Helyezzük át a karácsonyt februárra!
2014. december 23. írta: Fedor

Helyezzük át a karácsonyt februárra!

idojaras.pngFelnőttként már nem olyan nagy élvezet a hó, főleg városban, de van egy időszak, amikor a legtöbben még mindig gyermekien vágyunk rá: karácsonykor.

Na ez nem fog összejönni idén.

Sem.

Hirtelen nem is tudom felidézni, hogy mikor volt utoljára fehér karácsonyunk. A klímaváltozás kissé felkavarta a természetet, így lassan már az lesz ilyenkor a természetes, ami most van: koratavaszi napsütés.

No de Unortodxiában mindenre van megoldás. Tegyük át karácsonyt februárra!

Hogy miért pont oda?

karacsony_husvet.jpgMert ahogy rendszeressé vált a decemberi enyhe időjárás, vele együtt rendszeressé vált az is, hogy az igazán hideg és a hó a tél végén, tavasz elején jön el, amikor már mindenki a háta közepére kívánná, mert már szomjazza a színeket és a fényt a tél szürkesége után.Miért ne ünnepelhetnénk akkor a karácsonyt? Legalább a télvégi letargiából is felrázna mindenkit a stresszes készülődéssel vegyített csendes advent.

De hát egy születésnapot ünneplünk végül is, azt nem lehet ide-oda pakolgatni, nem?

Hát dehogynem.

Annyira, hogy már maga az egyház is pakolgatta korábban, hisz eleinte Vízkeresztkor ünnepelték Jézus születését, és csak az első nikaiai zsinat döntése alapján, 325-ben került december 25-ére, leginkább abból a praktikus okból kifolyólag, hogy a rómaiak szintén aznapra eső Mithrasz ünnepét és a téli napfordulóhoz kapcsolódó egyéb pogány rítusokat keresztény ünneppé transzformálják.

Sőt, továbbmegyek: van ennél frissebb példa is születésnap-áthelyezésre. A már 64 éve uralkodó II. Erzsébetnek nem csak hogy máskor ünneplik meg a hivatalos születésnapját, mint a valódi, április 21-ei dátum, amelynek átlagos időjárását a ceremónia-mesterek nem tartották alkalmasnak szabadtéri ünnepségekre, hanem kapásából mozgóünnep lett (ami azért egy születésnaptól igen szép teljesítmény), így az angol királynőt alattvalói minden évben június második szombatján köszönthetik fel.

Hát akkor mondjatok egy érvet, miért ne lehetne a karácsony mondjuk a farsangi időszak csúcspontja? Úgyis épp egy elég reformer pápa uralkodik a Vatikánban, aki hajlandó emberszámba venni azokat is, akiket a a mi derék kádéenpéseink nem, és képes akár a céges karácsonyon is leteremteni a beosztottjait, ha azok rászolgáltak (és bizony rászolgáltak) szóval ki tudja, talán nyitott lenne erre az ötletre is.

Vagy nem? :-)

A KDNP-s lelkületű kedves olvasókat arra kérem, hogy kommentelés előtt vegyék figyelembe a poszt alatt található irónia címkét.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr257005979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kimaxolták a szeméremsértést a TV2-nél advent utolsó vasárnap estéjén 2014.12.24. 16:10:38

Nem várom el, hogy csadorban olvassák a híreket a kereskedelmi csatornákon a nők, de a 30 centis pina a hírolvasó blúzán Szenteste előtt három nappal azért talán egy kicsit erős. A világszerte a női szeméremtestre utaló szimbólum a TV2 december 21...

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.24. 16:07:54

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 10:23:24

Vízkereszt 12 nappal Karácsony után van, azaz tök mindegy időjárás szempontból.

Az örmény keresztények ma is az eredeti verzióban ünnepelnek, azaz Karácsony helyett csak Vízkeresztjük van (január 6-án vagy 19-én, naptártól függően),

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.23. 10:24:43

Egyébként én örülnék egy februári ateista Fenyőünnepnek. Így békén hagynák a keresztény Karácsonyt.

Passzív demonstráló (törölt) 2014.12.24. 13:24:29

A mostani időjárás is ékes példája annak a szörnyű helyzetnek, ami 2010 óta uralkodik ebben az országban! Én még emlékszem rá, hogy a Gyurcsány alatt milyen jó kis fehér karácsonyok voltak. Bezzeg most már az sincs, mert a HÓMUTYI ezt is ellopta az emberektől!!! Ma már annyira kiszámíthatatlan lett ez az ország, hogy semmi nincs biztonságban, még a fehér karácsony se! Ráadásul a hó bizonyítottan mindenkié, azaz ennek megvonása nettó közvagyonból történő lopás! Persze a hívőknek még most sem esik le, hogy mit is támogatnak!!!!

Arról nem is beszélve, hogy ezek odafönt egy személyben, AZ EMBEREK MEGKÉRDEZÉSE NÉLKÜL döntenek arról, hogy mikor ünnepeljük a karácsonyt. Ez alkalmas lehet azt a látszatot kelteni, hogy egy szűk kör ragadta magához a hatalmat, amiből teljesen kizárta a társadalmat! De persze Kádár alatt is december 24-én volt Szenteste, és ma is. Ugyanúgy nem kérdezték az embereket, hogy mikor akarnak ünnepelni. Meglepő hasonlóság a két rendszer között! Persze a 80% átlaghülye lelkileg még mindig a Kádár rendszerben él... Sok hülye eladja a jövőjét, pedig ha most még egyszer ránk szavazna, akkor Istenuccse most már tényleg dőlne a lé! :)

contractor 2014.12.24. 13:30:06

Szerintem meg legyen júniusban. Nekem nagyon bejött az ausztrál karácsony. Most hiányzik a meleg.

saját macskám 2014.12.24. 15:02:02

igy aranyos de ha elalszik ilyen fing feje lesz

jet set 2014.12.24. 21:41:17

Mitől jobb a karácsony, ha havazik?

Ritkánkommentelő 2014.12.25. 01:51:11

Támogatom.
December vége az év legstresszesebb része.
Egyetemistáknak vizsgaidőszak, dolgozóknak év végi zárás, tervteljesítés...

Celtic 2015.02.01. 09:15:49

Marcius 15-re inkabb. Aztan majd lehet SMS-t kuldeni:
"Kellemes Karacsonyi Unnepeket es kerjuk, ne essen panikba, szalljon at egfy masik autoba"
Vagy valahogy igy....
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0