Ki a felelősebb hazafi?
2010. május 26. írta: Fedor

Ki a felelősebb hazafi?

A kettős állampolgárság ügyéről kevesen tudnak, akarnak racionálisan gondolkodni (amikor 2004-ben vitatkoztam egy amúgy értelmes barátommal, elismerte az összes ellenérvemet igaznak, a vége mégis az lett, hogy de attól még meg kell szavazni, mert csak).

Ennek ismeretében most biztos meg fogom kapni a hazaáruló jelzőt, - ugye, DeMarco ;) - de ezt a kérdést akkor is fel kell tennem: Ki a felelősebb hazafi? Az, aki belpolitikai haszonlesésből tűzön-vízen át keresztül visz egy olyan törvényt, ami az érzelmekre ugyan hat, de gyakorlati haszna vajmi kevés, ellenben konkrétan árt az állítólagos kedvezményezetteknek, vagyis a külhoni magyarságnak, vagy az, aki enélkül a populista humbug nélkül, más módon kíván segíteni a rajtuk?

Gyurcsányt divat szidni (a gazdaságot mostanában én se bíznám rá), de azt kell, hogy mondjam, azzal, hogy nemmel szavazott, és azzal, amivel ezt megindokolta, kénytelen vagyok egyetérteni:

Hogyan tekintenek holnap Nagyszombaton a magyar kisiskolásra? Mit gondolnak majd a szlovák ügyintézők a kassai városházára betérő magyarokról? A magyar Országgyűlés nemzeti lelkesültségében a tűzzel játszik. Azt hiszi, hogy helyrebillenti a történelmet, én ezzel szemben meg azt, hogy kibillenti a biztonság és nyugalom kerékvágásából. Most csak Orbán és Fico vívja csatáját. A román megszorítások nyomán kirobbant tüntetések jól jelzik, hogy mi történhet a mérsékelt román politikai erőkkel. Jöhet még a szlovákhoz hasonló román nacionalizmus, amely ellenséget fog látni a romániai magyarokban. Mit fogunk akkor mondani?

Azt olvasom, hogy a magyar polgárok jó harminc százaléka semmiképpen nem ért egyet a ma elfogadott törvénnyel. Ez nagyjából két és félmillió ember. Nekik ma a három nemmel szavazó képviselőn kívül nincs képviselete a Parlamentben. Kár.

Tényleg kár.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr682033162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Göncz Kinga: A kettős állampolgárság csak erődemonstráció 2010.05.26. 16:49:01

Az európai parlamenti képviselő szerint a Fidesznek fel kellett volna ajánlania Szlovákia számára a tárgyalás lehetőségét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fideszman 2010.05.27. 08:24:00

@Fittipaldi: Te is gyáva féreg vagy, és még buzi is.

belekotty 2010.05.27. 08:24:29

Évek óta a magyarok a szomszédokkal megbékélés politikáját folytatják. Naygjából csönd van a legtöbbel és csönd lesz eztán is. A szlovákokkal mire mentünk? Semmire. Ugyanolyan köcsögök mint voltak. Akkor most le vannak szarva! Az meg hogy a szlovák választás előtt dobják be, egységbe is kovácsolhatja a szlovákiai magyarokat.

jenko80 2010.05.27. 08:25:51

Abban egyetértek, hogy a választásokat meg lehetett volna várni az ügy bedobásával. Nem értem, ennek a taktikának mi a haszna. Viszont szomszédaink közhangulatától függővé tenni egy a mi nemzetünket érintő döntést, hiba lenne. Hiszen akkor soha nem kerülhetne napirendre, mint ahogy minden egyéb segítség is rossz szemmel néznek. Kisebb konfliktusokat ennek érdekében fel kell vállalni.

bathory 2010.05.27. 08:27:18

@Sötét korom: Mi köze a világnak ahhoz, hogy egy állam kinek teszi lehetővé az állampolgárságot? Rosszul fogalmazol, senkit nem tesz Mo a polgárává, legfeljebb könnyebb az ügyintézés, ha valaki kéri. Az értelme meg főleg szimbolikus, ne félj, nem lesz drága.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.27. 08:28:18

Szar lesz szlovákiának állampolgárok nélkül. Legalább lesz okunk visszakérni, ha csupa magyar állampolgár lakik ott.. :-D

belekotty 2010.05.27. 08:29:05

@cogito..sum: Nem kell Szlovákiába kirándulni! Hadd érezzék csak meg a pénztárcájukon! Ha minden magyar most elmegy a magyar pártokra szavazni, akkor szívni fognak a szlovák nacionalisták. Ráadásul egy csomó normális embert taszítja a nacionalizmus, tehát megpróbál másik alternatívát keresni Slotáékkal szemben.
A kedves beszéd ideje lejárt, mert nem mentünk vele semmire, lásd nyelvtörvény.

Fideszman 2010.05.27. 08:30:43

ismertem egy ilyen vajdasági szegény magyar embert, volt vagy 140 kiló és úgy ölt volna meg, ha bármi csúnyát mondasz neki, hogy észre se vetted volna. Egy erőszakos majom volt. Szegény vajdasági magyar.

bathory 2010.05.27. 08:34:01

10 az egyhez hogy teljesen más lesz a szlovák ellentv. tartalma, mire hatályos lesz. Nem kell felülni a hangos ugatásnak. Ott kezdődik, hogy alkotmányellenes, és az alkmódosításra Ficonak már nincs ideje. Meg nem is érdekli, csak erről beszéljen a nép.

segabor 2010.05.27. 08:34:59

Egy vicc a poszt. Gyurcsányra még a kutyámat se bíznám.
Fedor, te nem vágtad a lényeget. Itt a határon túli magyarok felé tett gesztusról van szó, ennek belföldön nem sok politikai hozadéka van. És aki beszélgetett már a kettős állampolgárságról Erdélyben vagy a környező országokban élőkkel, az tudja miről van szó.

Ha neked ezek után is Gyurcsányt és ostoba nézeteid van kedved támogatni, lelked rajta.

törppapa 2010.05.27. 08:36:22

A szlovákok tárgyaltak, mielőtt ők kettős állampolgárságot adtak a nem Szlovákiában élő szlovákoknak?
Hülye hisztéria az egész.
Amúgy meg nagyon sok olyan "kedvezményezett" van, aki a magyar állampolgársággal európai is lett, nekik igenis ez nagyon nagy kedvezmény.
A poszt pedig rossz és provokatív!

BLovi 2010.05.27. 08:37:32

Szóval akkor csak három nagy hazafi van a jelenlegi Parlamentben, az egyik Gyurcsány, mi? Eszem megáll.

"...mikor 2004-ben vitatkoztam egy amúgy értelmes barátommal, elismerte az összes ellenérvemet igaznak..."

Aha. Gondolom azok az érvek, hogy átköltözik hozzánk több millió ember csapot papot hátrahagyva, mindenki a magyar nyugdíjon fog élősködni, stb.

Te is tudtad hogy ez hazugság volt, sőt szerintem bűncselekmény is, mert az ország miniszterelnöke nem vezetheti félre ennyire az embereket. Csak arról kellett akkor szavazni, hogy "Egyetért-e Ön azzal hogy az ogy. törvényt alkosson. Semmi olyan nem volt benne hogy szavazati jog. Bármit lehetett volna normálisan leszabályozni. Nagyon sokminden eleve bejelentett lakcímmel vehető igénybe, vagy x évet Mo.-n történő adófizetős munkával. Akkor mi a probléma?

Az uniós csatlakozás után se jöttek át hozzánk tömegesen "románok", pedig azzal is riogattak. Aki át akart települni, a rendszerváltás óta már rég megtette, Szlovákia kapcsán meg eleve az EU miatt nyugodtan átjöhet bárki. Egyáltalán nem értem ezt a hisztit.

De ha így érzed menjél basszus és rendezzél szimpátia tüntetést a szlovák nagykövetség előtt, max. kiröhögnek. Egyébként nagyon sok szlovák is röhög Ficoékon, Slotáékon vagy utálja őket. Elég youtube-on rákeresni.

vizesnyolcas 2010.05.27. 08:38:02

A hozzászólásokból látszik, hogy a 45+20 évben itt elég nagy tömeg szocializálódott arra a hozzáállásra, miszerint ha seggbe akarnak kúrni, akkor engedd minél készségesebben, mert úgy lehetsz túl rajta a leggyorsabban.
Hogy rossz az időzítés? - Ez elég álságos ágálás, mert a felhozott érvekből és a szlovák politika sajátosságaiból könnyen levezethető, hogy a témának soha nem lehet jó időzítése.
Ami a rettegéseket illeti: Technikailag eleinte elég lenne néhány prominens szlovákiai magyarnak felvenni a magyar állampolgárságot, és és megnézni, mi történik: Ha elveszik tőlük a szlovák állampolgárságot, az szerintem erősen támadható az EU-ban.
A normálisan elvárható következmény, hogy az EU jól odabasz a szlovákoknak. Ha nem teszi, akkor meg tudni fogjuk mire való az Unió.

BLovi 2010.05.27. 08:40:16

@PeriwinkIe (aka A 40-es fantomja):

"...ismertem egy ilyen vajdasági szegény magyar embert, volt vagy 140 kiló és úgy ölt volna meg, ha bármi csúnyát mondasz neki, hogy észre se vetted volna. Egy erőszakos majom volt. Szegény vajdasági magyar...."

Mondhatom azt kimoderálás nélkül, hogy a "Kurva anyád", ha 1 ember ismerettségéből megbélyegezted az összes Vajdaságban élő magyart?

exepszzed (törölt) 2010.05.27. 08:44:47

VIKTOR MAGA AZ ISTEN.
AKI SZAVAIT, GONDOLATAIT KÉTSÉGBE VONJA AZ NEM MAGYRA, NEM EMBER.
FÉLJÉTEK EME NAGY VEZÉRT VAGY ROSSZUL JÁRTOK.

palacklakó 2010.05.27. 08:48:52

Kedves Fedor,
Rossz volt a kérdés feltevés.
Nem az a kérdés, hogy ki a felelősebb hazafi, hanem az, hogy ki a felelőtlenebb hazaáruló.

Az MSZP mindent megtett, - és ma is tenne - hogy Ficoslota ne gondoljon rosszat rólunk. Mégis megtörtént ami soha más két uniós állam között nem fog megtörténni, hogy a magyar köztársasági elnököt egy határőrizet nélküli határon nem engedik át.

Tehát a receptre lennék kíváncsi, hogyan érhetnénk el, hogy Szlovákia megveregesse a vállunkat.

Mert hát ugye végül is erre várnánk nem de bár?

barnus38 2010.05.27. 08:53:10

a felvidéki magyaroknak nem jött jókor az a lehetőség kérjenek magyar állampolgárságot? Akkor most még ne éljenek ezzel a lehetőséggel. A székelyek meg éljenek vele, meg a délvidékiek, meg a többiek. Aztán majd ha jó lesz a felvidéknek is az idő, és az alkalom, már nem kell az anyaországra várni, mert mi már készen állunk, rájuk meg tudunk várni.
Ennyi. Ez a politika, nem a mindig fosni valamitől.

histar007 2010.05.27. 09:02:39

Öcsém, téged a spontán öngyulladás veszélye fenyeget! Marhára kell finganod, de nem mersz, mert akkor mit szólnak a többiek.
Senki ne értsen félre, eszemben sincs a kettős állampolgárságot a fingással párhuzamba hozni.

Viszont van itt pár dolog, amit nem lehet szó nlkül hagyni.

A magyar vezetés az utóbi 8 évben szívesen felelt meg külföldi érdekeknek, hol Washingtonnak, hol New Yorknak, hol Brüsszelnek, hol Moszkvának, és mostmár Pozsonynak is szalutálva. Amikor ezt a magyarság egy része megelégelte, akkor jött a karhatalom és lőtt. Emlékszünk ugye?

A körülöttünk lévő országok - és az utóbbi időben főleg Szlovákia - sosem voltak szívbajosak olyan szabályokat bevezetni, ami nyíltan magyarellenes volt. Lásd önkormányzatok tengerszint feletti magasság alapján számított támogatása, nyelvtörvény, most az állampolgárság.

Ezek mind megtörténtek. Mi pedig ültönk ölbetett kézze, és mantrázták nekünk, hogy nem szabad megsérteni ezeket a népeket, mert még azt hiszik, hogy trianont akarjuk vissza.

Északi szomszédunknál még érvényben vannak a benes dekrétumok, amiben magyar és német kollektíven bűnös, és Istend tudja miért nem tartják be keményebben.

Arra akarunk várni, hogy megint kitelepítés legyen, ahol markolókkal zuznak el házakat , jószágokat, embereket, miközben mi a nemzetközi fórumok elvi döntéseiért kilincselünk?

A különbség ott kezdődik, amikor nem fejetjünk, hogy a felvidéki, erdélyi, kárpátaljai magyar az nem szlovák, román, és ukrán. A postjrónak is ezt kívánom, és az hogy szeressen ki Gyurcsányból, mert nem menő...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.05.27. 09:02:52

@PeriwinkIe (aka A 40-es fantomja): Hogy merészeled ellopni a nevemet te MORFOLÓGUS nevezetű primitív senkiházi??!

Megy szépen az e-mail a Supportnak, remélem, hogy a komplett loginodat bannolják!

In Motion 2010.05.27. 09:03:14

Erről népszavazás volt, hogy nem. Vagy a Fidesznek csak az őáltaluk kezdeményezett népszavazások eredményei számítanak?

oTTo$$ 2010.05.27. 09:04:56

@vizesnyolcas:
a fedor szereti ha seggbekurjak :-)

szanalmas ez a kolfliktiskerulo magatartas aki akar az ugy is talal mindenben problemtat...

aki ezt az ugyet igy iteli meg mint fedor az eleg bena lehet amikor a sajat erdekiert kell harcolni

Sötét korom 2010.05.27. 09:07:02

@barnus38: A Bős-Nagymaros problémára nincs valami szellemes megoldásod? Hisz Te olyan nagy zseni vagy...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.27. 09:10:21

@sanyisanyi: "A blogíró beszélt életében a gúnyhatáron túl élő magyarokkal??? Nem úgy tűnik."

A blogíró nem hogy beszélt kinti magyarokkal, de régebben még erdélyi barátnője is volt :-)

A továbbiakra ha nem haragszotok, nem reagálok, ennyi kommentet nincs időm még elolvasni se, nem hogy válaszolni rá. Mindenesetre érdekes, hogy sokan szlovákok seggnyalójának tartanak, miközben pont hogy azért vetettem fel a dolgot, mert a felvidéki magyarok számára a legkárosabb ez a törvény. Oké, nekem nem hisztek. És Bugár Bélának, aki azt mondta, hogy árt a szlovákiai magyarságnak a kettős állampolgárság felvetése?

További jó szórakozást.

Muad\\\'Dib 2010.05.27. 09:12:24

Azért vicces, hogy már a mai napra beigazolódott, hogy a kedves liberálisok lényegében teljesen egyetértenek a legradikálisabb magyarokkal. Íme az MNA (azaz a magyar hungaristák) véleménye:
"...Mi az egyetlen kézzelfogható hozadék? A további feszültségszítás. A nemzetietlen magyar kormány hangoskodására rögtön ráharapott a nemzetietlen szlovák kormány. Ismét politikai tőkét kovácsol mindkét hitvány banda a népek szembeállításából. Ficóék ismét kijátsszák a magyar kártyát, Orbánék pedig alapozzák az újabb megszorításokat, melyet könnyebb lesz lenyomni a nép torkán, ha sikeresen kialakítják a háborús légkört. Keserű sors elé nézünk, ha a belső konfliktusokat súlyosbítja majd a külső is..."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.27. 09:12:55

@histar007: "A postjrónak is ezt kívánom, és az hogy szeressen ki Gyurcsányból, mert nem menő..."

A posztíró nincs beleszeretve Gyurcsányba, esetleg nézd meg, miket írtam róla korábban. Ebben a kérdésben egyetértek vele.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.05.27. 09:14:04

A törvényt most kellett benyújtani, ha ezt a Fidesz nem teszi meg, a Jobbik nyújtja be a törvényt. A Fidesz nem tehette volna meg hogy a Jobbik javaslatát elkaszálja, talán nem kell bizonygatni miért. A Jobbik törvényjavaslata ráadásul azonnal szavazati jogot biztosított volna, ami oda vezetett volna hogy a kérdés körül óriási vita robban ki és az egész kérdéskör lejáratódik, ahogyan az 2004-ben történt.
Az hogy Szlovákiában ez történt, az sajnálatos, de majd meglátjuk a választás eredményeit. Nem minden szlovák szavazó zabálja szerintem Ficó politikáját, ráadásul most a magyaroknak kint is nyilvánvaló hogy el kellene menniük szavazni az MKP-ra vagy a Híd Mostra mivel ha otthon maradnak, azzal Ficót fogják erősíteni.
Az is meglehetősen lebutított és hazai idiotizmusra süllyesztett szint, hogy csak a magyar-szlovák viszonyra van kihegyezve a történet. A többi érintett ország jelen állás szerint nem emelt kifogást, márpedig a vajdasági magyarságnak és az ukrajnai magyarságnak ez óriási lehetőség hogy eu állampolgársághoz jussanak. Ennek előnyeit talán nem kell bemutatni, bár a blogbejegyzés erről megfeledkezik, nyilván már a problémát sem képes teljes spektrumában felfogni.
Gyurcsány amit írt, az a saját szemszögéből megállja a helyét. Gyurcsány 2004-ben saját maga kampányolt a kettős állampolgárság ellen, ő kivételesen most nem ment szembe saját magával, az MSZP-vel ellentétben ami összevissza szavazatott. Nyilván vannak és lesznek akik nem kívánnak kettős állampolgárságot adni, ez nem gond, el kell fogadni hogy van ilyen. Csak nem kell becsomagolni úgy hogy mi adnánk csak nem most hanem majd egyszer. Szlovákiában a magyarság részaránya olyan jelentős hogy politikai pervatar nélkül később sem hagyta volna szó nélkül a dolgot. De itt most globálisan kell nézni a kettős állampolgárságot. Ha a kinti magyarság szemszögéből, annak 80%-a nyertese egy ilyen törvénynak és 20%-a helyzete nem változik, ( hiszen a kettős állampolgárság nem kényszer, hanem lehetőség ) akkor ezt a törvényt meg kellett lépni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.27. 09:14:25

@Muad\\\'Dib: Talán fordítva, nem? :-) A hungaristáktól mondjuk meglepő, de szerintem ők inkább csak keveslik ezt :-)

Alf (törölt) 2010.05.27. 09:16:07

ha ártana, akkor nem támogatnák a határontúli magyar pártok...

barnus38 2010.05.27. 09:16:28

@Sötét korom: még nem gondolkodtam rajta de ha kell józan ész csak szólj.

Bruno 2010.05.27. 09:19:28

@vizesnyolcas:

1. Nem fog az EU "odabaszni2. Kisebb gondja is nagyobb ennél.

2. Ha a törvényben az lenne hogy csak arra az általad említett néhány promionensre vonatkozna, akkor nemis lenne semmi baj. Azonban jelenleg túszúl ejti az összes magyart.

3. Semmi gond legfeljebb nem kérik (ezért csak OV lesz szomorú, de ezt majd túl éljük valahogy.

old_field 2010.05.27. 09:24:08

@Fedor:
Bugárnak már ott is kevesen hisznek.
Amúgy ha csak a véleményed akartad leírni, akkor miért kellett belekeverni gyurcsányit...?
Ebben a témában , az ismert előzményekkel
ez sokaknak provokáló lehet.

Sötét korom 2010.05.27. 09:24:52

@barnus38: Pedig gondolhattál volna, mert a mai helyzet sokban emlékeztet a vizlépcsőügyben tett, máig ható, káros lépéseinkre. Akkor is azt mondták, hogy a szlovákok nem tehetik meg, hogy elterelik a Dunát. És mégis: a mai napig el van terelve.

És ha valaki azt gondolná, hogy a szlovák államplgárságától megfosztott magyar állampolgárok sokáig maradhatnak Szlovákiában, az nagyot téved. El lesznek üldözve... a hazájukba. Egyébként pl. Románia esetében sem gondolom, hogy jó vért szül a törvény - mégha szó nélkül le is nyelik. MINDEN eszköz a kezükben van ahhoz, hogy kicsesszenek a mieinkkel. Ez nem nyilvánvaló?

Muad\\\'Dib 2010.05.27. 09:25:46

@Fedor:
"Mindenesetre érdekes, hogy sokan szlovákok seggnyalójának tartanak, miközben pont hogy azért vetettem fel a dolgot, mert a felvidéki magyarok számára a legkárosabb ez a törvény."
Ezt a kérdést már kiveséztük itt. Ha elfogadjuk a demokrácia szabályait,akkor a romániai, felvidéki, szerbiai, horvát magyarság jóval nagyobb tömeget képvisel, mint a szlovákiai. Tény, hogy sajnálatos, ami most ott történik, de el kell fogadniuk, hogy kedvező a helyzet, hiszen a szlovákokon kívül mindenki elfogadta a törvényt. Ez ugyan nagyon rosszul hangzik, de csak miattuk nem szabad visszakozni, mert azzal csak ötleteket adunk olyan országoknak, ahol zokszó nélkül elfogadták a dolgot...

pannonfunk 2010.05.27. 09:29:59

@Fedor: Bugár Béla... Én meg azt mondom, hogy nem árt. Na? Már csak ilyenek vagyunk, vannak baloldali romák (Kolompárék) meg jobboldaliak (Farkas Flórián). Ugyanígy van -- sajnos -- baloldali magyar párt és jobboldali magyar párt Szlovákiában is. Bugár Béla nyilván reménykedik, hogy sikerül egy kis támogatást szereznie az mszp-től, nemkevésbé nyilván a Híd is indul a választáson, és valahogy pozícionálnia kell magát az MKP-val szemben. Nyíljon már ki egy ici-picit a szemed...

Az erdélyi barátnőd meg nyílván mosolygott, amikor jött-mentnek nevezték, ha meg mégsem akkor szépen elmagyaráztad neki, hogy a bezúduló 23 millió román csak nyelvi fordulat, amivel a patás zorbánt kell legyőzni, és egyébként is nem illik konfrontálódni. Gratulálok.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.05.27. 09:30:42

Fedor!
Ne haragudj, de ez úgy hülyeség, ahogy van. A szlovákok minden lehetőséget kihasználnak, hogy minket kóstolgassanak, mert az identitásukat az ellenségképo élteti.
Az ottani magyarokat nem az állampolgárságot megszavazó magyar képviselők, hanem az erre hisztiző szlovákok vegzálják.
A "mit nézel, ne nézzél, köcsög?!" kérdésre nem az a helyes válasz, ha lesütöm a szememet.

2010.05.27. 09:35:19

Gyurcsány nem hazafi, hanem egy büdös köcsög.

play_off 2010.05.27. 09:37:52

Kettővel följebb van egy értelmes blog (nem ilyen nihillista, konformista, gyurcsányista takony, mint ez)ugyanebben a témában.
Üdítő elolvasni ezután.

index.hu/x.php?id=inxbkc&url=http%3A%2F%2Fmandiner.blog.hu%2F2010%2F05%2F27%2Fkettos_allampolgarsag_vege_a_hisztinek

Móg 2010.05.27. 09:38:25

üdv.nektek
Vannak előzmények is.
Ha egy normális demokráciában egy ellenzéki párt tisztában van vele,hogy egy egyébbként normális törvényjavaslatot nem tud keresztül vinni akkor kivárja a megfelelő alkalmat,és akkor terjeszti elő.A kettős állampolgársággal kapcsolatban tudva lévő volt,hogy az érintett környező országok legalábbis elvárnak némi egyeztetést.de semmiképpen nem fognak örömtáncot lejteni.
A népszavazás kikényszeritésével a fidesz bebizonyitotta.hogy egy kényes ügyben nem az eredmény érdekli,hanem napi politikai üggyé degradálta a kérdést bizonygatva mélymagyárságát.
Ezt a kérdést nem világraszóló csinnandatrával lehetett volna rendezni{ez már sajnos megtörtént}hanem egy alkalmas időben előterjesztett,a normális diplomáciai uton,az érintett országokkal egyeztetett,törvényjavaslattal ,minden felhajtás nélkül.
Kérdés 1:ha odakapcsolok naponta annyiszor hallhatom,hogy az a gyalázatos népszavazás,mert a piszok gyurcsány meg a többi ellene kampányolt
na és aki nem szavazott,vagy nem jól?
természetesen mind piszok,szemét,nemmagyar
Kérdés 2:hogyan képzeli a fidesz a környező országokban élő magyarok teljes autónómiáját{amit teljes mellszélességel támogat}a saját államukban,ha azok közben magyar állampolgárok
Bibi:egy ember egy országban szavazhat,ha 15 állampolgársága van is
tehát a szovákiában élő magyar állampolgár az első Mo-i szavazásával saját magát zárja ki a szlovák közéletből.
a kérdés nem a legegyszerübb,de időm elfogyott,gondolom többek örömére

2010.05.27. 09:42:49

Magyar emberek millióit fosztották meg a hazájuktól, állampolgárságuktól egy tollvonással anno.

Az a minimum, hogy mi most egy tollvonással lehetővé tesszük ennek visszaszerzését.

Ideje lenne a sok lopott földön rettegő gyíknak felfogni, hogy elfogadjuk a trianoni határokat, mert ez a realitás, de nem tűrjük örökké a magyarok megalázását. Jogok járnak nekik is, nemcsak a többségnek. Joguk van magyar állampolgárnak lenni. Engem nem zavar, ha egy magyarországi szlovák fel akarja venni a szlovák állampolgárságot is. Vegye, tőlem a zimbabweit is felveheti bárki.

Szlovákia vad reakciója részben annak is köszönhető, hogy ez az ország egyetlen négyzetméterrel sem rendelkezik, ami nem Magyarország része volt, és a múltját tekintve is igen fiatal a többi, Magyaroszágtól területeket kapott államhoz képest. Ezért hisztiznek, de ezt kezelni kell, engedni nekik meg semmiképpen.

tölgyes 2010.05.27. 09:49:50

@Bobzen: Bizony nehéz az élete annak aki nem használja gondolkodásra a fejét... Árulja el nekem édes úr, hogy mi köze van a fidesznek ahhoz, hogy még ma is érvényben vannak Szlovákiában a Benes-dekrétumok???Érvényben voltak azok már a jó Huszak elvtárs alatt is hiába nyalta az ülepét Kádár Jani bácsi-elvtárs.. Aztán ezt a Jámbor Ficót és félfasiszta koalíciós partnerét a Slotát is akkor választották a jámbor szlovákok kormányzásra, amikor Orbán még az ellenzék keserű kenyerét ette.. Slota elvtársa már akkor is a nomád magyar hordák támadását vizionálta, amikor Gyurcsány-Bajnai még farokcsóválva szaladgált a kerítés mellett nyelvét lógatva, nehogy megsértsék a szlovák Slota elvtárs érzékenységét.

Ön - mi, csak azzal tudnánk kedvére tenni Ficó-Slota elvtársaknak, ha szép csendben belelőnénk magunkat a Dunába...Csendben - mondom, nehogy megzavarja az öngyilkos fegyver zaja a Kárpát bércein dübörgő égzengést.

Akkor végre megvalósulhatna a nagy álom: lenne a déli és északi szlávoknak nagy közös birodalma.. és feltámadhatna a Morva birodalom...:::))

A szlovákiai magyarok pedig egyet tehetnek. Szépen elmennek szavazni és azt támogatják akik hajlandóak figyelembe venni az érdekeiket... Az nem fog eredményre vezetni, ha 50-60% otthon marad.

Egyébként pedig a helyzet egyszerű. Az állampolgárság megadásáról szóló törvényt Szlovákiát kivéve mindenki elfogadja. A szlovákiai magyarnak pedig nem kötelező kérnie.Ha nem kéri akkor, csak azt kapja, amit eddig is kapott: nem lesz állampolgár. Senki nem fosztotta meg őket semmitől. Ha én adok magának 1000 forintot, azt magának nem kötelező elfogadni. Még az örökséget se kötelező elfogadni... Egyébként pedig Ficó-Slota se marad örökké hatalomba.. épp ezért nekünk nem kell rájuk várnunk.

barnus38 2010.05.27. 09:53:47

@Sötét korom: a trianoni határ a duna vonaláig tart. Csak hozzászoktunk hogy semmit nem merünk megtenni mert akkor jaj. Elő kell venni azt a hatűrt, és azt mondani, hogy beljebb vittétek a dunát, akkor beljebb vittétek a határt is. Ha nem évtizedekig a jaj most mi lesz politikát játszottuk volna, most nem lenne elterelve a Duna...
Meg nem lenne kárpátaljai magyarság,hanem lenne magyaországi ukrán kisebbség. Antla József is biztos e -jaj kit ne sértsünk meg-jaj ki fog mit gondolni - miatt mondta azt hogy nem kell nekünk kárpátalja. Pedig az ukránok visszaadták volna. Még jó hogy nem éltünk ezzel a lehtőséggel, mert akkor mit gondoltak volna a szlovákok...
ennyit erről

frmn 2010.05.27. 09:54:27

@Fedor: Botrányos, ahogyan csúsztatsz, már nem először, teszem hozzá. Éppen Bugárral példálózni, aki a felvidéki magyarság egyik legmegosztóbb alakja? Pompás.

Szintén egy gyöngyszem még az elejéről: "Tényleg, az összes mai német náci, hisz volt 70 évvel ezelőtt nekik az a Hitler, vagy kicsoda..."

A különbség az, bár nem hiszem, hogy magyarázni kellene, hogy míg Hitler és a rendszere Németországban évtizedek óta halott, a benesi dekrétumok még nagyon is hatályban vannak odakint.

Eszméletlen, amit művelsz. A legijesztőbb a dologban az, hogy nem vagy te hülye, nagyon nem, sőt, nagyon is jól tudod, hogy mit csinálsz, ennek ellenére adod az ártatlant és álnaív, provokatív megjegyzéseket teszel.

Emiatt vagy aljas, nem a nézeteid miatt.

l3v1 2010.05.27. 09:54:44

"Ki a felelősebb hazafi? Az, aki belpolitikai haszonlesésből tűzön-vízen át keresztül visz egy olyan törvényt, ami az érzelmekre ugyan hat, de gyakorlati haszna vajmi kevés, ellenben konkrétan árt az állítólagos kedvezményezetteknek"

Ez demagógia és idiotizmus, halmozottan és végtelenül.

Nem attól lesz valaki nagy hazafi, hogy olyan törvényeket hoz, ami tetszik Szlovákiának.

Egyébként ha nulla lenne is a gyakorlati haszna és csak gesztusértékű lenne, akkor is meg kell lépni, már régen meg kellett volna.

Nem elfogadható az, hogy egy történelmileg többször is magyar állampolgár (csak most nem) magyar nem részesül előnyben egy bármilyen random bevéndorlóval szemben.

Igenis kijár a kedvezmény a kiszakadt magyarságnak - a választójog és egyéb állampolgári jogok, pl. szociális juttatások, egészségügyi ellátás, stb. _nem_, de most nem is erről van szó.

A többi csak rizsa.

Sötét korom 2010.05.27. 10:01:47

@barnus38: Én SOSEM írtam azt, hogy ne sértsük meg a szlovákokat.

DE: nekünk az érdekeinket kell képviselnünk és a lehető legnagyobb mértékben érvényesíteni. Ha ez megy erőszakkal, akkor úgy. Ha úgy nem megy, akkor másképp: pl. a jelen esetben nyilvánvalóan nem lehet ráerőszakolni pl. a szlovákokra ezt az elképzelést (ahogy anno a Bős-Nagymarost sem).

Ekkor: a saját érdekeinkkel ellentétes, ha megpróbáljuk erőszakolni! Bármennyire is hazafias tettnek tűnik: ez a mi érdekeink szempontjából KÁROS!

És most gondolom jön a kérdés: akkor hogyan? A válasz: másképp. Vagy ha ilyent nem tudunk, akkor SEHOGY!

Strex 2010.05.27. 10:07:02

Barátom, te nem hazaáruló vagy, hanem szimplán ostoba. Ugyanúgy, mint ahogyan az a Gyurcsány által emlegetett 2,5 millió ember.

Bobzen 2010.05.27. 10:07:20

"Akkor végre megvalósulhatna a nagy álom: lenne a déli és északi szlávoknak nagy közös birodalma.. és feltámadhatna a Morva birodalom...:::))"

Ha nálad a gondolkodás egyet jelent az ilyen téveszmék kiötlésével, akkor valóban, nem használom gondolkodásra a fejem.

Már tucatnyi variációban kifejtettem, hogy miért tartom védhetetlennek azt az álláspontot, hogy a már lezajlott eseményeket sokan helyesebb eljárásnak tartják annál, mint ha a Fidesz várt volna EGYETLEN TELIBEKÚRT HÓNAPOT. Mit nem lehet ezen felfogni? Ha pedig szerinted teljesen rendben van, hogy a szlovákiai magyarok most kénytelenek lesznek választani a magyar és a szlovák állampolgárság között úgy, hogy akár egy minimális esélye is volt annak, hogy ez ne így legyen, nem érv, hanem szemellenzős csúsztatás.

Rosszabbak vagytok bazdmeg, mint a stop.hu törzskommentelői.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.05.27. 10:10:39

Jaj, de unom már ezt a kettős állampolgárságról szóló erkölcsi prédikációt! A gyors siker és népszerűség érdekében, no meg a Jobbik lenyomásáért, Orbán a lehető legrosszabbkor fogadtatta el seregével ezt a törvényt. A gyáva szocik meg beálltak mögé, kivéve Gyurcsányékat. Az LMP-ben is csalódtam, azt hittem, a más politika azt jelenti, hogy nem avittos lózungok szerint kormányzunk.

A realitás az, hogy Orbánék nagy szívességet tettek a jelenlegi szlovák államvezetésnek. Gátlástalan elmebeteg banda, de ezt mindig is tudtuk. Ahogy azt is, hogy bizony meghozzák ezt az ellenlépést. Ma szlovákiai magyarnak lenni mégy egy fokkal rosszabb, mint tegnap volt. Ha már Ficóék ámokfutnak, pont nekünk kellene észnél lenni. Semmi mást nem kellett volna tenni, csak várni pár hónapot. Annyi még belefért volna nyolcvan év után, ugye kedves határontúliak? Utána meghozhatták volna ezt a látszatintézkedést, mert haszna az ilyennek tényleg alig van, de értem, hogy sokaknak fontos.

Ha Fico vagy Slota emiatt most akár egy szavazattal is többet kap, akkor ez a lépés a rendszerváltás óta eltelt idő legnagyobb külpolitikai fiaskója. Mert ez tényleg árt a kint rekedteknek, akik többnyire nem veszik majd föl a magyar állampolgárságot, nem kockáztatnak. Ők tényleg a bőrükön érzik a tébolyult magyarellenességet, nem a panelból rázzák hobbiból az öklüket.

Szörnyű, hogy ebben a kérdésben tényleg Gyurcsány gondolkodott és cselekedett (!) a legfelelősebben.

bathory 2010.05.27. 10:10:47

A 'mérsékeltek' hozzáállását hadd illessem kedvenc mondásommal: szívesen segítenék, de nem akarok!

Móg 2010.05.27. 10:16:56

@Muad\\\'Dib:
hiszen a szlovákokon kivül mindenki elfogadta a torvényt mondod
Hát?
Adott egy stupid Szlovákia amelynek ismerjük a politikáját.
Adott egy félstupid Magyarország.amely ennél hülyébb kommunikációval nem is tudta volna ezt a kérdést intézni,mert ennél hülyébb nem is létezik.
A mindenki aki meg szerinted elfogadta csendben van mert nem hülye és,vagy van más gondja is.
Majd elvállik,hogy esetleg ezekben a lojális országokban hány magyar mondja vissza később kézzel-lábbal a magyar állampolgárságát,ha nem tud,vagy nem akar onnan "haza emigrálni"

Sötét korom 2010.05.27. 10:28:08

@Móg: Szerintem igazad van. Egy (román) nacionalista elvszerűségből nem fogja tolerálni a magyar nacionalizmust!

Ahogy belegondolok, egyre jobban aggódom...

tölgyes 2010.05.27. 10:33:05

@Bobzen: Csak lassan a testtel édes úr! Amit leírtam az a párizsi békéhez beadott konkrét javaslat volt..A Nagy Morva Birodalommal és Szvatoplukkal való önazonosságot pedig most e tavaszon hirdette a hivatalos szlovákság képviselője...

A szlovákiai magyarok pedig semmiről se lesznek kénytelenek dönteni. NINCS DÖNTÉSI KÉNYSZER!! Nincs előírva, hogy ha egy héten belül nem kérik az állampolgárságot, akkor sohase kapják meg. Akkor kérik, amikor akarják, amikor meglesz hozz a belső feltétel. Most legalább - ha fontos nekik - van miért harcolni..Nem kéne lemennie butába és tájékozatlanba.
Veszteség tehát nem éri őket..Csak a mag elvadult agya szerint.

tölgyes 2010.05.27. 10:33:59

@Sötét korom: Hol itt a nacionalizmus??? MOldávia románja megkaphatja, Erdély magyarja meg nem:::???

capor_ 2010.05.27. 10:34:53

Kiváncsi lennék, hogy Gyurcsány találkozott, beszélt-e valaha felvidékivel, vajdaságival, erdélyivel, kárpátaljaival. Hogy fognak rájuk tekinteni?? Ugyanúgy mint eddig... Aki mérsékelt volt az nem foglalkozik vele, aki meg eddig is utálta a magyarokat az továbbra is fogja. Ez az egész csak szimbolikus értékű...
Nem mellesleg elég sok országnak van hasonló szabályozása....

Egyébként meg milyen belpolitikai haszonlesés? Azok akik most elpártoltak az MSZPtől nem azért tették mert a fidesz meg a jobbik kettős állampolgárságot ígért... Nekik ez közömbös volt... A többi meg egyébként is igennel voksolt 2004ben.

Nem mellesleg aki Gyurcsány által bemondott, forrás nélküli számoknak hisz az meg is érdemli....

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.27. 10:37:12

A népszavazással nemet mondott a magyar nép.

Most a fidesz, magyarkodásból, kivagyiságból, csak azért is, látszattevékenységből szembe ment a polgárok akaratával a gonosz törpe.

A választók kétharmada, 5,5 millió polgár nem szavazott a Fideszre!

Bobzen 2010.05.27. 10:40:44

@tölgyes: Hol írtam veszteségről és döntési kényszerről te modoros álúriember? Fogd már fel végre, hogy én arról beszélek, hogy a szlovák választások végének kivárásával és megfelelő kommunikációval talán elkerülhető lett volna a szlovák parlament azon válaszlépése, amivel meg akarja fosztani a magyar állampolgárságért folyamodó felvidékieket a szlovák állampolgárságuktól? Miért csúsztatsz és miért látsz olyasmit bele a kommentjeimbe, ami nyilvánvalóan nincs ott, ellenben a nekem tulajdonított tévképzeteiddel gyönyörűen tudsz hárítani. Körülményes magázodás helyett növessz gerincet.

pannonfunk 2010.05.27. 10:41:47

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: Nem mondott nemet. Tobben szavaztak igennel, mint nemmel.

ben2 2010.05.27. 10:42:15

A kettős állampolgárságot a külhoni magyarság nagy része akarja, annak ellenére, hogy tisztában van azzal, hogy ez milyen ellenérzést vált ki azon ország többi állampolgárából, ahol amúgy él.
Innentől kezdve a cikkíró által felvetett érv, mely szerint "árt" a külhoni magyarságnak a kettős állapolgárság, csak a Gyurcsány féle felvilágosult abszolutista gondolkodás mentén értelmezhető, azaz hogy állítólag vannak, akik jobban tudják, mi jó a népnek és azt akkor is tűzön-vizen át erőltetni kell, ha a nép amúgy határozottan és egyértelműen kijelentette, hogy mit akar.
Ez nem a "felelősségteljes politizálás" kérdése.
Ez demokrácia kérdés: ha az érintettek akarják, akkor meg kell nekik adni a kettős állampolgárságot és kész. Nagy szerencse, hogy végre nem a Gyurcsány kategóriájú leszerepelt nímandok mondják meg az országban, hogy mi a helyes, és nagyon remélem, hogy ez jó sokáig így is marad.

capor_ 2010.05.27. 10:44:51

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?:

Ha már az ilyen kifejezéseken lovagolsz - Botox Ildikós színvonalon:

A választók 2/3-a szavaszott a Fideszre. A választásra jogosultak 2/3-a lehet nem szavazott a Fideszre, de ugye annak a véleményéről, aki nem volt "választó", nehéz nyilatkozni...

Az Ezredes 2010.05.27. 10:45:06

"Hogyan tekintenek holnap Nagyszombaton a magyar kisiskolásra? Mit gondolnak majd a szlovák ügyintézők a kassai városházára betérő magyarokról?"

PONTOSAN UGYANÚGY, MINT EDDIG. Eddig is ellenségképet láttak bennük, ezután is azt fogják látni. Csak nem gondolta azt Fletó, hogy eddig barátságosan tekintettek a szlovákok a magyarokra, most meg minden megváltozott? Persze hogy nem gondolta. De nagyon jól hangzik az efféle aggódás, pont olyan jól, mint a 23 millió román inváziója miatti aggodalom.

m.logic 2010.05.27. 10:45:17

@Fedor: 703 komment, wow, hozzá kell, hogy szóljak. Antimagyar vagy!

A határon túliaknak csak jobb lesz, hiszen, ha egy szót is komolyan gondol az EU az emberi jogok védelmével kapcsolatban, akkor most irdatlan össztűz alá kerülhetnek a szlovák férgek.

Ezt Ficonak:
www.youtube.com/watch?v=SppsA-rrLFc

ben2 2010.05.27. 10:49:31

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?:

A népszavazáson igent mondott a nép a kettős állampolgárságra. A részvétel volt alacsony, nem az igenek aránya.

Ami az ország kétharmadát illeti, előtted is szabad az út: győzd meg azt az 5.5 millió embert, hogy döntse meg a Fidesz uralmát, ha sikerül, nem a Fidesz fog kormányozni, addig viszont az érvényes jogszabályok szerint igen.

Sötét korom 2010.05.27. 10:56:32

@tölgyes: "Hol itt a nacionalizmus??? MOldávia románja megkaphatja, Erdély magyarja meg nem:::??? "

Ott, hogy a románok nyilvánvalóan nacionalisták. Nemzetállamban gondolkodnak.

Velük szembeállítani a magyar nacionalizmust, nem hinném, hogy bölcs gondolat. Talán bölcsebb lett volna a román nacionalizmus ELLEN fellépni (és támogatást szerezni), mint beállni ugyanabba a sorba. Szerintem ez konfliktushoz fog vezetni.

Szerintem ebben a konfliktusban mi vagyunk a sebezhetőbbek, mert több magyar van az ő kezükben, mint román a miénkben.

Jó példaként vehetjük a németek eljárást: egyszerüen elmenekítették (megvették) az övéiket. Nyilván, mert nem láttak jobb megoldást.

Sötét korom 2010.05.27. 11:10:13

Még valami zavar ebben a törvényben: miért hívják KETTŐS állampolgárságnak azt, amikor mi CSAKIS magyar állampolgárságot adhatunk. Ezzel az elnevezéssel máris adtunk Ficónak egy magas labdát, mert ő a KETTŐSSÉGET nyilván meg tudja akadályozni (azaz elveszi az övét).

Mondjuk ki nyíltan: mi a MAGYAR állampolgárságot akarjuk megadni más országok állampolgárainak nemzetiségi alapon. És hozzátehetjük: szimbolikus, semmiféle tényleges tartalommal nem bíró, semmire nem jogosító állampolgárságról van szó. Egyfajta trianoni kárpótlás mindösszesen.

Ha ezt kihangsúlyoztuk volna, akkor talán kevésbé aggódnának más országok nacionalistái.

pannonfunk 2010.05.27. 11:18:40

@Sötét korom: Érdekes, más országok nem aggódnak emiatt:

en.wikipedia.org/wiki/Multiple_citizenship

Komolyan, nekünk törődnünk kell azzal, hogy más országok nacionalistái aggódnak-e? Akkor légyszíves törődjél azzal is, hogy a magyar nacionalistáknak se kelljen aggódniuk. Ugye ők aggódnak a cigányok, zsidók, stb. miatt. Légyszíves, ha tényleg ez az álláspontod, akkor vonjál meg a zsidóktól, cigányoktól jogokat, mert ha nem teszed meg, akkor a magyar nacionalisták aggódni fognak. Nos?

Ugye, ahogy nem akarsz megvonni se zsidóktól, se cigányoktól jogokat, ugyanúgy nem kellene megvonni határon kívüli magyar nemzetiségiektől sem, csak azért, mertmás országok nacionalistái aggódnak...

Sötét korom 2010.05.27. 11:25:09

@pannonfunk: Ezt a gondolatmenetet nem egészen értem. A magyar nacionalisták igenis aggódnak a zsidók/cigányok stb. túlzott jogai miatt és megvonnák azokat. Sőt: elüldöznék őket innen. Az ő aggodalmukat sem szeretném növelni azzal, hogy "Minden jogot a cigányoknak/zsidóknak stb". Még kevésbé szeretnék konfliktust velük.

Ezért aztán, ha valami támogatást adnék a zsidóknak (pl. kárpótlás), cigányoknak (felzárkóztatás) stb, mindenképp kiemelném, hogy ez milyen kevés/ nem számottevő stb.

Nekem ez igy logikus és konzisztens.

bathory 2010.05.27. 11:25:15

Ne itt magyarkodjatok, itt nem kell. Van viszont sok megtévedt hazafi Gyurcsány blogján. Oda kellenek a jó emberek.

pannonfunk 2010.05.27. 11:49:07

@Sötét korom: Bocs, de ez így nem logikus, hanem naív. A nacionalizmus mozgatóereje az ellenségkép elleni gyűlölet. Nincs olyan, hogy az ellenség nem számottevő/elfogadható támogatása. Amit elfogadunk, azt nem gyűlöljük. Ha nincs gyűlölet, nincs nacionalizmus. De ha gondolod, menjél le egy skinhead koncertre és kezdjél eszmecserét arról, hogy szerintük mi az elfogadható mértékű támogatás. De azért nyúlcipőt vigyél, ha komolyra fordul :)

ben2 2010.05.27. 11:54:14

@Sötét korom:

A kettős állampolgárság kifejezés azt jelenti, hogy a magyar állam számára nem az állampolgárság megadását kizáró tényező, ha valaki más állam polgára is egyben. Azaz elfogadja az adott személy esetében az állampolgárság "kettősségét". Ennek semmi köze ahhoz, hogy amúgy más államok miként rendelkeznek erről a kérdésről.

Sötét korom 2010.05.27. 12:37:27

@ben2: Ami nem tiltott , az elfogadott, nem?

Itt most vmit lehetővé teszünk. Ez pedig nem a kettős, hanem magyar állampolgárság (könnyített/kedvezményes/nemzetiségi alapon való) megszerzése. Kettős állampolgárság eddig is lehetséges volt.

Fenntartom a véleményem.

Sötét korom 2010.05.27. 12:41:16

@pannonfunk: "Bocs, de ez így nem logikus, hanem naív. A nacionalizmus mozgatóereje az ellenségkép elleni gyűlölet."

Ez igaz, de ők hazaszeretetnek gondolják/mondják. És van pozitív nacionalizmus is. Sokan hisznek benne legalábbis.

"Amit elfogadunk, azt nem gyűlöljük."

Nincs totál fehér/fekete. Kicsit elfogadja, kicsit gyűlöli. Ha nem tud róla, nem szembesül vele, jobban elfogadja. Ha irritálják vele, akkor kevésbé. Számtalan példát lehetne erre hozni.

pannonfunk 2010.05.27. 13:18:46

@Sötét korom: Valóban a nacionalizmuson belül el kell választani a hazaszeretetet a gyülölködő nacionalizmustól. Jó lenne erre két szót kitalálni, hogy ez a kettő elkülönüljön.

A kommented második felével nem értek egyet. Persze valóban nincs totál fekete/fehér, de hogy a frusztrált emberek nem attól fognak kicsit vagy nagyon gyűlöni, hogy a gyűlölet targyával hogyan közeledünk feléjük, az biztos. A szlovák nacionalisták nem a magyarok miatt utálják a magyarokat, hanem azért mert nem áll fel a fütyijük, vagy valami hasonló (munkanélküliek, stb.)

soniq 2010.05.27. 13:47:34

@szempontpuska: te gondolom itt voltál rögtön hogy mindenkinek az arcába tolhasd az ultima ratiot és magyar külpolitika axiómáit

Sötét korom 2010.05.27. 14:05:18

@pannonfunk:

Szeretném a figyelmedbe ajánlani ezt a cikket:

www.es.hu/?view=doc;25915

A politikában (is és általában a kapcsolatokban) a forma nagyon fontos/meghatározó. Aki ezt nem fogadja el, az nem alkalmas politikusnak illetve az egész ország/nemzet látja a kárát.

Semmi indoka nem volt ennek az (hacsak nem OV veleszületet) arroganciának. Mi direkte jól pofán akartuk csapni a szlovákokat. Ez sikerült is, de aztán visszakaptuk. Ez van.

vizesnyolcas 2010.05.27. 14:32:10

@Bruno:
"1. Az EU nem fog odabaszni." - Akkor abból tudni fogjuk, hogy az Unió egy kalap szart ér.
Egyebekre nézve a rettegők hozzáállásánál nem képzelhető el nagyobb bátorítás a túszejtők számára.
Az meg különösen érdekes, hogy akik itt ennyire aggódnak a szlovákok érzékenysége miatt, egy szavuk sem volt, amikor Slota tankokkal fenyegetőzött. De nem akarok ismételni másokat. Olvasd el pl. a histar007 2010.05.27. 09:02:39 bejegyzést.

vizesnyolcas 2010.05.27. 14:45:51

@Sötét korom:
"A politikában (is és általában a kapcsolatokban) a forma nagyon fontos/meghatározó. Aki ezt nem fogadja el, az nem alkalmas politikusnak illetve az egész ország/nemzet látja a kárát."
Feltételezem szerinted ebbe a bizonyos formába belefér Slota szlovák tankokkal való fenyegetőzése, a Benes dekrétum érvenyben levőnek nyilvánítása, a szlovák nyelvtörvény, ...
Ha nem lennél annyira "sötét korom", azt is észre kellett volna venned, hogy a pofán csapást a szlovák politika kezdte és gyakorolta sorozatban.

Sötét korom 2010.05.27. 15:04:18

@vizesnyolcas:

Slota (vagy Meciar) nem azonos Szlovákiával. Gyerekes dolog ez a "ki kezdte".
Főleg akkor nem érdekes, ha nem akarja vki folytatni. De sajnos, mi akarjuk...

Mégegyszer: harcoljuk a szlovák/román nacionalizmus ellen, de ne úgy, hogy mi még nacionalistábbak akarjunk lenni.

Dr. No 2010.05.27. 15:11:25

A szlovákok válaszlépését - akár csúnya, akár ostoba, akár védhetetlen - előre, pontosan lehetett tudni, tisztán logikai levezetés eredményként. Amint azt egy szlovákiai magyar újságíró írta: Szlovákiának egyszerűen nincs veszítenivalója a velünk folytatott viszonyban, hiszen mi vagyunk az egyetlen szomszédja, akivel rossz a viszonya, míg Magyarország időről időre valamennyi szomszédjával vitába "keveredik". Jó esetben a két vitázó felet egykutyának veszik a kívülállók. Márpedig a külpolitika alapkérdése minden esetben az: hányan támogatnak és kik azok?

Naumov 2010.05.27. 15:45:12

"Barátom, te nem hazaáruló vagy, hanem szimplán ostoba. Ugyanúgy, mint ahogyan az a Gyurcsány által emlegetett 2,5 millió ember."

@Strex: Igen, nagyjából ennyiben összefoglalható a poszt lényege.

Fletó és felelősen gondolkodó képviselőtársai meg esetleg tehettek volna valamit a külhoni magyarokért az elmúlt nyolc esztendőben, azt leszámítva, hogy Fico és tsa nagyjából évi rendszerességgel felmosta velük a padlót, amiről aztán a következő kormányszóvivői tájékoztatón elmagyarázták, hogy milyen világraszóló diplomáciai sikereket arattak.

Ez van gyerekek, Bauer Buci is megírta a mai népszabóban, hogy a progresszív gondolkodás már a múlté..

Dr. No 2010.05.27. 16:29:33

Egyébként meg: nagy vonalakban a tömeges kettős (vagy könnyített) állampolgárság mögött mindösszesen kétféle meggondolás húzódhat. Vagy a szétszórt népesség (etnikum, akármi) összegyűjtése - lásd Németország, Izrael. Vagy területi igény - lásd Oroszország, Románia. (Ennek lájtosabb formája, amit Szlovákia követett, amikor egy ország csak önnön nagyszerűségét kívánja bizonygatni.) Mi a kettő közül melyikbe tartozunk?

Sötét korom 2010.05.27. 16:47:56

@Dr. No: Biztos. hogy a területi igény.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.27. 23:37:12

Hát, ez a poszt szerintem nagyon "indexcímlaposra" (értsd: sommás, egyoldalú és provokatív) sikeredett. Ebből gondolom az is kiderül, hogy nem értek vele egyet.

Igazából csak arra hívnám fel a figyelmedet, hogy

1) a törvény nem csak a szlovákiai magyaroknak szól, tehát ha azt nézzük, kinek "árt", akkor azt is figyelembe kell venni, hogy máshol hogyan fogadták a törvényt.

2) Maga az állampolgárság megadása a szlovákiai magyaroknak sem fog ártani, legfeljebb az "ellentörvény" miatt nem fogják igénybe venni.

3) A szlovákiai magyarellenesség felkorbácsolása, illetve az időzítés kerdése az valóban vitatható, de szerintem messze nem egyértelmű a megítélése. Magyarellenesség ugyanis Szlovákiában nem azért van, mert a "Zorbán" gonosz, hanem azért, mert csak. Ebben az esetben viszont egyáltalán nem biztos, hogy a konfliktuskerülő politika jobb. Legalábbis nekem nem úgy tűnik, hogy az elmúlt években eredményre vezetett volna. A "keményebb" politikától se várok nagy csodát, viszont legalább nem romboljuk az önbecsülésünket.

Sötét korom 2010.05.28. 08:24:00

@promontor: "Ebben az esetben viszont egyáltalán nem biztos, hogy a konfliktuskerülő politika jobb."

Egyáltalán nem arról van szó, hogy kerülni kell a konfliktust akkor, amikor (pl. én) azt mondom: megegyezésre kell törekedni. Épp ellenkezőleg: a konfliktus létezik és keresni kell a megoldását.

Ha úgy vesszük, akkor pont Orbán az, aki kerüli a konfliktust, mert ezzel a lépésével lehetetlenné tette, hogy az ellentét megoldódhasson. Pont EMIATT rossz politikus. Szerintem máris nyugodtan lemondhatna.

pakesz (törölt) 2010.05.28. 18:09:45

@Sötét korom: csatlakozom, mikor megyunk ki a vekkerrel a kossuth teret széjjelhuggyantani???

pakesz (törölt) 2010.05.28. 18:11:15

@promontor: a poszt az nekem jo volt
en egyertelmuen a kettos allampolgarsag ellen vagyok
es nem szep hogy a magamfajtakat nem kepviseli mas(meg tudnam indokolni de ugyis a valasz az lenne hogy igazam van de mert csak)
ugyebar demokracia lenne vagy mi a szosz!!!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.28. 19:17:31

@Sötét korom: "megegyezésre kell törekedni"

Szerintem akkor kell megegyezésre törekedni, ha van realitása (akárcsak egy icipici). Ezt elég jól megtapasztaltuk Robert Fico esetén. Persze lehet, hogy Te úgy gondolod, lehetséges vele megegyezni, én ebben nem hiszek.

"mert ezzel a lépésével lehetetlenné tette, hogy az ellentét megoldódhasson."

Ja, Orbán Viktor egyedül, csak ő. Csak azt nem értem, hogy akkor az ellentét miért létezik egyáltalán? Mert azt ugye nem gondolod, hogy a probléma csak az állampolgárság és azon kívül minden szép és jó szlovákmagyarügyileg?

@pakesz: A vélemény az egy dolog, az indoklás hiánya az egy másik. Nekem főleg az utóbbi miatt nem tetszett. Ami meg a szavazati arányokat illeti, most nem mindegy Neked, hogy 3 vagy 60 ellenszavazat volt?

Tóth Jocó 2010.05.28. 19:33:48

Nem vagyok meggyőzve, hogy ez az új törvény tényleg árt a szomszédos országokban élő magyaroknak. Majd meglátjuk...

Amúgy a magyar Országgyűlés nem hozott törvényt a kettős állampolgárságról. Ez a törvény arról szól, hogy magyarok akkor is megszerezhetik a magyar állampolgárságot, ha nem élnek Magyarországon.

lüke 2010.05.29. 07:47:24

demagógia

milyen tűzzel?
jöhet, minden jöhet
az únjó tüzével............
ec.europa.eu/justice_home/fsj/citizenship/movement/fsj_citizenship_movement_de.htm

lüke 2010.05.29. 07:49:52

konkrétan árt az állítólagos kedvezményezetteknek, vagyis a külhoni magyarságnak,
most egyes vagy többes számban?
és vizsgáljuk meg pl a Románia által
kiválasztott kedvezményezetteket,ott mi történt?
mert csak ezt tudjuk vizsgálni, a létezőt.............

DeMarco 2010.05.29. 08:01:43

@Fedor: Miután kiszabadultál az indexre, fölöslegesnek tartottam beszállni a vitába, borítékolható volt, hogy nagy számban fognak érkezni a hozzám hasonló kommentek és érvek. (Ahogy az is, h felbukkan pár őrült..)

Az első érzésem csak erősödött azóta is. Valszeg provokációnak szántad a posztot, majmolva a maszopot, negatív "kampányt" vezényelve. Kétségtelen, hogy ha valaki nem képes konstruktív, pozitív gondolatot közvetíteni, akkor elérhet eredményeket negatív motívumokkal is. De ennek sztem nem sok értelme van.
Lehet, hogy nagy eredmény 737 komment és valóban az. De azon az áron, hogy mindenki lehülyézzen?? Hát nem tudom, ez azért mégsem az igazi...
Végül is példaképed is elmondhatja, hogy több ezres tömeget képes volt megmozgatni a Kossuth térre... Csak nem mindegy, hogy azok azért mentek ki, mert ő hívta őket, vagy azért, mert ellene tüntettek... Ugye azért ez lényeges kérdés...
A másik eset az lehet, ha full komolyan gondoltad a posztot. De ez annyira valószerűtlen, minősíthetetlen és szánalmas lenne, hogy nem tudom elhinni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.29. 09:46:30

@DeMarco: 1. Az, hogy mikor kerülök ki az Indexre, és mikor nem, még mindig nem rajtam múlik, hanem a szerkesztőkön.
2. Leírtam már, nem provokációnak szántam, hanem komolyan gondoltam. Ez neked lehet, hogy szánalmas, meg hazaáruló, szerintem meg legitim álláspont, hogy ezt az eszközt annak ellenére rossznak tartsam (pláne, ha a valóság vissza is igazol), hogy a céllal (vagyis a határontúli magyarság megsegítésével), valamit a szlovák minősítésével amúgy a legmesszemenőkig egyetértek. Az meg már legyen azu én bajom, hogy perpillanat nem vagyok vele népszerű. Ez van, ha valaki kitart az elvi álláspontja mellett, és nem hajlon g a közhangulat után, mint ahogy pl. az MSZP tette (épp ezért ne is sértegess azzal, hogy a maszopot majmolom, mert egyrészt tudod jól, elég lesújtó a véleményem róluk, másrészt meg a konkrét esetben ráadásul még teljesen más állásponton is vagyok, mint ők, dehát téged a tények ritkén zavarnak meg).

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.05.29. 14:12:27

@Fedor: a tények sajna az utóbbi években nem túl sok embert zavarnak meg. legrosszabb, hogy a döntéshozókat sem :-/

kszabo 2010.05.29. 19:21:18

Emlékezzetek Hős Bős Nagymarosra!
Az akkori kockázatot is lebecsülték, és a szlovákok nyertek. És most mi van az akkori hőseink ismét belepottyantottak a ventilátorba, aminek a kapcsolója a szlovákok kezében van :)

Sötét korom 2010.05.31. 08:29:36

1. @Tóth Jocó: "Nem vagyok meggyőzve, hogy ez az új törvény tényleg árt a szomszédos országokban élő magyaroknak. Majd meglátjuk..."

És ha majd meglátod és tényleg árt, akkor majd mi lesz?

Az utóbbi fejlemények tükrében nemcsak a szomszédosoknak árt, hanem nekünk is: USA fontolgatja a vízummentesség eltörlését Mo-gal szemben. Ez ugye veszteség lenne?

De gondolkodjunk még egy kicsit: ugye úgy tudjuk, hogy tulajdonképp itt a magyar útlevélről van szó. Amivel ugye utazhatnának a nem EU-s magyarok az EU-ban, illetve magyarként a nagyvilágban (pl. USA vizummentesen).

A román állampolgársági törvényt is azért vettük mintaként, mert ők is ezt teszik a moldávokkal (akik ugye nem EU-sok).

De: mit gondoljanak a már EU-s országok erről a lépésről? Nyilván azt gondolják: a magyar útlevélnek semmi értelme nincs, mert az övék (praktikusan) ugyanannyit ér. Hát akkor? Miről is van szó? Nyilván valami másról. Nekik semmit nem mond az, hogy "érzelmi szempont". Egész egyszerűen: muszáj nekik valami hihető magyarázatot találni! Mi lehet hihető magyarázat? A nagymagyarországos, már-már népmozgalmi jelleget öltő matricázás mellet... És vehetjük pl. Talmácsi "nagymagyarosrszágos" feliratát a brnoi futamon. Én egyáltalán nem csodálkozom Ficóék reakcióin.

Ehhez képest valóban visszafogott a románoké, de szerintem hamarosan felfedezik a nagy trükköt: azaz (a magyarok szemszögéből) Románia nem egyenlő (a románok szemszögéből) Moldáviával!!! Pontosan az EU-s tagság miatt nem.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.31. 09:47:08

@Sötét korom: "USA fontolgatja a vízummentesség eltörlését Mo-gal szemben."

Forrás? (Mármint hitelt érdemlő...)

"De: mit gondoljanak a már EU-s országok erről a lépésről?"

Ha útlevél: tökéletesen elégséges magyarázat az, hogy nem lehet szelektíven magyar útlevelet adni kiválasztott nem EUs magyar állampolgároknak. Tehát ha nekik adsz, akkor adni kell az uniós polgároknak is. (Nyilván a román törvényben sincs nevesítve Moldávia, gondolom egy méhkeréki román is megkaphatja a román állampolgárságot, ha kéri.)

Ami a gyanakvást illeti, ez érthető az átlagember szemszögéből, Ficoéknak azonban pontosan tudniuk kell, hogy az állítólagos "biztonsági" és egyéb fenyegetések nem valósak. Persze a reakción én se csodálkozom, jól jött ez nekik.

Sötét korom 2010.05.31. 11:40:58

@promontor:

Keresgéltem és meglepő dolgokat találtam:

index.hu/kulfold/2009/12/19/tuzijatekkal_unnepeltek_a_vizum_megszuneset/

A szerbek tehát kiestek. Maradnak az ukránok, akik viszont nem engedélyezik a kettős állampolgárságot.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=303417

Hogy Ficóék és Orbánék mit miért csinálnak, az legyen az ő titkuk....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.31. 19:55:39

@Sötét korom:

1: Azt elismerem, hogy az útlevélkérdésnek 2004-hez képest ma már nincs komoly jelentősége.
Viszont én nem is állítottam, hogy az állampolgárságnak csak emiatt lenne szerepe.

2: A Népszava cikk pedig ékes példája a maszatoló, szenzációhajhász, de tényleges információtartalommal nem bíró újságírásnak. Beszerzett hivatalos nyilatkozatokat, amelyekből egyáltalán nem következik, hogy itt komoly probléma lenne. Hivatkozik még névtelen "szakértőkre", meg egy betelefonálóra Bolgár György műsorában (hahaha, majd én is betelefonálok és osztom az észt, abból is újságcikk lesz?), ugyanakkor az elhangzott érvek zavarosak. Pl. nem értem, hogy mi a probléma a biometrikus adatokkal, nyilván továbbra is mindenki ilyen útlevelet fog kapni, akárhol is van a lakhelye.

Szóval ez a cikk legfeljebb azt "bizonyítja", hogy a szerzője szeretné ezt nagy problémának látni és láttatni, nem pedig azt, hogy a probléma ténylegesen mekkora. Véleményem szerint ez egy "23 millió román munkavállaló" kategóriájú felvetés.

Sötét korom 2010.06.01. 08:37:53

@promontor: A Népszava cikkét lehet így is minősíteni, de az vitathatatlan, hogy pl. az USA-t kész tények elé állítottuk, s emiatt elvileg elképzelhető válaszlépés (magyarul: nem egyeztettek előtte az USA-val, aki így előzetesen nem is fogadhatta el az állampolgárság kiterjesztést).

Többet sem én, sem a cikk nem állított.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.01. 14:19:00

@old_field:

mennyire kár, hogy ez a híres idézet egy ócska hamisítvány ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.01. 18:42:48

@old_field:

egyébként meg bowring, de ez már nem oszt és nem szoroz.

Tóth Jocó 2010.06.07. 19:04:01

@Sötét korom: Nem ismerem a nemzetközi szokásokat, de nagyon valószínűtlennek érzem, hogy az állampolgársággal kapcsolatos szabályok változása előtt az egész világ minden olyan országával egyeztetni kéne, amelyekkel van valamilyen egyezményünk, ami kapcsolatos az állampolgársággal (vízummentességi, utazási, kiadatási, adóztatási, és még mennyi ilyen lehet!).

Ha az USA megszünteti a vízummentes utazás lehetőségét a magyar útlevéllel rendelkezők számára arra hivatkozva, hogy most több olyan van közöttük, aki más állampolgársággal is rendelkezik (eddig is volt jó pár ilyen), akkor így jártunk... Nem dől össze a világ. Korábban is kellett vízum, oszt elég jól megvoltunk. Azok, akiket az új rendszerben simán beengednek, korábban is megkapták a vízumot (egy kéréssel 10 évre).

"És ha majd meglátod és tényleg árt, akkor majd mi lesz? " Akkor az lesz, hogy nem volt igazam.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0