Vizitdíj reloaded?
2010. szeptember 26. írta: Fedor

Vizitdíj reloaded?

Korábban sokszor leírtam: a FIDESZ maga alatt vágta a fát, amikor minden reformra lőtt, válogatás nélkül, nem a reform kivitelezését, hanem egyáltalán a szükségességét kritizálva, mert így a saját dolgát nehezíti meg, amikor majd neki kell ezeket bevezetnie.

Egyik legjobb példa erre a vizitdíj. Az a 300 Ft, ami kedvenc opponensem sokszor hangoztatott, de semmivel alá nem támasztott véleménye szerint ma már biztos 3000 lenne, mert a komcsik már csak ilyen vérszívók, és amiből a FIDESZ az alkotmánybíróság méltatlan segédletével Gyurcsány-ellenes népszavazást csinált (előtte: a népszavazás nem befolyásolja a költségvetést, utána: a kormány azonnal pótolja a kiesett több-tízmilliárdot).

A rövidtávú céljukat elérték: ekkor roppant meg véglegesen a ballib-kormány. Az, hogy az egészségügy speciel megsínylette, másodlagos kérdés volt. "Majd ha nyerünk, adunk az egészségügynek is rengeteg pénzt, végül is ez csak akarat kérdése". Aztán valahogy az elmúlt hónapokban elfelejtődött ez az ígéret.

Most meg itt van ez a cikk az ellenzékinek épp nem nevezhető Magyar Hírlapban.

Nem hivatalos álláspont, ezt senki sem állítja, de azért érdekes, hogy pont ott ilyen megjelenhet. Két éve ez az írás csak nem jobboldali lapban láthatott volna napvilágot, és az akkori Magyar Hírlapban a népirtó hazaáruló címkét aggatták volna írójára:

Két megoldás lehetséges: vagy több pénzt kell tenni a rendszerbe, vagy csökkenteni kell a betegellátás szolgáltatásait. Pénz nincs. Marad a második, ami egyébként régóta esedékes. De a gazdasági válság elodázhatatlanná tette. Mert el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy különböző manőverekkel elegendő pénz teremthető a „mindenkinek minden jár” betegellátáshoz. Persze hogy kell a „struktúraátalakítás”, a „pazarlás” csökkentése, a „racionális betegutak”, a korrupció csökkentése stb. (...)

Mielőtt bárki elborzadna, elárulom, hogy a közpénzekből nyújtott betegellátás mindenütt a világban korlátozott. Az orvostudomány rohamos fejlődése ugyanis ontja a korszerű – de drága – diagnosztikai és terápiás lehetőségeket. Ma nem elég egy fonendoszkóp meg a köpülyözés. Ráadásul a lakosság a fejlett országokban és nálunk is elöregszik. A korszerű medicina – ha mindenkinek mindent nyújtani akarnánk – megfizethetetlen. Mindenütt.

Mielőtt bárki nemzetirtónak nevezne, elárulom, hogy a betegellátás szintje nálunk is korlátozott. Szakmai szabályok alapján. Például nem minden gyógyszert támogat az OEP (a gazdasági lehetőségekhez képest még így is túl sokat). (...)

Mindebből következik, hogy azokért a diagnosztikai és terápiás eljárásokért, amelyek nem férnek bele a társadalombiztosítás szolgáltatási csomagjába, fizetni kell. Vagy „zsebből” (nem a szolidaritást romboló hálapénzre gondolok!) vagy kiegészítő biztosításon keresztül. Vagy a teljes költségét, vagy egy részét. Ez a társ-finanszírozás (a co-payment). Sok országban a szolgáltatás igénybevételéhez „belépődíjat” is kell fizetni. Ez a vizitdíj („Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.”), amely a 27 európai uniós ország közül 18-ban létezik. Olyan országokban is, amelyek lakosonként ötször annyi pénzt költenek betegellátásra, mint mi. Igaz, hogy ott a lakosoknak is több pénzük van.

Mielőtt bárki szentségtöréssel vádolna, elárulom, hogy a magyar betegek is rendszeresen fizetnek co-paymentet. Nem is keveset. Például ha gyógyszert váltanak ki a patikában. A hálapénz is co-payment. Magyar módra. (...)

A biztosítási csomag korlátozása azt is jelenti, hogy a közpénzből fenntartott betegellátásban szabályozott betegutakra is szükség van. Ha valaki „választott orvost” akar, akkor annak azért fizetnie kell. Miként a – főleg az ügyeleti rendszerben gyakori – felesleges igénybevételért is. A sokadik labor- vagy CT-vizsgálatért is. Nem paraszolvenciát, hanem legális pénzt. Direkt módon vagy kiegészítő biztosítás keretében. Ezekből a pénzekből nemcsak az orvosnak, hanem a kórháznak is jut. Fűtésszámlára, fejlesztésre, a szakdolgozók bérezésére.

Hogy nyugdíjas- és szegényellenes vagyok, cáfolom: aki nem tud fizetni, mert szegény (de nem az adócsaló, minimálbéres vagy feketemunkás!), ahelyett az államnak kell fizetnie. És az idős nyugdíjasok helyett is, akiknek a szocializmusban az állam – csekély munkabérük ellenében – azt ígérte, hogy majd „mindent” megkapnak ingyen.

A szolgáltatási alapcsomag korlátozásával enyhülhet a kórházak eladósodása. Mert a kiegészítő biztosítások révén kapott pénzek kiegészítik a szegényes OEP-bevételt.

Mi a gyógyír a másik tünetre, a hálapénzre? Ugyanaz, ami az eladósodásra. A kiegészítő biztosítások rendszere és a co-payment.

A parlamenti választások előtti retorikától a rugalmas elszakadás már javába folyik. Már szó sincs azonnali és nagyarányú adócsökkentésről. Az egészségügynek és az oktatásnak átcsoportosítandó milliárdokról (az utóbbira számító tanárok egyenesen le lettek ostoba bohócozva). Az idei költségvetés akkor még tragédia volt, most folytatandó és reális cselekvési terv. A Bajnai kormány tevékenysége akkor még országrombolóként volt jellemezve, most már elisméresre méltó. A Déli Áramlatnak is mintha homlokegyenest más lenne a megítélése, pedig akkor még hazaárulózás járt érte.

Lehet, hogy ez a cikk a vizitdíj és a magánbiztosítói rendszer rehabilitációjának első lépése?

UPDATE

Eloszlatnék egy félreértést, ami valószínűleg az Index szerkesztőinek köszönhető, akik sokkal sarkosabb ajánlót írtak, mint amiről igazából ez a poszt szól: NEM írtam azt, hogy vizitdíjat akar bevezetni a kormány, csak azt, hogy nem csodálkoznék rajta, ha ez lenne, mert beleillene a sorba. A posztban ki is emeltem, hogy az idézett cikk nem hivatalos vélemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr862324467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt a második lépés? 2010.09.28. 21:38:45

Előző bejegyzésemet, ami egy kormánypárti lapban megjelent, a co-payment-et és a magántőke megjelenését az egészségügyben jó megoldásnak tartó cikkről szólt, így fejeztem be: Lehet, hogy ez a cikk a vizitdíj és a magánbiztosítói rendszer rehabilitáci...

Trackback: Sötétedik az égbolt 2010.09.27. 14:58:25

Orbán Viktor, Kötcse 2010. szeptember 9.: „…ezerszám, ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a magyar gazdaságból, hogy a korábban felvett adósságot törleszteni tudjuk, s valahogy megpróbáljunk kimenekülni az adósságcsapdából.&rdq...

Trackback: Pintér bevallotta: Növekedni fog a bűnözés! 2010.09.26. 22:22:22

Gusztustalan. Nem is lehetne máshogy jellemezni azt a fajta kétarcú politikát, amit az elmúlt hónapokban, a hazai belügyminiszter folytatott. Ezt koronázta meg profin a nemrég elhangzott kijelentése, miszerint az ország jövőre se lesz jo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizrolist 2010.09.26. 16:52:30

Én szokás szerint kíváncsi vagyok DeMarco véleményére :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.26. 16:53:48

@mizrolist: Leírjam neked előre? Akár szó szerint :-)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.26. 17:07:37

Tényleg hülyeség volt,akármelyik házi orvos megmondja(négyszemközt biztosan),hogy milyen jó volt arra is ,hogy kiszűrje a sok lightos hipohondert meg unatkozó nyugdíjast.
Én ott láttam a bökkenőt a dologban ,hogy a TB járulékot nem csökkentették,mert viszont az jogos felháborodást kelt az adófizetőknél.Szerintem kellene magán/állami kórház is minden megyeszékhelyre és cső.Nekem is mondták állami kórházban ,hogy menjek a problémámmal magánorvoshoz,hát egy "anyádat" elmormoltam magamban de tudtam mást csinálni?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.26. 17:11:14

Ne feledkezzünk meg Kóka cégének 1000x áron készült automatajáról sem vizitdíj kapcsán ;) .

mizrolist 2010.09.26. 17:23:46

@Fedor: én is nagyjából tudom, mit fog reagálni, ne törd magad :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.26. 18:44:09

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: "Én ott láttam a bökkenőt a dologban ,hogy a TB járulékot nem csökkentették"

Hogy csökkentették volna, amikor forráshiányos az ágazat?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.26. 19:39:13

@Fedor: Legalább jelképesen,egy - két vizitdíj árával,így bukta volt az egész.
Teljesen jogos az adófizetők felháborodása,ha forráshiányos ha nem.

legeslegujabbkor 2010.09.26. 19:43:48

Eljutottunk tehát a "gazdagok" által fizethető kiegészítő biztosításokig. Lépésről lépésre.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.09.26. 20:01:20

@legeslegujabbkor: Lassan eljutunk oda is, ahonnan az Egyesült Államok lépett ki.
Lépésről-lépésre követjük a nyugatot! (ahelyett, hogy beelőznénk)
Azt hiszen az egyik "Igenis, miniszterelnök úr!" részben volt, hogy Nagy-Britannia 6 adta el, majd államosította vissza a vasutat. Mi ezt csináljuk most a Malévval (pedzegették már, hogy el kellene adni...)
Meg a múltkor a rádióban volt a Sza-Sza-B megyei kórházügyről, hogy milyen jól felöltöztették egy hold-ingbe, kiszervezték, megcsinálták, és működik. Jaaa, persze az állam rossz gazda, de ha magánosítják...

legeslegujabbkor 2010.09.26. 20:53:52

@vadász2: Nem kell mindig újra feltalálni a meleg vizet, csak körülnézni a világban, mi hogyan működik jól. Már egy ideje kapitalizmus van elég sok helyen.

legeslegujabbkor 2010.09.26. 20:55:50

Szerinted a Fideszben tudja valaki, hogy Magyarországon kívül is van élet?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.26. 21:05:30

@vadász2: "Lassan eljutunk oda is, ahonnan az Egyesült Államok lépett ki."

Ez tévedés, pontosabban olyan valótlanság, amit az egészségbiztosítók ellenfelei terjesztettek. Egyáltalán nem az amerikai típusú rendszer volt a cél. Amit Obama el akar érni egyik irányból, és amiért az amerikai jobboldal leszocialistázza őt, azt akartak a hazai liberálisok elérni a másik irányból, csak ez itthon teljesen ki lett forgatva majd vissza lett mondva az elvtelen kompromisszumok és a FIDESZ-től való félelem miatt.

DeMarco 2010.09.26. 21:37:50

Jövök-jövök, ha annyira hiányzom... :))
Ma a rossz idő ellenére nem nagyon értem rá, gőzerővel folynak az előkészületek, hiszen lehet, hogy csak négy évem lesz rá, bár bízom a húszban...

"de semmivel alá nem támasztott véleménye szerint ma már biztos 3000 lenne, mert a komcsik már csak ilyen vérszívók"

Valójában minden állami pótsarc legyen szó akármilyen "tevékenységről", igazolványok, jogsi, útlevél, fogászati kezelések, illetékek, stb, gyakorlatilag az összes esetben folyamatosan emelkedtek, emelkednek. Ez önmagában bőven alátámasztja amit állítok, csupán azért, mert nem történt meg még igaz. Ezt csak kezdőpontnak képzelték, indulónak, amit szépen lassan növelnek fölfelé. Hogy nem így lett, ahhoz egy népszavazás kellett, ahhoz meg a tapasztalat, hogy csak szopatás és bújtatott adózás történik.
És igen, a komcsik ilyen vérszívók, mert egyrészt nincs annyi vér a pucájukban, hogy őszintén bevallják adóztatni fognak, mert nem elég a pénz a nemfizető rétegek egészség megőrzésére, másrészt, mert képtelenek kiszakadni a mindent nekünk, majd mi visszaosztjuk elvétől.

Egyébként Fedor téves következtetéseket von le egy kósza újságcikkből, aminek nem sok köze van a kormányzati döntésekhez. Persze érthető az ok, hogy miért ahogy ő is, én is le tudnám kottázni, hogy mire épít.

Én egyébként nem a népszavazáshoz kötöm a balliba kormány megroppanását, sokkal inkább őszödhöz és az utána következőkhöz, illetve még sok minden máshoz.

De unalomig ismételve: Nem támogattam a vizitdíjat és most sem támogatnám. Egyértelműen lehúzás, bújtatott adózás volt, amiért az égadta világon semmit sem kaptunk volna cserébe. Szó sem volt átalakításról, könnyítésről, racionalizálásról. Csak több pénzt akartak a semmiért, adót, adót és még több adót. (Ezen kívül természetesen tiltakoztunk fletó és a maszop-szadesz ellen is.) Arról nem is beszélve, hogy a mi kórházunkat bezárták, ami szintén erős ellenérzéseket szült a maszop ellenében a városban.

Ahogy vadasz is említette, remek példa ami szabolcsban és hevesben történt, mire vezetett a hospinvest ügy. Eger példásan ellenállt egy darabig és remélem lesznek még ebből büntetőügyi feljelentések és jópár év kiosztva.

Világos, hogy melyik idézetek tetszenek Fedornak, kár, hogy ezek nem a kormány álláspontját tükrözik és főleg nem az emberekét, de végül is mari néninek, aki kint ül a padon minden nap is lehet véleménye, bár pont ennyire nem mérvadó...

De ugorjunk előre:

Az egészségügy átalakítása nem elsősorban pénzügyi feladat. (Sztem.) Sokkal inkább szociálpolitikai.

Nem könnyű eldönteni, hogy melyik úton haladjunk, több választás is lehetséges és az említett cikk ezekre az utakra próbálja felhívni a figyelmet.

Visszük továbbra is a nemfizető rétegeket a hátunkon, vagy lerázzuk őket? Kirekesszünk vagyoni alapon, vagy legyünk szolidárisak sok-sok pénzért?
Legyünk amerika Obama előtt, vagy esetleg tanuljunk belőle és maradjon ez a rendszer? Beengedjük a biztosítókat, akik kizárólag a saját profitjukat fogják nézni és a befektetéseiket védik? Járjunk velük úgy, mint a magánnyugdíjpénztárakkal, hogy tőzsdére vitték a pénzünket és pár éve, talán épp idén is eljátszották és csökkentek a befizetett összegek növekedés helyett? Vagy tűrjük el, hogy a zsidó tulajdonosok nyomására az amerikai kormány megintse mo-t, hogy ne merje államosítani a pénztárakat, mert sok pénzük van benne? Hogy a nyugdíjak mai értéke szerint kb. egy-másfél évig lehetne fennmaradni? Pár napja volt egy cikk, hogy évi 500.000-et kellene félretenni valójában. Tegye fel a kezét aki képes rá...
Léphetünk Szlovákia útjára is, de akkor számolni kell éhséglázadásra, a betegségek gyorsabb terjedésére, generációs és rasszos viták fellángolására...
Vagy minden igyekezettel fenntartjuk a védőháló illúzióját kerül amibe kerül?

Nem könnyű ezeknek a kérdéseknek megfelelni.
Én egy hibridféle verziót támogatnék, kicsit ezt is, kicsit azt is.

Ha beengedném a biztosítókat, nagyon erős korlátok közé szorítanám őket és minden esetben fenntartanám az állami ellenőrzés jogát és a "rossz gazda" esetén a visszaállamosítás szigorát.
A nyugdíjakból egy nyugdíjösszeg felett 10% egészséghozzájárulást szednék, mert elképesztő, hogy míg a körülöttem élő nyugdíjasok átlag 200.000 forint körül tesznek zsebre havonta, addig a dolgozó többség a multiknál 70-130.000 forint fizetést visz haza, amiből el kell tartania az egész családját, miközben a nyugdíjasok semmilyen járulékot nem fizetnek, holott köztudott, hogy az egészségügyi szolgáltatások zömét ők használják el.
Én bevezetném az egyéni egészségszámlát is, bónuszokkal, kedvezményekkel, de kötelező szűrésekkel.

Mindenki tudja, hogy már szinte mindenhol műkődik a magánrendelés és választható opció. Van olyan szülés előtt álló ismerős csaj aki már 100.000 forintot fizetett a magándokijának és abban még nincsen benne két 4d-s vizsgálat ami 20 rugó és a szülésen való részvétel plusz 50. Van aki meg állami orvoshoz járt, nem fizetett és az eredmény ugyanaz, kivéve az elköltött pénz mennyiségét...

is 2010.09.26. 22:23:38

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: @DeMarco: azt, hogy veszteséges a TB, és ha nem a vizitdíjból fizeted, akkor az adódból, azt tényleg ilyen nehéz megérteni? tehát még most, két és fél évvel később is a 'semmiért plusz pénz' hülyeségét kell mantrázni? ennyi maradt a fejetekben? nem égő még mindig?

az nem tűnik fel, hogy a vizitdíj a dokinál maradt volna, tehát semmiképp nem tudja lenyúlni semelyik párt? mókás, ahogy próbálod itt bezsedett adónak beállítani. te tényleg rosszindulatból ködösíthetsz csak, vagy nem is értesz az egészből semmit.

nullnick 2010.09.26. 22:26:51

grat az (majdnem) észrevétlenül beszúrt

HAZUGSÁGhoz:

"az egészségügy speciel megsínylette"

az eü NEM a vizitdíjak hiányát sínyli

Gábor mester 2010.09.26. 22:28:57

Élvezem, amikor az Index-blogokon sztem álproblémákon rágódva tökéletesen fölöslegesen esnek egymásnak emberek. Ha a tisztelt ilyen meg amolyan színű megélhetési pártpolitikusok maffiái nem lopnának el évente alsó hangon 1000-1500 milliárdot, akkor pl. TELJESEN INGYENES LEHETNE AZ EGÉSZSÉGÜGY. Merthogy most a legnagyobb, a tb-kassza kb. 1300 milliárd, ha jól emlékszem...
Egyébként egy Obama nevű "nigger" a közelmúltban akadt ki azon, hogy őnáluk hány millió polgárnak nincs semmilyen biztosítása. Még a végén bevezeti a VALÓDI kommunizmust - Ámerikában. A Szakállasék sírja körül erős földrengés várható... :)

nullnick 2010.09.26. 22:30:56

MIKOR LESZ

UNIÓS ÁTLAGBÉR ITTHON?

MIKOR LESZ

UNIÓS MINIMÁLBÉR ITTHON?

nullnick 2010.09.26. 22:41:25

"de azért érdekes, hogy pont ott ilyen megjelenhet."

VÉLEMÉNYROVATban

"Két éve ez az írás csak nem jobboldali lapban láthatott volna napvilágot, és az akkori Magyar Hírlapban a népirtó hazaáruló címkét aggatták volna írójára"

a KOMMENTEK között burkoltan meg is kapja

ati27 2010.09.26. 22:42:15

Miért ne lehetne vizitdij? akár 300 Ft is.. Itt pl 300 SEK. De ha elérsz egy bizonyos összeget, asszem 1500 korona, onnan 1 évig nem kell vizitdijat fizetned.. Miért jó ez? Ha komoly a probléma, sokat kell menni ilyen olyan vizsgálatra akkor jó tud lenni. Másrészt a kismamáknak nem kell fizetni, meg a gyerekeknek sem.. Ha jól tudom 18 éves korig.

Krinyo 2010.09.26. 22:42:46

MIKOR LESZNEK NORMALIS EMBEREK ITTHON?

Inkabb ez a kerdes.

ehja 2010.09.26. 22:43:38

@DeMarco: "Léphetünk Szlovákia útjára is, de akkor számolni kell éhséglázadásra, a betegségek gyorsabb terjedésére, generációs és rasszos viták fellángolására". Mert Szlovákiában éhséglázadások vannak???? Netán tömegével (vagy akár egyenként) menekülnek az ottani magyarok ide (vagy máshová)???

"dolgozó többség a multiknál 70-130.000 forint fizetést visz haza". Miért, a magyar tulajdonú KKF-eknél mennyit visznek haza? Milliókat? Ugyan már! A multiknál legalább nem zsebbe fizetnek.

Amúgy felhívnám a figylemet, hogy a Szlovák model követése - azaz az autóipari multik (fúúúújjj!) fejlesztéséinek becsábítása - már megkezdődőtt. És OV még lelkesen részt vett az Audi sajtótájékoztatóján!

Szóval lesznek itt még meglepetések ahogy pártunk és kormányunk lassan józanodik.

nullnick 2010.09.26. 22:43:47

idézet:

Igen Tisztelt SZilvásy Tanár Uram, Kedves István!

Úgy látszik, a korábbi cikkedben kifejtettek eszmei kerete semmit sem változott! Vagyis az általad felvetett axiómák a következők:
1. nincs pénz. 2. csökkenteni kell a kötelező ellátásba foglaltakat. 3. fizessen a beteg -ismételten! 4. át kell venni a nyugat-európai mintákat(gondolom Angliáét.)
Nos: ad 1. Az egészségügyi járulék főösszege kb 2000 milliárd Ft évente. Ennyi "jut"... Az alapellátásra, járóbeteg, a kórházi ellátásra és a GYÓGYSZERTÁMOGATÁSRA(szándékosan nagybetűkkel).
A három ellátási színt területén - különösen a kórházi diagnosztikaiban kb. 100 milliárdot lehetne megtakarítani a PÁRHUZAMOS,ISMÉTELT ÉS INDOKOLATLAN VIZSGÁLATOK MEGTILTÁSÁVAL - illetve szankcionálásával-de vissza lehetne venni a privatizált LABORATÓRIUMOKAT is.
A gyógyszertámogatás OSTOBASÁGÁT jelzi, hogy becslések szerint az évi 350-400 milliárdos támogatással kiváltott gyógyszerek kb. 1/3-a a kibontatlanul a szeméttelepeken találhatók meg...
Ez eddig 250 milliárd Ft- ennyiből MINDEN EÜ. dolgozó bére a 2,5-szörösére lenne emelhető, anélkül, hogy egy FILLÉRT TENNÉNK A "RENDSZERBE".
Ad 2. A kötelező ellátási csomag csökkentése egy ennyire ROSSZ NÉPEGÉSZSÉGI MUTATÓKKAL RENDELKEZŐ ORSZÁGBAN egyenlő a közvetett genocídiummal.
Ad 3. A betegek nagy része nyugdíjas, vagy munkanélküli (ez utóbbiak kb. 80 %-a immár kedélybeteg- alkohol, drog, talajvesztettség). Ők miből "co-paymentezzenek"?!
4. Igen, bármelyik fejlett EU-s ország módszere átvehető, ha a pénzfelhasználás ELLENŐRZÉSÉNEK RENDSZERÉT is hozzuk vele.

NO MEG VALAMI ÉPKÉZLÁB NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMOT A MEGELŐZÉS CÉLJÁBÓL!!

...

Barátsággal:
Tarr Ferenc

szőketisza 2010.09.26. 22:44:01

@DeMarco: "A nyugdíjakból egy nyugdíjösszeg felett 10% egészséghozzájárulást szednék, mert elképesztő, hogy míg a körülöttem élő nyugdíjasok átlag 200.000 forint körül tesznek zsebre havonta, addig a dolgozó többség a multiknál 70-130.000 forint fizetést visz haza, amiből el kell tartania az egész családját, miközben a nyugdíjasok semmilyen járulékot fizetnek, holott köztudott, hogy az egészségügyi szolgáltatások zömét ők használják el."

Gondolj anyádra és apádra te idióta!

karosszékely 2010.09.26. 22:48:39

@szőketisza: Egyébként jó környéken lakhat, ha ott annyit kapnak a nyugdíjasok. Én sajnos nem ezt tapasztalom körülöttem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.26. 22:49:13

Mi tagadás a fidesz ellenzéki kommunikációja egyrészt primitív volt, másrészt görény...

Ez akkor is így van, ha ilyen katasztrofális kormányokat, ha random elkezdesz fikázni az esetek 2/3adában igazad lesz.

Egyébként a vizitdíjről már Gyurcsány megmondta miről szól Őszödön.
Lehet, hogy jól is be lehet vezetni, és egy értelmes koncepcióban tényleg elfogadható lenne(, a "tegyünk úgy mintha reformálnánk, hogy legalább ezt ki tudjuk majd írni a választási plakátokra" hozzáállás nem ilyen), de így ebben a formában ez olyan volt, mint Bach reformjai: függetlenül attól, hogy hasznos vagy ártalmas elbuktak a passzív rezisztencián.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.26. 22:49:32

@is: nem tudom ezt miből szűrted le...kb. amióta van tb nem fedezi az eü-t szerintem,ezt pedig a 300 forintos vizitdíj orvosolta volna,vagy most mi van?Elmondanám ,hogy az elmúlt 5 évben kétszer voltam a háziorvosomnál,egyszer a jogosítvány miatt ,egyszer meg amunka alkalmassági végett.Igen bazmeg kibaszottul zavar ,hogy akármelyik rokonom is egy év alatt több tb-t meg adót fizet be mint más egész tyúkszaros élete alatt,de ugyanúgy sőt jobban veri a mocskos a nyálát az orvosnál.

Devil 2010.09.26. 22:50:38

Tulajdonképpen örülnük kellene. Tulajdonképpen győzött az igazság, csak sokat kellett rá várni (az erkölcsi tanulságot inkább nem vonom le). Kiderült hogy mégiscsak kell átalakítás az egészségügyben, és hogy ez elkerülhetetlen, szükséges.
Kár hogy nem évekkel ezelőtt történtek meg ezek az átalakítások, amikor a szocik belevágtak, most már sokkal előrébb járnánk, és kisebb lenne a lemaradásunk a környező országokhoz képest.

CyberPunK 2010.09.26. 22:51:23

"Sok országban a szolgáltatás igénybevételéhez „belépődíjat” is kell fizetni. Ez a vizitdíj („Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.”), amely a 27 európai uniós ország közül 18-ban létezik."

Magyarországon a második legnagyobb bér utáni adózás van, legmagasabb AFÁ-val. Olyan kibebeaszott nagy kérés, hogy oldják meg abból?

porthosz 2010.09.26. 22:51:31

Ez a kérdés mindig is nehéz ügy lesz.
Szerintem ésszerü átszervezéssel és pénzcsoportosítással nagyon sok mindent meg lehetett volna már oldani kishazánkba.

Hogy csak pár példát mondjak:
-negyes metró és autópályák helyett az erre szánt pénzből helyre lehetett volna rakni mind az egészségügyet, továbbá meg lehetett volna csinálni a közutakat és talán még vasúti fejlesztésekre is jutott volna... (értsd: ne kamion szállítsa az árut hanem vonat).

porthosz 2010.09.26. 22:54:02

@Devil:
"Tulajdonképpen győzött az igazság, csak sokat kellett rá várni (az erkölcsi tanulságot inkább nem vonom le). Kiderült hogy mégiscsak kell átalakítás az egészségügyben, és hogy ez elkerülhetetlen, szükséges."

Nem hinném. Az akkori szoci vizitdij nem volt más mint egy újabb sarc. Ugyanis aki eddig fizette rendesen a TB-t, azt most duplán sarcolták, aki meg eddig sem fizette az a vizitdijat sem fizette. Meg ne kezd magyarázni, hogy amikor gyöngyösre kommandósokat kellet kihivni hogy rendbetegyék a korházban rendbontó kissebségieket, akkor azok majd fizettek volna vizitdijat...

ehja 2010.09.26. 22:56:52

@porthosz: Azért valahogy a vizitdíj idején nem voltak tömegek a várókban. A kisebbségieket meg tegye rendbe a tesójuk, a nagy 2/3-os vezér.

soniq 2010.09.26. 22:57:23

@is: talán ha nem úgy készültek volna rá a co-payment bevezetésére az elvtársék, hogy előtte megemelik a jövedelem-, fogyasztási- és társasági adókat, hanem azt mondják, hogy x%-kal csökkentjük a központi elosztás mértékét, viszont ennek feltétele az, hogy az egészségügyben meg a felsőoktatásban (vagy akár máshol is) a részvétel arányában fizetni kell a szolgáltatásért, akkor máshogy álltak volna hozzá a parasztok. Engem nem zavar az se, ha minden alkalommal fizetni kell az orvosnál, akár nagyságrenddel nagyobb összeget is, de akkor az állam húzza visszább a mancsait, és ne nyúljon olyan mélyen a zsebembe.

tcom 2010.09.26. 22:57:44

@DeMarco:

"De unalomig ismételve: Nem támogattam a vizitdíjat és most sem támogatnám. Egyértelműen lehúzás, bújtatott adózás volt, amiért az égadta világon semmit sem kaptunk volna cserébe."

Dehogy is nem! Annak az esélyét, hogy ha kórházba kerülsz, akkor legyen WC-papír, zuhanyozó, ebéd, esetleg gyógyszer. Vagy, hogy a háziorvos fejleszteni tudja a felszereléseit, megfizetni az asszisztenciát stb.
Tévedés azt hinni, hogy elég a járulék az EÜ-ben. Már rég óta annak is örülni lehet, hogy működik a rendszer valahogy. Ha tetszik, ha nem előbb utóbb többet kell fizetni. És előbb utóbb az igazságosság jegyében annak kell többet fizetni, aki igénybe veszi az ellátást. Persze lehet kivételezni szociális alapon.

Devil 2010.09.26. 23:00:48

@nullnick: És ezeket az összegeket hogyan akarod megtakarítani? A gyógyszertámogatást hogyan akarod megváltoztatni hogy ne menjen semmi veszendőbe de akinek tényleg szüksége van gyógyszerre, megkapja (mondjuk én még felírt gyógyszert nem dobtam ki, de ezek szerint mások rendszeresen).
A párhuzamos vizsgálatok felderítéséhez is apparátus kell, és minden esetben szakmai indokokkal kell alátámasztani hogy a vizsgálat felesleges volt, ez sem kevés pénzbe kerül (pld egyik ultrahangot a belgyógyász csinálta de az urulógus is akart egyet hogy ő maga lássa mivel áll szemben - na most ez alapvető szakmai odafigyelés vagy pazarlás?)

nullnick 2010.09.26. 23:02:06

@Devil:

"a szocik belevágtak"

de nem az eü átalakításába, hanem

AZ ELLÁTANDÓK ELTAKARÍTÁSÁBA

Uebermensch 2010.09.26. 23:03:21

@nullnick: MIKOR LESZ UNIÓS ÁTLAG TERMELÉKENYÉSG ITTHON?

cso zsi 2010.09.26. 23:04:06

@szőketisza: Akkor hogy fog gondolni ezekre a mondatokra, amikor 40 évesen munkanélküliként a nyugdíjas szülei fogják eltartani.

@DeMarco: Mintha a 4D-s, és egyéb speckó vizsgálatok az állami kezelés estén is külön pénz esetében vehetők igénybe most is. 3d-s az belefér a keretbe.

stratez 2010.09.26. 23:05:51

A szoci holdudvar egyetlen vigasza, hogy a jó nagy rakás trágyadombot, amit maguk után hagytak, azt a Fidesznek kell eltakarítani. Efeletti (kár)örömüket még csak leplezni sem bírják. Gyakorlatilag, ha nem szakmányba rettegnek a II. orbáni vészkorszaktól, akkor erről szól a kommunikációjuk. Mint ez az iromány is.

tcom 2010.09.26. 23:06:43

@porthosz:

"aki meg eddig sem fizette az a vizitdijat sem fizette..."

Ez egész egyszerűen nem igaz. Lehet, hogy volt népnemzeti orvos, aki nem rótta ki a sarcot a betegeire, de egyébként a többiek mind befizettették. Azt sem szabad elfelejteni, hogy akkoriban vezették be a kötelező min. EÜ hozzájárulás befizetését. Vagyis nem lehetett lébecolni. Aki nem fizette legalább ezt, nem vették fel a kórházban. Én magam láttam, ahogy egy kórházban egy hisztis "madam" kiabált a betegfelvételnél, mert nem vették fel, hanem elküldték, hogy rendezze a OEP-nél a dolgait. Ismertem a köztiszteletben álló hölgyeményt, aki gazdag férjének köszönhetően soha sem dolgozott, viszont elvárta a drága ellátást. Tízezrek kerültek be a rendszerbe ekkor, fizetve legalább az alap hozzájárulást.
Jó lenne ilyen fontos eseményekre is emlékezni két komcsizás/hazaárulózás között!!!

nullnick 2010.09.26. 23:08:08

grat az (majdnem) észrevétlenül beszúrt

CSÚSZTATÁShoz:

"az egészségügy speciel megsínylette"

az eü NEM a vizitdíjak hiányát sínyli

Void Bunkoid 2010.09.26. 23:13:52

@CyberPunK: igen, mi vagyunk a másodikak adózás tekintetéből.

Viszont sajnos - legalábbis szerintem - az elsők a nálunk levő nemadózó, de állami támogatásokat igénybevevő munkanélküliek százalékszámában, akiknek eszük ágában sincs dolgozni.

Bmw 2010.09.26. 23:13:53

A vizit díj, nevetséges .
Az öregem agyvérzést kapott ,5nap után azt mondták minden rendben(baloldala lebánult),átrakták a krónikus bell.-re.
Napi 2500ft!!
Az a helyzet hogy nem a pénz kevés, hanem a fityeszes fiuk ugyan úgy lopják a pénzt mint a szocik.

Void Bunkoid 2010.09.26. 23:14:34

Mármint úgy értve, hogy KERESNI sem hajlandók munkát, és ha netán még eléjük rakják, akkor sem hajlandók elvállalni.

cellimega 2010.09.26. 23:18:56

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:

ott a pont. Ha 1 százalékponttal csökkentették volna a TB-járulékot egyidejűleg, megszavaztam volna a vizitdíjat, mert tök jó (és jobboldali) ötlet.

tcom 2010.09.26. 23:20:36

@stratez:

Így van!
Hozzátenném, hogy nem mostantól kárörvenkedünk I. Szent Orbán tettein, hanem már akkor világos volt, hogy maguk alatt vágják a fát, amikor ellenzékben saját népszerűségük érdekében minden szoci intézkedést az ördög művének állítottak be. Mindenki tudta, hogy az EÜ már a szent vezér első kormányzása idején is szar volt. És mindenki tudta, hogy valahogy be kell tömni az űrt, vagy valamit tenni kell. Erre jött Orbány a népszavazásaival.
Kicsin népünknek az sem tűnt fel, hogy a szocik ha tehetik osztogatnak. De Gyurcsányék miért is sarcolnak, ha avval csak a saját népszerűségüket amortizálják? Ennyire hülyék lennének, vagy az ország szarban volt, nem lehetett halogatni?
Mindenki tudja, hogy az oktatásban pénz hiányzik. És mindenki tudja, hogy ezt csak a tanulók apucija, anyucija tudja pótolni. És ekkor jön Orbány a tandíj mentesség ígéretével, amit azóta sem hallani.

Orbánék évekig maguk alatt vágták a fát. A polgárok előbb utóbb azt látják, hogy átverték őket, mert ezek sem tudnak többet adni, hiába ígértek ingyenes fűt-fát. Ne hidd, hogy 3 év múlva érdekelni fogja a népet, hogy súlyos terhet örököltek, mert a népet az sem érdekelte, hogy 2008-ban egy világgazdasági válság érte Magyarországot.

belaaaa 2010.09.26. 23:22:58

Ez a Magyar hírlap cikk tök reális. Ebben nem a vizitdíjról vagy a társadalom biztosítás privatizációjáról van szó (amit a szadesz és fletó erőltettek), hanem a kiegészítő , azaz a társadalombiztosításon felüli kiegészítő magán biztosítói rendszerről...

Dr. No 2010.09.26. 23:28:14

Bokros Lajos mióta a Magyar Hírlap szerzője? (Merthogy az egészségügyi reform idején ő írt pontosan ilyen gondolatmenetű cikkeket az Élet és Irodalomba.)

fikanick 2010.09.26. 23:48:28

@stratez: Valasztasi kampanyban tett igeret a szociktol hazaarulas, fidesztol a tragyadomb eltakaritasa. Benned mas teruleten is okoz lelki seruleseket ez a kognitiv disszonancia, vagy sikeresen korlatozod a politikai nezeteidre?

Hóember 2010.09.26. 23:55:44

@legeslegujabbkor: Csak az az egy bibi ezzel, hogy az egészségügyben a kapitalizmus nem működik, ugyanis teljesen deformált piac, óriási információdeficittel a "fogyasztói" oldalon. Ezért kell(ene) kőkemény állami szabályozás az egészségügyi piacokra, nem magánbiztosítók és hasonló marhaságok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 00:08:19

@DeMarco: "Fedor téves következtetéseket von le egy kósza újságcikkből"

Nem vontam le semmilyen következtetést, ha ezt az Index ajánlóból szűrted le, ahhoz semmi közöm, azt nem én fogalmaztam meg. Én külön kiemeltem, hogy ez nem hivatalos vélemény, én se kezelem úgy, csak épp érdkeesnek tartottam, hogy egy kormánypárti újságban egy ilyen, a korábbiaktól gyökeresen eltérő vélemény jelenjen meg, és hogy ez speciel, ha ighaz lenne, abszolút beleillene a sorba.

@nullnick: "grat az (majdnem) észrevétlenül beszúrt

HAZUGSÁGhoz:

"az egészségügy speciel megsínylette"

az eü NEM a vizitdíjak hiányát sínyli"

Senki nem álította, hogy a vizitdíj hiánya az egyetlen gondja az egészségügynek. De az tény, hogy a hirtelen megszünése többtízmilliárdos hiányt generált, és hogy azzal a népszavazással olyan folyamatok álltak meg, amelyek változtathattak volna az egészségügy helyzetén.

@stratez: "A szoci holdudvar egyetlen vigasza, hogy a jó nagy rakás trágyadombot, amit maguk után hagytak, azt a Fidesznek kell eltakarítani."

Az a trágyadomb jóval kisebb lenne, ha a FIDESZ nem tett volna meg mindent, hogy megakadályozza az eltakarítását...

Na jó éjszakát.

Hóember 2010.09.27. 00:11:39

@Dr. No: bokros a többizti mellett érvelt az ésben, amit később nyilván mélyen megbánt, ugyanis később - szintén az ÉSben - hárman is szétcincálták a cikkét, olyanok, akik konyítanak is valamicskét a modern egészséggazdasághoz. :)

Italo Balbo 2010.09.27. 00:12:24

@Gábor mester: Ez az évente 1000-1500 milliárd ellopott pénz honnan jön? Miért nem mindjárt 3000 milliárd?

nullnick 2010.09.27. 00:14:57

@Fedor:

"De az tény, hogy a hirtelen megszünése többtízmilliárdos hiányt generált"

nem, ez egyáltalán NEM TÉNY

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.27. 00:19:59

"Egyébként Fedor téves következtetéseket von le egy kósza újságcikkből, aminek nem sok köze van a kormányzati döntésekhez."

azért azt te is tudod, hogy ma a jobboldali sajtóban előcenzúra van, azaz "véletlenül" nem jelennek meg ilyen cikkek.

a magam részéről úgy gondolom, hogy ez a cikk is "teszt", ami persze régi jó komcsi trükk, de hát a szocializmusban nevelkedett jobboldal kénytelen néha bolsevik módszerekhez folyamodni (egymondatban.blog.hu/2010/09/20/szellemi_manna_2010_09_20)

egyébként az a jópofa az egészben, hogy az egész magyar egészségügyi szakma egyetért abban, hogy a co-payment szükséges, de ennek hangoztatását éppen a népszavazás ignorálta a közbeszédben, jó hosszú időre.

senki nem vitatja, hogy ahogyan az SZDSZ csinálta, az rossz volt, de ez semmit sem változtat a dolog szükségességén.
és miközben számtalan területen nyilvánvalóan működik a szolgáltatási díj fizetése, pont a legfontosabb területen, az egészségügyben tabu a dolog, a mai napig (miközben persze a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátásban már régóta van"önrész".)

ami pedig a legfurcsább az egészben, az az, hogy éppen a balliberális politikai orientációjúak tudnák "megbocsátani" ezt a Fidesz-trükköt.

tessék bátornak lenni tettekben is, nem csak dumában...

nullnick 2010.09.27. 00:27:39

@idelle:

"ma a jobboldali sajtóban előcenzúra van"

méghozzá személyesen a zorbáninkvizítor meg a tömjénzsoltár által

nullnick 2010.09.27. 00:30:48

@idelle:

"az egész magyar egészségügyi szakma egyetért abban, hogy a co-payment szükséges"

újabb ténynek BEÁLLÍTOTT, ALAPTALAN vélemény

Andy15 2010.09.27. 00:33:28

Kedves Fedor!

Te el is olvasod a bemásolt cikket vagy csak poénból teszed ide? Én végig olvastam, és vizitdíjjal kapcsolatos részt véletlenül sem találtam benne. Ha te látsz ilyet kérlek azt másold már ki nekem a válaszban. Köszi.

nullnick 2010.09.27. 00:36:32

@idelle:

"számtalan területen nyilvánvalóan működik a szolgáltatási díj "

és nyilvánvalóan az ÉLET múlik azokon a szolgáltatásokon is

nullnick 2010.09.27. 00:39:43

@idelle:

"a legfurcsább az egészben, az az, hogy éppen a balliberális politikai orientációjúak tudnák"

a BALLIBERÁLIS jelző mindkét eleme HAZUGSÁG azok tekintetében, akikre használják

ave 2010.09.27. 00:48:41

En sajnalom erosen, hogy megszunt.
Valoban sok idotolvaj albeteg latogatasszamot csokkentett a dolog.

A szegenyek altal osztott halapenzhez kepest meg piti osszeg volt.

No mindegy, az mar bukta.

lorantka_a_gall 2010.09.27. 00:51:24

Kedves Fedor!

Rejtvény:
Fedor: "az egészségügy megsínylette"
vesd össze
Fletó: "jó vagyok ennek az országnak"
megfejtés: bullshit.

Az alapellátásban előre szedett díj (akármekkora is) már bizonyítottan drágítja az ún. "teljes biztosításos" rendszerben az egészségügy működését. Ugyanis olcsóbb ellátni a "nem-ellátandókat" is, mint később kikezelni azokat, akiknek baja van, de inkább nem mentek el vizsgálatra, mert fizetni kell érte. (és ez csak rendkívül kis mértékben függ az összeg nagyságától)

Hóember 2010.09.27. 00:53:49

@nullnick: Egyetértünk, és eleve micsoda általános megfogalmazás az, hogy a "co-payment szükséges"?

Mert a co-payment tényleg lehet egy jó válasz az egészségügyi finanszírozási problémákra. De nagyon nem mindegy, hogy hol, hogyan, miért kérjük, kitől kérjük és mennyit kérünk. Ettől függ, hogy előnyös-e össztársadalmi szempontból. És nyilván ettől függ, hogy támogatja-e a hozzáértő.

De hogy ilyet le mersz írni, hogy "az egész magyar egészségügyi szakma egyetért abban, hogy a co-payment szükséges".. na ne már.... :) Orvos látott? :)

nullnick 2010.09.27. 00:56:13

@ave:

"Valoban sok idotolvaj albeteg latogatasszamot csokkentett"

valódi betegekről nem is beszélve

"halapenzhez kepest meg piti osszeg volt"

ahol leginkább hálapénzt fizetnek, ott sosem volt vizitdíj

szépen gyűlnek a HAZUG CSÚSZTATÁSOK, FERDÍTÉSEK

ECHTE MINŐSÉGI BLOG

nullnick 2010.09.27. 00:58:30

@nullnick:

ECHTE MINŐSÉGI

LIBSI

BLOG

Hóember 2010.09.27. 01:04:25

@nullnick: Vágom, nem is neked írtam a monológot, hanem az eredeti szerzőnek.

Neked annyi szól, hogy "egyetértünk", még ott az elején! ;)

Bummer 2010.09.27. 01:09:48

- Co-payment már most is van a járóbetegellátásban, ha nem tűnt volna fel, egy dolgozó ember a tüszős mandulagyulladásából (1 hét otthonlét, antibiotikum, C-vitamin, lázscsillapító) 30 000 Ft körüli összeget fizet, kb. annyit mint a TB.
- a kiegészítő biztosítások nem kellettek a magánpénztáraknak, mert nem tejel elég jól

Pico 2010.09.27. 01:20:04

1., Nekem csak az "tetszett" piszkosul, hogy a vizitdij ellen volt nagy agalas MOK-videken , hogy "nepnyuzas", meg semmi bevtelt nem jelent a praxisokban s miutan kikoveteltek a megszuntetest, azutan meg oriasi felhaborodas kovetkezett es kieroszakoltak, hogy a kormany altal becsult 150 eFt/praxis felet kifizesse a kormany. Olyan igazi, melyerkolcsos dolog volt ez, mint az utolso stadiumban levo rakbeteg mutetjeert szazezres nagysagrendu halapenzt kerni. Esetleg elore...
2., Obama elvtars az allami egeszsegbiztositas bevezetesrol hatarozott, mert a tisztan maganrendszer NEM JO! Ugyanakkor lehet abban valami JO, hogy nem akarta megszuntetni a maganrendszert! Pedig a magyar egeszsegugy jo mintanak szamithatott volna...Tessenek ezt figyelembe venni mindazoknak, akik a "mi egeszsegugyunket" a karvalytokevel valo rigatassal minden aron igyekeznek foggal-korommel megvedeni.
3., Es a jo anyjaba mindazoknak, akik ezt a sz@r ellatast kezdve az ehberert dolgozo, a halapenzre raszorulo ,kizsigerelt orvosokkal es apolokkal, (es termeszetesen a halapenz rossz alokaciojaval), kiszolgaltatott betegekkel stb., ugy kivannak "segiteni", hogy tovabb korlatozzak az ellatasok koret. Es a nepegeszsegugyi programokkal szeditenek a tenyleges cselekves helyett! Talan hadd huljon a fergese?
4., Es - bar meg nagyon keves ido telt el a parlamenti ciklusbol, de - nekem feltunt, hogy azok a kepviselok, akik egy rendszerrel korabban allandoan penzt koveteltek az egeszsegugybe es forraskivonasrol szonokoltak, ma mely hallgatasba burkoloznak, pedig nem hallottam meg arrol sem, hogy a korhazak csodhelyzetet megoldottak volna.
5., Es vegul(?) deMarco urnak meg uzenem, hogy nem Ukrajna fele kellene tekintgetnie, hanem nyugati iranyba... Ahonnan a kapitalizmus jott, amelynek elonyeit naprol-napra elvezheti, amikor nem kijejolt fuszeruzletben kell a kenyeret, tejet megvasarolnia (alias kijelolt betegutak) es amely versenypiacot hozott a magyar gazdasagba.

nullnick 2010.09.27. 01:20:42

majd

HA LESZ ITTHON IS UNIÓS SZINTŰ ÁTLAGBÉR

HA LESZ ITTHON IS 1000 EURÓS MINIMÁLBÉR

nullnick 2010.09.27. 01:24:16

@Pico:

"Olyan igazi, melyerkolcsos dolog volt ez, mint"

a vizitdíj bevezetésekor jelentősen megkurtítani a központi finanszírozást

ez eleve forráshiányos alapellátásban (is).

nullnick 2010.09.27. 01:28:21

@Pico:

"lehet abban valami JO, hogy nem akarta megszuntetni a maganrendszert!"

na ja, KÜLÖNBEN A MAGÁNBIZTOSÍTÓK PILLANATOK ALATT KIVONTÁK VOLNA BEFEKTETETT TŐKÉJÜKET A PÉNZPIACRÓL, EZZEL BEDÖNTVE AZ USA GAZDASÁGÁT

szóval HA A ZSAROLÁS SZERINTED JÓ ...

Pico 2010.09.27. 01:28:33

@nullnick: Ha elveszik a kabatot, akkor nem a kalapert kell reklamalni. Egyebkent mi van a "nepnyuzassal", meg azzal, hogy a vizitdij nem hoz bevetlet a praxisokban? Mert ugye ezt harsogta minden media...

nullnick 2010.09.27. 01:30:48

@Pico:

"Es a jo anyjaba mindazoknak, akik ezt a sz@r ellatast ... ugy kivannak "segiteni", hogy tovabb korlatozzak az ellatasok koret."

KIK VEZETTÉK BE A VOLUMENKORLÁTOT A VIZITDÍJ MELLÉ?

Pico 2010.09.27. 01:32:54

@nullnick: Egybekent feltunthetett volna, hogy 2010.-ben, valamifele kapitalizmusban elunk. S hogy az egeszsegugy a vilagon az egyik legnagyobb uzlet es nyugatabbra nem doglenek halomra a betegek es az ellatas szinvonalat is jo lenne elerni itthon... Persze nem terezanyakrol van szo, visznek is, de HOZNAK is! Ugyanugy, mint pl. a szupermarket lancok, ahol te is vasarolsz. Es a kenyerben is benne van a toke nyeresege, de valahogy ott nem beszelunk karvalytokerol...

nullnick 2010.09.27. 01:34:54

@Pico:

"kapitalizmus jott, amelynek elonyeit naprol-napra elvezheti"

milyen előnyök is jöttek a kapitalizmussal?

a mégnagyobb plazmatévé

a valóságsók

kiárúsított és elsorvasztott mezőgazdasági feldolgozóipar

HATALMAS ELŐNYÖK

Pico 2010.09.27. 01:35:10

@nullnick: Igen. Ez igaz. Am, mintha a mult szele kezdene e tekinteben lengedezni. A blogban beidezett cikk is mintha errol szolna. IS. Persze ez csak egy ujsagcikk. Am, nem zorog a haraszt. indokolatlanul. Ugye...

Pico 2010.09.27. 01:39:05

@Pico: Viszont az is igaz, hogy e tekintetben az allam megprobalt kapitalistakent viselkedni, ami nagyon balul sult el, mert ahhoz hasonlitott, amikor anno az allam probalta meghatarozni, hogy hany darag 42-es cipore van szukseg. Mindenki a maga helyen: az allam az allami feladatoknal, a tokes meg a magaenal.

nullnick 2010.09.27. 01:40:49

@Pico:

Én ott, ahol van ékezetes betű. :)

Pico 2010.09.27. 01:42:10

@nullnick: Ez egy tokeletes valasz volt. Lenyegretoro. Gratulalok!

Pico 2010.09.27. 01:43:38

@nullnick: Egyebkent vendegszereplesen vagyok. Ahol mintat tudok venni a rothadt kapitalista vilagbol...

Pico 2010.09.27. 01:51:50

Na, jo ejt! Varjunk a hajnalra...

mikénehavóna 2010.09.27. 01:52:13

Itten Chilében van állami egészségbiztosító,ingyenes, és magánbiztosítók, csilivili, eltérő árazási szokásokkal. Ez, ugyi, egy feltörekvő gazdaság. Szegény-szegény boldogtalan Latin-Amerika.

Jelentem, az igazságtalan és pénzbe kerülő egészségügyi rendszer ellenére a születéskor várható élettartam férfiaknál 7, nőknél 8 évvel magasabb a magyarokénál.

Na erre kössetek csomót.

iovialis 2010.09.27. 02:00:44

@nullnick: Az a flash-em, hogy egy évtizedet élhetne az alternatív körülmények között is (bár egyre kevesebb a referencia: Észak-Korea, Kuba, talán egy nagyobb Talibán kommuna...) Kicsit több alapja lenne mérlegelni. Mondjuk, hogy akinek a jelenlegi európai berendezkedésből csak a plazmatévé-gyűlölet és a multifóbia jön le, annak nehéz kellemes körülményeket biztosítani.
Jó éjt, és kicsivel több gondolkodást kívánok.

kód 2010.09.27. 02:03:58

@nullnick: minden további nélkül 5 perc alatt módosíthatják törvényhozóink a minimálbér összegét EU színvonalúra. Az átlagbért fel sem kell emelni, az megy a minimum után.

És képzeld van ahol ezt meg is csinálták. Mit gondolsz mi lett belőle? Kánaán? Nem. 50%-os munkanélküliség. Csodák nincsenek.

belaaaa 2010.09.27. 02:06:14

Egyébként itt megint mindenki majdhogynem értelmi fogyatékos félművelt seggfej... Nem a vizitdíjról volt szó és van szó, mert önmagában a jelenlegi struktúra mellett a vizitdíj egy faszság. Ami ellen minden értelmes ember volt, az az eü kassza privatizációja maga több ezer milliárdos vagyonával... na az tényleg faszság lett volna. Az elfogult maszoposat leszámítva mindenki a társfinanszírozásról beszél. Mivel teljesen logikus, hogy ki-ki az anyagi helyzetének megfelelő kórházi ellátásban szeretne részesülni, amit a mai rendszerben csak hálapénzzel oldható meg. Ez éppen a többi befizető meglopását jelenti. Viszont ha társfinanszírozásba behoznánk a magánbiztosítókat, akkor az eü intézmények képesek lesznek legálisan, a köz meglopása nélkül + szolgáltatást nyújtani... pl. szálloda szintű egyágyas betegszoba vagy soron kívüli kiszolgálás, szabad orvos választás stb. Így legálisan, akinek pénze van többet költhet az egészségügyre. Így tb.-nél és a magán biztosítónál is landolna pénz. Az emberek egy olcsóbb biztosításért cserébe jobban vigyáznának az egészségükre, a kórházak állami és magánszféra befizetői oldalán is ellenőrizve volnának... a TB fizetések befizetését is két szinten ellenőriznék és még vizitdíjat sem kellett fizetni...Mind ezért cserébe meg kell majd határozni, h mik azok a szolgáltatások, ami az alap TB járulék befizetése esetén a biztosítottnak jár és persze az lehet, hogy az lesz benne, hogy nem ambuláns esetben havi 2 háziorvos látogatást fizet, utána meg fizetni kell a látogatás díját x ezer forintot pl.

2010.09.27. 02:12:42

Én azt látom, hogy tengernyi pénzt fizetek és gyakorlatilag 2 évente egyszer elmegyek orvoshoz, ha influenzás vagyok.
Nem tudom honnét a hiány, ha rajtam múlna nem fizetnék ilyen kötelező baromságokat, mert semmi hasznát nem látom. Hogy az én pénzemen gyógyítanak meg másokat? Hát nekem megvan a saját anyagi gondom... :/

kód 2010.09.27. 02:30:46

@A csótány is ember: ne aggódj, fog az még javulni. Lesz amikor nem csak két influenza miatt mész majd orvoshoz :)

belaaaa 2010.09.27. 02:43:57

@A csótány is ember: Elfelejted, hogy az egészségügyi ellátás nagyon drága és azt is, hogy az Alkotmány szerint mindenkinek jár az orvosi ellátás. Ezt az ellentmondást a társadalom biztosítás rendszerében oldjuk fel. Viszont az igaz, hogy ez önmagában nem elégséges, mert nem ösztönöz senkit, hogy takarékoskodjunk ezzel az összeggel. Míg a legegészségtelenebbül élnek európai szinten a magyarok, addig a társadalom biztosítás terhére sok gyógyszert zabálnak, emellett, aki meg nem fizet hálapénzt, hiába fizet egy vagonnyi biztosítást, hagyják elpusztulni bármelyik magyar kórházban... Viszont az meg szupi ellátást kap, aki gyakorlatilag nem fizet járulékot, de fizet egy rakat hálapénzt. Emellett a rosszul gazdálkodó kórházakat így vagy úgy de az adófizetők kisegítik. Tehát a jelenlegi rendszerben az jár jól, aki lop... Ezért is ilyen drága annak aki fizeti és nem csak maga miatt és a rászorulók miatt, hanem azok helyett is akik lopnak.

pakesz (törölt) 2010.09.27. 02:51:25

"Egyik legjobb példa erre a vizitdíj. Az a 300 Ft, ami kedvenc opponensem sokszor hangoztatott, de semmivel alá nem támasztott véleménye szerint ma már biztos 3000 lenne,"

HELYTELEN!!!
az igazi fideszdridok ezt egy levegovetellel egyutt leszogezik, hogy ez az osszeg amugy az egeszsegugynek nem ertne semmit

belaaaa 2010.09.27. 03:04:50

@pakesz: persze, hogy segített a vizitdíj, csak igazságtalan volt (mert olyan szolgáltatásról vagy termékről nem tudok, hogy vizit. Tehát nem érték-arányos díj. Egy ösztönző volt benne, hogy a szegény nyugerrek otthon maradtak ) és attól még ugyanaz a kupleráj maradt az eü.-ben. Igazi magyar félművelt bunkó megoldás. Ha valaki erre büszke....

belaaaa 2010.09.27. 03:10:36

Orbán Viktor 2008: ".....Orbán Viktor elismerte: létező probléma, hogy az egyre korszerűbb, magas szintű egészségügyi ellátás költségei óriásiak, ezért meg kell határozni, melyek azok a szolgáltatások, melyek részei legyenek az egészségügyi alapellátásnak. Kiegészítő biztosításokat lehet kötni az extrém esetekre, még üzleti alapon is - mondta a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta: az üzleti gondolkodást nem szabad beengedni az egészségügyi alapellátásba. ....."

Ez azt jelenti, hogy megállapítják hogy mi az alapellátás, azon felül kvázi "vizit-díjat" kell fizetni... Most is ez az álláspont.. Itt már a cikk is bukik

Panna Manna 2010.09.27. 03:11:19

Még jó, hogy a Fidesz és az MSZP két, egymással szembeni oldalon elhelyezkedő párt, nem?:D Jobb oldal vs bal oldal? Egyik kutya, másik eb alapon különösebben nem kellene, hogy ilyen "apróságok" megdöbbenést váltsanak ki a nemzetből.

300 Ft-os vizitdíj, kérem? Ugyan, mi az egy alkalommal? Legfeljebb nem veszünk kenyeret, vagy tejet, vagy egy tábla milkát aznap. A milkára amúgy is jövedéki adót fizetünk, inkább fizessük az egészségügynek. Állami szinten ez egész jelentős lépés lenne a "felső vezetés" részére.

Minden pártnak van reklámügynöksége, ez alatt érteni kell azt a típusú "marketing" tevékenységet, menedzsmentet, menedzselést, amely a párt imidzséért felelős, nehogy véletlenül is a legkisebb árnyék vetődjön a hírnevére, hiszen azt öregbíteni lehet csak, nem negatív színben feltűntetni. Jó mark-pol.lal el lehet érni, hogy észre se vegyük, hogy újra lesz/lenne vizitdíj.

Hajrá Fidesz! Nekem egyébként teljesen mindegy, hogy fizetnem kell 300Ft-ot e vagy sem, ha akarják, természetesen meg tudják oldani, hogy kötelező legyen, az ellen pedig tenni a következő négy éves periódusban ne is tervezzen senki semmit!

pakesz (törölt) 2010.09.27. 03:14:33

amugy a klasszikus:
index.hu/belfold/2009/09/18/orban_uj_koltsegvetest_iger/
"A Fidesz, ha kormányra kerül, jövőre hatályon kívül fogja helyezni a költségvetést, és megalkot egy újat, a párt gazdaságpolitikája ugyanis teljesen más természetű, mint amilyet a jelenlegi kormány képvisel - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a HírTV Péntek8 című műsorában."

nem lett betartva amire az emberek felhatalmaztak oket, ergo a fideszhatalom az illegitim:
"2006 ősze óta tudjuk a Fidesztől és a szétesett tudatú, betegesen hazudozó Orbán Viktortól, hogy a hazugsággal megszerzett hatalom illegitim, amely ellen minden eszközzel fel lehet lépni."

annyit rohogok azon a blogon: orbanahibas.blogspot.com/

csak az baj, hogy sirnom kellene, mert azt a sok hulyeseget a masik oldarol meg csont nelkul beszoptak...

Panna Manna 2010.09.27. 03:14:39

Még jó, hogy a Fidesz és az MSZP két, egymással szembeni oldalon elhelyezkedő párt, nem?:D Jobb oldal vs bal oldal? Egyik kutya, másik eb alapon különösebben nem kellene, hogy ilyen "apróságok" megdöbbenést váltsanak ki a nemzetből.

300 Ft-os vizitdíj, kérem? Ugyan, mi az egy alkalommal? Legfeljebb nem veszünk kenyeret, vagy tejet, vagy egy tábla milkát aznap. A milkára amúgy is jövedéki adót fizetünk, inkább fizessük az egészségügynek. Állami szinten ez egész jelentős lépés lenne a "felső vezetés" részére.

Minden pártnak van reklámügynöksége, ez alatt érteni kell azt a típusú "marketing" tevékenységet, menedzsmentet, menedzselést, amely a párt imidzséért felelős, nehogy véletlenül is a legkisebb árnyék vetődjön a hírnevére, hiszen azt öregbíteni lehet csak, nem negatív színben feltűntetni. Jó mark-pol.lal el lehet érni, hogy észre se vegyük, hogy újra lesz/lenne vizitdíj.

Hajrá Fidesz! Nekem egyébként teljesen mindegy, hogy fizetnem kell 300Ft-ot e vagy sem, ha akarják, természetesen meg tudják oldani, hogy kötelező legyen, az ellen pedig tenni a következő négy éves periódusban ne is tervezzen senki semmit!

pakesz (törölt) 2010.09.27. 03:15:35

@belaaaa: igen vizitdij nem lesz...
viszont a rakosnak megmondjak hogy meghalhat...
mennyivel szebb is a vizitdij :)))

Panna Manna 2010.09.27. 03:17:04

Mindenkitől elnézést kérek, hogy kétszer küldtem el, nem szándékos:D de így hajnalok-hajnalán ilyen pozitív polarizációjú cikkeknél néha előfordul, hogy össze-vissza járnak a billentyűk.

Panna Manna 2010.09.27. 03:39:11

@pakesz:

Hozzád csatlakozva megragadnám az alkalmat egy eset publikálására, ami kb. olyan fél évvel ezelőtt döbbentett meg. Amióta világ a világ, akkor vesznek emberszámba és nem egy kártyán szereplő sorszámnak tekintenek, ha valakinek a valakije vagy, illetve ha eléggé vastag a pénztárcád (mert az sem mindegy már hogy fizetsz, ha ugyanis fizetsz - csak ez a lehetőség van az "életben maradásra", ellenkező esetben a túlvilági agonoizáció vár reánk:D - akkor fizess vastagon:D:D:D

Bár azóta már rájöttem, hogy akkor van egy minimális esélyed a kórházi kezelés időtartama alatt a túlélésre, hogy ha FIZETSZ: PÉNZ PÉNZ PÉNZ! ez kell az orvosoknak, ezért nem hibáztathatóak teljes mértékben, hiszen hálátlan munkát végeznek, noha hippokratészi eskü köti őket a "beteg mindenek felett és bármi áron" típusú felfogáshoz, de állami fizetést kapnak, és nem egy jelentős összeg, ugyanúgy, mint a bíró és a társai, például. Ezért fanyalodtak arra, hogy "hálapénz" néven, követeljék meg a betegtől és a hozzátartozóitól a fizetséget, aztán ebből a hálapénzből ilyen kényszerfizetség lett (mint mondjuk a borravaló, ott is az étteremben kell húzni a fogunkat, hogy mennyit adjunk neki, és az vajon elég lesz-e, nem néz-e csunyán utána ránk, vagy éppenséggel ha legközelebb szintén ott járunk, akkor nem "mérgeznek"-e meg).

Szüléskor ha nem perkálsz 50-100.000 rugót min. a szülész-nőgyógyásznak, akkor az anyuka varratszedéskor elképzelhető, hogy nem éppen a leggyengédebb bánásmódban részesül. Na mindegy, nem írok tovább ilyeneket, mert csak bepörgök rajta.

Visszatérve az elejére, hogy fél éve voltam kórházban egyik ismerősömhöz jártam be rendszeresen, súlyos betegséggel kezelték, majd egy vizsgálatra eltolták ággyal a kórteremből, és a kardiológián várakozott a folyosón. Reggel 9 órától délután 2-ig ott feküdt egyszál lepedővel betkarva a hideg huzatos folyosón télidőben. A kutya meg nem kérdezte, hogy mire vár, ki hozta, mi lesz vele, és mivel fekvő beteg, ez esetben nyilván nem is tudott a saját érdekében eljárni. Mikor betolták végül fél 3kor a vizsgálóba, akkor még tovább várakozhatott, mert a kedves doktor úr akkor éppen egy másik beteggel diskurált egy szív-vizsgálat időpontegyeztetés ügyében. Akkor jó barátom hallotta ám, hogy doktor úr a vizsgálatot február hónapban májusra tudott adni az említett betegnek, függetlenül attól, hogy épp halálos beteg volt-e vagy sem, 400.000 Ft ellenében azonban elrendezte, hogy a másik héten megcsinálják a vizsgálatot rajta.

Szerintem ez különösebben nem igényel kifejtést, önmagáért beszél. Természetesen vannak olyanok, akik hivatásszerűen csinálják a szakmájukat, de egyre kevesebb a lelkiismeretes ember.

pakesz (törölt) 2010.09.27. 03:55:20

@Pico: "Es a kenyerben is benne van a toke nyeresege, de valahogy ott nem beszelunk karvalytokerol..."

no no kisfiam mirol is beszelunk???

a kenyerert en DUPLAN FIZETTEM!!!
egyreszt fizetek erte a Zadombol, mivel a parasztjat tamogatni kell, oszt meg meg is kell vennem!!!
nalunk olyan g3ci nagy elvonas van, hogy ki kellene tudni abbol hozni!!!
ha nem lopnanak a politikusok(MOST fokent mar fideszesek maradtak csak!!!), ha nem talicskaval tolnak ki az orszagbol a penzt arra is futna...

Iustizmord 2010.09.27. 04:38:50

elvtársak, az egészséügy nem üzlet, megvan ez még vkinek?

Blogger Géza 2010.09.27. 04:53:54

Hatásvadász cím - amely szinte alig van összhangban a tartalommal. Ahogy a cikk is helyesen mondja, co-payment most is van, és lehet gondolkodni ennek további növelésén. De ezt nem feltétlenül a 300 Ft-os (illetve büntetőjelleggel duplázott árú!) vizitdíjjal lehet csak megcsinálni. Az a rendszer nem oldotta meg a forráshiányt, sem a várólistákat, ellenben erős közfelháborodást okozott továbbá sok szerény körülmények közt élőtől elvette azt lehetőséget, hogy az első lépcsőhöz ingyen eljuthasson. Miközben állandóan azt harsogják, hogy ha idejében orvoshoz fordult volna... És az átgondoltságát jelzik a mentés közben megsérült tűzoltóktól legombolt dupla vizitdíjak...

bakaruhában 2010.09.27. 05:42:43

Miből is vontad le a következtést, amiért ezt a címet adtad? Csak nem abbó, hogy közeledik az önkormányzatiu választás? Kár erőlködnötök. Ez a hajó akkor is elment, ha naponta százszor hazudtok valami hasonlót!

Bebes 2010.09.27. 05:52:31

@CyberPunK: "Magyarországon a második legnagyobb bér utáni adózás van, legmagasabb AFÁ-val. Olyan kibebeaszott nagy kérés, hogy oldják meg abból?"

Igen. Amíg ilyen kevés adó- és járulékfizetőre ilyen sok nem fizető esik.

Bebes 2010.09.27. 06:07:06

@DeMarco: Egy pillanatig már azt hittem, hogy te a kemény szabadelvű republikánus álláspont híve vagy, ami egy legitim nézet lenne... le minden állami sarccal, a pénz azé, aki megkeresi és alapjoga eldönteni, hogy mire mennyit költ belőle.
De nem, te csak a vérszívó komcsikat rühelled... ami szintén egy legitim nézet, csak az a gáz vele, hogy jelenleg négy (gazdasági értelemben) szocialista-populista, következésképp újraelosztásban/vérszívásban utazó párt ül a parlamentünkben.
Tökmindegy, hogy vizitdíjnak vagy bankadónak hívják a sarcot, végső soron mindent rólunk húznak le, ha nem adófizetői, akkor szolgáltatás igénybevevői minőségünkben.

Megfigyelo 2010.09.27. 06:58:03

A kétharmad vizitdíjat akar!

Pelso.. 2010.09.27. 07:03:18

A vizitdíj ugyancsak elvi kérdés jelenleg, amit pont ezért a Fidesz szerintem nem fog bevezetni.

@Fedor:
Nagyon kíváncsi vagyok, mikor szólal meg Éger István...:)
@Panna Manna: Hozzászólásod tartalmából következtethetek arra, hogy ellenzékben, a vizitdíjjal kapcsolatos kommunikációja során a Fidesz simán pofán hazudta az embereket..?

Pelso.. 2010.09.27. 07:22:40

@vadász2: @DeMarco:
Mint tudjuk, a szabolcsi holding pillanatnyilag ugyan az országosan követendő példa, ez kommunikálva is van, de:
A folyamatot nem nevezhetjük kiszervezésnek, a holding tulajdonosa a megyei önkormányzat (eddigi fenntartó), a megtett lépések nem a magánosítás irányába történtek, hanem a centralizált kézi vezérlés érdekében. Létrehoztak egy drágán működő vízfejet, ami nélkül eddig is működtek a bevont intézmények, (a holding működési költségeit ők fizetik, így tehát forrást vontak el a betegellátástól). Érdemi változás nem történt az elmúlt másfél évben, hacsak az nem, hogy dobogós helyre küzdötték fel magukat az adósságlistán. A példa azt mutatja, hogy a Fidesznek nincs reális koncepciója az egészségüggyel kapcsolatban (sem), vagy az önkormi választások előtt nem akartak lépni.

victor vacendak 2010.09.27. 07:23:18

Romániában van magán és állami kórház párhuzamosan. Természetesen nem azért, mert a jobbos hazugságoknak megfelelően Románia messze lehagyta Mo-t. Csupán kényszerből. Ugyan is az államiban, ha nem akarod, hogy sterilizálatlan (jobb esetben sterilizált, de alapból egyszer használatos) eszközt dugjanak beléd, mindent magadnak kell megvenni. Vagy, hogy egy ágyban fej-láb pozícióban ketten feküdjetek egy másik ápolttal. Ilyen állapotok miatt létrejött a fizetős kórház, mely működik. Egy olyan országban, ahol kb 40 ezer a minimálbér, és sokkal nagyobb a szakadék szegény és gazdag között. A recepción szépen fizetsz egy bizonyos összeget (sokkal többet, mint a nyamvadt 300 Ft) és már mehetsz is a doki ajtaja elé ücsörögni.

Caprica99 2010.09.27. 07:29:47

@DeMarco:
"...míg a körülöttem élő nyugdíjasok átlag 200.000 forint körül tesznek zsebre havonta..."

Hát te meg merre élhetsz vajon?
A körülöttem élő nyugdíjasok bezzeg csak 60-70 ezer ft körüli nyőgdíjat kapnak - és kábé 40 éven át fizették a TB-t meg a nyugdíjjárulékot.

pernahajder Campbell 2010.09.27. 07:31:33

Miért vágták volna maguk alatt a fát? Megválasztották őket abszolút többséggel.
Ja, hogy folyamatosan hazudtak? Szerintem ezzel ők együtt tudnak élni :)

Kivancsi 2010.09.27. 07:33:28

Belga rendszer...
Alaphelyzet:
Magas TB fizetes utan a kezelesek 2/3-t a TB fizeti. 1/3-at a betegnek kell fizetni.
Erre az 1/3 ra lehet kotni kiegeszito biztit.

Korzeti meglatogatasa: 30eu.
Vervizsgalat: 70eu.

A teljes osszeget kell fizetni fuggetlen, hogy van-e TB fizetese a betegnek vagy sem.
Az orvas automataban allitja ki a szamlat mert ezzel igenyelheto vissza a 2/3.
NEM kerdezi, hogy KELLE vagy SEM..
Meg sem fordul a fejeben!!

A visszaigenyles mire a bankszamladra megerkezik 3nap.

Nincs csalas, mutyi, csokos, ismeros, sorbanallas stb. stb...

Piaci alapon mukodik a dolog.
A doki radfigyel mert belolled EL.
GYOGYIT es SZOLGALTAT.

Viszont azert kell egy emberi/doktori korrektseg.
pl: nem kuld el felesleges vizsgalatokra csak azert hogy valakinek a szamlajat porgesse!!

NOS egy ilyen rendszer Mo-n NEM mukodne..

Az orvosaink (tiszt. kivetelnek) jo magyar szokasnak hiven ami az elmult 20evben belejuk rogzult!!
Porgetnek a "szamlalot" :)
Nem gyoznenk az 1/3 fizetni...

Ezert is jo az extra biztositas mert elobb utobb beszabalyoznak a "porgetos" szakikat :)

Nehez megmondani otthon mi segitene, vinne elobre a rendszert, hogy mindenkinek jo legyen.....
Válasz erre

Erdőtársulás 2010.09.27. 07:50:28

Mikola egy szűkebb szakmai fórum már februárban határozottan kijelentette hogy nélkülözhetetlen lesz egy bizonyos fokú egyéni hozzájárulás (nem az önrész szót használta). Ezt akkor sem kellett feltétlenül elhinni, és a cikkből sem ez a legfontosabb konzekvencia, amit le kellene vonni, hanem az, hogy a párt szakpolitikusainak és tanácsadóinak halvány lila gőze sincs arról, hogy milyen irányban kellene haladni. A cikk lehetne 12 évvel ezelőtti keltezésű is, ugyanis a témával foglalkozók ezeket a (végtelen) gondolati köröket akkor futották... Úgy tűnik újszülöttnek minden vicc új, ami azért is furcsa, mert Mikola és emberei nem igazán tekinthetőek újszülöttnek.
Ennek fényében lehet újra (szándékosan) megdöbbeni azon, hogy hogyan beszélhettek arról a kampányban, hogy "megmentik" az egészségügyet. A püffedt vizihulla parta vonszolását ugyanis sok minden másnak lehet nevezni, de megmentésnek semmi esetre sem. Márpedig, hogy a magyar egészségügy ilyen állapotban van, azt azok az állampolgárok tapasztalják meg legélesebben, akik hirtelen valamilyen ellátásra szorulnak, mint amilyen mondjuk egy vakbélműtét. Habár esetleg több százezer (millió?) forintot fizetnek ők és munkáltatójuk, amikor a kórházba beesnek, akkor mocsok, fejetlenség és "taksa" várja őket. És bizony nagyon örülnek neki, ha túlélik.

DeMarco 2010.09.27. 08:01:53

@Bebes: "Egy pillanatig már azt hittem, hogy te a kemény szabadelvű republikánus álláspont híve vagy, ami egy legitim nézet lenne... le minden állami sarccal, a pénz azé, aki megkeresi és alapjoga eldönteni, hogy mire mennyit költ belőle.
De nem, te csak a vérszívó komcsikat rühelled..."

Valójában mindkettő. Adózás tekintetében mindenképpen az első definíció az igaz, régóta vallom, hogy adócsökkentés, több pénz az embereknél, ők dönthessék el, hogy mire költik és ez visszajön az áfában. A kevesebb adóbevétel rákényszerítené az államot a kevesebb költésre, vagyis kénytelenek lennének lemondani a pazarlásról és a fölösleges dolgokról, leütnék a vízfejet és megvalósulhatna a kisebb állam, kevesebb szolgáltatás elve. Ami meg az embereknek ezen felül fontos, azt a több pénzükből támogathatnák, ha akarnák... Ez részben igaz az egészségügyre is, aki befizet az dönthessen, de itt már belejátszik a szociális érzékenység is, mert nem lehet megengedni, hogy tömegével haljanak a nemfizető rétegek.

A kommancsokat pedig tényleg rühellem, rengeteg okból, de a fő gazdasági modelljük miatt is: Ide minden pénzt, adót adó hátán és majd mi jól visszaosztjuk azt, (magunknak zsebbe)...

Walter Melone (törölt) 2010.09.27. 08:03:03

Még mindig nem értem.

Most miért nem gyújtja fel senki a tévészékházat?
Hol vannak az igaz magyarok, akik nem tűrik a hazugságot?

A választási program egy társadalmi szerződés, nem?

Teljesen össze vagyok zavarodva... :-)))

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 08:03:42

@ehja: mi az, hogy "józanodik"? A fidesz mindigis a köpönyegforgató, gerinctelen patkányok pártja volt.
Lásd viktorka "térdre csuhások!" szövege, összevetve a mai viktorral.
Szimpla politikai szélkakasok, akik csak akkor nem hazudnak, amikor hallgatnak. Talán... lehet, hogy még azzal is.

Giraffa 2010.09.27. 08:04:52

Tudatosítani kell az emberekben, hogy az Egészségügyben sincs már kommunizmus. (Vagyis nem lehet belőle bármennyit igénybevenni, csak amennyit beleraktak az emberek.)

Igenis legyen vizitdíj, hogy a családorvoshoz társalkodni és panaszkodni járó nyugdíjasok ne foglalják el az összes időt és helyet a váróban, attól, aki munka előtt/után elrohanna orvoshoz, de nem végez időben, mert rendelési idő előtt EGY órával érkezve is van már előtte ÖT nyugdíjas. :)

2010.09.27. 08:05:35

Legyen vizitdij! Eltörölni is hülyeség volt. Aki nem fizetett vagy fizet tb-t, annak a vizitdij duplája legyen, és szünjön meg a " szegény-szerencsétlen, rászoruló" potyautasok eltürése.( Ha kocsmába,cigire, a gépbe jut, akkor jusson erre is! )
-De a kórházak bezárása,a széfek és az automata bevezetése, baromság volt!(Vajon hány milliárdba került az
adófizetöknek?)
-@DeMarco: Én még nem láttam olyan nyugdijast, aki 200.000 ft-ot kap. Igaz, vannak 70-80 ezer ft-os nyugdijasok, akik 35-40-43 évet ledolgoztak.De azok nem minimálbéren voltak bejelentve és nem kapták a lóvét feketén a zsebbe!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.27. 08:07:02

@nullnick: ""ma a jobboldali sajtóban előcenzúra van"

méghozzá személyesen a zorbáninkvizítor meg a tömjénzsoltár által"

megvannak rá a kápók, nem kell minden csip-csup üggyel ezeknek a nagyformátumú uraknak foglalkozni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.27. 08:11:02

@nullnick: ""az egész magyar egészségügyi szakma egyetért abban, hogy a co-payment szükséges"

újabb ténynek BEÁLLÍTOTT, ALAPTALAN vélemény"

nem tudom, miből gondolod, hogy alaptalan lenne.

én a munkámnál fogva találkozom orvosokkal, kórházi vezetőkkel, kórházi beszállítókkal, és két alaptételben elég nagy egyetértés van: a kórházak számának csökkentésében és a co-payment bevezetésében.

csak éppen a népszavazás teszi lehetetlenné az ezekről való értelmes vitát.

egyébkén a vicc a dologban az, hogy az eü. reformját Orbán is el akarta kezdeni 2000 körül, de van annyira jó politikus, hogy belátta: abba bele lehet bukni.

Iustizmord 2010.09.27. 08:13:01

@Walter Melone: mit nem értesz? a kommancsok bezárták budaházyt, oda a forradalmi hév (villamos éás trolibusz),

a polgári kormány meg benntartja az új petőfit mert tulképpen ők is toitkos kommerek.

választási progi meg nem volt --> bianco felhatalmazás.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.27. 08:17:54

@nullnick: ""számtalan területen nyilvánvalóan működik a szolgáltatási díj "

és nyilvánvalóan az ÉLET múlik azokon a szolgáltatásokon is"

a kajáért is fizetsz, pedig ha valamin, akkor azon igazán az életed múlik.

de félre a vicceskedéssel: miközben a magyar társadalom szinte egyként van felháborodva a segélyen élők eltartásán, azt pl. senki nem kérdezi meg, miért kell pl. haldoklókon olyan vizsgálatokat és beavatkozásokat végezni, a melyek egy dologra jók: növelni az elszámolható beavatkozásokat.

azt senki nem kérdezi meg, hogy miért kell finanszírozni fölösleges bent fekvéseket, hogy sok beteget hétfőn engednek ki, úgy, hogy hétvégére hazaküldik, de így plusz két nap elszámolható.

sorolhatnám, de nem ez a lényeg: az a lényeg, hogy egy sok tekintetben túlburjánzó egészségügyet finanszírozunk MOST is.

DeMarco 2010.09.27. 08:18:34

@Caprica99: "Hát te meg merre élhetsz vajon? A körülöttem élő nyugdíjasok bezzeg csak 60-70 ezer ft körüli nyőgdíjat kapnak - és kábé 40 éven át fizették a TB-t meg a nyugdíjjárulékot."

Direkt húztam magamra a nyugdíjas gondolatsort, pont ezekre a reakciókra várva.

Biztosan vannak kisebb nyugdíjjal rendelkezők is. Sajnos én tényleg nem ismerek egy ilyet sem. Körülöttem három hét Mexikóban minden évben nyugdíjasok élnek, akik valóban 200 rugó körül keresnek havonta, ha ketten vannak, 400.000-et, amiből NULLA járulékot fizetnek. Míg a körülöttem élő fiatalok átlagfizetése 120.000 forint, a feleség gyesen kis zsebpénzzel, 1-2 gyerek, lakáskölcsön. Nekem senki ne mondja, hogy sok lenne egy ilyen nagyvonalú nyugdíjkifizetés mellett 10%-ot levonni egészségügyi befizetés jogcímén. Főleg úgy, hogy a kommentek tucatjaiban is elhangzott az, hogy a fiatalok alig mennek évente 1-2-szer orvoshoz, míg a nyugdíjasok ennél sokkal többször és érthetően ők használják fel az egészségügyre elköltött pénz zömét. A többek által említett kisnyugdíjasok (végül is ufók is lehetnek) esetében lehetne súlyozni és megállapítani egy nyugdíjhatárt amitől élne a befizetés, vagy nyugdíjhatároktól függően csökkene a százalék arány.

De ez egy pici pont csak, a kommentek között számtalan jó ötlet elhangzott, hogy honnan és hogyan lehet megspórolni pénzeket az egészségügyben.
Nekem sem önmagában a vizitdíjjal volt/van bajom. Kifizetem én szívesen, akkor ha ez párosul valódi koncepcióval, átalakítással, fegyelemmel, ellenőrzéssel, de a nesze semmi fogd meg jól elvét nem támogatom.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.27. 08:19:04

@nullnick: ""a legfurcsább az egészben, az az, hogy éppen a balliberális politikai orientációjúak tudnák"

a BALLIBERÁLIS jelző mindkét eleme HAZUGSÁG azok tekintetében, akikre használják"

nem maradtunk sokan, úgyhogy ne tékozold ránk nemes dühödet.

loláb 2010.09.27. 08:28:41

A magyar hírlapos cikkre nem reagálok, Széles újságjában sokmindent leírtak már, ami köszönőviszonyban sincs a fidesz álláspontjával.

Viszont, amire reagálok:
"Már szó sincs azonnali és nagyarányú adócsökkentésről."

Nincs hát. A júliustól 16%-ról 10%-ra csökkenő társasági adó, meg a 10 kisadó eltörlésa (ami éves szinten az adóelvonást a GDP 1%-ával mérsékli), az sem nem azonnali, sem nem radikális.

"Az idei költségvetés akkor még tragédia volt, most folytatandó és reális cselekvési terv."
Az idei költségvetés azóta nem tragédia, hogy a bankadóval, meg a 120 milliárdos költségvetési zárolásokkal reálissá tették.
De sajnos ez a költségvetés sem tartalmazza az MFB, BKV, MÁV konszolidációs igényét, ami cirka 400 milliárd forint.

"A Bajnai kormány tevékenysége akkor még országrombolóként volt jellemezve, most már elisméresre méltó."
Legalábbis az a főosztályvezetőből államtitkárrá lett helyettes elismeri, aki bajnaiék alatt is a pénzügyminisztérium költségvetési főosztályát vezette, és mostanra a költségvetésért felelős államtitkárrá avanzsált.
Majd hülye lesz a saját munkáját fikázni.
Hogy meddig marad a nemzetgazdasági minisztériumban, az persze kérdés, de a szabadságolása nem arról tanúskodik, hogy a 2009-es zárszámdadási törvény preambulumában foglalt véleménye annyira közel állna Orbánék hivatalos álláspontjához.

"Lehet, hogy ez a cikk a vizitdíj és a magánbiztosítói rendszer rehabilitációjának első lépése?"
Rehabilitáció? Az szdsz által kitalált, és az mszp által kiherélt több biztosítós rendszer EGYETLEN érintett szerint sem volt működőképes.

A co-paymentnek is számos más formája van, nem csak a vizitdíj. És még ha vizitdíjat is vezetnek be -amire eddig ez a cikk az egyetlen bizonyíták- akkor sem mindegy, hogy azt kinek kell fizetni. A szolidáris szocialisták szerint mindenkinek, míg eszerint a cikk szerint csak azoknak, akik megtehetik, nyugdíjasoknak, alacsony jövedelműeknek nem.
már megint hajlamos vagy összevetni az almát a paprikával, mondván gyümölcs-gyümölcs.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 08:29:09

@Giraffa: a magadfajta rühes patkányokat szoktam elküldeni a kurvaanyjukba, de most nem teszem. Viszont nagyon szeretném, ha neked, meg a szüleidnek is annyi bajotok lenne már most, amennyi betegséggel szerinted "beszélgetni" járnak a nyugdíjasok a dokihoz... Én csak olyan nyugdíjast ismertem, aki még akkor sem ment orvoshoz, amikor már nagyon időszerű lett volna.

freagle 2010.09.27. 08:31:56

@nullnick: Hát öregem, te aztán nagy hozzáértő vagy! Picit sem zavarnak a tények - de legalább szép narancssárgába láthatod a világot!

1. A tb. kasszába befizetett járulék összege nem 2000md ft, csak nem egész 1000md. A többit ma is, meg korábban is az állam teszi hozzá adóból - így jön ki az 1300md összesen. Az állami hozzájárulást korábban a pénzügyminiszter jóindulata határozta meg - ezzel szemben ma, a liberális reform eredményeként, fejkvóta alapon, tehát előre kiszámíthatóan megy.

2. A vizitdíj nemcsak KÖLTSÉGVETÉSI tétel volt (ellentétben pl. az AB véleményével...), de egy szabályozási eszköz is. Mielőtt össze-vissza hadoválnál róla, jó lenne, ha tájékozódnál! Miközben kb. negyedéve l (átlag kb. 150-200.000ft-tal) emelte a háziorvosok bevételét, közben kb. 10%-kal csökkenette az orvoshoz fordulók számát. Tudom, te erről azt mondod, hogy betegek maradtak ellátatlanul - ez azonban kompeltt hülyeség. Egyfelől azért, mert 300 ft-ja a gyógyuásra mondenkinek van, másfelől azért - és erről "jobbról" szeretnek elegánsan elfeledkezni - mert a rendszert egy széles körű szakmai és szociális alapú védőrendszer vette körül. Ez azt jelenti, hogy 4 millió embernek pl. egyáltalán nem kellett fizetnie, az ezen felüli rászorulóknak meg lehetőségük volt támogatást kérniük, vagy visszaigényelniük. A 300ft-ot, érted!

A gyógyszer kassza évente kb. 300-350md tf támogatást kap. Elmagyaráznád, hogy ebből hogy spórolnál meg 250md-ot a kidobott gyógyszerek megspórolásával? És elmagyaráznád, hogy ha szerinted is spórolni kell a gyógyszeren, akkor "A" miért nem volt jó a nyilvános árverseny, aminek következtében éveken keresztül csökkant a legtöbb gyógyszer ára "B" miért nem volt jó az orvosok ellenőrzése, hogy mit, miért írnak fel, mire költünk? Ez utóbbit ugyanis épp most szüntette meg a Fidesz...

Szidod a TVK-t (volumen-korlát). Nem vagy vele egyedül, a különbség az, hogy akik értenek is hozzá, azok ezt csak halkan, a foguk közt szűrve teszik, mert pontosan tudják, hogy nem tudnak helyette jobbat. A kérdés nem az, hogy a TVK jó-e (persze, hogy nem), hanem hogy jobb-e, mint egy teljes pénzügyi összeomlás. Naná hogy jobb!

Ami meg a co-payment szükségességét illeti, ennek is utánanézhetnél: sajna ennek bevezetése még Gógl Árpád (Fidesz) 2006-os szakmai anyagaiban is szerepelt! A Fidesz is tudja, hogy szükség van rá. A szakmáról nem is beszélve: elárulom neked, az érintett szakmai szervezeteknek nem az volt a problémájuk a vizitdíjjal, hogy miért van, hanem az, hogy "miért csak ennyi, amikor egy mosógépszerelőnek is legalább 3000ft a kiszállási díja? Ez megalázó."

cso zsi 2010.09.27. 08:34:21

@Fedor: "Senki nem álította, hogy a vizitdíj hiánya az egyetlen gondja az egészségügynek. De az tény, hogy a hirtelen megszünése többtízmilliárdos hiányt generált..."
@ehja: "Azért valahogy a vizitdíj idején nem voltak tömegek a várókban."

Ha ezt a kettőt összevetjük, akkor valami nem stimmel. Ha csökkent a létszám, akkor miből is vártak bevételt? Kiadás az volt, mert a gyalogos-parkolóórát legyártatták, és kihelyezték a rendelőkbe. (most vajon hol lehetnek?)
Vizitdíjat egyszer fizettem, mert a jogsi miatt a körzetihez csak úgy lehetett bemenni. Majd kiderült, hogy a hivatásoshoz nem is kellenek, ha van munkaegészségügy.
35 éve csak befizetője vagyok a TB-nek, és talán 20-30 napot, ha voltam ezalatt betegállományban, azt is otthon. Kórházi ellátásban utoljára 42 éve részesültem.
Hogy áll a mérlegem?

Rókakígyó 2010.09.27. 08:34:53

Nem biztos, h ide kéne kommentelnem a színvonalat látva. Csak egy megjegyzés: ha bevezetik a díjat, akkor fidesz kormány is meg fog roppanni. Népszavazés valszeg nem lehetséges, de ez a lényegen nem változtat.

mojszipupi 2010.09.27. 08:37:41

Egyrészt nincs pénz másrészt OV nak fontosabb a saját népszerűsége így SEMMI nem fog változni az egészségügyben az elkövetkező években.

Fikázni és népszavazgatni nagyon ment, tenni vmit már kényelmetlen...

Muster Mark 2010.09.27. 08:45:18

Szeretném felhívni mindenki figyelmét a tandíjra, ami szintén félévente 10000 ft-ról indult.

Jelenleg 200ezer körül van (de a határ a csillagos ég, pl. orvosoknál 2millió).

Nekem amúgy tetszett a vizitdíj - ez ugyanis akadályozta a cigány munkakerülést is, és így olcsó munkaerőt termelt a nemzetgazdaságnak.

Tita nick 2010.09.27. 08:48:54

Ja. Fedor bácsi vízionál. Már el sem olvasom. Inkább elmegyek Delphoiba, ott nagyobb az esély.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.27. 08:51:30

Ezt a kiegészítő biztosításos cuccot imádom. Én normális ellátást akarok, tegyék lehetővé az állami rendszer keretein belül lehetővé, hogy befizethessek annyi pénzt, amiből ezt megkapom.

Vandorsolyom 2010.09.27. 08:52:47

"előtte: a népszavazás nem befolyásolja a költségvetést, utána: a kormány azonnal pótolja a kiesett több-tízmilliárdot"

Kedves posztoló! A népszavazás nem befolyásolta a költségvetést, mert a következő évre vonatkozó döntést hozott. A koalíció döntött úgy, hogy AZONNAL eltörli a vizitdíjat, erre senki sem kötelezte őket.

Vandorsolyom 2010.09.27. 08:56:04

@freagle: a vizitdíj költségvetési tétel voltát az AB sem vitatta. Olvastad a döntés indokolását?

hodara 2010.09.27. 09:01:47

"hirtelen megszünése többtízmilliárdos hiányt generált."
Azt a több 10 milliárdot az MSZP vette ki a rendszerből és ezzel akarta pótolni a jó gazdaságpolitikájuknak gyümölcsét.
Beszedése azért került pénzbe mert szinte minden kórházi osztályon alkalmaztak csak azért egy embert aki beszedte(mert nagyon kevés helyen volt autómata.A lényeg abban van amit írtál.Fizetem rendesen az adót és a járulékokat az utóbbi 8 évben nem voltam dokinál de ha el akarok menni akkor fizessek vagy ha a gyerekem akarom elvinni.Vagy mondok egy példát 3 gyerekes család hó végén megbetegszenek a gyerekek(mert állt. egyszerre betegek)Orvos 900 gyógyszer 4 doboz 1200 vissza doki 900=3000Ft
Nem mindenkinek van pénze erre főleg hó végén.Fizessenek a nyugdíjasok meg a bejelentett jövedelemmel nem rendelkezők.

hodara 2010.09.27. 09:03:48

Ja és a vizitdíj NEM REFORM!!!!!!!!
Ez csak egy plusz adó.

Iustizmord 2010.09.27. 09:04:39

@Vandorsolyom: az Ab-nak éppen az indokolásai a legmulatságosabbak.

a kedvencem a "bódulathoz való jog" hosszas elemezgetése, úgy 3-4 éve

Hozzá Szóló 2010.09.27. 09:04:42

Ki az, aki másra számított? :D

room_101 2010.09.27. 09:06:05

Vizitdíj, mármint amit olyannak hívnak, biztosan nem lesz, ekkora öngólt nem fognak lőni. Majd szépen elnevezik ezt a kétszintű dolgot ügyesen úgy, hogy még örülni is fogtok neki.
Egyébként már most is létezik ilyen kiegészítő biztosítás, nekünk is van ilyen: kórházi napi térítést és műtéti térítést adnak érte. Nekem is volt egy 3 hetes kórházi kalandom elég komoly sürgősségi műtéttel, meg egy hét intenzív osztállyal. A biztosítás nagyjából fedezte is a zsebbe dugdosott borítékok kibélelését.

freagle 2010.09.27. 09:08:40

@Vandorsolyom: Akkor olvastam, de már nem emlékszem.
Az viszont biztos, hogy ha az AB elfogadta volna olyan költsegvetési tételnek, mint pl. bármelyik adót - azok sincsenek benne jobban előre a következő évi költségvetésben, mint a vizitdíj volt - akkor nem lehetett volna róla szavazni.

A népszavazás pedig befolyásolta a költségvetést, hiszen egy tételt, ami egyébként a törvény erejénél fogva már a következő évi költségvetésben is benne volt, ki kellett húzni. Vagy szerinted a jövő évi költségvetést - aminek ugye még nincsenek meg a sarokszámai sem - nem befolyásolná, ha most hirtelen kihúznánk mondjuk a SZJA-t? Ez teljesen nonszensz.

Igen, a koalíció azonnal eltörölte a vizitdíjat, mert politikailag nem volt más lehetősége. Lehet álszent módon arra hivatkozni, hogy jogilag megtehette volna - akkor viszont fél évig az lett volna a politikai közbeszéd fő üzenete, hogy a kormány dacol az emberek kinyilvánított akaratával, és továbbra is sanyargatja őket. Hazug dolog azt a kormány szemére vetni, hogy így döntött, miközben pontosan tudjuk, hogy ha másként dönt, akor meg azt vetették volna a szemére.
Hazug dolog volt az egész vizitdíj ellenes (reform-ellenes) kampány.

Utána kéne olvasni, nem a fent idézett cikk az első (és nem is az utolsó), amelyben "mai hozzáértők" szinte szó szerint ugyanazt mondják, amit annakidején Molnár Lajos, és amit annakidején lelkesen anyáztak.
Az ilyen politika undorító.

freagle 2010.09.27. 09:14:50

@hodara: Teljesen tájékozatlan vagy. A gyermekek után nem kellett vizitdíjat fizetni, tök mindegy tehát, hogy hány gyermeked, hányszor volt beteg.

A vizitdíj persze önmagában nem reform, de felhívom a figyelmedet arra, hogy közben lértejött egy betegvédelmi hivatal (jé, épp most szüntették meg...), átalakult a teljes magyar gyógyszerpiac, megindult az ellátórendszer struktúrális átalakítása és nem utolsó sorban megkezdődött (volna) a biztosítási rendszer reformja is. Ennek köszönhető, hogy ma - elvben - előre kalkulálható a TB-kassza, radikálisan csökkent a potyautasok száma, és ma mindenkiről ellenőrzik, hogy jogosult-e, vagy sem.
Na ezek együtt már szépen kirajzolják egy reform körvonalait.
Más kérdés, hogy a kormány túl gyenge, az ellenzék meg túl aljas volt ahhoz, hogy végig is lehessen vinni.

Terézágyú 2010.09.27. 09:19:03

"Mielőtt bárki elborzadna, elárulom, ...
Mielőtt bárki nemzetirtónak nevezne...
Mielőtt bárki szentségtöréssel vádolna ...
Hogy nyugdíjas- és szegényellenes vagyok, cáfolom..."

Magyar publicisztika 2010...
Védekezz, közíró, védekezz!

Anti Anyag (törölt) 2010.09.27. 09:25:23

Én benne lettem volna az MSZP-SZDSZ esetén is, csak hogy bennük nem bíztam meg.

lobelt_ledfold 2010.09.27. 09:27:11

Nagyon jelentéktelen apróság a vizitdíj kérdése a rendszer egészének működéséhez képest. Nem feltétlenül konkrét összegek tekintetében, hanem a struktúrális fontosságát tekintve. Politikai játszma, de aligha reform, nem a magyar egészségügy megmentését vagy tönkrevágását okozó tényező. A co-payment gondolata teljesen értelmes, és még jobbos, kissé antiliberális beállítottsággal is úgy gondolom, hogy minden lehetséges esetben, amikor állami szolgáltatásokat veszünk igénybe, szükség lenne a személyes és azonnali hozzájárulásra. Nem csak az orvosnál. Dupla fizetés az adózónak? Az. Mégis, amennyiben a kapott szolgáltatás minősége klasszisokat javulna jó eséllyel megérné.
Az szdsz-mszp tengely vizitdíjával az volt a gond, hogy átfogó koncepció nélküli és mellesleg igen rosszul kommunikált történet volt. Ráadásul egy elég erőteljesen hitelét vesztette kormányzat látványakciójának tűnt, mely önmagában aligha segített, de mégha hasznos is volt akkor sem képezte egy rendszerszerű változás (reform) részét, hanem tüneti tapasz volt legfeljebb. Nem olyan nagy kár érte, és egy funckionális remake megfelelő koncepcióval ugyanúgy megjelenhet.

Melchi Zadok 2010.09.27. 09:29:40

@stratez: köszönjük stratez, de már réges -régen tudjuk, hogy egy droid vagy, nem kell ezt minden egyes alkalommal a tudtunkra hozni.

newcy67 2010.09.27. 09:30:26

Vizitdíjat most is csenget a nép: hálapénznek nevezik. Mindössze 2 hibája van: 1. többszöröse a korábbi vizitdíjnak, 2. nem az ellátás színvonala javul vele.

Ehhez kapcsolódva megkérdezném azt is OVI-tól és dr. Égertől: mit tervez a kormány, illetve a kamara tenni az ellen, hogy a magánrendelésen megjelent és a magánrendelésért fizető pácienst munkaidőben vizsgálgatja és szükség esetén műti - az OEP által finanszírozva - az állami (önkormányzati) kórház eszközeivel az egyébként magánpraxist is fenntartó kedves orvos?

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2010.09.27. 09:33:18

írjunk ki még 23 népszavazást.
örülök, hogy olyanok ülnek a parlamentbe, akik valóban az ország JAVÁT akarják :))

elwood 2010.09.27. 09:33:41

jónéhányan adónak tekintik a vizitdíjat ezért utálják,
de amikor megszűnt és az állam pótolta az _adófizetők_ pénzéből akkor nem volt semmilyen felháborodás

nem mindegy melyik címke alatt szedik be tőled ?

szórakoztató lenne, ha nem abban az egy millióban lennék aki adót fizet. a vizitdíjat mindenki más is fizette volna ...

lüke 2010.09.27. 09:37:43

kedves posztiró te eü-s szakember vagy, netán orvos-közgazdász?

SiKom 2010.09.27. 09:44:06

"Egyik legjobb példa erre a vizitdíj. Az a 300 Ft, ami kedvenc opponensem sokszor hangoztatott, de semmivel alá nem támasztott véleménye szerint ma már biztos 3000 lenne, mert a komcsik már csak ilyen vérszívók"

A vizitdíj sosem "csak" 300 Forint volt!

- 300 Forint háziorvos, aki ad beutalót
- 300 Forint szakorvosi rendelő
- 300 Forint másnap megint háziorvos
Ez összesen 900 Forint.

Amikor az emberek rájöttek, hogy lehet egyből szakorvosira menni, akkor fel akarták emelni 1000 Forintra a beutaló nélküli szakorvosit.

A másik: a tandíj havi 2000 Forinttal indult Bokros idején, fél évvel később már 6500 Forint lett volna havonta. De jött a Fidesz, és eltörölte.

lüke 2010.09.27. 09:45:34

szakmai kontrol nincs!
ez a rákfenéje az eü-nek, tehát mindenki azt csinál amit akar, ez súlyos dolog
a 300 FT
1, a hiv. ingyenes eü-t áthárítani=egyszerüen, egy kis bevételt adni helyi szinten
2, próbálkoás a paraszolvenciát hivatalos mederbe terelni> meddö
3, pont az nem jutoda ,aki szegény és elesett volt, mert meggondolja , van-e 300 Ft

4, az orvosokat felesleges utalványozásra kényszeríteni, ez nem pótolja a szakmai adminisztrációt
- a számítógépben minden benne van ma!-
a reformot növér szinten kell kezdeni, mert ha nincs ápolás/ s ez nincs sehol-táplálás, mobilizálás, rehab./ akkor kiteheted a lelked is, a legjobb operatör lehetsz stb,semmilyen sikert nem érsz el

pakesz (törölt) 2010.09.27. 09:47:51

@freagle: normalisabb orszagokban ezt ugy csinaljak, hogy az ellenzek elore dorzsoli a markat hogy a balfasz kormany megcsinalja a nepszerutlen intezkedeseket, es az ellenzek meg kussol szepen
itt meg valamiert nem ez tortent...

egyszeruen akkora hatalmas nagy himvesszonek kell lenni hogy az osszes fideszes ellenkezest meg lehessen magyarazni hogy az nem igaz :)
pl. amikor csokkentettek a bolcseszek allamilag tamogatott szamat 20% -al mig a mernok es termeszettudomanyosnak a letszamat noveltek kb 3% -al
akkor is karogott a Fidesz valamelyik kadere...

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.27. 09:48:16

@legeslegujabbkor: Hát lehet, hogy náluk a benchmark valami szitokszó...

lüke 2010.09.27. 09:48:43

s az 5,
ha igy megy, hogy az orvos szedi
akkor érdemi munkával nem foglalkozik
s a templomi persely szintjére van lesüllyesztve
co-payment helyes, utalványos befisetéssel, vagy jöv. arányos levonással
vajon hány 80 éves érti a co-payment az
1%-os nyelvtudással?

2010.09.27. 09:49:58

@DeMarco: Azt hiszem, mindenki magából indul ki! Én nem tudok környezetemböl olyat, aki nyugdijasként Mexikóban nyaral.Az is igaz, hogy én nem a felsöbb tizezer köreiben mozgok. Ellenben sok olyat ismerek, akik a gyerekeit, unokáit segiti--még ha azok nem is kérik! Teszik mindezt a 70-80 ezer ft-os nyugdijból, és nem sirnak, nyavajognak, hanem segitenek! Mert ez a szülők feladata--normális családban.
-Nagyvonalúan lehet gondolkodni, de csak és kizárólag a saját pénzedböl osztogathatsz--ide, oda.Ezek az emberek, ezért a kis és sokszor nyomoruságos "nyögdijukért" már megdolgoztak--tsz-ben, gyárakban, bányákban, épitkezéseken, stb, stb.Most pedig még vegyünk el tölük abból a kis pénzböl?Ugye ezt te sem gondolod komolyan? De vajon, a szüleid mit mondanak erröl? Őket kérdezted már?

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.27. 09:53:07

@DeMarco:
"a körülöttem élő nyugdíjasok átlag 200.000 forint körül tesznek zsebre havonta"

az anyám 40 ezret kap, a nagyanyám 35-öt kapott, amikor meghalt.
a 75-80 éven felüliek nagyon nagy része kap ekkora nyugdíjat.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.09.27. 09:54:17

érdekes, h a vizitdíj alatt sokkal kevesebb beteg volt. ez komoly megtakarítás! A FIDESZ hataloméhsége ezt is tönkre tette.

pfekete101 2010.09.27. 09:54:41

Egyre tobbet csalodok a Fideszben. A kovetkezo szavazason val.leg a Jobbik-ra fogok szavazni.

Bollockbuster 2010.09.27. 09:56:02

Szilvási István magánvéleményét Fidesz intézkedésként belengetni ordas liberális csúsztatás, kifejezetten kampányidőszakra spannolt bérbloggerhez méltó, ügyes vagy Fedor, a kasszához fáradhatsz.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 09:59:45

@Bollockbuster: Akkor mégegyszer: NEM írtam azt, hogy ez lesz, csak azt, hogy nem csodálkoznék rajta, ha ez lenne, mert beleillene a sorba. A posztban ki is emeltem, hogy ez nem hivatalos vélemény.

Arról meg nem tehetek, hogy az Index szerkesztői sokkal sarkosabb ajánlót írtak, mint amiről igazából ez a poszt szól. Arra nincs semmilyen ráhatásom.

Tita nick 2010.09.27. 10:00:32

@metalheart: Nem a beteg volt kevesebb oktondi barátom, hanem az emberek pénze.
Tudod, vannak olyanok, akiknek havonta nem egyszer, hanem többször kéne orvoshoz mennie, a vizitdíj pedig pont őket sújtotta leginkább. Most jöhetsz azzal a miazaháromszázforintos blablával, d3e sok kicsi sokra megy, nem tudom érted-e? Azt se felejtsd el, hogy már emelni is akarták a vizitdíjat kedvenc kommunistáid, lehet, hogy már kétezernél tartanának.
Szóval oktondi barátom, halgass Kuncze úrra és egyél ciánt.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.27. 10:00:47

@lüke: Meglepődnél, hogy a 80 évesek milyen nagy százaléka beszél nyelveket. Ugyanis az angolon kívül van ám más nyelv is... Németet, franciát, akkoriban ez volt a divat Európában.

Martian (törölt) 2010.09.27. 10:00:47

@metalheart: a vizitdíj alatt sokkal kevesebb beteg volt

Több háziorvos egybehangzó véleménye szerint nem volt kevesebb beteg.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 10:01:46

@Fedor: dehogynincs ráhatásod: átteszed a blogot mondjuk a blogspot.com-ra ;-)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 10:04:09

@Martian: perszehogy nem. Miért lett volna? Amiről a sok seggfej pofázik (miszerint a nyugdíjas beszélgetni megy oda), az szimpla hazugság. Nem mondom, amikor kórházban voltam, feküdt a kórteremben egy harminc körüli hajléktalan, gyakorlatilag semmi olyan baja nem volt, ami indokolta volna a kórházi ellátást... ez a vizitdíjas dolog pusztán az újabb lehúzásról szólt akkor is, meg ha ismét eszébe jut valakinek, akkor most is.

Publius Decius Mus 2010.09.27. 10:05:29

Azért az mindenkinek lejött, hogy az egészségügyet, hát nem igazán tették rendbe Gyurcsányék. Bizony a zsákot nem foltozták be, ömlött belőle tovább ki a pénz sok helyen. Ehelyett jött az ötlet, hogy ne csak az EÜ járulékával és az adójával töltse a közember a lyukas zsákot, hanem fizessen vizitdíjat is. Erre ezek a szemetek leszavazták. Ki érti ezt?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.27. 10:06:35

@Tita nick: Ha jól emlékszem a vizitdíjat csak egy bizonyos összeghatárig kellett fizetni. Tehát ha azt elérted, akkor onnantól kezdve mentesültél alóla. Mint ahogy a véradók is, illetve még sokan mások...

miskabá 2010.09.27. 10:10:17

Vizitdíjra szükség van, és ha bevezetik, az eü intézményhez kell kerülnie. A leszavazott tervezetben az volt a legrosszabb, hogy nem tartalmazott ilyen rendelkezést, magyarán az erősebb kutya, jogán az állam tette volna zsebre. Ebben a formában pedig csak egy újabb adónem lett volna

Tita nick 2010.09.27. 10:10:22

@newtehen: No igen. Gyűjthettük a különböző cifit-cafatokat, mert nem egységes papírokat adtak ám, hanem amennyi orvos, annyifélét. De tudod azok, akik mondjuk krónikus betegek, azoknak van a legkevesebb pénzük általában, persze tisztelet a kivételnek. Nem lett volna jobb, ha azoknak egyáltalán nem kellett volna fizetniük ahelyett, hogy megelőlegeznék állambácsinak havonta a határösszeget?

elwood 2010.09.27. 10:10:35

@SiKom: "A vizitdíj sosem "csak" 300 Forint volt!

- 300 Forint háziorvos, aki ad beutalót
- 300 Forint szakorvosi rendelő
- 300 Forint másnap megint háziorvos
Ez összesen 900 Forint."

Welcome in the reality. Az egészségügy drága. Örülök, hogy most én fizethetem ezeket helyetted az én adómból.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 10:10:42

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: A blog.hu-n belül is tudnék olyan opciót választani, hogy ne kerülhessek ki. Nem az a baj, hogy kikerülök, nem rossz az, nem csak magamnak írok végül is, csak az általuk írt ajánlómondatokkal van nem először gondom, mert túlságosan sarkítanak, és így néha olyat is a számba adnak, amit nem mondtam, mint pl. most is, amikor az általam feltett kérdést ők már nekem tulajdonított tényállításként adták tovább.

Tita nick 2010.09.27. 10:13:03

@elwood: És az ő adója meg semmi szerinted.

Tita nick 2010.09.27. 10:15:20

Egyszerűen beszarás, hogy mennyi köcsög van itt, akiknek megfelelt a szoci-libsi kormány. Rémes!

elwood 2010.09.27. 10:15:59

@Tita nick: Nem tudom, én adózom. A vizitdíjat az adóelkerülők is fizették volna. Így most ugyanaz az adózó réteg jást rosszul amelyik eddig is fizetett mindent.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 10:16:41

@Tita nick: egyszerűen beszarás, hogy mennyi retardált köcsög nem ismeri fel, hogy kedvenc fidesze valójában egy rákosista csökevény. Rémes!

SiKom 2010.09.27. 10:18:33

@elwood:
"Welcome in the reality. Az egészségügy drága. Örülök, hogy most én fizethetem ezeket helyetted az én adómból."

He-he-he. A fizetési papíromon biztos csak viccből van rajta az, hogy havonta 50 ezer Forint a munkáltatóm által befizetett TB.

Ja, nem, nem vicc: csalás! Hiszen az egészségügy ingyen van, tehát ha tőlem ezért pénzt vonnak le, az csalás!

Tita nick 2010.09.27. 10:18:38

@elwood: És honnan veszed, hogy akinek válaszoltál, az adókerülő? Azon nem gondolkodtál még el, hogy az akkori kormány nulla gazdaságpolitikája, nokiás dobozai, talicskái miatt kellett fizetni?

Tita nick 2010.09.27. 10:19:54

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Ezt hívják demokráciának. Más a véleményünk. A többség bizonyosan köcsög.

elwood 2010.09.27. 10:21:44

@Tita nick: Nem. Húsz éve adózom és húsz éve szar az egészségügy. Antall alatt is, Orbán alatt is az volt.

Ha kiszámolod, a nokiásdoboz csak hab a tortán. Be kell csukni őket, de ettől még nem lesz több pénz, nem ott folyik el a sok.

Tita nick 2010.09.27. 10:24:43

@elwood: Ok. Akkor vegyük el a nyugdíjasoktól a nyugdíjukat, úgyis ők a betegek. Ne adjunk rokkantnyugdíjat a rokkantnyugdíjasoknak, úgyis ők a betegek. A betegeknek nincs joguk semmiféle pénzhez, hisz ők csak teher az adófizetők nyakán. Dögöljenek meg.

Ötlet: a szoci nyuggerek fizessenek, ha nekik annyira megfelelt.

elwood 2010.09.27. 10:26:25

@SiKom: Általánosságban írtam.

Roppantul örülsz neki, hogy nem adózol a vizitdíjon keresztül. De azt a pénzt az érintettek most az az adónkból kapják meg. A vizitdíjat a bodzaszedők is fizették volna, most csak mi fizetünk.

Ezért nem értem az örömödet, és próbáltam erre utalni.

elwood 2010.09.27. 10:28:36

@Tita nick: Ez nem tudom hogy jött ki neked. A nyugdíjasoknak évi 8 vizitdíj költségnövekedést jelentett, ettől azért nem döglik meg senki.

Vannak más adót nem fizető csoportok is.

Tita nick 2010.09.27. 10:31:07

@elwood: Forduljunk tanácsért Sárközyhez. Mi odapasszolunk, ő vissza. Amíg passzolgatunk, addig se mennek orvoshoz.

pakesz (törölt) 2010.09.27. 10:31:16

@elwood: en sem ertem...
hogy miert olyan nagy gond, ha az fizet aki igenybeveszi...

es tudomasom szerint a nyuggereknek adva volt a lehetoseg hogy 15e felett ne fizessenek, csak akkor el kellett volna menni a jegyzhoz, aki egy picit jobban ismerte volna az anyagi helyzetet hogy valobn raszorul-e

Mérges 1234 2010.09.27. 10:35:12

Mondjuk az tényleg egy vicc, hogy nem egy korház van az országban, ahol Wc papírra, és gyógyszerre sem telik, de a korház igazgatójának csak fútja egy A6-ra, a mi pénzünkből.

Ettől függetlenül én örültem a vízitdíjnak, na nem azért, mert szívesen fizetek a béremből levont közel 100.000 Ft-on felül, hanem mert így végre rend lett.

De az továbbra is probléma, hogy ppont azoknak nem kelett fizetni, akik eddig sem száltak be a közösbe, cigányok, adócsalók.

És valóban, a zsák továbbra is lyukas maradt. Bár nem látom a Fidesz törekvését a lyukak betömködésére most sem.

Sőt igazából még semmi nem történt az országban, de mondjuk az tény, hogy legalább a szoci elkúrás is szünetel....

DE ez kevés!!!!

ben2 2010.09.27. 10:36:41

"a FIDESZ maga alatt vágta a fát, amikor minden reformra lőtt, válogatás nélkül, nem a reform kivitelezését, hanem egyáltalán a szükségességét kritizálva"

Ez a Gyurcsány-kommunikáció egyik kedvenc hazugsága, az ellenzék-ellenzéke tipikus példája. A Fidesz sok kormánydöntést kritizált, de nem reformokat, mert a Gyurcsány kormánynak nem voltak reformjai. Voltak nettó pénzbehajtást eredményező döntéseik, amik onnan vontak el pénzt, ahonnan az a legjobban hiányzott, miközben a 4-es metróra, síkvidéki viaduktra, stb. nagyságrendileg többet költöttek. Ami reform ötlete Gyurcsánynak volt, azt nem a Fidesz kaszálta el, hanem az MSZP frakció (néha pedig az SZDSZ).

"előtte: a népszavazás nem befolyásolja a költségvetést, utána: a kormány azonnal pótolja a kiesett több-tízmilliárdot"

A több tíz milliárd a pontosság kedvéért 20 milliárd volt, ami a költségvetés nevetségesen alacsony százaléka, így annak kifizetése nem befolyásolta a költségvetést. A követelés azért fogalmazódott meg, mert ez a pénz nem extra bevétel volt az egészségügynek, hanem az elkúrt államháztartás miatt megvont állami támogatás kompenzálása lett volna. Az ellenzék tehát annyit követelt csak, hogy ha már elkúrták a költségvetést, azt 1. ne betegségadóval kompenzálják, 2. fizessék vissza az egészségügynek, amit elvettek.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.27. 10:45:46

@Tita nick: Szerintem ezekre a jelképes összegekre igenis szükség van. Az, hogy a mai nyugdíjasok 80%-a olyan szemét módon viselkedik a családjával, hogy az unokák, gyerekek rájuk sem nyitják az ajtót, más dolog. De optimális esetben azért 300 Ft-ot ki lehet sajtolni, ha a nagymama orvoshoz megy... Én nagyon ritkán megyek orvoshoz, de hogy ott mindig 2-3 órát kell várni a sok hipochonder miatt.. Jaj, aranyoskám, csak gyorsan beszaladok, végzek egy perc alatt...
Ugyanígy szükséges lenne a jelképes nyugdíjas jegy is a buszon.

Naumov 2010.09.27. 10:52:28

Kissé meredek az áttétel egy noname skribler tollából megjelent agyarhírlap publicisztika, meg a hivatalos kormány- illetve Fidesz-álláspont között, majd ha mondjuk Mikola nyilatkozik ehhez hasonlót, akkor lesz érdemes elkezdeni foglalkozni a témával. Egyébként valóban baromi nagy öngól lenne a Fidesz részéről, akár ezzel önmagában be is bukhatják a következő választást, úgyhogy én arra tennék, hogy ezt nem fogják meglépni.

Ja, és ezt a vizitdíjas népszavazás körüli önjelölt alkotmányjogászkodást be lehetne lassan már fejezni, mert kezd kissé fárasztó lenni, hogy olyan figurák állapítják meg séróból az alkotmányellenességet, akiknek egész életükben maximum annyi köze volt a joghoz, hogy álltak már vádlottként bíróság előtt.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 11:01:14

@newtehen: bár lennél olyan "hipochonder", mint akik miatt ott várakozol... (de ha nem akarsz várni, van lehetőséged előre időpontot egyeztetni)
Én még nagyon messze vagyok a nyugdíjas kortól, de egyre jobban gyűlölöm a magadfajta, antiszociális tetveket.

Mérges 1234 2010.09.27. 11:19:30

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Hehe!!! Nálad a pont.

Én azonban részben átérzem newtehen problémáját, hogy olyanok miatt ne kelljen már várnom, akik nem fizetnek adót, esetleg csak egélyből éldegélnek.

Teszem hozzá rögtön, hogy a nyugdíjas többségében nem ilyen, mivel szerencsés esetben ledolgozott 40 évet, azaz már befizette, amit lehetet.

Nem a nyugdíjasokat kellene kiszűrni a rendszerből, hanem azokat, akik soha semmit nem tettek hozzá a közöshöz, de elvárják a maximális ellátást.

Én nagyon tudnám támogatni, hogy egy nagyon alacsonyszintű alapellátás mindekinek, középszintű ellátás, azoknak, akik járulékfizetők (voltak legalább 5-10 évig), magas szintű ellátás, annak aki vagy külön fizet, vagy eleve egy meghatározott szint fölött fizet be.

Tudom, hogy ördögtől való gondolat, de miért jár egy (teljes fizetéssel bejelentett) gyárigazgatónak, ugyanaz a szar, mint egy segélyből és lopásból élő akárkinek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 11:24:10

@Naumov: "Kissé meredek az áttétel egy noname skribler tollából megjelent agyarhírlap publicisztika, meg a hivatalos kormány- illetve Fidesz-álláspont között"

Éppen ezért nem is írtam, hogy ez lenne a hivatalos FIDESZ álláspont, sőt, pont az ellenkezőjét. Sztövegértelmezés, halló! Legalább az UPDATE-et olvasd el rendesen...

"ezt a vizitdíjas népszavazás körüli önjelölt alkotmányjogászkodást be lehetne lassan már fejezni, mert kezd kissé fárasztó lenni"

Oké, akkor értelezd azt a mondatot, hogy "költségvetést éríntő kérdésekről nem lehet népszavazást kiírni", és vesd össze azzal, hogy már az addig a vizitdíj ellen harcoló orvoskamara vezetője már a szavazás másnapján azt követelte, hogy fizessék ki az orvosoknak az emiatt kiesett bevételt, ami több-tízmilliárdos tétel. Honnan is? Csak nem a költségvetésből, amibe ez az extra kiadás nem volt betervezve?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 11:25:29

@Naumov: Ja igen: "olyan figurák állapítják meg séróból az alkotmányellenességet, akiknek egész életükben maximum annyi köze volt a joghoz, hogy álltak már vádlottként bíróság előtt."

Ha ezzel rám céloztál, akkor alaposan mellétrafáltál, már a vádlotti minősítéssel...

pakesz (törölt) 2010.09.27. 11:28:59

@Fedor: csak magabol indult ki a kiscsavo :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.27. 11:31:57

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Sajnos nem vagyok hipochonder, ha évente-kétévente odakerülök, sajnos valós problémákkal jelentkezek.
Magam lehúztam jó 10 évet az egészségügyben, és ezért merem kijelenteni, hogy sajnos az unalom, társtalanság miatt odajáró emberek elég nagy kapacitást vonnak el a valódi esetek elől. A jutalomként osztogatott gyógyfürdő beutalókról, és a "amíg itt ülök/fekszek, addig sem kell otthon fűteni" hozzáállásról ne is beszéljünk...
Viszont hogy Rólad is szót ejtsek: Egy másik amúgy ismeretlen embert a tiedtől eltérő vélemény miatt egyből "Antiszociális tetű"-ként jellemezni kapásból megérne egy beutalót... Ugyanis ez az antiszociális viselkedés...

elwood 2010.09.27. 11:33:33

ez költségevetésről népszavazás egy érdekes kérdés

- egyrészt minden kérdés érinti a költségvetést valamilyen formában, hiszen mindennek vanank pénzügyi vonatkozásai, pl. a NATO tagságnak is
- másrészt, ha egy 300Ft-os kérdést nem hagyunk a kormánynak eldönteni akkor mit tehet egy kormány egyátalán ? akkor legyen inkább népszavazás minden nap minden apró cseprő kérdésről ?

a duplacsavar amikor valaki támogatja, hogy a vizitdíj azért tág értelemben belefér a szavazható kérdések közé, mert csak olyasmiről nem szabad szavazni ami fel van sorolva pl az adó rendszerről nem szabad. ezután közli, hogy a vizitdíj csak egy újabb adó.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 11:35:19

@Naumov: És mégegy: az a "noname skribler", aki az idézett cikket írta, egyetemi tanár és a Állami Egészségügyi Központ egyik osztályvezető főorvosa.

freagle 2010.09.27. 11:36:20

@miskabá: Tájékozódj. mielőtt hülyeségeket írsz!

1. Nem tervezet volt, hanem 2 évig hatályos törvény.

2. A vizitdíj a háziorvosoknál (illetve a tulajdonosnál, ha az pl. önkormányzat volt) maradt! A napidíj meg az intézményeknél.
Más kérdés, hogy erről a Fidesz - konkrétan Navracsics Tibor - írásban is össze-vissza hazudozott...

Kivlov 2010.09.27. 11:41:24

Nem a vizitdíjjal, önmagával volt baj gyurcsiéknál sem. Hanem azzal, hogy ész nélkül csinálták. Épp azok nem fizették, akik a legtöbbet használják a rendszert (cigók, nyuggerek), és a legkevesebbet fizetik bele per pillanat.
Aki meg odament egyszer egy évben kivizsgálás, betegség miatt (esetleg nem a saját orvosához), az fizetett, mint a kutya a horrormértékű járulékain felül.

Úgy mondjuk sokkal ésszerűbb lett volna, ha az első 6 ingyenes (2 havonta egy), a többi fizetős. Plusz akik nem fizetnek járulékot (és szinte sosem fizettek, mint a c.-k), azoknak nem 300 HUF, hanem 3000 / db.
És nincsenek kedvezmények. Mindenkinek ugyanannyi. Akinek 3 lába van annak is, akinek 10 gyereke annak is, aki 99 éves annak is.
Ez kéne. Vagy visszahozni a tételes EHO-t, egy olyan 5-10ezer / kopf-os mértékkel…

freagle 2010.09.27. 11:47:10

@ben2: Ez úgy hülyeség, ahogy van.
A TB-kassza 1300md ft. (Korábban, amig más pénzbeli ellátások is ide tartoztak 1600md körül volt).
Ez az összeg a reform időszaka alatt NEM CSÖKKENT! (ld. OEP honlap)
Hazugság tehát azt állítani, hogy effektíve pénzkivonás lett volna az egészségügyből.
Való igaz, hogy a TVK-n keresztül az ellátások szigorú visszafogására került sor. De a pénz a rendszerben maradt.
Az is komplett hülyeség, hogy a vizitdíj nem extra bevétel volt. Akkor mégis mi? De igen, a vizitdíj olyan forrás volt, amit a rendszer használóinak kellett pluszban befizetnie, TEHÁT pluszt jelentett.
A 20md konkrétan 16md volt bevételben - plusz a csökkent forgalomból, kevesebb beutalóból és kevesebb gyógyszerből még plusz 44md forint megtakarítást, összességében kb. 60md forintot. Ez tényleg nem nagy összeg - mindössze a teljes háziorvosi rendszer egy évese finanszírozási összege. Vagy mondjuk a kórházak jelenlegi adósságállománya.
Tényleg nem hiányzik?!?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.27. 11:47:42

Ja, és ezt az "előző rendszerben lett nyugdíjasok megérdemlik a nyugdíjat, mert azért volt alacsony a fizetésük, hogy majd mindent megkapnak ingyen" dumát abba lehetne már hagyni. Basszus 40 évig 120%-on gyártották a semmit, mindenki hazalopta a fél gyárat, és egy olyan világban éltek, ami sehova nem vezetett. Nem lehet, hogy a rendszerváltásnak az jó oldalát simán zsebre vágják (jelképes áron megkapott vállalati lakások, stb,) a szopó oldalt meg simán áthárítják a gyerekekre, unokákra, akinek a jövőjét aztán 2 kiló farhátért simán eladják a következő választásokon megint... Ingyen járt akkor is minden, meg ingyen jár most is minden. Ez egy olyan generáció, aminek soha, semmi sem drága a más számlájára.

Alvarez 2010.09.27. 11:48:18

"Épp azok nem fizették, akik a legtöbbet használják a rendszert (cigók, nyuggerek)"

ezt a baromságok honnan veszed? A nyugdíjasok és mindenki más fizetett, mint a katonatiszt. Amúgy hogyan jöhetett volna össze 3 millió agyalágyult a népszavazásra?

Balbágy 2010.09.27. 11:48:38

@Tita nick: ne szocizzál, ne nyuggerezzél, ne köcsögözz. És hagyjuk már a nokiahagyót, emlékszel még
kayaericsonibrhimra? Tudod mi a különbség? Az egyik szabad ember - és nem azért, mert ártatlan.

lüke 2010.09.27. 11:49:05

az ötös pont ehhez még lemaradt,
ha abban a formábal egzisztál, hogy az orvos fogja beszedni a pénzt, a rendelés alatt,akkor
- az orvos nem a munka tárgyával: B E T E G fog foglalkozni, hanem pénzbeszedéssel
- s ez a templomi bedobálós persellyé degradálja az orvosi munkát

Vanek B. Eduard 2010.09.27. 11:50:25

Egyetértek Kvasztics úrral, hogy a "szociális népszavazás" az hosszú távon öntökönszúrás volt. A rövidtávú gondolkodás (Fletó eltávolítása BÁRMI áron) ez így ebben a formában kvázi-hazaárulás.
De ma már a kérdés az, hogy hogyan lehet a károkat minimalizálni. Őszintén kívánok kormányunknak ehhez sok sikert (erőt, egészséget :)).

Alvarez 2010.09.27. 11:54:33

@lüke: ez nagyon jó, a nap vicce! Gondolom azért nem fogadnak el hálapénzt sem az orvosok, nehogy az idő menjen vele a gyógyítás helyett!:))

Tita nick 2010.09.27. 12:00:47

@Balbágy: Nyugger, szoci, köcsög. Orvoshoz ne rohanj miatta! :-))))

Kivlov 2010.09.27. 12:01:17

@Alvarez:
Hát , nem tudom. Tudtommal (mamám példáján) elég volt egy kis rendszeres magas vérnyomás, már nem kellett fizetnie. Akkor a gatyáját ott is hagyta volna… Vagy elég volt valami egyéb, „krónikus” betegség. A C-k meg alapból nem fizettek (ahogy semmi másért sem), mivel ők „hátrányos helyzetűek.”

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.27. 12:02:14

Most persze már nem lehetne nép szavazni, majd a diktátor eldönti.

Pénteken állítólag az ellenzék meghívására Pécsett találkozik velük.

Kíváncsi vagyok elmer e menni?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 12:02:43

@newtehen: szerintem te max. ápoltként lehettél jelen az egészségügyben. Vagy tipikus magyar egészségügyisként, aki magasról leszarja a betegeket (lásd asszem praxis blog).
Sajnos relative sokat járok orvoshoz a cukorbetegségem miatt és pont ott, ahová bemehetnének "beszélgetni" a betegek (háziorvos) épp hogy alig-alig kell várakoznom, leszámítva az influenza járványok idejét.
Szóval tapasztalataim alapján ki merem jelenteni: antiszociális féregnek tartom mindazokat, akik hozzád hasonlóan vélekednek a betegekről.
(én nem beszélgetni járok, mégsem úszom meg negyedóránál rövidebb idő alatt a gyógyszerfelírást)

Kivlov 2010.09.27. 12:03:52

@Vanek B. Eduard:
Milyen öntökönszúrás??? Az az öntökön szúrás, hogy minden egyes újabb sarccal ugyanazt a réteget nyúzzák a megsemmisülésig!
Meg kell vonni a nyakló nélkül osztogatott segélyeket, cserébe közmunkát kell követelni. A minimálbéresekre meg rá kell szállni ezerrel. El kell törölni az ingyenes utazgatást stb.
Több 10 (100) mrd megtakarítható lenne…

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 12:04:47

@Vanek B. Eduard: Vanek úr! Maga egy másik regény, ne társalogjon a Kvaszticcsal! :-D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 12:05:26

@lüke: "ha abban a formábal egzisztál, hogy az orvos fogja beszedni a pénzt, a rendelés alatt,akkor
- az orvos nem a munka tárgyával: B E T E G fog foglalkozni, hanem pénzbeszedéssel"

Érdekes módon ezt az én háziorvosom meg tudta oldani. Amíg a belső szobában foglalkozott az egyik beteggel, addig a következő a külsőben a szokásos adminisztráció részeként lerendezte ezt is az asszisztenssel. A kórházakban meg még egyértelműbben nincs semmi köze az orvosoknak az adminisztrációhoz, szóval ez elég gyenge érv...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.27. 12:07:38

@Kivlov: szerintem be kellene vezetni a kötelező gyermektelenséget. Kíváncsi lennék, miféle élőlény neveli fel az ilyen szarházi patkányokat, akik nem képesek felfogni, hogy az idős ember is ember, épp csak esetleg segítségre szorul.
Hej, ha valóban fogós lenne az átkom... de szívesen látnám, amikor ezek a nyuggerező tetvek képtelenné válnak rá, hogy ellássák önmagukat...

Alvarez 2010.09.27. 12:09:13

A nyuggerek is fizettek, csak havi X ezer forint felett visszaigényelhették az önkormányzatnál a pénzt. Amúgy a vizitdíj bevezetése előtt volt kompenzációs nyugdíjemelés. A hátrányos helyzetűek is fizettek.

A magas vérnyomás tipikus eset, ami miatt hasznos a vizitdíj. A sok nyugger odajárt kaszinózni vérnyomásmérés jelszóval minden nap. Persze, mert ingyé volt a buli, retikülben meg a fanta hozzá. Viszont ha fizetni kell, rögtön elgondolkodik egy automata vérnyomásmérőn és kéthetente zaklatja csak az orvost a mérési értékekkel.

elwood 2010.09.27. 12:10:26

@Kivlov: "Az az öntökön szúrás, hogy minden egyes újabb sarccal ugyanazt a réteget nyúzzák a megsemmisülésig!"

speciel a vizitdíj volt ami nem egy réteget nyúzott,
ellenben az állami pénzből való pótlása kimondottan az adófizetők szűk rétegéről nyúzta le az újabb bőrt

Kivlov 2010.09.27. 12:16:56

@Alvarez:
ennyi. fizették, de visszakapták! ergo megjárattuk a pénzt feleslegesen! ez olyan, mint a közszféra: fizet az adót, csak nettó értelemben pakolássza a pénzt az állam a zsebeiben...

Kivlov 2010.09.27. 12:18:49

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
a nyugger az nyugger. ennyi. az is ember, persze.
csak azért tart itt ez az ország, mert a politika 20 éve a nyuggerek seggét nyalja, mert 3millió szavaz) te jó ég 3 misi nyugger egy 10 misis országban!), aki meg eltartja őket az z megdögölhet. és csodálkoznak, hogy a fiatal, képeztt, ingyen kitanlt emberek elmennek az országból. jól teszik!!!

Naumov 2010.09.27. 12:34:17

@Fedor: Fedorkám, amennyiben a jog ilyen egyszerű dolog lenne, hogy félmondatokból meg lehetne állapítani egy adott kérdés alkotmányos, vagy alkotmányellenes jellegét, akkor valószínűleg a honi jogásztársadalom nagy része már régen éhen halt volna.

Az alkotmánybíróság meg egy paritásos testület, amelybe szocialista és szabad demokrata elvtársaid is ugyanúgy beszavazhatták a saját jelöltjeiket az elmúlt húsz év során, mint a fideszesek. Meg is tették. Az már az ő bajuk, hogy ott már nem Lendvai Ildikó vezényli, hogy a szavazáskor melyik gombot kell megnyomni, és így időnként előfordulhatnak olyan nem várt malőrök, mint a például a Bokros-csomag elkaszálása, vagy a vizitdíjas népszavazás átengedése. De legalább ilyenkor egyrészt lelepleződnek a Biharihoz hasonló fideszbérencek, plusz egyik napról a másikra lesz minimum egymillió új alkotmányjogász az országban.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.09.27. 12:34:25

NEM LESZ VIZITDÍJ ÉS AHHOZ HASONLÓ SEM!

Alvarez 2010.09.27. 12:35:02

@Kivlov: úgy látom, hogy nem olvasol figyelmesen, illetve a közgazdaságtani tudásod a zéróval egyenlő.
Mint írtam, néhány ezer forintig fizetni kellett és csak az efölötti részt kapták vissza. De az a néhány ezer forint elég volt ahhoz, hogy szabályozza a keresletet, és ne járjanak oda totál fölöslegesen pl. vérnyomást méretni.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 12:42:08

Nesze nektek, zombik! Elhittétek mindkét nagypártnak a fasisztázást, és a két szar közül azt választottátok, a amelyik véleményetek szerint a kevésbbé szar. Nem-akarásnak nyögés a vége. Tetszettek volna gondolkodni szavazás előtt, zombibaromállatok! Nem csak két pártra lehet szavazni!

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 12:47:17

Valóban korlátozni kéne a szavazati jogot. Aki túl fiatal, az feltehetőleg még hülye, ezért ne szavazzon. Aki meg túl öreg, az már nyilvánvalóan nem a jövőre gondolva szavaz, csupán azt nézi hogy melyik párt ígér nagyobb kacsacombot. 30 év alatt legyen a szavazat értéke 0.3, 30-45 évig 1, 45-45-55-ig 0.75, 55 fölött 0.2. Nagyjából. Egyből lenne gond a családjuk eltartásával küzdő, munkából becsülettel élőkre.

Kivlov 2010.09.27. 12:48:05

@Alvarez:
Nem tudom, te hol élsz, de nálunk régesrég forradalom lett volna, ha az 5gyerekes 70es IQ-jú c-ktől pénzt kért volna a háziorvos, akár visszakapják, akár nem. És nem is kért! Mondom, hogy egy retkes Ft-ot sem fizettek! Ahogy a mamuk-papuk sem!!!
Én fizettem, ha betévedtem véletlenül, amellett hogy havi 40-et kapott utánam a TB!!! No, hát a qrva anyjukat!

A közgé tudásomhoz meg közöd nincs, de tuti alulmaradnál, ha egymás mellé tennénk a papírjainkat, referenciáinkat meg egyebet.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 12:48:55

... ja, és természetesen csak adófizetők szavazhatnának, életkortól függetlenül. Segélyből élők örüljenek hogy a szavazó polgárok eltartják őket.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 12:51:17

@Naumov: Ezt az elvtársazást hagyjuk már, ha lehet, rohadtul idegesít.

Az alkotmánybíróság egyébként NEM paritásos testület, nem pártdelegáltak ülnek benne (elvileg), és csak a szokásjog alakította úgy, hogy felváltva jelöltek a nagypártok, de ez egyrészt nem jelenti azt, hogy mindig egyenlő arányban voltak a testületben a jelöltjeik. másrészt pont az alkotmányjog az, ahol elvileg édesmindegynek kéne lennie, hogy ki milyen pártra szavaz magánemberként. Vagy levezethető valami az alkotmányból, vagy nem.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 12:52:03

@Kivlov: egyszer az orvosi rendelőbe betért egy cigányasszony. Sorszámrendszer működött, mindenkinek kellett tépnie egy számot. Cigányasszony nem tépett, de ahogy nyílt az ajtó, ő rögtön tolakodott. Rászóltak, hogy talán a szabályokat be kéne tartani. Válasz: cigányasszony telitorokból üvölt: "azí beszél így velem biztos, mert cigán vagyok!". Eléggé sztereotíp?

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 12:55:03

@Fedor: A jelenlegi magyar alkotmány egy nagy kalap szar. Mindenki megsérti, vagy senki nem sérti meg, akármit akárki tesz, vagy nem tesz. Csak értelmezés kérdése minden. Amikor olyan hírt hallasz, hogy az AB megsemmisített ezt vagy azt, vagy hogy az AB állásfoglalása szerint van vagy nincs valami, az mindig politika. Nagyjából annyira függetlenek, mit Schmitt Pál a FIDESZ-től.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 12:55:39

@Kivlov: "nálunk régesrég forradalom lett volna, ha az 5gyerekes 70es IQ-jú c-ktől pénzt kért volna a háziorvos, akár visszakapják, akár nem. És nem is kért!"

De ez a helyi helyzet volt, ami ellen jogszerűen lehetett volna tenni valamit, ugyanis a törvény alapján kellett volna fizetniük. Szóval ezt az érintett feleken kérd számon, ne az akkori kormányzaton...

Kivlov 2010.09.27. 12:56:44

@Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán:
Ez a valóság. Mikor kapni lehet valamit, akkor arra hivatkoznak, hogy „ők kisebbségiek, hátrányos helyzetűek”, az nekik jár.
Másik oldalon, meg azonnal feldobják, hogy rasszizmus, meg diszkrimináció meg stb.
Vicc… A szoc rendszert azokra kellene „alkalmazni”, akik nem képesek magukról gondoskodni, nem azokra akik nem AKARNAK…

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 12:58:13

@Alvarez: Ez is hülyeség. Akinek napi program volt hogy lement a dokihoz beszélgetni, az átkozódott hogy mostantól milyen drága lesz a beszélgetés, de ugyanúgy lejárt. Mellesleg meggyőződésem, hogy ez egy politikai akarattal kreált, nem létező ál-sztereotípia. Ilyen hülye ember egyszerűen nem lehet. Nyugdíjas vagy? Egyedül vagy? Járj el nyugdíjas klubba, ott tudsz korosztályodbelivel beszélgetni, ingyen. Még internetezhetsz is ingyen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 12:58:52

@Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán: "Eléggé sztereotíp?"

Eléggé. Természetesen van ilyen, de ezt visszaélésnek hívják, és nem is tolerálja senki. A törvény mindenkire vonatkozik.

"A jelenlegi magyar alkotmány egy nagy kalap szar. Mindenki megsérti, vagy senki nem sérti meg, akármit akárki tesz, vagy nem tesz. "

Bocs, de ez nem az alkotmányt minősíti, hanem a használóit. A jelenlegi alkotmánnyal a dátumozásán kívül nincs igazán komoly gond.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 13:00:39

@Kivlov: Egyetértek. Az igazi segítség amúgy egy elesett embernek nem az, ha hátadra veszed és életed végéig cipeled őt is, meg a családját is, hanem hogy kezet nyújtasz neki, felsegíted a földről hogy ismét saját lábán tudjon járni. Aki meg a földön feküdve teli torokból üvöltve követeli hogy cipeld őt a hátadon amíg csak élsz, mert ő elesett, azt ott helyben agyon kell rúgni. Ez így lenne korrekt.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 13:02:45

@Fedor: Azért sztereotíp, mert amikor Magyarországon valaki hall egy ilyen történetet, akkor is tudja kikről szól, ha a mesélő éppen ezt az egy dolgot kihagyja.

Az alkotmány használói meg mi magunk vagyunk. Hogy engem minősítene sztálin elvtárs többször módosított alkotmánya, azt visszautasítom.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 13:05:18

@Fedor: Igazán? És mit kezd a háziorvos, amikor bemegy egy cigány, és közli hogy nem fizet? Kihívja a rendőrt? Vagy elküldi? Javaslok neked egy egyhetes tanulmányutat BAZ megye elhagyatott kis falucskáinak akármelyikébe. Ha élve hazajössz, fizetem a költségeidet.

Kivlov 2010.09.27. 13:07:25

@Fedor:
Én nem tudom ti hol éltek, de nálunk ha csúnyán néz a cigányasszony kisfiára a tanárnő, délután bemegy az anya, és megveri. (egyszer még a híradóban is benne volt)
Nem húz sorszámot a cigó. Ha nem engeded magad elé, jön az apa és leszúr. Kapisi???

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 13:09:40

@Kivlov: Pontosan. Egyben gratulálok az ál-liberátoroknak, hogy sikerült ennyire elkúrniuk a demokráciát. Kissebbségek, pozitív diszkriminációja misinterpreted.

Vanek B. Eduard 2010.09.27. 13:11:22

@Fedor: Jól leszedtek a címlapról, mert beszóttá Nekik. Ismerd meg a demokrácia (magyar verziójának), illetve a szabadság korlátait :-).

zeddez 2010.09.27. 13:21:19

@SiKom: Ha aznap visszamentél akkor csak 600 :)
De a 20. befizetés után visszaigényelhetted (volna) az egészet, azaz ha havonta 1x ezt eljátszottad az mar 24x volt egy évben és nem került semmidbe. Persze ehhez kellettek a nyugták is. A diffi az, hogy míg a vizitdíjat az fizette aki oda ment, így most az is fizeti adóból aki nem.

Kivlov 2010.09.27. 13:30:09

@zeddez:
de ugyanúgy fizetted akkor is adóból!!! Nem fizettél kevesebb adót, vagy igen? Az meg hogy hogy csoportosítják az adódat úgysem rajtad múlik.
Ha a befizettet díjat visszaigényelhetted volna SZJA bevalláskor, azt mondom legyen. Így egyfajta pótadó lett volna, annak aki nem fizet SZJA-t.

Mindenlacaszerűnévfoglaltmárezenaszarindán 2010.09.27. 13:47:57

@Vanek B. Eduard: Nem leszedték, csak Modorosnak megint torkán akadt a fika. :)

zeddez 2010.09.27. 14:41:48

@Kivlov: sok mindent fizetsz akkoris ha nem használod, nem csak akkor, amikor igen. Pl BKV/MÁV/Volán is kap eleve állami lóvét, és amikor használod is veszel még ezen felül menetjegyet rá. Miért?
Cak az se mind1, hogy vki adót se fizet és ez mellett ingyen vesz vmit igénybe, meg vki adózik és az mellettt fizet vizitdíjat. Egyébként itt nálunk nagyon felgyorsult tőle a betegellátás, inkább fizetek 300Ft-t és max 30percen belül sorakerülök, mint ingyen van és 3órát várok. Legutóbb pont ebben a vizidíjas időszakban voltam dokinál, körzet doki-SZTK-körzeti doki túra megvolt másfél óra alatt. Most lemegyek a körzetihez 2-2.5óra a minimum, amit sorbaülök első körben nála...

snakekiller23 2010.09.27. 14:45:03

@DeMarco:

Tényleg jogos a kérdés, hogy hol laksz ahol ekkora nyugdíj a szokásos? Valami egykori helyi "káderdűlön"? Vidéki megyeszékhelyen nőttem fel és ott még az elitebb részeken is a 100-150 fölött "kereső" nyugdíjas már nagyon jómódúnak, majdhogynem burzsujnak számított. Persze rendőrök, katonák, nagyelvtársak és egyéb privilegizáltak között lehetnek furcsaságok.

A nyugdíjasok jövedelem szempontjából még joban megosztottak mint az aktívak. Rendkívül széles réteg kap nevetségesen alacsony nyugdíjat (a közhidelemmel ellentétben egy nagy részük sajnos nagyon is önhibájából, ld. maszekolók, háztartásbeliek, stb.) és egy szintén széles réteg kap bőven az átlagkereset fölött, akár 40-50 éves korától. Ott vannak továbbá a kényszernyugdjízottak, leszázalékoltak, a maguk stiklijeivel, igazságtalanságaival. A tragédia az, hogy az elmúlt 20 évben szinte mindig a 40-50 éven át normális keresetből, becsületesen járulékot fizető "hajszálvékony közép" húzta a legrövidebbet, hiszen ők a politika részéről szinte láthatatlanok és érdektelenek.

A vizitdíjhoz: amíg olyan a közhangulat, hogy van még bőven mozgástér a rendszerben csak kevesebbet kéne lopni és pazarolni, addig nehéz lesz bevezetni. Mert ahogy látom az elutasító hozzászólók többsége azt nem hajlandó elfogadni, hogy az ágazat elkerülhetetlenül forráshiányos és igen, még jelentős átszervezés, racionalizálás mellett is gyakorlatilag legalább átmenetileg adót és járulékot kéne emelni, hogy fenntartható legyen. Ennek persze nem csak a járulékok ceterus paribus emelése lehet a módszere, hanem az adóterhek átstruktúrálása, szélesebb rétegek bevonása a fizetők körébe, stb. A vizitdíj annyiban igazságosnak tűnik, hogy az fizetné, aki ténylegesen igénybeveszi a szolgáltatást, annyiban igazságtalannak, hogy az így is tetemes járulékokat fizető rétegek ugyanúgy fizetik, mint az, aki minimálbérre bejelentve marék mákot fizet évtízede.

Kivlov 2010.09.27. 14:51:08

@zeddez:
Én alapból időpontra megyek csak dokihoz.

Az meg nem megoldás arra, hogy ha valaki eddig nem fizetett adót, azt úgy fizettessük meg vele, hogy kivetünk egyet amit ő meg még mindenki más (aki eddig is fizetett) fizessen.
Bkv-ra alapból nem fizetek (max havi 1-2 jegy, kb annyit ér a „szolgáltatás”), mert egy kalap sz*r!
Máv-val nem utazok, mert még nagyobb kalap, mint a bkv, az árának max a 10%-át éri a „szolgáltatása.”
Volánra van kamuigazolványom, de a legjobb zsebbe a sofőrnek a jegy 50-60%-a…

Magyarország 2010. Ez mind azért van, mert a tisztességes munkával kereshető fizetéseket a béka s*gge alatt tartják 20 éve! És szerencsétlen „bérből, fizuból élő” csóka joggal unja már, hogy mindig ő szopja a f*szt…

DeMarco 2010.09.27. 14:58:42

@Fedor: Lám-lám, mennyire igazam lett abban amit a legelején írtam. Elég volt hozzá kikerülni a címlapra...

Ahogy láthattad a gyakorlatban ez nem elsősorban pénzügyi kérdés, sokkal inkább szociálpolitikai.

A vizitdíj tárgyköre nem ért véget a mai napig és sok érv elhangzott/elhangzik pro és kontra egyaránt.

A vélemények egy része alátámasztja az érveléseim sorát, de egy másik része inkább a te véleményedet tükrözik, ahogy ez általában lenni szokott.

Pedig ez még nem is reprezentatív felmérés, a kommentelők átlagéletkora 25-30+, még érdekesebb lenne egy teljes merítés, na igazán csak akkor szabadulna el a pokol...

A poszt megírása abszolút beleillik a "profilodba", mehet a mentés. :))
De sajnos megint elkövetted azt a hibát, hogy megírni volt merszed, de amint kikerült, rögtön tagadni kezdtél és hárítani. Egyszer kipróbálhatnád, hogy gerincesen bevállald amit leírtál, hidd el, jó érzés lesz...

zeddez 2010.09.27. 15:10:14

@Kivlov: Azért "szar", mert a magadhoz hasonlók nem veszik meg azt az egy jegyet se. És nem csak Te vagy ezzel így, hanem több tízezren. Így nincs jogalapod köpdösni semmit, hogy miért is olyan "szar". Miattad (is).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 15:18:04

@DeMarco: "megint elkövetted azt a hibát, hogy megírni volt merszed, de amint kikerült, rögtön tagadni kezdtél és hárítani. Egyszer kipróbálhatnád, hogy gerincesen bevállald amit leírtál, hidd el, jó érzés lesz..."

Oké, gerincesen bevállalom, hogy ezt írtam:

"Most meg itt van ez a cikk az ellenzékinek épp nem nevezhető Magyar Hírlapban. Nem hivatalos álláspont, ezt senki sem állítja, de azért érdekes, hogy pont ott ilyen megjelenhet. (...)Lehet, hogy ez a cikk a vizitdíj és a magánbiztosítói rendszer rehabilitációjának első lépése?"

A "gerinctelen hárítás egyébként ez volt:

"NEM írtam azt, hogy vizitdíjat akar bevezetni a kormány, csak azt, hogy nem csodálkoznék rajta, ha ez lenne, mert beleillene a sorba. A posztban ki is emeltem, hogy az idézett cikk nem hivatalos vélemény."

Tényleg, mekkora a különbség a kettő között! :-)

DeMarco 2010.09.27. 15:33:03

@snakekiller23: "Tényleg jogos a kérdés, hogy hol laksz ahol ekkora nyugdíj a szokásos? Valami egykori helyi "káderdűlön"?"

Elismerem, hogy tényleg lehet torzító hatása annak ahol lakom. De nincs benne semmi különös, a nyugdíjas ismerőseim kivétel nélkül végigdolgoztak 40-45 évet, csöppet sem irigylésre méltó körülmények között. A fizetésük talán az átlaghoz képest normálisabb volt (nem magas, csak jobb) és szakadatlan. Baz-hoz képest viszonyítva talán nagyságrendekkel. Azért alacsony sok embernél a nyugdíj, mert nem volt bevallott jövedelmük. Jó példa erre a "szegény" színészek esete akik nem vallották be a valós jövedelmeiket és most sirdogálnak. Ugyanígy a maszekok, akik számla nélkül mercikkel rohangásznak, de amikor nyugdíjra kerül a sor elfogy a levegő... Vagy a feketén dolgozók akik örülnek, hogy jó pénzt kapnak zsebbe és eszükbe sem jut, hogy mennyire fognak hiányozni ezek az évek a nyugdíjból... A cigányokról nem is beszélve...

Kivlov 2010.09.27. 15:37:05

@zeddez:
nem azért sz*r.
Tudod én nem szponzorálom a szalayné féle tetű tolvajokat direktben. Elég indirekten.
Ha nem horrorárú lenne a bkv, meg normális lenne a színvonal, megvenném. De így nem!
És remélem egyszer tényleges csődig engedik az egész sz*r céget!!!
Plusz vicc a nyugik ingyenes furikázása, amit szintén én fizetnék direktben. Hát nem…

snakekiller23 2010.09.27. 15:44:56

@zeddez:

Ez addig nem igazán legitim érv, amíg a BKV-ról Hagyó Miklós jut az embernek eszébe. A MÁV-nak még nincs hagyója, de mindenki tudja, hogy egy kaotikus pénznyelde/-mosoda. Amíg olyan a percepció, (ami arányaiban persze nem igazán fedi a valóságot) hogy a befizetett pénz felét ellopják a másik feléből meg éppenhogy a fejünkre dől a cucc, addig a középső ujj reflexszerű felmutatása fizetés helyett, ha nem is felelősségteljes, de nem is teljesen elítélhető reakció a polgárok részéről. Nem véletlen, hogy a korrupcióban világbajnok Görögországban ilyen tiltakozás kíséri a röhelyes állami juttatások leépítését; juthat olyan mélyre az állam hitelessége, hogy a legalapvetőbb józan észt sem tudja érvényre juttatni, amíg nem söpör a saját portáján.

snakekiller23 2010.09.27. 15:54:03

@DeMarco:

Már csak azért is nehéz tisztán látni, mert a nyugdíjszámítás szabályai talán gyakrabban változtak mint az adózáséi, néhány hónap vagy év különbség akár havonta tízezreket is jelenthetett. Ezt ráadásul mindig sunnyogva csinálták, hajmeresztő dolgok voltak átementileg bevezetve.

ben2 2010.09.27. 16:53:39

@freagle:

"Az is komplett hülyeség, hogy a vizitdíj nem extra bevétel volt. Akkor mégis mi? De igen, a vizitdíj olyan forrás volt, amit a rendszer használóinak kellett pluszban befizetnie, TEHÁT pluszt jelentett."

Minden sarc, amit az állampolgárokra kivetnek, az nyilvánvalóan extra bevétel, a kérdés csak az, hogy arra költik-e, amire beszedik. Ha ugyanannyit vonnak ki az egészségügyből, mint amennyit a vizitdíjból beszednek, akkor a vizitdíjat valójában nem az egészségügy finanszírozására, hanem az elkúrt költségvetés feljavítására szedik be. Az autómatákra igazából vizitdíj helyett azt kellett volna írni, hogy "konvergencia program betegségadó", akkor mindenki pontosan tudta volna, hogy mire megy el a 300 forintja.

"A 20md konkrétan 16md volt bevételben - plusz a csökkent forgalomból, kevesebb beutalóból és kevesebb gyógyszerből még plusz 44md forint megtakarítást, összességében kb. 60md forintot."

Ezek szerint ha kevesebben fordulnak orvoshoz, mert megadóztatják, az extra bevételként hozzátartozik a rendszerhez? Azt pl. már nem számolják a kiadások közé, hogy hány ember betegsége válik akuttá - ezáltal a kezelése nagyságrendileg drágábbá -, a kihagyott orvoslátogatások miatt.
(Ezen logikát követve Kövér László köteles beszéde valójában költségvetés javító javaslatnak is felfogható, hiszen az öngyilkosságok nettó állami költségtakarékosságként is leírhatóak, hiszen kevesebb nyugdíjat és egészségügyi támogatást kell az öngyilkosok után fizetni.)

Ami meg a 60 milliárdnyi összeget illeti, csak a totál felesleges síkvidéki viaduktra elment 40 milliárd forint. Esetleg költhették volna azt a kórházak adósságálományának rendezésére. Például.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 17:17:03

@ben2: "csak a totál felesleges síkvidéki viaduktra elment 40 milliárd forint"

Arra gondolosz, amelynek a nyomvonalát még az Orbán kormány hagyta jóvá? :-) No meg azon is lehetne vitatkozni, hogy tényleg annyira felesleges -e (az autópályára mindenképp szükség van, és az alternatív nyomvonalak se jöttek volna ki nagyságrendileg kevesebb pénzből, szóval nagy spórolás nem lett volna belőle).

freagle 2010.09.27. 17:19:41

@ben2: Bizonyos körökben valóban divat az állami bevételt, vagy a személyes hozzájárulást sarcként emlegetni, emrt az ugye elborzasztóbb. Nyilván az adó is sarc, a járulék is sarc, az illeték is sarc...
Jó lenne, ha a hozzászólásom többi részét is olvasnád: 2006-2008 között az egészségügyre fordított összeg NEM CSÖKKENT. Nézd meg az OEP idevágó adatait. Nem igaz tehát, hogy az egészségügyből pénzt vontak ki.
Ugyanakkor nézd meg, hogy a vizitdíjból/kórházi napidíjból befolyt összeget hol használták fel: a háziorvosoknál, a rendelőkben, a kórházakban. Eközben a rendszer finanszírozásának módja nem változott, azaz az orvos nem kapott kevesebbet, a rendelő sem, a kórház sem. Ergo a vizitdíj plusz pénz volt. Ismétlem, háziorvosonként átlag 150-200.000ft plusz.
Tudom, hogy a fideszes kommunikációban ez letagadták, csak tudod, nem mindig az hazudik, akire ujjal mutogatnak.

Ami meg az akuttá váló betegségeket illeti: a szakma ezer éve tudja, hogy a rendszer túlterheltségének egyik oka az, hogy rengeteg az indokolatlan orvos-beteg találkozó. Ez mindenképpen orvoslanó probléma volt - jelzem, most is az, amióta nincs vizitdíj.
A Magyar Orvos Kamara haziorvosokért illetékes vezetője, Kertai Aurél, aki mellesleg a vizitdíj ellen kampányolt, mondta ki, még a kampány alatt, hogy a MOK vizsgálatai szerint nem a betegek, hanem az egyéb látogatók azok, akik elmaradtak, és hogy az ellátásban a vizitdíj nem okozott problémát.
Mellesleg legalább néha gondolkozz reálisan: komolyan azt állítod, hogy 300ft (=1 üveg kóla, háromnegyed üveg sör, fél doboz cigi stb.) reális akadály az ellátásban? Úgy, hogy közben a legrászorultabbak mentességet, vagy kompenzációt kaptak?!? Ne nevettesd már ki magad!!!!

Megjegyzem, ha valóban ez lett volna a probléma a vizitdíjjal - és nem színtiszta politika lett volna az egész akció mögött - akkor a problémázó "szakpolitikusok" (sic!) megoldási javaslatokat vetettek volna fel:pl. az összeg csökkentését, a közgyógyellátás kiterjesztését, a rászorultsági igazolvány érvényesítésé stb. Számtalan megoldás lett volna. De hát ugye ez csak a szöveg volt, a porhintés, a tömeg hülyítése, a lényeg az volt, hogy a 300ft kapcsán el lehessen mondani, hogy "a választók megvonták a bizalmat a kormánytól" - vagy ahogy Horn Gábor mondta találóan: "Nem azt mondták Feri, hanem hogy menj a p.ba!"
Úgyhogy ne gyere nekem az "érvekkel", mert az egésznek köze nem volt a szakmához!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 17:23:12

Úgy egy órája megdőlt a blog legtöbb látogató/nap rekordja, pedig még csak délután van :-)

snakekiller23 2010.09.27. 17:38:24

@Fedor:

Tudtommal számos elmeroggyantnak tűnő útvonal magyarázható azzal, hogy így lehetett legnyagobb mértékben megúszni a magyar viszonyok között kiszámíthatatlan mennyiségű pénzt és időt felemészteni képes ingatlankisajátítási procedúrákat. Ami sajnos nagyon is hihető számomra.

loláb 2010.09.27. 18:19:20

@Fedor:
"Arra gondolosz, amelynek a nyomvonalát még az Orbán kormány hagyta jóvá?"

Hagyd már a francba ezt, unalmas. A köröshegyi völgyhidat a strabag építette, tehát az mszp, és az szdsz lopott belőle.
Lehet, hogy Orbánék jelölték ki, de a tény az, hogy megépült, a szocik építették meg, és kurva sokba került. (6 éve 65 milliárdba). Eddig közép európában egyetlen olyan autópályaépítő cég volt, ami bizonyíthatóan korrumpált politikusokat. Kitalálod melyik?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 18:37:03

@loláb: Egy szóval nem állítottam, hogy a Strabag nem korrumpált (bár azt se, hogy igen, mert bizonyíték nincs rá). De itt most az merült fel, hogy felesleges -e, vagy sem. Ez viszont nyomvonal kérdése, amit szoclibek már készen kaptak Orbánéktól.

Egyébként szerintem nem felesleges, nekem tetszik, bár ez országos szinten nem érv, elismerem :-)

snakekiller23 2010.09.27. 19:41:06

@loláb:

Ha szerinted a Strabag kizárólag szoci-szadi érdekeltség, el vagy tévedve.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.27. 20:40:24

Néhány kiegészítés a poszthoz, ami szerintem a teljeskörűséghez elengedhetetlenül szükséges:

A vizitdíj mellé nem párosult (és kilátásban sem volt) olyan intézkedés, ami a többletfizetségért többletszolgáltatást nyújtott volna. Ezért védhető volt, hogy "pénzbehajtásként" értelmezték az akkori ellenzékiek.

Másrészt viszont ilyen az ellenzéki nyelvezet. Ma például az MSZP bírt kijönni azzal, hogy miért nem csökkenti a kormány (az MSZP által felemelt) üzemanyag jövedéki adóját, mert már kibírhatatlanok az árak.

Saját tapasztalat: Nálunk a háziorvos a vizitdíj megszüntetése után 10Ft-ot kér a receptnyomtatásért. Ez meg már milyen??

loláb 2010.09.27. 20:45:07

@Fedor:
De, van rá bizonyíték. Ausztriában jogerős ítélet is született a strabag korrupciós ügyeiben.
Ugyanaz a vállalat, ugyanaz a vezetőségi kör, és gyanúsan gyorsan emelkedett a cég csillaga és gyanúsan gyorsan (a szadi kimúlásával egyidőban) hullott ki a pikszisből, (2008 után meginduló autópálya építéseket, és autóút felújításokat szinte kizárólag a Colas vitte el, na vajon kiket bírságolt meg a GVH kartellezés miatt?)
A nyomvonal kijelölése önmagában maximum ingatlanmutyikat jelenthet, az viszont az m7 esetében nem volt sem orbánék alatt, sem a szociknál. A nagyüzemi lopás a híd és az utána következő pályaszakasz építésével realizálódott, szóval sajnos, bármennyire is próbálsz megint relativizálni, és a szart a 2002-ben megbukott fidesz kormányra kenni, ez nem fog menni, mert ők ebben vétlenek voltak.

@snakekiller23: Konkrétumot várnék.

cso zsi 2010.09.27. 20:50:57

@newtehen: "Ja, és ezt az "előző rendszerben lett nyugdíjasok megérdemlik a nyugdíjat, mert azért volt alacsony a fizetésük, hogy majd mindent megkapnak ingyen" dumát abba lehetne már hagyni. Basszus 40 évig 120%-on gyártották a semmit, mindenki hazalopta a fél gyárat, és egy olyan világban éltek, ami sehova nem vezetett."
Mit ad isten, a felmenőim és több családtagom az egészségügyben élte/éli az életét. 80-ban jobban kerestem két év munka után, mint anyám nővérként. Mit lopott haza? ...és miből, honnan? A balatoni telek kovácsoltvas fecskendővel van kerítve, az S Mercit ponyva helyett friss gézzel takarjuk le a garázsban, hogy ne porosodjon.
A rendszerváltás után körzeti nővérként meg "szabad akaratából követelte" a háziorvos főnökétől, hogy csak, és kizárólag minimálbérre jelentse be, mert mit érdekli a nyugdíj, ha minden nap jut boríték a zsebbe (az orvosnak).

snakekiller23 2010.09.27. 21:15:41

@loláb:

Elgondolkodtatóként: mely két magyar médium lett tele Strabag hirdetésekkel az ominózus ügyek kirobbanása idején? A helyes megfejtők között 1 éves Magyar Nemzet előfizetést és egy HírTV-s DVD csomagot sorsolunk ki.

DeMarco 2010.09.27. 23:35:28

@Fedor: Bocs, már nincs erőm válaszolni érdemben.
Ez a választás a szokottnál jobban elsodor, aktív szereplővé avanzsáltam, amit nem kerestem, de így alakult.

lüke 2010.09.28. 08:25:40

kár hogy az OPNI-t bezárták,söt látom még szabadnép félóra is van

lüke 2010.09.28. 08:28:07

bizony
-Ausztriában itélet született a Strabag ügyben
-söt a vizitdijat - ami nem perselyes volt,kulturáltan, csekken kellett befizetni-
egy hónap után eltörölték

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.28. 09:15:11

@loláb: "De, van rá bizonyíték. Ausztriában jogerős ítélet is született a strabag korrupciós ügyeiben."

Nem azt írtam, hogy egyáltalán nincs bizonyíték a Strabag bűnösségére általában, csak azt hogy konkrétan az M7 esetében nincs. Ad absurdum előfordulhat, hogy néha becsületesen is dolgoznak, bár erre sincs bizonyíték :-)

"A nyomvonal kijelölése önmagában maximum ingatlanmutyikat jelenthet, az viszont az m7 esetében nem volt sem orbánék alatt, sem a szociknál. A nagyüzemi lopás a híd és az utána következő pályaszakasz építésével realizálódott, szóval sajnos, bármennyire is próbálsz megint relativizálni, és a szart a 2002-ben megbukott fidesz kormányra kenni, ez nem fog menni, mert ők ebben vétlenek voltak."

Nagyon erőlködsz, hogy olyant varrjál a nyakamba, amit nem követtem el.

Akkor mégegyszer, hátha most már átjut a prekoncepcióid falán: én nem állítottam, hogy bármi mutyit is csinált volna (ezügyben) a FIDESZ. Az merült fel kérdésként, hogy mennyire felesleges, vagy nem felesleges a völgyhíd. Aki feleslegesnek tartja, annak a nyomvonallal van baja, nem a finanszírozással, a nyomvonal viszont Orbánéknak köszönhető, én csupán ennyit állítottam, ami viszont tény. Sőt, ha nem vetted volna észre, éppen hogy megvédtem őket azzal, amikor leírtam, hogy szerintem nem felesleges az a híd, és nekem tetszik. Ezek után te meg nekem ugrasz, hogy miket akarok én Orbánékra kenni...

Néha nem ártana értelmezni is azt, amire válaszolni akarsz.

@DeMarco: Na mi van, az induló rokon kampányfőnöke lettél? Vagy szavazatszámláló leszel? :-)

loláb 2010.09.28. 10:17:36

@Fedor:
"Nem azt írtam, hogy egyáltalán nincs bizonyíték a Strabag bűnösségére általában, csak azt hogy konkrétan az M7 esetében nincs."

hirszerzo.hu/belfold/20100927_partok_korrupcio_kampanyfinanszirozas

"A lap szerint az Eurocontact nevű cég 2003-2005 között szisztematikusan kereste meg a magyar parlamenti pártokat, a dokumentumokban az M5-ös, M35-ös, M0-ás, M7-es autópályákról, a 4-es metróról és egy budapesti kórházról volt szó."

"Akkor mégegyszer, hátha most már átjut a prekoncepcióid falán"

Nekem nincsenek prekoncepcióim. A te módszered az, hogy állítasz valamit, amiből csak egy dolog következhet. Ha valaki ezt cáfolja, akkor azt mondod, hogy "dehát én semmi olyasmit nem mondtam, hogy". Ez szarkenegetés.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.28. 12:38:24

@loláb: Rendben, akkor nem csak szóbeszéd van róla, hanem bizonyíték is (Állítólag, mert ugye ez csak egy osztrák újság cikke, amit minden fél cáfolt. Lett belőle per? Tényleg nem emlékszem). Az ügyre emlékeztem, de arra nem, hogy az M7 is benne lett volna. Sokat nem változtat a helyzeten, mert nem azt állítottam, hogy nem korrupt a cég, csak azt, hogy ebben az esetben nincs bizonyíték rá. Rosszul emlékeztem, van ilyen. Hamut szórok a fejemre, hogy egy részinformációban tévedtem. Megfelel?

"A te módszered az, hogy állítasz valamit, amiből csak egy dolog következhet."

De miért következhetne belőle az, és csak az, amire te gondolsz? Ez volt a kiindulás:

"Fedor · fedor.blog.hu/ 2010.09.27. 17:17:03

@ben2: "csak a totál felesleges síkvidéki viaduktra elment 40 milliárd forint"

Arra gondolosz, amelynek a nyomvonalát még az Orbán kormány hagyta jóvá? :-) No meg azon is lehetne vitatkozni, hogy tényleg annyira felesleges -e (az autópályára mindenképp szükség van, és az alternatív nyomvonalak se jöttek volna ki nagyságrendileg kevesebb pénzből, szóval nagy spórolás nem lett volna belőle)."

Hol írtam én itt olyat, hogy a FIDESZ mutyizott? Miért következne ebből csak ez? Két dolgot állítottam: A nyomvonalat az Orbán-kormány hagyta jóvá, és hogy szerintem jól döntöttek, mert szerintem nem felesleges az a völgyhíd. Konkrétan elismertem a tevékenységüket, és ebből akarod te mindenképp kihozni azt, hogy a szoclibek mutyijait rájuk akarom húzni. Valóban: az ügy kapcsán két dolgot szoktak vitatni: a nyomvonalat, meg a finaszírozást. Az előbbi Orbánékhoz kapcsolódik, az utóbbi a szoclibekhez. Én csak az első dologról beszéltem, az utóbbit viszont szóba se hoztam, ezt csak te erőlteted, függetlenül attól, hogy itt most ez nem téma. Nem azért, mert én el akarnám hallgatni, hanem azért, mert nem került szóba. Ha a kiinduló mondat mondjuk úgy lett volna megfogalmazva, hogy "csak a völgyhíd építésekor ellopott pénzekből mi mindent lehetett volna fejleszteni az egészségügyben", akkor eszembe se jutott volna ennek jogosságát firtatni, és pláne Orbánékat belekeverni, mert valóban nincs közük hozzá (bár ki tudja, mert ha az általad ajánlott cikk minden állítását elfogadjuk, akkor a FIDESZ is kacsolatban állt a Strabaggal).

Szóval mégegyszer: elfogulatlan szövegértelemezés, ezt tudom csak ajánlani.

DeMarco 2010.09.28. 20:07:44

@Fedor: Maradjunk annyiban, hogy szelet vetettem, vihart aratok...
A gond csak az, hogy a vihar elszakított minden kommunikációs csatornát és most a bunker mélyén ülök süketen és vakon, amíg helyre nem áll a kommunikáció... :))

Jajj, be szép költőien megfogalmaztam...

Egyébként akire gondoltál, ott is többet tettem, mint akartam volna és mégis kevesebbet, mint szerettem volna... micsoda ellentmondás, de értő fülekre talál majd...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0