Rekviem egy tenni akaró miniszterelnökért
2009. január 30. írta: Fedor

Rekviem egy tenni akaró miniszterelnökért

Paranoid Android kolléga írta Pécs nemrég elhunyt polgármesteréről:

Az örökölt káosz is nagyobb volt a józan ésszel feltételezhetőnél és a belháborúk felőrölték Tasnádi Péter erejét. Betegsége kiderülése után meggyőzték, hogy ne mondjon le, hiszen elveszíthetik a pozíciót, de támogatást továbbra sem kapott, teljesen elidegenedett környezetben küzdött haláláig.

Persze könnyű azt mondani, hogy miért vállalta el, ha nem volt esélye? De hát ki mondana egy ilyen lehetőségre nemet? A helyzetbekerülés pedig mindig azzal az illúzióval jár, hogy van esély a változtatásra. Sokak sajátja, hogy küzdenek mindhalálig, ez embervoltunk egyik fontos tulajdonsága.

A következőkért sokak szemében valószínűleg leszek minden, csak rendes ember nem, de nem tehetek róla, a fentieket olvasva az ugrott be, hogy a végkifejletet leszámítva akár egy másik politikus neve is behelyettesíthető lenne ezekbe mondatokba. Valahogy így:

Az örökölt káosz is nagyobb volt a józan ésszel feltételezhetőnél és a belháborúk felőrölték Gyurcsány Ferenc erejét. Meggyőzte magát, hogy ne mondjon le, hiszen elveszíthetik a pozíciót, de támogatást továbbra sem kapott, teljesen elidegenedett környezetben küzdött, egy ideig, de aztán feladta, és besorolt ő is.

Persze könnyű azt mondani, hogy miért vállalta el, ha nem volt esélye? De hát ki mondana egy ilyen lehetőségre nemet? A helyzetbekerülés pedig mindig azzal az illúzióval jár, hogy van esély a változtatásra. Sokak sajátja, hogy küzdenek mindhalálig, ez embervoltunk egyik fontos tulajdonsága.

Mert bizony az a Gyurcsány, amelyik tavaly tavasszal, a népszavazás után bedobta a törülközőt, nem ugyanaz, amelyik négy évvel korábban nagy tervekkel csapott le a megürülő miniszterelnöki posztra. Ő akkor nem egy szoci volt a sok közül. Hiába a rendszerváltozás előtti múltja, jóval hosszabb ideig volt üzletember, mint KISZ vezető, és ez a viselkedésén, hozzáállásán is meglátszott, nem az poshadt szürkeség jutott róla az eszébe az embernek, mint a többi szociról, így sokáig úgy tűnt sokak számára, tőle komolyan várható, hogy megváltoztatja, megfiatalítja, dinamizálja az addigra már elöregedett pártot (nemhiába volt ő a legnépszerűbb kormányfő liberális körökben egy jó ideig), és ez 2006 végéig így is tűnt, legjobb példa erre az őszödi beszéd. (Obama a beiktatásakor tartalmilag hasonló beszédet mondott, csak nyilvánosan és így persze trágárságok nélkül. Talán csak ennyi a különbség, meg a két ország politikai kulturáltsága, mégis, mennyivel másabb a két beszéd fogadtatása...)

Sajnos csalódnia kellett annak, aki hitt abban, hogy ő hozza a változást. Hogy ennek mi volt az oka? Talán mégse olyan tehetséges, mint amit elhitetett magáról? A mögötte álló párt mutyijai, elvtelen kompromisszumai, félelmei a változástól? Vagy az ellenzék mindent elsöprő, sokszor aljas módon csúsztató rágalomhadjárata, amelynek csúcspontja a tavalyi népszavazás volt, mellyel még ellenzékből is sikeresen bénította meg a kormányt? Hát valószínűleg ez így együtt.

Aztán a Fidesz frakcióvezetője azon ironizált, hogy Gyurcsány szerint azért nem lehet választásokat tartani most, mert válság van. Akkor, firtatta Navracsics, ha jövő tavasszal is válság lesz, elmaradnak-e az országgyűlési választások?

forrás

Ez bon mot-nak jó, de attól még persze csúsztatás: Ha egy menetrendszerinti választást megtartanak, az csak annyit jelent, hogy stabilan működik a demokrácia, a piacok max. a végeredményt reagálják le (mint pl. a 98-as FIDESZ győzelmet egy jó nagy tőzsdeindex-eséssel). Ha elmaradna, az adna okot a bizalmatlanságra (teljes joggal), de ilyen terve (ballib oldalról legalábbis) senkinek nincs, nem is volt. Viszont egy rendkívüli választás sose jó jel, azt jobb elkerülni.

Ettől függetlenül lehet, hogy a mai helyzetben tényleg jobb lenne egy előrehozott választás. Bármennyire is biztatóak is a kormányfő legújabb tervei (kár, hogy egy világválság kellett hozzá), hisz tervei eddig is voltak, több is a kelleténél. Nem, továbbra se vagyok meggyőződve arról, hogy a FIDESZ kevésbé lenne korrupt, vagy alkalmasabb lenne az ország vezetésére (sőt napról napra inkább az ellenkezőjére szolgáltat bizonyítékokat, ami azért a kormány jelenlegi teljesítménye mellett nagy szó), de logikusan gondolkodva talán mégis lenne néhány pozitív hozadéka:

  1. A pszichikai hatás: Az ország nagyobb része a fentebb már részletezett okokból utálja Gyurcsányt. (Bár azért árulkodó adat, hogy most jóval kevesebben akarnak kormányváltást, mint tavaly ilyenkor. Úgy látszik válsághelyzetben ennyit ér Orbán hitele.) Bukása sikerélmény lenne hát a többség számára, hisz sokan hisznek abban, hogy csak ő áll a javulás útjában (hogy mekkorát fognak a későbbiekben csalódni, az már más kérdés). Mindenesetre egy időre eltűnne ez a rettenetes hangulat, ami az országot jelenleg eluralja, és már ezért megérné.
  2. A külső tényezők nyomása: A világválság persze nem múlik el attól, hogy Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, bármennyire is ennek reményében szavaznak majd rá sokan. De a kényszerítő külső tényezők remélhetőleg ráveszik, hogy elővegye a józanabbik eszét, és ne azt tegye, amit eddig hajtogatott ő is, meg a papagájkommandója is, hanem azt, amit kell (erre ugye azért vannak jelek, mint pl. a tavalyi kiszivárgott beszélgetése Kériékkel). Ez persze objektíven nézve semmivel se lenne jobb, mint amit Gyurcsány csinált 2006-ban, és még a megteendő lépések se lehetnek nagyon mások, mint amit eddig élesen elutasított, de egyrészt hívei, akik messiásként tekintenek rá, jobban elfogadják tőle ezeket az önarconköpéseket, mint a ballib értelmiség Gyurcsánytól, főleg mivel úgyis nyakon fogják majd önteni valami nemzetieskedő lózunggal, látszatintézkedéssel, hogy az legyen inkább a beszédtéma (ezt a módszert az ezredfordulón már egyszer tökélyre vitték). Ráadásul megteheti azt, amit Gyurcsány 2006-ban nem: felmutathatja a harmadik borítékot, amiben az van írva: "Kenj mindent az elődödre".
  3. A Heti Hetes végre lemoshatná magáról a kormánypárti jelzőt :-)

Szóval szeretnék abban hinni, hogy érdemes várni 2010-ig, mert végre-valahára mégis beindul most az, aminek már rég be kellett volna indulnia, de már sajnos nem nagyon tudok. Jelen helyzetben a csodával lenne egyenértékű egy MSZP győzelem, és már kevés az idő ahhoz, hogy ez megváltozzon. Akkor már essünk minél előbb túl az elkerülhetetlenen, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr22911847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2009.02.16. 14:04:43

"Obama a beiktatásakor tartalmilag hasonló beszédet mondott, csak nyilvánosan és így persze trágárságok nélkül. Talán csak ennyi a különbség, meg a két ország politikai kulturáltsága, mégis, mennyivel másabb a két beszéd fogadtatása..."

Meg mondjuk annyi, hogy Obama beszédének előzménye egy 8 évig hatalmon levő adminisztráció a másik oldalról. Obama nyiltan vállalta, hogy kijavítja Bush hibáit. Gyurcsány zárt körben ismerte el, hogy az elmúlt kettő usque négy év egy az egyben hiba volt. Ez nehogy már lényegtelen különbség legyen...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0