Hozzuk vissza a kötelező orosztanulást!
2011. augusztus 17. írta: Fedor

Hozzuk vissza a kötelező orosztanulást!

Vagy vezessük be helyette a kínait, hisz a keleti szél még mindig fújdogál. Mindegy mit, csak ne angolt tanuljon az a büdös kölök.

Mert az túl könnyű. 

Én ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelynek még kötelező volt oroszul tanulnia. A gimiben a mi évfolyamunk volt az utolsó ilyen, az utánunk következők már el se kezdték. A 88-ban kezdett évfolyam már csak ilyen peches volt: mi voltunk az utolsók, akikből elsőben KISZ tagokat akartak csinálni - a tanév végére maga a KISZ is megszűnt -, és mi voltunk az utolsók, akiknek még nem szerepelt az órarendjében a számítástechnika. Úgy menekültünk meg attól, az érettségi évében is ezzel az addigra teljesen feleslegesnek tűnő tantárggyal foglalkozzunk, hogy harmadik végén felajánlották nekünk, augusztusban előre levizsgázhatunk a negyedikes anyagból, és mi kapva kaptunk az alkalmon, miután az ofő bizalmasan megsúgta, hogy aki tud oroszul köszönni, azt már kettessel átengedik, mert a tanári karnak, és a közben angoltanárrá átképzett oktatóknak ugyanolyan nyűg ez, mint nekünk.

Sto etá? - kérdezi a tanár felmutatva a tollát.
Da, etá sto! - válaszolja a diák.

Hát kb. olyan volt ez a vizsga számunkra, ahogy ebben a korabeli viccben szerepel.

Az orosz amúgy szép nyelv, ha valakit érdekel, vagy szüksége van rá, az tanulja. De azzal, hogy ideológiai okokból anno a kisiskolások számára kötelezővé tették egy olyan nyelv oktatását, amely annyira idegen a magyartól, hogy még az ábécéje is más (és ráadásul a nyelv beszélői épp megszállás alatt tartották az országot), nemzedékek számára utáltatták meg a nyelvtanulást, és biztos komoly szerepe van abban, hogy az Eurostat felmérése szerint jelenleg a 25 és 64 év közötti magyarok 74,8 százalékának semmilyen idegennyelv-ismerete nincsen.

Erőltetve oroszt tanítani a legfeleslegesebb dolgok egyike volt a szocializmusban. Elvileg minden negyven körüli, vagy idősebb magyar állampolgár min. öt évig tanulta Puskin nyelvét az általánosban, ha meg középiskolába is járt, akkor volt ez az öt év kilenc is. De ha közülünk kiraknának valakit a Vörös téren, tudna-e többet mondani annál, hogy Tovarisi ucsityelnyica, nyikto nye a cucvujet, tisztelet a Moszkvában továbbtanult kivételnek?

Ez a helyzet a rendszerváltás óta fokozatosan megváltozott. A mai fiatalok jóval inkább beszélnek nyelveket, mint a szüleik, igen, legfőképp angolt. Mert erre van szükségük, ez érdekli őket egy olyan világban, ahol az üzlet nemzetközi nyelve, a diplomácia nemzetközi nyelve, a turizmus nemzetközi nyelve, a könnyűzene nemzetközi nyelve, a számítástechnika "anyanyelve", a netről letöltött filmek, sorozatok nyelve, egyszóval a globalizáció nyelve az angol, erre van szüksége mindenkinek, aki a nyugdíjas rendőrök által felügyelt, barakkokban lakó kényszerközmunkásnál magasabb pozíciót is el szeretne érni valaha az életben.

Ez van, történelmileg így alakult. Ezer éve meg latinul tanult minden írástudó, mert akkor az volt a nemzetközi nyelv, legalábbis a keresztény világban.

Épp ezért teljesen érthetetlen számomra, hogy miért vörös posztó a kormány számára az angol nyelv. Miért ne lehetne elsősorban azt a nyelvet tanítani, ami iránt van kereslet? Megint az ideológia határozza meg az élet legapróbb mozzanatait is? Ezen a módon is kifejezzük a távolságtartásunkat a hanyatló nyugattal, és nyikorgó zászlóshajójával, az USA-val szemben? Vagy csak az oktatási államtitkárból felszínre tört az egykori MSZMP-tag, orosz-francia szakos tanár zsigeri ellenszenve az anglomániával szemben, és ez manifesztálódott ebben a javaslatban?

Ha túl könnyű az angol Hoffmann Rózsáék szerint, akkor miért akarnak a franciánál megállni, preferáljanak egy igazán nehéz nehéz nyelvet, mint ahogy nekünk erőltették a ruszkit gyerekkorunkban, taníttassanak oroszul vagy kínaiul, az most úgyis trendi kormánykörökben, de ne csak beszélni, hanem írni is, had szenvedjenek a diákok, had töltsék az idejüket olyan tudás megszerzésével, aminek később jó eséllyel nem veszik semmi hasznát.

Hátha ez a nemzedék is megutálja a nyelvtanulást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fedor.blog.hu/api/trackback/id/tr493160691

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor hű maradt önmagához 2011.08.17. 18:21:37

A Kedves Vezető, mint ahogy szokta, kiállt, beszélt, de nem mondott semmit!Nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát, a korábbi rossz döntések következményeit az emberekkel fizettessék meg – kiáltott fel a Kedves Vezető és egy hirtelen mozdulatt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2011.08.17. 18:37:38

a nyelvet egy rossz tanár tudja megutáltatni, nem a rendszer (mint minden tantárgyat). én az oroszt kifejezetten szerettem. apró bakit jelentett, hogy a határ közelsége miatt mi már sokan olvastuk a cirillt, de a szerbet. nem sok karakterben tér el egymástól a kettő, de az a pár okozott néhány ősz hajszálakat a tanerőnek :)
amitől még felnőttként is hányingerem van, az a német, és Karcsi néni.
@poszt amúgy igen.
Rózsa asszony vmi ifjúkori trauma okozta frusztrációját kívánja most kompenzálni, mert megteheti(?)

wanekus 2011.08.17. 19:43:22

Miért nincs akár csak egyetlen megmozdulása a Törpicur kormányának, amiből nem süt az orrtúró sötét sutyerákság?

loláb 2011.08.17. 20:04:58

Látom az egy hét kevés volt ahhoz, hogy az elmúlt másfél évben magadra szedett frusztrációkat kipihenjed, és sikerült a legsuttyóbb módon, igazi varánusz-blog stílusban megragadnot ezt az amúgy szakmai kérdést.

Hogy jó-e angolt tanulni első nyelvként, bevallom, gőzőm sincs. Én a magyar állampolgárokkal ellentétben sem a focihoz, sem a közoktatáshoz nem értek, vagy legalábbis nem érzem hogy mindenáron bele kellene szólnom, csak mert kijártam a magam iskoláit, vagy fociztam a grundon délután. De ez az én dolgom.

De hogy egy, az iskolák számára lehetőségként, ösztönzésként biztosított eszközből miért asszociálsz a kötelező orosz tanításra, a kulturkampfra, meg a keleti szélre, és arra, hogy ez a gyerekek tucatjaival utáltatja meg a nyelvtanulást az a kifordított pszichéd olyan rejtélye, amit ugyan számtalanszor próbáltam már kibogozni, de sosem sikerült.

Csak annyit jegyeznék meg, hogy mint ahogy a felsőoktatásban sem jó, hogy 5 szak viszi el az összes felvételiző 80-90%-át, úgy talán a nyelvtudást is lehetne diverzifikálni, és nem biztos, hogy az a jó, hogyha mindenki elsődleges nyelvnek az angolt tanulja. Ma egy felsőfokú, perkeft angoltudással, és egy kommunikációs szintű másik nyelv tudásával sokkal kevésebb lehetőség, sokkal kevesebb pénz jár együtt, mintha valaki perfekt egy, az angoltól különböző nyelvben, és mellesleg kommunikációs szinten beszéli az angolt, mert az előbbi összeállításból kismillió fő van a munkaerőpiacon, míg a másodikból lényegesen kevesebb.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.17. 20:42:28

@loláb: "De hogy egy, az iskolák számára lehetőségként, ösztönzésként biztosított eszközből miért asszociálsz a kötelező orosz tanításra, a kulturkampfra, meg a keleti szélre, és arra, hogy ez a gyerekek tucatjaival utáltatja meg a nyelvtanulást az a kifordított pszichéd olyan rejtélye, amit ugyan számtalanszor próbáltam már kibogozni, de sosem sikerült."

Leírtam a posztban, tessék értelmezni. Ja, és nem ártana néha keserű iróniaként értelmezni a keserű iróniát. Akarnak hozni egy újabb életszerűtlen intézkedést, ami szembemegy a józan ésszel, és a saját, jól felfogott érdekünkkel. Ha te ezt védeni akarod, az persze a szíved joga, úgy látom nem tudnak kitalálni olyat, amit te ne tudnál szemrebbenés nélkül elfogadni.

"ahogy a felsőoktatásban sem jó, hogy 5 szak viszi el az összes felvételiző 80-90%-át, úgy talán a nyelvtudást is lehetne diverzifikálni, és nem biztos, hogy az a jó, hogyha mindenki elsődleges nyelvnek az angolt tanulja"

A szakoknál valóban szükség van a diverzifikációra, mert a munkaerőpiacnak valóban nincs szüksége csak marketingesekre. de a mai világban nincs olyan, hogy túl sokan tudnak angolul, pláne abban az országban, ahol a népesség több, mint fele semmilyen nyelvet nem beszél.

Intizar 2011.08.17. 22:48:17

Hát, bogaram, azér, mert a globalizáció, az csúnya. (Üss a számra, BOldogasszony, mit mondtam!) A régi idők angolságával megfogalmazva, extra Hungariam non est vita. Csakhogy már az öreg Garamvölgyi sem birta igazán keresztülvinni a dolgot. Akiknek meg sikerült, azok mára a rémpanoptikumban csücsülnek. Ceausescu és Kim Ir Szen.

loláb 2011.08.18. 08:01:55

@Fedor:
"Akarnak hozni egy újabb életszerűtlen intézkedést, ami szembemegy a józan ésszel, és a saját, jól felfogott érdekünkkel."

De mivel nem lesz kötelező a nem angoltanítás, akaratod ellenére senki nem fogja rákényszeríteni a gyerekeidet, hogy franciát tanuljon angol helyett.
Szabad iskolaválasztás van, ha egy iskola úgy dönt, hogy nem az angollal kezdi, és neked ez nem tetszik, legfeljebb nem iratod be a gyerekedet.

De aki például otthon, kiskora óta együtt tanulja az angolt a magyarral (az én ismeretségi körömben 3 ilyen család van), annak talán nem árt, hogyha tanulhat esetleg valami idegen nyelvet is elsőtől, mert neki az angol nem az.

"úgy látom nem tudnak kitalálni olyat, amit te ne tudnál szemrebbenés nélkül elfogadni."
Mivel ezt én egy abszolút jószándékú LEHETŐSÉGNEK értelmezem, tényleg nem tudjátok úgy elferdíteni, hogy a kényszert, vagy a kötelezőséget lássam bele.

"de a mai világban nincs olyan, hogy túl sokan tudnak angolul, pláne abban az országban, ahol a népesség több, mint fele semmilyen nyelvet nem beszél."
A népesség azon fele, aki nem beszél nyelveket, sajnos már nem is fog megtanulni...
Én az angoltudás olyannak tartom, mint az excell ismeretet: valamennyire mindenkinek kell hozzá értenie, jó felhasználói szinten (=társalgási szint), de nem kell belőle perfektnek, minden apró nyelvtani szabályt (funkcionalitást) kézségszinten használónak lennie, mert a nagy többségnek egyszerűen nincs rá szüksége. Viszont ehhez a szinthez nem kell 12 éven át angolt tanulni emelt szinten.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.18. 08:26:11

@loláb: "De mivel nem lesz kötelező a nem angoltanítás, akaratod ellenére senki nem fogja rákényszeríteni a gyerekeidet, hogy franciát tanuljon angol helyett."

Hát valahogy csak el akarják intézni, hogy visszaszoruljon az angol. Lehet, hogy nem lesz kötelező, csak épp a lehetőségeket szűkítik le valahogy, amit lehet, hogy te vagy én itt a fővárosban ki tudunk kerülni, de egy faluban vagy kisvárosban, ahol csk egy suli van... Olyan ez, mint amikor egyházi kezelésbe adják a település egyetlen iskoláját. Nem kötelező odajárni, de ha valaki nem akarja, vagy nem tudja a szomszéd városba járatni a gyereket. Akkor mehet imádkozni, ha akar, ha nem.

A szándék az elképesztő, és lényegtelen, hogy mennyire sikerül végrehajtaniuk.

"Mivel ezt én egy abszolút jószándékú LEHETŐSÉGNEK értelmezem"

Akkor valószínűleg rosszul értelmezed. A hír alapján nem úgy hangzik, mintha csak lehetőséget akarnának biztosítani. Az most is van.

"aki például otthon, kiskora óta együtt tanulja az angolt a magyarral (az én ismeretségi körömben 3 ilyen család van), annak talán nem árt, hogyha tanulhat esetleg valami idegen nyelvet is elsőtől, mert neki az angol nem az."

De azért lásd be, hogy a te ismeretségi köröd ezzel nem a tipikus magyar családok közé tartozik. Van egy vékony, értelmiségi réteg, ahol van ilyen, de a más nyelv tanulására eddig is volt lehetőség. Én is írathattam volna kétnyelvű általánosba a lányomat, és nem csak az angol volt a választék (az más kérdés, hogy végül inkább zenei osztályt választott).

loláb 2011.08.18. 10:51:30

@Fedor:
"A szándék az elképesztő..."

Szerintem meg a rosszindulatotok az elképesztő.

" hír alapján nem úgy hangzik, mintha csak lehetőséget akarnának biztosítani. Az most is van."

A hír melyik félmondatából sikerült kiértelmezned a KÉNYSZERT? Ebből:

"szerencsés, ha az első idegen nyelv nem az angol, didaktikai okból."

esetleg ebből:
"az oktatási államtitkárság által készített nyelvoktatási stratégia szerint az angol nyelv ismerete alapkövetelmény lenne..."

netalán ebből:
"valamilyen ösztönzésben részesüljön az az iskola, amely nem az angolt indítja első nyelvként" - ez áll a nyelvoktatási stratégia tervezetében. A dokumentum szerint ez az ösztönzés "nem szükségképpen anyagi jellegű" lenne. "Lehetne akár valamiféle minősítés azon iskoláknak, amelyek a nyelvi-kulturális többszínűség jegyében kínálnak más első, élő nyelvet, vagy a latint" - írja a stratégiában az államtitkárság."

De hogy mindez mennyre kibaszottul műbalhé, a politikai uborkaszezon termése, az ebből nyilvánvaló:

"A dokumentum szerint a döntés előtt fel kell mérni, hogy hány nem angol szakos tanár van az országban, hiszen az iskolák "könnyebben találnak angol szakos, mint egyéb nyelvszakos tanárt". Arról egyelőre nem nyilatkozik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága, hogy elkészült-e a stratégia végleges változata, és mikor fogadhatják majd el."

"Lehet, hogy nem lesz kötelező, csak épp a lehetőségeket szűkítik le valahogy, amit lehet, hogy te vagy én itt a fővárosban ki tudunk kerülni, de egy faluban vagy kisvárosban, ahol csk egy suli van... Olyan ez, mint amikor egyházi kezelésbe adják a település egyetlen iskoláját. Nem kötelező odajárni, de ha valaki nem akarja, vagy nem tudja a szomszéd városba járatni a gyereket. Akkor mehet imádkozni, ha akar, ha nem."
A falusi életnek vannak hátrányai, többek között az, hogy a közszolgáltatásokhoz korlátozottab a hozzáférés. Magyarországon szabad iskolaválasztás van, elképzelni nem tudom, hogy valaki azért tanítaná akarata ellenére angol helyett valami más nyelvre a kölkét, mert nem tudja megoldani, hogy a helyi nem angol szakos suli helyett a szomszéd település angol szakos iskolájába járhasson be a gyerek. Ekkora távolságok nincsenek az orszgban. Amelyik családnak megoldhatatlan gondot jelent a helyközi buszjáratra megvenni a tanulóbérletet, annak az oktatással kapcsolatban nem az idegen nyelv tanulás lesz a legnagyobb nehézsége...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.18. 14:49:13

Ez az ideológiai izé eléggé erőltetett.

Mióta jelent a német, francia, olasz előtérbe helyezése keleti orientációt?

Mikor költöztek a franciák Kína és Vietnám közé?

Egyébként persze, így van, tényleg hülyeség, de keleti nyitás helyett inkább túlhajtott elitizmus az ideológiai motiváció.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.18. 18:48:57

@loláb: "A hír melyik félmondatából sikerült kiértelmezned a KÉNYSZERT?"

Mondjuk kapásból a felvezetésből:

"Háttérbe szorítaná az angol nyelv oktatását az oktatási államtitkárság, amit az [origo] birtokába került stratégiatervezet részben azzal indokol, hogy az angolt túl könnyű megtanulni, és így félrevezetheti a diákokat. Van olyan vélemény is az államtitkárságon, hogy az angolt maguktól is könnyen elsajátíthatják a diákok az internetről és videoklipekből"

@TaTa86.: Akkor neked is: kéretik a keserű iróniát keserű iróniaként kezelni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.08.18. 19:26:50

@loláb: "szerencsés, ha az első idegen nyelv nem az angol, didaktikai okból."
Ezt nem teljesen értem... legyen helyette a finn?

@TaTa86.: "Mikor költöztek a franciák Kína és Vietnám közé?"
XIX. század második felében.

@Intizar: A posztíróhoz: Tessék megnézni a románokat, ott nem tanították az oroszt kötelezően, sőt a franciát preferálták. Jobb ott az általános nyelvtudás?

plazmakutyaTV 2011.08.18. 20:15:41

műbalhé ez is, már csak az a kérdés, hogy miről akarják elterelni a figyelmet... netán arról, hogy a MNYP-ből befolyt részvényeket 2 kézzel szórják, és (feltehetőleg) állampapírokat vesznek belőle (nem lepődnék meg, ha off-shore cégen keresztül tennék, ami persze haszonnal ad majd túl rajta vagy az államnak vagy valamelyik piaci szereplőnek) ill. valószínűleg veszik a HUF-t is, és adják az EUR-t (szintén a MNYP-i lenyúlásból, hiszen a nem állampapírok nagy része külföldi részvény)...
vagy csak szimplán arról akarják elterelni a figyelmet, hogy a szubhumánok "eltőzsdézték a zemberek pénzét", amikor a se..nyalók kedvéért megvették a Szurguttól a MOL-pakettet... sok eshetőség akad, mert ugyebár a nemzeti együttműködés kurmányának elég sok takargatnivalója van, és a hívek ki vannak éhezve a sikerpropagandára, de nem nagyon van már mit sikerként tálalni... az egyetlen, amit lehetne, vagyis hogy dutyiba teszik a fél mszp-t, azt meg sajna nem lépik meg, mert akkor a fél fidesz lenne a cellatársuk a szociknak :) szükségük van a trematodáknak a cestodákra és vica versa, ez az igazság. ha egyik fél nem lenne, nem lenne kire mutogatva megmagyarázni a híveknek a sikertelenséget, balfék lépéseket, stb. bár az is igaz, hogy az igazi, originál, agymosott zombie-k, akik elvakult fideszesek ill. hithű maszoposok, már eléggé önjáróak ahhoz, hogy bármit be lehessen velük etetni, nem kell nekik az ellenségkép sem, ezt is alátámasztja az, hogy a 2 bites "agyuk" folyton csak arra gondol, hogy aki nem fideszes, az libsi/komcsi, és ált. vica versa is igaz...

van viszont egy hír, amiről meg nagyon nem kellene elterelni(ük) a figyelmet:

www.origo.hu/itthon/20110816-gyanusitottkent-hallgattak-ki-kocsis-istvant-a-bkv-vezetojet.html

(bár lehet, hogy ez meg a párton belüli ellentétekre utal, és ezért ez sem lesz benne a királyi TV-ben...)

DeMarco 2011.08.19. 08:22:16

Minek kell megint egy minisztériumi munkaanyagot felfújni? Rendet kellene végre tenni a minisztériumokban, sose lenne késő leépíteni az előző rendszer klientúráját, de hiába beszélek...

Mire van időm reagálni, már cáfolták is a rettegés újabb tárgyát.

A posztban ráadásul saját magadat cáfolod:
"ez érdekli őket egy olyan világban, ahol az üzlet nemzetközi nyelve, a diplomácia nemzetközi nyelve, a turizmus nemzetközi nyelve, a könnyűzene nemzetközi nyelve, a számítástechnika "anyanyelve", a netről letöltött filmek, sorozatok nyelve, egyszóval a globalizáció nyelve az angol, erre van szüksége mindenkinek"

Vagyis az angolt úgymond össze lehet szedni innen-onnan. Persze nem a Shakespear-i angolt, de egy beszélhető angolt biztosan.

Én a választhatóságban hiszek és kényszer teljes hiányában. De ez csak a saját tapasztalataimból adódik. 5 év orosz kötelező, nem is maradt meg sok minden... míská=medve, no pagagyij=no megállj csak :)) németet vagy 6-7 évig, de az sem igazán érdekelt. Viszonylag korán beláttam, hogy az angolra lenne szükségem, de sajnos az iskolák nem voltak képesek anno arra átállni, az orosz tanárok zöme németet vett fel angol helyett. Emiatt az iskolák is sokszor a németet favorizálták. Emlékszem csináltak egyszer egy kérdőívet, hogy ki milyen nyelvet szeretne tanulni. Beírtam, hogy angolt. Visszahoztak egy üres papírt, hogy javítsam ki németre...mondtam, h lófaszt. Semmi baj, akkor az enyém elveszett...Bár nem voltam rossz németből, mégsem érdekelt. Így magamtól kellett összeszednem némi angolt játékokból, filmekből. Később csak felvettek egy fiatal angoltanárt, nagy volt a nyomás a szülők részéről, de a régi komcsi tanári kar szegényt teljesen kiközösítette, sokat kellett küzdenie, mert a nenulók kedvelték... Egyedüli németesként addig hízelegtem neki, amíg kivitt Angliába elvileg nyelvi tanulásra. (Minden volt csak az nem.) Végül németből nem vállaltam be az érettségit, ellenben az egyik szaktárgyamból már angolul érettségiztem, (a vihar tudja, hogy ebből mit értett a levezető elnök, akkoriban ez még nem volt divatban..).
Sosem tanultam angolt, ami azért nem teljesen pontos, mert volt rá próbálkozás, de külső körülmények mindig megszakították rövid időn belül. (A cég aki szervezte, "elfelejtette" kifizetni a nyelvtanárokat, ezért sűrűn cserélődtek, majd el is koptak.)
Irodalmi szinten nem is beszélem ezért az angolt, de társalgási szinten simán elvagyok... nem okoz gondot egy-egy játékleírás, szöveges játék, film követése, vagy éppenséggel munkahelyi angol levelek, szövegek megértése, megválaszolása. Bár telefonon Japánnal beszélni angolul, azért nem tartozik a kedvenc foglalatosságaim közé, de szerencsére mostanában nem kell semmi ilyesmivel foglalkozni, elvétve van csak közöm az angolhoz. Az sem tesz jót, hogy egyre jobbak a fordító programok és lustaságból fordítás helyett, inkább ráhagyom a google-ra.

Ezzel ellentétben a húgom aki csak egy évvel fiatalabb nálam, egy szerencsés véletlennek köszönhetően más szellemű iskolába került, ahol nem tanultak oroszt valami csoda folytán, rögtön angol-franciát kezdett tanulni. Aztán ezt folytatta később is, neki volt erre lehetősége. (Illetve nekem is lehetett volna nyilván, de más szakágban utaztunk). Mégis sokáig a kiváló eredmények ellenére nem aknázta ki a tudását, nem ment el nyelvizsgázni. Csak sok évvel később a felsőoktatásban tette meg azt amire réges-régen készen állt...

Mindennek ellenére ha most kellene nyelvet tanulnom, bár nagy lenne a csábítás egy jobb, profibb angolhoz, mégis nagy valószínűséggel valami helyi szláv nyelvet tanulnék, szlovént, szlovákot vagy valami hasonlót, esetleg kínait. (Flanciát biztosan nem.) Ezért sztem is lehetne vmilyen formában támogatni azokat a sulikat, akik megteremtik egy másik nyelv választásának esélyét. Nem kötelezően, csak választhatóan...

Elijah_Baley 2011.08.19. 09:12:12

mennyi okos ember, a pedagógiatanszék meg kong az ürességtől...

loláb 2011.08.19. 10:42:54

@Fedor:
"Mondjuk kapásból a felvezetésből:

"Háttérbe szorítaná""

Talán néha olvasd végig a teljes hírt, mielőtt lereagálod, nem árt.
Az origós hírből is teljesen világos, hogy nem hogy nem kényszerről nincs szó, de még az ösztönzésnek is enyhébb, nem anyagi jellegű formáit választanák ahhoz, hogy azt a kitűzött célt (ami valóban az angol első nyelvkénti háttérbe szorulása) elérjék.

De továbbra sem értem, hogy minek kell minden egyes munkaanyagra, fél mondatban megemlített elképzelésre ráugrani úgy, ahogy az aranyhal ráveti magát a takonyra.
Nem unjátok még, hogy forrástól függetlenül minden egyes fideszes elképzelést, ötletet kész tényként kezeltek, úgy veszitek, mintha már törvénybe is lenne foglalva?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.19. 12:15:28

@loláb: "Talán néha olvasd végig a teljes hírt, mielőtt lereagálod, nem árt."

Az eszközök másodlagosak, annak a fényében, hogy maga a szándék elképesztő.

"Nem unjátok még, hogy forrástól függetlenül minden egyes fideszes elképzelést, ötletet kész tényként kezeltek, úgy veszitek, mintha már törvénybe is lenne foglalva?"

1. A gyakorlat azt mutatja, hogy ami ma törvénytervezet, az 1-2 napon belül törvény is lesz, általában minden egyeztetés nélkül.
2. Maguk az ötletek is jól jellemzik a gondolkodásmódot, ami mentén elképzelik a világot, és ez is lehet kritika tárgya.

loláb 2011.08.19. 12:39:18

@Fedor:
"Az eszközök másodlagosak, annak a fényében, hogy maga a szándék elképesztő. "
A hülyeség, az elképesztő.

"ami ma törvénytervezet, az 1-2 napon belül törvény is lesz"
Parlamenti szünet van, és a kormánynak kötelező az egyeztetés, de azért nyomjad csak a hülyeségeket nyugodtan.

"Maguk az ötletek is jól jellemzik a gondolkodásmódot, ami mentén elképzelik a világot, és ez is lehet kritika tárgya."
Nincsen ŐK, látom ezt nem sikerül felfogni. Nem moshatasz össze minden, ami jobbról jön mindennel, és nem mondhatod, hogy "ahogy ők elképzelik a világot" mert ilyen nincs. A kormány javaslata közel sem biztos, hogy egyezik a fidesz, a fideszes képviselők, a jobboldali gondolkodók vagy éppen orbán akaratával, és fordítva.
Ti mindenből egybe, a kormány (=orbán)akarataként kezeltek, függetlenül attól, hogy ténylegesen a kormány, a kormánypárt, vagy éppen valami jobboldali háttérember találja ki.

Erre legjobb példa az volt, amikor a semmiféle parlamenti, vagy kormánytisztséggel nem rendelkező, nem is fidesz tag Boros Imre kitaláltak a gyermektelenségi adót, másfél napon belül mindenki arról beszélt, hogy Orbán meg akarja adóztatni azokat, akiknek vele ellentétben nincs 5 kölke. Én meg csak kapkodtam a fejem, hogy hogy lehet ennyire hülye ez az ország...

loláb 2011.08.19. 12:41:30

@loláb:
"Boros Imre"
Boross Péterre gondoltam természetesen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.21. 22:34:03

@loláb: "a kormánynak kötelező az egyeztetés"

Igen ezért kerülik ki rendszeresen képviselői indítványokkal, vagy utolsó pillanatban benyújtott, a javaslatot lényegileg megváltoztató módosítókkal.

"Ti mindenből egybe, a kormány (=orbán)akarataként kezeltek, függetlenül attól, hogy ténylegesen a kormány, a kormánypárt, vagy éppen valami jobboldali háttérember találja ki. "

Bocsánat, ha azt merészeltem feltételezni, hogy egy kormány által beterjesztett javaslathoz köze van a kormánynak...

plazmakutyaTV 2011.08.26. 13:06:55

@loláb: "másfél napon belül mindenki arról beszélt, hogy Orbán meg akarja adóztatni azokat,..."

lehet, hogy jobbos zombie-találkozókon arról beszéltek, meg lehet, hogy sok idiótát ismersz (én meg keveset ezek szerint...), akik ilyenekről beszéltek, de az én környezetemben lényegében mindenki arról beszélt a téma kapcsán, hogy:
1. milyen sok idióta lebzsel még mindig jobbos körökben (hiszen a boross-nyilatkozat nem volt igazán kirívó), akiktől nem határolódik el a "felelős" vezetés
2. milyen nívó van politikusi körökben, hogy egy ilyen szubhumán (boross) akár csak egy másodpercig is miniszterelnök lehetett
3. milyen beteges gondolkodásmódra vall az egész koncepció (lásd még előző pont)

btw. a mol-tranzakciót már a fidesz "hatalomra kerülésekor" pedzegették, aztán csak meglépték bő egy évre rá...
persze előtte még lejáratták a kommunikációs gépezetüket az "eltőzsdézték a zemberek pénzét" szöveggel, hogy kilógjon a lóláb, amikor a mol-os haverokat megmentik a szurgut pertől (amit nyilván megnyert volna a szurgut), mert a fidesznek szüksége van az elkötelezett zombie-seregre, mint ahogy az mszp-nek is... nekem meg van egy olyan javaslatom, hogy a két zombie-sereg kapjon kaszát meg kapát, essenek egymásnak, a többi, gondolkodásra képes ember meg majd elföldeli őket, amikor végeztek :)
deal? :)
vállalom a film rendezését, hogy még többet profitáljunk belőle (biztos kasszasiker lenne a mozikban) :)
már látom is magam előtt, amint mesterházy a seregei élén az orbáni seregre tör, és semjénzsóti megfutamodik :) de a cigó segédcsapatok elkapják :)
a hullajó c. filmet lehetne ötvözni az egri csillagokkal :)
persze a filmzene nagyon változatos lenne, mert az igen-igen-ezős slágertől a felszállott a páva c. dalig mindent bele lehet szőni :)
süti beállítások módosítása
google.com, pub-2368870423120984, DIRECT, f08c47fec0942fa0