Drága sztráda
2009. november 27. írta: Fedor

Drága sztráda

Sztrádaügyben számunkra a bezzegország a déli szomszédunk: ha a magyar autópályák drágaságával, lassan épülésével, vagy bármilyen egyéb negatív kontextusával szemben pozitív példát akar felmutatni a vitatkozó, mindig előkerül a horvát sztráda, mint ütőkártya.

Nos, azért van, ami árnyalja képet:

A horvát rendőrség bejelentette, hogy korrupció vádjával őrizetbe vettek öt embert, közöttük az állami autópályakezelő vállalat (HAC) nemrégiben menesztett két vezetőjét.

Az öt embert a főügyész indítványára vették őrizetbe - közölte Krunoslav Borovec rendőrségi vezető, aki további részleteket nem árult el. Köztük van a HAC két másik alkalmazottja és egy építési vállalat főnöke is.

A kormány korrupció gyanújával szombaton menesztette a HAC három vezetőjét, közöttük Jurica Prskalót, az igazgatótanács elnökét.

A HINA hírügynökség szerint Prskalo is a csütörtökön őrizetbe vett öt személy között van, akiket legalább 3 millió eurónyi összeg elsikkasztásával vádolnak: a vád szerint a szükségesnél hatszor többet fizettek egy magáncégnek a Zágráb-Split autópálya két alagútjának festéséért.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy tervet fogadott el a korrupció leküzdésére az állami vállalatoknál. Eszerint az érintett cégek kötelesek lesznek az Európai Unió által nemrégiben a horvátországi korrupció "fő forrásának" nevezett közbeszerzésekkel kapcsolatos minden adat közzétételére honlapjukon.

Az elmúlt hónapokban az autópálya-építésekért és az 1000 kilométer hosszú autópályahálózat fenntartásáért felelős HAC-cal kapcsolatban a horvát média számos korrupciós ügyet szellőztetett meg, és több rendőrségi vizsgálat is indult.

Akkor ezek szerint mégse állunk olyan messze a példaképünktől? :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr371555705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paranoid Android2 2009.11.27. 09:21:41

Bocs, hogy itt reagálok, de azért igazán elolvashattad volna (mert neked emlékeim szerint megy), hogy mit fikázol.
"Liberalizmusnak nevezett..."
És értelemszerűen semmi köze a liberalizmushoz.
Kívülről, nem dogmatikus körökből, ilyennek látszik.
És nem biztos, hogy azért mert ilyennek akarjuk látni, hanem lehet mert tényleg ilyen.
Ezen kéne vitáznunk és nem máson.

Bozdurgán 2009.11.27. 09:24:18

Hát ők egy friss állam, még kicsiben nyomják:) alagútfestés hehh...
Bezzeg mi 3millio euróért le sem hajolunk az utcán:) annyiért nem nálunk éri meg korrumpálódni:)

DeMarco 2009.11.27. 10:41:50

Bezzeg a Horvátok képesek voltak rögtön őrizetbe venni az államot meglopó embereket, pedig csak 3 milla eurót sikkasztottak... nekünk miért nem megy ugyanez?? :))

Win Elen 2009.11.27. 10:42:14

@Bozdurgán: kb. 1 milliard forintert? 10 millakert is szo nelkul terdre ereszkedik itt mindenki :)

Ugyanakkor, ha jol emlekszem, itt azon ment a porges, hogy mi 4-5-szor annyiert epitunk egy km-et, mint a szomszedok. Es ezen a teny, hogy ott is van korrupcio sokat nem valtoztat.

Az mas kerdes persze, hogy a honi retorika emiatt peldaertekunek allitja be amazt... ez meg a te konkluziod is az ugy kapcsan :)

Win Elen 2009.11.27. 11:39:28

@Paranoid Android2: csakhogy emirol te irtal az az izmusok onkenyes, buta elferditese. Abban az esetben, ha ezt egyertelmusitetted volna jobban megall a dolog, de ugy sem mindig. Es az onkeny, mint szandekossag, pedig igazabol nem kapcsolhato vissza magahoz a ertekviszonyhoz. Leven atformalja azokat. Raadasul szerintem ezek az izmusok akkor is csak fuggetlen osszesitetett eszmerendszert jelentenek, amelyek egyedfuggetlenek. Igy egyeni szinten nem lehet, sot nem is szabad azonosulni veluk teljessegukben, csak reszeiben. Es igy nem is lehet jo es rossz megfeleltetest tenni veluk szembe csak eros tulalltalanositassal. Arrol amugyis megvan a velemenyem. De ez igy is epp eleg off.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.27. 18:22:20

Vagyis a horvátok harmadannyiból építenek, háromszor nehezebb terepen, háromszor jobb minőségű autópályát, úgy hogy az egészben még a "jatt" is benne volt.

Qrva anyját a politikai elitnek, és qrva anyját annak aki hagyja.

Win Elen 2009.11.27. 21:08:03

@TaTa86.: Teljes egyetertesben :)

Paranoid Android2 2009.11.28. 07:40:11

Próbáljunk keretek közt vitatkozni erről a témáról.
Mik korunk problémái a liberálisok szerint?
Melyek a liberális válaszok korunk problémáira?
Mert láthatólag én nem vagyok jogosult e kérdések megfogalmazására, de talán arra igen, hogy vitassam a liberális felebarátaim által megfogalmazott tételeket.
A jó szórakozás reményében:
PA2

Win Elen 2009.11.28. 08:19:28

@Paranoid Android2: Ez OFF. Nem hogy nem tartozik ide. Kicsit ad hominem jellegunek is tunik a dolog.

Kik ma a liberalisok? Azok akik azt mondjak magukrol? Vagy azok, akik az elet számos területehez a liberalis eszmerendszerrel jelentos hasonlosagot mutato elvek menten viszonyulnak? Mik korunk problemai a liberalisok szerint? Ugyanazok, mint a konzervativok, az anarchistak, a tuzoltok, es manyi neni szerint. A liberalis valaszok mar kicsit mas kerdes. Ahogyan a legtobb izmus, ez sem valaszokat fogalmaz meg, hanem ertekelo viszonyt. Tehat ez az a kerdes, ahol kotelezed magad arra, hogy megnevezd te mit gondolsz liberalisnak... stb. Ezert off ez, tul kodos, tul tag. Egy lepesre vagy attol, hogy feltedd a kerdest, mi az elet ertelme :) Ezert mondom, hogy off es ertelmetlen ebben a formaban. Bocs a hadarasert.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2009.11.29. 01:30:29

Ez megint megerősít abban az érzésben, hogy a szlovének mennyivel jobb arcok a horvátoknál...

Sztrádaépítéssel, egyáltalán infrastruktúrával meg állami szirszarokkal menőzni felesleges, előbb-utóbb úgyis kilóg a lóláb. Okos szlovéneknek van egy jó kis Laibach együttesük, oszt annyi.

Paranoid Android2 2009.11.30. 10:00:38

@Win Elen: Bocs a Fedorral szándékoztam kommunikálni, mert nekünk már van múltunk, most is kommentelt egy régi bejegyzésemhez és arra reagáltam ide. Rossz ötlet volt.:)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.12.01. 15:59:55

Ez kisstílű tétel. Kb olyan, mint amikor a rendőrök a roncsokat haver céghez vitették.
Ha nálunk csak ennyi korrupció lenne, mindenki sokkal boldogabb lenne hidd el.

Corry 2009.12.02. 21:15:44

@TaTa86.: Nekem is ez jutott rögtön az eszembe, megelőztél...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0