Továbbra is fejetlenség
2010. szeptember 29. írta: Fedor

Továbbra is fejetlenség

Újfent zavar támadt az erőben: elmarad a Múzeumok Őszi Éjszakája című rendezvény, csak épp a résztvevő múzeumoknak nem szóltak róla:

A nyári Múzeumok Éjszakájának sikerén felbuzdulva tavaly az Oktatási és Kulturális Minisztérium november 14-én is rendezett egy ingyenes múzeumlátogató programot, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből finanszíroztak. Az idén viszont nem rendezik meg az eseményt, derült ki a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre. Szőcs Géza a minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint szervezési és műszaki okok állnak a háttérben, de hogy pontosan mit jelent ez, arról nem nyilatkozott (...)

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma hivatalosan nem értesítette a rendezvény elmaradásáról a múzeumokat, amelyek közül sokan már összeállították a programot. A Nemzeti Múzeum például már elkészítette a programot, amikor egy hónapja kiderült számukra, hogy nem kell készülniük, sőt a Műcsarnok is tőlük tudta meg, hogy elmarad a program. A Műszaki és Közlekedési Múzeum számára ma sem teljesen világos, hogy Szent Márton napkor lesz-e Múzeumok Őszi Éjszakája, központi akarat esetén készek a rendezvény lebonyolítására. Egyénileg azonban egyik intézmény sem mer belevágni egy költséges programokkal teli, hosszított nyitvatartású nap megrendezésbe.

Én mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy miért is marad el, de erre még lehet racionális, elfogadható magyarázatot adni (nem volt tavaly sikeres, spórolás van, stb.). De ez a slendriánság komolyan meglep, mint ahogy nyáron is meglepett az augusztus 20-ai kitüntetések elmaradása. Sok mindent vártam a FIDESZ-től, de ezt a fejetlenséget, rossz szervezést, napi működés-képtelenséget egyáltalán nem.

Bár ha azt nézem, hogy mik történnek a nemzetgazdasági minisztériumban, máris nem olyan meglepő a dolog. Úgy látszik ez egy ilyen kormány.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr382332139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2010.09.29. 14:07:23

"Slendrián Kormány"

Szanyi kampánykapitány biztosan díjazná az ötletedet, szerintem küld el neki a facebookon.

loláb 2010.09.29. 14:20:33

@Fedor: Most itt a remek alkalom a békülésre.

mizrolist 2010.09.29. 14:20:59

"szervezési és műszaki okok"? Magyarán senki sem foglalkozott az egésszel eddig, és most már nem is akarnak rá vesztegetni semmit?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 14:30:01

@loláb: Alkalom lehet, hogy van, szándék nincs. Legalábbis a részemről. Az, hogy ő sincs oda a FIDESZ-ért, meg én se, még nem jelenti automatikusan azt, hogy akkor a szocikat (és pláne Szanyit) meg kedvelnem kell...

borla 2010.09.29. 14:52:58

nem baj, majd nézed helyette a megasztárt/x-faktort - merthogy válaszolni már nem illik? Pedig lényegretörő és releváns volt a reggeli hsz-m

borla 2010.09.29. 14:56:25

bár azt nem értem, mi köze ennek a minisztériumokhoz. Ha kész a program, stb. akkor önállóan is nyitva tarthatnak egy éjszakára, a jómunkásemberek pedig kapnak egy kis csusztatott szabadságot.

Most akkor az a jó, ha minden központosított, vagy az, ha minden intézmény önálló döntéskörrel, stb. bír adott keretek között?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:08:52

@borla: "nem baj, majd nézed helyette a megasztárt/x-faktort - merthogy válaszolni már nem illik? Pedig lényegretörő és releváns volt a reggeli hsz-m"

???

"bár azt nem értem, mi köze ennek a minisztériumokhoz. Ha kész a program, stb. akkor önállóan is nyitva tarthatnak egy éjszakára"

És a költségeket ki állja? Oké, hogy a dolgozók megcsinálják lelkesedésből, de marketing, rezsi, stb? Ez csak úgy hoz sok látogatót, így csak akkor van értelme, ha van egy központ, ami összeszervezi ezt az egészet, kiad róla ismertetőt, készít hozzá honlapot, hogy tudják az emberek, hova menjenek...

loláb 2010.09.29. 15:11:42

@Fedor: A demokrácia örzőinek össze kell tartani. Felül kell emelkedni az egyéni szimpátián, különben az ország belefullad az épülő narancsterroba.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:18:54

@loláb: Tudom, hogy nagyon szeretnél szoci-szimpatizáns szerepbe tolni engem, de a te kedvedért se leszek az.

Egyébként mi köze is van ennek a kis vitának a poszthoz? Egy kis figyelem-elterelés? :-)

loláb 2010.09.29. 15:28:18

@Fedor: Vita? Max froclizás. A poszthoz pedig semmi köze, dehát, ha te blogolhatsz "kötöttségek nélkül", akkor gondoltam, hogy nem zavar, ha így kommentelnek az látogatóid is.

A posztot nem kommentálom, mivel a múzeumok éjszakáján életemben nem voltam még, a véleményemhez legközelebb álló "Leszarom" kommentet pedig méltatlan volna hozzám is, meg a bloghoz is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 15:34:50

@loláb: Azért, mert a blognak nincs konrét tematikája, még nem jelenti azt, hogy egy adott poszton belül nem él az általános netikett... Persze azért harag sincs :-)

"a véleményemhez legközelebb álló "Leszarom" kommentet pedig méltatlan volna hozzám is, meg a bloghoz is"

Ezt most dicséretnek veszem :-) Viszont jövő nyáron, ha lehetőséged lesz rá, szerintem próbáld ki az igazi Múzeumok éjszakáját. Nagy élmény.

Már persze ha nem felejtik el azt is megrendezni...

borla 2010.09.29. 15:47:08

@Fedor: Így jár aki többet ír, mint olvass. Lapozz egyet vissza, és megérted!

És a költségeket ki állja? A TÁMOGATÓK!!!
Merthogy ha nem rest az intézményvezető, akkor kilincsel, és riportot csináltat magával a rádiókban, stb. Honlapot csinál a saját webmester (1 órás munkával már pofás kis cucc lehet belőle)
Az éves rezsiköltségben meg be lehet nyelni +6-8 órát, nem? Ezt a hosszúhétvégéken meg karácsony körül visszahozhatják.

Egyéb kifogás?

loláb 2010.09.29. 15:51:49

@Fedor:
"Ezt most dicséretnek veszem :-)"
Annak is szántam. Azért, mert nem ugyanúgy látjuk a belpolitikai, meg a gazdasági folyamatokat attól még a te blogod egyike azoknak, ahova érdemes visszajönni. Ez azért nem kizárólag a te érdemed, ameddig nem lesz tömeges zsidózás, cigányozás, buzizás, addig érdemes lesz visszajönni, mégha néha hajmeresztő baromságokat is tudsz leírni:).

"Viszont jövő nyáron..."
Nem a lehetőség hiányzott eddig sem, hanem a szándék. Nem szeretem az ingyencirkusz vonzotta válogatatlan embertömeget, ráadásul a "nyomjunk le minnél több mindent egy nap alatt" elv sem az, ahogyan én kíváncsi vagyok egy kiállításra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 16:04:14

@borla: "Lapozz egyet vissza, és megérted!"

Már megtettem, válaszoltam is.

"És a költségeket ki állja? A TÁMOGATÓK!!!"

És a támogatókat ki szervezi össze? az, amit leírsz, az jó stratégia lehet EGY múzeum számára (mondjuk egy weboldal nem egy óra, ezt tapasztalatból mondom), de ez országos szintű rendezvény lett volna...

@loláb: ""nyomjunk le minnél több mindent egy nap alatt" elv sem az, ahogyan én kíváncsi vagyok egy kiállításra. "

Nem csak a sima kiállítások érhetőek el akkor szokatlan időpontban, hanem egy rakás olyan program is, ami máskor nem:

fedor.blog.hu/2010/06/20/muzeumok_ejszakaja_budai_var

Meg egyébként is, van az egésznek egy karneváli hangulata.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.09.29. 16:36:40

Én tudom miért marad el: november 14-én éjjel már hideg van...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.29. 16:55:08

@vadász2: Ez tavaly, annak a 100 000 embernek, aki elment, nem volt érv :-)

legeslegujabbkor 2010.09.29. 20:05:51

A múzeumigazgatókat már lecserélték? Vagy ez a forradalom még nem fejeződött be?

DeMarco 2010.09.29. 20:08:17

Bár én voltam párszor Múzeumok éjszakáján, de egyedül uncsi, viszont alig tudok rávenni vkit, hogy jöjjön velem, mert mindenki megtapasztalta már az órákig állunk sorban nagy embertömegben rémálmát...
Idén nyáron épp csak belefért két vidéki program, mert a cégem pont aznapra tervezett családi napot..
Ugyanakkor kellemes volt idén is a Kultúrális örökség napja, ahol többen voltunk és remek napot csináltunk magunknak.
Az őszi múzeumok éjszakáján tavaly nem voltam, dolgoztam, ezek szerint idén sem leszek...
De mi nem csak ilyen alkalmakkor megyünk múzeumba, várba, kastélyokba és érdekes helyekre, így tul.képpen nekünk mindegy, hogy lesz-e, vagy sem.
A következő négy év egyik célkitűzése számomra pont az lett, hogy rávegyem az új városvezetést az ezeken a programokon való aktív részvételre, mert bár kiemelt cél a turizmus fejlesztése, lenne is mit bemutatni, ami igen vonzó lehetne, mégsem indulnak soha ezeken a napokon programokkal...

borla 2010.09.30. 08:22:27

@Fedor:
Többet írsz, mint értelmezve olvasol. Ha te nem vagy hajlandó figyelmesen elolvasni a a kommenteket, hogy várod el, hogy 1. elolvassam, amit írsz 2. építő jellegű javaslatot fogalmazzak meg (vagyis ne legyek troll). Légyszi, olvasd át figyelmesen, és megtalálod a választ.
Honlap: az intézményin belül, nem önállóan, úgy hogy a webmester keze alá teszik a kész anyagot, nem túl igényesen egy óra alatt csodákat lehet művelni. Tapasztalatból mondom.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.30. 08:53:26

@borla: "Többet írsz, mint értelmezve olvasol. Ha te nem vagy hajlandó figyelmesen elolvasni a a kommenteket"

Túl sok következtetést vonsz le egy esetből. Én hajlandó vagyok, de a blogmotor néha nem jeleníti meg a friss kommenteket, csak ha már érkezett még újabb. E-mail-en láttam az értesítést, hogy több komment érkezett, láttam a te nevedet is, de a felületen nem láttam, és így gondoltam majd később visszatérek rá. Elfelejtkeztem róla. A blog mellett "mellékesen" dolgozom is, szóval talán nem kéne a fejemet venni ezért...

@DeMarco: "egyedül uncsi, viszont alig tudok rávenni vkit, hogy jöjjön velem, mert mindenki megtapasztalta már az órákig állunk sorban"

Na látod, ez pl. olyan eset, amikor eszembe se jutna panaszkodni a sorbanállás miatt (és ezzel most visszautalok a megasztáros posztra). Pedig pl. a Nemzeti Bank előtt több, mint félórát esőben álldogáltunk az egyik évben. A különbség az, hogy a Múzeumok Éjszakája esetében ez előre bele van kalkulálva és az okát is tudom.

borla 2010.09.30. 09:09:36

Ma nem lesz sok időm, hogy csetelgessünk, ezért még annyit hozzátennék: én már rég túltettem magam a kövéres-beszedes posztos hozzászólásosdin, amit ma ideírtam, az ide szól!

De mondom én, hogy keveset olvasol. Nem az első mondatban volt a lényeg. Ha végigolvasnád újból (akár többször is, ha szükséges) a hozzászólásaimat, a nekem feltett kérdéseidre választ kapnál.

Sajnos ez egy ilyen világ, amit az állam nem intéz el helyettünk, azt nekünk kell megtennünk. Még akkor is, ha egyébként *@gr!r!r sok pénzt beszednek tőlünk.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.30. 11:26:01

tekintettel arra, hogy a Fidesz egy oltári nagy blöffel került ekkora hatalomba (részletek itt: magyaridiot.blog.hu/2010/05/13/bloff_11), amelynek központi eleme a "szar van, szar van" tevékenység és értelmes gondolatok nélküli ismételgetése, én olyan nagyon nem lepődök meg ezen az amatörizmuson.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.09.30. 11:27:11

@borla: "Sajnos ez egy ilyen világ, amit az állam nem intéz el helyettünk, azt nekünk kell megtennünk."

sokkal "sajnosabb", hogy az emberek nagy része az államtól várja még azt is, hogy a seggüket kitörölje.

DeMarco 2010.09.30. 12:09:52

@Fedor: Vannak nekünk is bőven tapasztaltaink a sorbanállásokkal. Többnyire türelmesen végig szoktuk állni, de szeretni azért senki sem szerette meg... nem is én szoktam panaszkodni, hanem a többiek...

Ezt azzal igyekszem kiküszöbölni, hogy már nem rohangálunk, mint legelőször, hanem kevesebb, de tartalmasabb programokat keresek. Van egy listám, amit évről évre vezetek és többnyire oda megyünk, ahol még egyszer sem jártunk. Kivéve a kedvenc helyeket, ahová bármikor visszamegyünk újra, meg újra...
Azért is szeretem ezeket a programokat, mert így több helyet is megismerhetünk, amiről előtte nem is hallottunk és ha nem is tudunk aznap elmenni, de megjegyzem és ha az év egyéb napján arra járok, akkor tudom, hogy mit kell megnézni, keresni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.30. 13:34:55

@borla: Bocs, de elvesztettem a fonalat. Erre a posztra nem tudom értelmezni a kritikádat...
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0