Az igazság az...
2013. február 06. írta: Fedor

Az igazság az...

bajnai_gyurcsany.jpgEgyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy jó ötlet Bajnaitól Orbán kihívása tévévitára. Milyen alapon? Nincs választási kampány (még ha a minden oldali lejárató plakátokat látva néha nem is így tűnik), és Bajnai hivatalosan nem is kihívója a kormányfőnek (és ha nem kapják össze magukat végre, nem is lesz az jövőre sem). Már látom is magam előtt Szijjártó gunyoros arcát, ahogy lenézően lepattintja ezt a kezdeményezést.

Mégis úgy gondolom, hogy érdemes hosszabban idézni az erről szóló sajtóközleményből, mert helyrerak olyan dolgokat, amelyek a legtöbb emberhez csak a kormánypárti politikusok és a hozzájuk hű sajtó megnyilatkozásainak torz szűrőjén jut el, nem is beszélve a legújabb kampányról, amelynek igazságtartalma az elhíresült IMF-ellenes hirdetésékével vetekszik, vagyis konvergál a nullához. 

Tehát: 

Az igazság ugyanis az, hogy nincs Bajnai-Gyurcsány szövetség.

Az igazság az, hogy az Együtt 2014-nek esze ágában sincs csökkenteni a minimálbért, sőt, határozottan bíráljuk azt, hogy az Orbán-kormány ezt megtette: ma 13%-kal kevesebb jut a borítékba, mint a válságkezelő kormány idején. Mi a minimálbér KÖLTSÉGEIT fogjuk csökkenteni, hogy a vállalkozók ne rokkanjanak bele a közterhekbe, merjenek és tudjanak új munkahelyeket teremteni, a munkavállalók pedig járjanak jobban, mint a kétharmados rezsim alatt.

Az igazság az, hogy az Együtt 2014 programja egyáltalán nem csökkenti a nyugdíjakat, viszont garantálja 12 havi nyugdíj biztonságát. Annak a 12 havi nyugdíjnak a biztonságát, amit a rezsim a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elkobzásával veszélybe sodort.

Az igazság az, hogy az adórendszert úgy fogjuk átalakítani, hogy mindazokban a családokban, ahol az igazságtalan egykulcsos adó miatt hónapról-hónapra kevesebb pénz maradt, mint a válságkezelő kormány idején, 2014 után újra több maradjon, miközben a magasabb keresetűeknek pedig csökken a havi nettója.

Az igazság az, hogy a Fidesz vezette be az általa irányított önkormányzatoknál az ingatlanadót, míg az Együtt 2014 kifejezetten ellenzi az ingatlanadó országos bevezetését, hiszen a devizahitelesek terhei drámai mértékben növekedtek a folyamatosan gyengülő forint és az emelkedő kamatok miatt.

Az igazság az, hogy az Együtt 2014 nem tervezi a különadók, így a bankadó megszüntetését, de képesek vagyunk olyan szintre beállítani azokat, hogy a költségvetés mellett a gazdaság is jól járjon, hiszen a bankok újra képesek lesznek hitelt adni a vállalkozásoknak, a szolgáltatók pedig olyan beruházásokat vállalni, amelyek javítják az egyes szolgáltatásokat. A rezsim ugyanis olyan kontár adórendszert eszkábált össze, amely megfojtja a gazdaságot, köztük a magyar munkahelyek 60%-át adó hazai kis- és középvállalkozásokat. Az Együtt 2014 ezt nem fogja hagyni!

Az igazság az, hogy Orbán Viktornak személyes lelkiismeret-furdalása van a tandíj miatt, hiszen becsapta a választóit: azt ígérte Magyarországnak, nem lesz tandíj, ehelyett annak, ami lett, csak a neve más és a mértéke drasztikusabb, mint bárhol Európában. Az Orbán Viktor-féle költségtérítéses oktatás csak a legtehetősebb családok gyermekeinek teszi lehetővé azt, hogy egyetemre menjenek. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon épül a legigazságtalanabb társadalom az egész Európai Unióban.

Erősen csodálkoznék, ha Orbán lehetőséget adna arra, hogy Bajnai ezekkel a dolgokkal nagy nyilvánosság előtt szembesítse. De épp ezért szükséges minden más lehetőséget megragadni. Az olyan kicsiket is, mint ez a blogbejegyzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr535064133

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tettestársak 2013.02.12. 22:14:53

2010-től új rendszer épül. Autoriter, tekintélyelvű, a kasztrendszert célzó formális demokrácia. Ennek kialakulásáért mindnyájan felelősséggel tartozunk. Felelősek, akik legyintettek, még inkább, akik ma is legyintenek a politika szóra, mondván, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.06. 13:36:32

Kedves Kvasztics!
Orbán tanulékony. Sokat tanult a Gyurcsánnyal volt vitájából. Azóta is minden nap zárt ajtók mögött gyakorol, és már fekete öves. (Nem Fekete!)
Úgy lépi le Bajnait, hogy az futva sem ér nyomában.
Így aztán Orbán fogja a legjobban sajnálni, hogy nem került sor a vitára.

Kandeláber 2013.02.06. 13:54:16

Hehe. Az ordító egér.Mármint a kis Bajnai.

Kandeláber 2013.02.06. 14:21:32

Ja, az igazság az is, hogy Bajnai engedélyezné a génmanipulált szarokat. és elkótyavetyélné a termálvíz-vagyont.
Erről miért nem beszél a kis szende?

Emiksz 2013.02.06. 14:30:07

"Ennek a 30 százalékára, azaz 66000 forintra akarja csökkenteni Bajnai a minimálbért, szóval ... nem alszik ott a hátsó sorban, hékás, amikor Bajnai monoton csökkenteni akar, hé!"
emiksz.blog.hu/2013/02/06/115_q_e_d

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.06. 14:32:08

@Kandeláber: És erre sziklaszilárd bizonyítékaid is vannak, ugyebár...

DeMarco 2013.02.06. 14:42:55

@Fedor: Látom azért még te is megérezted a kihívás komolytalanságát...

Gondold el, akkor mi hogyan röhögtünk amikor olvastuk... :)))

Ebből is látszik, h sose tanulnak, hiába hiszed ezt másként. Volt egyszer már egy mekkmester, aki szintén azt hitte, h kihívhatja az oroszlánt mérkőzésre. De annyira gyenge volt, h az oroszlánnak a bajsza sem rebbent meg, méltóságon alulinak tartotta még a gondolatot is. Most is ez a helyzet.
Nehogy má' a nyúl vigye a puskát. Se párt mögötte, se szavazók, se mérhető erő. Ugyan miért kellene egyáltalán szóba állni vele??
Annyira fonák a helyzet, h még te is szépen ráéreztél az abszurditásra, pedig aztán...

Nem mintha egy valódi vita esetén nem mosná fel vele Viktor a padlót, de ez a kihívás komolytalan és értelmetlen is lenne most.

Ennek ellenére örülök, h megragadtad a lehetőséget és kiposztoltad részletesen a programját. Tényleg örülök. Ennél elrettentőbb programot aligha lehetne írni. Önmagáért beszél. Még ha az emberek elvonatkoztatnak attól, hogy kik írták és mit tudunk rólunk, milyen előzmények voltak, ez a program elég ahhoz, hogy minden szavazót eltántorítson. A fidesz helyében ezzel a programmal kampányolnék. Segítenék mindenhová kiragasztani, jó nagy betűkkel...

Az igazság ugyanis az, hogy:

-van/lesz Bajnai-Gyurcsány szövetség.

-több jut a borítékba, mint a válságkezelő kormány idején. A munkavállalók jobban jártak, mint a 8 év alatt bármikor.

-egyáltalán nem csökkenti a nyugdíjakat a kormány, sőt emeli, sőt 13.havit is lehet, h ad pluszban

-a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elkobzásával sikeresen üzemeltet

-az adórendszer a családokban, ahol az igazságos egykulcsos adó miatt hónapról-hónapra több pénz maradt, mint a válságkezelő kormány idején, 2014 után újra kevesebb maradjon.

-a maszop vezette be az általa irányított önkormányzatoknál az ingatlanadót (nálunk biztosan)

-a bankok újra hajlandóak lesznek hitelt adni a vállalkozásoknak.

-azt ígérte Magyarországnak, nem lesz tandíj és végül nem is lett.

Az igazság szót bajnai fordított értelmezésben használja ugyan, de sebaj, a programja tökéletesen alkalmas arra, hogy mindenkit messze elriasszon és ha másért nem is, csak ezért újra a fideszre szavazzon majd.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.06. 15:10:22

@DeMarco: "Volt egyszer már egy mekkmester, aki szintén azt hitte, h kihívhatja az oroszlánt mérkőzésre. De annyira gyenge volt, h az oroszlánnak a bajsza sem rebbent meg, méltóságon alulinak tartotta még a gondolatot is. Most is ez a helyzet."

Melyikre gondolsz? Amikor a Medgyessyvel, vagy amikor a Fletóval folytatott vita után vesztett választást? :-)

"ez a program elég ahhoz, hogy minden szavazót eltántorítson"

Azzal, hogy segítenék a vállalkozókat, és azokat, akik az orbáni intézkedések miatt rosszul jártak? Azzal, hogy élénkíteni akarják a gazdaságot? hú de szemetek, tényleg...

"Az igazság ugyanis az, hogy"

Jaj, ne röhögtess már ezzel az alternatív valóssággal. A munkavállalók jobban jártak, mint a 8 év alatt bármikor? Miközben csökkent a reálbér? Amikor a tanárok a fantasztikus sikerű átszervezések miatt tízezrekkel kevesebb fizetést kapnak, mint tavaly? Nem lett tandíj? Akkor miről szól ez a polémia hónapok óta?

Kit akarsz itt becsapni magadon kívül?

DeMarco 2013.02.06. 18:47:40

@Fedor: "Melyikre gondolsz? Amikor a Medgyessyvel, vagy amikor a Fletóval folytatott vita után vesztett választást? :-)"

Mesterizére gondoltam, ő is próbálkozott vitával a kétharmad úthengere előtt. Akkor is jót röhögtünk és most is.

De ha már felhoztad, akkor sokszor kellene levetíteni a fletó-Viktor vitát. Ahogy Viktor végig igazat mond és fletó végighazudozza az egészet, az nagyon tanulságos és egyben figyelmeztető jel a jövőre nézve is. Nem az ősződi beszéddel kezdődött a hazudozás, ott csak lebukott a saját tábora előtt is. Mi előtte is láttuk, tudtuk, h mi a helyzet. Elég hozzá megnézni azt a vitát.

"Azzal, hogy segítenék a vállalkozókat, és azokat, akik az orbáni intézkedések miatt rosszul jártak?"

Jah, hát ha elég az a pár száz szavazó...csak akkor ne legyetek meglepődve, ha nem éritek el az 5%-ot sem...

"Azzal, hogy élénkíteni akarják a gazdaságot?"

Hitelekkel??? Azt a kurva... ez ám a gazdaság politika... Nem ám megtermelni, meg fejleszteni. Faxt. Majd hitelre mindent, aztán legfeljebb megint pukk... Nem hitelek kellenek, hanem életképes és szükséges munkára épülő termelő cégek. Vannak úgy páran, hogy előbb megkeresik az árát és csak utána vásárolnak...meg vannak akik karira 40%-os hitelre vesznek plazmatévét...

"Jaj, ne röhögtess már ezzel az alternatív valóssággal."

Ugyanezt mondom én is neked. Ezt a demagóg dumát senki nem veszi be, amit itt összehordtál. Bár vannak kétségeim... a héten a lúzerek tömegei már rémüldöztek a konyhakertek és a kisebb hónapokban kivett szabadságok miatt. És még egyesek csodálkoznak, h a fidesz kommunikációja olyan egyszerű...

"A munkavállalók jobban jártak, mint a 8 év alatt bármikor?"

Ez ugye nem kérdés akart lenni? Igen, sokkal jobban jártak.

"Miközben csökkent a reálbér?"

Hol?

"Akkor miről szól ez a polémia hónapok óta?"

Amiről minden hónap. A hisztitekről.

"Kit akarsz itt becsapni magadon kívül?"

Igazából te csapod be magadat, mert azt hiszed, hogy ez egy jó program, miközben látnod kellene, h a dolgozó, adózó réteget szopatná le megint orrvérzésig, miközben pénzt adna a léhűtő, semmittevő, sose adózó rétegeknek, azok közül is egy bizonyos rétegnek különösen. Nem hiszem el, h ezt nem látod és nem fogod fel, h ez mit jelent. Senki nem fog erre a programra szavazni, mert nem saját maga ellensége.

Aztán meg majd csodálkozol a választásokkor és kitalálsz mindenféle csalást, meg magyarázatot, h miért volt a bukta. Pedig eleve kódolva van a résztvevő személyekben és a programjukban a bukás. Csak a vak nem látja...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.06. 19:02:44

@DeMarco: "Mesterizére gondoltam, ő is próbálkozott vitával a kétharmad úthengere előtt. "

Az más szitu, mint a mostani, a választási kampány volt. Az csak Orbán gyávaságát bizonyítja, hogy két bukó után még akkor se mert kiállni, amikor ez szemernyire veszélyeztette volna a győzelmét.

"Ahogy Viktor végig igazat mond és fletó végighazudozza az egészet"

Maradjunk annyiban, hogy kihozták döntetlenre.

" Azt a kurva... ez ám a gazdaság politika... Nem ám megtermelni, meg fejleszteni."

És miből indítsák be a fejlesztést? Széchenyi után majd 200 évvel még itt tartasz? Látszik, hogy közöd nincs a közgazdasághoz...

"Jah, hát ha elég az a pár száz szavazó..." "Igen, sokkal jobban jártak." "Hol?" "A hisztitekről."

Mivel nem feltételezem, hogy ennyire hülye lennél, és ennyire tájékozatlan, marad a mértéktelen cinizmus, és a szómágiába vetett hit, mondjuk mindkettő tipikus fideszes tulajdonság.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.06. 20:33:19

"a minden oldali lejárató plakátokat látva"

A kormány felmutatja eredményeit.

Kevés.

mizrolist 2013.02.07. 00:04:11

@DeMarco: ott csökkent a reálbér, ahol valóban minimálbért kap a szerencsétlen vágómarha... akarom mondani választópolgár. Akit az infláció is meggyötört. Ha egyszer végre lesz annyi pénzem, hogy hazautazzak a szüleimhez, akkor végignézem anyám bérpapírjait mondjuk 2007-től és csinálok róluk másolatokat is a biztonság kedvéért... Ő pék. Sosem keresett jól, és sosem dolgozott napi 8 órát (csak többet, és azt éjszakai műszakban folyamatosan). Neki biztosan nincs ma több pénze, mint Orbán előtt volt.

Tallono 2013.02.07. 01:55:14

@Fedor: "Az igazság az, hogy az Együtt 2014 nem tervezi a különadók, így a bankadó megszüntetését, de képesek vagyunk olyan szintre beállítani azokat, hogy a költségvetés mellett a gazdaság is jól járjon, hiszen a bankok újra képesek lesznek hitelt adni a vállalkozásoknak, a szolgáltatók pedig olyan beruházásokat vállalni, amelyek javítják az egyes szolgáltatásokat."

Ugye ezt te se gondoltad komolyan. Érdekes, hogy pont ez az oldal tolja az ühüm-brühümöt folyton, hogy így válság - úgy válság, de amikor egy jó intézkedést hoz a színjáték másik paprikajancsija, akkor rákenjük, hogy azért nincs hitel mert... Azért nincs hitel barátom, mert a bankok a komcsi kormányok támogatásával rábaszták a devizahiteleket a pénzügyileg tudatlan lakosságra, és szinte mindenki ott a tönk szélén. Demarco-t tolod le, hogy nem ért a közgazdasághoz, de ha ő nem, akkor te még 100-szor annyira nem, vagy csak nem akarsz.

"Az igazság az, hogy az adórendszert úgy fogjuk átalakítani, hogy mindazokban a családokban, ahol az igazságtalan egykulcsos adó miatt hónapról-hónapra kevesebb pénz maradt, mint a válságkezelő kormány idején, 2014 után újra több maradjon, miközben a magasabb keresetűeknek pedig csökken a havi nettója."

Ez így ok lenne (persze, ha nem komcsik tolnák...), de gondolom ezt Obamaki meg Clintonnék tanácsadója sugdosta bele Libajnai fülébe, hogy ezzel lehet választást nyerni.

Továbbra is szánalmasnak tartom, hogy még mindig ebben a rendszerben gondolkoztok...

DeMarco 2013.02.07. 10:34:14

@Fedor: "Az más szitu, mint a mostani, a választási kampány volt."

Nahát mindjárt gondoltam, h szerinted az más szitu volt... Nem is te lennél...
A faxt volt más szitu. Nem Orbán volt gyáva, a kihívó volt jellegtelen. Mint most is. Az oroszlán nem áll le a kecskével vitatkozni, mert fölösleges. Nincsenek abban a helyzetben, h érdemi vitára alkalmasak legyenek.

"Maradjunk annyiban, hogy kihozták döntetlenre."

Ki?? Maradjunk annyiban, h nézd végig és utána merdd azt mondani, h fletó nem hazudozott végig, Viktor meg nem mondott igazat. Tudod ezt nem tudod azzal elütni, mint a vizitdíjat, h nem történt meg, ezért fikció. Mert az és ami utána jött az bizony megtörtént...

"És miből indítsák be a fejlesztést?"

Talán abból amit megtermelnek. A haszonból. Tudod ismertem egyszer egy céget, egy szép nagy piacvezető céget. Az elnök fogta a hasznot (és a dolgozók bérét) majd elment belőle monte carlóba kicsit játszani, meg partyzni a kikötőben álló jachtjára. Ezt elég sűrűn megcsinálta. Mellette pedig orrba-szájba vette fel a hiteleket, minden bankból, még a kajmán-szigetekről is. És mi lett a vége? A haszon eltűnt a zöld asztalon, a bankok pedig bukták a pénzüket, az összes beszállítóval és a dolgozókkal együtt. És mi lett az elnökkel? Semmi. Másnap csinált egy új céget, hasonló néven, mint az előzőt...
Azért vagyunk úgy néhányan, hogy előbb megkeressük a rávalót és csak utána vásárolunk, utána fejlesztünk. Kétségtelenül hosszabb periódust vesz igénybe, de sokkal biztonságosabb megoldás. A hitel rásegíthet erre kicsit, de ökör, aki mindent hitelből akar megoldani. Az csak egy eszköz, amit lehet jól használni, de semmiképpen nem egy cél. Lehet, hogy nem tanultam közgazdaságot, de a józan eszem azért megvan és az elmúlt évtized komcsi nyomorát simán átvészeltem anélkül, h beleestem volna a devizahitel csapdájába, anélkül, h anyagilag csődbe jutottam volna.

"Mivel nem feltételezem, hogy ennyire hülye lennél, és ennyire tájékozatlan, marad a mértéktelen cinizmus"

Valóban végtelen cinizmussal szemlélem a ballibákat, vagy épp jókat röhögök rajtuk, mint a tegnapi gyulai videót nézve. Vagy épp bosszankodom, mint a román ballibákon lassan minden nap. Nem mintha nem ezt vártam volna tőlük, nagyon kiszámíthatóak ott is.

Ennek ellenére nem a tájékozatlanság beszél belőlem, hanem a tapasztalat. Nem győzőm hangsúlyozni, h nálunk senki, abszolút senki nem járt rosszabbul. Ha ezt kivetítem az ország dolgozó, adózó rétegére, akkor egy igen nagy számot kapok, akik nem fognak arra szavazni, hogy rosszabb legyen nekik.
Eddig még semmilyen számmal, semmilyen statisztikával nem tudtad/nem tudtátok igazolni, hogy itt bárki is rosszabbul járt volna (tömegesen). Csak a szubjektív rosszindulatú véleményeteket hangoztatjátok és juszt se vagytok hajlandóak elfogadni, hogy itt bizony jól jártunk. Pedig intő jel lehetne nektek, hogy még mindig a fidesz vezet a pártok között, igen erős szavazóbázissal.
De igazából nem baj, hogy homokba dugod a fejedet. Legkésőbb két év múlva úgyis ki kell onnan húznod...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.07. 10:37:19

@Tallono: "Azért nincs hitel barátom, mert a bankok a komcsi kormányok támogatásával rábaszták a devizahiteleket a pénzügyileg tudatlan lakosságra, és szinte mindenki ott a tönk szélén."

Tehát a cégek azért nem tudnak a hitelt felvenni a bankoktól, mert a bankok devizahitelt adtak a lakosságnak, és semmi köze nincs ennek ahhoz, hogy a kormány extra méretű adókat vetett ki a bankokra.

Logikus.

Tehát hiába jó ötlet valami, ha Bajnai karja megvalósítani, akkor inkább nem kell. Hát szerintem meg ez a szánalmas, de nagyon.

DeMarco 2013.02.07. 10:42:30

@Tallono: "Azért nincs hitel barátom"

Hogyne lenne hitel. Lakossági hitel az van mindig. Sőt. Kifejezetten kiváló hitelkonstrukciók vannak most.

Vállalati hitelek is vannak, csak ezeknek csökkent a mennyiségük. És nem csak a banki oldalról. A cégek sem kapkodnak a hitelekért.

Meg, hogy az unióban is válság van, minden bank inkább a saját országát támogatja, ezért visszaszívták a pénzt a kelet-európai leánybankokból. Ezért (is) volt nagy hülyeség, hogy a bankrendszerünk zöme nincs magyar kézben. Több magyar bank kell és kevesebb külföldi. Mert bajban a magyar marad, a külföldi rögtön távozik...

"Ez így ok lenne"

Hülye vagy??? Jobbikos létedre képes lennél elvenni a pénzt azoktól, akik megdolgoznak érte és odaadni a cigóknak puszira? Neked kellene a legnagyobb barátjának lennie az egykulcsosnak! Annál kevésbé van igazságosabb rendszer. Ezt sztem gondold át még egyszer...

DeMarco 2013.02.07. 10:46:12

@Fedor: "semmi köze nincs ennek ahhoz, hogy a kormány extra méretű adókat vetett ki a bankokra."

Előtte nem sírtak, hogy extra méretű nyereséget vittek ki az országból. Most kompenzálnak. És egyébként is áthárították a lakosságra az adókat, úgyhogy ne sírjon a szájuk. Mi biztosan nem hatódunk meg a krokodilkönnyeken...

"Tehát hiába jó ötlet valami, ha Bajnai karja megvalósítani"

Csak egyszer látnék vmi olyasmit, ami illik ebbe a mondatszerkezetbe. Kár, hogy eddig egy ilyet sem láttam...

Tallono 2013.02.07. 16:07:50

@DeMarco: Most akkor te tényleg komolyan gondolod, amiket Fedornak szoktál mondani az egykulcsosról? Azt hittem, csak bosszantani akarod... Hihetetlen, hogy nem látod be, hogyha több kulcsos lenne az adó, ami az alsóközéposztályt támogatná, és a felsőt jobban adóztatná... A reális kulcsok a 10-15-18%-ok lennének, de neeeem az, hogy mindenkinek full ugyanaz, az annyira, de annyira jó!! Véletlenül se a gazdagok jártak vele jól, kérdezz már meg embereket, hogy mennyivel fizetnek többet így. Csak kérdezd meg a boltban, a postástól, a tesco árufeltöltőtől, a buszsofőrtől, a mávostól, a benzinkutastól. Nosza kérdezd meg, és ide ne keverd a családi kedvezményt, mert annak semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy most éppen egykulcsos-e az adó vagy sem. Te is azért jártál jobban, mert tudsz családi kedvezményt érvényesíteni, de annak köze van a kulcsoz, hogy mindkettőt használjuk a jövedelemadó számításánál.

@Fedor: A cégek egyrészt azért nem vesznek fel hitelt a bankoktól, mert nem akarnak, másrészt, még ha vannak jó kondíciók is, ki tudja megmondani mi lesz negyed-fél-egy év múlva az árfolyamokkal, a világgazdasággal, stb. Az EU nem szuperál hála az égnek valami jól világviszonylatban... A bankok pedig azért nem helyeznek ki annyira hiteleket, mert rohadt nagy a kintlévőségük a devizahiteleseknél. Magyarul áll a gazdaság, ill. ténfereg az összeomlás szélén.

DeMarco 2013.02.07. 20:26:28

@Tallono: "Most akkor te tényleg komolyan gondolod, amiket Fedornak szoktál mondani az egykulcsosról?"

Miért, eddig mit gondoltál, viccelek?

"Azt hittem, csak bosszantani akarod..."

Minek bosszantsam direkt? Hiszen egyfolytában bosszús, amióta a fidesz van kormányon. (És még sokáig az lesz.)

"Hihetetlen, hogy nem látod be, hogyha több kulcsos lenne az adó, ami az alsóközéposztályt támogatná, és a felsőt jobban adóztatná..."

Ugye jól emlékszel, hogy még csak TANULSZ?? Ne gyere nekem az elméleteiddel, mert a gyakorlat messze felülírja. Felejtsd el örökre azt, hogy a "gazdagok adózzanak", mert ez csak félrevezetés. A gazdagok soha nem fognak rendesen adózni, mert a pénzüket kiviszik az országból olyan helyekre, ahol nincs adó, vagy szinte semmi. Kimenekítik off-shore számlákra, svájcba, ciprusra, vagy a család minden tagjára szétosztják. Másrészt ne felejtsd el, hogy most ez az ELSŐ év, amikor valódi egykulcs van. Tehát nem kell messze menni azért, hogy összevethesd eddig hol húzódtak meg a magasabb kulcsok és kik is adóztak többet. Kik fizették a félszuperbruttó és hol volt a határ? Kik fizették a szuperbruttót és hol volt a határ? Hol voltak a felsőbb kulcsok határai? Szerinted a gazdagoknál?????? Nézd már meg a sávokat bármilyen időszakra vetítve. Szerinted ezt a gazdagok fizették? Vagy a dolgozó, adózó közép-munkás réteg? Nem a gazdagok, ezt felejtsd is el rögtön. Mindig az aktív, széles rétegekre szabják a magasabb kulcsokat. Ezért nem igazságos a progresszív adózás. Ez az első év, hogy nem azt érzem, hogy megfejni való birkának gondol az állam, igavonó baromnak, akit a végletekig le lehet húzni. Végre nem csak nekünk kell a hátunkon cipelni az egész országot és a három nyugdíjast akit fizetek a járulékomból nem tetézi még három kisebbségi is.

"A reális kulcsok a 10-15-18%-ok lennének"

Nem a kulcs a lényeg, hanem, hogy hol a határ!!

"de neeeem az, hogy mindenkinek full ugyanaz, az annyira, de annyira jó!!"

Úgy van. Mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egyébként az megvan, hogy az egykulcsos adó ugyanannyira népszerű és közgazdaságilag ugyanannyira megalapozott, mint a progresszív adózás? Csak az utóbbit a szocialisták erőltetik, az előbbit meg a többiek.

"Véletlenül se a gazdagok jártak vele jól, kérdezz már meg embereket, hogy mennyivel fizetnek többet így."

Senki nem fizet semmivel többet. Csak azért érzik így egyesek, mert kivezették az adójóváírást, de ezzel párhuzamosan bevezették a családi támogatást a rendszerbe. Az egykulcsos önmagában mindenkinek csökkentette az adóját.

"Nosza kérdezd meg, és ide ne keverd a családi kedvezményt, mert annak semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy most éppen egykulcsos-e az adó vagy sem."

Úgy van, nincs hozzá köze. Mármint az adóhoz önmagában. De a béredhez nagyon is köze van. Ugyanis, ha nem veszed alapul az adójóváírást, akkor ugyanaz a bér sokkal kevesebbet ért a maszop alatt, mert magasabb volt az adókulcs. Illetve valahol ugyanott lennék, mert közben emelkedett 1%-ot az egészségügyi járulék mértéke. A maszop alatt ugyanez a réteg azon sirdogált, hogy nem tudja teljesen kihasználni az adójóváírást, mert nincs annyi adója. Most ugyanezek azon sirdogálnak, hogy nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt. Bizony, hogy idekeverem a családi adókedvezményt, mert a fizetésed mértékét jelentősen befolyásolja. Amit Fedor és libajnai lobogtat számokat, sza.t sem érnek, mert nem veszik figyelembe a valóságot. Én láttam olyan táblázatokat, ahol helyesen szerepeltek az adatok és ott egyértelműen látszik, hogy 98%-ban mindenki jól járt, de a maradék egy százalékának is alig csökkent a bére 200 forinntal. Feltéve, hogy tudott élni családi adókedvezménnyel.
És itt a fonák. Mert senki, de tényleg senki nem mutatott még fel olyan táblázatot, statisztikai adatot, ami bizonyítaná, hogy itt tömegek jártak volna rosszul. Nincs semmilyen releváns adat erre nézve.
Ezért maradt a tapasztalat és erre támaszkodva elmondom neked is, hogy eddig bárkit megkérdeztem, mindenki jobban járt az egykulcsossal. Kicsit te is érdeklődhetnél...

"Te is azért jártál jobban, mert tudsz családi kedvezményt érvényesíteni"

Természetesen, ahogy az országban rengetegen. Akiknek pedig még nincs gyermekük, csináljanak. Pont erre ösztönöz ez az adózás.

De hogy csavarjunk a kérdésen, mit gondolsz vajon miért akarja bajnai és a ballibák eltörölni a családi adózást és helyette a családi pótlékot erőltetni? Mert az adózáshoz két fontos dolog szükséges. Munka és adózás. Anélkül nem megy. Ha viszont se munka, se adó nem kell hozzá, akkor lehet folytatni borsodban az ipari gyerekgyártást. Ezt akarod te is?? Erősen kétlem...

Szted a szocialisták progresszív adózása kitől vesz el és kinek ad? És ha erre az a válaszod, hogy "a gazdagoktól", akkor azt betudom annak, hogy még sosem dolgoztál és adóztál. De javaslom, hogy ébredj fel sürgősen...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.07. 21:54:05

@DeMarco: "A faxt volt más szitu. Nem Orbán volt gyáva, a kihívó volt jellegtelen."

Lényegtelen, hogy milyen volt Mesterházy. A két legnagyobb párt miniszterelnök-jelöltje vitázzon és kész, függetlenül az esélyektől.

"Maradjunk annyiban, h nézd végig és utána merdd azt mondani, h fletó nem hazudozott végig, Viktor meg nem mondott igazat."

Maradjunk annyiban, hogy Orbán is mondott egy rakás hazugságot és baromságot.

"Talán abból amit megtermelnek. A haszonból."

De ahhoz, hogy termelni tudjanak, előbb be kell fektetni... Á, hagyjuk. Látom teljesen magadévá tetted a matolcsysta elveket.

"Az csak egy eszköz, amit lehet jól használni, de semmiképpen nem egy cél."

Ez így van. Csak akkor nem értem, hogy ezek után miért tartod hülyeségnek az okos felhasználását.

"Nem győzőm hangsúlyozni, h nálunk senki, abszolút senki nem járt rosszabbul. Ha ezt kivetítem az ország dolgozó, adózó rétegére, akkor egy igen nagy számot kapok, akik nem fognak arra szavazni, hogy rosszabb legyen nekik."

Én meg nem győzőm hangsúlyozni, hogy egyrészt kizártnak tartom, hogy nincs a környezetedben egy olyan ember se, akinek ne taposott volna a kormány így-vagy úgy a tyúkszemére, mésrészt hogy mekkora önámítás azt gondolni, hogy ha esetleg te jól jártál, akkor mindenki jól járt az országban.

"Pedig intő jel lehetne nektek, hogy még mindig a fidesz vezet a pártok között, igen erős szavazóbázissal."

Az intő jel az lehetne a számodra, hogy a FIDESZ elvesztette a szavazó kétharmadát az elmúlt két évben, és a az abszolút többség szerint rossz irányba mennek a dolgok. Nem azért vezet, mert olyan jól kormányozna, hanem csak azért, mert a másik oldalon fejetlenség van.

"Csak egyszer látnék vmi olyasmit, ami illik ebbe a mondatszerkezetbe. Kár, hogy eddig egy ilyet sem láttam... "

Akkor nézzél gazdasági statisztikákat abból az egy évből, amikor ő volt a miniszterelnök.

" Hiszen egyfolytában bosszús, amióta a fidesz van kormányon. "

Rövid az emlékezeted. Én előtte is bosszús voltam, ha politikáról volt szó. A szocikkal se voltam egyáltalán megelégedve. Az más kérdés, hogy Orbánéknak sikerült őket mesze alulmúlniuk, ami azért, valljuk be, nagy szó.

"Az egykulcsos önmagában mindenkinek csökkentette az adóját."

2010-ben 17% volt 5 millió Ft éves keresetig. Ez az átlagbérnek a duplája, a minimálbérnek meg több, mint négyszerese volt. Azért nem lehet azt mondani, hogy sanyarognia kellett annak, aki efölött keresett, és az ötmillió FELETTI rész után 32%-ot fizetett (mert az alattiért ő is 17-et fizetett csak). Szóval a sávokkal nem volt igazán gond, ráadásul lehet azokat feljebb is meghúzni.

Az adójóváírás meg a családi kedvezménnyel összevetni hatalmas csúsztatás. Az előbbi a mindenkinek járt, akinek nem ért el gy szintet a fizuja, tehát a szegényebbeket segítette, a családi kedvezmény meg csak egy szűkebb rétegnek jár, és igazán csak a gazdagabbak tudják kihasználni, de ők nagyon, szóval rohadt igazságtalan.

"Mindenki egyenlő esélyekkel indul. "

Persze, akinek 100.000 Ft-ból adózik, az valóban egyenlő eséllyel indul azzal, akinek csak a családi kedvezménye több, mint a másik fizetése.

"Akiknek pedig még nincs gyermekük, csináljanak. "

Aki meg nem tud gyereket csinálni, vagy még nem aktuális, vagy már nem aktuális, az meg dögöljön meg.

@Tallono: "A bankok pedig azért nem helyeznek ki annyira hiteleket, mert rohadt nagy a kintlévőségük a devizahiteleseknél."

Meg a sarcadók miatt. Mert a többségét nem tudták és nem is akarják áthárítani az ügyfelekre.

Tallono 2013.02.08. 02:11:50

@DeMarco: Aha, tehát megint itt tartunk, ha macerásabb behajtani az adót, ami jogosan járna, akkor igazából hagyjuk a fenébe, legyen igazságtalan adórendszerünk, hiszen "úgyse tudjuk behajtani, minek fárasztani magunkat...?"

No, akkor sorban:

1. - Említettem egy szóval is, hogy az előző progresszív rendszer az adójóváírással jó volt? Nem. Azt mondtam progresszív, több kulcsos adózásra van szükség, ami az alacsonyabb jövedelműekről leveszi a terhet, ugyanis, és itt átérnék a 2-es pontra:

2. - Matolcsynak és a rablóbandának az volt a koncepciója (hahaha, bocs már most röhögnöm kell), hogy ha egykulcsosra csináljuk az adót, akkor a gazdagok majd jól befektetnek meg vállalkoznak, és felpörgetik a belső gazdaságot. Már akkor is mindenki tudta, hogy ez akkora pofátlan arcul hazudás, amire csak a komcsik voltak képesek nyomatni. Tehát, ha progresszív az adózás, ami több pénzt tart az alsó-középosztálynál (természetesen a családi kedvezménnyel érvényesítve), akkor azt az emberek nem külföldön fogják elverni, hanem itthon fogyasztanak belőle, amiből lesz áfa. Míg ha a magasabb jövedelműeket jobban megszorítjuk, akkor az ő jövedelmük egy része nem köt ki a luxuscikkek piacán és külföldön, mert így, hogy többet kaptak, az csak azt jelenti, hogy többet visznek ki.

Nem is értem miért kezdted el összehasonlítgatni a 17%-os progresszívet a 16%-os egykulcsossal. Ki mondta, hogy azt akarja? Én biztos nem... Azt mondtam progresszív adózásra van szükség, a fent meghatározott kulcsokkal (a kulcsok alkalmazása magában foglalja természetesen a határok meghúzását is, ezt nem is tudom minek emelted ki...). Természetesen lehessen kedvezményeket érvényesíteni, de Fedornak abban igaza van, hogy hiába van ez a kedvezmény, ha nem segít benne, hogy családalapításba kezdj. "Csinálj gyereket, és lesz adókedvezményed". Na, akkor egyrészt, miért az szja-val ösztönöznek? Ez csak egy fokkal jobb a csp-nél, annyi, hogy ha itt akarod érvényesíteni, akkor dolgozni kell. De amúgy ugyanúgy cigánykodás, és igazságtalan. Miért nem támogatásként kapod a családi kedvezményt? Azzal, hogy dolgozol, járatod a gyereket iskolába, tisztességes, rendes környezetben élsz? Szóval az egykulcsos, már ezért is igazságtalan.

Sokadjára is azt mondom, hogy legyen az jövedelemadó progresszív, az alsóbb rétegeket támogassa (azért, hogy a fogyasztást növelje, és a szociális helyzetet javítsa), a gazdagabbat, meg szorítsa jobban meg. A kedvezményeket, meg vegyük ki a rendszerből, és járjon támogatásként, de nem a csp mintájára, hanem sokkal szigorúbb feltételekkel (pl, most annak miért járjon, ha éppen dolgozik, de koszos, debil, dagadt gyerekeket nevel...). Az a baj, hogy a csoróbbakra úgy nézel, hogy büdös proli, na ő tuti MSZP-szavazó, olcsó pénzen meg lehet vásárolni. Ez részben persze igaz, de pont te mondod, akit a fidesz vásárolt meg családi adókedvezménnyel (ami az aktuális középkorú réteget jutalmazta, akik összehoztak már gyereket). Ugyanazt csinálod, mint Fedor a másik oldalról, jó lenne észrevennétek magatokat, és felébrednétek végre...

mizrolist 2013.02.08. 12:31:47

@DeMarco: mi van azzal, aki keveset keres és már nem jogosult a családi kedvezményre, mert felnőttek a gyerekei - mint az én sokadszor előkerülő pék szüleim? Tudom, anyám szüljön valahogy megint 58 évesen...

Amúgy emlékeztetnélek az utolsó magyar progresszív adórendszerre, Bajnaiéra. 2010-ben a magasabb kulcs határa évi 5 millió Ft volt, ami havi 416700 Ft-os jövedelem (kerekítve, nyilván). Ez a leggazdagabb 10%-ba katapultálja ma Magyarországon azt, aki ennyit keres.
2011-ben a határ 15 millióra nőtt volna, ami havi 1,25 millió Ft-ot jelent. Magyarországon ez vitathatatlanul egy gazdag ember fizetése. Ennyiből mindenre jut, ami szükséges, bőven félre lehet tenni és belefér némi luxus is. Ha még létezik az a társadalmi szolidaritás, ami miatt pl. Warren Buffet hihetetlennek tartja, hogy ő kevesebb adót fizet százalékosan, mint a titkárnője, akkor ez a réteg nyugodtan támogathatja magasabb adókulcs megfizetésével azokat, akik kevésbé szerencsések.

Persze itthon ez a szolidaritás nem létezik. Csak utána az NGM-ben folyamatosan azon csodálkoznak, hogy csökken a fogyasztás - miközben az a réteg, amely szívesen fogyasztana többet - mondjuk kevésbé ehetetlen, minőségibb élelmiszerek formájában... -, jelenleg azt számolgatja, hogy melyik az utolsó nap a hónapban, amikor még jut neki meleg ételre.

DeMarco 2013.02.08. 21:04:33

@Fedor: "Lényegtelen, hogy milyen volt Mesterházy."

Neked talán. Mindenki másnak csak egy vicc.

"A két legnagyobb párt miniszterelnök-jelöltje vitázzon és kész, függetlenül az esélyektől."

Milyen jó lett volna... Akkor most négyötöd lenne, nem kétharmad... :)

"Maradjunk annyiban, hogy Orbán is mondott egy rakás hazugságot és baromságot."

Abban a vitában aligha. Viktor igazat állított, fletó végig hazudott.

"De ahhoz, hogy termelni tudjanak, előbb be kell fektetni... Á, hagyjuk."

Tévedsz. Előbb dolgozni kell érte. Egy kőműves házakat épít és a bevételeiből megvesz mondjuk egy pumpás betonkeverőt. Vagy megveszi hitelre és utána kitermeli az árát. Mindkettő járható út. Én az előbbit preferálom jobban, te az utóbbit.

"Csak akkor nem értem, hogy ezek után miért tartod hülyeségnek az okos felhasználását."

Az okos felhasználást nem tartom hülyeségnek. De a buta felhasználást igen. Sokan a saját mohóságuknak köszönhetik a vesztüket és annak, h nem a megfelelő pillanatban vettek fel hitelt, nem a megfelelő konstrukcióban.

"egyrészt kizártnak tartom, hogy nincs a környezetedben egy olyan ember se, akinek ne taposott volna a kormány így-vagy úgy a tyúkszemére"

Egy sem. Sorry. Olyan van, aki egyébként vérkomcsi és utálja Viktort, de pénzügyileg ő is jól járt, csak ezt a világért be nem ismerné.

"mekkora önámítás azt gondolni, hogy ha esetleg te jól jártál, akkor mindenki jól járt az országban."

Nem gondolom, h mindenki. De, hogy a dolgozó többség igen, abban egészen biztos vagyok.

"Az intő jel az lehetne a számodra, hogy a FIDESZ elvesztette a szavazó kétharmadát az elmúlt két évben"

És még mindig bőven vezet... :))

"Akkor nézzél gazdasági statisztikákat abból az egy évből, amikor ő volt a miniszterelnök."

Néztem, és? Nem negatívumot mondtam, hanem pozitívumot!!

"Rövid az emlékezeted. Én előtte is bosszús voltam, ha politikáról volt szó."

Előtte legfeljebb csak összeráncoltad a homlokodat...

"2010-ben 17% volt 5 millió Ft éves keresetig."

Szép csúsztatás! A faxt!!! BRUTTO 5 millió forintig! BRUTTO! Vazze..

"Az adójóváírás meg a családi kedvezménnyel összevetni hatalmas csúsztatás. Az előbbi a mindenkinek járt"

A gazdagoknak is ugyanúgy?? Pfújj, micsoda rendszer az, ahol a gazdagoknak is ugyanaz jár!!! :)))

"a családi kedvezmény meg csak egy szűkebb rétegnek jár, és igazán csak a gazdagabbak tudják kihasználni, de ők nagyon, szóval rohadt igazságtalan."

Nem igaz, hogy egy szűk rétegnek járna. Erre nincs semmilyen bizonyítékod, csak a rosszindulatod. Egy igen nagy halmaznak jár. Az adójóváírást sem mindenki tudta kihasználni.

"Persze, akinek 100.000 Ft-ból adózik, az valóban egyenlő eséllyel indul azzal, akinek csak a családi kedvezménye több, mint a másik fizetése."

Arányosan az utóbbinak az adója is pont annyival magasabb...

"Meg a sarcadók miatt. Mert a többségét nem tudták és nem is akarják áthárítani az ügyfelekre."

Na persze... és ezt te el is hiszed?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.08. 22:12:49

@DeMarco:

"A két legnagyobb párt miniszterelnök-jelöltje vitázzon és kész, függetlenül az esélyektől."

Milyen jó lett volna... Akkor most négyötöd lenne, nem kétharmad... :)

- Csak a miniszterelnököt mesterházinak hívnák.

DeMarco 2013.02.08. 23:38:58

@Tallono: "ha macerásabb behajtani az adót, ami jogosan járna, akkor igazából hagyjuk a fenébe, legyen igazságtalan adórendszerünk, hiszen "úgyse tudjuk behajtani, minek fárasztani magunkat...?"

Erről kérdezd meg a franciákat, ahonnan épp tömegével menekülnek a gazdagok, mert nem akarnak adózni. Vagy a németeket, akik hekkerektől vettek adatokat a feketepiacon. Vagy az amcsikat, akik alig tudták Svájctól kizsarolni a listákat. Próbálkozni lehetne, például most meg van szorulva Ciprus, azt kellene kicsit megpiszkálni. De ehhez hiányzik a politikai akarat, túl nagyok az összefonódások a mai politikai elittel, oldalfüggetlenül.

"Azt mondtam progresszív, több kulcsos adózásra van szükség, ami az alacsonyabb jövedelműekről leveszi a terhet"

És azt kinek a vállára tenné???

"az volt a koncepciója, hogy ha egykulcsosra csináljuk az adót, akkor a gazdagok majd jól befektetnek meg vállalkoznak, és felpörgetik a belső gazdaságot"

Úgy van. Ez egy helyes elképzelés volt. Igaz, nem jött be, mert az emberek zöme nyakig ült a devizahitelekben, de ettől még az elképzelés rendben volt. És rám például teljesen illik is az elképzelés, én pörgettem a belső gazdaságot. Csak kevesen voltunk.

"Tehát, ha progresszív az adózás, ami több pénzt tart az alsó-középosztálynál, akkor azt az emberek nem külföldön fogják elverni, hanem itthon fogyasztanak belőle"

Az lehet, hogy elfogyasztják, de ők soha a büdös életben nem fognak működő vállalkozásokat csinálni és nem fognak munkahelyeket teremteni, ezt csak a felső-középosztály fogja megtenni, mert neki lesz erre felesleges tőkéje.

"akkor azt az emberek nem külföldön fogják elverni, hanem itthon fogyasztanak belőle, amiből lesz áfa."

Én a többletpénzből egy fillért sem vittem ki külföldre, mindet itthon költöttem el.

"(a kulcsok alkalmazása magában foglalja természetesen a határok meghúzását is, ezt nem is tudom minek emelted ki...)"

Talán azért, mert mindig itt van a kutya elásva. Eddig még sosem a "gazdagokat" húzták le a magasabb kulccsal, hanem pont olyan alacsonyan határozták meg a sávokat, hogy a nagy többség biztosan beleessen.

"de Fedornak abban igaza van, hogy hiába van ez a kedvezmény, ha nem segít benne, hogy családalapításba kezdj."

Abban nem is segít. Ahhoz kell egy nő, meg egy jó dugás... :)) Ez a támogatás csak arra ösztönöz, hogy csinálj gyermekeket, akiket ebből a támogatásból (is) nevelgethetsz. Akinek nincs gyermeke, annak nem is kell azt felnevelnie, nem kell rájuk egy fillért sem költeniük. És nem járulnak hozzá semmivel a népszaporulathoz.

"Na, akkor egyrészt, miért az szja-val ösztönöznek? Ez csak egy fokkal jobb a csp-nél, annyi, hogy ha itt akarod érvényesíteni, akkor dolgozni kell."

Ezzel aztán meg is magyaráztad. Munkára ösztönöz és minél többet érő munkára. Ha nincs munkád, akkor ugyan mi a faxxal járulsz hozzá a közöshöz?

"Sokadjára is azt mondom, hogy legyen az jövedelemadó progresszív, az alsóbb rétegeket támogassa (azért, hogy a fogyasztást növelje, és a szociális helyzetet javítsa), a gazdagabbat, meg szorítsa jobban meg."

Mikor álltál át a jobbikból a maszophoz?? Durva ez az átmenet...

Egészen idáig progresszív adózás volt. Mutasd meg légy szíves, hogy hol javította a szociális helyzetet??? Inkább konzerválta a nyomort. Továbbra sem értem, h jobbikos létedre, hogyan támogathatod a kisebbséget érdemtelenül... Persze szívesen lemondok a pénzemről, hogy minél nagyobbra hízlaljam a sort az önkorminál hó elején... Komolyan azt hiszed, hogy vki erre akar szavazni???

"A kedvezményeket, meg vegyük ki a rendszerből, és járjon támogatásként, de nem a csp mintájára, hanem sokkal szigorúbb feltételekkel"

Magyarul járjon a cigóknak, mert nekik minden jár, főleg a szájuk, de ne járjon senkinek, aki rendesen dolgozik, adózik, nem is keveset, pakolja a lét a közösbe és emelett még tisztességesen neveli a gyermekeit is, akikből jó eséllyel szintén munkás-adózó embereke lesznek. Hát mondhatom kurvára igazságos vagy!

Ismételten megkérdezem: Szted erre józan ember rászavazna???

"(ami az aktuális középkorú réteget jutalmazta, akik összehoztak már gyereket)"

És akik eltartják ezt az országot, akik kitermelik a nyugdíjakat, segélyeket, akik a hátukon visznek mindenkit.

"jó lenne észrevennétek magatokat, és felébrednétek végre..."

Hát ami azt illeti neked kellene felébredned, mert amit itt leírtál azon a ballibák csorgatják a nyálukat. Még a végén a jobbik is beáll a katyvaszba?

DeMarco 2013.02.08. 23:52:00

@mizrolist: "mi van azzal, aki keveset keres és már nem jogosult a családi kedvezményre, mert felnőttek a gyerekei"

Az menjen nyugdíjba 40 év munka után, ahová beszámítják a gyermekneveléssel töltött időszakot is, kvázi elismerve azt. Ráadásul aki ennyi évet ledolgozott, annál joggal feltételezhető, hogy a fizetése is sokkal nagyobb, mint a kezdő dolgozóké, vagy sokkal magasabb pozícióban van. Plusz már nem neki kell felnevelnie a gyermekeit, hanem azok fogják őt ellátni.

"2010-ben a magasabb kulcs határa évi 5 millió Ft volt, ami havi 416700 Ft-os jövedelem (kerekítve, nyilván)."

Jajj, ne már... Könyörgöm, az BRUTTO 5 milla, nem NETTO. BRUTTO.

"Ez a leggazdagabb 10%-ba katapultálja ma Magyarországon azt, aki ennyit keres."

Ugyan dehogy. Ha bruttóval számolsz, akkor rájössz, hogy bőven a középosztály alját súrolta és rengeteg ember beleesett.

"2011-ben a határ 15 millióra nőtt volna"

És ezt be is vetted?? De ari...

"Persze itthon ez a szolidaritás nem létezik."

Ezen nem kell csodálkozni. Évtizedekig öntöttük bele a pénzt a feneketlen zsákokba teljesen értelmetlenül. Először a zsákokat kell bekötni, aztán lehet követelőzni.

"Csak utána az NGM-ben folyamatosan azon csodálkoznak, hogy csökken a fogyasztás"

Hát nem tom'. Akármerre megyek, állandóan dugig vannak a bevásárló áruházak, ünnepek környékén pedig csak az üres polcok maradnak.

DeMarco 2013.02.08. 23:53:58

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Csak a miniszterelnököt mesterházinak hívnák."

Sztem meg már nem is emlékeznénk a nevére, mert régen más vezetné a maszopot...

mizrolist 2013.02.09. 00:01:30

@DeMarco: drága jó anyám szerintem a tavalyi minimálbér-emelésig nem keresett bruttó 100k-t havonta. Nem volt magasabb a fizetése a kezdőkénél; és nem volt magas pozícióban sem - egy pékségben nincs is magas pozíció. Ráadásul a beteg húgom miatt annak 10 éves koráig gyesen maradhatott, vagyis 12 évet töltött otthon - és nem tudom, ezt hogy számolják el neki a nyugdíja szempontjából.

Bruttó 416700 Ft még a 32%-os kulccsal számolva is ~210-250k nettót jelent. Ez nem a középosztály alja, hanem a közepe körül volt akkoriban. Mintha elfelejtenéd azt, hogy ma kb. 4 millió ember él a létminimumon vagy alatta - a KSH szerint... :P

Tallono 2013.02.09. 03:33:00

@DeMarco: Nem igazán érdekel ki szavazna ilyen programra vagy nem, már az is nettó hülyeség manapság, ha egyáltalán szavazni mész... Progresszív adó az igazságos, és a szociálisan megfelelő, valamint gazdasági szempontból szükséges. A magasabb jövedelmű nem fog munkahelyeket teremteni, egyrészt nem is akar, másrészt nem is tud, mert ahhoz a kis és középvállalkozásokat kéne támogatni a multik helyett, normális hitelek kellenének állami banktól, valamint fel kéne számolni az egész mutyi rendszert és megszüntetni a körbetartozásokat. Gondolom te se gondolod, hogy erre ez a kormány hajlandó és képes. Tehát, akkor legalább a pénzt ne ott folyassuk ki, hanem adjuk annak, aki itthon fogyasztja el, termel áfát. Így legalább a nyomoron lehet kozmetikázgatni.

Engem szocizol le, amikor úgy véded a kormány bukott adópolitikáját, mint a komcsi nyugerrek dicsérik Kádárt... Az a te bajod, hogy máshogy nem tudod elképzelni az állam működését, csak ahogy volt eddig, és ahogy a Fidesz csinálja. Van sok fajta jól működő modell, és elárulok egy titkot... nem is kell hozzá demokráciában élni... nem kell hozzá pártokra szavazni és programokra... voltak és vannak országok, kapaszkodj meg... ahol fogják és megcsinálják. Kialakítanak egy viszonylag igazságos adópolitikát. Tökéletes persze nincs, de az hol igazságos, hogy lehúznak az alsó és középrétegről pénzt, ami aztán vándorol cigányintegrációra, holokauszt-2014 emlékévre, holokamu-kártérítésre, kifizethetetlen államadósságra, a haverok és a saját zsebükbe, a TEK-hez, stb. Képzeld, az emberek többsége ezekért nem akar fizetni, akkor miért fizessen magas jövedelemadót? Szóval ezért fizessenek a magasabb jövedelműek többet, mert ők húznak inkább hasznot a rendszerből.

Amúgy olvasd el miket írtál, és hogyan. A szándékos értetlenkedésed nem emlékeztet valakire? Ha nem olvasom el, hogy kinek a kommentje, akkor stílusról azt mondtam volna, hogy ezt Fedor írta (ha a tartalmat nem nézzük)... Ugyanazokat és ugyanúgy mondod, a különbség csak a színben van...

DeMarco 2013.02.09. 12:25:24

@Tallono: "Nem igazán érdekel ki szavazna ilyen programra vagy nem"

Pedig érdekelhetne. Mert az emberek mindig arra szavaznak, aki a legjobban képviseli az érdekeiket és az értékrendjüket.

"Progresszív adó az igazságos, és a szociálisan megfelelő, valamint gazdasági szempontból szükséges."

Nem értünk egyet. Értem a szempontjaidat, de nem értek egyet velük. Gazdasági szempontok miatt nem szükséges, az egykulcsos eleve igazságosabb, legfeljebb a szociális szempont miatt tetszik neked jobban, de ez legyen a maszop gondja. Nem véletlenül erőltetik mindenhol ezt a fajta adózást a ballibák.

"A magasabb jövedelmű nem fog munkahelyeket teremteni"

De igen. Legalábbis neki van rá esélye. A kis keresetűek viszont sosem fognak.

"ahhoz a kis és középvállalkozásokat kéne támogatni a multik helyett"

Arányaiban a multik sokkal több munkahelyet hozhatnak és rájuk épülhet egy nagy beszállítói kör. Ugyanakkor valóban erősíteni kellene a kis és középvállalkozásokat, de ezekre számos program van a széchenyi-hiteltől kezdve a számtalan eu-s támogatásig.

"Gondolom te se gondolod, hogy erre ez a kormány hajlandó és képes."

Képesnek képesnek gondolom, de hajlandónak aligha. Viszont a ballibákat még annyira sem.

"Így legalább a nyomoron lehet kozmetikázgatni."

De nem kozmetikázgatni kell, hanem megszüntetni. Azt pedig kizárólag úgy tudod, ha munkahelyeket hozol létre, de nem lesznek munkahelyek, ha szétszóród a pénzt az alsó rétegeknek, mert ahogy te is mondogatod, ott rögtön elfolyik...

"Engem szocizol le"

Szépen felvázoltad a szoci receptet és lelkesen támogatod. Akkor ne csodálkozz, ha leszocizlak...

"Van sok fajta jól működő modell"

Tényleg? Mutass egyet...

"Kialakítanak egy viszonylag igazságos adópolitikát. Tökéletes persze nincs"

Viszonylag? Nem tökéletes? Bazz, VISZONYLAG ez a mostani is tökéletes! Nagyon jól tudod, hogy nem lehet abszolút igazságos adórendszert csinálni, mindig vannak, akik kedvezményezettjei az adórendszernek. Ilyen állandó komponens a nyugdíjasok. Sokan vannak, nagy szavazóbázis, senki nem meri összerúgni velük a port. Ilyenek a kisebbségek, akik évtizedekig segélyen éltek és megéltek belőle, mindenféle munka nélkül. És ilyenek most első esetben a dolgozó, adózó rétegek, akik a hátukon viszik az országot. Szted ezek közül kik érdemlik meg jobban?

"de az hol igazságos, hogy lehúznak az alsó és középrétegről pénzt"

Nem húzták le. Csak nem támogatják erőn felül. Nem ugyanaz...

"Képzeld, az emberek többsége ezekért nem akar fizetni"

Képzeld tudom. Ezért is jó az alacsony adó. Mert kevesebb bevétele van az államnak belőle és nem tudják elverni ilyen faxságokra. És te mit akarsz? Több bevételt!! Több pénzt, amit az állam fog eldönteni, h mire költ. Még több faxságra és még több káderének a zsebébe... Gratulálok, szép jövőképed van... csak ne várd, h ehhez asszisztálni fogunk..

"hogy ezt Fedor írta (ha a tartalmat nem nézzük)"

A tartalomban van a lényeg...

"Ugyanazokat és ugyanúgy mondod, a különbség csak a színben van..."

A színben és a tartalomban. Ellenkező előjellel. Mivel mindkettő létező közgazdasági iskola és mindkettő létező és működő konstrukció, több állam használja ezt, vagy azt, ezért nyilván mindkettőnknek van igazsága. Az eltérés csak abban van, hogy mikor melyik társadalmi réteg legyen a kedvezményezett és miért. Ebben nem értünk egyet és nem is fogunk. Ezért ő liberális és ezért vagyok én konzervatív. Itt csak te nem illesz a képbe, mert jobbikos létedre maszopos gazdasági elveket vallasz, ami több, mint furcsa...

DeMarco 2013.02.09. 12:57:21

@mizrolist: "Bruttó 416700 Ft még a 32%-os kulccsal számolva is ~210-250k nettót jelent. Ez nem a középosztály alja, hanem a közepe körül volt akkoriban."

Szóval azért komoly gondok vannak, nem csak nálad, de Fedornál, Tallononal és még rengeteg embernél...

Fletó alatt a határ 1.700.000 volt és ez BRUTTO!!, utána 36% adó. Ezt változtatta meg aztán egy ADÓEMELÉSSEL! libajnai. Nem, nem adócsökkentéssel. Felejtsd el az ötmillióra növelt határt és a kisebbnek tűnő 17%-os kulcsot, meg a 32%-ot. Elsőre neked lehet, hogy ez csökkentésnek hat, de pont ez benne a szép. Valójában adót emeltek. Ugyanis bevezették az adóalap-kiegészítés rendszerét, amit általában szuperbruttónak hívunk. Amivel felbruttósították a fizetéseket és az volt az adó alapja. Az adóalap korrekciós összeg 27% volt. Egy egyszerű számítással kiszámítható, hogy 2010-ben a valódi adókulcsok: alsó: 21,59% a felső: 40,64%. És elérhetted simán a felsőt a felbruttósított jövedelmeddel, el is érte az adózók több, mint 40%-a!! Ezt valamennyire kompenzálták az adójóváírással, de még így is elmondható, h egyértelműen adóemelést hajtottak végre.
Még a fidesz sem állt át azonnal az egykulcsosra. Megmaradt a félszuperbruttó, amiből még egy évig finanszíroztuk az államot többletjövedelemmel puszira. Ez az első év, amikor ténylegesen egykulcs van.

Az elmúlt hetekben legalább három olyan eset történt, amikor a hülye újságírók, vagy vmilyen noname társaság meghülyítette a népet és pánikot okoztak az áltájékoztatással.
Csak kapkodom a fejemet, h ilyen nincs, ezt nem lehet ennyi embernek beszopnia...
Egész héten magyarázkodtam, h nem, nem kell regisztrálni a földeket, nem, nem fog csökkeni a fizetésük, ha februárban mennek szabira, stb...

"Mintha elfelejtenéd azt, hogy ma kb. 4 millió ember él a létminimumon vagy alatta - a KSH szerint... :P"

Ez eddig is így volt. Mi változott? Amíg nem lesznek munkahelyek, addig ez így is fog maradni. És a csodát várva nem is lesznek.

Tallono 2013.02.09. 18:01:13

@DeMarco: "Az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetéséhez kapcsolódó kormányzati várakozások túlzottak voltak: mind a kereslet, mind a lakossági és az országos szintű
megtakarítások növekedése elmaradt a várt mértéktől, és a kínálati hatások sem a remélt módon alakultak. Az egykulcsos adó bevezetésének keresleti hatása azért is gyenge, mert csak a jómódúak nettó jövedelme növekedett, és mivel a magyar gazdaság importfüggősége kimagaslóan nagy, az indukált keresletnövekedés nagyrészt
az importot, nem pedig a belső keresletet növeli. A tehetősek megtakarítási határhajlandósága
érzékeny ugyan a személyi jövedelemadó csökkentésére, de az országos
szintű megtakarítási hányad mégsem emelkedik: az egykulcsos adó bevezetése
miatt közel annyival nő meg az államháztartás deficitje, mint amennyivel nagyobb lett a jómódúak nettó jövedelme."

epa.oszk.hu/00000/00017/00189/pdf/01_erdostibor.pdf

Nem vagyok oda az MTA-ért, de a tapasztalat is ezt mutatja sajnos... Elég komcsi dolog amúgy osztályokra tagolni a társadalmat, és te most pont azt teszed. Bár nincs mit csodálkozni, hiszen a Fidesz vezetői egytől-egyik KISZ titkárokból és MSZMP-sekből állnak. Mint mondtam a különbség a színben van, mindkettő komcsi-zsidó párt, kár is erről vitatkozni. Te is bevallottad, hogy szarnak az egészre, akkor nem tudom minek véded őket...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.12. 09:35:59

@Tallono: "a nem olvasom el, hogy kinek a kommentje, akkor stílusról azt mondtam volna, hogy ezt Fedor írta (ha a tartalmat nem nézzük)... "

Ezt most sértésnek vettem :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.12. 09:40:17

@DeMarco: Csak a kedvenc mantrádhoz, mármint hogy szerinted csökken az államadósság:

"Január végén 21 187,8 milliárd forint volt a központi költségvetés bruttó adóssága, ez 467,7 milliárddal volt magasabb a december végi összegnél."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/tobb_mint_egyeves_csucson_magyarorszag_adossaga.544893.html

Azt már én teszem hozzá, hogy már decemberben is magasabb volt az adósság összege, mint bármikor bármelyik előző kormány alatt:

outside.mfor.hu/mfor/images-charts/chart_id_214_2012_12_12t11_23_46_01_00.png

És ezt növelték négyszázmilliárddal egy hónap alatt...

DeMarco 2013.02.12. 20:05:15

@Fedor: "Ezt most sértésnek vettem :-)"

Igazából én vehetném annak, de nem vok sértődős...

Most ez komoly??

Négy napja nem írtok semmi használhatót, mert nem tudtok semmilyen valós érvet felhozni.

Ráadásul csúnyán bebukott az előre bekészített rizsátok, mert végül az előzetes károgással ellentétben, igen komoly pénzt hozott el Viktor Brüsszelből, a második legjobbat az unióban. Csönd is lett az éterben, egyedül mesterizé próbált kudarcozni, de hallva a hangos kacagást maga körül, abba is hagyta gyorsan.

Erre idetolsz egy ilyen hülyeséget, amit nagy nehezen elő tudtál vhonnan kaparni, végre vmi negatívum szerű dolog mi? Az lényegtelen, h egész januárban 300 körül volt az euro és a dollár is jön felfelé igaz?

Meg aztán bukott a lumpenek frakciója is, ahogy előre megmondtam, h így lesz.

Azokra reagáljatok amiket írtam.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.16. 15:37:10

@DeMarco: Most látom, hogy válaszoltál erre.

"igen komoly pénzt hozott el Viktor Brüsszelből, a második legjobbat az unióban"

Ami jóval kevesebb, mint amennyi volt az előző ciklusban. A számoknak kéne hinni, nem annak, amit a Viktor mond a rádióban.

"Erre idetolsz egy ilyen hülyeséget, amit nagy nehezen elő tudtál vhonnan kaparni, végre vmi negatívum szerű dolog mi?"

Hát nem volt nehéz dolgom, mivel ez a kormány szinte csak ilyet produkál. Mit szólsz pl. a GDP-hez?

www.minimumplusz.hu/2013/02/16/szabadesesben-a-gazdasag-matolcsy-meg-a-helyen-tenytar/

DeMarco 2013.02.16. 22:16:38

@Fedor: "Ami jóval kevesebb, mint amennyi volt az előző ciklusban. A számoknak kéne hinni, nem annak, amit a Viktor mond a rádióban."

Fúú... Na, ne már... Ti tényleg idiótának próbáljátok nézni az embereket... Ez a ti nagy bajotok, a pökhendiség és a félrevezetni próbálás.
Szánalmas ez a védekezés. De tényleg. Szánalmas.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0