,aki tesz egy gesztust azzal,hogy átvállalja a vakcina árát.Mi meg azt mondjuk csakazértsem(mert… és itt jöhetnek a kifogások),hiszen nemet mondani mindig is könnyebb volt.Egy munkaadónak mi az érdeke?Hogy termeljek!Nekem mi az érdekem?Hogy legyen munkám,munkaképes legyek.Aki ma leszarja ezt a szempontot,az saját maga se csodálkozzon,ha esetleg a főnöke is leszarja majd őt a következő rostán.(munkanélküliekre ez nem vonatkozik és az” inkább lógok a zh-ról” egyetemistákra sem…)tiszta balkán ami itt megy… (a terhes feleségedhez és a babához való hozzáállásod pedig szánalmas,gyáva alak lehetsz)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.12.03. 15:12:25

A politikai közbeszédben elkezdi a két civilgyilkos zsákmányszerző párt ráolvasni az ellenfelére, hogy a másik civilgyilkos zsákmányszerző.

Ember legyen a talpán, aki rendet tesz függetlenként, hogy melyikőjük sárosabb ezügyben.

Ebben a kérdésben szokás szerint a FIDESZ kezdte ezt a komédiát.

Több politológiai kérdés is benne van ebben a kampánytémában. Az egyik, hogy miként értessük meg a szavazópolgárokkal, hogy a másik párt civilgyilkos zsákmányszerző logikára szerveződött.

A másik meg az a posztmodern vajákolás, hogy minden legyen hitbéli kérdés a politikában. Ha a nagyszakállú főmufti asszondja, hogy a zoltás nem is oltás, hanem csak MSZP bussines, akkor az úgy is vala.

Még a Göncz Árpád elnüklése idején hallani lehetett olyanokat, hogy politikus elhatárolódik olyan politikustársaitól, akik vallási kérdésekben, tudományos szakmai kérdésekben olyan vehemenciával igyekeznek politikai álláspontot k épviselni, mint az MSZP KB a korai Kádári időkben.

Ma már ennek viselkedésnek nyoma sincs.

Simán visszaterelték a politikai közbeszéd síkját a premodernre jellemző térbe.

A FIDESZ hívők ezért nem oltatják magukat.

A közegészségügyi vezetők meg nem mernek ilyenkor két nyaklevest leosztani a pártokráciának, egyetlen civil szervezet sem (kivéve FEDOR) kezd el a halott csecsemők víziójával kampányolni...

Nem divat nálunk a civil kontroll. Nem szoktuk számonkérni a pártokrácián az ő felelőllősségüket.

egyenlítő 2009.12.03. 18:54:53

@hvuk: Ma reggel mondta a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium vezetője a Kossuth Rádióban.

"A kismamák oltását javasolja a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium"
www.hirado.hu/Hirek/2009/12/02/14/A_kismamak_oltasat_javasolja_a_Szuleszeti_es_Nogyogyaszati.aspx

Viszont az Origón (egy másik prof a Kollégiumból) azt láttam viszont, amit te írtál.

Még jó, hogy nem vagyok kismama :-(

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.03. 19:21:08

@prostatikus vogon jeltz: "Azért kíváncsi lennék hogy mit szólnának hozzá ha mondjuk kiderülne hogy a tulajok között valami fanatikus iszlamista barmok vannak akik támogatják a nyugat elleni terrorizmust.
Biztos ennek tudatában is nyugodtan beoltaná mindenki magát, hiszen eddig minden oké volt biztos fel sem merül a fundametalistákban hogy pl. az oltással együtt valami más "vicces" dolgot is beadjanak az embereknek ami pár év alatt fejti ki a hatását."

Mert szerinted a hatóságok úgy engedélyezték az oltást, hogy előtte nem vizsgálták meg. Teljesen életszerű.

@Saman: "A közegészségügyi vezetők meg nem mernek ilyenkor két nyaklevest leosztani a pártokráciának, egyetlen civil szervezet sem (kivéve FEDOR) kezd el a halott csecsemők víziójával kampányolni..."

:-)

hvuk 2009.12.03. 20:12:04

@egyenlítő: Van egy olyan érzésem, hogy valamelyik újságíró kevert össze valamit. Ezen meg egyáltalán nem lehet meglepődni sajnos.

Egy biztos: ha terhesen adják be akkor tuti megvédi a magzatot is.

DeMarco 2009.12.03. 23:28:26

@hvuk: Bocs, én közben elmentem gdp-t termelni, mert köszönöm szépen jól vagyok... :))) Neked válaszolok, de mindenkinek címzem:
1. Sztem túl hipohonderek vagytok, nagyobb a füst, mint a láng.
2. Itthon demokrácia van, nem parancsuralom. A feleségem is képes önálló döntést hozni arról, hogy mit szeretne. Ő speciel nálam sokkal inkább oltásellenes. Van rá egy ötösöm, hogy a szülés után sem fogja beoltatni magát.
3. Hülyeséget mondtok akkor, hogy ha magamat beoltom, akkor ezzel megvédem őket is. Ugyan miért? Jön a vírus, rámragad, szépen hordozó leszek, próbálkozik nálam, de mivel oltva vagyok, jó esetben enyhébb a lefolyása és kisebb a szövödményekre az esélyem. De attól még megtámad és hordozó leszek! Nem úgy működik, hogy jön a vírus és jééé ez be van oltva, na akkor megyek tovább... csak gyorsabban kikeveredek belőle, ha szerencsém van és nem egy mutálódott törzs kapott el. Na most mivel ha elkapom mindenképpen hordozó leszek, akkor ugyan mivel védek meg bárkit is a vírus elöl??? Ő ugyanúgy el fogja kapni tőlem akár be vagyok oltva, akár nem...
4. A magzatot nem védi az anya, ez nem igaz. Ráadásul egy éves kora előtt nem is oltják a csecsemőket.
5. Alig ismerek embert aki beoltatta magát, egyszerűen azért, mert jobban félnek az oltástól és a mellékhatásaitól, mint a betegségtől.
6. Mindazonáltal senkit nem beszélnék le, higgyen mindenki azt amit akar és tegyen belátása szerint.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.04. 05:28:29

@DeMarco: szerintem ezeket jobb lett volna, ha nem is mondtad volna... ennyit rólad ebben a témában, amúgy sokmindenben egyezik a véleményünk.

@ALL:
Én és családom minden tagja már hetek óta szeretnénk beoltatni magunkat, csak hát Románia ugye el van maradva picit az oltóanyag-gyártásban.
Valaki aki beoltatta magát most a közelmúltban scannelné és elküldené nekem a Fluval P használati utasítását?
Háziorvos fel fogja írni mindenkinek, valaki majd megveszi és "áthozza", már csak azzal van bajom, hogy mi történhet akkor ha már pont hordozó/félig beteg vagyok én vagy a családom bármelyik tagja illetve ha már esetleg véletlenül átestünk rajta (én vagy a családom bármelyik tagja).
Nem tudok átmenni Mo.-ra, hogy oltópontban kivizsgáljanak, gondolom a használati utasításban sok okos dolog van, mellékhatások is pl., stb.
Köszi előre is. Remélem valaki segít.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.04. 09:10:03

@Talon Karrde:

Ha épp bármilyen megfázásos, influenzás tüneted van, akkor az orvos nem adhatja be az oltást!

Ha már véletlenül átestél rajta és megkapod az oltást, nem lehet bajod. sz

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.04. 09:14:01

@oázis:

még annyit, hogy érdemes nemcsak a h1n1 -et beadatni, hanem a
szezonálist is ugyanakkor, én egyszerre kaptam meg a kettőt, a balkaromba a szezonálist, a jobbkaromba az újat..

a szezonális oltást amúgy minden évben beadatom magamnak már októberben, éppen azért, hogy még a mindenféle tünetek megjelenése előtt megkaphassam..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.04. 09:53:25

@DeMarco: Csak két pontra válaszolok:
3: Ha nem vagy beoltva, akkor napokig, hetekig lehetsz fertőző. Ha be vagy oltva, akkor csak órákig, mert csak a bőrödön tapad meg, ez ellen meg ugye tudsz védekezni a sűrű kézmosással.
4. A nőgyógyászok szervezete más véleményen van, de biztos neked van igazad, jobban értesz hozzá...

A többihez meg: valóban demokrácia van, szóval hogy egy klasszikust idézzek, mindenkinek jogában áll hülyének lenni.

hvuk 2009.12.04. 10:01:43

@Fedor: Annyiban nincs igazad, hogy ugyan DeMarco a hülye (meg a felesége, ő talán még inkább), de sajnos lehet, hogy nem (csak) ők szívják meg, hanem a gyerek.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.04. 10:03:12

@Fedor:

Nem nem áll jogában hülyének lenni, ha ezzel másoknak árt!

Előre lehetett tudni, hogy meg fognak halni emberek, de azt például nem tudtam, hogy a terhes anyákat jobban fogja érinteni!

Mindenki, aki politikai okokból nem oltatta be magát és ezzel maga is tovább terjesztette a járványt, és esetleg olyanoknak adta át a fertőzést, akiknek a szervezete gyengébb és rosszabbul viselte az influenza tüneteit, FELELŐS!

Nem igaz az, hogy nem volt elég felvilágosítás, volt! De valakiknek a zavarkeltés állt érdekében, nem érdekes, hogy hányan fognak belehalni, nekik semmi sem drága, ha zavarkeltésről van szó!

bodzabokor 2009.12.04. 11:03:44

@DeMarco: Szezon meg a faxom.Az oltás 70-80 %os védelmet nyújt.Te most a 20-30%ról beszélsz,azaz,ha valaki megbetegszik benne enyhébb tünetekkel.Piszkosul nem mindegy,kilóra mennyi vírus szaporodik benned!Ha az ellenanyag gyorsabban kezd el termelődni az oltásnak köszönhetően,mint pusztaseggel,talán logikus h.kevesebbet(vagy egyáltalán semmit)szórsz szét magad körül,mert egyszerűen lekörözi a szervezeted a vírus szaporodóképességét.Nem 1db.vírusról van szó,ami vagy bejut vagy nem,hanem,h.milyen mértékben tudja magát reprodukálni!Egy oltott embernél nem sok esélye van a szaporodásra,mert már „be lettek mutatva egymásnak”ennek következtében a terjedésre sem.Több vírus egy abszolút védtelennel szemben egyértelműen nagyobb kockázat.A 70% akkor is több,mint a 0%,vagy nem?De ha megfordítom,akkor 100%os nem védettséggel potenciális hordozó lehetsz,mert mondjuk még nem tört ki rajtad..
És akkor még nem beszéltünk a felülfertőzésekről,ami a lényege az egésznek!Vagyis h.egy beteg szervezetnek vagy egy egészségesnek van-e nagyobb esélye bekapni egy tüdőgyuszit.
Neked mennyi felesleges halál jelenti az ingerküszöböt?Még hogy nem kampányolsz az oltás ellen:D Ezt az álszent dumát!Én legalább felvállalom,h. oltás párti vagyok!A gerincét kellene helyretenni egyeseknek,persze ha nincs úgy nehézkes lesz!

DeMarco 2009.12.05. 10:28:24

@Fedor: Tegnap amerre jártam végigkérdeztem, hogy kinek mi a tapasztalata és beoltatta-e magát. Az eredmény erősen eltérő. Egyrészt több ember is említette, hogy a közvetlen ismerősei körében többen produkáltak bénulásokat az oltás után. Ezt azonnali beavatkozásokkal néhány nap múlva meg tudták szüntetni, ergo lassan mozogni kezdett a kezük. Aztán mondták, hogy az orvosaik lebeszélték őket az oltásról és ezért nem is oltatták be magukat. Beszéltem olyan orvosokkal, akik előbb beoltottak több száz embert és csak utána voltak hajlandóak ők is kipróbálni, de inkább csak azért, mert a betegek közül néhányan azért nem oltatták be magukat, mert az orvos se volt beoltva. Aztán beszéltem gyógyszerészekkel, akik hallani sem akarnak az oltásról, soha nem fogják magukat beoltatni, pedig ők igazán sok beteg emberrel találkoznak nap mint nap. Olyan is volt aki magát beoltatta, de a gyerekeket nem, mert a gyerekorvos erőteljesen tiltakozott ellene. Aztán vannak akik beoltatták magukat és szerencséjükre nem lett semmi bajuk. De a nagy többség akikkel beszéltem, egyszerűen leszarja az egész cirkuszt és nem oltatja be magát. Én olyan emberrel nem találkoztam aki politikai okokat említett volna.

A legtöbb orvos azt mondta, hogy nem tud ellene komoly indokokat felhozni, de mellette se...

Szóval hiába háborogtok, mindenkinek saját felelőssége, hogy mit tesz. Vagy ahogy Fedor is írta: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni.

DeMarco 2009.12.05. 10:38:12

@Talon Karrde: "szerintem ezeket jobb lett volna, ha nem is mondtad volna..."

Tévedsz. Amikor leírtam, akkor is tudtam, hogy egyeseknek nem fog tetszeni. De ez engem nem érdekel. Nem mások véleményéhez szoktam igazodni.. :))

Én nem trendi szövegeket gyártok, nem állok be a sorba. Ha eltérő a véleményem, akkor annak hangot is adok. (Meg annak is, ha egyetértek.) Ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy adott témában igazam van. Csupán egy eltérő gondolatmenetet tükröz, másik nézőpontot.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.05. 11:33:05

@DeMarco: köszönöm a választ, saját szavaiddal válaszolnék:
"Szóval hiába háborogtok, mindenkinek saját felelőssége, hogy mit tesz. Vagy ahogy Fedor is írta: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.05. 16:00:09

@DeMarco: Elég nehéz elhinni, hogy csak a te környezetedben okoz bénulást az oltás, máshol nem, és hogy erről sehonnan se lehet hallani... És kérlek ne gyere azzal, hogy elhallgatják. Az ellenzéki lapok rögtön lecsapnának rá, ha megtudnák, írd meg nekik, és majd utánajárnak, hogy igaz -e. Ide is megírhattad, és azóta se járt nálam az NBH :-) A magad blogján is írhatnál róla, talán még Index címlap is lenne belőle. Szóval a a paranoiát hagyd a ruhatárban.

exilis 2009.12.05. 18:10:33

Elismerésem a cikkért! Hetek óta én is valami ilyesmit magyarázok a környezetemnek, de ilyen jól mint ez a tűzoltós hasonlat nem sikerült összefoglalnom.

Hadd tegyek hozzá még egy nézőpontot. Általam nagyra becsül Vakmajom nevű igen-igen elismert tőzsdei elemző mindent a kockázat/hozam oldalról közelít meg:

"Ez a nulla kockázat/nagy potenciális hozam esete, az ismert tények alapján az oltásnak kvázi nulla a kockázata, viszont kis esélyű, de igen súlyos potenciális szövődményeket lehet elkerülni vele, és mások megfertőzését is el lehet kerülni vele, kockázat/hozam elemzés alapján racionálisan gondolkodva nem is lehet kérdés a helyes válasz."

bodzabokor 2009.12.05. 18:20:28

@DeMarco:
Nekem is mesélte az ismerősöm ismerősének az ismerőse…(asszem ezt hívják”ülnek az öregasszonyok a padon jól és lefetyelnek”c. műsorszámnak)
„Ezt azonnali beavatkozásokkal néhány nap múlva meg tudták szüntetni”-ez oltári tyjúdományosan hangzik,hallhatunk a „beavatkozásról” bővebben?:)

DeMarco 2009.12.05. 19:28:55

@Fedor: "a paranoiát hagyd a ruhatárban"

Ezt most a hipochondriáért kaptam? :))

Persze csinálhattok úgy, hogy homokba dugjátok a fejeteket és hiteltelennek, paranoiásnak állíttatok be engem, csak éppen ettől még nem változik semmi, nem lesznek jobban az oltóanyag mellékhatásaitól szenvedők. Ez nem csak az én környezetem. Az én környezetemben csak egy beteg járt rosszul, akiről először írtam. De ne várjátok, hogy meg fogom név szerint nevezni, mert nem fogom kiadni. Nem is az én dolgom, de egyébként se tenném... A többiről akiről hallottam, meg olyan emberek mondták, hogy ismerősük, akiknek semmi oka erről kitalálni történeteket, ergó szavahihetőek. Nem "öregasszonyok a padon". Például épp ma este is kérdezte tőlem a szomszédom, hogy mit tegyen, mert egy barátja beoltatta magát és azóta kórházban van 39 fokos lázzal és rosszul van (veszprémi kórház).

„Ezt azonnali beavatkozásokkal néhány nap múlva meg tudták szüntetni”-ez oltári tyjúdományosan hangzik,hallhatunk a „beavatkozásról” bővebben?:)

Hát nem, mert nem vok orvos. Azt mondták, hogy infúziót, vagy injekciót kaptak ami azt segíti, hogy gyorsabban távozzon a karból a szer, előbb felszívódjon, távozzon. És csak nagyon lassan tért vissza a kézbe a mozgás, először az ujjakba, aztán fokozatosan. Sajnos ennél többet nem tudok erről mondani. Kérdezzetek meg egy orvost...
Bár nekem pont egy orvos mondta, hogy az oltás után két nappal elkezdtek bizseregni az ujjai és nagyon meg is ijedt, de végül nem lett semmi baja.

Jah és mit szóltok a beoltott rendőrhöz? :))

Írj te egy posztot erről a kérdésről és tedd fel a kérdést, hogy jelentkezzenek olyanok akiknél mellékhatás jött elő, vagy ismernek olyat akiknél előfordult.

Engem speciel sokkal jobban érdekel drazsé eltakarodása és szilvásiné lelépése, mint egy béna vírus...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.05. 20:13:20

@DeMarco: "Ezt most a hipochondriáért kaptam? :))"

Nem, hanem a "gondolod, hogy engednék kiszivárogni a kellemetlen mellékhatásokat? " c. korábbi mondatodra utalva. Egyébként meg ha hipchondiád lenne, az elsők között oltattad volna be magad.

"Jah és mit szóltok a beoltott
rendőrhöz? :)) "

Én ezt valahogy nem tartom viccesnek. A hírben is benne van, hogy sajnos 100%-os védelmet nem tud biztosítani az oltás sem.

Filipposz 2009.12.05. 22:15:46

Én nem tudom, h te ki vagy, de az biztos, h nem közöltél 1-2 fontos tényt.

Az oltóanyagon nincs lejárati idő. Ergo nem felel meg az előírásoknak. Ergo akik mégis lehetővé tették a forgalomba hozatalát, jogsértést követtek el. Igen, mindenki, akinek erre a folyamatra beflyása volt.

Ceizelnek semmiféle hitele nincs, ugyanis gyermekkereskedő, bűnöző.

Az oltás csak 70%os biztonságot ad a mai álláspont szerint. A debreceni rendőrt megfertőzte a vírus, pedig be volt oltva.

Szerintem ezek után gombold újra ezt a posztot.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.05. 22:34:05

Jelentem megvan a román vakcina.
CANTAGRIP a neve, még nem sokat tudok róla.
Az előállító Cantacuzino Institute (www.cantacuzino.ro/en/) oldalán rengeteg információ van angolul is.
Amit eddig tudok az, hogy kb. olyan a vakcina mint a magyar.
Aki tud románul annak ajánlom ezt a PowerPoint bemutatót RENGETEG infóval mindenről ami ezzel a járvánnyal kapcsolatos:
www.cantacuzino.ro/ro/wp-content/uploads/file/AH1N1.ppt

reality check 2009.12.05. 22:46:33

@oázis:
Biztos nem adatnék be egyszerre két oltást. Ugyanis így egyszerre kétszeres adalékanyag jut a szervezetedbe (formaldehid, higany). Sztem jobb megvárni amíg az elsőnek a méreganyagai kiürültek, és utána a másik (már ha valaki így dönt hogy két oltást kér).

leone007 2009.12.05. 23:02:33

@DeMarco: "Azt mondták, hogy infúziót, vagy injekciót kaptak ami azt segíti, hogy gyorsabban távozzon a karból a szer, előbb felszívódjon, távozzon. És csak nagyon lassan tért vissza a kézbe a mozgás, először az ujjakba, aztán fokozatosan. Sajnos ennél többet nem tudok erről mondani. Kérdezzetek meg egy orvost...
Bár nekem pont egy orvos mondta, hogy az oltás után két nappal elkezdtek bizseregni az ujjai és nagyon meg is ijedt, de végül nem lett semmi baja.
"

ROFL. Hatökör.

Orvos vagyok, elolvastam amiket írtál. Nagyon tájékozatlan, és nagyon buta ember vagy. Nem kötelező hinned az orvosoknak, Czeizelnek sem. (amúgy, hadd kérdezzem már meg: kinek hiszel? nem ebben a kérdésben, más kérdésekre gondolok. Polihisztor vagy-e?)

A következményeket pedig majd viseled, csupán születendő gyermekedet sajnálom, mert ő is a te butaságod következményeit fogja viselni.

reality check 2009.12.05. 23:03:29

Bénulással járó GBS szindróma vakcina mellékhatása következtében 100.000-bol átlag 2 esetben fordul elo, ami kb. 5%-ban halálos.

Az 1976-os sertésinfluenza idején 25 ember halt meg védõoltástól kialakult GBS szindróma következtében, 43 millióból. Ez azt jelenti, hogy egymillió beoltottból átlag ketto hal meg.

Magyar viszonyokra alkalmazva az adatokat: ha 6 millió embert oltanak be, akkor várhatóan 120-nak lesznek bénulásos tünetei, és kb. 5 ember fog meghalni a védõoltás szövõdményeinek következtében.

Ellenben ha 6 millió ember lesz H1N1-es, abból várhatóan néhány ezer ember fog áldozatul esni.

Tehát mindegyiknek van kockázata, de a védõoltás kockázata nagyságrendekkel kisebb.

DeMarco 2009.12.05. 23:07:31

@Fedor: "Egyébként meg ha hipchondiád lenne, az elsők között oltattad volna be magad."

Nem nekem van, rátok mondtam elébb, mert sztem túlparázzátok...

"gondolod, hogy engednék kiszivárogni a kellemetlen mellékhatásokat? "

Jah. Ezt tartom továbbra is. Meg lennék lepve, ha nem lenne körlevél, h kuss, nincs rémisztgetés... De előbb-utóbb biztosan lesz nyilvános hír is belőle, ha valaki ezért fog meghalni.

"hírben is benne van, hogy sajnos 100%-os védelmet nem tud biztosítani az oltás sem."

Bocs, de ez szánalmas védekezés. Ez csak megerősít embereket abban, h tök felesleges az oltás. Majd még biztosan azt is ki fogják találni, h már benne volt, csak jól elbújt...

DeMarco 2009.12.05. 23:16:50

@leone007: Semmivel sem vagyok tájékozatlanabb, mint bárki más. Az pedig kevés, h orvos vagy. Vagy talán virológus?
Eltaláltad nem hiszek Czeizelnek, az amerikába exportált gyerekek óta. Ellenben több orvosnak adok a szavára, pech, hogy egyik sincs beoltva...

Mint többször leírtam, laikus vagyok a kérdésben, ezért hiába vártok szakszavakat, vagy körültekintő magyarázatokat. Csupán azt adom vissza, amiket hallok, amikről tudomásom van. Ha te ezeket butaságnak definiálod, lelked rajta. Csak ne lepődj meg nagyon, ha ráébredsz, hogy ez a valóság és a körülötted élő emberek nem osztják a nézeteidet.

És köszi, de még mindig remekül vagyunk !! :))

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.05. 23:23:35

@reality check:

minden évben beoltatom magam és kutya bajom tőle, olyan kis anyagokat kapunk adalékanyagcimén, hogy annak gyakorlatilag nulla a hatása, elolvastam erről az összes fontos cikket, nagyon korrekt kutatók tollából,

és minek menjek kétszer? ráadásul addig nem vagyok védett a szokásos szezonális vírusok ellen...

fel van ez nagyon fújva, és a halálos áldozatok után is még mindig megy az ellenpropaganda,

rémes állat az ember:

az intelligenciáját jól kompenzálja azaz összesküvés elméleteivel, és ellenség szükségletével...

DeMarco 2009.12.05. 23:24:14

@reality check: A statisztika is alátámasztja, hogy bizony előfordulnak bénulásos esetek. Én nem is állítottam, h ezekből több lenne, mint a betegből. Csak a létező kockázatok közé soroltam ezt is, miután megtörtént egy ilyen eset a környezetemben. Ez nem azt jelenti, h oltásellenes lennék, oltsa be magát mindenki aki akarja...

bodzabokor 2009.12.06. 10:00:40

@DeMarco:
„Azt mondták, hogy infúziót, vagy injekciót kaptak ami azt segíti, hogy gyorsabban távozzon a karból a szer, előbb felszívódjon, távozzon.”

Infúziót?vagy injekciót?esetleg thai-masszázst?találd már ki légyszi!:)
Az infúziót a véráramba kötik,az injekciót többnyire izomba nyomják.
A „szer” nem távozik a karból amputációval sem,mert bekerül a véráramba,(nem csak lokálisan köröz az egyik kezedben:D) aztán szép lassan kiürül pisivel…
Azt hiszem a sörinfúzió lendíthet a dolgon(sok benne a B-vitamin)ammeg köztudottan hasznos az idegrendszerre:)
Nálunk pl.senki nem zsibbad,lehet jók a génjeink! Anyu levert volt 1 napig -mondjuk előtte is mindig amikor szar volt az idő:)

DeMarco 2009.12.06. 10:58:00

@bodzabokor: Akkor elmondom, sokadszorra is: Pontosan azt adom vissza amit hallok emberektől. Mivel nem vok orvos, ezért nem is tudom eldönteni, h ez valójában hogyan játszódik le, főleg mivel akiktől hallottam ők sem orvosok, csak laikusok. Ennek ellenére szemernyi kétségem sincs afelől, hogy megtörténtek az esetek, lévén, hogy nekem is van közvetlen ismerősöm aki így járt. Vicces vagy, én is számtalan embert ismerek akiknek semmi bajuk. Ezért sem vagyok oltásellenes. Mindössze besorolom a lehetséges kockázatok közé ezt is.

bodzabokor 2009.12.06. 11:11:10

@DeMarco:
Azért legalább a részletekre figyelj már oda,ha „hallasz”valamit,ne csak arra,h.”zsibbadt a karja”,mert van hogy az ember elfekszi:)semmi konkrétumot nem írsz…ez még blöffnek is gyenge.

DeMarco 2009.12.06. 11:31:04

@bodzabokor: Bocs, de mulattat, ahogy támadjátok az igazságot. Ha vmi nem egyezik a beadott sémával és mindenáron meg akarjátok fúrni, azzal nem lehet mit tenni. Mint mondtam, engem a legkevésbé sem érdekel, hogy mit hisztek, vagy mit gondoltok. Ha neked kényelmesebb azt hinni, hogy ez blöff, hát hidd ezt. Kívánom, hogy ne legyen egy ismerősödnek sem ilyen esete és úgy általában senkinek sem. Ha meg mégis kapcsolatba kerültök ilyen emberekkel, akkor majd emlékezni fogtok arra, h én mondtam... :)) Többnyire én is csak azt hiszem el, amit látok... :)))

nyílméregbéka 2009.12.06. 12:22:11

Fedor, nem sok posztoddal értek egyet, de ezzel kivételesen igen :-)

Engem 3 napja oltottak. Eddig semmi bajom, sőt prímán érzem magam.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.06. 13:09:18

@DeMarco: Őszintén remélem hogy nem fogsz majd valamikor kevésőbb szomorúan visszaemlézni ezekre a kommentjeidre.

DeMarco 2009.12.06. 15:03:35

@Talon Karrde: Köszi. Valószínűbb, h jövőre belinkelem ezt a posztot, amikor birkainfluenzáról, vagy szúnyoginfluenzáról fogunk beszélgetni... :))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.06. 18:45:34

Gyermekkereskedő lenne Czeizel, mert néhány árva csecsemőt hozzásegített ahhoz, hogy ne nevelőotthonban nőjön fel, hanem családban? LOL.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.06. 18:51:18

@DeMarco: "Ez csak megerősít embereket abban, h tök felesleges az oltás."

Persze. Ha csak 80%-osan véd meg, az már majdnem olyan, mintha nem is lenne, akkor meg minek, igaz?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.06. 21:03:45

@DeMarco: Ha nem láttad volna a mai Naplót (tudom, szemetet nem nézel), akkor nézz majd rá erre a linkre, hogy mikor kerül ki az első riport, és nézd meg, ha lehet. Szerintem sok mindenre választ kaphatsz te is , meg a többi kételkedő is.

webcast.tv2.hu/naplo/

BéLóg 2009.12.07. 12:55:55

@irónika: Szia!
Hát, kedves barátom, ez az az infó, amit vagy úgy cáfolsz hogy TE MAGAD utána nézel és KIDERÜL hogy én tévedtem vagy hazudtam, de úgy, hogy AZT vonod kétségbe hogy mindezt tudom, az a legnagyobb tahóság.
Most mit mondjak neked? Fogjam meg a kezed és vezesselek el valamiféle helyre és olvassam fel neked?
Amelyikre aztán simán rávághatod, hogy ez sem igaz?

HÁT HA ÉRDEKEL, akár írjál egy levelet az illetékes helyre és kérdezd meg, netán keress ismerőst AKIBEN megbízol, esetleg végezzél netes vagy könyvtári forráskutatást.

Ha Magyarországon egy évben csak százezer (100000) ember halna meg, az NAPI 273, heti nagyjából 1500. Ebből számtalan olyan eset van, amelyeket fillérekből !!!!! csökkenteni lehetne, de magasról tesznek rá, vagy éppen "nincs rá keret".

Tudtad például, hogy Magyarországon HETI 76 ember KÓRHÁZI FERTŐZÉSBEN hal meg? Vagyis BEVISZIK gyógyítani a kórházba, ott meg összeszed valamit amit máshol sosem kapott volna meg és meghal? Hol van ehhez képest az eddigi 17 H1N1 halott?

Vajon miért kell beszopni minden olyan propagandát, amit a média nyom? De főleg, miért nem képes az ember legalább EGY KICSIT gondolkodni? Ha pedig valaki megteszi ezt helyettünk, miért boldogít az valakit, hogy ostobaságát és saját hitetlenségét állítsa mércének?

BéLóg 2009.12.07. 13:09:00

@hvuk: Mondtam én hogy ne oltasd be magad?

Ellenben:
Melyik influenza veszélyesebb? Amelyikben az emberek egy tízezrede, vagy amelyikben az egy ezrede hal bele?
AZ, hogy ebben a mortalitási rátában az idősek vagy a fiatalok aránya hova tolódik, semmit nem mond MAGÁNAK a betegségnek a veszélyességéről!

Te is kevered a szezont a fazonnal. Az Hogy TE MIÉRT idegeskedsz, még nem menti fel a médiát vagy az orvosokat attól, hogy PÁNIKOT keltsenek!

Azt a megvásárolt hatmillió vakcinát EL KELL adni, mert ez ÜZLETI érdek. Ha Emögé sorakozik fel a szakma és a politika. Vak vagy, ha ezt nem látod.

Miért is nem lékelnek magyaroszágon dinnyét? Mert valaki kitalálta, hogy attól akár szalmonellát is lehet kapni? Ismersz bárkit, aki az elmúlt 60 évben LÉKELT dinnyétől betegedett meg? Akkor?
A legújabb kampány: Csökkentsük a csirkében (az ott TERMÉSZETESEN élő) szalmonellát. Ismersz bárkit, aki a frissen vett és megfőzött, kirántott, sütött, pörkölt, paprikázott csirkétől szalmonellát kapott? Akkor nem lehetséges, hogy van az EU-ban egy millió tonna felhasználatlan antibiotikum, amit most törvényileg akarnak lenyomni a BAROM fiak (sic!) torkán?
A három hónapi FRISSNEK LÁTSZÓ gémó paradicsom is, KINEK jó?
Folytassam?
2 meg 2 az mennyi is?

reality check 2009.12.07. 16:57:13

A jó hír az, hogy a H1N1 enyhe lefolyású, kis halálozási arányú betegséget okoz.

A rossz hír az, hogy a durvább fajta, tüdővérzést okozó ukrán mutáns H1N1 (D225G) ellen a védőoltás NEM VÉD...

Persze ezt sehol sem közlik, sőt nyilatkozták, hogy az ellen is jó - hiszen valahogy el kell adni a hat millió vakcinát!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 17:00:56

@reality check: Sehol nem közlik, de TE, te tudod, és szembeszállsz a diktatúrával.

Aha.

egyenlítő 2009.12.07. 17:13:12

@BéLóg: Mindenesetre a boltba kerülő húsban nem lehet antibiotikum, úgy hogy rossz a tipped.

reality check 2009.12.07. 17:29:44

@Fedor:
Közölték, de furcsa módon alig foglalkozott vele a média, hogy a határon túl pár hét alatt többszáz ember meghalt:

www.fn.hu/belfold/20091119/mutans_virust_kaphatunk_ukrajnabol/

Ebből a cikkből megtudhatunk olyanokat, hogy a magyar vakcina ez ellen is véd, és "nincs értelme lezárni a határainkat, mert a szél is átfújhatja a vírust".

Nem akarok ünneprontó lenni, de azóta kiderült, hogy a vakcina ez ellen nem véd...

www.recombinomics.com/News/11270902/D225G_Evade.html

Csak ez eddig valahogy nem jutott el a köztudatba, és szerintem a vakcinabizninsz nem is akarja, hogy nyilvánosságra jusson, hogy valójában már nem is a H1N1-től hullanak az emberek...

reality check 2009.12.07. 17:33:21

(illetve helyesbítek, ez is H1N1, de másik változat, nem az, mint ami a vakcinában van)

reality check 2009.12.07. 17:38:00

Sőt, itt-ott olyanokat is lehet olvasni, hogy a H1N1 védőoltás adalékanyagai túlzott reakcióra késztetik az immunrendszert, így egy utána történő D225G fertőzés hatására citokin reakció jöhet létre, ami könnyen halálos lehet... Jó mi?

Én nem vagyok szakértő, de ilyeneket irogatnak a neten. Hát csoda, hogy senki nem akarja hogy ilyenek kiderüljenek? Valószínű ezért a nagy hallgatás erről a médiában...

reality check 2009.12.07. 17:48:45

Ja, és elképzelhetőnek tartom, hogy a 24 éves zalaegerszegi fiatalember is az ukrán változatba purcant bele, ami ellen a védőoltás annyit ért volna, mint halottnak a csók. Persze ezt nem tudhatjuk meg, hiszen itt még arról sem tudnak a szakemberek, hogy egyáltalán létezik ilyen...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.08. 09:16:40

@DeMarco: Nem akarlak elkeseríteni, de itt van a mellékhatásokról a hivatalos statisztika, és egy bénulásos eset sincs közte:

index.hu/belfold/2009/12/07/172_oltas_utani_mellekhatast_jelentettek/

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.08. 13:57:55

@Talon Karrde:

ha végigolvastad az erről szóló cikkeket (melyik oltás mit tartalmaz, mire jó, mire nem) akkor az is kiderülhetett, hogy a higany hiánya önmagában még nem biztos, hogy jóhír...

DeMarco 2009.12.08. 14:14:28

@Fedor: Én is olvastam, de miután egyről biztosan tudok, így azt kell mondanom, hogy a hivatalos statisztika nem teljes. Persze már annak is lehet örülni, hogy hivatalosan viszonylag kevés a súlyos eset.

BéLóg 2009.12.08. 16:09:08

@egyenlítő: Nem lehet de van. Rendszeresen buknak meg vele. Azt meg pláne nem tudom elképzelni, hogyan is akarják KIIRTANI a csirke seggéből a szalmonellát másképpen.
Szerintem a párhuzam megáll, vagyis hogy gazdasági ÉRDEKEK mentén megy a vakcinagyártás is meg a veszélyek hangsúlyozása, satöbbi.

@Fedor: Én meg valahogy úgy gondolom, hogy a világban még agyfertőzést sehol sem okozó H1N1 ilyet idehaza sem tzett, ellenben szerintem (mondom szerintem) ez az OLTÁS egyik mellékhatása.
Amelyről nyilvánvalóan senkinek sem lesz érdeke hogy kiderüljön.

egyenlítő 2009.12.08. 18:14:17

@BéLóg: És akkor most tiltják a használatát, vagy le akarják nyomni a baromfiak torkán az antibiotikumot? Elárulom, tiltják, méghozzá azért, hogy ne kerüljön beteg (antibiotikumozott) állományból hús a piacra.

A csirke seggéből nem kell kiirtani a szalmonellát, csupán úgy kell feldolgozni, hogy ne fertőzze a húst.

Otthon, a konyhában sem a (jól átsült) sült csirke a baktériumhordozó, hanem a mosatlan húsvágódeszka, meg a háziasszony keze, vagy a hűtőszekrényben tárolt nyers hús. Onnan könnyen átugrik a baci.

Persze megint a zsidók járnak jól, ha nem tartják egy hűtőben a húst és a tejet :-)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.08. 20:38:26

@egyenlítő:

Vigyázz az általánosítgatásokkal! Vannak zsidók, akiknek jégszekrényük sincs!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.12. 00:04:30

Én jövő héten leszek beoltva, de még most sem tudom, hogy mi történhet ha már H1N1 fertőzött vagyok?
Valaki tudja a választ?

Fapuma (törölt) 2010.06.10. 20:01:23

KACSA
:)
remhirterjeszto ellenforradalmar, reszkess! igy mondtak ezt nalatok, ugye?

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2010.06.12. 15:59:24

honnan tudhatták volna előre, hogy mekkora baj lesz belőle, jobb félni mint megijedni, tény hogy több tucat terhes nő került életveszélyesen kórházba és közülük többen meghaltak, az oltás védelmet szolgált volna nekik...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0