"Ilyen pitiánerséget mindenesetre még nem láttam"
2011. március 25. írta: Fedor

"Ilyen pitiánerséget mindenesetre még nem láttam"

Olvastam egy cikket, amiben keményen kritizálják a kormányt. Nagy ügy, mondhatnátok, sok ilyen van (legalábbis július 1-ig, aztán majd meglátjuk), de ez a Heti Válasz Online-on jelent meg, Stumpf András billentyűzetéből:

Ilyen pitiánerséget mindenesetre még nem láttam. Jogtalanságok, gusztustalanságok voltak mindig, de legalább bizonyos logikát követtek, érdekében álltak a gusztustalankodónak, lásd nagytakarítás 2002-ben (motyogós-mosolygós együgyű miniszterelnök, közben testüregi motozás Berkecz Máriának), vagy tavaly (indoklás nélkül kirúgható köztisztviselők. Az alkotmánybírósági jogkörkurtítás is hasonló volt: egy testület végezte a dolgát, megsemmisített egy törvényt, a kormánynak ez nem tetszett, úgyhogy a kétharmaddal visszaélve kiszedte az AB kezéből a döntési jogot, majd újra elfogadta az alkotmányellenes jogszabályt. Ott viszont, akármennyire is nem a valósággal indokolta a meredek döntést a beterjesztő Lázár János, mégiscsak jó oka volt annak, hogy fellációra kényszerítették a jogállamot - félő volt, hogy nagy bevételektől eshet el az állam, s borul a költségvetés.

A jelenlegi, térképészes eset viszont magyarázhatatlan - aki ilyen kisstílű bosszút áll, az nem csak erkölcsi, de politikai analfabéta is. Már azt sem veszi észre, hogy saját megítélésének árt a legtöbbet ezzel. Nem az a gond, hogy a kormány átnyomja a saját akaratát, feloszlat bizottságot, ha neki úgy tetszik. Ehhez joga van, habár az indoklás itt is árulkodó. Idézet a minisztérium Indexnek írt leveléből:

„A Magyar Köztársaság Kormánya [...] arra kérte a bizottságot, hogy 2011-től a ferihegyi repülőtér a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész nevét vegye fel. Mivel a 25 fős Földrajzinév-bizottság 17 tagját minisztériumok delegálják, elvárható lett volna, hogy a jelen lévő kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését"

Hát, nem. Nem lett volna elvárható. Ha az lett volna valóban, az nem jelent mást, mint hogy egy ilyen bizottságra semmi szükség. Bólogató Jánosokat fizetünk eleget (parlamenti frakciók, egynémely közjogi méltóság), fölrdrajzinév-bizottságra akkor van tehát szükség adófizetői szempontból, ha a tagok önmagukat képviselik, legjobb meggyőződésüket, mást nem. Az volt elvárható tőlük, hogy javaslatot tegyenek. Ezt megtették. A minisztériumi gondolkodásmódról egyébként sokat elárul, hogy saját delegáltjaiknak még csak nem is jelezték: illene támogatniuk a kormány javaslatát. Annyira természetesnek vették ezt. „Tőlem kapod a fizudat, hát támogatod az ötletemet." Kizárólag vazallusokban gondolkodni tudó, hűbérúri tempó.

És ez csak egy részlet, nem akarom beidézni az egészet, tessék elolvasni eredetiben.

Azért ez kemény.

Nem ezt várná az ember attól az újságtól, amely amúgy ezer szálon kötődik a FIDESZ-hez, kezdve az alapításával, folytatódva az egykori Orbán-kormány szóvivő főszerkesztővel egészen a korábbi és jelenlegi tulajdonosok kapcsolataiig.

Mégse teljesen váratlan, hogy ez a hang pont ebben az újságban jelent meg a kormánypárti sajtón belül. Mert a Heti Válasz egy jó újság. Gikszerek persze mindenhol becsúszhatnak, de ettől még azon kevés jobboldali lapok egyike, amelyikre érdemes odafigyelni, mert korrektségre és színvonalra törekszik (az, hogy van egy felvállalt világnézete, önmagában nem gond egyik oldalon sem, ettől lesz sokszínű a sajtó). Maga Stumpf is olyan újságíró, akit már idéztem egyetértőleg, szóval végül is igazából nem csodálkozom azon, hogy pont ott, és pont ő mondta ki, a mainstream jobboldalon talán először ilyen határozottsággal (javítsatok ki, ha tévedek), hogy ezzel a kormánnyal valami kurvára nem stimmel, mert "valakinek az agyára ment a hatalom", hogy megint csak a fenti cikkből idézzek.

Várható volt, hogy a jobboldal is lassan megelégeli azt az ámokfutást, amit Orbánék a nevükben, rájuk hivatkozva folytatnak. Valószínűleg egyre többen lesznek, akik rájönnek, hogy oké, a szocikat elkergettük, ez volt a cél, ami miatt a FIDESZ-re szavaztunk, de ez most mennyivel jobb? A saját közvetlen környezetemben is van olyan Orbán-hívő, akivel már lassan 10 éve folytatok baráti szócsatákat, azok közé tartozott, akik tavaly áprilisban pezsgőt bontottak azon a bizonyos éjszakán, de mostanában még ő is elkezdett panaszkodni, hogy nem ilyen lovat akartam. És biztos vagyok benne, hogy egyre többen lesznek, akik hozzá és Stumpf Andráshoz hasonlóan kezdenek gondolkodni.

A demokratikus világban három fő pártcsalád határozza meg a politikai életet: a baloldali/szocdem, a liberális és a jobboldali/konzervatív. Ebből nálunk a következőeknek nincs hiteles képviselője: baloldali/szocdem, liberális és jobboldali/konzervatív.

Na ebből a pocsolyából kéne valahogy kilábalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr662771211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.25. 16:54:14

"akik hozzá és Stumpf Istvánhoz hasonlóan kezdenek gondolkodni."
Most akkor András, vagy István??

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.25. 18:27:05

Szerintem ha olvastál már Stumpftól, akkor ez nem érhetett meglepetésként.

A fickó ritka korrekt, azon kevesek közé tartozik akiknek a médiaetika jelent is valami.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.25. 18:44:14

@TaTa86.: Még benne is van a posztban, hogy már korábban is idéztem tőle, és hogy nem is csodálkozom azon, hogy ilyeneket ír :-)

loláb 2011.03.25. 18:46:57

A reptér átnevezés egy szimbolikus, gesztus-értékű kormányzati döntés volt, azonban a földrajzinév-bizottság elutasítása alkalmas volt arra, hogy a kormánydöntéssel kapcsolatban egy újabb frontot nyisson a közéletben. Éppen ezért szerintem némileg érthető, hogy a kormány nem örült, sőt politikailag önmagára károsnak értékelte az FNB döntést.

Viszont az erre adott válasz, a bizottság szélnek eresztése, és egynémely tagjának a kirúgása (habár a abban biztos vagyok, hogy a kirúgásra kerülteknek nem kizárólag ez a döntés volt az egyetlen "bűne", azaz valszeg korábban is rezgett a léc velük kapcsolatban, de valamiért mégsem kerültek be a kormányváltás utáni fejcsere hullámba, és a bizottsági döntésükkel valszeg ezt a rezgő lécet verhették le) egy indokolatlanul és feleslegesen kemény döntés volt.

Márcsak azért is, mert a kormány számára sokkal többet vitt el a reakció, mint amennyit a FNB eredeti ellenkezése váltott volna ki (t.i: "ezek olyan hülyék, hogy még a repteret sem képesek rendesen átnevezni"). Szóval ezt nagy kár volt így, és ilyen rapid módon meglépni.

Azzal kapcsolatban viszont, amit Stumpf ír: hogy az FNB-nek mindenkor a szakmaiságot kell képviselnie, és hiába kormánytisztviselők, nem kell magukra nézve kötelezőnek elfogadni a kormányhatározatokat, nem értek egyet.
A kormányok nagyon ritkán hoznak döntést földrajzi nevekkel kapcsolatban, viszont amikor ezt megteszik, az nyilván nem véletlen, éppen ezért ekkor ezt a döntést a kormánytisztviselőknek tiszteletben KELL tartaniuk. Az ilyen esetekben tanúsított ellenkezés ugyanis kb olyan, mintha a kormány döntene arról, hogy hány százalékos legyen valami adó, és az NGM nem lenne hajlandó megcsinálni a törvény kodifikációját, mondván, hogy szakmailag nem tartja megalapozottnak a kormánydöntést. Ez nonszensz.

Azokban az esetekben, amikor nincs kormánydöntés, természetesen az FNB ís úgy dönt, ahogyan akar, a szakmai szempontok mérlegelésével. Viszont amikor a POLITIKAI döntés megszületett, ott már egy kormányszervnek SZAKMAI alapon vétólehetősége nincs, főleg olyan testületek esetében, ahol egy "rossz" poltikai döntésnek a hatása gyakorlatilag elhanyagolható.

Én abban is tévesnek érzem az FNB érvelését, hogy ez a tulajdonnévhalmozás helytelen lenne: a nemzetközi repterek nevében általában a fantázianév, és a reptérnek helyet adó település neve között nincs helyhatározói viszonyt megtestesítő szó, azaz a reptér neve ebben a formában illeszkedik a nemzetközi elnevezések közé is.

És most egy kis OFF. Azért itt, mert az eredeti poszt olvasásakor már több mint 500 hsz volt ott, és nincs kedvem az index-címlapról idesereglett segghülye trollok beszólásaihoz, viszont véleményem azzal a poszttal kapcsolatban is van.

Én megértem, hogy Wittner nem volt képes megbocsájtani senkinek, aki részt vett 56 leverésében, így azt is megértem, hogy gyűlőli Hornt.
Megértem, hogy gyülöli azokat, akik fegyverrel leverték a forradalmat, amiért ő annó meghalni és képes lett volna, megértem, hogy gyűlöli azokat, akik háromszáznál több embert végeztettek ki a bajtársai közül, és akik miatt 200 ezren disszidáltak.
Azt is megértem (sőt, ezt magam is így vélem) hogyha azt tartja, hogy ezek az emberek nem bűnhődtek meg kellőképp azért, amit tettek: valóban nem bűnhődtek meg.

Viszont az én humanizmusomba nem fér bele, hogy akárkinek a halálát is kívánjuk, még akkor sem, hogyha ez az ember önmaga is (harcan, katonaként) embert ölt (Horn kitüntetése legalábbis erre utal) ezért nagyon nem tetszik, hogy ilyen hangnem felüti a fejét a parlamentben.

Ha ezt akárki más mondaná, valszeg azt várnám el, hogy mondjon le a mandátumáról. (Annak ellenére, hogy az elmúlt időszak mszp-szdsz cselekedetei nagyon megszűrték azokat az eseteket, amikor szerintem egy képviselőnek le kellene mondania.)

Most azonban ezt mégsem várom el.
Nem Wittner miatt, főleg nem a pártja miatt, hanem az 56-osok miatt. Sajnos a jelelnelgi parlamentben tudtommal Wittner az egyetlen olyan képviselő, aki személyében képviseli az 56-ban harcolókat, azokat, akiknek utána disszidálniuk kellett, azokat, akiket utána kivégeztek, azokat, akiket utána egzisztenciálisan, kulturálisan ellehetetlenítettek.

Ha Wittner lemondana, akkor megszünne ezeknek az embereknek a parlamenti képviselete (ugyanakkor, listás képviselő lévén a fidesz mandátumaránya nem csökkenne, hisz az utódja is a fidesz listáról be nem jutott képviselői közül kerülne ki), márpedig ameddig ebből a generációból vannak túlélők, addig nekik a magyar parlamentben ott a helyük (éppúgy, ahogyan ott volna a helyük a hungarista-náci bűnök túlélőinek is).

Éppen ezért most nem várom el azt, hogy Wittner lemondjon. Ez a "megbocsájtás" nem neki szól, főleg nem pedig a fidesznek, hanem kizárólag 56-osoknak.

Éppen ezért szerintem Wittner kijelentését fogjuk fel annak, ami: egy ellehetetlenített, a börtön és a kivégzés árnyékában 40 évet leélt idős ember megnyilvánulásának.

(Amit pedig az mszp kommunikált, nevezetesen, hogy így nem lehet beszélni magyarország miniszterelnökéről, azt pedig inkább nem kommentálom: éppen elég nagy szégyen, hogy a karhatalmista Horn 4 évvel a rendszerváltás után miniszterlenök lehetett, az 56-os szerepvállalása mellett semmilyen későbbi jótette (pl amit külügyminiszterként csinált az NDKs menekültekkel) nem jogosította volna őt fel erre a tisztségre.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.25. 18:52:34

@Fedor: Lehet, hogy el kéne olvasnom a posztot mielőtt kommentelek? :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.25. 19:02:27

@loláb: "A kormányok nagyon ritkán hoznak döntést földrajzi nevekkel kapcsolatban, viszont amikor ezt megteszik, az nyilván nem véletlen, éppen ezért ekkor ezt a döntést a kormánytisztviselőknek tiszteletben KELL tartaniuk. "

Basszus, itt nem arról van szó, hogy felül akarták bírálni azt, hogy Lisztről nevezzék el repteret, csak tettek egy nyelvhelyességi észrevételt. Ez a mentalitás, hogy "mindenhez mi értünk jobban, és ha valaki ellent mer mondani nekünk, akár nyelvészeti kérdésben is, az áruló", engem már Chau-ra emlékeztet...

loláb 2011.03.25. 19:31:14

@Fedor: "Basszus, itt nem arról van szó, hogy felül akarták bírálni azt, hogy Lisztről nevezzék el repteret"

Magam is így vélem, éppen ezért gondolom azt, hogy jelentősen túl van reagálva a dolog.

Ugyanakkor viszont, még a "nyelvhelyességi észrevétel" is formálisan a kormány által meghozott döntés elvetését jelentené, ilyet pedig (mint ahogyan azt szerintem elég érthető logika mentén kifejtettem) egy kormányszervnek nem lehet meghoznia.

Azon kívül pedig az FNB döntése sem csupán "nyelvhelyességi észrevétel" volt, az ugyanis annyi lett volna, hogy "budapesti Liszt Ferenc Nemzeközi Reptér", nem pedig az, hogy Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér, Budapest-Ferihegy, ahogyan az FNB szerint valójában kellene hívni a repteret.

Itt a hangsúly a ferihegy elhagyásán, vagy szerepeltetésén van, ez nem helyesírási, hanem koncepcionális kérdés, az FNB koncepcionálisan bírálta a kormány döntését azzal, hogy szerinte a Ferihegy olyan védendő név, aminek az elhagyása nem indokolt. A kormány döntése viszont éppen ennek elhagyása volt.

Megnézném azt a pénzügyminsztériumi főosztályvezetőt, meddig maradna a helyén, akinek az osztálya 18%-os SZJA kulcsra kodifikálja az Szja törvényt, mondván, hogy azzal ért egyet szakmailag, amikor a kormány a 16%-osról hozott döntést, és azt kommunikálta.

Ez nem arról szól, hogy "mindenhez mi értünk jobban, és ha valaki ellent mer mondani nekünk, akár nyelvészeti kérdésben is, az áruló", hanem arról szól, hogy egy kormányszerv még komoly szakmai indokok mentén sem mondhat ellent egy kormánydöntésnek, a kormány döntései az alattuk lévő szervekre kötelező érvényűek.

Ha a kormány hozza a döntéseket, akkor neki is kell vállalani a döntések felelősségét, de ez úgy nem megy, hogyha a kormánydöntésekkel szemben szakmai alapon a kormány alá rendelt szervek más döntéseket hoznak, és ezzel azt képviselik, hogy a kormány szakmailag megalapozatlan döntéseket hozott.

És főleg egy olyan szervezet esetében, ahol a kormány eredeti, meg a szakmai szerv által hozott döntés között ilyen nulla gyakorlati kihatású különbség van.

Az FNB-nek, mint kormányszervnek nem a kormánnyal SZEMBEN kell képviselnie a szakmaiságot, hanem a kormányon belül. Ezért nyilván szerencséebb lett volna az FNB véleménykikérése UTÁN kormánydöntést hozni a reptér nevével kapcsolatban, de ez a vonat már elment, a kormány döntése megszületett, ilyenkor egy kormányszerv nem mondhat ellent.

Mégegyszer mondom, az FNB döntését a kormány valóban SZERINTEM IS túlreagálta, éppen azért, mert gyakorlatilag tökmindegy, hogy hívják a repteret.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.25. 19:44:55

@loláb: "Magam is így vélem, éppen ezért gondolom azt, hogy jelentősen túl van reagálva a dolog."

Hát ez, pont azt teszi szóvá, hogy túl lett reagálva :-)

"Megnézném azt a pénzügyminsztériumi főosztályvezetőt, meddig maradna a helyén, akinek az osztálya 18%-os SZJA kulcsra kodifikálja az Szja törvényt, mondván, hogy azzal ért egyet szakmailag, amikor a kormány a 16%-osról hozott döntést, és azt kommunikálta."

Tehát szerinted ilyen fajsúlyú a dolog, a kormánypolitika lényegét érinti, akkora koncepcionális eltérésről van szó, és így ellene még jobbító szándékkal se lehet javaslatot tenni.

Aha.

De akkor minek kéréki egyáltalán a véleményüket a döntés előtt, ha előre deklaráltan magasról tojnak rá?

Ez hajszálpontosan belepaszol a tendenciába, ami még Alkotmánybírósággal kezdődött, csak egyre pitibb ügyekben és ezzel egyre tragikomikusabb módon.

loláb 2011.03.25. 20:13:34

@Fedor:

Értsd már meg, hogy nincs jelentős, meg kevésbé jelentős kormánydöntés: amiről a kormány döntést hoz, az mindegyike jelentős ügynek számít, nem véletlenül a kormány hoz róla döntést.

A kevésbé jelentős dolgok nem kormányüléseken születnek meg (mint ahogyan a közterületek, hidak, stb... döntéséről sem a kormány szokott határozni), ahogyan például arról sem a kormány hoz döntést, hogy mondjuk hány mikrogramm az egészségügyi határérték a szénmonoxid szennyezésnél.

Kormánydöntések esetében NINCS helye még a jobbító szándékú észrevételeknek sem, ugyanis az ilyen észrevételek automatikusan azt kommunikálják, hogy a kormány rossz döntést hozott.
Ami természetesen előfordul, viszont erre NEM a kormány alá rendelt szerveknek kell felhívnia a figyelmet, azoknak az a dolguk, hogy a kormány döntéseit végrehajtsák, azoknak a szakmaiságát (ezzel közvetve a kormány szakmaiságát) képviseljék.

"Ez hajszálpontosan belepaszol a tendenciába, ami még Alkotmánybírósággal kezdődött"

Nem, ez egy egészen más tészta. Az alkotmánybíróság nem kormányszerv, hanem egy, a kormánytól és a parlamenttől teljesen független szakmai szervezet, a döntéseinek meghozatalakor senkinek a döntéseit nem kell mérlegelnie, kizárólag az alkotmányt.

Annak a hatáskör-szűkítése (mégha szakmai szempontból, az AB adóügyi döntéseit figyelembe véve már régóta indokolt is volt) főleg abban a formában, ahogyan az megszületett (a különadóra vonatkozó javaslat elmeszelését követően) egy súlyos hiba volt.

Gyakorlatilag a fideszkormány eddigi legnagyobb tévedése volt, hogy azt az indokolt hatáskör-szűkítést nem a kormányváltás után rögtön lépték meg, hanem egy elmeszelt döntésüket követően, dühből-dacból határoztak róla.

Ez a döntés valóban tragikomikus, viszont egy lapon nem említhető az AB döntéssel, hiszen itt egy, (a konkrét ügy jelentőségétől teljesen függetlenül) a kormánydöntéssel szembehelyezkedő kormányszerv "megregulázása" történt meg, olyan módon, ahogyan azt egy függelmi viszonyban lévő szervezeti egységek esetén általában történni szokott. (Például ha egy részvénytársaság igazgatótanácsa a tulajdonos döntésével ellentétes döntést hoz, azt az igazgatóságot általában visszahívják.)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.25. 20:24:44

@loláb: "Értsd már meg, hogy nincs jelentős, meg kevésbé jelentős kormánydöntés: amiről a kormány döntést hoz, az mindegyike jelentős ügynek számít, nem véletlenül a kormány hoz róla döntést."

Te meg értsd már meg, hogy ez a bizottság nem elszabotálta a kormány döntését, hanem még a döntés ELŐTT, a feladatának megfelelően javaslatott tett.

"Kormánydöntések esetében NINCS helye még a jobbító szándékú észrevételeknek sem, ugyanis az ilyen észrevételek automatikusan azt kommunikálják, hogy a kormány rossz döntést hozott."

Ha mindenki a te elveid szerint gondolkozna, akkor pl. egy kormány által benyújtott törvénytervezethez nem lehetne módosító indítványt benyújtani...

DeMarco 2011.03.25. 20:36:56

@Fedor: Ha magamból indulok ki, akkor az a helyzet, hogy eredményorientált vagyok és mindenáron véghezviszem amit elképzeltem. Elérem a céljaimat tűzön-vizen át.

Ha én ülök ott, akkor biztosan felkapom a cukrot, hogy a begyöpösödött h..e múmiák minek zörögnek bele abba, amihez semmi közük...

Nem csinálok úgy, mintha nem így tettem volna én is, az akadályokat leküzdeném, akár úgy, hogy nem venném figyelembe amit mondanak, akár úgy ahogy a kormány járt el. De hogy megtalálnám a módját az tuti...

Péntek Esti Bankrabló 2011.03.25. 20:41:20

Azt árulja már el nekem valaki; mi a búbánatért egy zeneszerzőről neveznek el egy repülőteret, hm? Ha már nem tetszik a Ferihegy, és egy emberről akarják elnevezni, akkor lehetőleg olyan legyen, akinek van valamennyi köze a repüléshez. Íme néhány javaslat: hu.wikipedia.org/wiki/A_legjobb_magyar_II._vil%C3%A1gh%C3%A1bor%C3%BAs_pil%C3%B3t%C3%A1k_list%C3%A1ja

loláb 2011.03.25. 20:46:52

@Fedor:
"Te meg értsd már meg, hogy ez a bizottság nem elszabotálta a kormány döntését, hanem még a döntés ELŐTT, a feladatának megfelelően javaslatott tett."

Tévedsz, a kormány elvi döntése a reptér nevéről a hétvégi kormányülésen született meg, azonban nevekről hivatalosan nem a kormány, hanem az FNB dönt, és az ferihegyi reptér nevéről szóló HÉTFŐI FNB ülésen a bizottság a kormány elvi döntésével ellentétes döntést hozott, tehát kvázi "felülbírálta" a kormány döntését.

"Ha mindenki a te elveid szerint gondolkozna, akkor pl. egy kormány által benyújtott törvénytervezethez nem lehetne módosító indítványt benyújtani..."
Most pedig csúsztatsz, hiszen nagyon jól tudod, hogy a parlamenti képviselők semmiféle függelmi kapcsolatban nincsenek a kormánnyal, ergó mind ellenzéki, mind pedig kormánypárti képviselők olyan módosító inditványokat nyújthahtnak be a kormány előterjesztéseihez, amilyet csak akarnak.

A kormány pedig a saját előterjesztéseihez szabadon nyújthat be módosítókat, hiszen az eredeti előterjesztést is önmaga tette.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.25. 21:10:11

@loláb: Miért csúsztatnék? Egy módosító indítvánnyal is "automatikusan azt kommunikálják, hogy a kormány rossz döntést hozott", és ez független az alárendeltségi viszonyoktól...
@DeMarco: Tőled pont ezt a reakciót vártam.

loláb 2011.03.25. 21:22:28

@DeMarco:
"Ha én ülök ott, akkor biztosan felkapom a cukrot, hogy a begyöpösödött h..e múmiák minek zörögnek bele abba, amihez semmi közük..."

Azért ez sem így van, a földrajzinév-bizottság ugyanis az a szerv, akinek döntenie KELL a földrajzi nevekről.

Ez az ő dolguk, nem a kormányé.
Az FNB a földművelésügyi minisztérium, azaz a kormánynak alárendelve, de a minisztérium mellett dolgozik, éppen ezért pikáns az a helyzet, hogy ők mást döntöttek, mint amit a kormány, azaz az államigazgatás legfőbb szerve javasolt.

Nekik nem egyetértési, vagy véleményezési joguk volt, hanem meg kellett hozni azt a döntést, ami a kormányülésem megszületett, hogy hogyan fogják hívni a repteret.

Ugyanis az akkor hatályos törvények szerint ők azok, akik a nevekről döntenek,a név az FNB döntését követően lesz érvényes, onnantól kell azt használni.
(Éppen az ilyenek elkerülésére hozta meg a parlament azt a törvényt, hogy "kiemelt közérdek" esetén a kormány dönt: mindenféle olyan átnevezés, ami kormányülésen fog megszületni, megkapja azt a címkét, hogy ez "kiemelt közérdekből" történik, így az FNB-nek ilyen ügyekben már nem kell döntést hoznia, a név érvényes lesz a kormánydöntéssel egyidőben)

Az, hogy a korábbi időszakokban a bizottság "függetlenül" működött, vagy ahogyan ők mondták "a kormány nem szólt bele a működésükbe", az egy dolog, aminek nyilván az az oka, hogy nekem nem rémlik, hogy az elmúlt években lett volna olyan névkérdés, amit kormányülésen hoztak meg, azaz nem hinném, hogy felmerült mostanában ilyen hatásköri ütközés.

Most felmerült, ezt a bizottságnak fel kellett volna ismernie, és őnekik illett volna keresnie a kapcsolatot a tagokat delegáló minisztériumokkal, vagy "bólogató jánosként" meghozni, legitimálni a kormányülésen megszületett döntést.

loláb 2011.03.25. 21:28:55

@Fedor:
Egy módosító inditvány nem azt kommunikálja, hogy a kormány rosz döntést hoz, hanem azt, hogy az előterjesztő nem ért egyet a kormány döntésével.

Ettől a kormánydöntése még nem lesz rossz.

Különben pedig az ellenzék nyilván abban érdekelt, hogy ezt kommunikálja, mintahogy a parlamenti többséget adó frakcióknak, vagy egyes képviselőknek sem okvetlenül kell egyetérteniük a kormány minden előterjesztésével.

A csúsztatás pedig abban áll, hogy azt mondod, hogy ahogyan a képviselők mehetnek szembe a kormánnyal, úgy a kormányszervek is megtehetik ezt.
De ez nem igaz, a kormány ugyanis a kormányszervek felett irányítási jogokat gyakorol, (míg még a kormánypárti többséget alékotó képviselők felett sem teszi meg ugyanezt, pláne nem tesz ilyet az ellenzékkel), tehát amit a kormány dönt, azt a kormányszerveknek végre kell hajtaniuk, függetlenül attól, hogy a kormány szakmai, vagy politikai döntést hozott. Az ilyen véleménykülönbségeket a kormányszerveknek a kormány határozata előtt kell összecsiszolni.

loláb 2011.03.25. 21:41:57

@Fedor: Mondok egy másik példát, hátha megérted:

Szent-Iványi István SZDSZ-es képviselőt az előző kormány delegálta nagykövetnek, és ezt a posztját megtarthatta a kormányváltás után.

Valamilyen, a nagyköveti tisztségéből eredő fórumon azt a hivatalos tájékoztatást adta médiatörvény-ügyben, ami a kormány állásfoglalása, ezzel a te rendkívül toleráns oldalad egyből betámadta, hogy szembeköpi a saját oldalát, és megtagadja a liberális értékrendjét.

Nos, ez is egy alapvető félreértés: ö nagykövetként a MINDENKORI magyar kormány külügyminisztériumának alárendelve végzi a feladatát, és ezért a külügyminiszternek felel.

Nem a saját elveinek a megtagadása, hogyha a médiatörvényről úgy nyilatkozik, ahogyan azt a kormány -aminek a tagja az ő felettese, a külügyminiszter- elvárja, hanem olyan munkavégzés, ami az ő feladata.

Nem az "érdemei elismerése végett" van a nagyköveti poszton (mégha azt a szocik alatt nyilvánvalóan azért is kapta), hanem azért, hogy ellássa a feladatát.

Ha ezt nem teszi meg, és a médiatörvénnyel szembeni személyes ellenérzéseit hangoztatná nagykövetként, akkor az azt jelentené, hogy nem végzi rendesen a feladatát, márpedig akkor a felettese joggal hívja vissza, és keres helyette valaki olyat, aki elvégzi azt.

DeMarco 2011.03.25. 21:42:06

@loláb: Nem a bizottság működését kritizáltam, az olyan amilyen.

De ahogy ki nem állhatom, h ha meg akarják mondani, h mit nézzek, hallgassak, gondoljak, éppúgy nem kedvelem, ha az ilyen bizottságosdik vmi csavart logikával kifogásokat keresnek és keresztbe tesznek, mert ők a janik, akik ellenállnak ötven éve minden változásnak...

Én csak azt mondtam, h a mentalitásom nem igazán tűri az akadályokat és megtalálom a módját, hogy megoldjam a probléma forrását. Nem volt elegáns húzás a kormánytól ez tény, de ez is egyfajta megoldás és nekem is beleférne...

loláb 2011.03.25. 22:16:12

@DeMarco: A mmegoldás (a bizottság tagjainak szélnek eresztére, meg egynémely tag kirugása) csak a megvétózott döntés jelentősége miatt tragikomikus, az első része (a bizottság szélnek ertesztése) alapvetően rendben van: aki nem teljesíti az elvárásokat, azokkal szemben megszűnik a bizalom.

Ahogyan rendben van az elfogadott törvénymódosítás (kiemelt közérdekben a kormány dönt) is, ilyen helyzetek a jövőben nem fordulhatnak elő.

A bizottság pedig nem kifogásokat keresett, hanem egyszerűen döntött.

Hogy miért kellett nekik benne hagyniuk a "ferihegy" nevet, miközben a kormány elvi döntése világos volt: nem akarja hogy ez benne maradjon a reptér nevében, az ugyanúgy lehet kisstílű ellenállás, mintahogyan megfontolt szakmai döntés is, a probléma ott van, hogy a bizottság nem vette észre, hogy nem dönteniük kell, csak törvényesíteni egy döntést.

A hibát alapvetően ketten követték el: egyrészt a kormány azzal, hogy meghozta az elvi döntést a reptér konkrét nevéről, anélkül, hogy arról konzultált volna nyelvhelyességi szempontból a bizottsággal.

Másrészt pedig a bizottság, hogy kormány alá rendelt szervként nem vette élszre, hogy itt nekik nem dönteniük kell, hanem a felettes szerv által meghozott döntést kell törvényesíteni, hogy a reptér neve az lehessen, amit a kormány kommunikált.

Hogy a kormány hibájának mi volt az oka, az jó kérdés: ugyanúgy lehetett annak nem tudása is, hogy a nevekről nem ők döntenek (ennek szerintem ellentmond az, hogy a bizottsághoz ment be az előterjesztés a névvel kapcsolatban, azaz a kormány tisztában volt a törvényes úttal), inkább szerintem egy kommunikációs trükk: ha a kormányülésen születik meg a döntés, akkor az a kormány döntése lesz, nem pedig az FNB-é.

Hogy az FNB hibájának mi az oka, az pedig szerintem két dolog lehet: vagy kurucos ellenállás, "dafke nem úgy nevezzük, ahogyan ti akarjátok", de éppúgy lehetett szimpla butaság is: hiszen egy alárendelt szervnek illene észrevennie, hogy mit vár el tőle a felettese, ezt nem a felettesnek kell szájba rágnia.

Bármelyik verzió is igaz az FNB-re, a kormány által delegált, és a név ellen szavazó tagok visszahívása az a módszer, ahogyan egy, az elvárásokat nem megfelelően teljesítő alárendelttel el kell járni.

A (tragi)komikum csak abban van, hogy ezt egy mennyire jelentéktelen dologgal kapcsolatban kell gyakorolni.
De az ügyre adott kemény reakció inkább azt jelzi, hogy a reptér átnevezése szimbolikus, fontos ügy a kormánynak, és nekik sokkal többet jelent, mint nekünk. Hiszen nem véletlenül csaptak le ilyen vehemenciával a renittens/ostoba bizottsági tagokra.

Mindez természetesen csak a bizottsági tagsággal összefüggésben felmerült "retorzióra" igaz, az állásból kirúgás mindenképpen túlzás, habár sejtésem szerint ez csak az a bizonyos utolsó csepp lehetett, a kirúgott állami tisztviselők valszeg csak hajszállal kerülhették el a nyári fejcseréket.

loláb 2011.03.25. 22:19:06

@DeMarco: A megoldás (a bizottság tagjainak szélnek eresztére, meg egynémely tag kirugása) csak a megvétózott döntés jelentősége miatt tragikomikus, az első része (a bizottság szélnek ertesztése) alapvetően rendben van: aki nem teljesíti az elvárásokat, azokkal szemben megszűnik a bizalom.

Ahogyan rendben van az elfogadott törvénymódosítás (kiemelt közérdekben a kormány dönt) is, ilyen helyzetek a jövőben nem fordulhatnak elő.

A bizottság pedig nem kifogásokat keresett, hanem egyszerűen döntött.

Hogy miért kellett nekik benne hagyniuk a "ferihegy" nevet, miközben a kormány elvi döntése világos volt: nem akarja hogy ez benne maradjon a reptér nevében, az ugyanúgy lehet kisstílű ellenállás, mintahogyan megfontolt szakmai döntés is, a probléma ott van, hogy a bizottság nem vette észre, hogy nem dönteniük kell, csak törvényesíteni egy döntést.

A hibát alapvetően ketten követték el: egyrészt a kormány azzal, hogy meghozta az elvi döntést a reptér konkrét nevéről, anélkül, hogy arról konzultált volna nyelvhelyességi szempontból a bizottsággal.

Másrészt pedig a bizottság, hogy kormány alá rendelt szervként nem vette élszre, hogy itt nekik nem dönteniük kell, hanem a felettes szerv által meghozott döntést kell törvényesíteni, hogy a reptér neve az lehessen, amit a kormány kommunikált.

Hogy a kormány hibájának mi volt az oka, az jó kérdés: ugyanúgy lehetett annak nem tudása is, hogy a nevekről nem ők döntenek (ennek szerintem ellentmond az, hogy a bizottsághoz ment be az előterjesztés a névvel kapcsolatban, azaz a kormány tisztában volt a törvényes úttal), inkább szerintem egy kommunikációs trükk: ha a kormányülésen születik meg a döntés, akkor az a kormány döntése lesz, nem pedig az FNB-é.

Hogy az FNB hibájának mi az oka, az pedig szerintem két dolog lehet: vagy kurucos ellenállás, "dafke nem úgy nevezzük, ahogyan ti akarjátok", de éppúgy lehetett szimpla butaság is: hiszen egy alárendelt szervnek illene észrevennie, hogy mit vár el tőle a felettese, ezt nem a felettesnek kell szájba rágnia.

Bármelyik verzió is igaz az FNB-re, a kormány által delegált, és a név ellen szavazó tagok visszahívása az a módszer, ahogyan egy, az elvárásokat nem megfelelően teljesítő alárendelttel el kell járni.

A (tragi)komikum csak abban van, hogy ezt egy mennyire jelentéktelen dologgal kapcsolatban kell gyakorolni.
De az ügyre adott kemény reakció inkább azt jelzi, hogy a reptér átnevezése szimbolikus, fontos ügy a kormánynak, és nekik sokkal többet jelent, mint nekünk. Hiszen nem véletlenül csaptak le ilyen vehemenciával a renittens/ostoba bizottsági tagokra.

Mindez természetesen csak a bizottsági tagsággal összefüggésben felmerült "retorzióra" igaz, az állásból kirúgás mindenképpen túlzás, habár sejtésem szerint ez csak az a bizonyos utolsó csepp lehetett, a kirúgott állami tisztviselők valszeg csak hajszállal kerülhették el a nyári fejcseréket.

kaqkkfioka 2011.03.26. 07:24:44

És mi lesz a Ferences-renddel?
És az 1946. augusztus 1-én bevezetett kommunista forinttal, ami mellesleg lehet, hogy bekerül a Zalkotmányba?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.26. 09:16:03

@Fedor: Végig olvastam én is a cikket, tényleg érdemes, jó volt.

@loláb: Egy normális országban ez így ment volna:
O.V.: Milyen jó lenne, ha a Lisztre neveznénk át a Ferihegyet. Bizottság, szerintetek? Hm? Mi a véleményetek
F.N.B: Semmi akadálya, csak mivel a a Ferihegy védendő név, nem lenne jó bolygatni.
O.V.: Nem megoldható? Kár :-(
F.N.B.: De igen, így!
O.V.: De jó! titeket is meghívunk a keresztelőre! Én rántom majd a leplet!

Tehát a kormányban megszülethet a szándék, de konkrét elképzelést szakmai támogatás nélkül inkább ne fogalmazzon meg, mert olyan dolgok születhetnek, mint a "mindenki jól jár" adókulcs, meg a "betartottuk" hiánycél.

"Megnézném azt a pénzügyminsztériumi főosztályvezetőt, meddig maradna a helyén, akinek az osztálya 18%-os SZJA kulcsra kodifikálja az Szja törvényt, mondván, hogy azzal ért egyet szakmailag, amikor a kormány a 16%-osról hozott döntést, és azt kommunikálta."
Pedig ott sem ártott volna, ha konzultálnak valakivel, aki legalább látott már hatjegyű számot (pl.: Matolcsyné :-P), és nem veszik el a kiskeresetűek nettóját a nagykerestűek fizetéséért.
Ahogy le is írod: a kormány már kommunikálta. "Itt tulajdonképpen már a Szíjártó csinálja a politikát!"

A bizottság feloszlatásának MOST MÁR valóban van értelme, ugyanis ha csak arra kell, hogy bólogasson a kormány döntéseire, akkor tényleg felesleges.
Az én olvasatomban a minisztérium nem azért delegálta azt a hozzáértő embert, hogy a minisztériumot képviselje, hanem hogy a szaktudását képviselje a kérdésben. Ahogy például Puskásnak (s más élsportolónak) a "fedőszerve", a munkáltatója a katonaság volt. Mégsem állították hadbíróság el, ha elhibázott egy 11-est.

@DeMarco: Amint látod, itt sajnos nem sikerült volna keresztül vinned. Széllel szemben nem lehet pisilni, téged is kirúgtak volna, mint őket :-(

@kaqkkfioka: Korabeli vicc:
Minden korabeli újság lelkesen közölte a Forint megszületését. Két pesti polgár lapozgat bennük egy kávéházban: Na, olvasta? A Szabad Nép azt írja, hogy Rákosi a Forint apja. Hm: Úgy látszik, hogy akkor a mama lehetett szép:

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.26. 09:22:24

@loláb: Ja igen, még egy példa lemaradt: egy egykori tolmács beszélt az emlékeiről, és szó esett egy nagyon akarnok politikusról - még a Kádár-rendszer ideje alatt - aki mellé kirendelték, de a politikus azt mondta, hogy meg tudja ő oldani egyedül is. A másik tolmáccsal ott vigyorogtak egymásra, hogy a politikus milyen sületlenségeket beszél, a tárgyalópartner meg nem értette, hogy akkor most mi is, hogy is???
Ez van, amikor a politika mindenáron felébe akar kerülni a szaktudásnak, van amikor a arra kellene hallgatni aki ért hozzá, de van aki mindent jobban tud. :-(

borla 2011.03.26. 09:34:48

Nem akarom a kormányt védeni, de határozottan jót tettek, hogy nekiláttak átnevezni a repteret, meg ilyenek. Addig se nyilatkozgatnak össze-vissza nemzetközi fórumokon (vö. CDS, BUX)
Amúgy elárulná vki, hogy mi a bánatért védendő név Ferihegy? És hogy lehet, hogy ha vmi védendő nyelvi elem, Sch. Pál csendben marad?
Nonszensz az egész, Fldrajzi Bizottságostul, Nyelvművelő közt. elnököstül, akarnok kormányostul.
De legalább 1. szórakoztató, mert aggódhatunk a demokráciáért 2. Hasznos, mert elvonja a kormány figyelmét 3. Fárasztó, mert mostantól a kiegyensúlyozottság érdekében figyelni kell a Narancsot, mikor illeti dícsérettel a kormányt.

ui. Grat a múltkori kommentáradathoz. Csúcs volt, vagy csak kimagaslóan magas nézettségű műsor lett?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.26. 09:41:45

@borla:
"ui. Grat a múltkori kommentáradathoz. Csúcs volt, vagy csak kimagaslóan magas nézettségű műsor lett? "
Index címlapos. Azt hiszem, ez mindent elmond. :-(((

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.03.26. 11:15:02

Ez nagyon cool!

"A demokratikus világban három fő pártcsalád határozza meg a politikai életet: a baloldali/szocdem, a liberális és a jobboldali/konzervatív. Ebből nálunk a következőeknek nincs hiteles képviselője: baloldali/szocdem, liberális és jobboldali/konzervatív."

hasizomláz

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.26. 14:16:06

@borla: Olyan áradat jött hirtelen, hogy még én is kiszálltam idejekorán, a törzsgárda meg ahogy néztem, be se szállt (nem nagyon olvastam bele, csak látom a levelezőmben az értesítéseknél a neveket). Otthagytam homokozónak a trolloknak :-) Mindenesetre mind oldalletöltésben, mind a kommentek számában átvette az első helyet :-)

DeMarco 2011.03.26. 15:25:05

@Fedor: "a törzsgárda meg ahogy néztem, be se szállt"

Speciel én dolgoztam és csak a végére tudtam volna bekapcsolódni, úgy meg nem az igazi...
Bár egyre kevesebbszer van kedvem a trollhullámokon szörfözni.

Azért Marika néninek küldtem egy baráti üdvözletet, kihasználva az alkalmat, mintegy kifejezve ezzel a tiszteletemet.

DeMarco 2011.03.26. 15:55:51

@vadász2: "Amint látod, itt sajnos nem sikerült volna keresztül vinned. Széllel szemben nem lehet pisilni, téged is kirúgtak volna, mint őket :-("

Nyilván nem mindegy, hogy a lónak melyik részén vagy...
Azért nem megyek fejjel a falnak. Annyira meg vagyok reális, hogy tudjam mikor lehet vmit és mikor nem. Loláb erről beszélt, az alkalmazkodás hiányosságairól. Rosszul ismerték fel a helyzetüket és az elvárásokat.
Széllel szemben tényleg nem lehet pisilni, de meg lehet várni amíg megfordul a szél... mi 8 évet vártunk rá... és megfordult.

Szerintem így lenne helyes:

O.V.: Milyen jó lenne, ha a Lisztre neveznénk át a Ferihegyet. Bizottság, szerintetek? Hm? Mi a véleményetek
F.N.B: Semmi akadálya, csak mivel a Ferihegy védendő név, nem lenne jó bolygatni.
O.V.: Ugyan már! Biztosan megoldható vhogyan.
F.N.B.: Igen, így!
O.V.: Ez sem tökéletes, hiszen pont az lenne a lényeg, hogy lehagyjuk a Ferit... Legyen simán Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér ok?
F.N.B: Ok, végül is így sokkal jobban hangzik.

Vagy B verzió:
F.N.B: De hát a szabályok...
O.V.: Vazze, mindig a hülye komcsi szabályzatokkal jöttök... tényleg ezt is meg kelljen változtatni, nem lehetne kicsit rugalmasabban kezelni a dolgot?
F.N.B: Hát végülis...ha a kormány komolyan gondolja és a parlament megszavazta...

"Ez van, amikor a politika mindenáron felébe akar kerülni a szaktudásnak, van amikor a arra kellene hallgatni aki ért hozzá, de van aki mindent jobban tud. :-("

Ezt nem is olyan régen vágták a fejemhez. Építkezem, amibe sokan igyekeznek belepofázni, "jó tanácsokkal ellátni", hogy hallgassak a "szakemberekre". Persze fütyülök rájuk, az van amit én mondok és kész. Sokra megyek az úgynevezett "szakemberrel" aki utoljára 1970-ben látott építkezést közelről és halvány gőze sincs a mostani technológiákról, építési módokról, pláne jogszabályokról, követelményekről, számlákról, minőségi tanúsítványokról, garanciákról, szerződésekről. Minden tudás előbb-utóbb elavul, a mai gyors világban egy egyetemi tananyag/tudás 3-5 évig érvényes kb., utána már veszít az értékéből, ha az egyén nem képezi tovább magát.
Ezért nem értek egyet veled, van amikor a kibic sokkal élesebben átlát egy problémát, mint aki már évtizedek óta űzi az ipart, egészen egyszerűen azért, mert más szemmel látja.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.26. 16:25:02

@DeMarco:
Én maximum a B verziót tudnám elképzelni - illetve azt, hogy a kinyilvánított, határozott kormányzati nyomásra (itt ilyen ugye nem volt...) a bizottság azt mondja, hogy a szakmai szempontokkal szembe menő, előre elrendelt döntést nem fogadja el és lemond.
Már az alkotmánybíróságnál is kérdés volt, hogy mi a jobb...

Jaj igen, egy részlet a kormányzat kommunikációjából:
"A Magyar Köztársaság Kormánya ezért arra kérte a bizottságot, hogy 2011-től a ferihegyi repülőtér a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész nevét vegye fel.

A Földrajzinév-bizottság 2011. március 07-i ülésén a kormány kérését figyelmen kívül hagyva, az indokolatlanul hosszú „Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Budapest-Ferihegy” elnevezés mellett döntött."
www.nyest.hu/hirek/egy-nevadas-kulonos-tortenete

Ennyire hülyék még ők sem lehetnek, hogy két mondaton belül önellentmondásba keverednek: akkor most azt kérték, hogy vegyék be Lisztet is a buliba? Benne van?
Hol itt a probléma?
Ja, igen: valaki nagyfejű megint elkiabálta a dolgot, mielőtt még végeleges lett volna az ügy, és a bizottságot egyszerűbb kirugdosni mindenhonnan, mint a nagyfejűnek azt mondani, hogy hülye voltál.

Értem, tehát ha te elhatározod, hogy milyen hülyeség itt alappal bíbelődni, sokba kerül, húzódik az építkezés, álljon már az a k. ház, és azt mondják neked, hogy nem lesz jó az úgy, főnök, mocsaras a talaj, meg fog süllyedni a sarka, szét fog repedni, akkor még jól fel is jelented a mérnököt a kamaránál, és megépíted a házad alap nélkül?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.26. 16:27:12

@DeMarco: "Széllel szemben tényleg nem lehet pisilni, de meg lehet várni amíg megfordul a szél... mi 8 évet vártunk rá... és megfordult."
Gyönyörű. Mostanra már mindannyian lucskosak lettünk :-(

kocsmaros60 2011.03.26. 18:29:49

Ennyi sületlenséget régen olvastam,de azt
irja meg valaki miszükség erre a sok új
névre nincs mire költeni az adófizetők
pénzét nincs mit csinálni a korménynak, a
Főpolgármesternek. Örültem a vállasztási
sikernek de ugy látom kár volt.ÉN se ijen
LOVAT akartam madj 3év mulva jobban oda
FIGYELÜNK!!!!!!

loláb 2011.03.26. 18:30:40

@vadász2:

"Egy normális országban ez így ment volna..."
Igen, szerintem is, ezt kicsit elbaszták. Le akarták aratni az átnevezés "babérjait" és ezért kitaláltak egy olyan nevet, ami ugyan illeszkedik az európai repterek nevéhez, viszont egy kicsit valóban magyartalan, de ezek után egy alárendeltnek nem lehet keresztbefeküdnie a főnök döntésének, szóval a büntetés ha nem is elegáns (mi az hogy, meglehetősen pitiáner) de jogos.

"Itt tulajdonképpen már a Szíjártó csinálja a politikát!"
A poltika és a kommunikácija pont ugyanolyan fontos mindenkinek 98 óta, ebben nincs különbség az oldalak között.

"A bizottság feloszlatásának MOST MÁR valóban van értelme, ugyanis ha csak arra kell, hogy bólogasson a kormány döntéseire, akkor tényleg felesleges."
Azért azt sejted, hogy hány földrajzi névről döntött eddig kormány az elmúlt 20 évben? Szerintem kb. háromról.
Minden más esetben a bizottság dönt a nevekről, szóval az, hogy "bólogató jánosok" lesznek, azért erős túlzás.
Ha a felettes szerve valamiért magához akarja ragadni a döntést, akkor mostmár ennek nincs akadálya, de az eddig hatáloys törvény szerint magyarországon senki, sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök nem dönthetett földrajzi nevekben, azokat a döntéseket a minden szempontből ezen posztok alatt álló bizottság hozta meg.

"Az én olvasatomban a minisztérium nem azért delegálta azt a hozzáértő embert, hogy a minisztériumot képviselje, hanem hogy a szaktudását képviselje a kérdésben."
Ha kizárólag a szaktudás számítana, akkor bőven elég lenne, hogyha az MTA tagjai küldenének maguk közül pár embert.
A minisztériumi delegálás formálisan is azt jelenti, hogy a minisztériumok emberei ülnek ott, és képviselik a minisztériumot, azaz a kormányt.

"Mégsem állították hadbíróság el, ha elhibázott egy 11-est."
Mert, a katonai törvények között valszeg nincs olyan tényállás, hogy tizeneggyes elhibázása. (Bár az akkori paranoiába egy "szabotázs" bőven belefért volna.)

DeMarco 2011.03.26. 19:00:03

@vadász2: "megépíted a házad alap nélkül?"

Mint írtam, azért a realitásom megvan, tehát ennyire nem szélsőséges a helyzet.

De lényegében igen, megépítem.

Az internet korában, mindennek utána lehet nézni, olvasni, meg lehet találni a legmegfelelőbb technológiát, a legjobb árakat, a legjobb példákat, ötleteket. Az ismeretek tárházával rendelkezünk, ami összehasonlíthatatlan az eddigi gyakorlatokkal.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.26. 19:26:52

Én csak kimondtam hangosan, hogy "Budapest Liszt Ferenc... " és rám jött a röhögés :)... mert Bp. NEM Liszt Ferenc és nem is nemzetközi repülőtér...:), ha még Feriheggyel is megspékelem? Hát elmondhatom, hogy a kormány nagyon hülye!
A bizottság meg nem hülye, sőt! Náluk a jó megoldás (ha értékelni bírna olyasmit Orbán)mert L. F. nemzetközi repülőtér az oké minden épelméjűnek, ahogy az is, hogy Bp. Ferihegy (-en található eme reptér) A lényeget kéne végre valahára felfognia ennek a tökkelütött bandának és csahosainak...! Bár csak ...!

is 2011.03.27. 16:23:14

@loláb: "Ugyanakkor viszont, még a "nyelvhelyességi észrevétel" is formálisan a kormány által meghozott döntés elvetését jelentené, "

A kormany JAVASLATTETELRE kuldte meg a nevet, nem a dontes utan. A bizottsag JAVASLATOT TETT, es nem dontott. A kormany azt dontott volna, amit akart, csak eddig meg SENKI nem gondolta ugy, hogy 21 hozzaerto velemenyet politikai okbol felul lehetne biralni. A kormany meg folyton az emberekre akar mutogatni, hogy o azt csinalja, amit akarnak. Persze, jol kell a kerdest feltenni, meg be kell kuldeni, hogy mi legyen a javaslat, aztan lehet a mikrofonba mondani, hogy mi az emberek velemenyet figyelembe veszzuk. Na, most a hozzaerto emberek elmondtak a velemenyuket, es nem lehet a mikrofonba belemondani, hogy akkor figyelembe vettuk. A fog feherje nagyon kilatszik, szinjatek az emberek megkerdezese. Holnap OV maga fog megint erre hivatkozni, de ez -ha eddig nem lett volna vilagos mar vagy 10 eve- mindig csak szinjatek a FIDESZ reszerol, es holnap is az lesz. leszarjak ok a te velemenyed, ha nem azt mondod, amit ok akarnak toled hallani.

loláb 2011.03.28. 08:40:42

@is:

"A kormany JAVASLATTETELRE kuldte meg a nevet, nem a dontes utan. A bizottsag JAVASLATOT TETT, es nem dontott."

Az, hogy a bizottság mit kommunikál a történtekkel kapcsoaltban, az sajnos kevéssé releváns, ugyanis:

"A Földrajzinév-bizottságot (FNB) a földrajzi nevek megállapításával összefüggő feladatok ellátására hozták létre, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mellett működik. Hatáskörét előbb a 71/1989. (VII. 4.) MT-rendelet, majd a 303/2007. (XI. 4.) Kormányrendelet állapította meg.[1] Feladata a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapítása, valamint a külföldi földrajzi nevek (például országnevek) hivatalos magyar megfelelőjének megállapítása, használatuk és nyilvántartásuk szabályozása...."

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldrajzin%C3%A9v-bizotts%C3%A1g

A bizottság feladata a földrajzi nev ek MEGÁLLAPÍTÁSA. Ez nem javaslattétel, ez DÖNTÉS.

A többi frusztrált hülyeségedet pedig inkább nem kommentálom.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.28. 14:12:57

@Fedor: Nem tudom, hogy számítok-e törzsgárdának (remélem igen :)), de mikor megláttam a kommentek számát, neki se álltam elolvasni.
Vbőrön se szeretem, ha kommentek száma meghaladja a 100-at, mert követhetetlen.

Avatar 2011.03.29. 15:04:27

@vadász2: Erről a "széllel szemben"ről jut eszembe: negymadar.blog.hu/2010/07/26/manoken_piss_nyugati_szeljaras
:)

Mellesleg az milyen már, hogy az alkotmány tervezet angol verziója számos lényeges ponton eltér a magyar eredetitől, pl a Nemzeti Hitvallást komplett kihagyták... Szégyellik, vagy mi a franc van?
index.hu/belfold/2011/03/29/a_kormany_titkolja_a_nemzeti_hitvallast/

És ez már nem az első ilyen eset. Vajon minket néznek hülyének, vagy az összes külföldit?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.01. 09:42:31

@TaTa86.: "A fickó ritka korrekt, azon kevesek közé tartozik akiknek a médiaetika jelent is valami."

ha-ha-ha!

ez egy megrendelt cikk, mint ahogy minden cikk megrendelt a fidesz-médiában.
a zemberek reakciója alapján nyilvánvaló lehetett a kormánynak, hogy ez egy kellemetlen ügy, hát megíratták Stumpffal ezt a cikket, hogy úgy tűnjön, ez már a jobboldalon is sok egyeseknek.

csakhogy ez átlátszó.

Ranschburg meg Gyurcsány bizalmasaként halt meg. ennyi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.04.01. 10:17:13

@idelle: Bocs, de szerintem igaza van Tatának. A posztban is leírtam, Stumpf írásait érdmees olvasgatni, mert tényleg korrekt.

Meg egyébként is: te egy irtó finom, sokkáttételes manipulációt tételezel fel a FIDESZ-ről, miközben az egész eddigi tevékenységük arról szól, hogy egyre kevésbé törődnek a látszattal, és és egyre kevésbé zavarja őket az, hogy hogy szükség esetén durván beledurrantsanak a nulláslisztbe. Szóval ez egyszerűen nem vall rájuk.
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0