Újságírói példatár 1: Hogyan ne hazudjunk?
2014. május 30. írta: Fedor

Újságírói példatár 1: Hogyan ne hazudjunk?

vago.jpgHát mondjuk rögtön a cikk címében. Vagy ha mégis, akkor legalább legyünk következetesek, és egyeztessük a cikk tartalmával. 

Az egykor még általam is aránylag korrektnek tartott Heti Válasz az utóbbi időkben a Demokrata - Magyar Nemzet - Magyar Hírlap tengely babérjaira tör, és így egyre lejjebb és lejjebb csúszik színvonalban. 

Ma például kikerült a honlapjukra egy hír, amely egy alapítvány zűrös ügyeiről szól, és amivel Tukacs István MSZP-s képviselőt próbálják befeketíteni. Azok között, akik csak a headline-okat olvassák el, valószínűleg sikerrel is járnak, hisz ez a cikk címe:

Bűncselekmény gyanújába keveredett egy szocialista képviselő

Az ember elkezdi olvasni a hírt, őszíntén szólva nem csodálkozik a dolgon, bár az már az gyanús lehetne, hogy egy volt fideszes fogalmazza meg a vádat. A gyanú csak erősödik, amikor eljut az ember a cikk közepéig:

Az MTI megkeresésére Tukacs István azt mondta, ha Kozma Péternek „problémája van", akkor keresse igazát a független magyar bíróságon. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy ő már öt éve nem tisztviselője a nyíregyházi Esélyt az Ifjúságnak Alapítványnak.

Persze ettől még lehet hunyó, de ezek után már nem is túl nagy meglepetés, hogy a cikk így zárul:

Az MTI kérdésére Nagy Andrea (a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője) azt mondta: az ügynek Tukacs István nem gyanúsítottja, az ügyészség eddig nem indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

És most olvassuk el újra  a cikk címét.

Köszönöm, ennyi volt a mai lecke.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr626237085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.05.30. 20:22:12

Ez alapfogás, minden nap van 10 ilyen hazug cím csak az Indexen, meg az összes Fedor posztban. Undorító, gusztustalan.

nandras01 2014.05.30. 20:30:10

@conchita wurst:
gondolom példákkal is alá tudod támasztani eme állításodat.
vagy csak idehányni támadt kedved?

DeMarco 2014.05.31. 00:26:06

Ez most mi?

Értelmezhetetlen poszt. Aki akár egyszer is olvasott/látott médiatartalmat, az tudja, h milyen fogásokkal operálnak. Erre rácsodálkozni tág szemekkel, ráadásul olyannak, aki maga is előszeretettel él ezzel a fogással évek óta, értelmezhetetlenné teszi a posztot.

Az index alig egy hónapja írt egy cikket, ahol saját magukat is buktatva leírtak jó néhány ilyen fogást.

Javaslom keress rá a cikkre és okulj belőle.

Ezt a hamis, álszent álcsodálkozó baromságot meg hagyd abba, mert csak kiröhögteted magadat. Főleg ha ezt durva kettős mércével adod elő.

dr Smittpálelnökúr 2014.05.31. 06:38:09

@DeMarco: érdekes. Az imádott fideszes újság jár el mocskos bulvárlap módjára, akkor ez teljesen rendben van.

A gyomrom forog az összes fideszes patkánytól.

nu pagagyí 2014.05.31. 07:17:41

Ennél azért súlyosabb ez a cselekmény. A forgatókönyv innentől az szokott lenni, hogy a Polt-féle ügyészség az "újsághír" hatására rabláncon elvezeti a megvádolt politikust (nyilván az önkormányzati választás előtt közvetlenül), négy-öt évig elszórakoznak vele, tönkre téve őt is, családját is. Aztán majd a bíróság felmenti, mert az egész vád hazugság volt.

bulista 2014.05.31. 08:49:07

@nu pagagyí: És ekkor jön a mi nagy világutazónk, Hoppál Kolumbusz Péter: "Felmentette a bíróság, nem? Tehát akkor ez egy jogállam!" Oszt jónapot...

Blogger Géza 2014.05.31. 08:55:44

@dr Smittpálelnökúr: A cikkben természetesen semmiféle hazugság nincs. A képviselő bűncselekmény gyanújába keveredett, ezért is tették át az ügyet a központi főügyészségre. Ez a tény önmagában igazolja a cím helyességét. Az, hogy MÉG nem emeltek ellene vádat, két ok miatt is lehetséges:

1. Még nem jutott el oda a nyomozásban a főügyészség, ez későbbre várható.
2. Hiába a gyanú, nem lesz bizonyíték, és nem is fognak oda eljutni.

Ettől a gyanú még gyanú. A cikk és címadása pedig teljesen korrekt.

program készítő 2014.05.31. 08:57:27

Politikusról van szó a cikkben,tehát nem csodálkoznék,ha mindegyikről kiderülne valami.Aztán hogyan tudja tálalni az újságíró (pártkatona),az már részlet kérdés.

puszt 2014.05.31. 14:47:38

Az újságírás legalja: "életveszélyes baleset történt", rejtélyes baleset, rengeteg sérült" "éjjel jött a hír" "rengeteg tűzoltó a helyszínen" stb. ezek alatt a címek alatt rendszeresen semmi. Nem tudni, hogyan és miből és ki (portás?) írja, szerkeszti ezeket napról napra. Egy hírgyűjteményben (pl. hírkereső) a címek alapján azonnal kiszúrhatók ezek a tehetségtelen kontárok...Régen az aluljárói rikkancsok árulták így a lapokat. Miféle szerkesztőség lehet ez?

nandras01 2014.05.31. 15:15:07

@Blogger Géza:
géza bazmeg, te még annál is undorítóbb vagy, mint amilyen egyébként szoktál lenni.

Blogger Géza 2014.05.31. 15:23:48

@nandras01: :) Az igazság fáj... Tudom. De majd megszokod. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.31. 18:08:39

@Blogger Géza:

"1. Még nem jutott el oda a nyomozásban a főügyészség, ez későbbre várható."
- Jogos, hiszen az önkormányzati választásokig még kopna csak a pórázon vezetett Tukacs képe a választókban.

"2. Hiába a gyanú, nem lesz bizonyíték, és nem is fognak oda eljutni."
- Az ügyészségi szószívő azt nyilatkozta, idézem: az ügynek Tukacs István nem gyanúsítottja"
Ezt a posztban kiemelve az alábbi formában találod:
Az MTI kérdésére Nagy Andrea (a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője) azt mondta: az ügynek Tukacs István nem gyanúsítottja, az ügyészség eddig nem indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Hiába a szemed és az agyad, ha egyiktől az információ nem jut el a másikig, és sajna nem is fog. - Bár ez ne zavarjon, kommentelj tovább, mi meg a helyeden kezelünk.

Blogger Géza 2014.05.31. 20:20:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Persze, hogy ezt mondta, hiszen még nem jutott el odáig a nyomozás, hogy hivatalosan is meggyanúsítsák. Ezért is nem "vádat emelt X szocialista képviselő ellen az ügyészség", vagy "hivatalosan is gyanúsított XY szocialista képviselő" a cikk címe, hanem hogy "gyanúba keveredett". Sebészileg pontos cím. Persze ehhez tudni kell magyarul, ez sokaknak komoly probléma.

Rájöttél már, miért tették át a nyomozást a központi főügyészséghez? :)

Vombatus Ursinus 2014.05.31. 22:59:08

@Blogger Géza: Akkor mi a faszra irkál ilyeneket a Heti Válasz, amikor nem gyanúsított, meg egyáltalán semmilyen szerepe sincs eddig az ügyben, csupán annyi, hogy egy fideszes képviselő ezt híreszteli róla?

Blogger Géza 2014.05.31. 23:58:17

@Vombatus Ursinus: Hogy a fenébe ne lenne szerepe. Miatta került az ügy a központi főügyészséghez.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.02. 11:00:51

@DeMarco: Az a cikk nem arról szólt, hogy hazudni kell, hanem arról, hogy a tartalomnak miképp lehet különböző technikákkal (hazugság nélkül) minél kattintásvadászabb címet adni. És nem is az Index-en volt, hanem a 444-en.

Amúgy meg ugye tudod, hogy ultraliberális vagy, ha szeretsz itt kommnetelni? :-)

cink.hu/a-szabad-velemenynyilvanitas-csak-egy-ultraliberalis-gy-1584239833

DeMarco 2014.06.02. 20:16:04

@Fedor: Játék a szavakkal... Igazából arról szólt, hogyan akarnak átvágni hazug címekkel és eladni egy semmit mondó kamu vmit, amire soha nem kattintanál. Mondjuk ez csak azoknál hatásos, akik nem elég tapasztaltak és minden xarra rákattintanak.

Nem írok szabadon, igyekszek egy határon belül maradni. Igaz, h elég tág határon a saját felfogásom szerint, de mégis. Természetesen nem értek egyet az alkotmánybírákkal és ahogy a korábbi döntéseik kapcsán is kifejtettem, véletlenek nincsenek... Ráadásul úgy gondolom, h túl öregek ahhoz, h meg tudják ítélni a média mai lehetőségeit, korlátlanságának megakadályozásának lehetetlenségét.

Ahogy sosem értettem egyet a hamis, hazug libsi pc dumával sem, ahogy nem értettem egyet a korábbi súlyos szabad vélemény nyilvánítások rombolásával sem, lásd gyűlölet beszédek elfogadása, úgy most sem értek egyet ezzel a döntéssel. Álságosnak tartom és kivitelezhetetlennek. Leginkább azért, mert attól, hogy vmit nem írunk le, a közbeszédben nyoma sincs az önkontrollnak. Attól, h vmit nem írunk le, még megtörténik. Attól, h vmit nem mondunk ki, még úgy gondoljuk.

Sosem értettünk egyet, de ettől még nem gondolom, h el kellene hallgattatni téged. Néha dühítesz, néha szórakoztatsz, néha sajnállak, néha kinevetlek, néha elgondolkodtatsz, néha kedvellek, néha nem kedvellek, néha nem érdekel mit írsz, néha pontosan tudom, hogy mit fogsz írni. Mégis, előbb mennék el veled sörözni, mintsem betiltanám a blogodat. Bár lehet, h csak én vok ilyen hülye... vagy, mert el tudom választani a karaktereket és az embereket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.03. 12:16:44

@DeMarco: "Sosem értettünk egyet, de ettől még nem gondolom, h el kellene hallgattatni téged. Néha dühítesz, néha szórakoztatsz, néha sajnállak, néha kinevetlek, néha elgondolkodtatsz, néha kedvellek, néha nem kedvellek, néha nem érdekel mit írsz, néha pontosan tudom, hogy mit fogsz írni."

Vica versa. És addig jó, amíg ilyen vagy, mert akkor talán idővel elgondolkodol azon, hogy biztos jó-e az, amit támogatsz. Pl. hogy független újságok főszerkesztőit is kirúgathat egy miniszter, ha az ügyeit kapirgálják, vagy hogy civil szervezeteket cseszegetnek hivatalos szervek által álvádakkal, csak hogy lenyúlhassák a pénzeiket.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.06.05. 17:21:43

Fedor-Fedor, nem mondod, hogy politikai bulvár- és vicclapok tartalmával foglalkozol? ;-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.06.06. 11:00:30

@idelle: De hát tudod, mi a blog címe? Kötöttségek nélkül... :-)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0