Üdv a klubban
2010. március 08. írta: Fedor

Üdv a klubban

Nem tudom nem némi csendes kárörvendéssel nézni azoknak a jobboldali újságíróknak a védekezését, akik a Jobbikkal szemben indított egészpályás letámadás után szokatlan szituációban találták magukat: ők, a nemzeti újságírás felkent papjai egyik napról a másikra nemzetáruló zsidóbérencek lettek.

Üdv a klubban.

Nagyon jó szemléltető példa erre Szentesi Zöldi László Magyar Hírlapban megjelent írásának már majdnem elnézést kérő, magyarázkodó hangvétele:

Olvasom a jobbikos fórumokon, hogy mi itt, a Magyar Hírlapban, és máshol a jobboldali sajtóban, zsidóbérencek, hazaárulók, gazemberek vagyunk, csak azért, mert nemet mondunk a jobbikos hívó szóra. Nem vagyunk azok. A családunk, a múltunk, a jelenünk, a lelkünk, a gondolataink semmivel nem hitványabbak, mint a jobbikosoké. Csak mi nem toljuk magunk előtt, mert nekünk – ellentétben a barikádos és a kurucinfós névtelenekkel – nincs mit kompenzálnunk. S hogy tudják, mert nekik állítólag fontos a makulátlan származás: egyik ősöm jászkun huszár volt a napóleoni háborúkban, a felmenőim egytől egyig keresztyén magyar emberek, apám, nagyapám pedig 1956-os hős. Ennek persze semmi jelentősége, de éppen ezért ne zsidózzatok, cigányozzatok, csak most az egyszer ne. Magyar ember vagyok, és ugye, ti is, valamennyien?

Egyszer le kell már írni, hogy mennyi ostobaságot hordtok össze… Aki szereti a hazáját, nem csendőrséget, hanem erős rendőrséget kíván. Aki a 2010-es Magyarországon él, annak nem az Árpád-sávos, hanem a piros-fehér-zöld a zászlaja (miközben az Árpád-sávossal sincs baja). A hazáját szerető magyar nem zavarja el a multikat (de tényleg, hogyan is kellene, jobbikosok, odaálltok korbáccsal, és futnak a hatszázezer magyarnak munkát adó multik?), hanem újratárgyalja velük, amit újra kell tárgyalni. És akinek valóban fontos a haza és a nemzet, az nem küldi el mocskos szájjal, utcai fröcsögéssel, a legrosszabb komcsi szövegekkel azokat, akik már akkor a nemzeti újságírást művelték, amikor a lelkes bírálók még csattogós lepkét tologattak a konyhában.

Hirtelen leértékelődik az Árpád-sávos zászló, hirtelen nem is olyan fekete seggűek a multik, hirtelen tolerálhatóak a más vélemények is, mivel hirtelen az ő véleményük vált mássá. Nahát...

A Jobbik nem a hazai, hanem az 1933-as berlini és 1937-es moszkvai talajból sarjad. Nem véletlen, hogy újabban a náciktól a kiábrándult kommunistákig terjed támogatottságuk. A Jobbik mögött nincs intellektus, nincs észérv, nincs szakértelem, csak indulat. Dühöngő szenvedélyük merőben idegen a magyar szellemtől, és semmi közük nagy gondolkodóinkhoz, elődeinkhez, a nemzeti ügy valódi apostolaihoz. Széchenyi, Deák, Szekfű Gyula, Németh László ma harcolna a Jobbik ellen, ahogyan a maga korában mindegyik harcolt is a nemzeti túlzás és önsorsrontó demagógia ellen.

Azt hallom, a Jobbikban néhányan már arról álmodoznak, hogy megnyerik a választást, csak azért, mert mondjuk, Tiszavasváriban megtelt a helyi művház. Nagy lesz a pofára esés, nem kétséges. A Jobbik soha nem alakít kormányt ebben az országban, s ha be is jut a parlamentbe, ellenzéki szerepre kényszerül. Nem a nemzet lelkiismerete, hanem a nemzet szégyene lesz, ahogyan a Brüsszelben hisztérikusan asztalt csapkodó Morvai Krisztinán máris – teljes joggal – hüledezik fél Európa.

Okos szavak, korrekt mondatok. Kár, hogy kései kimondásukhoz taktikai megfontolások kellettek, mert így még egy ideig eltart, míg elhiszem, hogy szívből jön.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr881819896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Igen-Igen MSZP | VBT version 3.0 2010.03.17. 00:31:02

Hát nem csodálatos?:))) Varga B. Tamás csodálatos szerzeménye! Ismét minden tiszteletem az övé;)Csak hogy ne kelljen keresgélnetek, az alábbi infóval lett közzétéve a YouTube-on:Prológus:Ez a dal egy ismert poltikai kampánydal paródiája. Minden so...

Trackback: Pártkatonák, oszolj! 2010.03.08. 22:39:50

Elegem van A fasor tele van azzal, hogy a két jobboldali párt egymást gyilkolja. Tán a baloldalon nincs kit, nincs mit b...gatni, hö!? Az i-re pontot a Magyar

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizrolist 2010.03.08. 16:44:48

Visszanyalt a fagyi, szokták ilyenkor mondani...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.03.08. 17:24:37

Mintha nem is a Magyar Hírlap lenne...

DeMarco 2010.03.08. 17:30:37

Ez nem akkora újdonság. Eddig is zsidesznek hívták a Fideszt. A Jobbiknak a Fidesz is ellenfél, mert tőlük is akarnak szavazókat átcsábítani. Ahogy ez igaz fordítva is.

De például tegnapelőtt egy városban tartott előadást Pokorni nagyszámú közönség előtt. Erre elmentek a helyi Jobbikosok közül jópáran meghallgatni őt. Beültek a hátsó sorba, illedelmesen, nem volt balhé, bekiabálás. Csak a pólójukkal demonstrálták pártállásukat. Mindössze annyit mondtak utána, hogy na megint nem mondtak semmit sem, kivéve oktatási kérdésekben (milyen meglepő Pokorniról lévén szó).

Az általad leírt jelenség kevéssé megfigyelhető. Van rivalizálás a két párt között és az emberek is különbséget tesznek a vehemenciájuktól függően, de azért nem is összeegyeztethetetlenek. Nagyon sokan ha úgy alakul, akkor a Jobbiknak adják a második voksukat. Ahogy remélhetőleg a Jobbik is a Fideszre fog szavazni, ha csak ők maradnak bent.

m.logic 2010.03.08. 17:38:17

Egy 3. fél ugyanígy írhatna a Magyar Hírlapról is. Némi féligazság, némi csúsztatás, némi hazugság...

Például soha nem mondta a Jobbik, hogy el kell zavarni a multikat. Ha itthon x-et adóznak, bárhol Európában mondjuk 2x-et, akkor még mindig követelhetünk 1.99x-et, hogy nem menjenek el.

Ugyanígy ideje lenne befejezni a kuruc.info összes cikkét a Jobbik hivatalos véleményével összemosni.

Kétlem, hogy Széchenyi és társai elítélnék a mai Oroszországot és Kínát, de a sokkal súlyosabb háborús bűnöket elkövető Izraelt és Amerikát nem. Ne állítsuk őket tehát senki mellé.

Bayer hazug, sunyi, csúsztatásokkal teli, ténylegesen tollba mondott cikkére meg megérdemli a reakciókat.

...

greybull 2010.03.08. 18:00:19

2006-ban az MDF-re illetve MIÉP jelöltre leadott kb.2 %-on múlt, hogy nem Tarlós lett Bp.főpolgármestere. Hát megérte nem összefogni? Jó volt Demszky még 4 évig, mert előtte sem!

Avatar 2010.03.08. 19:12:36

@DeMarco: "Beültek a hátsó sorba, illedelmesen, nem volt balhé, bekiabálás."

Most még... aztán majd ha Orbán lesz kormányon és lép valami olyat, ami nekik nem tetszik, akkor jön a "hazaáruló", meg az "Orbán takaroggy", ahogy ezeket már megszokhattuk. Kezdhettek készülni rá, hogy a Jobbik ugyanazt fogja eljátszani a Fidesszel, amit az játszott az MSZP-SZDSZszel, mikor nemzetellenesnek, antimagyarnak titulálták őket.
A Jobbik plakátján már most is az szerepel, hogy "A Nép nevében"...

DeMarco 2010.03.08. 19:57:14

@Avatar: Ellentétben veletek, mi tudunk önkritikát gyakorolni és nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy mi nem látjuk meg a hibákat. Ilyen hiba sztem Pintér visszatérése. Őt már az előző kormányban sem láttam szívesen, a régebbi ügyei miatt, de gergényivel való barátsága is rengeteget ront az ázsióján. Aztán az is bosszantó, hogy a Fidesz kiküldött füzetkéjében egyetlen szó sincs a fiatalokról, ehhez a réteghez nem is szóltak, pedig ők jelentik a Fidesz gerincét. Persze ők vannak annyira okosak, hogy rájuk szavazzanak, de mégis... előre lehet tudni, hogy a Fidesz kevésbé harciasan fog viselkedni, nem fogja felrúgni az asztalt és túl "finom" lesz. Ez pedig nem jön a Jobbiknak. De azért mégis ez a helyesebb út, nem pedig amit a Jobbik akar. Igaz, bizonyos dolgokban nagyon is igazuk van...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.08. 19:59:30

@DeMarco: "Ellentétben veletek, mi tudunk önkritikát gyakorolni"

Basszus, másról se szól az elmúlt néhány év, mint hogy önkritkát gyakorolunk, mie ez a nagyképű csúsztatás?

Drang 2010.03.09. 02:13:45

Fedor, te változatlanul a saját vágyaidat vetíted ki a tényekre, és örömmel belekapaszkodsz a legkisebb szarba is, ami igazolni látszik ezeket. Már lassan a Fideszt dicséred. De hogy konstruktív legyek: tippeljük meg a parlamenti mandátumok eloszlását (a 2010-es választások kapcsán, természetesen). Amelyikünk téved, az elismeri a másikról, hogy az okosabb a közéleti kérdésekben. Te vagy a bloggazda, tippelhetsz először. Ha nem akarsz, tippelek én, de ha hasonlót tippelsz te is, azzal beismered, hogy csak propagandát folytatsz, és a legkevésbé sem gondolod komolyan, amiket leírsz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.09. 09:10:46

@Drang: Már az is baj, ha nem szidom a FIDESZ-t? :-) Egyszerűen csak következetes vagyok. Nem az én hozzáállásom változott, hanem a FIDESZ-é és a holdudvaráé... És mit vetítek én ki? Nem elég egyértelmű az idézett cikk?

A tippeléssel én megvárnám március 19-ét, ugyanis befolyásolja a végeredményt, hogy egyáltalán ki tud listát állítani. Ha az MDF meg az LMP nem (márpedig úgy tűnik ez lesz), akkor mást tippelek, mint ha tudnak, mert akkor viszont látok esélyt a bejutásukra. Ha bejutnak, akkor az valszeg meglátszik az MSZP eredményén is, méghozzá negatívan, mert lesz választási lehetőség a FIDESZ-t nem akaróknak, de egyben lehet, hogy negatív lesz ez a FIDESZ-nek is, mert esetleg többen döntenek úgy az őket nem kedvelők közül, hogy mégis elmennek szavazni (és az ellenkező eset is igaz lehet: ha nem jutnak be a kispártok, akkor lehet, hogy sokan jobb híjján szavaznak az az MSZP-re, viszont összességében kevesebben lesznek). Egyébként meg egy kampányban naponta változnak a dolgok, ez a hétvége pl. legalább -5%-ot hozott az MSZP-nek, és van még hátra bő egy hónap, bárhol lehetnek még botrányok. Szóval egyelőre csak tág intervallumokat tudnák mondani, a FIDESZ 50-60%, az MSZP és a Jobbik 10-20%, az MDF és az LMP 0-8%, aztán ahogy haladunk előre az időben, majd szűkülnek az intervallumok.

Ami viszont a fölényeskedő nagyképűségedet illeti, hát csak szánni tudlak, hogy így gondolkozol egyrészt magadról, másrészt rólam. Attól, hogy van egy határozott véleményem egyes pártokról, még nem jelenti azt, hogy nem lennék tisztában a valós folyamatokkal, és nem fogadnám el azt valóságként. Ez a jelek szerint rád már nem biztos, hogy vonatkozik...

DeMarco 2010.03.09. 09:21:36

@Fedor: Ha a szadöf listát sem tud állítani, ami elég valószínűnek látszik, főleg a tegnapi események fényében, akkor az egyik régóta vágyott álmunk máris teljesülni fog... mint mikor az entek legyűrték szarumánt.

"még nem jelenti azt, hogy nem lennék tisztában a valós folyamatokkal, és nem fogadnám el azt valóságként"

hát...öööö...erről azért mesélhetnék... :)))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.09. 09:26:58

@DeMarco: Na mesélj... Gondolom a cigányokkal jössz, meg hogy nem tartom tatárjárással sújtott világháborúnak az elmúlt nyolc évet, hanem csak szimplán rossznak. Ja, és nem verem a földhöz a seggem örömömben, hogy FIDESZ uralom lesz.

Avatar 2010.03.09. 15:17:05

A Fidesz egyik pillanatról a másikra nemzetellenes hazaáruló lett... Valószínűleg a párt választási győzelmének borítékolhatósága miatt felvásárolta őket a nemzetközi magyarellenes összeesküvő csoport, :) másképp nehezen tudnám magyarázni Járai _neoliberális_ elképzeléseit:

"A választások után felálló új kabinetnek egy héten belül drasztikus adócsökkentést kellene végrehajtania és a mai több mint négytucatnyi adó- és járulékfajta helyett elegendő lenne akár ötfajta adófajtával megoldani az adóztatást"
"Az azonnali és jelentős adóteher-csökkentéssel, az adórendszer egyszerűsítésével párhuzamosan kőkeménnyé kell tenni az adóbehajtást, és az államháztartási kiadásokat is azonnal vissza kell vágni."
"az adóelvonást a GDP 30 százaléka alá kell vinni a mostani 38-39 százalékról, az újraelosztási rátát pedig a mostani 50 százalékról 40 százalék alá kell szorítani."
"A kiadások intenzív megnyirbálását azzal kell kezdeni, hogy bezárunk egy csomó hivatalt"

index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/09/jarai_egy_heten_belul_adocsokkentest/

Mádit kevesebbért is kirúgták... :)
De Orbán most legutóbb a VOSZnál járt, és a vállalkozók az adó- és járulékcsökkentést szeretik hallani, úgyhogy megígérte nekik, így most Járainak is alkalma nyílt beszélni.

Járai azért ismerheti a főnököt, hogy ha holnap másokkal találkozik, azoknak mást fog beígérni:

"Arra azonban nem szabad mérget venni, hogy ez is lesz a fő irányvonal a jelek szerint kormányra kerülő Fideszben"

Mint a mesében az okos lány:
Mondtam is valamit, meg nem is.

Vajon miért van az, hogy a Fidesznek csak addig büdös bármilyen lépés, amíg nem ő lépheti meg...?
(Gondolok itt a Kormányzati negyed helyére tervezett Kulturális negyedre is...)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.09. 15:27:20

@Avatar: Az azonnali és radikális adócsökkentés eszméje nem új, már négy éve is elsütötték, de most is az a bajom vele, mint akkor: Az adócsökkentés jó, és szükséges, de a mérték... Ha egyik hétről a másikra kiesik mondjuk 1-2 százmilliárd forint bevétel minden előkészítés nélkül, akkor azt honnan pótolják ilyen rövid időn belül? Most akkor romokban van az ország, vagy olyan gazdagok vagyunk, hogy ezt fel se vesszük?

Orbán egyébként négy-öt éves ütemtervről beszélt adócsökkentés ügyben, az jóval kivitelezhetőbbnek tűnik...

Avatar 2010.03.09. 15:57:36

@Fedor:
Az egyszeri és nagyarányú adócsökkentés valóban régi szöveg, ez esetben úgy tűnik Járai tartotta magát a szlogenhez, de szerepelt ott több olyan pont is, amivel eddig látszólag bajuk volt.
Az adó és járuléknemek összevonását, az adórendszer egyszerűsítését eddig megtorpedózták. Az adóbehajtás szigorítását kizsákmányolásnak, vérszívásnak bélyegezték. Az állami hivatalok bezárásának terve a munkanélküliség gerjesztése, az állam szétverése volt az eddigi retorikában.

"Ha egyik hétről a másikra kiesik mondjuk 1-2 százmilliárd forint bevétel minden előkészítés nélkül, akkor azt honnan pótolják ilyen rövid időn belül?"
Hát onnan, hogy ők annyival kevesebbet fognak lopni... :)

Egyébként a 7%-os várható hiány felvetésével már elkezdték puhítani az IMF-et, hogy a 3,8%-os terv helyett magasabb lehessen majd a hiánycél. A választások után tárgyalnak majd erről, szerintem 5-5,5 % között lesz majd a kompromisszumos megállapodás. (Ha ezt az ellentábor lépné meg, akkor persze az ország eladósításáról, kiárusításáról beszélnének)
Ez ad majd némi mozgásteret, aminek egy részét valószínűleg ellövik népszerű intézkedésekre az önkormányzati választások előtt, de talán belefér majd 1-2 neoliberális lépés is.

loláb 2010.03.09. 17:21:19

@Avatar:

Inkább az Orbán takarodj jöjjön, mint az Orbán-Vona kézfogás vakufényben.

DeMarco 2010.03.10. 10:40:41

@Avatar: Ez egy klasszikus tévedés részedről. Fedor már ismeri ezt a gondolatmenetet. Mi egyáltalán nem osztogatást várunk, ellenkezőleg nagyon is szigorú költségvetést akarunk, a féktelen állami túlköltekezés megfékezését. Az állami vízfej visszanyesését. De a legfontosabbnak a lehető legkorábbi adócsökkentést kívánjuk, mert sehová nem vezet a komcsi mód, hogy mindent pénzt beszipkázunk és szétosztjuk a haveroknak... Ez volt fletó "reformjainak" is a veszte. Ők csak többet akartak behajtani nulla hozadékkal. Én szívesen fizetek az egészségügyért, de akkor hagyják nálam amit erre a célra be kell fizetnem.
Fedor most is azon morog, hogy ha kiesik a bevétel, akkor honnan fogják pótolni?!
Pont ez a lényeg. Sehonnan nem kell pótolni, ezáltal rá kell kényszeríteni az államot, hogy végre kezdjen el spórolni és átalakítani az állami feladatokat, átszervezni, leépíteni. És igen, a jóléti feladatokból is fel kell adni bizonyos dolgokat. Végre a valódi bevételekhez igazítani a kiadásokat. Válság van? Igen? Akkor nem építünk addig metrót, nem építünk még 8 autópályát, mert eddig is megvoltunk nélküle, kibírjuk pár évig, stb. Ahogy az embereknek is muszáj megfogni az otthoni költségvetésüket, úgy az államnak is össze kell húznia a nadrágszíjat, de nem úgy, hogy akkor még több adót vetek ki, meg még többet, amíg bele nem rokkan a gazdaság, meg az emberek. Ez az utóbbi komcsi módszer fojtja meg most is az államot. Évek óta pofázzuk, hogy a gazdaság beindításához adót kell csökkenteni, egyedül libajnai értette meg ennek szükségességét, de az ő keze is meg volt kötve, ezért csak módjával mert hozzányúlni.

DeMarco 2010.03.10. 10:42:29

@loláb: "Inkább az Orbán takarodj jöjjön, mint az Orbán-Vona kézfogás vakufényben."

Ez nagyon találó mondat volt és nagyon igaz. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy sokkal jobban járnak a Fidesz utálók is, ha rájuk szavaznak, mintha kelleni fog a Jobbik is...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.10. 10:44:17

@DeMarco: "Sehonnan nem kell pótolni, ezáltal rá kell kényszeríteni az államot, hogy végre kezdjen el spórolni "

Ez tény, de szerinted ez csak elhatározás kérdése, és megy egyik hétről a másikra? Merthogy a "csökkentjük az adókat egy héten belül" ezt feltételezi... És ha a jóléti kuadásokhoz hozzányúlnak, akkor valóban lesz majd Orbán takarodj, méghozzá pontosan azoktól, akik eddig Gyurcsány, takarodjot kiabáltak.

DeMarco 2010.03.10. 11:09:07

@Fedor: Hát legyen, akkor Orbán takarodj. A Jobbik amúgy sem erős gazdasági kérdésekben.

Válaszolva a kérdésedre: Igen, pontosan ezt gondolom. Minden csak elhatározás kérdése. És igen, megy egyik-hétről a másikra, mert feltételezhető, hogy vannak a Fideszben és egyéb civil közgazdászok akik ezt rendesen kiszámolták és a látszat ellenére van koncepció és tapasztalat is, hiszen csinálták már egyszer... Ha meg mégsem, akkor itt az ideje, egy gyors számolásnak. De nem kell nagy logika ahhoz, hogy ha csökken az adó, felpörög a gazdaság. A probléma a hiányzó összegből keletkezik, ahogy te is írtad. Ezért sokkal inkább az a kérdés, hogy hol faragjanak az állami vízfejen. Engedjenek oda, tele vagyok ötletekkel... pillanatok alatt megspórolom az adócsökkentést. Kisebb állam, kisebb keret. Minél jobban visszaszorítani az államot, de növelni az ellenőrzést és főleg a büntetés mértékét.

Avatar 2010.03.10. 15:38:18

@DeMarco: A probléma ott van, hogy te kihagysz egy nagyon fontos elemet a képletedből: az államháztartási hiányt.
Az állam kb. 2000 óta (!) úgy működött, hogy egyre bőkezűbb volt az osztogatásokkor, és a bevételi oldalon nem ment utána (semmi nem kényszerítette) a kiadási oldal megugrásának, hanem szépen megemelkedett a hiány. Ekkor az volt a jobboldali kritika alapja, hogy eladósítják az országot.
Gyurcsányék 2006-ban nekiláttak a kiadások lefaragásának és a bevételek megemelésének is, hogy a hiányt visszaverjék kezelhető szintre.
Természetesen az ellenzék részéről mindkét típusú lépésük kritikát kapott, mert ugye ne az emberekkel fizettessék meg... (inkább a nyulakkal?) Jól lehetett kommunikálni, hogy bevétel növelés, meg juttatás csökkentés folyik, arról már nem volt szó, hogy ez szükséges-e egy egyensúlyi költségvetéshez, és hogy végre a hiány el kezdett csökkenni.

Egy egyszeri és nagy arányú adócsökkentés liberális lelkemnek kedvesen hangzik, de el kell fogadni, hogy ez bevételkieséssel fog járni (rövid távon egész biztosan), és annak az árát is az emberekkel kell megfizettetni. Vagy a kiadások drasztikus megvágásával azonnali módon, vagy a hiány megemelésével halasztott ütemezésben.

Eddig mind a kiadások kurtítását, mind pedig az ország eladósítását folyamatosan támadta a Fidesz. Most érdekes módon mind a költséglefaragás, mind a hiánycél megemelése kezd elfogadhatóvá válni a szemükben.

"De a legfontosabbnak a lehető legkorábbi adócsökkentést kívánjuk, mert sehová nem vezet a komcsi mód, hogy mindent pénzt beszipkázunk és szétosztjuk a haveroknak..."
Pedig ennél van jobb módszer, amit Széchenyi terv néven ismernek: A választások előtt ítéljünk meg pályázati támogatásokat a haveroknak, amelyeknek a kifizetését, és így a szükséges pénzek behajtását már a következő kormányra bízunk...

"Én szívesen fizetek az egészségügyért, de akkor hagyják nálam amit erre a célra be kell fizetnem."
Előbb el kéne érni, hogy a EÜ kassza egyensúlyba kerüljön, aztán lehet játszani olyat, hogy kevesebb szolgáltatás kisebb járulékokkal.
Az egyensúlyi helyzet felé mehetünk úgy, hogy kicsit többért kicsit kevesebbet kapunk, vagy úgy, hogy kicsit kevesebbért sokkal kevesebbet kapunk az államtól. Ez utóbbi a liberális modell, ezt hívta eddig a Fidesz az egészségügy szétverésének.

"ezáltal rá kell kényszeríteni az államot, hogy végre kezdjen el spórolni"
Az államot elég nehéz kényszeríteni. Amíg hitelbőség volt, addig nagy ívben tojt az egyensúlyra, most sem belső kényszer vitte rá az MSZP-t a reformok támogatására, hanem a hitelfelvétel lehetőségének beszűkülése.

"nem építünk addig metrót, nem építünk még 8 autópályát, mert eddig is megvoltunk nélküle, kibírjuk pár évig"
Beruházásokat félbehagyni nem túl jó stratégia, ugyanis azzal csak a már elköltött pénzek megtérülését nullázod le. Az alagút már a földben van, sokmilliárdért került oda... Gondolj arra, hogy ha nem használjuk, akkor annak a sokmilliárdnak az éves kamatait dobáljuk ki az ablakon.
Másrészt ha a már folyó állami munkákat felfüggesztik, az gerjeszti a munkanélküliséget. A Keynes-féle modellben épp az állam a válságból kilábalás motorja. Bár hozzám a klasszikus liberális makro-modell közelebb áll, de azért érdemes lehet a munkanélküliség alakulására is figyelni, hiszen a munkanélküliség is pénzbe kerül az államnak, nem csak a beruházások.

Avatar 2010.03.10. 15:49:47

@loláb: @DeMarco: Kevés esélyét látom annak, hogy a Fidesznek ne legyen meg az 50%, így nem valószínű, hogy koalícióra kényszerülne Vonáékkal.
Azt nem is hozom fel érvnek, hogy Viktor előre bejelentette, hogy nem köt koalíciót velük, mert ilyet mondott a Kisgazdákról is, aztán emlékszünk, mégis úgy lett...

A 2/3-ot pedig azért nem szeretném, hogy elérjék, mert azok a törvények, melyeknél ez számít, épp azért ilyenek, hogy a kormány ne tudja az ellenzék semmibevételével módosítgatni őket. Szerintem a Fidesznek igencsak nagy felelőssége van abban, hogy ezekben nem lehetett az utóbbi 8 évben kompromisszumos módosítást elérni, pl a választási törvénnyel kapcsolatos egyeztetésekről az utolsó fordulóban visszakoztak meglehetősen álságos indokkal: Nem fogadják el, hogy emelkedhessen az egy jelöltre jutó kampánykeret. Miközben közismert, hogy a fidesznél is erősen kreatív könyveléssel jöhetett csak ki a választási kampányok költsége 386 millióból.
Szóval igenis kényszerüljön a Fidesz egyeztetésekre, és jusson kompromisszumra legalább egy ellenzéki párttal, ha ilyen törvényekhez akar hozzányúlni. Akár a jobbikkal is, ha már egyszer ők fogják képviselni a magyar választók jónéhány százalékát.

DeMarco 2010.03.10. 20:59:49

@Avatar: Nem hagytam ki az államháztartási hiányt sem. Csak érdekességképpen jegyezném meg, hogy a Fidesz fóbiád és a csodás libsi gazdasági modelled igen-igen csúfosan megbukott. Durván az ország 90%-a elutasítja, ha összeadjuk a Fidesz és a Jobbik szavazóit. Ennek fényében, én a helyedben ezt nem szajkóznám tovább.

Kár felhozni a 2000 éveket, amit nyilván csak azért szerepeltetsz, hogy te is vhogy összemoshasd és elkenhesd a szart amit a maszop-szadesz művelt. Bármelyik Fidesz évet visszasírom. A gazdasági környezet fényévekre volt a maitól.

Az államháztartási hiány és főleg az államadósság meredek emelkedését az elmúlt 8 évben nem tudod megmagyarázni semmivel sem, a maszopos balfaszkodáson és osztogatáson kívül.

A Széchenyi-terv máig az egyik legnépszerűbb állami támogatási tervek egyike, ami végre kitekintett Pestről és elkezdte támogatni a vidéket is. Nagyon szigorú kritériumokkal és nem a haveroknak, számtalan ősmaszopos ismerősöm kapott belőle és kap a mai napig.

EÜ kérdésben nem értünk egyet, de most nincs kedvem kifejteni. A te elgondolásod szerint csakis kevesebbet kaphatunk és többet véletlenül sem. Ezt én nem fogadom el. Igenis lehet többet kihozni a rendszerből.

Tudtam, h majd jössz a szokásos siránkozással, h jajj nem lehet felfüggeszteni a beruházásokat, meg jajj nem lehet senkit kirúgni, mert növekedni fog a munkanélküliség... Pontosan azért magas a munkanélküliség, mert az egyre magasabb adók megfojtják a vállalkozásokat és haldokolnak, nem képesek felvenni a munkaerőt, sőt inkább leépítenek. Kevesebb adó felpörgetné a gazdaságot és beindítaná a belső keresletet. A kevesebb adó, kevesebb elosztási rátát eredményezne és ezt pótlás helyett racionalizálással kellene megoldania a kormánynak. Kizárt, hogy többe kerüljön egy autópálya elhalasztásánál a munkanélküliek kis bére a horribilis áron építés költségével szemben. Az így összespórolt pénzt viszont nyugodtan oda lehetne adni a magyar kis- és középvállalkozó rétegnek, akiknek így, kisebb adó mellett, módja lenne több embert foglalkoztatni. De csak, hogy mondjak egy másik példát is, én biztosan maximalizálnám a nyugdíj összegét is. Mondj egy olyan országot ahol a nyugdíjasok többet keresnek, mint azok akik eltartják őket...

Azt a hülye is meg tudja csinálni, hogy fizess egyre többet és többet... adó, meg még adó, meg még adó. Vagy a te modelled ami ugyanez, csak pepitában: adó, csökkenő szolgáltatás, adó, csökkenő szolgáltatás, stb...

Ebből elég.

A 2/3-ad több, mint kívánatos. Elég volt a kompromisszumokból. Milyen ellenzékről beszélsz?? Isten ments, hogy meg kelljen állapodni a Jobbikkal, a maszopról nem is beszélve...

Kell az a 2/3-ad, nem csak nekünk, de nektek is. Jó lenne ha végre belátnátok... Mert kettőnk közül nem én fogok sírni, ha a Jobbik is kell hozzá...

Avatar 2010.03.11. 14:28:17

@DeMarco: "a csodás libsi gazdasági modelled igen-igen csúfosan megbukott"
Komolyan úgy érzem, hogy te nem fogod fel, amit írok. A magyar gazdaság minden, csak nem liberális modell. Inkább épp arra példa, hogy az állami irányítás mennyire béna. Az állami beavatkozás számos illusztris eleme pedig Viktorékhoz köthető, bármennyire is fáj ez neked. A gáz fogyasztói árának rögzítése, a lakástámogatási rendszer, a Széchenyi terv, stb mind igen költséges, adókból finanszírozott újdonságok voltak.
Jelenleg Magyarország megközelítőleg 2,5 milliárd eurónyi, azaz a magyar GDP 2,38%-ának megfelelő értékű támogatást nyújtott a versenyszektornak 2008-ban (ide nem értve a vasúti társaságoknak adott szubvenciókat és a válságkezelő programok keretében nyújtott rendkívüli támogatásokat), ezzel GDP arányosan a versenyszektor legnagyobb támogatójává lépett elő az Európai Unió tagállamait tekintve.
Na ez nem liberális modell!

"Durván az ország 90%-a elutasítja, ha összeadjuk a Fidesz és a Jobbik szavazóit."
A szavazók nagy része azt utasítja el, hogy a hitellehetőségek megszűnésével vége van annak a kornak, amikor a kormány egyre több pénzt szórt közéjük...
median.hu/object.f2658c26-16d5-4584-b34f-dcd850780723.ivy
Egyébként a 90%-ot nem tudom mire alapoztad. Teljes szavazásra jogosult lakosságra számítva a Fidesz támogatottsága 35% körüli, a Jobbiké 10% körül. Eleve 35-45% aki még nem döntött kire szavazna, vagy el se megy majd.
Biztos pártválasztók között a Fidesz kb 60%os, a jobbik kb 15%, ez is még "csak" 75%, ami sok, de nem 90%.

"Széchenyi-terv máig az egyik legnépszerűbb állami támogatási tervek egyike"
Persze, mert az is osztogatás volt. Könnyen vett népszerűség. De vajon hatásos volt? Nem látom, hogy az agyontámogatott élményfürdők úgy felpörgették volna a gazdaságot...
Talán a Széchenyi tervben elosztogatott pénzeket is jobb lett volna eleve el sem vonni azoktól, akik megtermelték...
"Nagyon szigorú kritériumokkal és nem a haveroknak"
"Ne mi nyerjük a legtöbbet" ismerős?

"jajj nem lehet senkit kirúgni, mert növekedni fog a munkanélküliség"
Na, ez nagyon mellé ment... Ezzel épp a Fidesz támadta a kormányt az állami bürokráciát leépítő lépéseikor...

"Pontosan azért magas a munkanélküliség, mert az egyre magasabb adók megfojtják a vállalkozásokat és haldokolnak, nem képesek felvenni a munkaerőt, sőt inkább leépítenek. Kevesebb adó felpörgetné a gazdaságot és beindítaná a belső keresletet."
Bokros bácsi megfertőzte a gondolkodásod... :)
Na, látom én, van amiben egyetértünk... Ez épp a liberálisabb gazdasági modell felé elmozdulás szükségessége, merthogy azt vázoltad itt fel.

"Kizárt, hogy többe kerüljön egy autópálya elhalasztásánál a munkanélküliek kis bére a horribilis áron építés költségével szemben."
Megint nem arra reagálsz, amit írtam.
Ha már a horribilis költség 70-80%-át kifizették, kész az út, csak a kopóréteg hiányzik a sztráda tetejéről, akkor már hiába állítod le a beruházást, nem kapod vissza a kifizetett pénzeket. Abban egyetértünk, hogy új beruházás elhalasztásával lehet spórolni.

"Vagy a te modelled ami ugyanez, csak pepitában"
Ez baromira nem az én modellem...

"Isten ments, hogy meg kelljen állapodni a Jobbikkal, a maszopról nem is beszélve..."
Isten ments, hogy a Fidesz egyedül dönthessen.

"Mert kettőnk közül nem én fogok sírni, ha a Jobbik is kell hozzá..."
Valószínűleg nem fogom szeretni az általuk kettesben meghozott döntéseket, de majd meglátjuk... Inkább legyen ellenzék is a parlamentben, mintsem anélkül működjön.

DeMarco 2010.03.11. 20:21:00

@Avatar: Megdöbbentő, hogy egy ilyen szar 8 év után még mindig ott tartasz és tartanak néhányan, h a patás miatt van minden, mindenért ő a felelős és mintha meg sem történt volna az elmúlt majd egy évtized. Bár valóban jobb lett volna, ha nem történik meg, de sajnos megtörtént. Nem is az a legnagyobb baj, hogy nem értünk egyet, sokkal inkább az, hogy te még mindig 2002-ben jársz, 2010 helyett.

Csak azt kívánhatom, hogy minden a rémálmaidnak megfelelően történjen... Én nem is titkolom, hogy meglehetős kárörvendéssel és elégtétellel nézem a szenvedéseteket. Most végre ti is megtapasztaljátok, hogy milyen az ha azok kormányoznak akiket szívből utáltok... Ennél már csak az jelentene nagyobb elégtételt, ha még jól is csinálná a Fidesz. Szerencsére erre minden esély megvan.

Win Elen 2010.03.11. 23:29:33

@DeMarco: Amennyire meg tudom ítélni, teljesen félreérted Avatart. Éppenhogy az árnyaltságról beszél. Szerintem fontos dolgokkal egészítette ki azt amiket megemlítettél. Ráadásul ezzekkel a kiegészítésekkel kerrekké is vált a dolog, és sikeresen rámutatott jópár hiányosságra az érvelésedben. Ez nem rémálomszerű rettegés, hanem széleslátókör.

A másik, hogy folyton Ti-Mi kontextusban beszélsz. Ez miért van?

Miért okoz örömet, ha másnak rossz?

"Ennél már csak az jelentene nagyobb elégtételt, ha még jól is csinálná a Fidesz. Szerencsére erre minden esély megvan."

Ezzel - és talán nem tévedek, ha azt mondom mindenki nevében beszélek - valamennyien egyetértünk. A különbség annyi, hogy az általad csak "Ti"-vek nevezett emberek kevésbé hisznek a csodaszámba menő meglepetésekben. De biztos vagyok benne, hogy szívből remélik. Csak nem gondolják, hogy minden esély megvolna rá. De esély van.

DeMarco 2010.03.12. 20:44:42

@Win Elen: Mit lehet félreérteni azon, hogy mindenért a 8 évvel ezelőtti Fidesz kormányt okolja (majd' egy évtized!!) és mintha elfelejtené a D-209-est és Fletó őrültségeit... Ez nem árnyaltság, hanem csúsztatás. Ez nem széleslátókör, sokkal inkább fideszfóbia.

Azért beszélek Ti-Mi kontextusban, mert nem csak Avatarnak szánom a gondolataimat és mivel ezek ezerszer ismételt patronok minden oldalról, ezért könnyen beazonosítható, hogy ki melyik elvet támogatja.

Azért okoz örömet, mert mi is szívtunk 8 évig. Ezért most végre felszabadultan örülhetünk, közben pedig igen jól esik, hogy végre elégtételt kapunk ezért a 8 évért. Ha már eltörölni nem lehet, akkor legalább az a kicsi örömünk meglegyen, hogy ők bosszankodnak és berzenkednek. Legalább átérzik, hogy mi mit éltünk meg az elmúlt 8 évben... Láttuk beteljesülni minden negatív jóslatunkat, minden akkori meglátásunkat, sőt még mélyebbre is tudtak süllyedni, ami azért nagy szó.

@Avatar:

"A gáz fogyasztói árának rögzítése, a lakástámogatási rendszer, a Széchenyi terv, stb mind igen költséges, adókból finanszírozott újdonságok voltak."

Én az "újdonság" helyett a "szükségességet" mondanám inkább. Ha nem fogják meg a gáz árát, akkor megfagytunk volna. Most is megfagynánk, ha egy az egyben piaci alapon kapnánk a gázt. A probléma nem a gáz árának a megfogásában van, sokkal inkább abban, hogy az eddigi kormányaink érdekeltek voltak abban, hogy folyamatosan vegyük az oroszoktól a gázt, függőségben legyünk és maradjunk. Ez alól sajnos a Fidesz sem kivétel és a Jobbik is oroszbarát. Mégis a legnagyobb kárt a "miniszterelnököt vesztettünk" fletó és a maszop okozta nekünk (MOL, gázipar, EMFESZ, MVM, stb..) Valódi megoldás a gázzal kapcsolatosan csakis akkor lehetséges, ha minden pénzünket a zöld energiákba forgatjuk és ehhez kérjük a legtöbb uniós támogatást is. Nagy bűn, hogy ennyire elmaradottak vagyunk a zöldenergiák terén és azonnali lépések szükségesek ezen a téren, a mielőbbi függőség megszüntetése érdekében. Jövőre sokan fognak megfagyni, ha 40%-al emelik a gáz árát és elveszik a gázártámogatást...

Lakástámogatási rendszer: Sokba került, de igen-igen hasznos volt. Soha annyi lakás nem épült, az építőipar szárnyalt, rengeteg munkanélkülit felszívtak, a gazdaság repesztett, dagadtak a bankok. Mert tegyük hozzá, hogy elfogadható szinten voltak a kamatok, elérhetőek voltak a hitelek. És az állam is jól járt, mert rengeteg áfát, illetéket fizettek be egy-egy építkezésnél az eladó-vevők. Arról már nem is beszélve, hogy a cél maximálisan teljesült. A fiataloknak LETT ESÉLYÜK lakáshoz jutni. Végre el tudtak indulni, ki tudtak lépni a szülők és az albérletek fogságából és saját életet, lakást vehettek. A saját lakásba végre szülhettek gyerekeket. Ez az egyetlen döntés önmagában hatalmas siker volt. Nézd meg mi történt azóta és hasonlítsd össze a mai állapotokkal. Az, hogy siralmas nagyon enyhe kifejezés... Egy fiatalnak reménytelen lakáshoz jutnia.

Ha valamire szeretném ha az állam az adómat költené, akkor ez az. Erős meggyőződésem, hogy Magyarország képes lenne biztosítani minden lakójának alanyi jogon a lakáshozjutást.

Ezzel szemben a libsiknek fáj, hogy túl sok a lakástulajdonos és inkább szeretnék ha minél több lenne a kiszolgáltatott albérletes. (Tudjuk miből élt a régi pesti zsidóság, biztos fáj nekik a sok bérház..)

Én kategórikusan kiállok a mindekinek saját tulajdont, lakást elv mellett, amit még meg is fejelnék amerikai típusú vagyonvédelmi törvényekkel. (Aki birtokháborítást követ el, lelőhetem.)

Széchenyi-terv: Már mondtam. Az első (és eddig utolsó) terv ami nem csak Pestet támogatta, hanem végre a vidéket is és ami még fontosabb, a kis és középvállalkozó réteget. A legfontosabb rétegünk, akikre alapozni kellene az országot. Lehet, hogy neked fájnak a vidéki élményfürdők felújításai, de rengeteg embernek, köztük nekünk is a kedvenceink és elég nagy mennyiségű pénzt otthagyunk ilyen helyeken. De persze biztosan nem érte meg...

"Inkább legyen ellenzék is a parlamentben, mintsem anélkül működjön."

Te hol éltél? Már ezer éve nincs ellenzék a parlamentben. Vagy ha épp ott is vannak, akkor se számít. Itt négy éves kiskirályságok vannak és a legnagyobb disznóságok sem robbanthatják ki őket a székükből. Hacsak nem népszavaztatunk meg egy visszahívhatósági törvényt. Ha lett volna, már réges-rég elfelejtettük volna Fletót és a maszop-libsi párost.
Most is nyugodtan hazamehet az néhány maszopos. Ragasszák le a "nem" gombot és viszlát.

mizrolist 2010.03.13. 01:09:49

@DeMarco: nem értek egyet azzal, hogy mindenkinek kellene saját tulajdonú lakás. Ez a lakástulajdon röghöz is köti az embert, és a magyar munkavállaló egyik legnagyobb baja, hogy nem mobilis, nem hajlandó odaköltözni, ahol állás van vagy lenne.
Az élményfürdőkkel az a baj, hogy sok van belőlük. Igen, Magyarország termálvíz-nagyhatalom... de olyan kapacitás van a kiépített fürdőkből, amennyi turista talán nem is jár erre ilyen céllal.
A gáztámogatás megszűnésével aligha fognak sokan megfagyni. Spórolni kell, ez tény. De az előző pontban említett termálvíz pl. fűtésre is alkalmas lenne fürdő helyett...

DeMarco 2010.03.13. 04:20:48

@mizrolist: Ó, hát igen, amikor leírtam, akkor is tudtam, hogy ezzel a már klasszikusnak mondható védekezéssel fog jönni valaki. De ez nettó hülyeség. A lakását el lehet adni és venni ott másikat ahol a munka van. De még egyszerűbb elérhető közelségbe telepíteni a munkahelyeket és akkor fölösleges a vándorlás. Én alvóvárosban lakom, elég érdekes lenne, ha az egész város 20 km-el arrébb költözne, csak mert sokallja azt 15-30 perc buszozgatást naponta... A cégek a világ végéről is hozzák a dolgozókat, mert nem elég nekik a helyi munkaerő. Kicsit fura lenne, ha kiürülne a vidék és mindenki a nagyvárosokba költözne. Bár kétségtelen, h vannak itt olyanok, akiknek ez tetszene és olyanok is akik ezért mindent megtesznek...

"Az élményfürdőkkel az a baj, hogy sok van belőlük."

Sok?? Egy fenét van sok. Inkább nagyon is kevés van. Nekem 220 kilométert kell autóznom az első tisztességes élményfürdőbe, pedig ennek ellenére elég sokszor megyünk... És ahová megyünk, azok legtöbbször full tele vannak...

"Spórolni kell, ez tény."
Még hová?? Ennél lejjebb már nem lehet tekerni a fűtést... De majd meglátjuk...

A termálvízet fűtésre használni benne van a zöldenergiák hasznosításában. De ennek nem kell a fürdők rovására mennie. Mindkettő másért hasznos.

mizrolist 2010.03.13. 06:21:58

@DeMarco: egy lakást eladni nem olyan egyszerű, pláne ha te, mint tulaj már elköltöztél. És én a költözésnél nem 20-30 kilométerről beszélek, hanem 100-150-ről. (nekem is van olyan ismerősöm, aki - jópár éve - nem volt hajlandó egy szakmai és anyagi előrelépést jelentő munkát elvállalni, mert emiatt Vácról Győrbe kellett volna költöznie...)

Igen, a valóban tisztességes élményfürdőből elég kevés van; de a termálvízre épülő fürdő meg rengeteg.

A spórolás alatt nem lejjebb tekerést kell elsősorban érteni... hanem normális hőszigetelést. Egy ilyen felújítás ugyan drágább, mint az azonnali gáztámogatás, de hosszú távon kifizetődőbb - és nem mellesleg a megfelelően szigetelt lakás gázfogyasztása hirtelen vissza fog esni.

DeMarco 2010.03.13. 08:02:44

@mizrolist: Ez azért nem ennyire egyszerű kérdés. Valaha nekem is felajánlották, hogy ha átköltözöm Vácra, akkor fizetnek 20.000 dollár letelepedési támogatást. De a feleségem nem akart menni, így maradtunk. Nem bántuk meg. Annak is van értéke, ha vannak gyökerei az embernek. A múltkor bementem a polgármesteri hivatalba, ahol a falon lóg egy tabló ami az 1920-as évekbeli könyvtári tagokat ábrázolja. Rengeteg név ismerős volt, a leszármazottaik máig ott élnek a városban. Egy közösség mindig ad némi plusz erőt az embereknek. De mondok egy jobb példát. Én magam egy olyan városban nőttem fel, ami úgy született a semmiből. Oda mindenki jött valahonnan, az ország különböző részeiből. Eltelt 40-50 év és kialakult egy fix közösség, kialakult egy társadalmi közösség és mára kialakult az ismeretségi, munkahelyi, családi kapcsolatrendszer. Semmi értelme nem lenne a lakásbérlésnek. Csak kidobott pénz az ablakon. Aki akar váltani, az tud is.

Nem minden a szakmai előrelépésről szól. Az élet nem a munka körül forog. Sokkal fontosabb a család. A munka csak egy szükséges dolog, eszköz, amivel megtermeled a családodnak a normális élethez a feltételeket. Aki szerencsésebb, az olyan munkát végez amit szeret csinálni. Ennyi.

Ráadásul jónak írod, mert én is 100 kilométerről járok minden nap dolgozni és egyáltalán nem akarok ezen változtatni. Szeretek vidéken élni, eszemben sincs a melóhelyemre költözni, de még közelebb sem. Gyakorlatilag végig autópályán repesztek végig, előbb bent vagyok, mint egy 15 km-ről bejáró ember melós járattal. Annyira, hogy mostanság fogok építkezni...

"A spórolás alatt nem lejjebb tekerést kell elsősorban érteni... hanem normális hőszigetelést."

Ezzel egyetértek. Ez is beletartozik a zöldenergia jobb felhasználásába. De azáltal, hogy megcsináltad a normális hőszigetelést, lejjebb tekerted a fűtést, vagyis hidegebb van, elérted a maximumot. Annál lejjebb nem tudsz menni. Csak akkor tudnál továbblépni, ha totál leállnál a gázról, de a horribilis árak miatt, erre kevés esély van.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.13. 13:08:32

@DeMarco: Termálfürdő témához csak annyit, hogy tavaly nyáron a Dráva mentén bicajoztunk, és szinte szó szerint minden harmadik faluban, városban volt egy fürdő, és a legtöbb szinte kongott az ürességtől. A vicces az volt, hogy átmentünk Horvátországba is, és ott semmi. Azon tanakodtunk, hogy most vagy geológiai csoda este forog fent, hogy a termálforrások az emberek által meghúzott határokhoz igazodnak, és mind hozzán esik, vagy csak egyszerűen a horvátok leszarják a termálvizet, nekik ott van túristacsalogatónak a tenger...

DeMarco 2010.03.13. 16:50:16

@Fedor: Nem ismerem azt a részt tüzetesen, de például Harkányban és Orfün ezer éve van gyógyfürdő. Nem meglepő, hogy a környéken több helyen is feltört. Ahogy Hévíz mellett ott van Kehidakustány. Sajnos a mi közelünkben egy sincs. Be kell érnünk a Balatonnal... :)))
A Horvátok a tengerpartot favorizálják a legjobban, érthető okokból. De sztem azért biztosan van nekik is melegvizes fürdőjük. Ausztriában is számtalan van, a határ közelében is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.13. 20:12:54

@DeMarco: Persze, volt ott már régebben is, de most tele van újjal.

Avatar 2010.03.15. 10:57:35

@DeMarco: Dehogy okolom mindenért Orbánt! Én nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy a Medgyó féle pénzszórásnak és a Gyurcsány féle bénázásnak mennyi negatív hatása volt. Az viszont röhelyes, hogy Orbán hibáit meg sem szabad említeni, holott éppen arra készül, hogy újra ő irányítson.

Gázár: Ha rögzítik, ha nem, nekünk azt ki kell fizetni. Egyik esetben az fizet, aki fogyaszt, a másik esetben meg az, aki adót fizet. Pont az ilyen kedvezmények miatt magas az adóztatás mértéke, ami neked állítólag baromira nem tetszik, de mégis véded a gázár eltérítését. Az ár megfogása mellesleg arra is jó, hogy az emberek ne ruházzanak be jobb szigetelésbe, korszerűbb fűtésbe, hiszen ha a pazarló megoldás használata esetén sem kell a teljes árat megfizetni, akkor a beruházás lassabban térül meg. Ami adót a gázártámogatásra ráköltött az ország abból rengeteg sokkal hasznosabb dolog létrejöhetett volna.

"Sokba került, de igen-igen hasznos volt. Soha annyi lakás nem épült, az építőipar szárnyalt, rengeteg munkanélkülit felszívtak, a gazdaság repesztett, dagadtak a bankok. Mert tegyük hozzá, hogy elfogadható szinten voltak a kamatok, elérhetőek voltak a hitelek."
Megint az államilag felpörgetett keresletet dicsőíted, holott máskor szerinted az állam alacsony adókon keresztül kell hogy a növekedéshez megfelelő környezetet teremtsen. A kamatok speciel azért voltak elérhető szinten, mert ebben a konstrukcióban is az adófizetők perkálták ki a kamat jelentős részét azok helyett akik felvették a hitelt. A támogatás arra ösztönözte a lakosság egy jelentős részét, hogy 20-30 évre eladósítsa magát akár sok évvel későbbre tervezett lakásvásárlási tervét előrehozva. Ez a privát szféra addigi tőkemegtakarításait elszívta a vállalkozások elől. Az állami stimulus viszont nem tartható fenn örökké, a felpörgetés után jött is szépen az építőipar mélyrepülése, hiszen az előrehozott vásárlások a következő évek keresletéből igencsak hiányoztak...
A rendszert költségei fenntarthatatlanná tették, de neked amit Orbán csinált, az akkor is jó, ha szar.

"Erős meggyőződésem, hogy Magyarország képes lenne biztosítani minden lakójának alanyi jogon a lakáshozjutást."
Érdekes, hogy máskor az alanyi jogon biztosított segélyek is úgy fájnak neked, mintha a fogadat húznák. Pedig az alanyi jogon biztosított lakás sokkal többe kerülne az adózóknak.

"Lehet, hogy neked fájnak a vidéki élményfürdők felújításai, de rengeteg embernek, köztük nekünk is a kedvenceink és elég nagy mennyiségű pénzt otthagyunk ilyen helyeken. "
Nekem csupán az fáj, hogy a legtöbb ilyen fürdő nem képes gazdaságosan üzemelni, ugyanis jóval több épült, mint amennyit a piac el tud tartani. Sok helyen az önkormányzat pénze folyamatosan folyik el a fürdőn keresztül. Biztos lehetne valami hasznosabbra költeni azt a pénzt, mint veszteségesen működő fürdők fenntartására. Van olyan fürdő, ami profitot termel és jól működik, csak éppen nem ez a jellemző.

"Ráadásul jónak írod, mert én is 100 kilométerről járok minden nap dolgozni"
Tök jó, tehát naponta elfüstölsz 15-20 liter benzint az oda-vissza úton, havi szinten kb 100eFt értékben. Lehet, hogy kicsit kisebb környezetterhelést jelentene, ha mégis inkább az ingázás helyett a költözést választanád. És még a zöld-energiáról, meg energia-takarékosságról prédikálsz...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0