Baljós Árnyék
2009. május 13. írta: Fedor

Baljós Árnyék

Tegnap a FIDESZ és Orbán népszerűségének változásait és várható jövőjét elemezgettem, ma jön a másik oldal. De lusta leszek, most csak egy cikket ajánlok mindenki figyelmébe, ami az Index-en jelent meg Gyurcsány árnyával birkózik az MSZP címmel, és ami elég alaposan körbejárja a kérdést, szóval nekem már csak annyi dolgom maradt, hogy néhány fontosabb dolgot kiemeljek, mintegy összefoglalóként:

 ...jó, ha az MSZP két-három képviselő Brüsszelbe delegálására elég szavazatot össze tud kalapozni. Hogy a párt miképp lett ennyire népszerűtlen, arról nem csak ötletelni lehet. A helyzet (lecsupaszítva róla a külső körülményeket, pl. a világgazdasági válságot) gyökere 2004 nyaráig nyúlik vissza, amikor az MSZP rátért a Fidesz kitaposta útra, és úgy döntött: az egyetlen személyhez köthető problémára (azaz a személyében mozgósító Orbán Viktorra) nem tartalmi-politikai választ ad, hanem személyit (Gyurcsány Ferencet).

Tény, hogy közben Gyurcsány lelépett a színről, pontosabban hátralépett a kulisszák mögé. A nemzetközi politikai reflektorfényből elment, de maradt a pártban, a hatalommegtartási taktika átalakult visszatérési játékká. Ami szembe megy a párt érdekeivel.

2010-ben csak az számít majd, hogy ki a pártelnök, a pártigazgató, a frakcióvezető, illetve a párt forrásainak egyharmadát adó Táncsics Mihály Alapítvány elnöke. Utóbbi intézmény, aminek élére Gyurcsány aspirál, egyébként remek hely egy bázisdemokratának. Egyrészt fő ideológusként ő játszhatja ki a leghatásosabban a szélsőjobbkártyát, azaz ő válhat az MSZP harcos arcává, így kötve újra szövetéségét a párttagsággal. Másrészt kulturális finanszírozóként magához kötheti a holdudvart, illetve az alapszervezeteket.

Csakhogy amíg nem sikerül különválasztani Gyurcsányt és az MSZP-t, addig a volt miniszterelnök mozgása határozza meg az MSZP mozgását – 2004 óta folyamatosan.

...ha az MSZP valóban le akar szakadni Gyurcsányról, és életben akar maradni, akkor egy dolgot tehet: deklarálja, hogy vége a Gyurcsány-érának, pontosabban azt, hogy az EP-választások lezárultával inthet búcsút a párt a Gyurcsány-korszaknak, hiszen a választók az utóbbi két és fél évért büntetik majd a szocialistákat, márpedig ebben az időszakban, ahogy az a népszerűségi mozgásokból is kiderül, nem lehetett látni Gyurcsánytól a baloldalt. És most sem lehet, mert szép lassan elfonnyad.

Egyszóval az MSZP az EP-választások után (hiszen azon még a Gyurcsány-korszakról mond véleményt a nép) kezdheti újjáépíteni magát, már ha hitelesen tudja kommunikálni, hogy ez az MSZP már nem Gyurcsány MSZP-je. Ha nem, akkor esetleg végleg lehúzhatják a rolót.

Hát mit mondjak, nem túl hízelgő jövőkép ez egy olyan párt számára, amely a rendszerváltás óta elsőként tudott duplázni. És legfőképpen azért nem hízelgő, mert teljesen reális.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr431119636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.13. 18:25:22

"rátért a Fidesz kitaposta útra, és úgy döntött: az egyetlen személyhez köthető problémára (azaz a személyében mozgósító Orbán Viktorra) nem tartalmi-politikai választ ad, hanem személyit (Gyurcsány Ferencet)".
Azért ezzel én vitatkoznék. Abban elismerem a felvetést, hogy itt karizmák kakaskodásáról is szó van, azonban Gyurcsány egy progresszív álomvilággal állt elő. A szervezet bűne is, hogy egyáltalán nem akart sem megérteni, sem pedig megcsinálni valami kis apró szeletet abból a jövőképből, amit Gyurcsány mint karizma képviselt. Az is a szervezet szuicid gesztusa, hogy ezügyben hatalmas ám a vákuum. Azért jött Gyurcsány, mert neki volt valami elképzelése, hogy mi a kénküves tüzes istennyila az a baloldaliság. Ahhoz képest, hogy a kezdetben ifjúsági szervezet, majd ifjúsági liberális párt, majd NOideológia párt, majd népnemzeti polgári polgári polgári párt elég sikeresen összegrundolt egy háttérideológiát pl. van két ideológiasugárzó TV csatornájuk, többszáz főállású ideológiagyártóval, ehhez képest a baldalon van "lábszag és mucsa (TGM)".
Szóval oké oké ez a karizmákra kenjük rá ezt az egészet nézőpont, de baloldalon nihill van szellemileg.
Abban követték 1998-tól a Halász - Zuschlag - Hegyi paktumtól kezdve a FIDESZ kitaposott útját, hogy itt a zsákmányszerző civilgyilkos mentalitás a menő.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.13. 18:31:47

@Saman: Ez eleinte tényleg így volt, 2006-ban még én is így gondoltam, sőt még egy ideig utána is, amíg még úgy nézett ki, hogy csak lesz azokból a reformokból valami.

De aztán csak maszatolás lett belőle. Ez nem csak Gyurcsány bűne, de mindenképp egy olyan jelképe ő ennek a pár évnek, hogy most egy ideig tényleg jobb lenne, ha szépen visszamenne üzletembernek, mert minden jószándéka ellenére csak katasztrófát hagyott maga után, meg egy soha nem látott magasságokban repkedő FIDESZ-t.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.13. 18:43:40

Talán erről az útról szól ez a történelmi vakságnak szóló kudarctömeg. Ha ez tényleg a FIDESZ által manőverezett út az ország számára, akkor ebbe a FIDESZ is bele fog bukni. A FIDESZ sokkal irányíthatóbb párt, mivel nyoma sincs a demokráciának a berkeken belül. De a nagyobb irányíthatóság ellenére, nekem büdös, hogy erről az irányvolnalról nem tudnak majd eltérni. Arra nincsen stratégiájuk, hogy miként kormányozzanak. Semmit nem mondnak arról, hogy miben lehet rájuk számítani, ha megnyerik majd a választásokat, vagy ha sejteni lehetne valamit a programjukból, az köddé válik 2 héten belül.
A népnemzeti populista ideológia jó arra, hogy nyerjenek, de semmi értelems válasz nincs arra, hogy mi lenne a magyar érdek... kormányon.

Vidéki 2009.05.13. 22:16:05

A cikk szerint (Gyurcsány) „Egyrészt fő ideológusként ő játszhatja ki a leghatásosabban a szélsőjobbkártyát, azaz ő válhat az MSZP harcos arcává.”

Szerintem ez a kártya sok elvakult, gyűlölet propagandára fogékony öreg szocit vonzhat, de sokkal több kiegyensúlyozottabb gondolkodású embert taszít el (középről). Ha az MSZP középről is szeretne sok szimpatizánst szerezni, nem szabadna túlzásba vinnie a rasszistázó, fasisztázó gyűlölet propagandát.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.05.16. 17:38:23

Írtam egy posztot arról is, hogy ugyan mi alapján lehetne le bázisdemokratázni Gyurcsányt?
A cikk is világosan elismeri, hogy erős centralizáció folyt az MSZP-ben.
A bázisdemokratikus működés max. csak ideológia a történetben.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0