Címlista
2009. december 07. írta: Fedor

Címlista

Diktatórikus hajlammal megáldottak rendszeresen esnek bele abba a hibába, hogy hiába nyernének amúgy is egy választáson, ők ezt még jobban be szeretnék biztosítani. Ha ez csak törvénytelenül megy, akkor úgy. Így jönnek ki a 90+%-os eredmények. Demokráciákban ez persze nem megy, itt "csupán" a kampány során használnak sokszor nem túl etikus/vagy törvényes eszközöket.

Orbán is rendszeresen elköveti ezt a bakit. Négy éve is ő volt az esélyesebb miniszterelnök-jelölt pár hónappal a választás előtt, mégis sikerült egy "remek" kampánnyal ezt tönkretennie (volt benne lopás, csalás, hazudozás, alkalmatlan emberek előtérbe tolása, minden, ami kell, mindezeket csak Őszöd tudta elfeledtetni a többségnél), és minden jel arra mutat, hogy ez a mostani se lesz különb.

Amikor Szijjártó bejelentette, hogy minden idők legmocskosabb kampányára készül az MSZP, akkor már ebből az előre védekezésből is sejteni lehetett, hogy minden idők legmocskosabb kampányára készül a FIDESZ (ami aztán el is kezdődött a csúsztatásokkal teli szórólapokkal és a rabosítós plakáttal), ami ráadásul a lehető legkontraproduktívabb lesz, hisz ha egy szót se szólnak tavaszig, akkor szinte biztos a kétharmad, de ha folyamatosan és nemtelenül támadják az MSZP-t, akkor ezzel adnak nekik egy kis lehetőséget arra, hogy mégse az 5%-os küszöb környékén végezzenek (pedig azt érdemelnék).

Na de most tényleg: egy ilyen pártnak, amelyik toronymagasan vezet a közvéleménykutatásokban, miért van szüksége ilyen akciókra?

A parlamenti patkóban a hangulat a szocialista Szabó Zoltán felszólalás nyomán izzott fel. Az MSZP-s honatya beszámolt arról, hogy Orbán Viktor névre szóló kampánylevéllel keresett meg többek között pedagógusokat, kórházigazgatókat, rendőri vezetőket és magánszemélyeket egyaránt. Szabó Zoltán szerint a "hazugságokkal teleírt" levelek egy sikertelen és hatalomvágyó ember produktumai. Olyan politikusé, aki öt parlamenti választáson nem volt képes győzelemre vezetnie pártját. A névre szóló levelek szerinte az emberek elkeseredettségét és kilátástalanságát erősítik, miközben azt sugallják, hogy ne magukra számítsanak, hanem a megváltást várják, amit majd a levél írója hoz el számukra.

Szabó Zoltán közbekiabálásokkal tarkított beszédében feltette a kérdést: hogyan kerültek a címlisták a Fideszhez? Szerinte jogos a félelem attól, hogy a Fidesz adatbázisában tízmillió emberről szerepelnek adatok. Úgy vélte: a pártnak több alkalma is volt ilyen címlistákat beszerezni. "Amit régen három per háromnak, most Fidesz elnöki kabinetnek hívnak" - fogalmazott. Szerinte mindebből az látszik, hogy a Fidesz az elmúlt rendszert akarja visszahozni, Orbán Viktornak pedig csak az volt a baja vele, hogy nem ő volt hatalmon.

Válaszában Molnár Csaba kancelláriaminiszter azt emelte ki, hogy az ügyet ki kell vizsgálni. Idézte az Alkotmányt és rendőrségi törvényt, s felhívta a figyelmet arra, egyik jogszabály sem teszi lehetővé a politikai tevékenység folytatását a fegyveres szervek tagjainak.

Szerinte arra is ki kell térni a vizsgálat során, hogy adatvédelmi szempontból mennyire aggályos a névre szóló kampánylevél. Utalt arra, hogy két esetben lehet személyes adatot kezelni. Vagy törvényi felhatalmazás, vagy az érintettek beleegyezése esetén. Ezen kívül pedig választási kampány időszakában húsz nappal a választás előtt lehet ilyen címlistához hozzájutni. Miután azonban olyan szocialista országgyűlési képviselők is kaptak ilyen leveleket, ők pedig nem adták meg az előírt beleegyezést, kizárható ez másoknál is. "Egyértelmű, hogy törvénysértés történt" - állapította meg Molnár Csaba, aki szerint az, hogy bűncselekmény is történt-e, már az illetékes hatóságok feladata megállapítani.

És, nem, nem mentség, hogy a másik oldalt mit csinált eddig, és hogy Szabó ennek az ügynek a kapcsán milyen idétlen hasonlatokkal él.

A FIDESZ úgy látszik nem csak veszíteni nem tud méltósággal, hanem nyerni se.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr401580585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.07. 17:50:16

Áhhh kezdődik a kombány. :)
Igencsak elkeseredett lehetsz Fedor, ha már parlamenti közvetítéseket bújsz, egy kis fidesz-fikázásért. Ráadásul mindezt a (Népszava)Stop interpretálásában.

"Négy éve is ő volt az esélyesebb miniszterelnök-jelölt pár hónappal a választás előtt, mégis sikerült egy "remek" kampánnyal ezt tönkretennie (volt benne lopás, csalás, hazudozás, alkalmatlan emberek előtérbe tolása, minden, ami kell, mindezeket csak Őszöd tudta elfeledtetni a többségnél), és minden jel arra mutat, hogy ez a mostani se lesz különb."

Ez legenda. Egyszerűen arról van szó, hogy több balos van(volt), mint jobbos. Ha a fidesz/OV meg sem szólal 2006ban, akkor is kikapnak. A rejtőzködő szocinak a végén mindig van valami jó indoka, hogy miért kell a "tudom hogy szar, de legalább nem a fidesz" mszpre szavaznia.
Szvsz túlértékeled a valóban elég vacak kampányt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 18:06:55

@TaTa86.: Hidd el, én örülnék a legjobban, ha nem vetemednének ilyen eszközökre a FIDESZ-ben, mivel - bármennyire is hihetetlen - tényleg nem szeretném, ha a szocik folytatnák. Elkeseredett max. azért vagyok, mert a rosszat egy másik rossz fogja leváltani tavasszal.

"Ha a fidesz/OV meg sem szólal 2006ban, akkor is kikapnak."

Ez hülyeség. Nézz már utána, hogy fél évvel a választások előtt mennyivel vezetett a FIDESZ. Annak a legyalulásához kevés lett volna Gyurcsány önmagában, ahhoz kellett a másik oldal teljesen elhibázott kampánya is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.07. 18:28:21

@Fedor: Hidd el nézegettem elégszer a közvélemény-kutatások eredményét.

Csucsuka írta le egyébként a legjobban a jelenséget: csucsuka.blog.hu/2007/06/15/hus_es_ver

Ennyi.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.07. 20:12:16

@Fedor: "Ez hülyeség. Nézz már utána, hogy fél évvel a választások előtt mennyivel vezetett a FIDESZ. "

Ja, a közvélemény kutató cégek szerint...
Azóta is megvillantották képességeiket,legutóbb pl. az EU választásnál,persze önkritikát nem gyakoroltak azóta sem, minek?Jól megvannak ,nagyrészt az adófizetők pénzéből...
No de más,én nem vagyok egy fidesz fan, de azért a másik oldalt is ekézhetnéd egy kicsit,azért nyolc év az nyolc év,meg van(volt?) valami szdsz is,most van bírósági ügy a "demokratikus" szavazósdiukból...meg ilyenek...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 20:14:19

@TaTa86.: Természetesen ez is létező jelenség, de azért ez nem minden. Ennek alapján 98-ban se bukhatott volna meg Horn... No meg az is árnyalja a képet, hogy ma a FIDESZ nyomja a baloldalibb politikát (legalábbis gazdasági téren), sőt, ez már négy éve is így volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.07. 20:38:32

@blas: Nem hinném, hogy érdemes lenne őket kritizálni. Akkor csaltak volna, ha nem azokat az eredményeket adják közre amiket kaptak, hanem amiket jósolnak.

@Fedor: A dolog nyitja, hogy a fideszesek büszkék a pártpreferenciájukra, míg a balosok szégyellik. Ettől persze még pont ugyanannyira elkötelezett szavazók, csak a balos választásokig mindig duzzog, aztán talál egy hajánál fogva előráncigált érvet, hogy miért kell kedvenc pártjukra szavazniuk.

Egyébként ez a jobbiknál is megfigyelhető. Az mszptől átpártoltak nem mondják meg ők jobbik szimpatizánsok, míg az ősradik, meg az exfideszesek ugyanúgy "kérkednek" vele, mint előtte a MIÉPpel vagy Fidesszel.

98ban nem tudom mi volt a helyzet, 11 évesen nem nagyon érdekelt a dolog. :P

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 20:47:29

@blas: "azért a másik oldalt is ekézhetnéd egy kicsit,azért nyolc év az nyolc év,"

Szerintem azzal, hogy azt írtam, megérdemelnék, hogy 5% körüli eredményt érjenek el, mindent elmondtam. Ha valami aktuális hülyeségek van, azt néha én is szóvá teszem, de az az igazság, hogy van ezer másik blog, ahol ezt mesteri fokon űzik, én meg nem szeretek mások után kullogni :-)

"meg van(volt?) valami szdsz is,most van bírósági ügy a "demokratikus" szavazósdiukból..."

Egy párt belső szavazása és egy országos választás közé én nem tennék egyenlőségjelet, pláne, ha figyelembe vesszük a konkrét párt jelenlegi súlyát. A csalók legyenek megbüntetve, ez így helyes. Mondjuk annyit azért hozzátennék, hogy eddig egyetlen képviselőt büntettek meg kampányköltség túllépésért, Kupa Mihályt, mert ő volt az egyetlen, aki volt annyira hülye, hogy tisztességesen elszámoljon. Remélem érted, hogy mire akarok célozni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 20:49:12

@TaTa86.: "98ban nem tudom mi volt a helyzet, 11 évesen nem nagyon érdekelt a dolog. :P"

Meséljek? Én akkor már másodszorra szavaztam :-) Azt azért tanultad történelemből, hogy ki lett akkor a miniszterelnök? :-)))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.07. 20:52:06

@Fedor: Rémlik valami vészkorszak. Szálasi volt a P.M.? XD

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 20:56:02

@TaTa86.: "A dolog nyitja, hogy a fideszesek büszkék a pártpreferenciájukra, míg a balosok szégyellik. "

Ebben is valami, de ez még mindig túlzott leegyszerűsítése a dolgoknak. Ezek összessége, amiben benne vannak az általad mondottak is. no és persze ezek mind összefüggnek: a FIDESZ kampány baklövései adnak alkalmat arra, hogy az exszoci szavazók elhagyják az ex-kitételt...

A balosok egyébként nem szégyenlik a pártpreferenciájukat (na jó, most talán egy kicsit, de régebben ez nem volt jellemző), max. nem kérkednek vele, és nem -e körül forog az életük (és nem számít eretnekség a saját oldal kritizálása sem). Az érzelmi alapú politizálás inkább a jobboldal privilégiuma. A ballib oldal inkább a rációra épít, és azért leginkább csalódást keltő az elmúlt néhány év, mert pont ezen a téren teljesítettek pocsékul.

m.logic 2009.12.07. 21:39:32

Tény, hogy Orbánt körülveszik olyan emberek, akik mintha direkt akarnának kicseszni vele és elcseszni a kampányt, de ez a poszt kb olyan, mintha a kisgyerek sírna, mert leesett a fagyija a földre. Ez a pitiáner ügy az ég világon senkit nem érdekel, senkit nem befolyásol.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.07. 21:55:26

@TaTa86.: Egy szóval nem mondtam ,hogy csalnak,csak az a hibahatár nonszensz amivel dolgoznak,jó pénzért,aztán széttárják a karjukat és még önkritikát sem gyakorolnak.Te hallottál valamit ,hogy megvizsgálják a munkamódszereiket,vagy valami?

@Fedor: szó nem volt országos választásról,oké nálad belefér a nyílt csalás,olyan szavazott aki nem is volt párttag ,talán valakinek a rokona...utoljára tudod mikor volt ez elfogadott?:)Az meg milyen érv ,hogy már nullák és akkor azt csinálhatnak amit akarnak,meg mindegy mit csinálnak?Könyörgöm évekig ők voltak "élet-halál " urai(Költői túlzás!)ezer dologban,ezek, érted.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.07. 21:59:20

@blas: Hmmm innen nézve igazad van. Ebben tényleg van valami...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.07. 22:14:22

@blas: "nálad belefér a nyílt csalás,olyan szavazott aki nem is volt párttag"

Ezt a hülyeséget honnan veszed? Pont azt írtam, hogy "A csalók legyenek megbüntetve, ez így helyes." Én a az ügyek súlyáról beszéltem. fáj, hogy liberálisként ezt kell mondanom, de már rohadtul nem érdekel, hogy mi történik ott. voltak csalások, lebuktak, elítélték őket. Rendeben, tudomásul vettem. Befolyásol ez még valamit?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.07. 22:31:07

@Fedor: A jövőt jó lenne ha befolyásolná ,nálam ott kezdődik,hogy ne söpörjük már a szőnyeg alá(ezt is!)Tudod az fáj ,hogy hittünk bennük, na én személy szerint nem az szdsznek,de ez lényegtelen ebből a szempontból,hittük ,hogy ezek demokraták,értelmiségiek,politikusok,
hogy jót akarnak a népnek (?!)stb.,oké korruptak,a hatalom korrumpál blabla.De szar látni ,hogy ezek tényleg ennyire gátlástalanok,hogy ennyire átbasztak,szemen köptek húsz éven át...!:( Most ez csak egy "kis" ügy,nem is ez az ügy a lényeg,hanem az elmúlt húsz év a fene egye meg!

DeMarco 2009.12.07. 22:42:39

@Fedor: "tisztességesen elszámoljon".
Néha olyan naív vagy... tudod volt egy idős jóbarátom, aki sokat mesélt nekem a folyékony aranyról és pénzzel teli aktatáskákról... de régen volt, egyesek már el is felejtették.

"a rabosítós plakáttal), ami ráadásul a lehető legkontraproduktívabb lesz,"

Miért lenne az? Nekem tetszett. Jövőre nem bánnám, ha nem csak kettőn lenne bilincs...

De nekem is az a véleményem, hogy egyre elkeseredetebb vagy, lassan naponta jelenik meg Orbán elleni cikked. Ha valami, akkor ez a kontraproduktív. Persze hazudnék, ha a pánikot látva, nem hízna a májam folyamatosan...

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.08. 09:42:34

Azért van szükség a kampányra - többek között -, mert a Bajnai-kormány annyira szürke, és a széles közvélemény számára semmitmondó, hogy a FIDESZ-nek muszáj kommunikálnia a tömegek felé a kormánypárt negatívumait, különben azok elfelejtenék az elmúlt 8 évet is. Mint tudjuk a választók memóriája igen rövid. És hiába vannak százmilliárdos tételek, az egyszeri polgárokat jobban meg lehet érinteni a 100 milliós végkielégítésekkel, mert abba a helyzetbe jobban bele tudja élni magát. Be kell látni, hogy ma nálunk egy párt negatív kampánnyal tud elérni valamit is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.08. 09:48:21

@danaz: "a Bajnai-kormány annyira szürke, és a széles közvélemény számára semmitmondó, hogy a FIDESZ-nek muszáj kommunikálnia a tömegek felé a kormánypárt negatívumait, különben azok elfelejtenék az elmúlt 8 évet is"

Nyugodtan nevezheted sikeresnek is :-) Ennek ellenére nem úgy néz ki, mintha a kormány eredményei hatnának az MSZP népszerűségére, ami mondjuk annyiban mindenképp jogos, hogy sok közük nincs is hozzá, kényszerből mögötte állnak, mert belátták, hogy mást nagyon nem tehetnek. Nagyon jól tette Bajnai, hogy nem kötötte magát a szocikhoz azzal, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, nem érdemlik meg.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.08. 09:58:39

@TaTa86.: "áadásul mindezt a (Népszava)Stop interpretálásában."

Csak megkérdezem: mennyiben befolyásolja a tényeket, hogy hol jelent meg? Amit írtak, az a parlamentben hangzott el, jegyzőkönyv is van róla. Ha azt linkeltem volna be forrásként, akkor elfogadhatóbb lenne a számodra? Kár, hogy a hirkereso.hu azt nem szemlézi, így nem ott jött szembe velem ez a hír :-)

DeMarco 2009.12.08. 14:45:11

@Fedor: "Nyugodtan nevezheted sikeresnek is :-) " Attól azért igen messze áll. És jól látod, a kényszer nagy úr...

DeMarco 2009.12.08. 14:49:07

@Fedor: Most jutott eszembe, hogy a minap láttam felvételeket a parmalat elnökéről ahogy bilincsben ül a tárgyalásán, mert tönkretette a kisbefektetőket, miközben kimentette a pénzt, végig tagadva, hogy lennének értéktárgyai. A börtönben lehallgatott telefonjai után találták meg a rengeteg drága festményt, amit épp eladni készült oroszoknak. El is kobozták mindet, hogy kártérítésre fordíthassák.

Egyből arra gondoltam, Istenem, ha nálunk lennének ilyen rendőrök mennyi szenvedéstől megvédhettek volna minket...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.08. 19:55:07

@DeMarco: Halló, nem hallgatsz híreket? A BKV-s és MALÉV-os korrupt vezetőket talán az Üdvhadsereg fogta el? Hunvaldék maguktól mentek börtönbe?

DeMarco 2009.12.09. 13:15:08

@Fedor: "A BKV-s és MALÉV-os korrupt vezetőket talán az Üdvhadsereg fogta el?"

Miután valaki feljelentést tett ellenük a rendőrségen, kénytelenek voltak lépni. Micsoda bravúr, hogy végzik a dolgukat...

De én nem az ilyen kis halakra gondoltam, akik annyira lúzerek, hogy telefonon egyeztetnek ilyenekről, meg parkolókban cserélnek zsetont...

Nézd meg pl. a Kulcsár-pert amit éppen most akarnak hatálytalanítani, "szabálytalanságok" miatt...

Tudtommal Hunvaldéknál sincs még jogerős bírói döntés és egyébként is évekig fogják fellebbezgetni tuti...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.09. 13:49:09

@DeMarco: "Miután valaki feljelentést tett ellenük a rendőrségen, kénytelenek voltak lépni."

Miért, szerinted a Parmalatos ürgéhez hogy jutottak el?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.12. 06:40:26

@Viktus: Nincs még ez a játszma teljesen lejátszva. Az általad belinkelt cikkből is kitűnik, hogy a nemzetközi jog, és a nemzetközi diplomácia rokonszenve mellettünk áll, Szlovákián meg egyre nagyobb a nyomás. Szerintem továbbra is áll, hogy hőbörgéssel, keménykedéssel csak rontottunk volna a helyzeten, így viszont az erkölcsi fölény a mienk, márpedig hosszú távon ezt át lehet váltani valós fölényre is.

Amúgy meg a finom bosszúállásért Bajnaiéknak se kell a szomszédba menniük:

index.hu/kulfold/eu/2009/12/10/bajnai_atverte_ficot/

DeMarco 2009.12.13. 08:17:14

@Fedor: Akkor is tapsolni fogsz, ha ezrével fogják megbüntetni őket?? Mégis létezik az az eset, ami még a te roppant cinikus, megalkuvó hozzáállásodat is eléri?? Értem én, h lesza*od a htm-eket és úgy teszel, mintha nem is magyarok lennének, de könyörgöm, miért kell megalkuvónak lenni? Akkor ne mondj semmit, ha nem érdekel, de ezzel a megalkuvással csak azt mutatod, amit ficóék pontosan látni szeretnének. Ez csak őket erősíti abban, h bármit megtehetnek és meg is tesznek. Tökéletesen látják, h a maszop semmit se fog tenni és a maszop se keménykedik, mert a szavazóik is pont annyira beszariak...
A nemzetközi jog és diplomácia pont lesza*ja, hogy mit csinálnak a szlovákok és mi. Bármit megtehetnek és ezt is kihasználják. Mint anno Hitler. Őt is hagyták játszani jó sokáig...
Kit érdekel az erkölcsi fölény??? Akkor lenne erkölcsi fölényünk, ha kiállnánk a htm-ek jogaiért és érvényt is szereznénk ennek. A szlovák példa remekül illusztrálja amiket eddig leírtam és az általad leírtak tökéletese csődjét.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.12.13. 08:27:07

@DeMarco: Nem cinikus vagyok, hanem optimista, nagy különbség.

Természetesen ha valóban megpróbálják így alkalmazni azt a törvényt, az ellen én is tiltakozni fogok, mint ahogy maga a törvény meghozatala ellen is tiltakoztam. De ezek a hírek még mindig csak arról szólnak, hogy nem _tervezi_ betartani a megállapodást, és nem konkrétumokról. Ezért írtam azt, hogy még mindig van esély.

"Akkor lenne erkölcsi fölényünk, ha kiállnánk a htm-ek jogaiért és érvényt is szereznénk ennek. "

Kiálltunk, és a legelfogadhatóbb módját választottuk annak, hogy ennek érvényt szerezzünk. Mégis, mit tehetnénk még? Lerohanjuk őket, és visszafoglaljuk a Felvidéket?
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0