RE: Antipublius: Hülye elittel is bejöhet
2009. február 06. írta: Fedor

RE: Antipublius: Hülye elittel is bejöhet

Nagyon sok igazság van abban a publicisztikában, ami ma jelent meg az Indexen. Főleg igaznak tartom, amit Gyurcsány hatalomrakerüléséről ír:

Az új miniszterelnök szavai ugyanis egyáltalán nem az addigi szocialista utat ígérték – Gyurcsány mást akart, versenyképesség-javulást, Blair-féle, harmadik utas politikát, polgárosodást, az aktivitás, az öngondoskodás segítését. És mindehhez erőteljes értelmiségi háttértámogatása is volt.

A képviseleti politika azonban nem úgy működik, hogy hirtelen bedobunk egy száznyolcvan fokos fordulatot, ezt jól látjuk az azóta eltelt idő példáján. A szocialista párt ugyanis azoknak az embereknek a megbízásából kormányoz, azoknak az érdekeit képviseli elsősorban, akik megválasztották. A miniszterelnök víziói, amelyek lehetnek akár az ország egésze szempontjából helyesek is, ebből a szempontból másodlagosak – és ezzel pártja folyamatosan szembesítette is Gyurcsányt. Erről szólt a viccesre herélt, majd megbuktatott több-biztosítós próbálkozás, erről a 2006-os kiigazítás, amely az egyensúlyt úgy hozta létre, hogy a gazdaságra rakott elképesztő pluszterheket, és erről szóltak a 2008-as gigantikus nyugdíjemelési számok, amelyek messze felülmúlták az ellenzék nevetségessé tett tizennegyedik havi ígéretét. És még: erről szólt az elbukott vizitdíj története, azé a költségvetésileg teljesen jelentéktelen döntésé, ami jóvátehetetlen sérüléseket okozott az MSZP-nek, mivel támogatóinak közvetlen anyagi veszteséget jelentett.

Viszont a végkövetkeztetés szerintem teljesen téves:

Papíron a folyamat könnyen előkalkulálható: van a két-hárommilliós, középosztálybeli Fidesz-tábor, amely a kétezres évek eleje óta egyben van; vagyis nem a párt mostani populista lózungjaira mozdult rá, azokat csak némán eltűri mint szükséges rosszat. Ezt a tábort lehet mondjuk maximum egymillió exszocialistával bővíteni, de ekkor már 25–33 százaléknyi mértékben az ő érdekeiknek is meg kell jelennie majd elméleti szinten az új kormány politikájában. Ott van persze még az a lehetőség is, hogy átverik őket, és maradnak a 98–02-ben már bevált középosztály-favorizálásnál – az viszont a legkevésbé valószínű, hogy a törzsszavazóikat verik át egy totális baloldali fordulattal, az sokkal-sokkal nagyobb veszteséget okozna nekik.

A jobboldali program konkrétumait viszont fölösleges követelni – egyrészt politikailag túl korai még hozzá az időpont, másrészt a fentiek alapján úgyis kikövetkeztethetők. Ha a Fideszt nem megveszekedett őrültek, hanem racionálisan számító politikusok vezetik (az utóbbival szokták inkább vádolni őket), akkor a törzsszavazóik anyagi érdekei szerint alakuló vállalkozásbarát, liberális, patrióta gazdaságpolitikát kell majd látnunk tőlük. Hogy ezt milyen szakmai színvonalú vezetői garnitúrával végzik majd, az persze szintén kihat majd az eredményességre, ez nem kétséges. De nem ez lesz a döntő mozzanat.

1. Két-három milliós tábora nem volt korábban a FIDESZ-nek. Tessék utána nézni, hogy hányan szavaztak rájuk 2002-ben és 2006-ban. Hárommillióssá ez a tábor csak a tavalyi népszavazás idején vált, amely nem csak az MSZP-nek okozott ha nem is jóvátehetlen, de hosszú ideig ható sérüléseket, hanem az egész országnak. Tehát nem csak alig 20-30% az újonnan jött, a populista hívószavakat kereső réteg ebben a szavazóbázisban, hanem legalább 50%, ha nem több. Ráadásul hosszú évek óta (a folyamat lényegében már 2002 előtt megkezdődött) a FIDESZ politikájának gazdasági része csak nekik szól, színtiszta baloldali populizmus, ami paradox módon pont abból áll leginkább, hogy az ellenfél minden olyan lépését (sőt, bármilyen lépését) igyekszik meggátolni, ami kiutat jelenthetne, amit a szerző a jövőbeni FIDESZ kormánytól vár (és amit pár bekezdéssel korábban, a fentebbi idézet szerint maga is felismert), és amint a tavalyi népszavazás sikeréből láthatjuk, nem is eredménytelenül. Politikájuk a mindentagadásra épül, és arra, hogy egyszerűen semmit se hajlandóak elismerni, amit a kormány akár sikerként is kommunikálhatna. Ami a szerzőnek "2008-as gigantikus nyugdíjemelési számok", az a FIDESZ-nek a nyugdíjasok sanyargatása. A folyamatos tagadás, csúsztatás és hazugság már a lételemük. Nem népszerű dolog mostanában Gyurcsánnyal egyetérteni, de azért vannak jó hasonlatai, mint pl. ez, amit egy HVG interjúban sütött el:

Gy. F.: ...Ez a kabinet óriási erőfeszítést tett, hogy helyreállítsa az államháztartás egyensúlyát. Ezt lényegében megtette...

HVG: Bocsánat, de ezt valahol magától értetődőnek kellene tekinteni. Ha valaki összekoszol egy liftet egy társasházban, elvárható, hogy utána fel is takarítson, nem?

Gy. F.: Nem. Ez csak úgy lenne igaz, ha a lakótársak, akik most szóvá teszik a dolgot, s nem mellesleg szemeteltek eleget 2001–2002 táján és azt követően is, nem akadályoznák a takarítót. Az nem megy, hogy míg a kezemben felmosórongy van, ők felrúgják a vizesvödröt.

2. Nem csoda hát, ha nem csak az új FIDESZ fanok, hanem a régiek nagy része is ezek igézete alá került. Ezek után azt várni, hogy Orbánék előveszik a józan eszüket, és homlokegyenest mást csinálnak, mint amiről évek óta beszélnek... Én szeretném hinni, hogy így lesz, talán a világválság rá is kényszeríti őket, de azért mérget nem vennék rá. Hisz pont a szerző hívja fel rá a figyelmet: "A képviseleti politika azonban nem úgy működik, hogy hirtelen bedobunk egy száznyolcvan fokos fordulatot, ezt jól látjuk az azóta eltelt idő példáján." Egy ilyen fordulatot végrehajtó Orbán Viktor mennyiben lenne más, mint a 2006-os Gyurcsány Ferenc? Miért olyan biztos az, hogy tőle ezeket elfogadnák a hívei, ha Gyurcsánytól már egyszer nem, és erre leginkább pont Orbán bíztatta őket?

3. A FIDESZ ellen 2002-ben nekem (és vélhetőleg az ország nem kis rész részének) nem csak gazdasági, sőt főleg nem gazdasági kifogásaim voltak. Ez azóta sem változott, sőt...


Gyurcsány hiteltelenné vált. Ez tény. Lehetnek bármilyen jó ötletei, senki se hiszi el, hogy most végre meg tudja csinálni. Az országnak új vezetésre volna szüksége, leginkább a mentális állapotok javulása miatt, és ez a jelek szerint FIDESZ kormányzást fog jelenteni. De biztos, hogy jó lesz ez az országnak? Tényleg nem érett meg az idő egy olyan új erő (demokratikus, tehát nem a Jobbikra gondolok) színrelépésének, amely átvehetné az elmúlt 20 év leszerepelt főhőseitől a stafétabotot? És ha lennének erre alkalmas személyek (biztos vannak), a magyar társadalom megérett arra, hogy ezt fel is ismerje?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr78925971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.06. 16:10:02

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Látod, épp ezért nálam lehet címkézni :-)

Pancsera 2009.02.07. 22:09:34

Gyurcsány ott tévedett hatalmasat, hogy a választói pont nem a harmadikutas politikát követelik. Az ilyen emberek már régen a Fidesz táborban vannak, ezt jól látja a cikk. A szocialista táborban jellemzően a nyugdíjasok, segélyezettek, "halmozottan hátrányos helyzetűek", inaktívak vannak, akik marhára zokon vennék, ha máról holnapra lerúgnák őket az állami csöcsökről. Így nem maradt más, mint pl. a több-biztosítós rendszer vicces kiherélése.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.07. 22:13:08

@Pancsera: Ha azok az emberek, akik vevők lettek volna arra a politikára, már mind a FIDESZ-ben volnának, akkor mivel magyarázod azt, hogy a FIDESZ ennyire vehemensen ellenzett mindent, amit csinált volna Fletó ennek érdekében, és hogy ez Orbánék táborában ennyire népszerű? Én nem látok ebben logikát...

Pancsera 2009.02.07. 22:57:15

@Fedor: Mert sajnos a Fidesz is csak egy párt, szavazóra van szüksége. Viszont ez az öntudatos középosztály kőkeményen kisebbségben van sajnos (lásd inaktivitási mutató), így a Fidesznek muszáj eljátszania a szintén atyáskodó állampártot. És sajnos ebbe egyre inkább belekavarodnak ebbe. De az alapkoncepció ez lehetett.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.08. 14:30:18

@Pancsera: Hát persze, ezt nem vitatom. De az már nagyon régen volt...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0