"Én már szégyellem az akkori düheimet"
2012. március 05. írta: Fedor

"Én már szégyellem az akkori düheimet"

Az ember néha átértékel dolgokat. 

Itt van pl. Pálfy G. István, aki az első médiaháború egyik főtisztje volt Híradó főszerkesztői beosztásban. A fiatalabbak kedvéért: akkor még nem voltak se kertévék, se internet, a köztévé volt "A" tévé, az elsődleges, és sokak számára egyetlen hírforrás. Az akkori Híradóból olyan "gigászok" nőttek ki, mint a manapság az ECHO TV-t erősítő Liebmann Katalin, aki a kisgazdák válasza lett egy későbbi ciklusban a Selmeczi Gabriella jelentette kihívásra (mind külső, mind szellemi értékek terén komoly riválisnak bizonyult), a tévéostrom vandáljait a Hír TV-ben hős forradalmárként aposztrofáló Császár Attila, vagy a Magyar Hírlap jelenlegi főszerkesztője, Stefka István, akinek legendásan túlzó, echte talpnyaló kormánypártisága ihlette az azóta már bevett jelzővé vált bérborz kifejezést.

A fene gondolta volna, hogy egy ilyen szupercsapat egykori vezetőjének nem tetszik a rendszer. Mármint a mostani. És ennek hangot is ad, sőt a Rákosi korszakhoz hasonlítja.

Mit mondjak, érnek még meglepetések.

Olyannyira, hogy nem csak én lepődtem meg, hanem még a riporter, Szénási Sándor is, hisz így kezdi az interjút:

– A kilencvenes évek elején én az általad is képviselt jobboldaltól féltettem az új demokráciát, amelyet már te is féltesz – ugyancsak a jobboldaltól. Ez bizarr. Valaki vagy valami nagyon megváltozott. Te, vagy pedig a jobboldal?

– Nem tartozom azok közé, akik azt mondják, hogy mindig és mindenben igazuk volt, de hadd legyek annyira önérzetes és igazságos a múlttal szemben, hogy azt mondjam: az a jobboldal nem ez a jobboldal.

Persze, lehet, hogy csak a sértettség beszél Pálfy G.-ből, hisz elképzelhető, hogy csak úgy járt, mint Sugár kollega: lehet, bejelentkezett ő is melóért, csak már nem kellett. Persze az is előfordulhat, hogy komolyan gondolja, amiket mond. Ki tudja. De bármelyik verzió is igaz (mindenkinek jobb lenne, ha az utóbbi), mindenképp elgondolkodtató, amit a jobboldali értelmiségről mond:

- ...azt írod, hogy a legfájdalmasabb számodra azoknak a jobboldali, konzervatív, amúgy feddhetetlen tisztességű embereknek a hallgatása, akik ott vannak a Fideszben vagy körülötte. Õk miért nem szólalnak meg?

– Az ember hallgat, mert fél. Hallgat, mert az egzisztenciáját félti. Hallgat, mert úgy kényelmes. Hallgat, mert tőle még nem vettek el semmit. Ezek lehetnek az első, indulatos válaszok. De ha végignézem az igazán gondolkodó jobboldali személyiségeket, egyikre sem tartom igaznak ezt a gyávaságot. Szerintem az a helyzet – ami legalább ennyire szomorú –, hogy jónak tartják azt, ami van.

– Hogy tarthatják jónak azt, aminek az ellenkezőjében hittek eddig?

– Mert annyira kiábrándultak a baloldalból, hogy szívesen ábrándultak be a Fideszbe. Azt mondják, hogy ami itt folyik, még mindig jobb, mint ami volt. Csak hát a baloldal, minden hibája ellenére, odáig sose jutott, hogy a jogállamot szétzilálja.

– Négyszemközt mit mondanak neked?

– Nemigen mondanak semmit. Ma az a helyzet, hogy ha nem akarsz valakivel életre-halálra összeveszni, jobb, ha nem erőlteted a vitát. Jobb barátságosan hallgatni. Na, ez az, ami megint csak a kora gyerekkorom felnőttvilágára emlékeztet. A kilencvenes évekkel kezdted ezt a beszélgetést. Én már szégyellem az akkori düheimet, és bánom, hogy annyira megosztottuk magunkat. Itt az eredménye. Kétféle úton jártunk, és ketten kétféleképpen tévesztettük el az utat.

 Nem vitatkozva vele, én bedobnék egy újabb szempontot is:

Két kanadai pszichológus vizsgálatából különös - bár elsőre szinte érthetőnek látszó - dolog derült ki a lóverseny szerelmeseiről, a megrögzött lovisokról: közvetlenül azután, hogy fogadást kötöttek valamelyik lóra, sokkal jobban bíznak a ló nyerési esélyeiben, mint a fogadás megkötése előtt. Természetesen időközben mit sem változtak a ló esélyei. A ló ugyanaz, és ugyanazon a pályán indul, a lóversenytér is ugyanaz, a fogadók fejében azonban a fogadás megkötésének pillanatában jelentősen megnő a siker esélye. Ha belegondolunk, egy kissé rejtélyes, hogy miért. Elárulom, hogy a ló értékelésben a fogadással bekövetkező drámai változás a társadalmi befolyásolás egyik gyakran használt fegyverével függ össze. A többi hatófegyverhez hasonlóan, ez is mélyen gyökeredzik a gondolkodásunkban, nyugodt erőként irányítja cselekedeteinket. Egész egyszerűen arról van szó, hogy szeretünk úgy viselkedni, hogy újabb cselekedeteink a korábbiak következményei legyenek (és annak is tűnjenek). Ha egyszer kiválasztottunk valamit, állást foglaltunk valami mellett, személyes és interperszonális nyomás nehezedik ránk, hogy kitartsunk amellett, ami mellett elköteleztük magunkat. E nyomás hatására olyan módon reagálunk, hogy viselkedésünk igazolja korábbi döntésünket. Egyszerűen meggyőzzük magunkat arról, hogy jól választottunk, és ettől kétségkívül jobban is érezzük magunkat.

A fenti részlet Robert B. Cialdini: Hatás - A befolyásolás pszichológiája c. könyvéből származik. Igen, az elköteleződés komoly kapocs tud lenni, pláne, ha egy olyan cipollai módon szuggesztív személyiség az alanya, mint Orbán Viktor. Épp ezért nem csodálom, hogy sokan minden cikk-cakk-ja ellenére istenítik.

De lassan itt volna az ideje a kijózanodásnak. 

Nem könnyű dolog ez, elismerem. Ha nem is ilyen intenzíven, de magam is átestem rajta sok baloldali és liberális sorstársammal együtt pár évvel ezelőtt, amikor kiderült, Gyurcsány nem érdemelte ki a kapott bizalmat (nem Őszödért, hanem azért, amit utána csinált, pontosabban nem csinált). Fletó kezét elengedte a korábban őt támogató réteg, és nem is nagyon hajlandó újra felemelni őt, mert az őt ért, sokszor hazug, karaktergyilkos vádakat nem figyelembe véve is érdemtelenné vált rá. A DK közvélemény-kutatásokban elért 3-4 %-a egész pontosan kijelöli az ő helyét. 

Viszont ugyanerre a pontra az ország érdekében lassan el kéne jutnia az Orbánt támogató tömegeknek is. Az elköteleződés mértéke nagyobb, de a demokrácia rombolásáé is, tehát akinek ez utóbbi valaha is számított, annak most már el kellett jutnia addig, hogy kevésnek érezze azt, hogy "elmúltnyócév" és "gyurcsányahibás".

Mint az interjú mutatja, a Mellár, Chickán -féle, számokból élő közgazdászok után most már a jobboldali értelmiség más képviselői is kezdik felismerni, hogy (visszatérve Cialdini példájához) rossz lóra tettek. Már csak az kéne, hogy legyen más ló is (mind a jobb, mind a ballib oldalon).

Mert azzal sokat nem érünk, ha idővel 90% lesz a pártot választani nem tudók aránya.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr774290437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.06. 10:09:03

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.03.05. 19:16:38

A Robert B. Cialdini idézetet nem ismertem. Van olyan jó, mint a Hankiss-féle tehén legelő probléma.
Kössssz!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.05. 19:55:47

@jenőke: Az egész könyvet érdemes elolvasni, ha tudni akarod, miképp lehet semlegesíteni a különböző marketing-fogásokat.

DeMarco 2012.03.05. 20:27:08

@Fedor: What the Fuck? Ki ez? Előrángattok egy noname vkit egy libsi újságban, aki csalódott vmiben. Na és?
Én meg előrángatok négy millió másikat aki nem.

Ismerjük a vágyaidat, csak Orbán nem fletó, a gondjaink nagy részét a maszop okozta és ezen vajmi változtat a fidesz egy-két mellényúlása. Ha rátenném mérlegre az elmúlt nyolc évet, meg ezt a másfelet, akkor csúcson lenne a fidesz...

Látva a mai parlamenti műsort, a lumpenek szociális népszavazásának reklámozásától elkezdve, a néma csöndön át, a szabolcsi rémig, jobban tennéd ha a saját házaid körül kapirgálnál, mert bőven rájuk férne...

Jah, elfogyott a kívánságlistám, kivéve természetesen az elszámoltatást, amit sajnos nem tartok reálisnak, de azért még reménykedem benne kicsit.
Illetve árgus szemekkel figyelem, h mi lesz a kohéziós támogatásokkal...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.05. 20:41:06

@DeMarco: Olyannyira nyilvánvaló volt számomra, hogy nem te leszel a poszt célközönsége, hogy majdnem bele is írtam, hogy rád ez nem vonatkozik :-)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2012.03.05. 21:27:22

@Fedor: Pedig 'egyazegybe' illik rá.:-)
Mondjuk, ha Pistánk nem ugyanígy nyalta volna az akkori jobboldal seggét, hitelesebb lenne, amit mond. Mert igazság az van benne.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.03.06. 08:50:35

@DeMarco: A lumpenek szociális népszavazását már senki se emlegeti.
5-12 millió közötti lett a tandíj.

Köszike.

Ott van a lumpenek vezére a miniszterelnöki székben makog.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.06. 09:00:49

@estrella negra: Pedig 'egyazegybe' illik rá.:-)"

DeMarco nem az a típus, aki bármikor is belátná, hogy Orbánnal rossz lóra tett, hisz neki kifejezetten tetszik, ami történik.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.03.06. 09:17:12

@Fedor: Az nagyon könnyen lehet, hogy vannak, akiknek eddig minden tetszett.

Nyilván külhoni.

Nekem is minden tetszik, amit másokkal csinálnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.06. 09:29:24

@Dr. simonmondja.: Nem, DeMarco nem külhoni, ezt biztosan tudom. Itthon is léteznek ennek a populációnak képviselői, és ő az egyik mintapéldány...

Kandeláber 2012.03.06. 11:38:10

Az a bizonyos "médiaháború" bizony csak vihar volt a lavór vízben.
A "demokráciaféltés" pedig bizonyos irányultságú emberkék részéről bizony azért kezdődött el 1990-ben, mert nem az SZDSZ nyerte meg a választásokat, ezért rögtön szervezkedni kezdett, a paktum ellenére.
A Demokratikus Chartában azonnal összebútoroztak az MSZP-vel, '94-ben már együtt alakítottak kormányt, utána kéz a kézben meneteltek, most pedig Gyurcsány szárnyai alatt egyesültek is.
Bizony, itt 22 éve minden az SZDSZ sikertelenségéről szól, bármilyen szósszal is van leöntve.

J.Ildiko 2012.03.06. 11:46:09

"Én már szégyellem az akkori düheimet, és bánom, hogy annyira megosztottuk magunkat. Itt az eredménye. Kétféle úton jártunk, és ketten kétféleképpen tévesztettük el az utat."

Kulcsmondat. Nagyon érdekes ez az egész, mert a rendszerváltást végülis nem megszereztük, hanem úgy kaptuk. Kegyelemből. Vagyis nehezen állítható az, hogy bárkinek az érdeme lenne, bárki joggal döngethetné a mellét, hogy "én csináltam, ti

Azért is furcsa ez az ellenségesség (gyűlölet), mert hiszen a fidesz soraiban is ülnek kvázi volt MSZMP_KISZ funkcionáriusok.

És a múlt azóta se rendeződött, viszont ez az ellenségesség a társadalom egyes szegmenseiben mai napig tartó habzó szájú kommunistázást okoz, más szegmenseiben pedig csendes "ez még mindig jobb mint ami volt" punnyadást.

Inkább hálát kéne adni a rendszerváltásért, rendezni a múltat, és visszatérni a demokráciához.

A változáshoz viszont nagyon kéne az értelmiség, a hatalomban levők, akiknek nem csak civil eszközeik vannak. Akik azt mondják, hogy ide már nem megyünk veled Viktor. Fontos lenne, hogy ne csak mutatóba, hanem többségben legyenek azok, akik kinyitják a szájukat. Mert nélkülük marad a langyos pocsolya. A semmi, a lavirozgatás érdemi változás, fejlődés nélkül.

Ha lustaságból, nemtörődömségből nem lépnek azok, akiknek kéne (mert a társadalom jelentős része már kilépett, de eszközeik korlátozottak, a kiábrándult, párta nem szavazók száma, aránya is jelzésértékű) akkor felelősök lesznek a semmiért, a feldolgozatlan múltért, és az ebből következő stagnálásért, vagy visszaesésért, végső soron Magyarország sikertelenségéért.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.06. 13:03:35

@Kandeláber: "Bizony, itt 22 éve minden az SZDSZ sikertelenségéről szól, bármilyen szósszal is van leöntve."

Minden a liberálisok körül forog? Nem mondod! Elképesztő...

Komolyan ennyire faék vagy?

Kandeláber 2012.03.06. 13:15:44

@Fedor: Minden a liberálisok körül forog - mivel ők igyekeznek ilyen módon formálni a közvéleményt.
Más kérdés, hogy igyekezetük sokszor csak blogkommandók bevetésére elegendő.
De, hogy maradjunk a témánál: legalábbis számomra Pálfy G. egy hiteltelen kriptomszmp-s figura volt.
Nem a semmiből bukkant fel, ott trónolt már évek óta a Hét stúdiójában, aztán sokakkal együtt ő is végigment a damaszkuszi úton. Az MDF szükségszerű bukásával aztán (megérdemelten) ő is eltűnt a süllyesztőben.
Most talán Saulusból ismét Paulussá válna?
A kaméleonok jól mutatnak az erdőkben vagy egy terráriumban, a közéletben azonban nem.

Kandeláber 2012.03.06. 13:20:02

Egyébként Kornis elhíresült mondata mindent megmagyaráz, ő legalább tisztességes nyíltsággal mondta ki azt, amit valamennyi ún. liberális gondol, azonban igyekszik elkendőzni.

Kandeláber 2012.03.06. 13:29:52

Bocsánat, Raulusból Saulussá.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2012.03.06. 14:43:01

@Kandeláber: Akkor te az olyan embereket kedveled, mint a Bonsai Duce, aki szélsőségesen liberálisból lett keresztény-konzervatív jobb oldali. Ez nem köpönyegforgatás, csak mindig az időjárásnak megfelelően öltözik, mi? Csodálatos ember. Az elveit és a mondanivalóját állandóan az adott pillanatnyi érdekeihez és gazdasági szükségleteihez igazítja, miközben egy álomvilágban él. Csak gratulálni tudok neked is és a vezényló tábornokodnak is.

Kandeláber 2012.03.06. 14:54:43

@dr.the_lonewolf: Tévedsz, egyáltalán nem kedvelem a köpönyegforgatókat.
Például arra is emlékszem, amikor II. János Pál látogatását az akkori FIDESZ "cápalátogatásként" aposztrofálta.
Igazad van, ők valóban szélsőliberálisból váltak úgymond konzervatívokká.
Viszont sokan lemorzsolódtak (pld. Fodor), akiket ha nem is kedvelek, de valahol respektálok.
De egy ilyen Pálfy G.-szerű szimpla szélkakas sztem nem emblematikus figura, hanem egy nímand, aki szót sem érdemel.
Nálunk az a baj, hogy nagyon sokan igazodtak/igazodnak a széljáráshoz.
Ezzel szemben Thürmert is becsülöm, aki ugyan egy élő anakronizmus, de nem változott vörösről rózsaszínre, kékre vagy zöldre.
Úgyhogy mellélőttél.

Kandeláber 2012.03.06. 15:02:30

@dr.the_lonewolf: Továbbá arra is emlékszem, amikor a délszláv háború elején a FIDESZ az SZDSZ-szel és az MSZP-vel karöltve őrjöngött a horvátoknak történő Kalasnyikov-szállítások miatt.
Vagy amikor - talán már a Horn-kormány idején - a FIDESZ Kína ellen jajveszékelt, azt hiszem, egy látogatás miatt.
Ne láss mindenkiben fideszest.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.06. 16:47:12

@Kandeláber: Mondjuk Pálfy G. megítélésben egyetértünk...

Kandeláber 2012.03.06. 17:04:39

Emlékszem, '89-ben majdnem elsírta magát a képernyőn, amikor a romániai falurombolás elleni tüntetésről mondott vagy két mondatot...
Sztem nem igazán tudta, meddig mehet el: szimpatizálni nem mert, elítélni snassz volt.
Valahogy így fogalmazott: "Az úgynevezett civil társadalom".
Pedig akkor már hosszú volt a póráz.

DeMarco 2012.03.08. 09:49:32

@Fedor: OFF: Sztem gondold újra az eddigi állításodat, miszerint nem a maszop/libsik kavarnak ellenünk külföldön...

index.hu/kulfold/2012/03/08/orban_elleni_osszeeskuvesrol_vitaznak_amerikai_emigransok/

Nem mintha ez kérdés lett volna eddig is, csak neked szól az ébresztő.

ON

OFF

loláb hová lett? Vagy csak nincs gazdasági poszt, amit lezúzhatna?

ON

OFF

Kevesebbet leszek én is, épp keresztes háborút vívok..

ON

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.08. 12:17:12

@DeMarco: "Sztem gondold újra az eddigi állításodat"

Húha, a volt amerikai nagykövet ismeri az amerikai külügyminiszter egyik emberét, ez hihetetlen... Mert Clintonnak semmi más információforrása nincs Magyarországról, csak Simonyi és Bajnai. Éljen, megvan a bizonyíték arra, hogy a szocik miatt van baja Orbánnal az összes normális nyugati újságnak, az IMF-nek és a konzervatív vezetésű EU-nak...

"loláb hová lett?"

Nekem is feltűnt, hogy jó régen szólt hozzá a bloghoz (nem csak a gazdasági témájúakhoz szokott amúgy). Más blogon azért előfordult azóta is, ha nem is sokszor, mondjuk egyik se politikai témájú...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.03.08. 13:06:20

@DeMarco: Ja, és had ajánljak én is olvasnivalót :-)

"A miniszterelnök az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeinek írt levelében a Bajnai-kormány – a Fidesz által akkor megszorításnak nevezett és folyamatosan támadott – intézkedéseit is felsorolta, bizonyítandó Magyarország erőfeszítéseit a költségvetési deficit leszorítása érdekében."

nol.hu/belfold/20120308-bajnaira_hivatkozik_orban
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0