Péter, Atlantiszról
2010. december 06. írta: Fedor

Péter, Atlantiszról

Egy újsághír, és egy filmrészlet. A kettő között természetesen nincs semmi hasonlóság :-)

"Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett" - olvasható Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közleményében, amelyet azután adott ki a Miniszterelnökség, hogy a Moody's hitelminősítő két fokozattal rontotta a magyar államkötvények adóskockázati besorolását.

"A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre. A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd" - olvasható a közleményben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr362497573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spirituális vezetők, ha találkoznak 2010.12.06. 19:54:40

Muszáj XVI. Benedeket előre vennem, még ha sokan meg is sértődnek, de mégiscsak több ember lelki békéjén őrködik, mint Orbán Viktor. A találkozásuknak inkább egy délelőtti, Szijjártó Péter által jegyzett bejelentés ad igazi pikantériát. Szijjártó: Az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2010.12.06. 18:56:35

Már hogy lenne hasonlóság? Ez itt nem atlantisz, hanem a kárpátok bérceitől ölelt MAGYARORSZÁG. Továbbá királyunk sincs... (még) :-)

John May R 2010.12.06. 19:03:17

Szíjjártó. Hát igen... Mostanában az jutott eszembe, hogy biztosan sok előző rendszerbeli sajtóközleményt, sajtájt tanulmányozott az évek során, hogy professzionálisan menjen neki, amit most csinál.
Úgy mint: a tények tudatos semmibevétele, a minden-a-legnagyobb-rendben mantrázása. Ezt már régóta profi szinten tudja.
Pár napja bejött a képbe a megvezetett ember a magánnyugdíj-tüntetés kapcsán.
Egyre profibb vagy Péter, egyre profibb!

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.06. 19:48:20

a leminősítés csak a globális pénzügyi körök csaholása, akik meg akarják bontani a békefront egységét. a kormány továbbra is a zemberek érdekeit védi, elveszi a pénzt a nemzetközi kizsákmányoló tőkésektől, és odaadja a népnek. Béke lesz itt, szabadság, egyetértés na meg jólét.

kisa 2010.12.06. 19:49:11

@John May R: A szíjgyártó, amint "tanulmányoz" valamit. Te komolyan el tudod képzelni????
Megkapja a heti szószedetet, hogy ebből kell maximum 3 szavas mondatokat csinálni, és azokat minél többször elmondani.
Ha összefüggő szöveg van, azt a titkárság írja.
videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/03/19/Onkormanyzati_valasztas_2010__Szijjarto_Peter_Fidesz_.aspx

DeMarco 2010.12.06. 20:51:08

Nekem a videóról fletó és kuka jutott eszembe, csodálom, hogy nektek nem:

-Uraim nagy válság jön!
-Ugyan. Ide nem ér el!
-De uraim, nagyon nagy válság jön!
-Jajj, ne hülyítsenek mindenkit, emberek ne aggódjatok, énekeljünk!
-De uraim, már mindjárt az óriási válság!
-Ne hazudozzanak, itt ugrál a Pannon puma!
stb.stb.stb.

Mi ehhez képest egy leminősítés?

Tök' igaza van Szíjártónak. Engem még soha nem érdekelt, hogy egy zsidó leminősített azért, mert az érdekeik sérültek. Sőt, minél jobban háborognak, nekünk annál jobb. Majd fog még feljebb is minősíteni, cirka egy hét múlva...

Le lesznek foglalva az írekkel, portugálokkal, spanyolokkal.

Kicsit ugatnak a nyugdíj miatt. Nem baj, majd abbahagyják, ha tartjuk a számokat és felfelé indulunk.

loláb 2010.12.06. 20:59:33

Te, Fedor, ugyanaz a Moody's minősített most le bennünket, aki az idén 32%-os gdp arányos államháztartási hiányt összehozó Írországot AAA kategóriában tartotta meg?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.06. 21:56:03

@kisa: Ez a mostani helyzet sosem történt volna meg királyságban, de mindegy.

kisa 2010.12.06. 22:21:45

@TaTa86.: Ebben én is egészen biztos vagyok. Éppen ezért mélységesen elítélem Fedort, hogy ilyen léha képzettársításokra okot adó posztot csinált.
A zenekar pedig játszik...

Fedor: :-)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.12.07. 01:19:26

Van igazság abban, hogy nem hisztek a dologban. De ettől még nem jó az, hogy leminősítenek minket.
Imádkozzatok, hogy bejöjjön OV számítása, mert ha nem, nagyon nagy bajban vagyunk. Nem csak én, a gaz komcsi, de ti is.

loláb 2010.12.07. 08:33:13

A Fitch, meg a S&P már 2009-ben leminősítette az országot, a befektetésre még éppen ajánlott kategóriába, a Moody's ezt akkor nem lépte meg.
Most nem történt más, mint hogy a három hitelminősítő minősítése közti különbség tűnt el, a Moody's ugyanabba a kategóriába tette magyarországot, ahol a másik hitelminősítők már 2009 óta tartják.

Persze számos kérdés még nyitott:
-Miért pont akkor kell leminősíteni az országot, amikor (az év végén általánosan jelentkező pénzpiaci optimizmus miatt) annak pénzpiaca jelentős növekedés előtt áll?

-Miért pont akkor teszik meg ezt a leminősítést, amikor a kormány kinyírja a magánnyugdíjrendszert (miközben persze a leminősítés oka között ez nem szerepel, csak a "középtávú strukturális bizonytalanságokkal"indokolják a leminősítést?)

-Hogyan lehet, hogy mind a már rövid, néhány hónapos időtávban is fizetésképtelenség esélyével küzdő spanyolország, portugália, anglia, vagy az elmólt hetekben lényegében véve csődbe ment írország jelentősen jobb értékelést kap, mint az a magyarország, aminek a 3% alatti hiánya 2012 végéig gyakorlatilag sziklaszilárd?

Én értem, hogy a hitelminősítők, meg a nemzetközi szervezetek konzervatívan állnak a gazdaságpolitikákhoz, és nem vevők a különutasságra, de magyarországon a gazdaságpolitika problémája a legpesszimistább forgatókönyvek szerint is legfeljebb annyi, hogy a különadók kifutása után a gdp 1-2%-á val, 3-500 milliárd forinttal magasabb lehet a hiány, mint a maastrichti 3%. (És ez is csak akkor áll, hogyha sem a gazdaság növekedését nem sikerül beindítania Matolcsyénak, sem nem sikerül ezt az összeget 2 év alatt megtakarítani a közszféra, vagy a szociális rendszer kiadási oldalán)
Ha ezek közül bármelyik részben vagy egészben megtörténik: "kinőjük" a hiányt, vagy megtakarítjuk ezeket a pénzeket, akkor nincs, vagy nem ekkora a probléma.
Hol van ez a nyugat-európai 120-130%-os gdp arányos államadósságoktól, meg 10% körüli éves hiányoktól? Hol van ez attól, hogy (mint görögoszág, vagy írország esetében már megtörtént, és spanyolország, portugália esetén a közeljövőben várhatóan meg fog történni) az európai uniónak közvetlen pénzügyi segítséget kelljen nyújtania, a fizetésképtelenség elkerülése érdekében?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.07. 09:22:40

@DeMarco: @loláb: Lehet zsidózni, meg lehet a kákán is csomót keresni, de attól még tény, hogy ez az országnak rossz, és ez már egyértelműen az Orbán kormány "eredménye".

"Hogyan lehet, hogy mind a már rövid, néhány hónapos időtávban is fizetésképtelenség esélyével küzdő spanyolország, portugália, anglia, vagy az elmólt hetekben lényegében véve csődbe ment írország jelentősen jobb értékelést kap, mint az a magyarország, aminek a 3% alatti hiánya 2012 végéig gyakorlatilag sziklaszilárd?"

Egyrészt sokkal rosszabb az előéletünk. Igen, ezért Gyurcsányék a felelősek, ezt senki sem vitatja, de talán ettől még nem ártana elfogadni ezt adottságként, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Másrészt meg lehet, hogy a jövő évi hiány sziklaszilárd, de talán az se mindegy, hogy ez a szilárdság hosszú távon mennyire tartós, és hogy milyen módszerekkel érik el.

Azt meg aztán tényleg csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy Írország és társai pont azért vannak bajban, mert azt csinálták a válság mélypontján, amit Orbán oly annyira propagált akkoriban a Bajnai -féle intézkedések helyett, és amivel még a kormányzása elején is megpróbálkozott: előremenekülés hiánynöveléssel. Ennek a taktikának láthatjuk az eredményét odakint, és a Bajnai-féle taktikának köszönhetően büszkélkedhetnek Orbánék ilyen alacsony hiánnyal idehaza (ezt - persze csak külföldön - még ő is el szokta ismerni).

loláb 2010.12.07. 10:34:58

@Fedor:
"de attól még tény, hogy ez az országnak rossz"
Ez kétségtelen.

"és ez már egyértelműen az Orbán kormány "eredménye"."
Részben.
A Moody'snál most meglépett leminősítéssel került oda az ország, ahova az S&P, meg a Fitch 2009 elején tette.

"a jövő évi hiány sziklaszilárd, de talán az se mindegy, hogy ez a szilárdság hosszú távon mennyire tartós"
Egyrészt, a hiány nem csak jövő évben, hanem az azt követőben is sziklaszilárd.
És az azt követő években sincs óriási luk a költségvetésben, hanem csak az a 3-500 milliárd forint hiányzik belőle, amit a válságadók kivezetése okoz.
Ez a 3-500 milliárd forint pedig bőven kinőhető, illetve az önkormányzati rendszer, közoktatás, egészségügy, közlekedési cégek kapcsán megtakarítható. Erre a mostani krománynak van két éve. Értem én, hogy ezekből még semmi sem látszik, ergó nem is lehet őket "beárazni", de ettől függetlenül jóüzan paraszti ésszel felfogható, és a kormány kommunikációjából is egyértelműen kiolvasható, hogy ezekben a struktúrákban változásokat, megtakarításokat akarnak.

"és hogy milyen módszerekkel érik el."
A hitelminősítőknek ADÓSKOCKÁZATOT, aza fizetőképességgel kapcsolatos kockázatokat kellene minősíteniük, nem pedig azt, hogy a gazdaságpolitika mennyire liberális, piacbarát.

"Azt meg aztán tényleg csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy Írország és társai pont azért vannak bajban, mert azt csinálták a válság mélypontján, amit Orbán oly annyira propagált akkoriban a Bajnai -féle intézkedések helyett"
Frászkarikát. Hogy tudsz ekkora hülyeséget leírni?
Irország azért van bajban, mert a bankrendszere összeomlott, államosították, és a bankrendszer hiánya államadóssággá vált.
A spanyolok, portugálok, angolok helyzetének szintén nem az az oka, hanem a magas munkanélküliség, meg az összeomló ingatlanpiac.

Az orbán által propagált gazdaságpolitikát tudod melyik országok alkalmazták:
Németország. Aki a pár évvel ezelötti hatmilliós munkanélküliségét 3 millióra csökkentette.
Lengyelország: ami még 2009-ben is 3%-os mértékben növekdett
USA: ami idén 2-2,5%-os növekedést fog elérni.
Szlovákia: aminek a gazdasága ugyan megérezte az autóipari visszaesést, de idén 4% feletti növekedéssel ledolgozza a 2008 végén, 2009 elején összeszedett minuszt.
Csak mondom, hogy mi a 2008 eleji maximumhoz képest kb 7,5-8%-os csökkensében leszünk év végére.

"és a Bajnai-féle taktikának köszönhetően büszkélkedhetnek Orbánék ilyen alacsony hiánnyal idehaza (ezt - persze csak külföldön - még ő is el szokta ismerni)."
A bajnai féle taktikának köszönhető, hogy csak ebben az évben 400 milliárd forint pluszadót (bankrendszer, telekom szektor, hiperek), és 60 milliárdos mnyp zárolást követően tartható (plusz még a közszféra ritkítása, beruházások elhalasztása miatt megtakarított 80-100 milliárd foritn) csak a 3,8%-os gdp arányos hiánycél.
Persze, mindezekre bizonyára amiatt a 120-130 milliárdos költségvetési bevételcsökkenés miatt van szükség, amit a TAO, meg a bérfőzési szeszadó e csökkentése okozott. Hát persze, ez már párszor megbeszéltük.

DeMarco 2010.12.07. 11:49:48

@Fedor: loláb úgyis verhetetlen adatokkal, ezért én inkább más oldalról közelítek: Biztos vagy benne, hogy az úgynevezett hitelminősítőket érdeklik az emberek? Biztos vagy benne, hogy őket nem a pénz mozgatja? Nem azt figyelik, hogy mi történik a pénzügyi befektetésekkel egy adott országban? Tudják-e fizetni a hiteleket és tudnak-e majd újabbakat, még többet felvenni? Elveszítik az amerikai zsidó tulajdonosok a vastag kezelési költséget a nyugdíj megtakarításainkból és máris kapunk egy leminősítést... Szted ez nem függ össze?

Mikor tanulod meg, hogy ha valaki leírja a zsidó szót, akkor nem kell egyből antiszemitázni, felejtsd ezt el.
Ha Kiss Pista kezében lennének a megtakarítások és ő befolyásolná a hitelminősítőket, akkor most Kiss Pistáról írnánk ezt. De ugye nem így van...

Kétségtelen, hogy ez nem jó az országnak. De tegye fel a kezét, akinek volt kétsége afelől, hogy fog hasonló támadás történni pénzügyi oldalról a nyugdíjak miatt. Én már annak is örülök, ha nem lépnek meg a bentlévő pénzzel és nem jelentenek csődőt hirtelen...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.07. 12:24:52

@loláb: A plusszadókra semmi szükség nem lett volna, ha normális gazdaságpolitikát folytatnak, és nem osztogatással kezdik.

loláb 2010.12.07. 15:07:49

@Fedor: Mantrázzad csak, hátha elhiszed a végére.

Az emberek nagy része szerencsére tud számolni, és tisztában vannak vele, hogyha 460 milliárdot szednek be, és 130-150 milliárdot "osztogatnak" el, és ennek ellenére csak az eredetileg tartott hiánycélt sikerül teljesíteni, akkor a különbözet az eredeti, Bajnai-féle költségvetésből is hiányzó összeg lehet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.07. 15:33:52

@loláb: Persze, ha különbözet van, akkor csak az lehet, más fel se merülhet :-) Én speciel fél éve várom a beígért csontvázakat, amelyek nevesítik ezt a különbözetet...

DeMarco 2010.12.07. 15:43:02

@Fedor: Úgy látszik továbbra sem vagyok egyedül a gondolataimmal...

"Kósa Lajos a hitelminősítő tegnapi lépése kapcsán kijelentette: a nemzetközi hitelminősítők mindig azzal állnak elő, hogy a magyar embereket sanyargassa a magyar kormány. "Egy angol fiatalember, aki üldögél a City-beli irodájában, és kólát szürcsölve kinéz az ablakon, és elnézi a ködös angol háztetőket, annak mit fáj az egyébként, hogy ön mondjuk kap-e tizenkettedik havi fizetést vagy sem. Nem számít, mert másból él, nem nézi a magyar nyugdíjast, nem nézi a magyar munkavállalót, a magyar családokat. Az sem érdekli, hogy Magyarország van-e vagy nincs. Nem vitatom el ezt az álláspontot (...), de a magyar kormányt meg hadd érdekelje már, hogy ne állandóan az embereket szorongassuk" - fejtette ki a kormánypárti politikus."

Ennyi.

"Persze, ha különbözet van, akkor csak az lehet, más fel se merülhet."

Persze, ha különbözet van, csak más miatt lehet, véletlenül sem azért, mert végig hazudtak libajnaiék, ugye?? Pff.. kettős mérce rulez...

loláb 2010.12.08. 09:32:37

@Fedor:
"Persze, ha különbözet van, akkor csak az lehet, más fel se merülhet :-) Én speciel fél éve várom a beígért csontvázakat, amelyek nevesítik ezt a különbözetet..."

Talán olvashatnál újságot, és látnád:
egyik adónemen sem folyik be annyi, mint amennyit Bajnaiék beterveztek.
Sem szja-ból, sem áfából, sem jövedéki adóból, sehonnan.
A 2008-9 évi veszteségekkel még 5 évig csökkentik a TAO alapot a cégek, ésatöbbi.

Ugyanakkor viszont jónéhány olyan kiadás is felmerült, amivel Bajnaiék nem számoltak.
Lehet azt mondani, hogy nem adunk valamire pénzt, és akkor papirom megvan a hiány, és elégnek KELL lennie rá az eredeti előirányzatnak, de ha az intézmény nem fizet a szállítóinak, akkor azok b eintenek, és az intézmény működésképtelenné válik. Akkor vagy bezárják, vagy adnak neki pénzt a konszolidációra.
Kórházak, önkormányzatok, közlekedési cégek voltak ilyen helyzetben, amit mindenképpen meg kellett oldani. Nem a reformjukat, hanem az azonnali működőképesség biztosítását, reformnak csak ezután lehet nekiállni.

De hagyjuk, értelmetlen. Olyan veled gazdaságról vitatkozni, mint a falra hányt borsó.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.08. 10:40:46

@loláb: "Irország azért van bajban, mert a bankrendszere összeomlott, államosították, és a bankrendszer hiánya államadóssággá vált.
A spanyolok, portugálok, angolok helyzetének szintén nem az az oka, hanem a magas munkanélküliség, meg az összeomló ingatlanpiac."

Van ahol bejött, van ahol nem, de attól még ők is ezzel próbálkoztak. Pl. a német gazdaságban az alapok sokkal biztosabbak voltak, mint a hirtelen nagyot nőtt íreknél. Ez csak arra bizonyíték, hogy nincs általános recept, mindenhol a helyi viszonyokhoz kell alkalmazkodni, épp ezért volt hülyeség, amit akkor Orbán mondott.

loláb 2010.12.08. 13:46:40

@Fedor:

"Van ahol bejött, van ahol nem, de attól még ők is ezzel próbálkoztak."

De nem, eszükbe sem jutott.
Olvass már utána, hogy mi történt a 2008-at követő másfél évben, hogy legalább nagyjából képben legyél, mert ennek a vitának így semmi értelme.

kisa 2010.12.09. 12:39:37

OFF
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=41574:felhivas-a-hazai-jogasztarsadalom-tagjaihoz&catid=79:kiemelt-hirek&Itemid=115

Én írtam neki, és ezt a választ kaptam:
Tisztelt XY!

Egyrészt köszönöm a kedves sorait, másrészt remek ötlet, hogy felrakja a levelemet más fórumokra is. Egyébként valóban szervezünk majd "pertársaságokat" az ügyben.

Üdvözlettel: dr. Dániel Péter
Dr. Dániel Péter <dr.daniel1@t-online.hu>

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.01.07. 17:26:20

Hát igen. De hogy fog itt a mostani ellenzék nyerni és megragadni a hatalomban? Az interneten és külföldön tapasztalható össztűz nem tükrözi a közhangulatot.

Pláne, ha elkezdjük az IMF programját megvalósítani, akkor Árok Kornélék kik ellen fognak tűzcsapokat nyitogatni?

Na ezért marad a jobboldal még jó sokáig hatalomban - ha tetszik, ha nem.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0