Irodalmi ajánló: Orbán Viktor elrepül
2018. október 16. írta: Fedor

Irodalmi ajánló: Orbán Viktor elrepül

gold.pngKosztolányi Édes Annája az alábbi anekdotával kezdődik: 

KUN BÉLA ELREPÜL 

Kun Béla repülőgépen menekült az országból. 

Délután - úgy öt óra felé - a Hungária-szállóban székelő szovjetház körül fölrebbent egy repülőgép, átrepült a Dunán, a Várhegyen, s merész kanyarodással a Vérmező felé tartott. 

A gépet maga a népbiztos vezette. 

Alacsonyan szállt, alig húsz méter magasságban, úgy hogy arcát is látni lehetett. 

Sápadt volt, borotválatlan, mint rendesen. Vigyorgott az alant álló polgárokra, s vásott kajánsággal, csúfondárosan még búcsút is intett egyeseknek. 

Zserbókat vitt, melyekkel teletömte puffadozó zsebeit, aztán ékszereket, grófnék, bárónék, kegyes, jótékony hölgyek drágaköveit, templomi kelyheket, sok más egyéb kincseket. 

Karjairól vastag aranyláncok lógtak. 

Egyik ilyen aranylánc, mikor az aeroplán magasba lendült, s eltűnt az ég messzeségében, le is pottyant a Vérmező kellős közepére, és ott egy öreges úr, régi krisztinai polgár, adóhivatalnok a Várban, a Szentháromság téren, valami Patz nevezetű - Patz Károly József - meg is találta.

Legalább a Krisztinában ezt beszélték.

És akkor most éles váltással egy mai hír, aminek természetesen semmi köze Kosztolányihoz:

3,1 tonnáról 31,5 tonnára emeli aranytartalékát a jegybank – jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden sajtótájékoztatón.

Matolcsy szerint ez gazdaság- és nemzetstratégiai fontosságú döntés, de ezt leginkább történelmi példákkal indokolta meg, miszerint a középkorban, amikor Magyarország gazdag ország volt, akkor nagyon sok arany volt itt, mi adtuk az európai arany öthatodát. 

A tartalék 12,5 kilós arany rudakban van, és repülővel Magyarországra is szállították. Matolcsy elmondta: Orbán Viktor kezdeményezte egy éve, hogy az MNB gondolja át az aranystratégiát, ezután döntöttek a tartalék növelése mellett. (...) makrogazdasági sérülékenység megítélése szempontjából már nem az aranynak, hanem elsősorban a likvid, biztonságos, devizaköveteléseket is magába foglaló nemzetközi tartalékállománynak van jelentősége, és az arany jelenleg már csak mint potenciális befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben.

Mert Orbán mindenhez ért. Mindenhez IS. Ha ő azt mondja, hogy jó, ha könnyen szállítható és eladható formában vannak az ország tartalékai, akkor az úgy is lesz.

Repülői meg már vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr3414305285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.16. 17:57:35

Helyes lépés az aranytartalék halmozása. Így lesz pénzünk a liberális pénzrendszer bukása után is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.16. 21:22:12

Mondjuk tényleg nem baj ha van arany.
Csak nehogy lenyúlják ezt is!

DeMarco 2018.10.16. 21:46:29

Bár manapság már nem divat az aranystandard, de ha beüt a krach a világban, akkor majd úgy is ahhoz fognak visszanyúlni. Németország és több európai ország már évekkel ezelőtt hazaszállíttatta a megmaradt aranyát az usából. Mi meg okosan eladtuk... Mondjuk még mindig jobban jártunk, mint a románok, akik letétbe helyezték az oroszoknál... Másrészt, ahogy az aranyvonatok elhagyták az országot Ausztria felé összeomlott a gazdaság és hiperinfláció lett, egész addig, amíg vissza nem könyörögte a komcsi állam. Amilyen hülyék voltak, vissza is adták nekik... Szóval nem baj, ha van egy kis aranytartalék, minél szélesebb a jegybank likvid készlete, annál nagyobb a pénzügyi biztonság is.

blah blah 2018.11.15. 15:27:40

a valóság pedig az, hogy aranyért úgy lehet vásárolni, hogy tulajdonképpen ki sem adjuk a kezünkből :)

surányi sem azért adta el, amit itt most fedor is fel PR-olt, hanem mert nem volt más választása, csak azt ugye ciki bevallani, hogy az éltanuló aki a 80-as évek óta tervezi a piacgazdaságra való áttérést valamit picit elszúrt

a jegybank meg egy független intézmény, semmi köze az aktuális kormányhoz
vagy lehet orbán erre IS ráért, kitudja
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0