Alkotmányunk szent ünnepe
2011. december 20. írta: Fedor

Alkotmányunk szent ünnepe

Idézem magam áprilisból annak kapcsán, hogy a kétharmados győzelem évfordulójára, vagyis húsvét hétfőre időzített új alkotmányt Orbán egyenesen szakrális térbe helyezte: 

Ha így folytatjuk, jövőre is egyházi ünnep lesz április 25-e, bár már nem akkor lesz húsvét (Megváltó Alkotmány szent ünnepe, áldott legyen Viktor, az ő prófétája), de minimum nemzeti ünnep, hisz augusztus 20-a a rendszerváltás óta már úgyse az Alkotmány ünnepe, igény viszont volna rá: egy új munkaszüneti nap valószínűleg sokat lendítene az alaptörvény elfogadottságán.

Ha ez utóbbit tényleg megcsinálná a kormány, kérem a szerzői jogdíjat.

Na és most mire nem akadt a Vastagbőr csapata:

Még nem egészen nemzeti ünnep, de biztos akad majd valaki, aki bead egy módosítót a módosítóra, ebben úgyis óriási rutinjuk van, szóval érik az a szerzői jogdíj :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr463477800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.20. 17:25:32

És ez is majd mozgó ünnep lesz, mint a húsvéthétfő? :-P
(illetve már is mozog, eddig ugyanis gusztushúsz volt kotmányunk ünnepe...)

DeMarco 2011.12.20. 21:22:52

@vadász2: Augusztus 20-a az államalapítás ünnepe, nem az alkotmányé. Eredetileg Szent István maga hozta létre.
Az alkotmányhoz csak annyiban kapcsolódik, hogy a komcsik nem merték teljesen eltörölni, ahogy egyéb egyházi ünnepekkel csinálták, ezért inkább átnevezték az új kenyér ünnepének, majd a sztálini alkotmány napjának nevezték és azt ünnepelték a rendszerváltásig. 91'-ben lett újra az államalapítás és a Magyar Köztársaság napja. Mivel az alkotmányunk 44' márc. 19-től számítja a jogfolytonosságot az ezer éves történeti alkotmánnyal, ezért a sztálini alkotmány "ünneplése" aktualitását vesztette. Így akár ki is lehetne neki másik napot jelölni, bár sztem felesleges. A beadvány inkább arra utal, hogy kellene neki egy olyan nap, mint a "Föld napja", meg a többi kismillió kitalált nap.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0