Hírtelen döntés
2014. január 06. írta: Fedor

Hírtelen döntés

orban_kim_tavcso.jpg

Nincs egy hónapja, hog a világot bejárta az alábbi hír

Eltávolította állami híradásainak 99 százalékát Észak-Korea – számolt be a példátlan esetről a The Telegraph. A brit portál szerint körülbelül 35 ezer koreai és idegen nyelvű cikket küldött a süllyesztőbe a KCNA hírügynökség hétfőn és körülbelül 20 ezer anyagot tüntetett el weboldaláról Rodong Sinmun, a Koreai Munkáspárt lapja.

A törlés eredményeként a KCNA archívuma jelenleg csak októberig kereshető és olvasható vissza, kivéve néhány cikket, amely a fiatal vezér, Kim Dzsong Un rendkívül fontos cselekedeteiről ad hírt.

Ilyen hülyeséget, hát milyen hírt lehet eltünteni utólag, és egyáltalán mi értelme az egésznek? Ez is csak Észak-Koreában történhet meg - gondolta akkor mindenki.

Erre mit olvasok ma:

Elérhetetlenné tette 2013. november 5. előtt megjelent összes anyagát a Híradó.hu. A Google-ben sem találtuk meg a cikkeket.

"Megállapíthatjuk, hogy a közmédia internetszolgáltatásában tárolt hírek alapján tavaly november 5. előtt semmi nem történt. Sem itthon, sem külföldön" – olvasható a Közmédiablogon. A blog beszámolója szerint az önmagát "Magyarország hírportáljaként" aposztrofáló híroldalon a legrégebben megjelent cikk 2013. november 5-i dátumú, az összes többi korábbi anyagot elérhetetlenné tették.

A hvg.hu a Google-ben próbált meg rákeresni a Híradó korábbi tartalmaira, de a kereső egyetlen hirado.hu-s találatot sem ad ki, tehát az oldal( tartalmai)t innen is eltávolíttatták, illetve blokkolták a kereső elől.

A "mi értelme az egésznek" kérdés ezúttal fokozottan érvényes: Mi a fenét remélnek ettől az orwelli döntéstől? Komolyan, halvány lilám sincs. Mert azt még én se merem feltételezni, hogy Orbán vadonatúj újságját akarják megtenni egyetlen hírforrásnak, hogy megtudhassuk, ha kinyílott a pitypang, a kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, vagy ha csökkent a rezsi. :-)

Ha valakinek van ötlete, hogy mit lehet ezzel elérni a XXI. században egy uniós országban, az kérem írja meg a kommentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr145738072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2014.01.07. 08:50:43

@Fedor: Mostanában mindig ilyen csúnya luftokat ütsz, amiket kb. egy perc megcáfolni és aztán csak égsz...

Pláne, h jó érzékkel épp most van fent az indexen ez:

index.hu/kulfold/2014/01/06/vegig_feltem_hogy_haragra_gerjesztek_valakit/

Amiben leírják, h még é-koreában is normálisan élnek (viszonylag).

Egyébként meg jól tette kim izé, h kitörölte a mesék habbal 99%-át. A maradék 1%-nak sincs értelme.

Ahogy ki az az elvetemült, aki híradó archívumokat böngészget?! M3 retrócsatorna??? Ez komoly?

Ha rajtam múlna, nem csak az archívum lenne törölve, hanem kompletten a teljes közmédia...

De mint rögtön olvashattad is, egy egyszerű technikai probléma miatt áll a visszakeresés, többek között ezért is sántít durván a hasonlatod.

Ugyanakkor meg is értelek. Eltűnt az ellenzék a süllyesztőben. Nulla aktivitás, nulla program, nulla mondanivaló. Ehhez próbálsz alkalmazkodni te is. Hasonló sikerrel...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.07. 10:26:56

@DeMarco: A kommentedből a következők jönnek le:

1. Mindenáron be akarod mesélni, hogy hülyeséget írtam. Miközben én csak egy kérdést tettem fel, és meg is érkezett á a válasz. Amire azért még később visszatérnék, hisz Dunát lehetne rekeszteni a közmédia bebizonyított hazugságaival.
2. És ez a súlyosabb: Neked tetszik az, ami Észak-Koreában folyik. Most komolyan: nem nyírták ki rögtön a az amerikai srácot, és akkor már minden rendben is van odaát? mennyire szelektíven olvastad te azt a cikket?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.07. 10:28:49

@DeMarco: Amúgy meg milyen luftokat rúgtam még? Egyre sem emlékszem...

Az ellenzék meg pont tegnap kezdett el végre életjeleket mutatni, szóval elég rosszul időzítesz :-)

nandras01 2014.01.07. 14:48:36

hm... szép ez az "átmenetileg", meg a "türelmüket kérjük", de azért motoszkál bennem némi gyanú.
1.- mennyi lesz az az "átmenetileg"?
2.- és mi a biztosíték, hogy pontosan ugyanaz a tartalom kerül vissza?
hogy nem hiányzik belőle semmi, hogy nem tűnik el esetleg csak egyetlen szó, amely alapvetően véltoztatja meg egy korábbi hír tartalmát, jelentését, vagy esetleg nem kerül bele egy szó, amely ugyanilyen változást hoz..?
3.- elkövetett a hiradó már annyi sumákságot, csúsztatást és tételes hazugságot, hogy nem tűnik alaptalannak a gyanakvásom.

Tallono 2014.01.08. 19:09:51

@Fedor: Na összeállat a szar a húggyal, megint együtt a régi komcsi banda... Sok értelme volt ezért 3 fele szakadni... Milyen érzés pofára esni?

DeMarco 2014.01.08. 23:08:22

@Tallono: Ugyan már. Hát nem látod, h ez mit jelent? Az, h összeálltak nem újság, tudta azt mindenki az első pillanattól kezdve, csak a lúzerek hittek mást.

Valójában ez bajnai totális bukását mutatja. Már csak a székekért kapaszkodnak, hátha kapnak néhányat legközelebb is. Akkora a pánik, h még fletót is beveszik, eltántorítva maguktól a legutolsó (értelmes) szavazókat is.

Ez siker nekünk, mert még a választások előtt összeomlottak és pánikba estek. Mondjuk nem is kérdéses egy percig sem, választók nélkül nem lehet választásokat nyerni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.09. 09:21:07

@Tallono: @DeMarco: Egyértelmű, hogy nem teljesen ezt a felállást vártam, de tervezek egy posztot, és majd abban leírom részletesen, hogy miket gondolok.

DeMarco 2014.01.09. 09:43:23

@Fedor: Írd le a közönségnek. Mert mi tudjuk. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.09. 14:17:05

@DeMarco: Mármint folyamatosan azt hiszed, hogy tudod. Miközben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.09. 14:23:44

Egyébként visszatérve a poszt témájához: Ha valóban igaz, hogy csak adatot migrálnak, akkor had tegyek már fel két kérdést, már csak azért is, mert nem teljesen ismeretlen előttem ez a terület:

1. Miért nem feltöltött adatbázissal indították el az új rendszert? Ekkora bakiért máshol kirúgás jár...

2. Oké, akkor kezdték el az adatmigrációt, amikor elindult az új rendszer. De ennek már négy-öt napja. Mi a jó isten tart ezen ennyi ideig? Kézzel gépeli át Mancika?

DeMarco 2014.01.09. 16:30:44

@Fedor:

1. A legtöbb adatbázis változtatás nem várt hibákkal jár, amiket meg kell oldani, vagy át kell hidalni.

2. Látszik, h még nem dolgoztál multiknál. A legegyszerűbb probléma is többnapos meetengen beszélődik ki, eltelik három hónap mire odaér a megfelelő kézbe és utána általában kiderül, h a sok e-mail között elveszett a lényeg...

3. És még jó eset, ha egy helyen van minden, de sokszor az ország ellentétes végeiben vannak az osztályok, akiknek együtt kellene működniük...

4. Általában szoktak hagyni egy kisebb időszakot, amíg letesztelik élesben is a rendszereket, h mindenki kitapasztalja és szóljon, ha hiányosságot lát, amit ki kell javítani.

Összességében elfogadhatatlan a parád, mint mindig. De te ilyen vagy, ezt szoktuk meg...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.10. 09:24:46

@DeMarco: Közelről láttam már több informatikai rendszerváltást több száz fős cégeknél, egyiknél se lett volna elfogadható, ha az élesindulásnál üres az adatbázis, az meg pláne nem, ha majd egy hét után is az. igaz, ott a bevétel múlott azon, hogy dolgozni tudjanak az adatokkal... Ennyit talán arról, hogy kinek van több köze a témához.

Amúgy meg továbbra se a para beszél belőlem, hanem az értetlenség. Mert ha ez csak egy hatalmas slendriánság, akkor is baromira elfogadhatatlan, csak te, meg a hozzádhasonlóak elnézőek vele.

DeMarco 2014.01.10. 23:05:54

@Fedor: Ezek szerint mégsem elég közelről nézelődtél...

Én még nem láttam egy normális rendszerváltást sem, pedig a legnagyobb óriásoknál dolgoztam/ok, számtalan rendszerrel. Hibák, akadások, üzemzavarok mindig voltak és lesznek is.
Ahogy írtam, általában felkészülési idővel és tesztüzemmel indul és aztán javításokkal, meg utólagos fejlesztésekkel folytatódik.

Kapásból fel tudnék sorolni legalább öt hibát, amit a legutóbbi fejlesztések után észleltünk és azóta sem javították ki azokat.

Aki nem hibázik, nem is dolgozik. Nem a hiba a gond, hanem az ha nem keresnek rá megoldást (és ha nem tanulnak belőle). Elfelejtették feltölteni az adatbázist? Vagy technikai akadályok léptek fel? Na bumm. Majd megoldják.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.11. 00:10:08

@nandras01:

Beleberhelni menet közben is bele lehet. Nem kell ahhoz átmenetileg lekapcsolni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.11. 14:59:01

@DeMarco: Hidd el, elég közelről néztem. Egy termelő vállalatnál egyszerűen elképzelhetetlen lenne, hogy egy hétig ne legyen elérhető az éles adatbázis.

"általában felkészülési idővel és tesztüzemmel indul és aztán javításokkal, meg utólagos fejlesztésekkel folytatódik."

Pontosan. Épp ezért érthetetlen, hogy nem a tesztverzión kísérleteznek, hanem az éles adatbázison.

DeMarco 2014.01.12. 06:39:47

@Fedor: Ugyan már. Csak idén volt legalább négy olyan kérvényem, ami adatbázisokat érintő átállások miatti hibákat igyekezett kiküszöbölni. A legutóbbi átállás során hónapokig variáltunk, mire úgy-ahogy működőképesek lettek bizonyos funkciók.

Már régen hozzászoktam, h végső soron egy kockás papíron is meg tudjam oldani a dolgaimat, vagy kézi úton. És nem siránkozom, áthidalom vagy helyreállítom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.01.13. 11:50:46

@DeMarco: Hát arról én nem tehetek, hogy igénytelen cégekkel dolgozol. Másrészt meg nem bizonyos funkciókról van szó, hanem egy teljes adatbázis meglétéről...

Á, hagyjuk, te dafke alapon BÁRMIT a védelmedbe veszel, ezt fentebb az észak-koreás hozzászólásoddal szépen bebizonyítottad.

DeMarco 2014.01.13. 14:58:16

@Fedor: "Hát arról én nem tehetek, hogy igénytelen cégekkel dolgozol."

Ebben van vmi, bár sztem igencsak zokon vennék a szegmensvezető gigacégek a degradáló kijelentésedet...

Egyébként a hírből az jön le, h az adatbázis megvan, csak épp nem elérhető.

Te pedig pusztán rosszindulatból bármit dafke felnagyítasz és félreinformálsz ami jobboldali kormány alatt történik. Ezt minden posztoddal bizonyítod...

Arról meg nem tehetek, ha fáj az igazság. Mindenki, aki multiknál dolgozik, tudja, h ismerősek ezek a problémák és rendre előfordulnak. Ez megint annak a tipikus esete, amikor olyat próbálsz tagadni, amit mindenki megtapasztal a saját bőrén és aztán csodálkozol, h miért néznek madárnak.

Én nem vettem semmit védelembe, pont lesza*om, h mi történik a köztévéknél. Rögtön bezáratnám mindet. Pénznyelők minden kormánynál, minden időben. Csupán leírtam, h egy megszokott folyamatot démonizálsz, pusztán utálatból.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0