Köszönjük Gabika, most már vannak sejtéseink...
2012. november 18. írta: Fedor

Köszönjük Gabika, most már vannak sejtéseink...

selmeczi_1353260509.jpg_460x610

Komolyan azt hiszik, hogy ez még mindig elég?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr734913265

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.19. 12:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalaposinas 2012.11.18. 20:21:20

Lehet, hogy Gyurcsány rendelte a saját lejárató kampányát, hogy összezavarja szegény szőkét.

Vidéki 2012.11.18. 21:55:35

Inkább így mondanám: Együtt adósították el az országot.

Szoclib kormányaink a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézték, mert ez papírforma szerint növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a Pannon Puma virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni.

Ráadásul a hitelből fedezett, előre hozott fogyasztást nagyrészt svájci frank alapon finanszírozták.

A Gyurcsány kormány által a 2008-as IMF hitelből felhasznált összeg 11,2 milliárd euró

A Gyurcsány kormány által a 2008-as IMF hitelből visszafizetett összeg nulla euró.

A Bajnai kormány által a 2008-as IMF hitelből felhasznált összeg 3,0 milliárd euró.

A Bajnai kormány által a 2008-as IMF hitelből visszafizetett összeg nulla euró.

A magyar államadósság a GDP százalékában így alakult:

2001-ven az első Orbán kormány utolsó teljes évében 52 % volt. A lakossági és önkormányzati eladósodottság is szerény mértékű volt a későbbi szoclib adósság felfuttatáshoz képest.

Ezt követően a szoclib kormányzás utolsó teljes évére 2009-re 78,4 %-ra növekedett.

„A hazai háztartások 8746,7 milliárd forinttal tartoztak a különféle pénzügyi intézményeknek, a frankalapú háztartási hitelállomány ismét megközelítette a 4900 milliárd forintot.” (Best Bankár vasárnap, november 18, 2012)

Önkormányzatok kötelezettségei: forrás: Pricewaterhouse Coopers 2011-re a hitelek és az értékpapírok együttes értékét 1619 milliárdra várják (VG)

"Ha nincs pénzem iszom hitelbe."

Ez jól hangzik egy operettben, és eléggé ortodox megoldásnak tűnik, de nem bizonyult tökéletesnek.

PokerPeti 2012.11.18. 22:35:43

@Vidéki:
és persze lehetne folytatni orbánék elkúrásaival, a molra felvett maradék imf hitel, nyugdíjpénzek lenyúlása, benzin ár, amit a hatalomra kerülésük után már érdekes módon nem lehetett adópolitikával megoldani, a felsőoktatás fizetőssé tétele,(hosszú lenne a felsorolás) de most arról van szó, hogy folyamatosan szembesítik őket a korábbi vinnyogásokkal, ami ezek szerint téged nem zavar. nem csípem az mszp-t, nem védeni akarom őket, de egy kis realitás.....az egyik szemében a szálkát is a másikéban a gerendát sem?

nemjoezigy 2012.11.18. 23:11:09

miért nem lehet független szakértőkkel, (vagy pártos szakértőkkel, de az ellenfeleikről) leíratni, hogy összegszerűen mikor, mit csinált az egyik és a másik? Egyszerűen mérleget kell csinálni, hogy akit érdekel az láthassa a tényeket. Most hol ez, hol az olvasható a cáfolatokkal. Esélyünk sincs a tisztán látásra, úgy tűnik, mindenki hazudik.
Egyébként az én szememben ezek nulla emberek,- ismerve a múltjukat.

ásványi répacukor 2012.11.19. 01:45:07

@Vidéki: Fogadni mernék te is szőke vagy (az is lehet, hogy nő)!

2012.11.19. 06:48:36

@Vidéki: Inkább maradj végre egyszer csendben, mert mindenütt bebizonyitod hogy mennyire ostoba vagy és csak dől belőled a hülyeség, mint vidéken a tehénből a trágya.

Gabika kedves! Inkább rágcsáljon továbbra is sajtos stanglicsücsköt, mert ezt most fizetés nélkül is megteheti.
Addig sem beszél orbitális marhaságokat és nem járatja le a szöke nőket és önmagát.

Vidéki 2012.11.19. 07:43:23

@PokerPeti:

Peti elvtárs le van maradva sok brosúrával. Ezért nyomja még mindig „a nyugdíjpénzek lenyúlása” című propaganda szöveget, noha már Kun János a „Szakértői” Bajnai kormány neves közgazdász főtanácsadója már évekkel ezelőtt rávilágított a Horn Gyula által bevezetett manyup rendszer kártékony hatásaira.

A magánnyugdíjpénztárak ügyében is Peti elvtárs fújja a régi nótát arról, hogy a kormány „lenyúlta” a magánnyugdíjpénztárak vagyonát.

fn 2009. szeptember 28. 06:58 ismertette Kun János, neves közgazdász, a Bajnai kormány főtanácsadójának véleményét.

Lényeges részletek, amelyek szembe mennek Peti elvtársék kényszerképzeteivel :

„A magánnyugdíjpénztárak évente 500 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket – állította előadásában Kun János kormány-főtanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlésén, az államháztartási szekcióban.

Ha esetleg jogi okok miatt mégsem lehet megszüntetni a magánnyugdíjpénztárakat, mindenki léphessen vissza az állami rendszerbe, s legyen önkéntes a tagság – javasolta a közgazdász.

A kötelezően fizetendő nyugdíjjárulék negyedét ugyanis – az immár csaknem 3 millió tag esetében - a magánnyugdíjpénztárak kapják,

ami a nyugdíjbiztosítási alap hiányát növeli.

Ezt a központi költségvetésnek kell kipótolnia.

A pénztárak miatti hiány a tb-kasszában (a 2009 évben) 354 milliárd Ft, emellett nagyjából 150 milliárd Ft a pénztárak miatt létrejött államadósság kamatterhe – fejtegette a közgazdász.

Kun János számításai szerint a magánnyugdíjpénztárak okán a GDP 8 százalékával nagyobb az államadósság, mint egyébként lenne."

Az MNYP rendszer miatt külföldi hitelből finanszíroztuk a nyugdíj ellátásokat. Nálunk 10+24=34 % járulék sem volt elegendő a nyugdíjrendszer stabilitásának fenntartásához.

Mielőtt a manyupokhot nyúltak volna 900 milliárd forintot kellett a nyugdíjkasszába pumpálni, hitelfelvételből, az ország eladósításával finanszírozva.

De Peti elvtársék mindezt nem vagy képes felfogni.

Közgazdasági téren okosabbnak képzelik magukatt a (Szakértői) Bajnai kormány főtanácsadójánál is, pedig Kun János nem véletlenül lett főtanácsadó.

Ha Peti elvtársat a (Szakértői) Bajnai kormány alkalmasabbnak tartotta volna, akkor bizonyára őt választotta volna főtanácsadójának.

Vidéki 2012.11.19. 07:48:49

@jános515:

Ha fáj a valóság, ne olvasson, csak írjon!

Olyanoknak, mint ön, akik balhitekben hisznek és tajtékoznak téveteg, megárthat az olvasás, ha meg akarnak maradni vakhiteikben.

Nekik az árthat, ha olyan véleményt olvasnak, ami tajtékzó balhiteikkel és vad kényszerképzeteikkel nem harmonizál. Ilyenkor dühbe jönnek.

Nekik egy tibeti imamalmot kellene beszerezni, ami gépiesen ismételgetné azt, amiben vakon, gondolkodás nélkül hisznek.

Lelki nyugalmukat ez békében hagyná.

2012.11.19. 08:52:19

@Vidéki: Az állami támogatású forint alapú lakáshitel mintegy évi 260 milliárdba kerül ma is. 2001-ben még 600 milliárdot vitt el.
De nem ezzel van a gond. A GDP negatív, nincs növekedés.
A hiány csökken ugyan, de csak statisztikai módszerekkel. A manyuppal az a baj, hogy elment a pénz, de nem oldott meg semmit.
Ha beruházásra ment volna, ami pörgetné a gazdaságot, az más. De egy látszatintézkedésre ment el.
Mort ott tartumk, hogy csökken a beruházási kedv, vonják ki a tőkét az országból, az országot karvalytőke finanszírozza(egy kézben van a magyar deviza alapú államadósság mintegy 15 -%-a ), a munkanélküliség számai mesterségesen tupírozva, miközben újabb adók jönnek, és nem lesz vége.
Ha beindul a kettős adósság-árfolyamspirál, államcsőd lesz.

Márpedig a tartalékok lenyúlása megnöveli az ország elleni pénzpiaci támadás esélyet, az adók (energia) pedig a belső inflációt erősítik.

Szóval nagy az esélye egy összeomlásnak, ami az ország belső háborújához vezethet, leszakadáshoz a környező államokhoz képest, a föld és termelőeszközök idegen kézbe jutásához, és végül a magyar nép eltűnéséhez.
Tanulj szláv nyelveket, de a román se rossz! Éljen a párt, a fidesz!

Ringlósztár 2012.11.19. 09:10:52

@Vidéki:
Suttyókám, te nemzeti érzelmű szagértő, szerinted az nem tartozás, hogy ennek a hárommillió embernek majd a teljes nyugdíját az államháztartásból kell fizetni, de a fedezetét a kedves Vidéki párttitkár elvtárs kisztitkár fia már elkúrta?

Az index is elesett 2012.11.19. 09:53:31

Féreg vagy gabriella, az összes párttársaddal együtt. Javaslom, kezdj el gondolkodni a lehetséges menekülési útvonalakon.

Ja, és a stefánia egyen szart.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.19. 10:47:28

@Vidéki: Szokás szerint ferdítésekkel teli szófosással próbálod terelni a témát, de látom, egyre kevésbé vagy sikeres :-)

DeMarco 2012.11.19. 11:15:49

@Fedor: "Komolyan azt hiszik, hogy ez még mindig elég?"

Ha nem elég, akkor majd találnak ki mást.

Komolyan azt hitted, hogy az akcióra nem ellenreakció lesz a válasz? Mert akkor még annál is naivabb vagy, mint mutatod.

Nem felháborodni kellene, hiszen ti kezdtétek el a cirkuszt, ti léptetek színpadra.
Nem kell csodálkozni nagy szemekkel azon, ha a porond körül álló nézők elkezdenek véleményt nyilvánítani a műsorról és a többi szereplő is akcióba lép.

Bár az én személyes véleményem az, hogy teljesen felesleges az ellenkampányra pénzt költeni, mert a baloldal abban a legjobb, amikor saját magát égeti le, ahogy a héten is. Elég csak végignézni az indexen lévő blogok címein, hogy az embernek önelégült vigyor üljön ki az arcára. Azért szívesen megnéztem volna egy ludmilla arcát, amikor rájöttek, h a lumpenek kikosarazták őket, teljesen reális, érthető okokból. Van is nagy hőbörgés most, egymást kezdték ekézni a ballibák, h ki miért hülye. Erősen dejavu' érzésem van, mint korábban, amikor a szadesz megpöckölte a maszop orrát egy-két esetben és azok bosszankodtak. Sztem a kimenetel is ugyanaz lesz, előbb-utóbb finnyásan, befogott orral, de összenő, ami összetartozik. Majd adnak vmi kamu magyarázatot, h miért gondolták meg magukat. Valószínűleg Viktorra kenik, mint mindent.

Szóval sztem teljesen felesleges az ellenkampány. A célja sem világos. Kit akarnak megszólítani? A jobboldali embereket? Minek? Azok soha a büdös életben nem szavaznának a ludmillára, még akkor sem, ha esetleg vmiért a fideszben csalódtak volna. Akkor már sokkal inkább a Jobbik.
A baloldaliakat? Minek? Azok emiatt biztosan nem fognak átszavazni a fideszre.

Lejárató kampány? Minek? A road-show végén volt kormányon, előtte meg mentoráltja volt fletónak. Aki ezek alapján nem tudja megítélni, h támogatja-e, vagy ellenkezőleg, az ne is menjen szavazni.

Aki erre pénzt költött, az adja inkább nekem, ha már neki annyira nincs rá szüksége...

DeMarco 2012.11.19. 11:22:42

@Fedor: "Szokás szerint ferdítésekkel teli szófosással próbálod terelni a témát, de látom, egyre kevésbé vagy sikeres :-)"

Hogy ne lenne sikeres egy megfelelő kronológiai sorrendben leírt értékeléssel? Nekem tetszett.
Sajnos a ballibáknak önértékelési problémát okoz ezzel, mert nem szeretnek tükörbe nézni, sem visszafelé, mert az olyan kényelmetlen lenne nekik...

Nyomjad csak Videki, mutass nekik tükröt...

2012.11.19. 11:38:56

@Vidéki: Aki másnak a halálát kivánja -- az ha lehet, ne beszéljen az igazságról hanem maradjon csendben.
A vak hitet pedig amit emlegetsz, azt neked kéne letenni.
Az ostobaságod már szinte közröhejes, de ne add fel,igy legalább van min nevetni. Buta vagy, nem kicsit, nagyon nagyon!

Vidéki 2012.11.19. 12:01:29

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Szövege arra utal, hogy csak látomásaira szeret hagyatkozni.
Írja:
„A GDP negatív, nincs növekedés.
A hiány csökken ugyan, de csak statisztikai módszerekkel. A manyuppal az a baj, hogy elment a pénz, de nem oldott meg semmit.”
1. A statisztikával az a baja, hogy az egy tudományosan megalapozott módszer, adatai pedig szembemennek vakhitű látomásaival.
2. A manyup pénz az ön fantáziavilágában elment és nem oldott meg semmit.
Rendre így alakultak az államháztartási hiányok a GDP százalékában:
2002: -8,9
2003: -7,2
2004: -6,4
2005: -7,8
2006: -9,3
2007: -4,9
2008: -3,8
2009: -3,9
2010: -4,2
2011: +4,3
A 2012-es és a 2013-as év hiánycélja is 3% alatti. és ezt az EU Bizottság is reálisnak tartja.
Mikor ért el valaha a szoclib kormányzat szufficitet és mikor volt 3% alatti a hiány az „elmult nyóc évben”?
3. A GDP az ön fantáziavilágában állandóan negatív, nincs növekedés.
Önnek ez egyértelmű, aki látomásaiból táplálkozik és a tényeket negligálja.

A szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben pedig 6,7%-al csökkent.

Valójában: „Mindenki mellétrafált: várakozáson felül emelkedett a GDP”
„Az egész évet tekintve a kormány és az MNB várakozásai sem jöttek be, a GDP 2011-ben 1,7 százalékkal bővült.” (Privátbankár)

Különösen mellétrafált az úgynevezett "szakértőire" hivatkozó Népszava, amelyik a recesszió és a végpusztulás rémképét sugallta rettegtetve a hívőket és hiszékenyeket.

Ez a növekedési ráta, 2007 óta a legjobb, A 2010-es év számai is kedvezőbbek a 2007-2008-2009-es éveknél.

Ez azért nem semmi és nem ugyanannyi.
És ez, ha értelemszerűen a haladás irányát nézzük, nem lejtő, hanem enyhe emelkedő.

2012- re prognosztizálnak 1% körüli recessziót. De mi ez a szoclib kormányzás utolsó teljes évében 2009-ben bekövetkezett 6,7%-al csökkenéshez képest?.

Bajnai fényezi magát, mintha az ő tevékenysége, már 2006-tól magas kormányzati pozíciókban nem járult volna hozzá a 2008-as válsághelyzet létrejöttében és az ország hatalmas eladósodásában.

Balliberális kormányaink, melyeknek felelős pozícióban hosszú ideig része volt Bajnai is, kereslet élénkítéssel próbálkoztak. Ez segítette a soron következő választások megnyerését.

Úgy gondolták, némi pénzfröccsel beindul és jobban megy a motor.

Kétségtelen, a kereslet megugrása papírforma szerint egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet.

Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a fröccs böjtje.

Ilyen hatása lehetett a lakosság és az önkormányzatok korábbi hatalmas mértékű svájci frank alapú hitelfelvételeinek és az államadósság hatalmas arányú növelésének.

Pártunk és kormányunk a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézte, mert ez papírforma szerint növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a Pannon Puma virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni.

Ráadásul a hitelből fedezett, előre hozott fogyasztást nagyrészt svájci frank alapon finanszírozták.

Noha józan ember nem gondolhatta komolyan, hogy a svájci frank árfolyama örökkön-örökké változatlan és kedvező marad, az illetékes elvtársak kis ujjukat sem mozdították, annak érdekében, hogy megvédjék a lakosságot a későbbi tragikus következményektől.

A belső fogyasztást, a GDP növekedés egyik motorját, kikapcsolja a lakosság hatalmas eladósodottsága svájci frank alapú hitelben és az elképesztően szárnyaló svájci frank árfolyam miatt a lakosságnak a törlesztés növekvő gondjaival kell megküzdeni, ahelyett, hogy pillanatnyi fogyasztására költene.

De Bajnai, is úgy gondolkodik, mint az egykori slágerszöveg:

"Csak a szépre emlékezem!"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.19. 12:57:33

@DeMarco: "Nem felháborodni kellene, hiszen ti kezdtétek el a cirkuszt, ti léptetek színpadra."

Mivel is?

Vállalkozz · http://szallashelyek-utazas.info 2012.11.19. 13:04:12

Ahogy a Heti7esben is megmondták tegnap.
Miért hiszünk még mindig azoknak, akik az alkalmatlanságukat bizonyítottak az elmúlt 22 évben (Fidesz, MSZP, Kisgazdák, MDF, SZDSZ...).

... vagy jönnek új irányítók és agyak, vagy kalap szar (marad).

Intercet 2012.11.19. 13:15:26

Azt szeretném megkérdezni VIDÉKI Úrtól.
Ha a jobboldalon látták és érezték a buktatóját a hiteleknek , akkor ezek az okos emberek miért frankban adósodtak el?
Lásd vagyonbevallások. És miért vették fel a városok a rossz hitelt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.19. 18:19:53

@DeMarco: 1. Tele van százszor megcáfolt hazugságokkal és csúsztatásokkal, de neked tetszik. Mondjuk ez jellemző.
2. A poszt témája a negatív kampány, és annak a hangvétele, és leginkább az ehhez kapcsolódó kettős mérce. Hát persze, hogy telni próbál, mint mindig.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.19. 18:25:03

@Vidéki: "Mikor ért el valaha a szoclib kormányzat szufficitet és mikor volt 3% alatti a hiány az „elmult nyóc évben”?"

1. Ezt a számsort mutogasd DeMarconak is, mert nekem nem akarja sose elhinni, hogy 2006 és 2008 között a hiány meredeken csökkent, és válság nélkül 2009-re lement volna 3% alá.
2. A manyup pénzek nélkül nem lett volna szuficit. De az csak egyszeri bevétel volt, nézd meg, hogy mi van azóta.

DeMarco 2012.11.19. 20:49:00

@Fedor: "Mivel is?" Az önjelölt messiás szerep felvállalásával, a negatív kampány megkezdésével. Ha elkezdtétek ne sírjatok. Van egy erőtlen, de hangos kisebbség. Viszont velük szemben meg van egy masszív erős többség. És ez a masszív tömeg bizony nem fogja csöndben végighallgatni a kisebbség hőbörgését. Reagál és gyors lépéseket tesz.

"1. Tele van százszor megcáfolt hazugságokkal és csúsztatásokkal, de neked tetszik."

Ezek a nyers számok. Semmi hazugság. Ennyit tudtatok elérni. Kevés volt. Nagyon kevés. A számokkal nem tudsz vitatkozni, nem tudsz mit felhozni mentségként, nem tudsz elbújni.

"Ezt a számsort mutogasd DeMarconak is, mert nekem nem akarja sose elhinni, hogy 2006 és 2008 között a hiány meredeken csökkent, és válság nélkül 2009-re lement volna 3% alá."

Még jó, h volt vmi válság, mert akkor találhatnál ki más kifogást az álmaidra. Lement? Nem. És ez az akkori néhány évnyi csökkenés párosult az óriási hitelfelvétellel, vagyis abból finanszírozták. De ezt elég érthetően leírta Vidéki is, nem ismétlem.

"De az csak egyszeri bevétel volt, nézd meg, hogy mi van azóta."

3% alatti költségvetési hiány. Nem ám az, hogy "elérték volna..ezer év múlva", hanem elérték és fenntartják. Zsinórban éveken át, ráadásul úgy, h közben az államadósság is csökken.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:16:06

@Vidéki:

14 mrd euro. 300-as árfolyammal 4200 mrd Ft. Közben megemelkedett a jegybanki devizatartalék.

Manyup pénz: 3000 mrd Ft. És nem nőtt a tartalék.

- Egyébként mi a fa..om az az előrehozott fogyasztás????

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:28:57

@Vidéki:

A jelenlegi rendszerben önfenntartó a nyugdíjkassza?

A nyugdíjak is értékállóak?

Ha nyugdíjba menetel előtt 5 évvel meghalok, a gyerekeim örökölhetik az addig felgyülemlett befizetéseimet?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:31:03

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Tanulj szláv nyelveket, de a román se rossz! Éljen a párt, a fidesz!"

- A szlovákok esetleg bejönnek a Balatonig, ahogy 19-ben tervezték? Csak azért reménykedem, mert én eurot szeretnék...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:41:37

@Vidéki:

"Rendre így alakultak az államháztartási hiányok a GDP százalékában:

2011: +4,3"

profitline.hu/hircentrum/hir/253222/1.734-milliard-forint-lett-a-2011-es-allamhaztartasi-hiany

"Az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 1.734,4 milliárd forint volt, az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresével, a törvényi módosított előirányzat 110 százalékával egyenlő - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az előzetes számok alapján."
Ugyanitt:
"A deficit 157,3 milliárd forinttal haladja meg a törvény által módosított 1.577,1 milliárd forint összegű előirányzatot."

Ez hiányról értekezik, nem többletről.

És lám a KSH oldalán lehet találni szufficitet, de hogyan is?
"Az államháztartás hiányát vagy többletét a Maastrichti Szerződés az államháztartás ESA’95 szerint számba vett nettó hitelnyújtásaként, illetve hitelfelvételeként definiálja. Az államháztartás a központi kormányzat, tartományi kormányzat, helyi önkormányzatok és társadalombiztosítási alapok alszektorokat foglalja magába. A releváns definíciókat a 3605/93 számú módosított tanácsi rendelet tartalmazza. Az államháztartási szektor adatait az alszektorok között – országos szinten – konszolidálják. Az adatsorokat euróban állítják elő és a GDP százalékában teszik közzé."

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:43:02

@Fedor:

"2. A manyup pénzek nélkül nem lett volna szuficit. De az csak egyszeri bevétel volt, nézd meg, hogy mi van azóta."

profitline.hu/hircentrum/hir/253222/1.734-milliard-forint-lett-a-2011-es-allamhaztartasi-hiany

"Az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - 1.734,4 milliárd forint volt, az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresével, a törvényi módosított előirányzat 110 százalékával egyenlő - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az előzetes számok alapján."

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.19. 22:46:50

Egyébként ma Bajnaitól megkérdezték, mi a véleménye erről a kampányról. Válasza:

- Ez ay civil szervezet felhívást tett közzé, és négy nap alatt befolytaka kért adományok, és meg is tudták venni a reklámfelületet a BKV-tól.

- Ez a pénz nyilván befolyik a BKV-hoz, ahonnan eddig sok pénz folyt el (Teszem hozzá, még mindig folyik.)

- Feltételezhető, hogy ez a pénz a BKV-nál marad, így reménykedjünk benne, hogy ezt a plusz forrást a BKV jól fel tudja használni.

- Ő (mármint Bajnai) nagyon örül neki, ha az arcával hozzá tud járulni, hogy ha csak kicsit is, de javuljon a főváros tömegközlekedésének a színvonala.

Tallono 2012.11.20. 02:29:24

Legalább igazat mond a plakát, ez is valami...

2012.11.20. 08:43:23

@DeMarco: "Az előző negyedévhez mérve 0,2 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben. Ez a technikai recesszió folytatását jelenti, miután az első negyedévben 1,1 százalékos, a második negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP visszaesése. Az év első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint (ezt a mutatót közli az Eurostat az EU 27 országában) a magyar GDP 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva."

Miközben a hiány csökken. Ez azt jelenti, hogy a kivetett adók stabilizálják a költségvetés hiányát, nem a gazdaság felfutása. Tehát nem nő a beruházás, nem nő a termelés.
Matolcsy megfolytja az országot. És az most irreleváns, hogy az elmúttnyócév. Mert arra szerződött , a főnöke azzal vette át az országot, hogy majd ők megmutatják, hogyan kell ezt.
Tudod, még nem láttam embert meggazdagodni pusztán abból, hogy zsíros kenyéren élt.

2012.11.20. 08:46:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Mindenesetre Orbán már igen dörgölőzik Meciar felé.
Valamit tud.
Bár visszatekintve eddigi ténykedéseire, akit Orbán megdícsért, az a külföldi vezető bukott. Csak a legerősebbek maradtak talpon.
Mindenesetre ha Mató elintézi, még valóra válhat a nagy román álom. Olyan államcsőd lesz, hogy a román apuka a gyereknek karácsonyra magyar várat vesz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.20. 10:44:25

@DeMarco: "a negatív kampány megkezdésével"

Akkor még egyszer megkérdem: Mivel is?

"Van egy erőtlen, de hangos kisebbség. Viszont velük szemben meg van egy masszív erős többség. "

Ez így van, csak pont fordított felosztásban, mint ahogy te gondolod :-)

"És ez az akkori néhány évnyi csökkenés párosult az óriási hitelfelvétellel, vagyis abból finanszírozták."

NEM. A hitelfelvétel döntő része nem az alatt volt, hanem a válság kitörésekor. Mutattam mér neked erről is grafikont, most lusta vagyok újra előkeresni.

"3% alatti költségvetési hiány. Nem ám az, hogy "elérték volna..ezer év múlva", hanem elérték és fenntartják. Zsinórban éveken át, ráadásul úgy, h közben az államadósság is csökken."

Olyan megmosolyogtató tudsz lenni...

1. "Az IMF szerint a Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett több gazdasági intézkedés nem fenntartható jellegű, és nem segíti a növekedést. (...) a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek "fenntartható módon csökkentik a költségvetési hiányt, és szerkezeti reformokkal kombinálva a gazdaság egészére kiterjedő növekedést tesznek lehetővé"."

index.hu/gazdasag/2012/11/19/kritizalja_az_imf_a_matolcsy-csomagot/

2. "az államadósság:

- a Bajnai-kormány megalakulása előtt: (2009.03.31.): 20 447,38 Mrd forint,

- a Bajnai-kormány megbízatásának megszűnésekor (2010.05.31.): 19 933,4 Mrd forint,

miközben a kormányzás megkezdésekor megörökölt több, mint 6 százalékos recesszió miatt nagyságrendileg ezer milliárdnyi adóbevétel esett ki egyébként is a költségvetésből,

- 2011 végi új csúcs: 20 955,5 Mrd forint, miközben 2011 során több ezermilliárdos nyugdíjpénztári megtakarítás vált semmivé."

kormanykronika.blog.hu/2012/02/28/allamadossag_alakulasa_bajnai_ota

Vidéki 2012.11.21. 00:11:58

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

von Sauerbronn nemes úron megjelent a beltenyésztés káros hatása.

A beltenyésztés az arisztokratáknál

megnövelte recesszív gének manifesztálódásának veszélyét,

ami arisztokratáknál például a hülyülésben is megmutatkozott.

Imígyen értetlenkedik például:

1. „- Egyébként mi a fa..om az az előrehozott fogyasztás????”

Gondoljon az önhöz hasonlóan szintén nemes úrra, Csekonics báróra.

2. "A jelenlegi rendszerben önfenntartó a nyugdíjkassza?"

Sokkal kisebb a hiánya, mint korábban volt, amikor a kecskékre bízták a káposztát

Dragos Erzsébet Svédországban élő ujságíró 2010. jan. 19. cikkében részletes, jó áttekintést ad a svéd nyugdíjmodellről.

Ő arról is ír, hogy ott a nyugdíjkorhatár férfiaknál, nőknél egységesen 65 év.

Lehet két-három évvel korábban is nyugdíjba menni, de a nyugdíj ez esetben erősen degresszív.

Ott "Azok, akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak

65 év fölött,

ha minimum 40 évet éltek Svédországban (ha kevesebbet, akkor arányosan kevesebb pénz jár).

Ezt a költségvetésből fizetik,

a mindenkori külgazdasági és államháztartási viszonyok figyelembe vételével, a pénzügyminiszter által meghatározott összegben."

Tehát ez nem a nyugdíjalapot terheli, hanem a költségvetést.

Van benne logika, el kell ismerni.

Feltételezem, hogy ha ezeket a juttatásokat is a nyugdíjalapból kellene fedezni, nem lenne elegendő Svédországban sem a 18,5 % nyugdíjjárulék.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 01:23:34

@Vidéki:

Adtam 3 pici kérdést, és egy Czeizel Endrét kaptam válaszként.....

A fidesz egyébként tagadta a svéd modellt, igaz, az még választások elött volt.

De hogy a többiek ne halljanak meg hülyén, megadom a válaszokat:

A jelenlegi rendszerben önfenntartó a nyugdíjkassza?
- Lófaszt mama! Erősen függ a pillanatnyi aktívak befizetéseitől.
Most kissebb a hiánya? És mennyi lesz a hiánya 40 év múlva? És ha marad a manyup? _ ja ha marad, akkor 40 év múlva nem kellett volna nyugdíjkassza, és hiány sem.
Aprópénzre váltotta a kormánya jövőt.

A nyugdíjak is értékállóak?
- Lófaszt mama! Bárki, aki nyugdíjas a környezetemben, nem értékálló a nyugdíja. Legjobb példáim erre a szüleim.
Apám 64.000 Ft-al ment nyugdíjba, 12 év múlva 91.000 Ft volt a nyugdíja. Ezen idő alatt a BKV jegy 50-ről 230 Ft-ra drágult.

ÉDesanyám 145 Ft-os BKV jegyár mellett ment el 155.000 Ft-al nyugdíjba. Jeleneleg 194.000 Ft körül van a nyugdíja

Ha nyugdíjba menetel előtt 5 évvel meghalok, a gyerekeim örökölhetik az addig felgyülemlett befizetéseimet?
- Ez volt a manyup rendszer legjobb tulajdonsága.

DeMarco 2012.11.21. 10:09:57

@Fedor: "Ez így van, csak pont fordított felosztásban, mint ahogy te gondolod :-)"

Aha persze. Kétharmad! Emlékszel? Pedig az előtt is fordítva gondoltad a felosztást. Aztán mekkora kopp volt...
A helyedben én nem bíznám el magam, mert megint csúful beégsz.

"Az IMF szerint a Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett több gazdasági intézkedés nem fenntartható jellegű, és nem segíti a növekedést. (...) a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek "fenntartható módon csökkentik a költségvetési hiányt, és szerkezeti reformokkal kombinálva a gazdaság egészére kiterjedő növekedést tesznek lehetővé"."

Ha-ha-ha... savanyú a szőlő...

Ez az egész blabla magyarul azt jelenti, h bankadót törölni, multiadókat törölni, minden terhet az adózó középréteg vállára tenni. Az imf csak mellébeszél, azt akarja elérni, h a terhek szétosztása helyett, csak a polgárok fizessenek minden terhet.

Vidéki 2012.11.21. 10:44:43

von Sauerbronn nemes úr, a nép egyszerű de hülye fiát utánozva szólal meg.

Mintha gondolatai állandóan az altest tájékán járnának.

Nem képes egy hozásszólást megírni úgy hogy abban legalább egy „lófasz” ne szerepeljen.

Kérdései:

1. „A jelenlegi rendszerben önfenntartó a nyugdíjkassza?
- Lófaszt mama! Erősen függ a pillanatnyi aktívak befizetéseitől.”

Svédországban önfenntartó, de csak a jelenlegi rendszerben.

„A mind kedvezőtlenebb demográfiai helyzetben egyre több időskorú is jut majd egy aktív korúra, mint napjainkban”.

Ez az érv, mint Simonovits András neves közgazdász felhívta rá figyelmet, 2001-ben bukkant fel először a szakmai nyilvánosságban

Egy ilyen helyzet, amikor a nők nem szülnek annyi gyereket, amennyi a társadalmi stabilitás fenntartásához szükséges lenne, két tendenciát kényszerít ki:

Vagy a nyugdíjak reálértéke csökken, a lehetőségekkel összhangban,

vagy a nyugdíjkorhatár növekszik meg a szükséges mértékben, annyira, hogy megközelítse a várható élettartamot.

Ez utóbbi tendencia jól érzékelhető Németországban, ahol mostanában emelik a nyugdíjkorhatárt 67 évre.

A „jelenlegi helyzet” emiatt változóban van mindenütt ahol hasonló demográfiai problémákkal kell szembenézni a társadalommnak.

2. „ha marad, akkor 40 év múlva nem kellett volna nyugdíjkassza, és hiány sem. „

De ez csak von Sauerbronn nemes úr pihent agyában lehet valóság.

fn 2009. szeptember 28. 06:58 ismertette Kun János, neves közgazdász, a Bajnai kormány főtanácsadójának véleményét.

Lényeges részletek, amelyek szembe mennek von Sauerbronn nemes úr kényszerképzeteivel :

„A magánnyugdíjpénztárak évente 500 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket – állította előadásában Kun János kormány-főtanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlésén, az államháztartási szekcióban.

A kötelezően fizetendő nyugdíjjárulék negyedét ugyanis – az immár csaknem 3 millió tag esetében - a magánnyugdíjpénztárak kapják,

ami a nyugdíjbiztosítási alap hiányát növeli.

Ezt a központi költségvetésnek kell kipótolnia.

A pénztárak miatti hiány a tb-kasszában (a 2009 évben) 354 milliárd Ft, emellett nagyjából 150 milliárd Ft a pénztárak miatt létrejött államadósság kamatterhe – fejtegette a közgazdász.

Kun János számításai szerint a magánnyugdíjpénztárak okán a GDP 8 százalékával nagyobb az államadósság, mint egyébként lenne."

Az MNYP rendszer miatt külföldi hitelből finanszíroztuk a nyugdíj ellátásokat.

A Hitelfelvétel buborékja már 2008-ban kipukkadt!

Hova jutottunk volna 40 év múlva?

A nemesi osztály a Paradicsomba juthatott volna?

3. "Ha nyugdíjba menetel előtt 5 évvel meghalok, a gyerekeim örökölhetik az addig felgyülemlett befizetéseimet?
- Ez volt a manyup rendszer legjobb tulajdonsága."

Az ígérgetés szintjén!

De nem lehetett fenntartani (hitelfelvételből), mert az állam már 2008 ban csődhelyzetbe került és az EU/IMF lélegeztető gépére szorult!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:35:29

@Vidéki: Nem vagytok képesek megérteni, hogy ez a rendszer 40 év alatt megoldotta volna a nyugdíjgondot.

Rövidtávú politikai osztogatósdi miatt eltékozolta a kormány a jövő generáció öregkorát.

Nem kell minden lófaszba belekötni (Csak azért lf, mert utaltál rá:)), távlatban kellene nézni.

Anno mikor a manyup elindult, lehetett tudni, hogy az állam 20-40 évig szopni fog vele, de utána egy állandó nagy gond megoldódik.

Vidéki 2012.11.21. 13:48:10

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Anno mikor a manyup elindult, lehetett tudni, hogy az állam 20-40 évig szopni fog vele, de utána egy állandó nagy gond megoldódik."

De már 2008-ban beadta a kulcsot, nem tudott tovább szopni.

Von Sauerbronn úr is úgy érvel, mint egykor Rákosi elvtárs:

"Nem ehetjük meg a holnap aranytojást tojó tyúkot, ma paprikás csirke formájában"

A holnap aranytojást tojó tyúk (1997 óta, mióta a Horn kormány létrehozta a manyupokat), nem tudott aranytojást tojni, csak fogyasztotta a takarmányt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.21. 13:51:50

@DeMarco: "Pedig az előtt is fordítva gondoltad a felosztást. Aztán mekkora kopp volt..."

Már megint milyen hülyeséget akarsz a számba adni?

"Az imf csak mellébeszél, azt akarja elérni, h a terhek szétosztása helyett, csak a polgárok fizessenek minden terhet."

Akkor te teljesen elégedett vagy a mostani eloszlással, talán még azt is elhiszed, hogy a multikra és bankokra kivetett adók nincsenek hatással a te életedre.

Jó neked.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 13:52:53

@Vidéki:
De már 2008-ban beadta a kulcsot, nem tudott tovább szopni.
- Ki adta be a kulcsot?

"A holnap aranytojást tojó tyúk (1997 óta, mióta a Horn kormány létrehozta a manyupokat), nem tudott aranytojást tojni, csak fogyasztotta a takarmányt. "
- 40 év a fejlődési ideje. Meg kellett volna várni, mire tojóérett lesz, nem zsengén levágni.

Vidéki 2012.11.21. 14:24:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Írja nemes uram: "40 év (az aranytojást tojó tyúk) fejlődési ideje.

Meg kellett volna várni, mire tojóérett lesz, nem zsengén levágni."

Tanulságos történet jutott eszembe egy amerikai háborús témájú könyvből (Herman Wouk: Zendülés a Caine hadihajón).

A katonás történet bizonyára von Sauerbronn úrnak is tetszeni fog militarista jellege miatt.

A második világháborúban a Csendes Óceánon egy rettenetes erejű tájfunban a merev gondolkodású kapitány mindenáron követni akarta a főparancsnokság által kijelölt útirányt, ami a hullámok és a szél irányát figyelembe véve nagy valószínűséggel elsüllyeszthették volna a kis méretű torpedórombolót, ezért a tisztek leváltották a kapitányt és irányt váltva megmentették a hajót.

A későbbi bírósági tárgyaláson súlyos érv volt a tisztek javára:

Ha a hajó elsüllyed úgysem teljesítheti a (távlati célokat) a főparancsnokság utasításait, tehát a helyzet stabilizálása elsőrendű érdek volt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.21. 14:29:49

@Vidéki:
.

.

.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · bunkobrendelmatyi.blog.hu 2012.11.21. 13:52:53
@Vidéki:
De már 2008-ban beadta a kulcsot, nem tudott tovább szopni.
- Ki adta be a kulcsot?

Vidéki 2012.11.21. 15:08:32

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Az úr írta korábbi hozzászólásában:

"Anno mikor a manyup elindult, lehetett tudni, hogy

az állam 20-40 évig szopni fog vele,

de utána egy állandó nagy gond megoldódik."

Ha rövid a memóriája, mint a nyúl farka, akkor fárassza magát és olvassa vissza, mit is írt a hogyishívják korábban.

Vidéki 2012.11.21. 15:15:39

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

De már 2008-ban beadta a kulcsot (az állam)

Tudniillik, akik hiteleikkel piaci alapon korábban finanszírozták nem voltak hajlandók állampapírokat venni.

Az EU/IMF hatalmas kölcsöne jelentett átmenetei segítséget.

Hatalmas IMF/EU hitelt vettek fel és költöttek el, az utánunk az özönvíz jelszóval, melyet nem nekik, hanem a mostani kormánynak kell visszafizetni.

A Gyurcsány kormány által felhasznált összeg 11,2 milliárd euró.

A Gyurcsány kormány által visszafizetett összeg nulla euró.

A Bajnai kormány által felhasznált összeg 3,0 milliárd euró.

A Bajnai kormány által visszafizetett összeg nulla euró.

DeMarco 2012.11.21. 17:07:48

@Fedor: "Akkor te teljesen elégedett vagy a mostani eloszlással, talán még azt is elhiszed, hogy a multikra és bankokra kivetett adók nincsenek hatással a te életedre.

Jó neked."

Pontosan, jó nekem. A 2013-as év adóváltozásai az elsők, amik semmilyen téren nem érintenek közvetlenül. Jah, de mégis, növekedni fog a fizetésem, mert 2013-ban először végre tényleg megvalósul az egykulcs...
Közvetve nyilván több dolog is érint valamennyire, de ezek sem lesznek vészesek. (Egyelőre.)

Igen, meglehetősen elégedett vagyok. :)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0