Müller Cecília ellentmond a hatályos magyar törvényeknek
2020. április 12. írta: Fedor

Müller Cecília ellentmond a hatályos magyar törvényeknek

cili.png

A koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek 

- mondta Müller Cecília tisztifőorvos az egyik korábbi kormányinfón pár hete, és ez annyira a kormánystratégia része lett, hogy a közszolgálatinak csúfolt média már egyenesen álhírterjesztéssel vádolja azokat, akik szerint ez nem így van. 

Közbevetőleg egy találós kérdés: Vajon minek hívják az olyan politikai rendszert, ahol álhírnek minősítik a kormányétól eltérő véleményeket, és ez az aktuális törvények szerint börtönnel fenyegetést jelent? 

Pedig egyébként a józan ész, a WHO ajánlása és a külföldi tapasztalatok mind azt mutatják, hogy igenis jogos a tisztifőorvos kijelentésének a megkérdőjelezése, hisz teljesen logikus, hogy a a betegek minél korábbi kiszűrése, és így izolálása akadályozza a vírus terjedését: akiről lehet tudni, hogy már fertőzött, hiába tünetmentes, már nem adja tovább, hisz karanténba kerül, míg a nem kiszűrt tünetmentesek gyanútlanul fertőzhetnek tovább pl. a boltban, vagy a munkahelyükön, ha még megvan, de nincs lehetőségük home office-ra. 

De nem csak a józan észnek mond ellen Cili néni, hanem bizony a hatályos magyar törvényeknek is, hisz az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről ezt mondja ki:

59. § (1) A járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat célja a fertőző megbetegedések korai felismerése, azok forrásainak felkutatása, valamint a fertőzés veszélyének elhárítása.

(2) A miniszter rendeletben határozza meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek megelőzése érdekében az egészségügyi államigazgatási szerv  

a) a lakosság egészének,
b) a lakosság egyes csoportjainak,
c) egy meghatározott terület lakosságának,
d) munkahelyi, család vagy más közösség tagjainak,
e) külföldről érkező személyeknek,
f) fertőző beteggel vagy fertőzöttekkel érintkezett személyeknek

kötelező szűrővizsgálatát rendelheti el. 

És ez bizony nem elméleti kérdés, ezen most szó szerint emberéletek múlhatnak. 

Az a szomorú, hogy minden valószínűség szerint kommunikációs célból ragaszkodnak ehhez a dogmához. Persze nem meglepő, hisz a a FIDESZ-nél minden erre vezethető vissza. Nem kormányoznak, csak fenntartják a látszatát, leginkább háborús pszichózis formájában. Aki csak a kormánymédiából tájékozódik, annak számára tíz éve folyamatosan támadás alatt áll az ország, de a kormány hősiesen helytáll. Hát most tényleg támadás alatt állunk, csak most először nem kitalált az ellenség. Mivel az egészségügy romokban, marad az ellenfél kicsinyítése, hogy megmaradjon a siker látszata. Ezért kevés nálunk a szűrés, hisz kevesebb szűrésből kevesebb lesz a beteg is. Ez persze rögtön kibukik, amikor az ember a halálozási arányokat nézi a szomszédos országokkal összehasonlítva, hisz a halottak számát már nem lehet így kozmetikázni, tehát vagy háromszor-négyszer rosszabb a magyar egészségügy, mint pl. a szlovák (amit azért nem hiszek), vagy nálunk is csak 2% körüli a halálozási arány, mint máshol, nem a hivatalos adatokból kiolvasható 6%, de akkor egyszerűen sokkal több a magyar beteg a hivatalos számnál, csak ezt elleplezi a kevés teszt.

És egy másik jó szokásához híven a FIDESZ azt csinálja, amivel az ellenzéket vádolja: politikai hasznot akar húzni a vírushelyzetből, gyakorlatilag az első pillanattól kezdve. Erről szól a világszerte felháborodást keltő felhatalmazási törvény, a büntető törvénykönyv szigorítása és legújabban a főpolgármester elleni hajtóhadjárat.

Amivel vissza is kanyarodtunk a kevés teszteléshez, hisz ez fontos eleme az ügynek. Pont onnan lehet tudni, hogy egyáltalán gond van, hogy a főváros a maga pénzén kezdet el tesztelni, mert a kormány minden kérés és figyelmeztetés ellenére nem volt hajlandó azokat sem tesztelni, akik kórházból tértek vissza az idősotthonokba, hiába jártak fertőzésveszélyes helyen, és hiába tartoznak a különösen veszélyeztetett korosztályhoz, és ezt még írásba is adták.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a tavaly őszi nagy maflás után hajtja a kormányoldalt a revánsvágy. Hiába tudható, hogy az idősotthonok a világon mindenhol kiemelten fontos gócpontjai a járványnak, hiába tudható, hogy az ország minden részén gondok vannak velük, hiába bizonyítja iratok sokaságával Karácsony, hogy a fővárosi fenntartású otthonokban minden rendben, és ő már akkor figyelmeztette a hatóságokat, hogy gond lesz, amikor Müller Cecília még csak annyit mondott az öregeknek, hogy kézimunkázzanak sokat, és hiába evidens, hogy logikus módon világszerte mindenhol a  nagyvárosokban van a legtöbb fertőzött, a kormányinfón szinte csak a fővárosi helyzettel foglalkoznak, és azon belül is (hiába vannak máshol is fertőzöttek), kiemelten a Pesti úti idősotthonnal (micsoda szómágia ez is, amivel a véletlen a segítségükre sietett: Pesti úti otthon, Pesten, a bűnös városban). Minden a FIDESZ érdekeinek megfelelő kommunikációnak van alárendelve. Erről szólt még az otthon lakóinak minden logikát és orvosszakmai érvet nélkülöző, viszont cserébe látványos átutaztatása is keresztül az egész fővároson.

Életekkel játszanak, csak hogy politikai bosszút állhassanak Karácsonyon. Nehéz ennél aljasabb dolgot kitalálni. De nem félek, Orbánéknak sikerülni fog,

UPDATE: Sikerült, egész rövid idő alatt.

Kásler Miklós miniszter elbocsátotta az Országos Orvosi Rehabilitációs intézet főigazgatóját, Cserháti Pétert. A hivatalos indoklása szerint nem szabadított fel ágyakat a koronavírusos betegeknek, holott előírta, hogy az OORI-ban szerdáig 200 üres ágynak kell lennie. A kórház dolgozói szerint a náluk ápolt betegeket nem lehet hazaküldeni, vagy máshova vinni, mert olyan speciális kezelést kapnak, ami máshol nem elérhető. A tüntetés szónokai szerint maradandó károsodást okoz a betegeknél a kezelés megszakítása, sőt, egyikük úgy fogalmazott, hogy "ezek embertelen gyilkosok"- utalva arra, hogy a betegek elküldése akár életekbe is kerülhet. (...) A kórház egyik munkatársa lapunkhoz eljuttatott üzenetében azt állítja, hogy nem igaz, hogy a főigazgató nem teljesítette a kormány utasítását, mert a kórház két pavilonjának kiürítését megkezdték, és ott máris vannak koronavírusos betegek. Szerinte az volt a problémája a kormánynak a főigazgatóval, hogy saját hatáskörben tesztelt más kórházakból áthozott betegeket, akik közül volt, aki fertőzöttnek bizonyult. Forrásunk szerint ugyanez volt a fő bűne a székesfehérvári kórházból kirúgott igazgatónak is, aki intézménye összes dolgozóját leteszteltette, szintén saját hatáskörben.

A kórház egy Indexnek nyilatkozó munkatársa az lehetett a kormány baja a főigazgatóval, hogy "a végsőkig védte a betegeket", ne kelljen megszakítani a kezelésüket, de közben így is felszabadított ágyakat a megfelelő számban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr4815608376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.13. 07:49:36

Pont ezért van rendkívüli helyzet, hogy lehessen ideiglenesen a törvények ellenében cselekedni.

Stenonis 2020.04.13. 08:58:30

@MAXVAL bircaman közíró:
És hol jelent meg az a kormányrendelet, ami felfüggeszti az egészségügyről szóló törvény 59. §-át?

DeMarco 2020.04.30. 04:53:03

Kaptatok egy potyalehetőséget az összefogásra, de ti inkább a háborút választottátok és még mindig a fideszt ekézitek, nem a lehetőségeket keresitek. Akkor egyétek meg amit főztetek. Nem a pozikért kellett volna küzdeni, hanem normálisan felkészülni.

DeMarco 2020.06.17. 10:22:02

Már rég letettem arról, hogy bármiből is tanulnátok, de meglepő, hogy még mindig szórakoztat, amikor ilyen szép méretes helyből tökönrúgásokkal haladtok visszafelé. A pesti burleszket hagyjuk is, az önmagában egy állandó humorforrás, de a mentős sztorin röhög az egész ország, meg azon, hogy Viktor simán visszavonja az egészségügyi vészhelyzetet, ami egyébként az elejétől kezdve nyilvánvaló volt, mégis vidáman sétáltatok bele megint a csapdába, most persze kuss van, bocsánatkérés felejtős, ahogy mindig. Majd kerestek más célpontot, ahogy eddig is. Azért én Viktor helyében megfontolnám, hogy a tüzijátékot lehozzam a Balatonra, ott még jobban lehetne látni a két partról és még hidak sincsenek...igaz, hogy akkor nem lehetne az erkélyről nézni, de cserébe megértenék egyesek, hogy nem pest a világ közepe és az augusztus 20-i ünnepek országos ünnepek, az egész ország lakosságának szólnak és nem csak a város megy ki, hanem az ország minden pontjáról érkeznek ünneplők.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2020.06.19. 19:12:37

@DeMarco: Persze, visszaadta, de úgy, hogy rögtön egy új törvénnyel elintézte, hogy újra megkapja, szóval maradt a rendeleti kormányzás, sőt, bővült. Gratulálok, ha ez téged nem zavar.

A szocik bénázást meg ne kend szét a teljes ellenzékre. Az MSZP már a bejutási küszöb alatt van, és nagyon jó helyen is vannak ott. Remélem 22-re már végleg eltűnnek.

Ja, és örülök, ha szórakoztat, hogy a kormány bosszúból tönkreteszi az ország fővárosát. Sokat elárul rólad.

DeMarco 2020.06.20. 19:44:37

@Fedor: A bocsánatkérés elmaradása zavarna, ha nem szoktam volna már meg.

Nem én kenem szét, saját magatokra kenitek szét, hiszen ti borultok össze egyfolytában, nem mi...

Nagyon messze vagytok a tönkretételtől. Mindössze bosszantó, hogy folyton feszengenek, arra hivatkozva, hogy de az jár...mert csak. Hát nem jár, mert a fővároson kívül másik ezer meg ezer település is van az országban és nekik is jár egy kevés. És ez a sok ezer önkormányzat is szenvedett el hozzájárulást a vírus miatt. Amúgy én nem is vacakolnék ennyit, itt a lóvé rá, kell vagy nem kell? Ha nem kell, akkor szevasz, elköltjük másra, oldjátok meg, ahogy akarjátok. Arról meg igazán nem mi tehetünk, hogy túl sok a haver...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0